Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su zveřejnila výkonnostní výsledky Ryzen Mobile a termín dostupnosti

Stale cekame na zverejneni toho nejdulezitejsiho parametru - CENY.

Tady zase dostanu spoustu minusu od fanatiku, ale faktem je, ze tohle kategorii hernich notebooku s Intel HQ procesorem + minimalne GTX1050Ti opravdu neohrozi, nemuze a ani to tak neni mysleno.

Z lidi hledajicich cestovni ci kancelarske notebooky se opravdu nedefinuje vetsina pocitacovych hracu a takovych, kteri vyzaduji minimalni spotrebu a moznost si nekde na cestach neco zahrat, moc neni. Ale u teto uzke skupiny lidi je zrejme, ze to AMD vyhrala na plne care.

Jenze vsichni ti ostatni nebudou Intel U a RyZen M porovnavat podle bodu v 3DMarku, ale podle ceny!

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

> Intel HQ procesorem + minimalne GTX1050Ti opravdu neohrozi

45W cpu a 40W grafiku ? diky kapitane Obviousi... za tuhle trapnou zjevnost ode me minus nedostanes...

> takovych, kteri vyzaduji minimalni spotrebu a moznost si nekde na cestach neco zahrat, moc neni

... za tuhle specialni Redmarx realitu bych mozna i dal, ale vidim ze ostatni se cinili :)

Ale jinak mas pravdu, cena bude velmi podstatni parametr. Pak to pripomenu tem kteri maji neustalou potrebu vytahovat Iris Pro a srovnavat ji s 3x levnejsim AMDckem...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je studentův ideál - 15 W APU - to na hry fakt není. Malý lehce přenosný ultrabook s dlouhou výdrží a levný k tomu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen studentův ideál, já se na to těším jak malej Jarda :)
... tím nermyslím Crhu, samozřejmě.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hodně se těším na herní testy a ceny. Potom bych i uvažoval o tom zbavit se desktopu a mit jen notebook. Přeci jen, pokud to bude schopné uživit hry v 1080p tak nemám co řešit (hraju většinou starší nebo nenáročné hry).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto ani nema ohrozit tu kategoriu, ved je to uplne iny segment. Tam zamieri nieco ine ale na to si este chvilu pockame. Tipujem, ze AMD nestiha.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Smerovanie je jasne tzv. ultramobiles premium (co je Apple MacBook Air. a jeho konkurenti s Windows10), lebo vstupit na jediny globalne rastuci PC trh, podla predpovedi nma nasledujuce dva roky je jedinecna sanca na zisk pozicie na trhu..

July 5, 2017 View All Press Releases
Gartner Says Worldwide Device Shipments Will Decline 0.3 Percent in 2017

Traditional PCs (Desk-Based and Notebook)
minuly rok predanych 220 mil. ks
tento rok:203
rok 2019: 191 mi. ks

Ultramobiles (Premium) :The ultramobile (premium) category includes devices such as Microsoft Windows 10 Intel x86 products and the Apple MacBook Air. - sme ma namieren e Ryzen Mobile 7 aj Ryzen mobile 5
minuly rok :50 mil ks
Tento rok:59
2018: 72
2019: 82 mil. ks.

obycajne nepremiove ultramobile - sem pojde potencialny Ryzen mobile 3, mopzno slabsie modely Ryzen mobile 5
Ultramobiles (Basic and Utility)
2016: 169
2017:160
2018:159
2019:158 mil. ks
https://www.gartner.com/newsroom/id/3754963

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty ale uplne ignorujes ludi, co nepotrebuju herne delo za minimalne 1000-1500 eur a obcas si chcu nieco zahrat. Podla tvojej logiky je skupina:
1, herny notebook s minimalne GTX1050Ti a viac (cena tak 1200 eur a viac)
2, kancelarska sunka v cene 350-500 eur
A nic medzi neexistuje. Tam je proste vakum.

