Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nové roadmapy AMD: Zen 4 do konce roku 2022, RDNA2 do konce roku 2021

Kdo jako já potřebuje nárazový vysoký výkon (střih videa), tak to jako já koupil nedávno Zen2 a nečeká na další generace, protože uspořený výpočetní čas s novým Zen2 se počítá ;-)
Jestli přijde Zen3~4 s více vlákny na jádro, prohodím CPU v desce nebo i klidně pak s deskou- za úsporu času se to vyplatí.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ZEN 3 přinese více vláken na jádro (údajně 4), tak jenom pro servery (EPYC) a HEDT (Threadripper). Není důvod to zapínat v Ryzenech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No-x je redaktor amatér. Zen3 bude v polovině roku 2020 a žádný Zen2+ nebude.

1) Zen3 potvrdilo oficiálně samo AMD na rok 2020. Forrest Norrod mluvil o Epyc Milan (což je Zen3) jako platformě pro mid 2020. Rozhovor najdete na anandtechu.
2) AMD při prezentaci Zen2 uvedlo že Zen3 design complete, což znamená že už vyrábí inženýrské vzorky a připravují hromadnou produkci. To trvá zhruba rok než se objeví v obchodech. Takže někdy srpen, září bude Zen3 v obchodech.
3) Z dokumentů optimalizací k Zen2 AMD potvrdila že Zen2 je poslední 17h Family, tedy Zen3 bude nová architektura 19h. Bude to větší výkonostní skok než byl Zen2.

Uvědomte si, že vývoj CPU trvá cca 5-6let, tedy na Zen3 se maká od 2014, takže by museli být padlí na hlavu kdyby uměle zdržovali příchod Zen3 kvůli Zen2+. V roce 2014 AMD předpokládalo, že Zen2 bude proti 10nm IceLake a Zen3 měl být proti nové Intel arch na 7nm. Pokud nechtěli pořád zaostávat (ano, Zen2 proti IceLake by výkonostně prohrál), tak museli navrhnout Zen3 jako 2x větší skok.

Z toho plyne že žádný Zen2+ plus nebude.
Je hloupost myslet si že AMD by 6 let (možná i 7) připravovala novou architekturu a pak by ji nesmyslně odkládala. Zen2+ jako 6nm dieshrink se nabízí jako záložní plán kdyby Zen3 měl problémy a zpoždění. Jenže AMD ví přesně jak je na tom Zen3 a jestliže Zen2+ není v roadmapách, tak to znamená že Zen3 jede podle plánu a žádný Zen2+ nepotřebují.

Taky si uvědomte lidi, že AMD v tuto chvíli pracuje na designu Zen9
- Zen3 ... vývoj v 2014 .... obchody 2020 ... nyní produkce ES ... přinese novou 19h arch (SMT4)
- Zen4 ... vývoj v 2015 .... obchody 2021 ... nyní v labu ... přinese 6nm EUV a nějaké optimalizace nove arch
- Zen5 ... vývoj v 2015 .... obchody 2022 ... nyní design ... přinese 5nm EUV a velké optimalizace
- Zen6 ... vývoj v 2016 .... obchody 2023-4 ... nová architektura 20h hotová, už se maká na designu a simulacích

V AMD v současné době již začínají práce na koncepci Zen7, 8 jakožto vylepšení 20h architektury a co za novinky přenesou do nové 21h architektury Zen9. Z tohoto pohledu je Zen3 prehistorie. Udržovat při životě starý Zen2 už je naprostá blbost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tiež by ma prekvapilo keby AMD odložilo ZEN3 o rok, linky 7nm+ bežia od jari pre mobily, počita sa s tym že v jeseni už by linky mali biť volne, lebo mobily na jar prechadzaju na pripraveny 5nm proces. Jedine čo by nepustilo AMD na 7nm+ linky by mohol biť Intel so svojimi GPU ale to pochybujem, alebo Nvidia ale ta chce vyrabať aj u Samsungu, tak že linky by mali biť tak či tak volne. AMD ma už ZEN3 hotovi, linky budu volne, nevidim dôvod prečo by odložili o rok vyrobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nový proces 7nm EUV budou mít jako první ARM čipy do telefonů, žádné problémy tam hlášeny nejsou. Naopak EUV proces je 5x rychlejší na výrobu. Standartní 7nm bez EUV má příšerně zdlouhavou a komplikovanou výrobu. Toto je také důvod pro nemá smysl řešit Zen2+ na 6nm bez EUV, protože by neodstranil tu pomalou výrobu, což je důvod nedostatku Zen2 CPU. Je mnoho důvodů proč Zen2+ nebude. Jen kvůli těmto info musí člověk jít na zahraniční weby. Redaktoři z Diitu jsou lamy.

TSMC měla v roce 2015 kapacitu na výrobu waferů 2.5x větší než Intel. Když 7nm čipů se vleze 4x tolik než na 14nm Intelu, tak dostáváme 10 větší množství než Intel. AMD může Intel uvyrábět a vpohodě převzít majoritu trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud AMD vyda Zen3 a neco se neposere a dojde k ocekavanemu jednocifernemu zvyseni IPC a taky taktu, tak muze Intelu uz docela i poodskocit. Zatim Intel vyvazuje frekvencemi, cim ale bude vyvazovat pristi rok je dost ve hvezdach.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože 10 % nárůst frekvencí u AMD už překračuje konspiračněpentagramovou frekvenci 5GHz, tak čekám méně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nárůst frekvencí nečekejte. Sám Norrod z AMD říkal, že frekvence spíš budou klesat s novými procesy.

