Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD vydává efektivnější Ryzen 5 7545U a Ryzen 3 7440U s jádry Zen 4c

Tak ještě aby je bylo reálně kde koupit. :-(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš, přímo u AMD. Rádo pošle tisíc kusů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co s tím bude dělat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezky je rozístní na nějaké ploše.
Udělá z toho snímek.
Něchá to vygravírovat do nějaké kovové cihly.
A pak s ní bude mlátit po hlavě všechny neveřící, co tvrdí, že nejdou sehnat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem jeho stará, abych hlídal na co si to kupuje. To je snad každýho věc. Nebudu nikomu lézt do soukromí, navíc ještě když mě to ani nezajímá. Ale koupit půjdou, dokonce i rozumně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou někde uvedené ofiko ceny mobilních Ryzenů? Mohly by být součástí tabulky, jako je tomu u desktopu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani u OEM to nebývá zvykem. Na stránkách AMD je vše ohledně parametrů, ale cena nikoli, ta je jen na vyžádání pro vážné zájemce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak se konecne ti co touzi po x86 CPU s nizkym TDP a jednim, dvema velkymi jadry a par "malymi" dockali......

Tak uz snad nebudou dale frfnat, ze jen a jen Apple Silicon splnuje jejich pozadavky.... ;-)

No ja vim, najdou si jine duvody, proc je x86 nedostatecna plecka...... ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Apple milovníci si vždy najdou své důvody. Ale na výhody a nevýhody desktopu na Win ARM platformě jsem zvědav. Ne že bych to chtěl kupovat, jen se těším na zkušenosti jiných...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Až se objeví nějaký notebook s napevno nastaveným TDP max. 10 W.....a pokud možno ne za 25+ litrů, když to míří výkonem na lowend.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty s ultra nízkou spotřebou byly vždy z kategorie těch lepších. Nějak se u nich počítá asi s tím, že si to člověk nepořizuje jako jediný stroj. Kdežto u těch co kupují ty nejlevnější je to často krom telefonu jediný počítač.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stačí vzít normální levný křemík (klidně 6 nm) a úplně se vykašlat na frekvence začínající čtyřkou. IMHO právě ty nejlevnější jsou často jako x-tý PC v domácnosti co slouží jen pro výkonově nenáročné úkoly, takže to není jednoznačné.

Je vidět, jak je větrák skvělý kurvítko, když se ho tak fanaticky drží, protože prodej křemíku s napevno uškrcenými frekvencemi je taky kurvítko, jelikož dřív dojde výkon. Prostě jim už nestačí průměrné kurvítko a musí jít cestou účinnějšího kurvítka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to i kvůli ceně, plastový ventilátor je prostě daleko levnější než patřičně velký chladič, který by to zvládl pasivně. A patně by to chtělo i kovové dno NTB, ale to už by zas nemuselo být každému příjemné po ohřátí.

Ty takty, to by žádalo výrazné změny architektury jader, aby bylo možno dát žádaný výkon na nižší frekvenci. A víc jader jednovláknový výkon jaksi nedodá. Jsem zvědav na ZEN 5, co těch 6 ALU udělá, ale bez patřičných změn okolo se to samo o sobě neprojeví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukni se na rozborku pasivně chlazeného M1 v airu nebo kam to dávaj. Žádná raketová věda to není, nemusel na tom pracovat tým dvouset PhDr a i v tom prostorově hodně omezeném jabku to jde. Lowendová 15" má násobně víc prostoru pro chladič.

Ryzen 5 5500U bych si v pasivně chlazeném notebooku koupil i na těch základních 2,1 GHz. Kdyby byl i tak problém s uchlazením, tak klidně 2 jádra mohou vypnout úplně. AMD FX 6300 při uškrcení na 1,4 GHz je pro Win10 shnilé, ale o ten Ryzen bych se nebál. Pro lowend by to bylo snesitelné v pohodě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oni to ostatni nedelaji, protoze je to proste blbost. Ale moda je ze to musi byt bezhlucne a co nejtenci, tak proste je treba obetovat technicky spravne reseni na ukor vizualni stranky (nastesti se toho dopousti jen Apple zatim)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo V15 G2 s 5500U ma profil "More efficient" v ktorom CPU bezi kompletne pasivne i v plnej zatazi. "Using that, the device runs with completely passive cooling even under full CPU load"
https://www.notebookcheck.net/Lenovo-V15-Gen-2-AMD-review-Hexa-core-mach...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Using that, the device runs with completely passive cooling even under full CPU load, while about two thirds of the performance still remain available."

