Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desktopová Trinity je venku a nezklamala

Možná trochu blbý dotaz, ale jelikož nestíhám sledovat všechny označení a nové trendy ohledně CPU, tak jak je to pro laika?

Tohle je CPU do notebooků nebo vyloženě domácích (stolních) PC?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Desktop = stolní PC. Mobilní verze vyšla již na jaře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže se můj x4 955BE 3,2 může jít zahrabat? Nástupce bulldozerů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nástupce to není. Z bulldozeru mu vychází procesorová část. Phenom nikam nezahrabávej a radši ho potaktuj. Lidem jede okolo 3,7GHz s defaultním napájením úplně v klidu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel mám obavu z toho, že to vůbec neumím, nerad bych si odpálil CPU :/.

Sice se do toho snažím vidět, ale zase nerad bych to řešil stylem "tam to přepni a ono to pojede"...chtěl bych tomu i nějak porozumět.

Mám 650W zdroj, lepší desku od asus,..taktování by mělo být bez problémů...ale ty znalosti chybí :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Návodů na přetaktování je na netu tuny, videa, články, i pro konkrétní kousky existují návody, stačí jen hledat a počíst si o tom něco.
Začít můžeš například tady: http://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=913&t=1083991

To, že máš 650W zdroj ještě neznamená, že je to super "něco", pokud je to nějaký EuroCase nebo Colors*it, tak ten rovnou vyhoď, lepší deska od Asusu znamená co? Taktování nejvíc ovlivňují právě možnosti taktování v BIOSu desky, pak taky kvalitní a chlazená napájecí kaskáda, no a v neposlední řadě chlazení tvého CPU, chce to alespoň nějaký AC Freezer 7Pro, nebo lépe AC Freezer 13, + samozřejmě nějaký základ chlazení ve skříni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétní info:

-zdroj SEASONIC SS-650HT 650W BRONZE 80PLUS BULK

- deska: Asus M4A785TD-V EVO - AMD 785G

- CPU chladič: GELID Solution Tranquillo - revize 2

Case: Coolmaster Elite 330, vepřed větrák Gelid Silent 12 TC, vzadu základ co byl case.

Ramky DDR3 4096MB 1600MHz (2x2048MB) Kingston HyperX CL9
...plánuju, že bych dokoupil...ostatně deska má ještě potenciál taktovat, ale co jsem četl, nemá to moc cenu (co do % navýšení výkonu).

Ale ten CPU by šel no... ostatně posuďte sám, co si o tom HW myslíte na taktování

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ph II X4 955 BE na 3,2 GHz radsej nikam nezahrabavaj, pretoze vykon CPU casti je podobny Trinity (nehovorim ze tam nemoze byt rozdiel 10-20%). ALE ziadne velke nasobky. Toboz je vylozena blbost zahadzovat vyssie taktovane Ph II X4 3,4 GHz 960 BE a 3,5 GHz 970 BE.

CPU cast Trinity sice pracuje na 3,8-4,2 GHz, ale to nie je K10(.5). Jednoducho jedno jadro K10(.5) na 3,2 GHz ma rovnaky vykon ako Bulldozer na 4,2 GHz (kruta pravda). CPU Pilledriver v Trinity je zrejme vykonnejsie a staci cca 3,8 GHz. ALE v ziadnom pripade sa nemoze pozerat len na frekvancie. Jednoducho taky 3,5 GHz Ph II X4 970 BE je co do CPU absolutne rovnocenne s najvykonnejsim Trinity aj kebyTrinity sli vsetky kvazijadra na 4,2 GHz. Dalej nezabudaj ze Trinity je modularna architerktura a nema teda plnohodnotne plnotucne jadra ako dobra K10(.5) architektura. KAZDE jedno jadro modularnej architektury je asi "hodnotu" 0,8 plnohodnotneho jadra K10(.5) architektury a cely modul tak mozno povazovat na nejake povedzme 1,6-jadro. Ale je to ovela lepsie ako hyperthreading, kde sa vykon zvysi povedzme o 20%, co je 1,2 jadra. Vysledok vo Win je ten isty. Vzdy vidime v task manageri 2 ci 4 okienka pre CPU. Samozrejme co sa tyka vykonu na plochu resp. tranzistor, tam je to rovnake, nakolko modularna architektura na spracovanie dvoch vlkakien spotrebuje ovela viac tranzistorov ako jedno dvojvlaknove jadro (schopne spracovavat dve vlakna). Ale zasa vykon je niekde uplne inde (+20% v pripade 2-vlkaknopveho jadra a + tych cca 60 az 70% v pripade 2-vlaknoveho modulu).

