Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zvažuje AMD rozdělení a prodej jedné poloviny pro záchranu druhé?

Snad vystřízliví i místní diskutéři, kteří s příchodem Fury a Zenu předpovídali AMD světlé zítřky. Už tehdy bylo jasné, že jestli se nestane zázrak a tyhle 2 produkty nebudou mít přímo zázračné prodeje (čemuž nevěřili ani oni sami), tak má AMD hodně velký problém. Zatímco Fury bylo víceméně zklamání zdaleka nedosahující očekávání, byť sama osobně špatná nebyla, tak Zenu se taky vůbec nemusí AMD dožít. A to by mi bylo líto. AMD je na JIPce a zřejmě skončí jako Cyrix nebo Motorola.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Á, pan "já jsem to říkal" se ozval, Zen ještě nikdo neviděl, ale on už ví, že je to propadák.
Stejně tak Fury - tam byl problém hlavně nedostatek kompletních čipů. Lidi je v zahraničí kopuvali i s "vysokohorskou přirážkou". Teď už by dostupnost měla být OK. Jinak výkon Fury a provozní vlastnosti jsou nad moje očekávání- sám ji mám doma.
Zenu se AMD dožije tak, že prodala (85%) továrny na pouzdření, takže plán mají a peníze v Q1 budou.
Jen tak si přemýšlím, co validního si nám vlastně řekl??? Aha, nic :o)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Pan "neumi do peti pocitat" tu zvani. tech 10 lidi, ktery si koupi highend grafiku nikoho nezajima.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vidím že pan "neumím číst, tak si vymýšlím vlastní příběh" to taky neměl ke klávesnici daleko. Píšu snad někde že Zen je nebo snad bude propadák? Osobně doufám že ne.

U Fury byl jiný nedostatek - že high end grafika nemůže zachránit firmu s pár tisíci prodanými kusy. Schválně, koupil jste si ji?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že "světlé zítřky" nikdo nečekal - na stávajícím/dostupném výrobním procesu je možná jen určitá míra technologického přiblížení Intelu. Fury z mého hlediska určitě nezklamal a Zen tu ještě není. Samozřejmě nečekám, že AMD bude v tu ránu konkurovat Intelu, ale mělo by mu pomoci dostat se do černých čísel aspoň na pár kvartálů za sebou a mít něco, na čem se dá dále stavět.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

na CPU/APU od AMD se da porad stavet, jenze lide jsou "oblbli" vysledky testu / ani nahodou nepopiram jejich pravdivost /....
je to jen o prioritach a "nutnych" potrebach...
pro me je na CPU od AMD "desiva" jen spotreba, vice me desi moznost monopolniho postaveni Intelu / hlavni duvod proc fandim AMD /...
holt PR dela svoje

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby AMD krachlo, tak se monopolu Intelu bát nemusíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby melo AMD krachnout, tak ho Intel ve vlastnim zajmu zadotuje. Uz to parkrat udelal.

Dostal by se totiz do postaveni svetove monopolniho dodavatele CPU, a to by pro nej znamenalo velmi neprijemny akce typu urady narizene ceny a mozna i nucene rozdeleni firmy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc mě baví jak tady jakýkoli příspěvek nepoklonkujici AMD dostává evidentně od nejakeho trolla co se naucil smazat cookies, desitky záporných hodnocení. Pochopitelně to bude někdo z pětice místních pravidelných diskuteru, kteří mají vždy co přisadit..v světle zítřky AMD. Souhlasím s Shalem, atd. Amd se potácí nad propasti. Fiji byl propadak - např 7970 tehdejsi generaci GF prekonala o 20-30%, Fiji ji stěží dorovnava. Spotřeba no cmnt. Můžete si honit..cokoli..nad HBM ale výsledky jsou rozhodující. PR Intelu? Eh. Intel nepotřebuje PR. Stačí poslat pár vzorků do světa aby je zmerily. U takové dominance není žádná PR masáž nutná.. Jak někdo v diskuzi velice trefně zminil - z AMD se stava zombie konkurence.Držím jim palce ale myslím že kruté casy je teprve cekaji. A probehnou tam mnohem větší zmeny než doposud..

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

HD7970 byla skvělá karta, ale v době uvedení se našlo i tak spousta více či méně platných argumentů proč místo ní doporučit produkt konkurence. Tím chci naznačit, že tu existuje jistý proud v mainstreamu, který z určitého důvodu upřednostňuje konkurenci a i kdyby AMD vydalo kartu výkonnější 2x, tak si najdou důvod (jakýkoli - drivery, spotřeba, vzhled, podpora nějaké nepodstatné funkce jako je dnes třeba HDMI2.0 apod.) proč AMD nebrat.