Zen3 je nová architektura 19h zaměřená na vysoké IPC, takže se nedá očekávat že bude odladěný na hned od začátku. To se spíš dá očekávat až u Zen4 na 6nm (obdoba Zen1+).

Zen3 bude mít frekvence odhadem cca 3.8-4.2GHz, max. Se 6xALU bude mít +30% IPC, takže Intel vydrtí tak jako tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nehrozi, intel ma viazanosť s velkymi vyrobcami na 5 rokov, a aj keby Zen3 šiel o 300MHz rychlejšie stale je to +-10% v hrach. A proste marketing nebude testovať v FHD ale v 4K kde naskok CPU nebude vidieť a hotovo.
Mňa skôr zaujimaju GPU na EUV tu by mohol prisť pekne velky narast vykonu, ale Nvidia nepovie nič a aj AMD sa dari tajiť info o svojich novych GPU. Jedine čo som sa dočital o AMD je nastupca 5700 ktory bude mať 210mm2 oproti 250mm2 a spotrebu 150W oproti 220W prakticky ten isty čip len na EUV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Odskocit" je mysleno technicky. Ze to Intel ustoji financne je jina vec, o tom nepochybuji.
Uvidime, jestli to ustoji ve hrach takove 9900k :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

i tak kdybych teď vybíral výkonné longlife domácí CPU, tak bych spíš vybral 9700k/9900k nebo Ryzen 2700x :) >> ja prostě 7nm nějak nevěřím :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeň, že ty CPU běží rok v laboratořích AMD než se dostanou na pulty obchodů.
Stejně jako u aut dokáží inženýři simulovat zátěž 20-ti let provozu během jednoho týdne. To je stará technika která se používá v průmyslu více jak 30 let. Takže to mají otestované velmi dobře. Není třeba se ničeho obávat. Mám 3700X a běhá jak má ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- máš ho aspoň 5-7 let kdy netráví většinu času v iddle a je třeba OCnutý ? :)
- nám na ty to tvé "velmi dobře otestované" odcházeli i Xeony na 32/22 nm i po cca 4 letech v provozu 24/7 :) .. ze mě mluví praxe a proto mám ze 7nm oprávněný respekt (jsou o tom rozáhlé studie i dost příkladů z praxe)>> ale asi budeš nějký intergalaktický hyper-génius, že si je odvážíš popírat :)))
- za další těch "afér" s velmi dobře otestovaným má i Intel své aféry (viz ty jeho umírající Atomy)
- každý test je jen o odhadu a nikomu se ještě nepovedlo napodobit naprosto věrné chování v realném provozu a různé výpočty, simulace, zahřívání, rozvibrování atd. atd. to nemají šanci změnit (netvrdím, že nejsou užitečné)
- imho poslední "bezpečný" výrobní proces pro dlouhověké produkty v běžném nasazení na nějaké šmrdlání byl na +- 45nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak když odcházeli xeony 32/22 nm i po cca 4 letech v provozu 24/7, tak co 14 nm kousky? Rozsáhle studie o životnosti CPUček vyráběných na různých nanometrech by mě zajímaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSMC nevyrábí jen procesory pro AMD, ale spoustu dalších návrhů.

Výhoda vlastních továren Intelu je velká a to že má TSMC 2,5x větší kapacitu na výrobu waferů než celý Intel mi přijde jako lež. Intel má faby v tolika státech, že to je nepravděpodobné. Samsung asi už ano, ale TSMC?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys nebyl línej nebo neschopnej, tak bys za 5 min vygooglil produkci waferů.

TSMC bude vyrábět čipy tomu kdo zaplatí víc peněz. Serverové CPU za tisíce dolarů určitě dostane přednost před čínskými low end mobilními SOC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys nebyl arogantní blb, tak bys věděl, že zdaleka nejde jen o čínský low end a serverová CPU za tisíce dolarů nedokážou zvednout podíl AMD tak, aby předstihli nebo se byť jen vyrovnali s Intelem.

Jen z produkce waferů se nedá smysluplně odhadnout kolik může TSMC vyrobit 7nm+ procesorů a to samé platí pro Intel a jeho aktuální 14nm produkci. Smůla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys nebyl Myrda, tak bys věděl že se to odhadnout dá dost přesně. Akciové firmy musí ze zákona zveřejňovat čtvrtletní hospodářské výsledky, takže stačí umět anglicky a najít si ty dokumenty.

V serverovém trhu je 90% marží na trhu s x86 CPU. Tedy AMD stačí ovládnout trh se servery a má po finanční stránce vystaráno. Zkus více číst a méně psát Myrdoviny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podíl na trhu s x86 cpu není spojen s výší marží. Tvrdíš stejnou blbost, jako kdybys prohlásil, že v letech, kdy mělo Porsche větší zisk než GM, zároveň prodalo více aut. Směšné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ať ti z toho nepraskne cévka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mily Richie Rich, jo kazdy je amater, len ty si superman.

2) To ze je dizajn complete neznamena ze uz je svetko hotove, vzorky teprve ukazu co a ako na danom vyrobnom procese a takmer vzdy sa nieco na dizajne upravuje a meni (aj ked len kozmeticky), lebo nie vzdy vyrobny proces ponukne to, co si niekto vysniva ... a kedy bude zen3 v obchodoch je otazne, ale existuje relativne realna sanca ze sa stihne predvianocna sezona 2020, mozno uz oktober/november 2020 (hlavne ked to bude ma baze 7 nm+ EUV a nie "obycajnom" 7 nm) ... ono sa totiz tie intervaly uvadzania novych optimalitacii Zen troska predlzuju a teraz su asi tak cca 1 a 1/4 roka pri kazdom segmente.