Opravim ta, pretoze prave ta stredna cesta je najrozsireniejsia. Vela ludi hlada prave kompromis.
Neviem kde zijes, ale mas velmi velmi skreslenu predstavu o beznych uzivateloch.
Vacsina beznych uzivatelom chce aj herny vykon, pritom nechcu platit cez 1000 eur a hraju iba obcas. Naviac detaily v hrach si vedia znizit podla potreby. Pokial AMD neprestreli cenu a nebudu za to pytat 900 eur a viac, bude to presne to, co ludia ocakavaju. Vacsina ludi.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Není ani herní, ani kancelářský - je určen do Ultrabooků - 15 W APU - tady asi nikdo neumí číst.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenze tohle je prave produkt, ktery z Ultrabooku udela vcelku i rozumne herni masinky.

Je hodne lidi (tedka kolem 25-30), kteri vystudovali manazersky orientovane skoly, chcou velmi lehky notas, ale kdyz prijedou nekam na hotel, nebo doma, tak si na tom zapari.

To je ta pridana hodnota. Cim dal vice lidi hraje, ale ne vsechny bavi jen hry typy spoj 3 veci dohromady.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá většina kancelářských notebooků má 15W CPU, Viz HP EliteBook 8x0, Lenovo Lx70, Tx70, Dell Latitude atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

přesně. i5-něcoU je default.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cena je důležitá, ale na 15W APU - to jako vážně? Herní nikoliv - lehce přenosný, dostatečně výkonný NTB - pro studenty s dlouhou výdrží.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co pořád máte s těmi studenty? Kldině si to může pořídit, kdo bude chtít. Teda já o tom budu přemýšlet hodně a student nejsem už hodně dlouho :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vídám je denně v Moravské Zemské knihovně - velký NTB tam nemá prakticky nikdo - a 90% jsou právě študáci Masarikovy University. Většina ultrabooků je na plnohodnotnou práci moc malých a na hry tuplem - většina má max 13,3" a často jen 12,5" display. Na práci min 15,6" a herní NTB mají ještě větší - 17,3 až 18,4". Takové jsou v dané kategorii nejvíc prodávané.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem ale neni CPU nebo vykon tohoto HW, ale spis velikost displaye notebooku, ergonometrie prace. Ja taky 'neumim' delat na 13' palcich a mensich uz vubec ne. Potrebuji 15' palcu, 14' je tak na hrane a nechtel bych to. Na druhou stranu, hodne lidem (at student, manazeri, atd) 12-13.3' palcu vyhovuji a jsou schopni na tom v pohode s maily, dokumenty a webem delat.
Ted uz je jen na vyrobcich HW, do ceho to osadi a s cim to zkombinuji. Ujistuji Vas ze at intelovska 8xxx rada, nebo tohle APU je na 90% ruznych cinnosti (extremni naroky a serizoni gaming vyjimaje) dostacujici.
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„tohle kategorii hernich notebooku s Intel HQ procesorem + minimalne GTX1050Ti opravdu neohrozi“

To je asi jako kdybych před rokem napsal, že Tesla P100 nemá šanci ohrozit prodeje APU Bristol Ridge. Je to sice pravda, ale hodnota takové informace je nulová.

Nejde o produkty, které by stály proti sobě. Raven Ridge-U je 15W APU, co tu popisuješ, je 80-90W konfigurace. Proti té lze klidně postavit notebooky s osmijádrovým Ryzenem a samostatným Radeonem.

Toto stojí proti 15W Core od Intelu, 2xW Core s Iris grafikou a 15W Core doplněným GeForce MX110/130/150. Tyto tři segmenty dohromady tvoří podstatnou část trhu s notebooky a Raven Ridge-U oproti všem třem nabízí něco navíc. Proti 15W Core výkonnější grafiku, oproti Core s Iris nižší cenu (a podle modelu rychlejší grafiku nebo nižší TDP) a proti Core s GeForce MX nižší spotřebu. Takže má potenciál oslovit docela dost zákazníků.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ma potencial oslovit dost zakazniku. Kdyz se nebudeme bavit o fanouskovstvi, kterym je tento web skrz naskrz prosakly, ale pristoupime k tomu profesionalne. Tak prvni vec je, ze oboji je notebook, je spousta lidi, kteri hledaji neco prenosneho s tim, ze jednou to maji v kanclu, podruhe doma a potreti na chalupe. Je to teda neustale na elektrice a prevazi se to autem.
Tahle myslim vetsinova skupina lidi nemusi vubec hrat hry a nebude resit body v 3DMark a nebude resit ani lepsi grafiku. Takze GK je irelevantni a zalezet bude na cene.

