Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vydává 35W Athlon 200GE a Ryzen PRO 2000

mno.. ten 200GE by sa krasne hodil do synology, by to lietalo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi by to lítalo, ale tky by to i o dost víc žralo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno na zahrade mam kamerovy system aktualne s i5 4460 - to som nemeral, ale pred tym som tam mal pentiumG3460 (53W TDP) a bezna spotreba bola 32W. Syno215j mi zerie 25W bezne, v max zatazi som nemeral. Kazdopadne az tak velky rozdiel v spotrebe ako vo vykone by to nebol, ze..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To by mně zajímalo co s tím synology děláš, Ten NAS s armem má žrát průměrně 15W a 19W když "jede/kopíruje" a má osazené oba disky. to pentium bude samo žrát víc než celé synology. Při celoročním provozu to musí být vidět, zvlášť když ten armovej nas se umí při nečinnosti uspat a bere jen pár watů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

udavana spotreba je samozrejme bez diskov a disk zerie +/- autobus 5W. Tiez musis brat do uvahy nepresnost meraca ;) kazdopadne s rovnakym meracom to je syno 25W idle (2x6TB), pc s 1x 8GB ramou a 1x 2,5" 1TB diskom 32W idle. Ale ako vravim odvtedy som tam vymenil procesor, takze zerie viac, vymenil som aj HDD za SSD a doplnil druhu 8GB ramu. Povodny prispevok bol, ze s 35W AMD by to malo ovela vyssiu spotrebu - ano pri plnom vytazeni by to malo ovela vyssiu spotrebu. Idle by to malo par W naviac + vyssiu spotrebu vyvazi vykon. Si zober ze vo firme (malej) ak ti na NAS pristupuje 20 ludi alebo vo vacsej 60 ludi tak co ponuka synology rackove NAS s atomom a keby tam bol tento ZEN, to by bola uplne ina kategoria.

edit: napr. qnap robi NAS aj s xeonom, syno som nenasiel (netvrdim ze niesu)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ve firmně daj tu elektriku i ten nas do nákladů. Doma to musím zaplatit natvrdo a stačí že celej den jede lednička mrazák a bojler. Přijde mi divné když v recenzích uvádějí u toho tvého nasu průměrnou spotřebu 15W a ty máš 25W v idle, jeden z vás něco dělá blbě....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak si postav xpenology. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skusal som, nefunguje to.. minimalne vo virtualboxe. Nabehne "nas" ale ziadnu sluzbu sa na tom neda spustit

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Funguje to dobre, mohu doporucit.Ale je to trochu vybirave na HW - nema v sobe treba ovladace na nektere typicke virtualni HW...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle dlouho AMD chybělo, levné a relativně výkonné APU srovnatelné s Pentiem. Ještě to chce nějaké ultralevné desky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako treba desku za 500,- ? :)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

něco kolem tisícovky, tak jak bývají nejlevnější intel Hčkové desky by stačilo

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A320 jsou tak za 1200

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pozor:
1. Do některých A320 desek ten 200GE vůbec nedáte. (Např. MSI u těch nejlevnějších nevydalo nový BIOS.)
2. Pokud vím, tak žádná z A320 desek nemá DP a žádná není certifikovaná na HDMI vyšší než 1.4. Sice na některých HDMI 2.0 prý běží, ale jen na některých typech a je to prostě bez garance ze strany výrobce.
https://uk.hardware.info/reviews/8257/3/amd-a320-motherboards-review-ide...

Pokud chce mít člověk garanci od výrobce, že deska umí HDMI 2.0b, tak bohužel nyní jediná možnost jsou min ITX desky od ASUS, které se nyní prodávají za cenu 4 až 5 tis. Kč (ROG STRIX B450-I GAMING a ROG STRIX X470-I GAMING).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Desky ktere garantuji hdmi 2.0b jsou napric vsemi vyrobci od 2k vys a ano spravne si uvedl ze je potvrzena funkcnost hdmi 2.0 i na nekterych deskach s A320..
Resit podporu athlonu u starsich produktu je trochu brzy ....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych našel spolehlivou recenzi, že na konkrétní desce běží HDMI 2.0, tak bych případně pořídil A320. Ale zatím jsem nic takového neviděl. I na tom hardware.info jen obecně uvádějí: "... although HDMI 2.0 sometimes works anyway ..." Ale konkrétně, u které desky podle nich funguje neuvádějí.