3) To ze sa zmenilo nejake oznacenie family nic neznamena! Desktopove K10 bolo 10h family a prve APU kde CPU cast bola K10-based (Llano) bolo 12h family. A to akoze K10 CPU cast Llano je nieco absolutne ine ako desktopove K10 10h family? Isteze nie. Jednalo sa iba o optimalizaciu pre mobilny segment. A ta netrvala 6 rokov preboha. Pretoze sa nevyvyjala zbrusu nova odnoz x86 architektury. Detto male jadra: Bobcat bolo 14h family a Jaguar bolo 16h family. A tiez Bobcat 14h family a Jaguar 16h family nie su absolutne odlisne odnoze x86 architektury, druha je proste evoluciou prvej. Takze Zen3 bude proste evolucia Zen2 (mozno trocha vacsia ako Zen2 vs.Zen/Zen+, som zvedavy co tam zmienia/pridaju) ale nebude to ziadna nova odnoz x86 architektury, kde by bol potrebny vyvoj 5-6 rokov.

Zbrusu nova odnoz architektury je Zen na ktorej sa zacalo robit asi v 2010, najneskor v 2011 (ked koncili K10 Phenomy II a prave prisla pohroma Stavebne Stroje). Isteze planovali plno refresov, dieshrinkov a optimalizacii na 4-5 rokov ako v pripade K10 (2007-2011) a Stavebnych Strojov (2011-2017), ale paralelne sa proste nerobi na siednym generaciach optimalizacii naraz ani o sedem optimalizaciii dopredu. To narazam na fantasmagorie "Taky si uvědomte lidi, že AMD v tuto chvíli pracuje na designu Zen9". UVEDOM SI ZE TEN Zen3/4/5/6/7/8/9 ak budu vyssie posledne cisla vobec existovat, nebudu to zbrusu nove odnoze dovtedy neexistujucej x86 architektury, ale optimalizacie toho co uz bolo a preto vyvoj netrva 5-6 rokov !!! Ale 1-2 roky. Vsimni si slovny zaklad Z-E-N. Ked su tam tie tri pismena, odnoz x86 architektury by bola zrejme ta ista. Podobne ako bola ta ista, ked bol nazov vzdy nejaky stavebny stroj. Ked to aplikujeme na Stavebne Stroje, tak podla teba to bolo takto:

A) Bulldozer ... vyvoj od 2005 ... obchody 2011
B) Bulldozer refresh = Pilledriver ... vyvoj od 2006 ... obchody 2012
C) Bulldozer refresh refresh = Pilledriver refresh = Steamroller ... vyvoj od 2008 ... obchody 2014
D) Bulldozer refresh refresh refresh = Pilledriver refresh refresh = Steamroller refresh = Excavator ... vyvoj od 2009 ... obchody 2015

O zaciatku vyvoja odnoze x86 architektury stavebnych strojov nevieme, ale samozrejme pokojne to mohlo byt v 2005 aj v 2006 pretoze sa jedna o novu odnoz x86 architektury a proste inu ako K10, ale riadky B) C) a D) su uplna sprostost.

Ak AMD pracuje uz dnes paralelne na niecom, co niekto vola Zen7 ci Zen8 ci Zen 9 (lebo inak to pomenovat nevie), tak to proste uz nebude Zen-based odnoz x86 architektury, ale uz nova. AMD jasne potvrdzuje prace na dizajne Zen4 (ako vieme Zen3 je hotovy) a da sa chapat aj nejaka info o pracach na Zen5, ale iste nie na Zen7 ci Zen8 ci Zen 9 a ak sa na niecom takom robi, len zopakujem ze to uz nebude Zen-based. A to je samozrejme nielen mozne, ale aj uplna prirodzene a pravdopodobne. Tam uz proste nebude slovicko Zen, ale ina obchodna znacka, kedze to bude ina odnoz x86 architektury a nebude Zen-based. Presna tak isto, ako ked nam tu v 2011-2017 vychadzali Stavebny Stroj1, Stavebny Stroj2, Stavebny Stroj3 a Stavebny Stroj4, tak AMD uz samozrejme pracovala na inej odnozi x86 architekture, ktora uz nebola Stavebne Stroje - based.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

UVĚDOM SI LASKAVĚ, aby ti z toho hlavně nepraskla cévka. Nestojí to za to pak za sebou tahat nohu a slintat :)

1) faktem je že z AMD dokumentů vyplývá Zen2 je poslední 17h Family. Tedy Zen3 bude něco nového, nejbližší vyšší volné označení je 19h, což koresponduje s některými leaky. Ať si to každý interpretuje jak chce.

2) Zdejší web o tom neví zhola nic, přičemž je to potvrzené info. Na Diitu vůbec nic.

3) Naopak bude šířit pochybné bludy o Zen2+, který není ani v road mapách, ani nejsou žádné zálulisní info že by se chystal, ani vlastně vlastně vůbec nikde (leaky benchmarků atd.). Je jen v hlavě no-x.