Vidim teda v zakladu 4 skupiny lidi, ktere nejsou uplne vyhrazene, ale takove zakladni rozdeleni se da udelat:
1. Potrebuji prenosny notas s dlouhou vydrzi a chci si na cestach zahrat i hry = Raven Ridge, bez debat.
2. Potrebuji prenosny notas s dlouhou vydrzi a v zivote nebudu hrat hry = rozhodnuti podle ceny notebooku, Raven Ridge nepredstavuje vyhodu.
3. Potrebuji notas pro kancelarskou praci a internet, aby to behalo svizne, vic neresim = rozhodnuti podle ceny notebooku, Raven Ridge nepredstavuje vyhodu.
4. Potebuji notas na hry, zajima me prioritne vykon = Intel HQ + NVidia GTX

Je zrejme, ze AMD dokazala oslovit jednu skupinu lidi a budme za to radi, ale pokud to ma byt trhak, pak by to chtelo, aby oslovili aspon nejake procento lidi 2. a (nebo) 3. skupiny a tam to bude o cene, kterou nezname.

Naopak a sam jsem to psal, AMD se zatim vubec nepokousi oslovovat 4. skupinu, tam bude dale dominovat Intel + NVidia.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se na mě, pane červený Marxi, ale
a. co je špatného na tom, když má web své fanoušky?
b. jediné, čím je to tu prosáklé, jsou vaše zakomplexované hlášky. Já nevím. U lidí vašeho typu mám většinou dojem, že jsou buď hloupí, nebo diletanti.

A proč proboha melete (doslova fakt melete) o produktech v kategorii, o které tento produkt vůbec není? Bohužel mě vždy donutíte těma vašima kardinálníma békovinama na vás reagovat.
To jako když Škoda vydá třeba nové Citigo, tak budete psát, že je to offroad naprd, sporťák úplně k ničemu a tak? Ani bych se moc nedivil.
Pardon, ale jste opravdový mimoň.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

„zalezet bude na cene.“

Pokud by to byla pravda, byly by nejprodávanější notebooky s Carrizo a Bristol Ridge, protože byly výrazně levnější než modely s Intelem. Protože byla realita jinde, je zřejmé, že tak jednoduché to nebude.

„2. Potrebuji prenosny notas s dlouhou vydrzi a v zivote nebudu hrat hry = rozhodnuti podle ceny notebooku, Raven Ridge nepredstavuje vyhodu.“

Jak to?

Pokud by segment, pro který je určený Raven Ridge-U, nebyl dostatečně velký, proč stále Intelu stojí za vývoj a výrobu drahých Iris grafik a proč se do něj hrnula Nvidia s GeForce MX?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyka Intelu, tak mi prijde tak nejak principialni, ze vyrabi procesory a chteli by konkurovat aspon v nejakych segmentech jako jsou notasy i zbyvajicim vyrobcum, nicmene ty jejich grafiky furt nejsou vic nez prosta zobrazovadla.
Co se tyka NVidie, tak to opravdu netusim, mozna na tom neco bude, ale prijde mi to totalne ujete. Bud hraju hry a chci herni notebook s herni grafikou (momentalne pouze NVidia) nebo si vystacim s kompletnim resenim od Intelu, na kterem se da nouzove taky "hrat" nebo zobrazovat cokoli.