Nějaká diskuze na to téma byla zde
https://smallformfactor.net/forum/threads/raven-ridge-hdmi-2-0-compatibi...
ale to, co tam uvádějí mi extra spolehlivé nepřipadalo.

Já jsem na ty výrobce desek naštvaný. Myslím si, že to tomu AMD kazí. AMD vyrobí procesor s integrovanou grafickou kartou a s podstatnou částí toho, co bylo dříve v čipsetu, a vůbec nejlevnější mini ITX deska má stát třikrát tolik? He!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vždycky se to dá koupit, vyzkoušet, případně do dvou tejdnů vrátit (stojí to "jenom" čas)
tohle je v oný diskuzi na konci:

My question to Asrock regarding A320M-HDV:
I want to upgrade my A series CPU to Ryzen 3 2200G. This CPU must support HDMI 2.0. Will it be possible to get 4k at 60Hz picture on your A320M-HDV motherboard, or I need dedicated video card?

Answer:
Thanks for contacting ASRock.
The integrated graphics depends on the CPU's specification.
If Ryzen 3 2200G can support to 4K 60Hz, the motherboard can have this feature.
Therefore, please check the specification with AMD for more detail.

Thank you!

Have a great day,
ASRock TSD

jenom se to bude muset přeflashnout na novej BIOS (tzn jiná grafika + normální Ryzen)

nabídka desek s AM4 nic moc, souhlas

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ITX se dělá pár kusů za cca 3kKč (Gigabyte, MSI, ASRock) - dost drahý, aspoň mají wifinu (pro mě zbytečnost)