4) Bulldozer byla 2ALU pomalá sračka, a nebýt Radeonů tak AMD kvůli tomu krachlo. Se podívej na vývoj akcií, padli skoro na nulu. Akcionáři pak vyhodili Meyera a chtěli aby se vrátili schopní inženýři, tak povolali Jima Kellera a další. Tak začal vývoj high IPC arch Zen. Není jediný důvod měnit úspěšný brand Zen, Ryzen, Epyc. Samotný brand je totiž super cenná záležitost, se podívej na Apple. Takže v tomto jsi s tím svým jiným než Zen názvem dost těžce utřel chlapečku :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

chlapecku, drizdas sprostosti a k veci si nepovedal absolutne nic

a to ako bezi vyvoj refresov/optimalizacii v tvojom chorom vesmire je tiez obdivuhodne

ty si ani chlapecku trapna nevedoma NEPOCHOPIL rozdiel medzi obchodnou znackou a architekturou, ja som nikde nepisal ze obchodna znacka bude niekde pri "Zen9" ina, stale to moze byt Ryzen ci ThreadRipper, ja som pisal ze ak na tom pracuju uz teraz, architektura bude zrejme ina a nie Zen-based

detto intel 2 dekady tazil z obchodnej znacky Pentium a isteze nie vsetky pentia maju rovnaku architekturu ze ?!?!?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen2+ proč ne když taky vydají gpu rychlejší než 2080ti za poloviční cenu tak do toho půjdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak to fakt ne, pokud to pojede v zajetých kolejích tak dřív jak za 3 roky tady nemáš výkon 2080ti pod 10 000,- btw 2080ti mi přijde jako první grafika kde by se dalo uvazovat o 4K monitoru z mého pohledu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2080ti by byla dobrá kdyby s mezigeneračním skokem nezdvojnásobily cenu.
Plus s rtx výkon zase padá na úroveň full hd a když připočítáš 120,144hz a víc tak 2080ti je výkonem dost slabá.
Teď ještě do toho příjde 8k a to už se o néjakém výkonu nemá smysl bavit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si teda mnohdy užívám 4K i s RX570 - naposledy třeba Mutant year zero. Je to už tak velké rozlišení, že IMHO nemusíš řešit antialiasing, to ti nějaké ty FPS přidá a pokud to nejede, tak to shodíš na FHD (ostré) nebo 2.5K, které se trochu mázne, ale to zase můžeš brát jako antialiasing. :-)

Snižovat u her rozlišení na FHD monitoru - nedejbože větších rozměrů - je úplně jiná ztráta detailu, než se pohybovat někde mezi FHD a 4K na 4K monitoru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chýba 2020? Veď je to jednoduché. Ide o 1,5 ročný cyklus. 2019H2, 2021H1, 2022H2, 2024H1...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 7 1800X -> Ryzen 7 2700X: 13 měsíců
Ryzen 7 2700X -> Ryzen 7/9 3x00X: 14,5 měsíce

V jednom případě rok a měsíc, ve druhém rok a necelý kvartál. Není mi jasné, jak v tom mám jednoduše vidět cyklus 1,5 roku :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proste baj voko 1.5 roku :)))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Možno prešli k inej certifikačnej autorite kľúčov v Secure Processoroch

11. 9. 2019
V rámci CA/Browser Fóra proběhlo hlasování, ve kterém byli všichni tvůrci prohlížečů pro, ale většina autorit hlasovala proti. Přesto některé zkrácení chystají. Od listopadu budou vydávat certifikáty na 397 dnů.
https://www.root.cz/clanky/zkraceni-platnosti-certifikatu-na-13-mesicu-s...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba nechtějí poslat tezi o tom že se každých 18 měsíců zvedne výkon počítačů, a když né o polovinu tak alespoň o trošičku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I zamestnanci AMD maji pravo obcas na dovolenou, vy byste je ustvali chtit kazdej rok novou radu procesoru. Jen at si trochu odpocinou, naberou nove sily, rok 2021 je na novou radu idealni. Mozna uz se za dva roky dockate i vy a ja take prestanu cekat a do Zen 3 pujdu. :-)

Fakt je, ze kamos teda ma ten CPU-Z benchmark jinde oproti i7-6700 i v singl core, ale mne ten procak zatim staci.
Na co cekam hlavne je virtualni realita a do te doby pro me upgrade PC nedava smysl. Jenze proste s vyjimkou draheho Valve Index jsou veskere headsety stale na 110 stupnu FoV a to jsem si odzkousel v Oculusu Rift a je to proste pro muj pozitek z VR malo. Tak snad za ty dva roky se stane aspontech 135 stupnu FoV standardem i v levnejsich headsetech a mne bude davat smysl jak koupe VR, tak i upgrade PC.

(Spis me zajima, jak se AMD popasuje s grafickou RDNA, jestli konecne zase dotahnou vykonove NVidii nebo zda proste uz to nejde je dat.)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

TVL co jsem psal, ze NEMA cenu cekat!!
To je obrazne cekani na Godota, nebo na smrt- ta prijde jednou pro kazdyho, nastesti :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

viz tvuj komentar, nema cenu cekat, pokud vykon navic potrebujes, ale ja ho zatim nepotrebuju, vykonove mi staci co mam ted. GTX1080 uzivi muj i7-6700 s prstem v nose a moc vykonejsich grafik zatim neexistuje a kdyz, tak o par procent.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já nepotřebuju věcí... a taky to nikde nepíšu jak magor!
To je jako prolízat weby všech obchodů a psát jim, že si to mají všechno strčit za klobouk.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jenze ja se denodenne setkavam s lidmi, kteri si chteji poridit novy procesor do pocitace, protoze poridili RTX2060 a maji obavu, ze jejich letite i7-7700K uz k te grafice nestaci.
Takze ne, nepotrebujete v takovem pripade novy procesor, opravdu je to zbytecne vyhazovani penez.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sú ľudia, ktorí okrem hrajkania sa robia aj iné veci. Prerob fHD video h264 do h265 s preset slow. C2Q to dá do 24h (cca 1 FPS). Zišiel by sa 12c na čo najvyššej frekv.. Aj keby som 24t nevyužil, ale mám aj virtualy, alebo Handbrake by som spustil 2x. Prušak to na TR 1950X radšej ani neskúša, lebo by mu to trvalo dlho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ja nepisu o uzivatelich, kteri to PC maji na praci, ja pisu o tech, kteri to maji na hry. A ti nechapou, ze vykon procesoru davno predehnal vykon grafickych karet a teda na dnesni hry staci kdejakej procesor i k nejlepsi grafice. Pokud nechces odbihat od AMD, prosim: i RTX2080 dokazes zasobit RyZenem 3600 uplne v pohode a s velkou rezervou.