No a predavat 6-jadrove 6-vlaknove Ph II X6 1090T a 1100T na 3,2 a 3,3 GHz je uz blbost maximalneho stupna, kedze tie su plusminus 5% rovnako vykonne (kumulativne vsetky jadra) ako najvykonejsi 8-vlaknovy Bulldozer FX 8150 na 3,6 GHz. Z toho vyplyva ze jedno jadro Ph II X6 valcuje jedno vlaknove jadro FX8150 ako palacinku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Paráda, k vánocům bude nový komp. Tohle je idealní procesor pro mě. Zahrát se na tom dá v pohodě (nové grafické orgie moc nehraju, spíš nějaké menší zajímavé hry) a procesorově to taky stačí (jestli se mi video konvertuje 20 nebo 25 minut/hodin je vcelku jedno, můžu si číst nebo dělat cokoliv jiného).
Za ty peníze ideální. AMD nakročilo správným směrem, konečně pochopili, že CPU částí na Intel nemají tak udělali krok stranou a je z toho výborný a všestraný procesor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezky produkt, jen by me, opet, zajimalo, k cemu mi bude tak vykonna grafika. Jiste, vyssi vykon nez konkurence za stejnou cenu, to je plus, ale proste k cemu. Tam kam je ten procesor urceny (kancelarska PC, HTPC - nic jineho me nenapada) se mi ten vykon zda presprilis (argument "zahraju si starou pecku" neberu, tu starou pecku si zahraju i na starsich grafikach), zejmena s ohledem na spotrebu. Ale coz, hlavni je, ze prisla alespon nejaka konkurence a Intel asi bude muset trochu hnout s cenami (coz muze byt pro Trinity potencialni problem).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Treba pro OpenCL nebo Fusion pro vypocty CPU+GPU ;-) A jinak proti Llanu AVX a AES v CPU casti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aha, to me nenapadlo. Kolik lidi to tak vyuziva?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky mnoho a ani o tom nevi :-) Spousta dnesnich programu vcetne web prohlizecu vyuziva akceleraci GPU, u tech webovych je to sakra znat- napr. zrychleni prehravani Flash ci pri posouvani map apod, kdy zatez z CPU odebere celkem efektivne GPU.
Dale jsou to ruzne konvertory videi, zatim jich neni mnoho, ale vsechny dobre zname editory videa pouzivaji GPU+CPU akceleraci. Z editoru zpracovani obrazu je to i Photoshop nebo muj oblibeny Zoner Photostudio.
Nejvetsi deviza CPU+GPU spoluprace bude jiste vyuzita pri zpracovani HD videa, preci jenom uz dost lidi ma doma HD kameru a zpracovani AVCHD streamu vyzaduje mnoho vypocetniho vykonu. Pro tuto oblast je Trinity idealni=rekl bych velmi univerzalni jednotka s vysokym vykonem pro specialni operace.

P.S: Mimochodem i nejsilnejsi FPU i7 se muze jit proti prumernemu GPU (AMD/nVidia) pri zpracovani videa dost zahrabat, asi tak radove i pri double-float instrukcich :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aplikace vyuzivajici akcelerace pres GPU - beru. Ale stale me nikdo nepresvedci, ze kvuli akceleraci flash nebo weboveho prohlizece potrebuji tak vykonnou grafiku. Stejne tak HD videa. A pokud to budu s editaci videa ci fotek myslet vazne, nedovedu si predstavit, ze si poridim HD kameru nebo Photoshop za nekolik desitek tisic a k tomu PC cca za 7k. Stejne tak k tomu zminovanemu i7 asi nikdo nebude takovy onanista, ze takovy procesor sparuje s IGP. Trinity je pekny produkt, ma pekny potencial, ale za me osobne proste nevidim, kde jej upotrebit (vyjma opravdu kompaktnich mini PC) - k low-end a HTPC pocitacum lze nalezt levnejsi reseni i s vyssim vykonem, a main a high-stream si nedovedu predstavit bez dedikovane grafiky. Krome toho je tady dalsi vec, kterou je zivotnost komponent - vetsinou neni problem, ale je nutno uvazit, ze u takovehleho reseni mame vlastne dve dulezite komponenty v jednom a staci porucha jen jedne, abychom museli resit vymenu obou (popr. treba nahradu IGP externi, ale v tom pripade uz vyhodnost takoveho nakupu postrada smysl uplne). Proste co clovek, to asi jiny pohled na vec, za me osobne bych Trinity pouze do nejakeho mini PC, abych usetril misto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Trinity doma (teda tu starou - A6 3500) a je to zcela pohodový procesor - na práci a na web nic lepšího není potřeba, multimédia přehraje úplně všechno plynule, pokud to není nějaký stress test, spotřeba výborná a s tím hraním - třeba Minecraft ve FullHD na Intelu už trochu drhne, tady zcela v pohodě a cena desky + CPU byla 2500 i s DPH. Co je na Trinity trochu fail jsou jenom dva grafické výstupy, takže když má deska typicky VGA, HDMI a DVI, tak HDMI a DVI nejde zapojit najednou, toto ale ty nové procesory řeší (hurá).