To je vončo! Pokles výkonu jen o třetinu, což je nádhera. A páni teoretici, co píšou jaká to je výzva udělat pasivně chlazený noťas zase budou muset najít nějaký jiný důvod, proč to nejde. Prohledám dostupné generace od Lenova, jestli to mají taky a jestli jo, tak si tuhle zimu začnu užívat pasivní mód.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som uvazoval i nad fanless mini PC z ciny. 5600U je od €289 ale ak to das do kosika tak odpocitaju DPH pise cenu €231.
https://vi.aliexpress.com/item/1005006195156487.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to zatím nutně nepotřebuju, takže nechci riskovat problémy s reklamací a clem. Snad se něco takového časem objeví i v EU. Už dlouho říkám, že EU je nejhorší trh na světě pro kupce aut a poslední dobou musím konstatovat, že i pro hardware patří ke tomu nejhoršímu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem ta a to tvoje snivanie. Ehm spekulovanie o pasivnom chladeni ako o nejakom svetom grali.
Co ti da ten pasivny mod?
Mam Elitebook 855 G8 s R7 5850U. Pri mojej praci o ventilatore neviem(nieje ho pocut a netusim ci a kedy sa toci). Kopec inych notebokov je na tom podobne.
Moj pracovny mac (este s Intel CPU) k nim bouzial nemozem ratat. To je to nastrasnejsie/najhlucnejsie co som kedy mal v rukach.

Pasivne notebooky sa nevyrabaju, lebo to je akosi vsetkym jedno a vyrobca usetri par $. Nieje to raketova veda ale ani zase totalna brnkacka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kromě ceny je tu jeden podstatný důvod, hmotnost. To je u mobilního čehokoliv podstatné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten tvoj Elitebook ma slusne chladenie, ventilator zapina len obcas a na konstantnych otackach. Ale toto nema zdaleka kazdy. Mne HP Omen toci ventilatory vacsinu casu i v idle a kazdych 5s zvysuje a nizuje otacky co je velmi otravne. Vtedy by clovek uvital moznost tu turbinu vypnut, i keby CPU siel na pol plynu ale to nejde.
Ale prave ma napadlo ze ho otvorim a ventilator odpojim od napajania. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako som pisal, to zdaleka nieje jediny notebook s tichym(nepocutelnym) chladenim. Su aj o dost lacnejsie modely nehernych notebookov.

Tvoj HP Omen je uplne ina liga. Je to herny notebook, kde to je uplne o niecom inom. Pozri si len napriklad idle spotrebu a porovnaj ho s nehernym. Nemozes sa cudovat, ze ventilator sa toci aj v idle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tento, idle spotreba 7W - to je menej nez ma tvoj Elitebook, ale ventilator toci i ked je teplota pod 55℃. Znizil som power limit na 20W v biose, vypol som turbo a i tak polovicu casu toci ventilatory a neprijemne hybe s otackami. Ma to dobre chladenie, v zatazi 93W v hre len 35dB, ma najnizsi hluk z podobych hernych notebookov. Len nejak zabudli spravit tichy profil. https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-Review-affordable-entry-level-g...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Co ti da ten pasivny mod? .."
To je otázka, kterou kladou ti, co si to nezkusili.

".. Pasivne notebooky sa nevyrabaju .."
Mýlíte se. Vyrábí se i zařízení bez aktivního chlazení.
Jedno vlastním.
A není to Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako som pisal mam notebook, ktory nepocujem, neviem o tom zeby sa mi tam ventilator tocil. Co by na tom zmenil pasivne chladeny notebook?
Mal som klasicky PC ale aj pasivne chladeny. Rozdiel by si postrehol len v noci a aj to by si sa musel sustredit. Jediny rozdiel v cene.

Jasne, ze sa vyrabaju ale je to velka minorita a preto to zjednodusenie(bavime sa o SOHO segmente). Robil som dlhsi cas s embedded/priemyselnymi zariadeniami a hocico ide urobit pasivne. To ale je uz iny segment.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pasivní neznamená, že to musí být embeded nebo značkové cosi.
Může to být i levná plečka, o kterou by si ani boty neotřel i takový vyznavač pasivního ticha jako Mirda Červíček.

Ono to jde.
A jde to i levně.
Ale až výrobcové konečně procitnou, tak za to budou chtít přplatek.

PS: Mám i aktivně chlazený ntb. Dokáže fungovat v pasivním režimu. Ale když dojde na vyšší využití ... desktop s 9 větráky je tišší při znatelně vyšším výkonu.Navíc, na některé věci už ta nV grafika v něm nemá dost páry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavne velkej pasiv se ohreje a pak naopak ohriva CPU. Pasiv se da pouzit jen tam, kde je dobre reseny airflow, nebo kde neni zadnej tepelnej vykon. Ve ventilatoru je nezanedbatelne mnostvy medi, loziska atd. Je to docela zajimavej stav, kdy vec, ktera je slozena z nekolika velmi presnych komponent je dnes levnejsi nez nejaky kus odliteho hliniku bez nejake narocnosti na presnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mechanicky bych si to uměl představit - pokud by to dno bylo vytaženo do boků a doplněno o ventilátory - ne o jeden, jednak kvůli hlučnosti a druhak kvůli spolehlivosti, pak se dají vzít ventilátory s magnetickým ložiskem... Ale designer není inženýr a taky kdo to zaplatí?