Mimochodem film na SLOW z x264 na x265 dam priblizne za 7-8 hodin, podle delky, tudiz pres noc kdyz spim a to mam to i7-6700, takze fakt neni problem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On neni čeká, on je jenom debil ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete hrát třeba WarThunder ve VR (což mě by se líbilo moc), tak s "počkat si" souhlasím, tedy na pořádné brýle. Na dnešních VR setech v realistickém režimu ve WT nepoznáte, jestli to podivně rastrované na horizontu je křoví, zídka, nebo tank. Prostě potřebujete ostré detaily.
Samozřejmě, když chcete hrát Beat Saber, bude vám dnešní VR stačit.
V Subnautice taky moc pěkný zážitek, ale ty "mezery mezi pixely" tam prostě jsou na škodu.
Takže ano, na VR ještě počkat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ihned po přečtení tohoto článku jsem si vsadil, že Redmarx vyhlásí další vlnu čekání a stalo se.. :D :D
Ten kdyby si sednul na vlakovou zastávku, tak tam bude ještě až budou jezdit rychlovlaky.... a pak suše odejde a koupí si jízdenku na autobus.. :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne pre toto ma 5700 s 2300 jadrami nechala chladnim a čakam na 5800 s 4100 jadrami, ta už by teoreticky mala to 4-5K davať.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, Pimax ma zase ten problem, ze jej utahne jen RTX2080Ti a kdybych chtel tuhle grafiku, tak musim cekat nez na ni vydelam finance a to uz muzu rovnou pockat, jestli se AMD okoti s RX5800.

Jinak s Pimaxem mam ten problem, ze ma rozporuplne recenze a nenasel jsem v CR nikoho, kdo by to mel s moznosti vyzkouseni. Dost se tohohle VR headsetu obavam, aby to nebyl sunt. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Radši počkej... u nás se říká "celej život spěchal a pak ho pomalu nesli", akorát nevim, jestli v tvém případě to nebude malinko jinak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak aj ja som zvedavi na 5800XT s 4096 SP, navi 5700XT s 2500SP je pekna ale to nieje ono 4K ani VR to stale na pohodu neda.
Som i zvedavi čo vytiahne Nvidia vykon to bude mať určite, len sa bojim ceny, dnes za 2080Ti pita 1300€ tak čo by chceli za GPU o 30% vyššim vykonom radšej ani nemyslim. Kdeš to u 5800XT je cena odhadovana na cca 800€ a to by s prižmurenim oka i šlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GPU s výkonem o 30% výš? Počítám tak 2500€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O Pimaxu psali na (velmi) konkurenčním webu v recenzi na Oculus Rift S.
Recenzent zmiňoval Pimax jako paramtrově velmi zdařilý, ale prej rozchodit to je porod šišky proti směru a celkově podpora kolem toho je prý více než tristní...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-X: Kdyby AMD chtěla vydat ZEN 2+, tak ho dá do roadmapy, jako tomu bylo v případě ZENu+. Není důvod nikam spěchat a prodloužení cyklu na 18 měsíců pomůže snížit náklady související s designem IC a pokročilou litografií. Čím víc prodají, tím víc se jim to bude rentovat. Intel stejně nemá v roce 2020 čím odpovědět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jestli náhodou nebude ZEN2+ právě ten ZEN3? přece jenom takové temto "obrovského"(oproti dřívějších dobách uvozovky i když jsme dnes rádi když posun výkonu je alespoň 10% +) zvýšení výkonu každou generací v procesorech nejde udržet v dnešní době, nečekal bych od zen3 nějakou další "revoluci" jako je dnes každá nově vydaná generace zenu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vykon je o tranzistorech a pokud jich dokazou poskladat vic na stejnou plochu a pritom to uchladit, tak neni problem. Vice vlaken apod. to je v RISC oblasti bezne mozne... psal jsem uz v minulych diskuzich, vsak vite sami, kdo sleduje info o designu CPU: AMD i Intel jsou defakto RISC CPU s prekladem z CISC.
Ten genialni napad prinesl Nexgen v jejich Nx586, tady je to docela pekne popsane: https://cs.wikipedia.org/wiki/NexGen_Nx586
Pak to neukocirovali obchodne, pak je koupilo AMD a dohromady vytvorili K6, nasledne koupili patenty od NEC a jejich reseni v podani CPU Alpha, vnizkl trhac asfaltu K7 a fenomen pro nemajetne Duron; Intel aplikoval podobne reseni v Pentiu Pro- design ze ktereho tezi dodnes ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

1) Zen3 potvrdilo oficiálně samo AMD. Forrest Norrod mluvil o Epyc Milan (což je Zen3) jako platformě pro mid 2020.
2) AMD při prezentaci Zen2 uvedlo že Zen3 design complete, což znamená že už vyrábí inženýrské vzorky a připravují hromadnou produkci. To trvá zhruba rok než se objeví v obchodech. Takže někdy srpen, září bude Zen3 v obchodech.
3) AMD potvrdila že Zen2 je poslední 17h Family, tedy Zen3 bude nová architektura 19h. Bude to větší výkonostní skok než byl Zen2.