Ted do tohohle segmentu prichazi i AMD a doufejme, ze to ten nesmysl GeForce MX pohrbi a bude klid. :-) NVidia proste svuj x86 procesor nema, takze APU sama neda a misto MX karet myslim, ze bude rozumejsi se soustredit na poradne grafiky. Mozna ale vyrobci notebooku chteji GeForce MX z duvodu marketingu, nejakym frkulinum namluvi, ze je to GeForce, tak je to dobre a koupi si to asi, netusim.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi nekdy pises jako nekdo, kdo nema k technice zadny vztah.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, ale vybiral jsem ruzne lidem notasy a znam ty pozadavky. Bud ty lidi chteli vykonovy delo a byli ochotny to zaplatit nebo byl prvni pozadavek cena. Jen jsem chtel krotit to fanouskovske nadseni tady, jak je vsechno super, kdyz pritom nezname to nejdulezitejsi - cenu. Aspon to vidis, jak ses ptal v jinem vlakne, tady to fakt nejde, napisu rozumny koment, ve kterem poukazu na nejaky problem nebo nejakou neznamou, ale ultrafans ze me hned udelaji nejvetsiho nepritele AMD, kterej jim nepreje. To ale vubec neni pravda.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nikdo z tebe nepritele nedela.. jasne, ze cena bude dulezita, ale vzhledem k tomu, ze se AMD opet potrebuje vlisat do prizne jak partneru, tak uzivatelu, tak asi muze byt tezko vyssi nez u Intelu. Aspon doposud tomu tak nebylo a pokud nejsou padli na hlavu, tak to nebude ani ted. Takze muzes preci vychazet z cen spise o neco mensich, nez u Intelu.
Jinak k tvmu komentu...myslim, ze se mylis v jedne veci a to je, ze ta vykonejsi grafika ma svoji vyhodu a to nejen pro nekoho, kdo chce hrat. Vem si, ze to muze vyjit levneji (jsme zase u ceny), nez kombo Intelu+NV. Oni vyrobci notebooku to taky kombinuji. Dale nevime, jaka bude vydrz. Treba bude uspornejsi nez Intlovsky..ja nevim...pak by byla vyhoda/nevyhoda toto, atd.. Urcite je v tom vice parametru, nez to podavas. Je jasne, ze kdyz prijdes k frantovy, tak ti rekne, ze to chce na web a na youtube a v tom pripade, mu klidne muzem doporucit tablet :)) Urcite to bude pro AMD dlouha cesta, tak jako tak

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"...napisu rozumny koment..."
To až se stane, otevírám šampáňo. :o)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že jste si vydobil spíše trolí nálepku. Pak vám většina lidí dá mínus mnohem jednodušeji. A i když napíšete něco rozumného, tak vás prostě mají za trola a můžete mít na tisíckrát pravdu. Respekt se získává těžko a tím teď nemyslím ten časák...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To dulezite je, od koho a cim jsem si vydobil troli nalepku: od fanousku AMD za to, ze jsem si AMD dovolil opravnene zkritizovat. To ovsem neni muj problem, nalepku trola mam jen na fanouskovskem AMD webu, s tim nic neudelam a ani nechci, dal se budu trefovat do kazdeho kdo si to zaslouzi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi doma mám ryzena, i7, i5 mobile a i5 ultra, k tomu několik gtx 1070.
Nedovolil bych se tedy považovat za fanouška AMD.

Tvoje komenty jsou odpad a to jak pořád brečíš, že dostáváš mínusy není tím, že by tu bylo hodně příznivců AMD, ale postě tím, že ty příspěvky jsou v 90 procent uplně mimo.

Chápu, že sebeklam funguje výborně a důvod jak si vysvětlit vlastní neüspěch (v jakékoliv formě) se vždy najde, na druhou stranu je to cesta do pekla nebo k narcismu.

Už se prober a přestaň se chovat, že je to tu plné amd fanoušků a všichni Ti strašně ubližují a nemají Tě rádi za to, protože jsi Intel + nVidia troll. Nemají Tě rádi, protože píšeš kraviny.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad jsem pod clankem, ze GeForce GTX1070Ti bude zamcena a nepujde vubec taktovat, napsal ze to neni pravda a ze vyrobci budou muset drzet tovarni takty a to mozna jen po omezenou dobu, ale doma to normalne taktovat pujde.
Sklidil jsem spoustu minusu a nadavek. Po 14 dnech se ukazalo, ze jsem mel pravdu.
Takze kde teda pisu kraviny a proc se ani jeden z tech co mi nadavali neomluvil?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No to je právě to, že jste se sám zaškatulkoval, takže i když se trefíte s odhadem, tak máte prostě renomé vrtáka a hotovo.
Neříkám, že je to tak správně, ale je to tak.
Osobně jsem AMD fanoušek, protože jim i nám přeju úspěch a z mnoha jiných důvodů.
Ale nehodnotím podle toho, kdo je zelený, červený, nebo modrý. Teď stavím známému PC, kde je sice Ryzen, ale grafika je nVidia. V dané cenové relaci je to nejlepší volba a je to tak správně.
No a když někdo něčemu fandí, nemělo by se mu to brát, nedej bože mu za to plísnit.

