Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD zlevní o trochu víc

AMD logo
Vzpomínáte na plánované slevy AMD, které mají přijít po uvedení Core2 Duo od konkurence? Podle posledních informací, které vypadly z čínského serveru HKEPC budou tyto slevy nakonec ještě o kousek větší a hlavně postihnou i další procesory, neboť AMD v současné době nemá čím jiným by konkurovala. Že bude Core2 Duo po všech stránkách vynikající konkurencí, to už se obecně ví a brzy se o tom na vlastní kůži přesvědčíme i my.

Desktopové procesory

Plánované slevy AMD na 24.7.2006 - desktop segment

Na obrázku vidíte aktualizovaný plán slev, který odhaluje i situaci z počátku čtvrtého čtvrtletí kdy už se v desktopovém segmentu zlevňovat nebude, za to něco málo ubude, konkrétně Athlon 64 3000+ pro socket AM2 (pro socket 939 skončí tento procesor už nyní) a 754pinový Sempron 2800+. Hodnoty, které v tabulce představují aktuální ceny („5/15/2006)“ však neodpovídají tomu, co má nyní AMD na svém webu, takže se domníváme, že jde o nějaké „lepší ceny“, za které také nejspíše nemůže nakupovat každý distributor. V této souvislosti mohou být i ceny po zlevnění na obrázku nižší než ve skutečnosti (pro naše podmínky si ještě připočtěme minimálně DPH a nějaké ty marže obchodního řetězu). V každém případě je zajímavé, že nakonec dojde i na Athlon 64 FX-62, který má konkurovat chystanému Core2 Extreme (jehož plánovaná cena je 999 dolarů).

Čtvrté čtvrtletí, tedy přesněji 23. říjen pak bude ve znamení zlevňování Turionů 64 X2, což měla být pravděpodobně reakce na uvedení Core2 Duo pro mobilní segment, tedy procesoru s kódovým jménem „Merom“. Ten má být však podle posledních informací uveden spolu s desktopovým Core2 Duo alias „Conroe“, takže naše vlastní křišťálová koule stále ještě nezavřela své oko vševědoucí nad možností, že by i Turiony 64 X2 zlevnily už nyní. Více prozradí následující obrázek, kde jsou zahrnuty jen mobilní procesory.

Mobilní procesory

Plánované slevy AMD na 24.7.2006 - mobile segment

Z obrázku je patrné, že zlevňování se v říjnu dotkne jen dvoujádrových Turionů 64 X2 a nízkospotřebových Sempronů, a to jak v socketu 754, tak S1.

Za povšimnutí však stojí i další položky, a to ani ne tak cenově, jako spíše svou přítomností. Tento týden už jsme v jedné zprávě na mobilní Athlony 64 X2 narazili a máme je tu znovu a dokonce s poměrně zajímavým upřesněním, které by mohlo leccos vysvětlovat. Mobilní Athlony 64 X2 totiž, jak se zdá, pasují do socketu AM2. Je více než jisté, že půjde o procesory do DTR notebooků (DeskTop Replacement alias náhrada za desktop) a že aby baterie alespoň něco vydržely, musí mít tyto procesory o něco nižší spotřebu než desktopové ekvivalenty. 62 W však mají i tzv. „Energy Efficient“ modely určené do desktopů (nebo spíše tišších multimediálních center), takže se nabízí otázka, zda jde o jedny a tytéž procesory nebo zda má AMD opravdu dvojí značení pro „papírově“ stejné produkty. Další otázka zní, zda by šly tyto mobilní Athlony 64 X2 rozchodit i klasickém desktopu, což by měla být v nejlepším případě jen otázka BIOSu, v nejhorším pak i patřičného chladiče (netušíme totiž, zda náhodou nejsou tyto mobilní „X dvojky“ ochuzeny o heatspreader neboli rozvaděč tepla, což bývá u mobilních procesorů obvyklé).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD zlevní o trochu víc

Pátek, 21 Červenec 2006 - 17:36 | Anonym | 2MildaIV: Nebudou mu k ničemu, nezapoměň, že...
Pátek, 21 Červenec 2006 - 17:05 | Anonym | to icask: u AMD procesorov je podstatna L1 cache...
Pátek, 21 Červenec 2006 - 16:05 | Milan Bačík | Intel Core 2 Duo má TDP 65W. Takže srovnatelné...
Pátek, 21 Červenec 2006 - 15:12 | Anonym | 2Wift> Aha, v mobilni nabidce se vubec...
Pátek, 21 Červenec 2006 - 14:45 | Anonym | Len ma stve na AMD, ze sa stracaju procaky s L2 o...
Pátek, 21 Červenec 2006 - 13:57 | Anonym | No uz ted jde na jistem nejmenovanem 4um...
Pátek, 21 Červenec 2006 - 13:55 | WIFT | >> Zivan: To si krapítko pleteš, to...
Pátek, 21 Červenec 2006 - 13:02 | Anonym | Pro me je zajimava informace, ze budou...

Zobrazit diskusi