Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Baťovské Opterony Warsaw snižují TDP a zvyšují efektivitu

Skusim se zeptat znovu :)
viz.: (pouze prepis)
http://diit.cz/diskuze/103618/thread

Jak to vypada s AMD Opteron X2150 a X1150?
Uvedene byly tusim ze v kvetnu 2013, jsou uz v nejake forme na trhu?
Nejak je nemuzu najit, a to nejen ve forme MB s APU ale i v jiz hotovych produktech (je mozny ze nedostatecne hledam).

Konkurencni 'platforma' (low power cpu, uATC mainboard s ECC a vice SATA porty,...) je jiz v cenicich (otazkou je dodani ale to jiste driv nebo pozdeji bude):
Intel Avoton C2550 (resp. C2750)
napr. http://www.agem.cz/default.aspx?content=TVRDETAIL&nparams=kod_id;40851
Avsak jak je u Intelu zvykem (a to nejen u nove uvedenych produktu), cena je opet nesmyslne vysoka :(

Cekal jsem ze AMD doda na trh vyse zminene 'jaguar opterony' i v teto forme s rozumnou cenou (stejne jako vetsinu svych produktu), jenze to vypada ze uvedeni bylo jen 'papirove', coz je jiste skoda.

Diky za odpoved

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

+1 Taky mě zaujaly a nepodařilo se mi sehnat zmíňku v nějakém obchodě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přidávám se, také by mě to zajímalo. Malé strojky s ECC RAM.
Avoton je předražený.

Nedávno to tady proběhlo, je to asi měsíc - AMD G-series jaguáří SoCy. 4-jádra (potenciálně) s ECC, ale nepovedlo se mi najít desku (miniITX), kde by šla osadit ECC RAM v UDIMM, všechno mělo jen SO-DIMM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jen doplním, že Komodo mělo jít do patice FMx nikoliv FM2. Ať už se za x schovávalo cokoliv, určitě to nebyla dvojka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám roadmapu, kde je výslovně "FM2" :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych že to byl překlep. FM2 je socket pro CPU do 100W TDP. Komodo mělo jít do nějakého lepšího socketu imo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

100W platformu z něj mohla udělat až ona změna v roadmapě. Samotnému socketu je jedno, zda je 100W nebo 125W... Navíc už předtím se objevovaly zprávy o tom, že AMD sjednotí řešení s grafikou i bez ní na jednu platformu. Domnívám se, že právě FM2 měla být oním sjednocením. Pokud by to nebyl její účel, neměla by její existence smysl a Trinity klidně mohla jít do FM1 socketu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nějaký důvod tam být musel, jinak totiž nechápu proč na patici FM2 nepřešela AMD hned s Bulldozerem respektive po zrušení Komodo s Visherou.

Pokud by Bulldozer nebyl v patici AM3+, tak by ty desky pod něj byly mnohem modernější (podpora PCIe 3.0, integrovaný northbridge, nativní USB 3.0) a lidi by nenadávali, že cpou CPU do zastarého socketu....

Zrovna s Bulldozerem mělo AMD jedinečnou šanci začít s kompletně novým socketem. Výrobci pro to vyrobili úplně nové a zajímavé desky. Bylo by to pořád lepší, než snaha nacpat Bulldozer do starších desek a potom řešit problémy se zabugovanými biosy, throtlením a jinými lahůdkami.

PS: Zrovna od toho 10ti jádra bych čekal TDP spíše na hranici 140W -150 W než 125W.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ona vůbec celá ta anabáze socketů FM1 FM2 FM2+ je dost prapodivná. Ty patice se od sebe odlišují většinou pouze +- dvěma piny a žádná velká revoluce se tedy nekoná. Kdyby alespoň jedna ta z patic už měla nějaké rezervní piny na quad channel nebo třeba jen triple channel, tak by to člověk třeba i pochopil a mělo by to do budoucna i nějakou větší perspektivu (např s vydáním silnějších verzí APU/CPU), ale takhle tím akorát nasírají zákazníky.