A to je to - vy se navážíte do čehokoliv, s čím nesouhlasíte. Chybí vám tolerance k pohledu jiných lidí, ať mají pravdu, nebo ne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ja nemam v oblibe akorat shity a naopak v oblibe mam kvalitu, znacky jsou mi ukradene.

Takze napriklad jsem nesnasel A4tech, protoze ty jejich mysi to bylo neco priserneho, snimac vydrzel s trochu (ne)stesti presne dva roky a pak to bylo na vyhozeni. Nemluve o znacne nekvalite snimacu. Lidi mi casem zacali nadavat, ze A4tech neni spatny a nakonec jsem uznal, po osobni zkusenosti u kamose, ze novejsi mys Bloody uz neni zdaleka tak strasna jako predchozi Oscar.

Jenze tady me lidi minuskujou hlavne kvuli AMD a pritom ja proti AMD vubec nic nemam a nikdy jsem nemel. NVidii mam zase rad proto, ze dela kvalitni grafiky, kdyby nedelala, tak je tu hajit nebudu.

Proste nejsem zadnej fanatickej fanousek, ale bohuzel fanatismus vidim zde na webu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina lidi tady fanatickych neni. A rathanuviel ma pravdu, tim jak nekdy zbytecne rypes a trolis, tak ti to pak ostatni vraceji. To je ale na kazdem webu, ne jen tady. Vzdyt si to vezmi
- kolikrat si tady psal ze Ryzeny maji problemy a nefunguji pameti, atd. i presto, ze ti ady odpovidali primo lidi, kteri to CPU maji
- proc treba mas potrebu psat, ze to nove APU neni nic moc? Kdyz nic, je to minimalne srovnatelna konkurence. Stejne napises koninu, ze to APU nepokryva vetsinu segmentu, pritom je to prave naopak, atd.. Rozumny clovek, si vyslechne argument druheho a aspon se nad tim zamysli. Blbec opakuje neustale to stejne dokola. Tak si vyber, na kterou stranu chces patrit ;)
Pak se nediv, ze te tu ostatni minuskuji, i kdyz napises dobry komentar.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Čím a od koho? Prakticky ode všech a tím že jsi debil. Největší fanatický fanoušek na tomto webu jsi ty. Větší hovadiny tu psal svého času jen umělecký elektrikář BTJ

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ehm, ehm. 15W pánové 15W TDP, naučte se číst - pro studenty na cestách - malý lehce přenosný stroj s dlouhou výdrží - a levný k tomu - trefa do černého.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl rád, kdyby tyhle APU začalo používat Lenovo do ThinkPadů a Dell do Latitudů. Konečně firemní notebooky, co poslouží i na LAN party v zasedačce, zvládají rozumně multimonitor věci i přes dok a výkon grafiky v nich není úplně na chobot.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No já ti nevím. Dell se teď dost posral s novými doky pro 8. řadu E-řady. To ani AMD nespraví. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Myslím, že tato APU mají šanci posunout trh opět o kus dál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je asi jasno uz ted. Vypujcim si post od tralalaka:

"Cinebench R15 v porovnaní s Intel 8th gen Kaby Lake-R vs 7th gen Kaby Lake
Cinebench R15 (multi-thread / single-thread)
i7-8550U – 546 cb / 169 cb
i5-8250U – 543 cb / 145 cb
r5-2500U — 524 cb / 1?? cb
i5-7200U — 330 cb / 129 cb
https://www.notebookcheck.net/Intel-8th-gen-Kaby-Lake-R-vs-7th-gen-Kaby-...
https://www.youtube.com/watch?v=WwWRWC-34xQ&feature=youtu.be
"