Fiji propadák určitě není - AMD prodalo vše co vyrobilo a teprve nyní bylo schopno saturovat trh. Na to, že to je první komerční model nové technologie a že je uvedeno v nepříznivých podmínkách nedostupné 14/16nm výrobní technologie to není vůbec špatné.

Na téma Intelu si dovolím taky nesouhlasit. Intel sice papírově uvedl 14nm CPU, ale praktický rozdíl proti 22nm nebo dokonce 32nm je malý. Slavný tiktak funguje sice jako splašený budík, ale výsledky tomu odpovídají. A právě měření procesorů Intelu ukazuje jejich tlačný marketing. Namísto palce dolů dostávají jejich CPU ocenění a všichni jsou nadšení z "výkonu", který byl dostupný už před mnoha lety, za praticky stejnou cenu (já třeba nevidím důvod pro upgrade z letitého i7-2600K).

Ohledně AMD a jejich kondice bude hodně záležet, jak hladký a úspěšný bude náběh nových 1x nm GPU a podobně tak Zenu. Souhlasím, že dna ještě dosaženo nebylo, ale to není úplně podstatné, pokud má firma v záloze nové produkty a zvládne je dostat na trh v potřebné kvalitě a množství.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Desetkrat omylane důvody co je na AMD produktech skvělé a 1000 důvodu proč něco nevyšlo, které lidi mimo diit a dede stránky prakticky neregistruji, protože to pro ně nemá žádnou užitnou hodnotu.

Fjji - AMD prodalo vše co vyrobilo, protože nestihali. Při uvedení je klasický jev že poptávka presahuje nabídku. Uvidíme kde se prodeje stabilizuji za nějaký ten měsíc.

To co popisujes s Intelem je právě efekt zombie konkurence AMD.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím - co je tedy u Fiji problém? Co byli schopni vyrobit, tak to taky s pěknou přirážkou prodali. Takže úspěch. Fury Nano si našlo vlastní malou tržní niku, kde nikdo nic podobného neprodává, taky úspěch. Na to, že to byla technologická novinka tam nevidím jediné větší zaváhání, snad s výjimkou pískání toho vodníka. Kdyby toho vyrobili hodně a neprodali (jako že trh PC prostě větší není a nebude), tak bys to označil za špatný výsledek taky. Dnes všichni (kdo můžou) už čekají na 16nm GPU a HBM2, ale je fakt, že nvidia dokáže natlačit svým fanouškům za tu dobu napřed GTX680, pak GTX780 a teď GTX970/980 a za rok budou nadšeně upgradovat na Pascala, který snad bude zvládat DX12 bez výkonové penalizace. A ještě jsou nadšeni z toho, že mají "super grafiku." :-)

A co se týká Intelu vs. AMD, tak tzv. "zombie" konkurence tu snad někdy nebyla? I v dobách heroického vypětí AMD (Athlon 64, X2 apod.) se technicky horší Intely prodávaly jako na drátkách, takže promiň, tohle jako argument opravdu neobstojí.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No jo. Když jsem mluvil o té pětici pravidelných poklonkovacu, speciálně ty jsi byl až na prvním místě ;)
Je únavné číst stále ten samý příběh dokola. Hospodářské výsledky AMD jsou odpovědi na veškeré tvé závěry. Nebo takový Market share dedikovanych grafik a CPU. Zdá se mi, že tvé vnímání produktu AMD se poněkud rozchází s vnímáním běžného zákazníka, řekl bych. Podobně růžové brýle mělo asi i pár lidí v bývalém vedení a kde je jim dnes konec.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud vas zajima jen "Hospodářské výsledky" tak jste adept hodny hypermarketu a nakupovani tamnich smejdu, naopak kvalita od maloprodejce vas vlastne nezajima.. No ale jo konzum je konzum a muzeme si za to samy, vlastne dekuji Vam a vam podobnym.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Téma se týká výrobce. Vy mluvíte o distribuci. Doporučuji si na wikipedii vymezit tyto dva pojmy.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel to vidim podobne. AMD je ve vaznych problemech a mam tu firmu velmi rad. Diky AMD jsem v zacatcich mohl mit slusny pocitac a byl jsem schopen si na nej vydelat. Na intel jsem proste penize nemel. Bohuzel AMD zaspalo tak strasne dobu, ze dnes uz radeji priplacim za intel. Co se tyka grafik, tak jsem zatim verny. Nvidia cipy pro me byly vzdy sklamanim a byl u nich nejaky problem, ktery s AMD proste nemam. Jsou to obvykle drobne hlouposti, mozna i smula na kusy.