Uvědomte si, že vývoj CPU trvá cca 5-6let, tedy na Zen3 se maká od 2014, takže by museli být padlí na hlavu kdyby uměle zdržovali příchod Zen3 kvůli Zen2+. V roce 2014 AMD předpokládalo, že Zen2 bude proti 10nm IceLake (a to by Zen2 prohrál) a Zen3 měl být proti nové Intel arch na 7nm.

Z toho plyne že žádný Zen2+ plus nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že ano, ale já myslel, že K6 byl v podstatě "jenom" přejmenovaný Nx686 (že prostě AMD koupilo NexGen právě kvůli návrhu Nx686)... Mimochodem v době K6 jsem měl já prachsprostý Cyrix 6x86MX PR233 (nebyly prachy na K6) :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn ale přeci to nekoupili sakumprdum že by na to nikdo nešáhnul ;-) optimalizovat návrh lze do nekonečna.
Cyrix byl v mnoha věcech návrhu velmi solidní řešení, slabší FPU stejně nikoho moc neškrábala, protože ještě dlouho FPU většina aplikací nedokázala využít (nepočítám CADy a první video střižny). To že víc topil- v porovnání s pozdějšími CPU to je směšné. Výkonově nebyly MXka žádné ořezávátka, konkurenci to slušně šlapalo na paty, bohužel to marketingově nedokázali prodat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cyrixy byly super, jednu dobu byly nejvýkonější CPU co týká IPC.
Taky pro 386 dělali nejvýkonnější FPU koprocesory, na tom vyrostli.

Cyrix potopilo je neschopné vedení firmy, jako se to skoro stalo AMD s buldozerem. Odkazy Cyrixu žijí dál protože ti inženýři se rozutekli do Intelu a AMD. Jenom škoda že ubylo konkurence.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou většina Cyrixu ve VIA? Dobře si pamatuju ty jejich VIA Cyrix III "pomalé" CPU. Pamatujete ještě někdo na Transmetu a jejich CPU Crusoe a Efficeon? Já s tím měl nějaký Fujitsu-Siemens noťas... Rychlost nic moc a výdrž až neskutečná. Proč ti to zabalili? Jel po nich Intel (jako po NexGenu)?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Áno, divíziu x86 Cyrix (okrem SoC Geode) kúpila VIA i s duševným vlastníctvom pričom VIA Cyrix III s jadrom Joshua od Cyrixu okrem ES nebol sériovo vyrábaný (veľký, žravý, drahý atď.) pričom zelenú dostalo jadro od Centaur Technology Samuel paradoxne pod brand name VIA Cyrix. S Transmetou to nemá nič spoločné. Malá časť tímu, ktorí potlačili svoje ego a prijali filozofiu Centaur Tehnology, ktoré VIA kúpila od IDT prešla doňho.

Priority sa za 20 rokov zmenili VIA v 2013 vytvorila join-venture podnik s čínkym ZHAOXIN-om a minulý týžden sa Centaur technology na svojich stránkach pochválil novým BIGcore High Performance, x86 Compatible Microprocessorom určeným aj pre budúce serverové a škálovateľné výpočty, strojové učenie, neurónové siete a umelú inteligenciu. Dokonca sa budú chŕliť aj v LGA patici takže sa budú dať zohnať ako kedysi Cyrixi alebo IDT WinChipy... (samozrejme bsolútna priorita je čínsky a až potom medzinárodný trh).
link: https://centtech.com/who-we-are/
link: https://www.instagram.com/p/B1wBGHfBJUU/

Minulý týžden bol leak v Geekbench 4, ktorý veľmi rýchlo zmazali avšak neboli dosť rýchly... :-)

Name: VIA QuadCore*
Topology: 1 Processor, 8 Cores
Identifier: CentaurHauls Family 6 Model 71 Stepping 1
Base Frequency: 1.60 GHz
L1 Instruction Cache: 32.0 KB x 8
L1 Data Cache: 32.0 KB x 8
L2 Cache: 256 KB x 8
L3 Cache: 16.0 MB x 1

* diagnostika sa samozrejme musí doladiť a optimalizovať.

POROVNANIE so účasnými 16nm Zhaoxin KX-6000 Series

ZHAOXIN KaiXian KX-U6780A @ 2.70 GHz vs CentaurHauls Family 6 Model 71 Stepping 1 @ 1.60 GHz

Single-Core Score: 1 910 vs 1 898
Multi-Core Score: 8 670 vs 10 348

Je to úplne prvý leak a nárast IPC je impozantné pričom ten Multi-Core bude oveľa vyšší nakoľko to je s najväčšou pravdepodobnosťou modulárna microarchitktúra atď.