A zákazníci spíš kupují výtvory designerů. Většinu lidí nezajímá, co je uvnitř, kupují očima, zvláště u Apple kde je fakt málo konfigurací, takže se podívají na display, RAM, SSD a ještě na cenu či barvu a víc neřeší.

PC NTB svět je daleko víc ovládaný konkurencí, to tlačí ceny dolů a současně je zde víc zákazníků, kteří se dívají víc na konfiguraci. Takže proto některé konfigurace nejsou. A naopak existují varianty, které u Apple nemají konkurenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady se zase sešlo teoretiků co hledají důvody, proč to nejde.
Nikdy neříkej, že to nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde a udělá to.
https://www.youtube.com/watch?v=msybmNgRsz0&list=LL&index=151&t=970s
Lowendová šunka.

Ještě jsem někde viděl rozebranou lowendovou patnáctku taky s pasivních chlazením a vypadalo to směšně - ten nevyužití prostorový potenciál úplně bil do očí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je pitomost tam dávat nějakou kostku. Pasivní chladič potřebuje daleko víc plochu, proto spodek a do boků, nebo ještě líp celohliníkovou konstrukci - ostatně je to daleko levnější než titan. A když se to vhodně doplní ventilátorem, aby se udržel rozumný zvukový projev, tedy při nízkém zatížení úplně tiché a pak raději kontinuální ševelení místo občasného průvanu, na to se zvyknout dá a neruší to. Ale je to věc nákladů a tam se nešetří dolary a rovnou centy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo V15 G2 s 5500U ma profil "More efficient" v ktorom CPU bezi kompletne pasivne i v plnej zatazi. "Using that, the device runs with completely passive cooling even under full CPU load"
https://www.notebookcheck.net/Lenovo-V15-Gen-2-AMD-review-Hexa-core-mach...

"Using that, the device runs with completely passive cooling even under full CPU load, while about two thirds of the performance still remain available."

Kde vidíš kostku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Stačí vzít normální levný křemík (klidně 6 nm) a úplně se vykašlat na frekvence začínající čtyřkou .."
Zen 4c jádra údajně končí na 3 GHz a samotný (monolit) Phoenix 2 se 137 mm2 je dostatečně malý, aby nebyl moc drahý.
Navíc výrobce zdůrazňuje lepší efektivitu v pásmu 10W než předchozí model.

Typický výrobce ntb ho ovšem vezme za menší peníz než předchozí model a nastaví mu 28-35W, kde je slabší a zároveň s horší efektivitou než předchozí model.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si to neumíš nastavit sám? Lama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je snad jasný, má to jen 6 alu, japko už má vosum....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně zbytečný produkt.
Za 9 litrů s daní: Notebook, 15.6" IPS displej (1920 x 1080 bodů). Hardware: 6jádrový procesor AMD Ryzen 5 5500U, paměť 8GB DDR4, grafika AMD Radeon Graphics, disk 256GB SSD. Vybraná výbava: Wi-Fi 6 ax, Bluetooth 5.2, 3x USB (2x 3.2 Gen 1, 1x Type-C 3.2 Gen 1), HDMI, HD kamera, čtečka paměťových karet, bez operačního systému.
Kdo by chtěl něco levnějšího?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stroj s 8 GB RAM už nikdy, je to málo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako pracovní určitě ne, ale na běžné používání to stále stačí. Záleží na OS a také na tom, jaký je UMA buffer, aby z toho nakonec nebylo 6 GB RAM...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to málo pro windows, ale s ubuntu nemám problém :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o OS. Stačí spustit víc aplikací, víc oken v prohlížeči či rovnou víc prohlížečů. Na větší ploše monitoru žádný problém. A zabraná RAM letí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz? Kde se ještě dají najít notebooky bez OS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Letmý pohled na CZC ukázal méně než 10 % nabídky. Alza cca totéž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm... Mám 7540U a HWiNFO mi píše taky 2P a 4E jádra. Psal jsem si s autorem programu a prý je to správně, takže co je vlastně 7545U zač? Přijde mi to stejné jako moje 7540U.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Původně se uvádělo, že na 7540U budou nejdřív používaná 6× Zen 4 (Phoenix) a později i 2× Zen 4 + 4× Zen 4c (Phoenix 2). Alespoň teď to ale vypadá, že se AMD nakonec rozhodla druhou variantu vydat jako samostatný model (7545U), aby si výrobce a zákazník mohl vybrat.

Odpovídá to tak i specifikacím na webu:
https://www.amd.com/en/product/13211
https://www.amd.com/en/product/13886

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HWiNFO: 7540U https://i.ibb.co/9pMr9kM/2023-11-06-10-46-46.png
Dle autora HWiNFO je to správně, takže to vypadá, že existují 7540U identické s 7545U(?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.