Nicmene v produkt fury jsem hodne veril, ale bohuzel uz je za mou pomyslnou mezi investice do graficke karty. Karta to neni spatna, ale racionalne uvazujici clovek to nemuze koupit. Drahe, relativne malo pameti, na konci vyrobniho procesu. Takze tady psenka AMD nekvete a z meho pohledu je jasne proc.

Co se tyka procesoru, tak tady na to je nekolik pohledu, ale ve vysledku budu opet skepticky...
Intel procesory se dlouha leta nikam poradne neposunuly. 4 generace stary odemcene procesor nevadi.

Mely bychom se ptat ale proc... Podle me to neni protoze by intel nemohl, ale protoze nemusi. Procesory intel maji relativne malicka jadra, ktera opravdu moc netopi. AMD ma proti tomu plochu svych chipu o dost vetsi. V tom ja vidim nejvetsi problem. Stavel jsem si tak pro radost pc na xeonu (ted bych kacel jaky je to model - je to 8core 16 threads jen na 2,1GHz) koupil jsem ho na ebayi za 2500kc, tak proc to nezkusit. Osadil jsem je do zakladni desky 2 a zacal si hrat. Jedine co me mrzelo bylo, ze cpu nejde taktovat. Osadil jsem na ne vezove chladice od CM - procesory byly tak blizkou u sebe, ze se mezi ne vesel akorat jeden vetrak. Nechal jsem ho tam a zacal testovat... Po 2 hodinach v plne zatezi (v mistnosti 28) jsem na procesorech mel 44 stupnu. Zacal jsem tedy testovat v pasivnim rezimu, po hodine se teplota ustalila na 65 stupnich - dele jsem to trapit nechtel... Co tim chci rict? ze intel ma obrovske rezervy. Pokud intel bude chtit tak do desktopu vyda 8mi jadra na stejnych frekevencich jako dnes 4-jadra a AMD bude zase v haji. Vzdyt vetsinu plochy intel cpu dnes zabira grafika, kterou opravdu chce jen malokdo z tech lidi co si kupuji highend cpu do desktopu. Jsem proto velice skepticky a ikdyz bych AMD pral aby to dotahlo, aby ukazalo ze umi udelat vykonne cpu a taky jim preju aby se jim to povedlo, aby i intel se musel zapotit. At se cvhilku prodava AMD, At to zamota s trhem jako za starych casu.

Kazdym dnem tomu ale verim cim dal tim mene a spise uz se dostavam do stavu ze chci verit, ale uz to proste nejde ikdyz bych jim to moc pral.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Mě Xeon také topí velice málo (když nejsou všechny jádra aktivní) a mám za to, že je to snad chyba v nastavení čidla, že udává tak malou teplotu nebo co...

Na druhou stranu taktovat jde a snadno: http://valid.canardpc.com/6cr7g9

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

no ja se bavil o xeonu do socketu 2011 - dohledal jsem model - E5-2628L V2

Tady taktovat fakt nejde, nebo jsem neprisel jak (par MHz nepocitam)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ať se Zen podaří nebo ne, ať dostane Zen AMD do černých čísel nebo ne, stejně není v podstatě žádná šance dohnat Intel v CPU. Bohužel. Vlak již ujel - za pomoci penězovodu a podvodného chování Intelu. Na tom už nesejde.
Intel je generačně daleko před AMD a kdo ví, co má ještě schované v šuplíku. A klidně může prodávat svoje produkty za dumpingové ceny, kdyby musel (což ostatně stejně v určitých segmentech dělá). A přesto bude mít miliardové zisky. S tím už nikdo nic neudělá. Musel by se stát zázrak, a jak víme, ...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To bych nerekl.

AMD chybi technologie vyroby. Jinak navrh architektury jim pri Buldozeru nevysel, stejne jako INTEL mel par prehmatu. To ale neni prekazka. Vzajemne dohody s Intelem dovoluji implementovat i technologie druhe strany, takze to taky neni problem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hm. To je děsivý scénář.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To by byl definitivní konec AMD. Ta firma má ještě nějakou cenu právě proto, že má pod jednou značkou jak dobrá GPU tak X86 CPU. Pokud by prodaly třeba GPU část, tak kdo zaručí že jim nový majitel licenci udělí. Mohlo by být ve smlouvě že by musel, bylo by to ale vlastně věcné břemeno, které by snižovalo cenu grafické části AMD.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Paradoxně za problémy AMD může akvizice ATI, ale zároveň je to bývalá ATI, kdo dnes drží AMD nad vodou... :-)

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Mne udivuje, že všichni automaticky uvažujete o prodeji grafické divize a zároveň konstatujete, že by to byla sebevražda.