Vzhľadom na vyššie uvedené budú jestvovať minimálne dve varianty. Samostatné procesory VIA / Zhaoxin s I/O ZX-200 alebo novším a samozrejme plnohodnotné SoC, Zhaoxin KX-7000 Series.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna nedavno jsem si na Vas vzpomel, ze uz jsem Vas dlouho v dizkuzi nezahledl (to u toho vzpominkoveho clanku o Matrox). Diky za info o novinkach VIA... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A dokonce ten NexGen nx586fp měl čipletový design ;) Obrázek za boha nemůžu najít po delidu, zrovna jsem si o tom NexGenu v noci četl (čímž chci říct, že obrázek jsem viděl ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já očekávám Zen2+ spíše pro mobilní segment, v desktopu může zůstat klidně aktuální Zen2, asi by byla hezká nějaká novější a výkonnější APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zní celkem logicky. Je pravda, ze i první generace Zen APU byla vylepšena Zen1 z desktopu i přesto, ze to stále ještě nebyla plnotucna Zen+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už od nich nečekám nic, takoví šarlatáni celá ta léta a teď náš ještě okradli o 25 MHz!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

JJ, hotová bulblina nereálna je ta celá hysterie okolo chybějících 25MHz v boostu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si jen vybrat správnou desku a boost muže být +25mhz nebo víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám X570 Elite, takže nemám problém s nedostatkem výkonu 3700X. Prostě radši preferuji ticho, takže profil ventilátoru mám na Silent a to srazí frekvence o těch 0.025Ghz níž. Někdo zase kvůli 1% výkonu navíc bude poslouchat ventilátor jehož zvuk připomíná turbínu nadzvukové stíhačky. Když chci výkon a kravál, tak se jdu projet na mašině. Když chci poslouchat dvořákovu devátou v a-moll tak u toho cici mít klid :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prave teraz testujem i5 9600kf 1core turbo 4580, skandal!!!! ukradli mi 20 megahercov! idem zazalovat intel lebo klame! Zobudte sa ludia, turbo moze byt aj +1 MHz a je to uplne OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Kdyby AMD chtěla vydat ZEN 2+, tak ho dá do roadmapy, jako tomu bylo v případě ZENu+“

Takhle?
https://en.wikichip.org/wiki/File:amd_zen2-3_roadmap.png
;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zen+ naznačuje proces 14+. Síce v tej dobe by sme to tak nechápali, ale jasne je sú ta, 2 procesy. U Zen2 nie je 7 a 7+nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bude tak jak se píše v prezentované roadmapě, tak Obrovi, Vlčkovi, Redmarxovi, Crhovi a Snajprikovi praskne žilka :) . Ještě by to chtělo 3 hráče na poli procesorů a GK, nejlépe z Číny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na další 3 hráče nemá naše planeta dostatek vhodných lidí... z těch 7 miliard jenom pár set specialistů designerů mikroobvodové technologie dokáže vytvořit dílo jako jsou dnešní CPU ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zacitujú vedúceho Intelu "Intel je aj tak lepší" a tak budú spokojní aj naďalej. Zaslepený pravdu neuvidí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale uvidí... drsné probuzení ze sna na valné hromadě v konfrontaci s akcionáři :-D
To bude zábava!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tak v grafikach snad se pochlapí intel a v procesorech si myslim, že arm bude stále více využíván k desktop práci takže rybník se spíš ještě víc zmenší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, aby to s Intelíma grafikama nedopadlo jako s jejich i740 a nebo Larrabee... Ale snad ne, nachytali dost schopných lidí, takže pokud to nezabijí cenou (což by u Intelu bylo možné)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosim te, nikomu zilka nepraskne a mne uz vubec ne.

Nemam nejmensi problem si koupit procesor od AMD, pokud bude skutecne lepsi nez Intel, protoze kdyz se kouknes na testy dnes, tak je to priblizne plichta. (Mysleno pro vyuziti na hry, teda pro moje potreby, nekdo jiny muze mit vysledek jiny.)

A co se tyka grafik, tak preju AMD s RDNA uspech, ale zatim nemaji nic, respektive tezko horko dohani RTX2070. Budu jen rad, kdyz se predvedou a ukazi vykon RTX2080Ti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Keď vezmeš v úvahu, že AMD má až 16 jadro a 12c za cenu 8c u Intelu a asi dosky s chipsetom 300 až 500 vezmú aj Zen3, tak už to nie je plichta. Plus podpora PCIe 4.0.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

PCIe4 = nulove vyuziti pro hrace
vic jak 8 jader = nulove vyuziti pro hrace

Takze asi tak a znovu opakuji, chapu vyhodu soucasne generace RyZenu pro lidi, kteri na tom jenom nehraji hry, tam neni o cem debatovat, RyZen je skvely, ale ciste do herniho PC i s ohledem na ceny je to s Intelem priblizne plichta.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

PCIe4 s 5700 2500SP prinaša vykon +2% ale 5700 je nastupca RX 580 (lepši powend)... Nastupca Vega64 či RadeonVII by mal prisť za mesiac 5800XT 4096 SP tu už prinos by mal biť citiť, viac ako 10% to asi nebude, ale pomôže.
K CPU na Internet Youtube a hry je dobreho CPU škoda, ale su ludia co na PC robia i viac :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