Na otázku "Proč?" bych odpověděl jednoduše "Proč ne?".

A ještě jedna věc - pokud to začnou cpát do počítačů typu "Tesco PC s výkonnou grafikou" a nahradí tím sestavy s těmi šmejdnými Radeony 5470 nebo GeForce GT610, což zcela bez újmy na ceně udělat můžou, bude svět o trochu lepším místem k životu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ze je to urcity krok vpred, ale jak jsem z komentare pochopil, na beznou praci a multimedia s prehledem staci vykon stavajici Llano. A to je to, na co se ptam - pokud postacuje i vykon predchozi architektury nebo vykon "nevykonnych" APU konkurence, tak proc upgradovat? Pokud bych mel nejaky dosluhujici pocitac, tak to mozna beru, ale spise bych volil levnejsi reseni ve forme nejakeho Celeru 550 + pasivniho HD6570, ktere bude asi vykonnejsi za mene penez. Vyuziti Trinity bych si dovedl predstavit jako "skolni" PC pro deti v tech krabickach, co se vesi zezadu na monitor popr. v tech "mini" krabickach. Ale pokud uz nejakou klasickou popr. HTPC case, potom dedikovanou grafiku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že Trinity cílí na současné uživatele Llana, :-) podle mě se chce prosadit hlavně u nových mainstreamových domácích sestav, kde mu to z pohledu uživatele opravdu sluší. Ale kdybych si měl vybrat, tak určitě Trinity, protože má nižší spotřebu. O vyšší výkon - pravda - zase tak moc nejde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A nutí tě někdo kupovat si nejvyšší verzi?
Osobně jestli AMD poladí přepínání grafik tak by to byla docela optimální volba ;-) No ale ne pro mě - mě do upgradu nic nenutí....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba právě zrovna do toho HTPC se ta grafika celkem hodí, není třeba hledat nějakou low-profile na hry schopnou dedikovanou ne? A zahrajou si i děcka na návštěvě na telce, nebo tak něco.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že to porovnávali s NVIDIA GeForce GT430, ktorá má už nejaký ten rôčik za sebou a aj výkonovo nic moc. Ono sa ten low-end opäť prispôsobí a napr. také HD6670 určite ešte pôjdu cenou dole k terajšiemu low-endu a potom to zrejme bude nejak takto podobne vypadať:

zdroj: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-a8-3870k_7.html#sect0

Kde aj čísto dvojadrový Intel Pentium G850 2.9GHz + AMD Radeon HD6670 v hrách predčil AMD A8-3870K 3.0GHz ako aj OC verziu AMD A8-3870K @ 3.6GHz/960MHz, ktorá zrejme odpovedá cca. výkonu AMD Trinity A10-5800K.

Teraz sa Radeon HD6670 s DDR3 pamäťami začína pohybovať na od nejakých 1297 CZK s DPH a s GDDR5 od nejakých 1832 CZK s DPH.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jeste lepsi je kombinace G550 + HD7750, ale to uz by ta tabulka nevypadala tak hezky. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale zase 5800K je novinka uz od 2850,- Kc a moze to byt idealne riesenie do mini ITX lebo tam tu HD6670 nedas.
A naviac tam porovnavali stare Llano + 1600Mhz RAM s HD6670 + DDR5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypada, ze se vyplatilo pockat s upgradem PC. Jeste zjistit jak je to pripadne s crossfirem mezi integrovanou grafikou a nejakym dedikovanym Radeonem, pockat na prichod zakladnich desek :-D a nejaky mensi pokles cen a na jare bude novy nabuseny multimedialni/herni stroj. :-) Samozrejme s A10-5800K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.