Jistěže byla. Pokud uvážíme dvojici CPU/GPU, z hlediska firmy jediné, nad oddělení čehož by se v případě neúspěchu Zenu mělo smysl zamýšlet, je x86 architektura. Samostatná grafická divize ve společnosti s ARM a HSA bude mít unikátní a ziskovou pozici na trhu. Antimonopolní úřady ať si s nastalou situací na poli x86 poradí samy.

Vidím to prostě jinak: Nikdo nemůže nutit AMD být plánovaně navždy v mínusu. A pokud by se o to někdo pokusil, dojde k výkupu akcií, rozdělení společnosti a přenesení všeho použitelného jinam, zanechávajíce vykleštěnou x86 divizi zcela nekonkurenceschopnou Intelu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"A pokud by se o to někdo pokusil, dojde k výkupu akcií, rozdělení společnosti a přenesení všeho použitelného jinam"

Když si to dám dohromady s článkem tak mě napadla dost ošklivá myšlenka - už se to děje....

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Prozatím AMD prodává periferie kvůli získání financí na udržení jádrových oddělení, to je úplně něco jiného, než jsem popisoval. Na to by se vybodli, kdyby neviděli možnost se ze současné patálie vyhrabat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Grafickou část AMD by si mohl vzít intel a procesorovou nvidia. Třeba by se konečně začalo něco dít.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia procesory neumí a nikdy umět nebude (na to je potřeba inovátorství a zároveň dlouhodobá strategie, které tato firma vždy postrádala, tam se jen loupily nápady jiných viz 3dfx, popř. nakupovaly technologické firmy), Intel zase nebude umět nikdy grafiky, jejich prostředí nesvědčí kreativitě (viz opakované neúspěchy grafik, ať už i740 nebo Larrabee)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak, doba temna se možná blíží. Už teď má intel ceny nasazeny tak, že je to smutné. Bez alespoň náznaku konkurence skončíme v pekle všichni co ještě jedeme na něčem desktopovém a budme chtít časem nové železo za rozumnou cenu ;(

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

tak cerne bych to nevydel, AMD neni jedina konkurence intelu do budoucna, a Intel tak jako tak potrebuje prodavat, a pokud by zdrazil nejak vyrazne, tak mu to lidi nekoupej, jiz za nejakych 5-10 let se muze situace Intelu klidne obratit a muze bejt v podobne situaci jako dnes AMD, tedy ze ho konkurence bude utlacovat a ponechavat pri zivote jen tak aby to nevadilo na jincich postech

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Od které intelovské konkurence, kromě AMD, si můžu pořídit rozumně výkonný desktopový stroj a to ani nemusí být založený na x86 CPU?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

<i>Intel tak jako tak potrebuje prodavat, a pokud by zdrazil nejak vyrazne, tak mu to lidi nekoupej</i>

Když se podívám, kolik lidí nadšeně kupuje Skylake, jenž nemá ani ve všech testech vyšší výkon než i4790k, tak začínám pochybovat o pravdivosti Vašeho tvrzení.
Lidi nadšeně kupují předražený shit, který nemá vyšší IPC než předchozí modely jen proto, aby měli to "nej nej" a byli velcí frajeři. Holt v západní sféře nemají naše platy...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ehm ... Intel naprosto sklidem cely x86 odepise. Vyrabi spoustu dalsich, nonPC veci. A treba tech "grafik co je neumi" proda o rad vic, nez NV+AMD dohromady.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ja len dufam ze navrh cipov pre procesory Zen budu optimalizovat rucne (rovnako ako to robi Intel) a nie automaticky softverom ako to bolo v pripade Phenomov a Bulldozerov. Rucne navrhnuty cip ma o 20% nizsiu spotrebu, vyssie takty a vyzaduje 20-40% menej tranzistorov a teda staci mensie jadro a i zisky su tak ovela vyssie. Toto bude hlavny faktor ktory rozhodne ci Zen bude pre AMD ten revolucny procesor ktory ich vynesie na vrchol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jestli to bude ručně někdo dělat, když všichni prorokují jak jde AMD ke dnu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma momentalne dve moznosti:

1) Zachovat konzervativnu strategiu-
mame na uctoch a na ceste na ucty asi 1100 mil a stratu cahsflow asi 170 mil./kvartal t.j. peniaze na 6,5 kvartalu s tym, ze narast nakladov na balenie chipov je asi o 15%
takze realne to je 5,62 kvartalu vratane beziaceho
To zmamena, ze pocas Q1 2017 bude AMD neschopna splacat zavazky (a nie len nacas).
Vyhlasenie ochrany pred veritelmi trva v USA asi 90 dni, to znamena, ze ho AMD musi podat najneskor v 1. polovici Q4 2016, a aby restrukturalizaciu schvalili aspon o 1. kvartal skor, teda v Q3 2016. Lenze potom im nedovolia markentingovu kampan k Zenu (o ktorom sa v tichosti pise,
ze ma vyjst v Q4 2016) - Takze toto je cesta do pekiel

2. Riskantna agresivna strategia
To by museli , ale dodat ovela viac Seattlov uz tento kvartal

AMD To Ship ‘Modest Amount’ of ARM-based Server Chips in Q4 2015
By Haider Khan on October 16, 2015
http://techfrag.com/2015/10/16/amd-to-ship-modest-amount-of-arm-based-se...

Otazka je, ci tym nerobia mietso pre Hierofalcon, lebo ten musi byt v tejto strategi imasovy najnbeskor v Q1 2016

AMD Hierofalcon: zbrusu nové 8jádrové SoC otestováno
15.10.2015
Nové SoC bude vyráběno pro pouzdra BGA a přijde v celé řadě verzí se spotřebou od 15 W do zmíněných 30 W a na trhu se má objevit ještě v tomto čtvrtletí.
http://www.svethardware.cz/amd-hierofalcon-zbrusu-nove-8jadrove-soc-otes...
http://wccftech.com/amd-8-core-arm-cpu/
http://techfrag.com/2015/10/16/amds-new-8-core-hierofalcon-soc-spotted-b...

ale to chce K12 najneskor v Q3 2016
A k tomu post Fiji GPU schopne bootovat OS (alebo aspon prve AMD CPU splnajuce

Future AMD GPUs To Be More Open-Source Friendly?
29 December 2007.
While there is no easy way around this for the R600 series, John Bridgman has stated "[a modular version of the UVD is] already on the requirements list for future chips. Won't make the next generation (too far along already) but the ones in early development should be more open-source-friendly."
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=955&num=1 ), ako 4. moznost na prelome Q1 a Q2 2016.

A este musia uspiet non-x86 Steam Machines
Toto je asi plan B

Rozdelenie je az plan C, ale nemozno ho vylucit, a ak nic nevyjde, tak je koniec

Pre plan B a sucasne proti nemu hovori styl AMD

Too much innovation error: Předběhli svou dobu a dojeli na to
autor: Michal Rybka , publikováno 7.8.2015
Nedostatek inovace může firmu zničit. Co ale přemíra inovace? I když to vypadá podivně, příliš velké vizionářství, příliš rychlý růst a fakt, že jste první na trhu a máte ho celý pro sebe, může být stejně devastující, jako když se na inovace vykašlete úplně. Každý si asi vzpomene na mraky zařízení, technologií a služeb, které vypadaly skvěle, a neuspěly.
http://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/36265-too-much-innovati...

Ono ARM server a desktop su stale \v sekcii Too much inovation , ale boli Seattle bol umyslne oneskporeny o 6 kvartalov, takze moze ist o prijatelnu inovaciu... Lenze AMD od APU, HSA , ma prave Too much inovation Error... +dlasou vyhodou planu B je, ze AMD moze, pri jej ciastocnom upsechu, vypovedat crosslicence zmluvu s Intelom a tym padoam, aby mohol Intel vyrabat x86 CPU s FPU bude musiet platit AMD za licenciu za patent na integraciu matematickeho koporocesora do CPU architekltury x86, cim AMD ziska peniaze. A vytcsie vymahanie poplatkov za licencie uz Lisa Su avizovala...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole, Ty sa inak musis nudit. Nic v zlom, ale tie Tvoje siahodlhe liatanie ani necitam, sice zacnem, ale po par vetach sa na to vydrbem:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

njn lidi si uz odvykli cist neco delsiho nez dva radky, bohuzel. Ale "siahodlhe liatanie" bych zredukoval hlavne v zakonech, u soudu a v parlamentu.. ty tuny papiru s okrajem 2,5 cm a mnozstvim prazdnyho textu nas srazi na kolena vsechny