současnost/budoucnost herní grafiky je v tom udělat v jeden okamžik co nejvíce výpočtů jejichž výsledky jsou na sobě vzájemně závislé (RT tyto nároky ještě navyšuje a trochu s tím pomáhají asynchronní výpočty) a věř, že ač nemusí využít maximalní rychlost(ten samý objem přenese, ale rychleji), tak to high-end sestavám pomůže (minimálně pro "smooth/seamless gaming) >>> částý omyl mnoha hráčů(nejen jich) , že nesmyslně řeší jen fps jako takové :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní je, že hry na PC už nijak nelimituje výkon HW (kromě sekty okolo Chrise Robertse :) ). V současné době je limitují spíše vývojáři a to jak po stránce technické (zakrnělá AI, recyklované enginy, špatná optimalizace, osekaná simulace..) tak i po té hratelnostní a obsahové, tedy v rámci AAA titulů. Nezávislá scéna je na tom mnohem lépe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vykon HW limituje pouzivani VR headsetu a tvorbu her pro ne, proste teoreticke VR s idealnim Fov 170 stupnu a patricnym rozlisenim aka 2x4K tak, aby clovek nevidel pixely, ti neutahne ani RTX2080Ti v tripleSLI. A limitace prenosu tam bude spis na urovni USB3 nez kvuli PCIe3 x16 nebo-li PCIe3 x16 ~ USB3 2x2 ~ HDMI2.0 co se tyka datove propustnosti, takze je to v nejlepsim moznem pripade vsechno vyvazene.
U vyssich rychlosti, ktere poskytuje PCIe4 sice nekdo spocital, ze to pridava v prenosu nejaka minimalni procenta, jenze uz se dostavame na rychlosti, kde je vetsi lag pri zpracovani procesorem obzvlast u RyZenu (radic - ciplet - cip) nez ze by vadila propustnost sbernice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

+1 tak ano tyhle aspekty jsou velká bolístka současného obchodního modelu :) , ale pokud se bavíme čistě o vývoji grafiky, tak jsme opět u toho, že nemusíme být nutně limitovaní maximální přenosovou rychlostí, ale rychlostí za kterou zpracujeme menší bloky dat v podstatě jde i o využítí maxima ve velmi krátkém časovém úseku :) (což dokazuje i mainstreamová NAVI )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PCIe 4.0 = pri nvme SSD x4 = 8 GB/s. Ak použiješ 2 a druhý pôjde cez chipset, ktorý sám o sebe je pripojený na CPU 4 linkami, tak aj keby druhý nvme použil 2 linky a 2 linky pôjdu na PCIe x1 (2x), rýchlosť bude stále dostatočná. Viac ako 8 jadier = môžeš prerábať video za slušný čas. Teda ak PC nemáš len ako hernú konzolu. A ak Ti PC vydrží 10 rokov, výkon bude dostatočný po celý čas. Kto má 10 rokov starý i7-980, nemá problém ešte nejaký rok (aj keď na hry asi už nie ideálny)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jste na Adams family :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adams je v poho... on se na další Radeon těší :) Jako já :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijde charakterově pokřivený - nepřímo vyzdvihuje svou práci tím, že plive na práci konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen aby to nebylo tick, tack, tock, tuck...uck... v podobě
7nm+, refresh 7nm++, refresh 7nm+++, refresh 7nm++++

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To co jsi napsal se děje akorát ve tvojí hlavě :) Kdyby jsi raději nic nenapsal, uděláš to nejlepší pro nás všechny a hlavně pro sebe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi chce, aby malo AMD stále novšiu technológiu kvôli nízkym frek., aby mal čo vyčítať. Proste nemá AMD problém? Crha mu ho vyrobí. Nová technológia? Nízke frek. (ako výčitka). tick, tack, tock, tuck...uck..? AMD nemá novšiu techlonógiu. Proste ako sa hovorí v tom vtipe o cigarete a zajacovi: "a čiapka kde?"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chápeš že jsem narážel na to, že se klidně může stát že AMD zamrzne na 7nm stejně jak intel na hooodně dlouhou dobu? To seš tak zaslepenej ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budou s novými procesy klesat frekvence, tak by mně to moc nevadilo. Ať se raději zaměří na aplikaci HBM, víc než 2 kanálový řadič pro APU a ladění režimů, kdy jen debilní web nevytočí CPU nad 20 wattů. Celkově už na poli CPU čekám skutečnou revoluci až s příchodem nových vysokofrekvenčních materiálů. Do té doby to bude jen marketingová onanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naopak byl bych rád kdyby aspoň okrajově na trhu i nádale zůstaly produktové řady na "starších" výrobních procesech 14/22/32 nm (tam kde není potřeba špičkový výkon atd.)
lepší výrobní procesy budou mít za následek nižší frekvence i životnost a bude se to honit paralelizací a modulárními systémy i pro BFU..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď má Intel tick, tack, tock, tuck...uck.., tak je to OK? Vadia Ti nízke frek. u AMD, ale chceš, aby mal stále novšiu technológiu (a teda stále nízke frek.)? Aha... nech má Intel tick, tack, tock, tuck...uck.. aby mal vysoké frekv. a AMD nech má s každou rodinou CPU novšiu technológiu, aby mal nízke frek.?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

přesně, je to jedno, ale prostě je komické kdyby AMD na 7nm zamrzlo na delší dobu, tak bych to tady zdejším AMDčkařům mlátil o hlavu kdykoliv bych mohl: "Helé u intelu to vadilo a u amd neeee ??"

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To bude, ale bude až u Samsungu... ty guru... nebo lžeš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byste hned šel pořádně zapít, že?
"Vidíte?! Já jsem to říkal, už je to tady! Dlouho, moc moc dlouho jsem čekal, ale nakonec mám pravdu!"
A pak, zase dlouho nic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte jako v případě Intelu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemá cenu cokoli kupovat protoze za rok je tu neco lepšího.

Zvracene mrhani zdroji a zavod za konzumem.

By jim to meli zakazat. Kazde cpu na trhu minimalne 4 roky nez budou moct uvest dalsi. Aspon si to v klidu vychytaj aby pak nevznikali podobne scenare jako spectre/meltdown.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To asi ne - na spectre/meltdown trvalo přijít jak dlouho? 15 let?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.