jsem docela spokojenej s MSI B350M MORTAR, což je mATX za 2kKč (dražší, větší - chápu)
jako jedna z mála (ne-li jediná) má S/PDIF, 2x interní USB3.0 porty a DVI+ DP+HDMI(funguje 2.0 pod Win10) - všechny 3 výstupy zároveň bez problému
akorát se mi občas odpojí jeden USB3.0 interní port na desce, kde mám čtečku ICY BOX IB-867-B (musím vytáhnout kabel, jinak nenajede - opruz, nevím, čím to je - podezírám kabel/konektor ze čtečky, zkusím i prohodit porty, až bude čas)
blbý je, že má jenom 4x SATA (i tak mi za ty necelý dva tisíce stála)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw ktera levna deska s h310 zvladne hdmi 2.0 output ? Tady se prave dostavame do bodu kdy intel neni vyhodnejsi cenove, vykonem ani MM funkcemi :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Že bych se nakonec přeci jen dočkal HDMI 2 do HTPC/file serveru? Ještě že jsem v nas...štvání nakonec nekoupil i3-8100T. Doufám, že bude Athlon 200GE brzy dostupný...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Porad cekam na 2200GE :) ale tohle vypada taky hodne slibne ...tak trochu nechapu intel ze uz dalsi generaci neprinesl nativni HDMI 2.0x lidi by se po takovem custom reseni utloukli...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2200GE byl můj jasný favorit. Někdo mi sem dal odkaz, že se dá koupit v Británii za nějakých 116€ (k dnešku)
https://www.quietpc.com/amd-2nd-gen-ryzen-cpus
Mám docela dilema, jestli ho za tuto částku pořizovat, byť mne částeně pozastavila i absence 6x SATA3 na microATX deskách od ASRocku. Pokud má Athlon 200GE HDMI 2 a DP1.2+ a zvládá "4k video hardwarově", tak mě do HTPC stačí a to k úplné spokojenosti. A TDP je níže o 10W, což je pro file server jenom bonus.
U Intelu mne popravdě brzdí nejen absence HDMI 2, ale i nový mikrokód. Vidím, co to dělá (zatížení CPU + logicky spotřeba) na mém Skylaku při běžném kopírování po síti. A úplně fajn je to s posledním kernelem... Představa, že principielně "stejně" bude zatížen + papat i file server, mě úplně nenadchla. Káčkový Skylake snadno pošlu do světa, na to se vždy někdo chytí, ale i3-8100T by mi zbyl...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hmm, zabíjí to nízké takty aby to byla dobrá konkurence pro Pentium Gold, stačilo by zřejmě zvednout TDP na stále pěkných 45W a 3,5-3,7Ghz by z toho určitě vytáhli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mají vydat Athlony 220GE a 240GE. Details to be disclosed in Q4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak to je jiná, pokud budou takty podobné jako u nejnovějších Pentií tak bude mít Intel i v nízkém segmentu tvrdou konkurenci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už bylo načase.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Anandtech tvrdí, že je to Zen první generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mě je na prvním místě poměr cena/výkon v dané cenové kategorii, ale to, že AMD *už* našla odpověď na 1,5 roku starý procesor...to nevymyslíš :))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Od února 2017 tu máme mainstreamová 8/16 CPU od AMD a odpověď Intelu tu bude cobydup, mimochodem jak dlouho mu to trvalo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bože toto není útok na AMD jako takové, toto je útok na to, že léta vypráví jak je víc jader víc Adidas a pak si při prezentaci svého nového 2c poměřuje pindíka s 1,5 roku starým G4560...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak poměřuje s tím co je na trhu, že je to 1,5r staré za to si intel může jaxi sám. A že AMD má v tomto případě toho pindíka skoro 2x delšího :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si vezmes treba aktualni G5400, tak je v podstate stejny jako G4560, jen ma o chlup vyssi takt, za to ale TDP 58W. Z toho pohledu je 35W Athlon lepsi volba s grafikou, ktera ti nabizi vic.
Kdyz to srovnas s 35W Pentiama od Intelu, tak ty jsou jednak drazsi, a jednak budou i pomalejsi..tudiz zase vychazi Athlon z meho pohledu lepe.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Osobne cekam na neco podobneho jak na bozi smilovani levne radoby HTPC se slusnou spotrebou i univerzalnim vykonem a nativni podporou HDMI 2.0b to mi zatim nabidne pouze AMD platforma ...jestli bych se smiril s predrazenym NUCkem tak uz bych mohl jit klidne i do nejakeho 4k arm boxu k TV :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zarazejici je spis to, ze to pustili na trh tak pozde, protoze parametrove je na tom tenhle Athlon lip jak pentia ve sve TDP tride. Mozna si spocitali, ze v retailu se toho moc neproda a nez se jim to podari prosadit v OEM proti nasmlovanym Intelum, tak dali prednost jinym produktum pro release...
Taky je celkem zajimavy, ze nevypustili nejaky vyse taktovany kousek s vyssim TDP.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, měli to vydat dříve. Alespoň před vydáním desek s B450. (Zatím to vypadá, že i u B450 desek bude pro 200GE nutné nahrání nového BIOSu.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná mají tak dobrou výtěžnost, že neměli dostatek kazových kousků na Athlony GE? To by také mohlo dávat smysl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To by ale znamenalo, ze to neni jiny kus kremiku, ale stejnej jako 4jadrova APU. Vy jste nekde cetl, ze je to stejnej kremik? Ja mel za to, ze je to jinej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Zarazejici je spis to, ze to pustili na trh tak pozde“
Nejspíš potřebovali nejdřív prodávat drahé procesory s vyšší marží.
Navíc v low-endu, minimálně při srovnání s vyššími katerogiemi, existovaly i dřívější konkurenceschopné procesory AMD, které šly doprodávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc v low-endu, minimálně při srovnání s vyššími katerogiemi, existovaly i dřívější konkurenceschopné procesory AMD, které šly doprodávat"
Podle toho jak se to vezme. Prakticky nebyli Bristoly spatne, ale pokud je srovnavam se tridou Pentii (2C/4T), tak tam uz diky malem ST nebyli moc konkurenci. A treba trida Pentii je k videni v kanclech casto..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doufám, že i tyhle Athlony umí ECC

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne neviem čo si mám o tomto procáku myslieť na jednej strane tu píšete že 4/8 jadrá sú málo a že vďaka AMD sú tu procesory 8/16 jadrové pre normálnych ľudí a teraz 2/4 je dobrý procesor.
Osobne čakám od AMD nejaký 4/4 4/8 jadrové procesory s 10-15W alternatívy do malých krabičiek ku televízorom/projektorom. V momente ak také bude kupujem ak bude celá krabička s SSD diskom a 8GB pamätmi do 200€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.