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Krach AMD by trhu prospěl a konečně by skončila ta současná komedie, kdy si Intel vytvořil zombie-konkurenci se kterou si může dělat co chce a zároveň má klid od úřadů. Konečně by byl Intel rozdělen a konkurence by mohla zase normálně fungovat. Čekat od Zenu zázrak může jen naprostý idiot. Pokrok proti současným FX to bude zcela určitě, ale dokáže obrat Intel o alespoň 20% zisku ze smetanové oblasti předražených výkonných-úsporných notebook schip-tů a highend desktopu-serveru? Intel má 14nm už vyladěné, GF ho bude mít horko těžko vyladěné asi za rok. Intel v ladění architektury může chrápat, AMD musí předvézt revoluci v době kdy nemá prachy na vývov. Závěr je snadný.

Jediná dlouhodobá perspektiva pro současné AMD je odkoupení nebo úzká spolupráce s velkou-středně velkou rybou - IBM, Google. MS, Samsung, Apple, TSMC, Nvidií (v době kdy Intel vstoupí do dedikovaných grafik)...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

AMD nepotrebuje zazrak, ani nepotrebuje porazit Skylake. Keby sa hernym vykonom dotiahli len na Sandy Bridge tak by to bol solidny uspech a konecne by mali konkurencie schopny CPU do mainstreamu a namastili by si kapsy. Architekturu na to uz maju, Zen ma slusne IPC, takze uz sa len staci poucit z chyb a tentokrat neodflaknut vyrobu.

A inak ten super vyladeny 14nm proces u Intelu az tak skvely nebude, lebo Skylake nema lepsiu spotrebu nez Ivy Bridge a tiez nebezi na vyssich taktoch.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Skylake má menší spotřebu než Hashwell. Vyladěnost procesu u GF je mnohem horší.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemam ten pocit, maximalne tak ma nizsiu spotrebu/vykon.
http://techreport.com/review/28751/intel-core-i7-6700k-skylake-processor...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak se asi budem přetahovat pomocí odkazů. V některých testech ji nižší má. Já taky čekal víc, ale 14nm asi není sranda, tudíž se ještě víc bojím jak to dopadne se Zenem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ved Techreport jasne pise, ze:

"The difference between the two isn't dramatic, but Intel's architects appear to have succeeded in improving Skylake's power efficiency over Haswell's."

Teda efektivita Skylake je lepsia ako pri Haswelly. Pozrel si si obrazky, ale neprecital text. Techreport to dokonca prepocital na kJ a v skratke, Skylake spotrebuje na vykonanie ulohy menej ako Haswell a ma teda vyssiu energeticku ucinnost.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Gratulujem, objavil si teplu vodu. A keby ze si poriadne precitas moj prispevok tak zistis ze pisem to iste co ty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jak by asi tak Intel rozdělili? Jako že by vzali stávající vývojáře, losem je rozdělili do dvou, třech nebo více vývojářských týmů a řekli jim: "Tak, a teď začnete dělat CPU, každý zvlášť a budete si konkurovat." nebo jak? Taková kravina by nemohla vládními orgány projít, protože by všem bylo jasné, že ty miliardy z daní by byly jednoduše v pr.eli. A, nota bene, proč si stěžuješ, jací jsou AMD a GF chudáčkové, že nemají technologicky vyladěný proces? Pokud si dobře vzpomínám, za oběma stojí kurňa velký hráč, konkrétně velká modrá. A je to IBM, kdo je technologicky na špičce a v žádném případě nelze říci, že by za Intelem pokulhávala, ba právě naopak. Takže silnou podporu technologického know-how AMD a GF mají (a mám dokonce ten dojem, že IBM je smluvně zavázaná nechávat si u GF vyrábět HW, takže je i v jejím zájmu se aktivně zapojovat do spolupráce) a to ještě podpořeno financemi z ropy. AMD určitě měla příležitosti k lepší saturaci trhu, ale buď si to sami zazdili neschopným marketingem nebo prostě tím, že v danou chvíli prostě neměli adekvátní produkt schopný konkurovat Intelu. Teď mají slibně vypadající Zen, ale osobně mám obavu, že ten přichází pět minut po dvanácté. V tomhle případě bych se ale opravdu rád mýlil a přál bych si, aby to bylo konečně něco, na co by Intel musel nějak zareagovat (ať už cenově nebo technologicky).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

tohle se neresi po vyvojarich, ale po divizich, a ty Intel ma jasne nastavene, ono by to i nadale byl Intel, jen trosku jinak, rekneme ze by se to dalo prirovnat treba k Samsungu, a nebo treba koncernu VW kde je ta struktura precijen znamejsi