před necelým půlrokem jsem kupoval desku FM2, protože AMD hlásalo v roadmapách, že tentokrát FM2 bude delší dobu než FM1 pro Llano a ejhle. Vyšlo Kaveri a musel jsem koupit desku FM2+, která se od té původní v podstatě v ničem neliší, kromě těch dvou pinů :-(( Jinak layout desky, periferie, všechno je stejné. Docela by mě zajímalo, jestli se najde nějaký odvážlivec, který ten jeden nebo dva piny u Kaveri ulomí a nacpe to do FM2 desky a pokud to bude fungovat, bude z toho mít AMD pěknou ostudu......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Piledriver má na stejných taktech menší spotřebu než Bulldozer. Původní plán AMD bylo zvyšování počtu jader, ne zvyšování frekvencí, takže si myslím, že frekvence měla zůstat na stejné úrovni jako u Bulldozeru a uspořená energie být využita na další jádra v rámci stejného TDP. Nakonec to dopadlo tak, že vývoj aplikací byl pomalejší, většina nedokázala využít ani osm jader Bulldozeru, takže by další dvě neměla smysl a raději místo toho zvedli frekvenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady je roadmapa, kde je Komodo i na patici AM3+ :D

http://cdn3.wccftech.com/wp-content/uploads/2011/09/002.jpg

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To už je imho po změně (4 moduly, nikoli 5 původních), jen ještě nezavedli nový název.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

teď už je to asi jedno. Pokud AMD nezabalí high-performance segment úplně, tak snad další patice budou s podporou DDR4 a budou umět všechny moderní features jako desky pro Intel.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nejkonkretnejsi 28nm server roadmapa je tahle:
http://www.xbitlabs.com/images/news/2011-08/amd_server_roadmap_2011_2013...

Cili BD/Interlagos->PD/Terramar ->SR(?)/Dublin

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak to je zklamání.

Čekal jsem na SteamRolleří G34 Opterony, takže jsem minulý rok neupgradoval na AbuDhabi. Ani na tohle nové to nebude mít smysl. Takže servery asi dožijí s původními Interlagos. Příští rok to poletí ze skály a nahradí se to 12c E5 Xeony.

Kupovalo se to těsně před nástupem Intelích Xeon E5, v té době měly Interlagos nejlepší poměr cena/výkon. A největší paměť - 512TB při 4S a laciných RDIMMech.
Je s tím celkem spokojenost, pro daný účel (PostgreSQL OLTP zátěž) to funguje skutečně velmi dobře. Jen to samozřejmě 2x tolik žere.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

řekni pak z jaké skály poletí, budu je dole chytat ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takových by se našlo ...

Ale nemyslel jsem to tak doslova, na něco se to použije. Je fakt, že velké množství jader (64) v jednom serveru má něco do sebe, i když jsou jen na 2.3GHz a je to ten blbý Bulldozer s nízkým IPC. PostgreSQL výborně škáluje, s MySQL by to tak nešlo (tam je problém se zamykáním mezi vlákny).

Ale poběží to už čtvrtý rok 24/7 a další hw support na to bude zase dražší, takže budou lepší nové mašiny, už kvůli spolehlivosti - ačkoliv zatím všechny stroje jedou jako z praku, žádná závada (disky a paměti nepočítám). Máme to od Dellu a od SM.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

dyt se to vědělo od začátku, že to nebude Steamroller ale jen lehký refresh Piledriveru.

Jestli budou nějaké novější Opterony na patici G34 s DDR4 tak to bude nejdříve za rok a tři čtvrtě ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám čas a nervy sledovat ty prolhance z AMD kontinuálně, každopádně je jisté, i pokud ponechají G34, nové verze Steamroller, pokud budou mít DDR4, do starých desek nepůjdou. Starý G34 čipset je muzeum. Kvůli pár procentům zvýšení výkonu, nebo snížení odběru nemá cenu do nových procesorů architektury Piledriver v.2 investovat.

Výkonově to dostačuje a pokud ne, slouží to pro velmi dobře škálovatelný PostgreSQL - dá se předřadit cache, horizontálně škálovat, případně ještě více urychlit disky. Nebo nahradit DIMMy většími, až se zlevní a tím zdvojnásobit RAM, upravit strukturu databáze, její rozložení na média (RAM, PCIe SSD, SSD, rychlé HDD, pomalé HDD) a aplikaci. Prostě je dost cest, jak to zrychlit, procesory jsou až na posledním místě.

Pokud budou v budoucnu od AMD nové enterprise procesory a čipsety, AMD vždy uměla vyvážit cenu/výkon - není důvod, proč to s nimi nezkusit i příště. Levný čtyřsoketový server uměli dobře, jenže je otázka, zda v tu dobu nebude výkonnější a levnější řešení s 12c Xeony na dvou soketech, s DDR3 RDIMMy, které už máme (mnoho). Těžko to můžeme hodit do popelnice a nakoupit místo toho DDR4.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.