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, takže asi tak, že by na trhu byly tři "druhy" procesorů, které by de facto byly všechny Intel, jež by se lišily v tom, že jedny by měly spreader lepený "žvýkačkou", druhé by byly pájené, jedny by byly zelené, druhé černé apod.? Protože tohle je přece třeba model VW - vnitřek stejný a obal trochu jiný. Sorry, ale z mého pohledu se tohle přece nedá srovnávat a dělit Intel na divize CPU, GPU, výroba atd. - proč? Všechny jsou nedílnou součástí Intelu a firmu tvoří, takhle ta firma byla budovaná, aby bylo dosaženo vzájemné konektivity mezi jejími součástmi s minimalizací času na implementaci jedné technologie do druhé, vyřešení problémů atd. atd. Prostě mě osobně je takováhle vize násilného rozvracení firem (jakýchkoliv, teď mám na mysli obecně) proti srsti. Dovedl bych si představit i jiné nástroje, jak omezit dominantní postavení určité firmy bez zasahování do její funkční struktury.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tvle, ty si zajdi na zaklady ekonomie pro negramotny ...

Firma se rozdeli, a ucelem je predevsim to, ze pak musi (a to se kontroluje) sve polovicce prodavat za stejnych podminek, jako komukoli dalsimu. Tzn, pokud mas cast, ktera dela GPU a cast ktera dela CPU (napriklad), a vyrabis z toho swaba, tak ty komponenty bude Intel-GPU a Intel-CPU prodavat Intelu. A kdyz prijde pepa z horni dolni, tak mu musi ten CPU nebo GPU prodat za stejny penize.

A jesli si myslis, ze je to jedno, ze to je jen prehazovani penez z jedny hromadky na druhou (protoze obe firmy klidne muze vlastnit jediny a stejny clovek), tak to jedno neni, protoze se mimo jine kontroluje, zda rozdelene casti nejsou ve ztrate, a managori tech casti taky dostavaj odmeny podle vydelku te casti ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A já se znovu ptám, proč se má kdo vrtat ve funkční hierarchii firmy, která v Intelu jistě funguje. To ať mi někdo vysvětlí, proč by jako nemělo být možné nalézt nástroje na omezení vlivu té či oné firmy bez vrtání v jejich fungování? A ano, ekonomika mě nikdy nebrala, stačí mi podívat se na to kouzlení s čísly a je mi z toho špatně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uz sis vyzved svoji Nobelovu cenu za ekonomii?

Kupodivu, voda z kouhoutku ti doma tece taky za regulovanou cenu. Stejne jako elektrika ze zasuvky. Kdyby cena regulovana nebyla, tak si muze vodarna klidanko ric o 10k/litr ... a jestli se ti to nelibi, tak si zakopej vlastni potrubi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nu, nejsem si jistý, zda by do toho neměla co mluvit i regulační orgány US. Asi něco jiného byl odprodej fabrik a něco jiného odprodej know-how mimo americkou kontrolu. I když vrchní čmoud a jeho klika by prachy potřebovali, tak kdo ví, jestli by neprotlačili komplet prodej cmoudikum nebo citronkům. :-o

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nj, ale Amíci jsou "sebevrazi" jen když jde o jiné státy, které následky odskáčou. Např. udělat bugr na Středím Východě a válčit tam = žádný problém. Proud vetřelců pustit do Evropy? Žádný problém. Zkusit něco takového v USA doma? Vyloučeno!

Viz. pohraniční zeď a střelba na hranicích USA - Mexiko pravidelně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jejich grafiky fungovaly v linuxu tak jako nvidia, urcite bych si koupil jak jejich CPU tak GPU.
Bohuzel na to kaslou uz dlouha leta a uvolnenim dokumentace jasne dali najevo, ze nejsou schopni ani zakladni podpory. Doufam, ze se to zlepsi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD na podporu v linuxe jebe. nVidia ma lepsie ako proprietalne tak otvorene ovladace. Musis to brat tak, ze AMD mnoho vyvojarov prepustilo a je hlboko poddimenzovane co sa tyka sotware divizie. AMD ma taktiku vsetko hodit na inych tak v pripade drivrov pre linux, ale napriklad aj tah s Mantle, dobre pohli vodami, zacali, ale v zapati to hodili na inych. AMD nevie dotiahnut veci do konca.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Otevřené ovladače Nvidie nesahají těm od AMD ani po kolena, používat na Nvidii otevřené ovladače je ta největší blbost co člověk může udělat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mas trosku starsi kartu tak nemas moc na vyber. Nicmene kvalita ovladacu dlouho byla v poradi
"otevrena nvidia" - "otevrene ATI" - "zavrene ATI" - "zavrena nVidia" a ted se preklapi do "otevrena nvidia" - "zavrene ATI" - "otevrene ATI" - "zavrena nVidia".

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

O rok později. " Fandové AMD/ATI rozbili prasátka a na Kickstarteru se složili na odkoupení grafické divizi AMD a protože jim zbyli nějaké drobné tak odkoupili i tu procesorovou =D "

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice len fikcia a AMD by muselo nieco ponuknut fandom ako protihodnotu, ale aj tak by to nedopadlo dobre. Fandi kazdy na nete a pri pive, ale ak by mal nieco vytiahnut z vrecka tak sa nato vydrbe. A aj keby som love prehadzoval lopatou tak nebudem podporovat firmy, ktore si za svoju situaciu mozu svojou neschopnostou. AMD by to nepomohlo, to by bolo len predlzovanie agonie na styl Grecka.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost dnešní zvěsti:
Rumor: AMD Making Custom x86 SOC For Apple 2017

Mimochodem já čekám velice netrpělivě na AMD Zen osmijádro.
Chci ho moc moc aby byl výkonný a nakopal zkostnatělou předraženou řiť Intelu.
Intel má výkonné procesory ale dává si na ně neuvěřitelné ceny

Kde to jsme Intel zmrazil skoro na 3 roky výkon na jednom místě.
Já mám 3,5 roku Intel Core i7-3820 stál mě 7500,- a dnes se furt dá koupit a stojí 9500,-
Dobře teď višel Intel Core i7-6700 Skylake 65W má vyšší výkon o 20 procent a nižší cenu 9000,-
Intel Core i7-5820K šesti jádro za 11 000,- korun.
Intel Core i7-5960X osmijádro za 30 000,- korun
Tenhle kousek je výkon o 80 procent než 3820 z roku února 2012 ale stojí 4 KRÁT víc.

Intel nic netlačí měnit cenu hajzly sou to velebnosti vám povídám.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nadávat na intel nemá cenu. Dělal by jsi to jinak kdyby jsi byl na jejich místě? Každý podniká protože chce vydělat. A když nemá konkurenci ale je poptávka (třebaže v poslední době klesající), tak je radost podnikat ;)
Mě se to samozřejmě taky nelíbí.
A co se týká Zenu, nedělám si iluze, že osmijádrový zen bude nějak extra levný. Určitě ne ze začátku. Čekal bych poměrově stejnou cenu k intelu jaký bude poměr výkonu k jeho CPU + drobný příplatek za lepší grafiku. Kdyby tak do toho dostali i nějakou HBM paměť (třeba 4G) s možností doplnit to o normální DDR4, asi by to byl docela zajímavý procák ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu ti ten výkon jako je? Jasně, pokud jsi sotva ochlupený pubescent, kterému mamka s taťkou dávají money a který tráví čas smažením her, potom chápu, že jsi rozladěný. Ale valné většině jistě dostačuje výkon na úrovni několik let starých CPU, dokonce bych si dovolil tvrdit, že jej ani nevyužijí. Takže nejspíš si v Intelu řekli, že prostě půjdou cestou efektivity s důrazem výkon/watt. Že by pro Intel byl problém vydat procesory s vyššími takty, aby bylo těch pár nespokojenců ukojeno, že nárůst výkonu je 10 - 15 %? Nemyslím. Za sebe osobně můžu říct, že počítač s "prehistorickým" i5-2500 mi výkonem bohatě dostačuje na CAD a výpočetní modely a pokud bych měl měnit, tak zcela jistě sáhnu po obdobně výkonném CPU, ale s mnohem nižší spotřebou, který následně budu moci osadit do ještě menší skříně než je ta má stávající, protože nároky na chlazení budou minimální. Prostě za ustrnutím honby za výkonem stojí to, že lidé ten výkon ani nepotřebují. A že je Intel drahý? Nu ano, v porovnání s cenovou politikou AMD jistě drahý je, ale také musí živit mnohem více lidí a inovovat technologie (čehož se AMD všeho zbavila, otázkou je, zda je to levnější či ne, to ví asi jen pár povolaných).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.