Tzn. zadne prekvapeni se nekona. Intel je stale rychlejsi. Testy z AMD laboratory jsou mimo jako vzdy. A to jeste ani nevysly HQ verze novych Intel CPU. Zatim mame jen pomalejsi Ucka.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To takhle nemuzete brat. Testy techto CPU jsou zavisle na chlazeni notebooku. Nekdy i nastaveni Biosu vyrobce. Tudiy ta i7ka klidne muze davat jenom 500bodu, stejne jako ta R7 miue dat vic. Videl bych tam rozptyl tak +-10%.
Na druhou stranu je celkem sumak. To je stejne tak maly rozdil, ze muzete klidne rict, ze maji stejny vykon. Daleko dulezitejsi bude chlazeni vyrobce a jestli a jak to bude throtlovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale Lise Su presne to, co rikate, vubec nebranilo vydat hujerske vysledky - 200% !!!!11!!!! MEGA HYPER GIGA vykon ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak..ta hodnta v CB15 asi mela byt demonstrace toho XFR, aspon nekdo to psali (nevim uz kde). A jinak se preci srovavali s vlastni minulou generaci...to je v pohode.
Delal jste nekdy Dema pro zakazniky? Ja ano, takze mne takova cisla nechavaji klidnym ;) na druhou stranu to chapu, ze to takhle prezentuji. To se dela bezne vsude, ze se vytahuji "best case" scenare. Pokud se tam vylozene nedavaji vylhane vysledky, tak je to v pohode.
Dulezity je pak stejne realny vykon a kdo si trosku neprida, kdyz muze, ze.. :)))

ps: jinak tech 700+ bodu v CB15 odpovida cca R5 1400 na 3.3Ghz. Takze tak uplne nerealne to neni ani pro to ULV, alespon jako kratkodoba zatez pri dobrem chlazeni. Uvidime v realu az tech modelu notebooku bude vic, kolik to pak bude davat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To to opravdu úplně normální, nechápu čemu se divíš? Intel i Nvidia dělá to samé - a tam ti to nevadí?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle AMD mají nastavitelné TDP na 9 až 25 W, záleží tedy na výrobci, jak je použije. Ale grafická část je betonově rychlejší, než co má Intel.... Teď už jen víc aplikací, které využijí Open CL akcelerace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak Intrly tsk nové AMD.lze konfiguovat na 3 různé TDP, tedy na 3 různé výkonnostní levely. Takže na opravdová srovnání muwíme počkat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i7-8550U – 546 cb / 169 cb
i5-8250U – 543 cb / 145 cb
r5-2500U — 524 cb / 1?? cb

> Intel je stale rychlejsi

... dle tech cisel, asi tak o 3.5 procenta ? (524 / 543 = 0.965) zatimco AMD grafika je rychlejsi o kolikze procent, v prumeru tak 100 ? Clovece to je fakt tezka volba, nad tim budu premyslet asi hodiny...

Jinak mate pravdu, prekvapeni se nekona, jasno je uz ted. Intel furt dela shitove grafiky a bez pomoci eDRAM si ani neskrtne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Oproti těm obyč Intel grafikám ve vyjmenovaných CPU je AMD grafika skoro o 250 % výkonnější. Proti Iris Pro by to bylo méně, ale ty jsou prakticky jen v drahých Intel produktech a pro Apple

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel CPU a nejaka low endova Nvidia je porad lepsi kombinace. Taky si to asi vezme mensi plochu kremiku a muze to mit normalni grafickou pamet. Tam uz je to jen o cene, na jakou Intel pujde.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomu věří opravdu jen zarytí fandové...a navíc dost pochybuju, že Intel + Nvidia bude levnější řešení než podobné řešení čistě od AMD, to si AMD nemůže dovolit.
Sám mám doma Dell Latitude s i7 s dedikovanou grafikou asi rok a půl a vážně uvažuju přávě o tomto řešení od AMD. Určitě bude levnější než 35 bez DPH, co mě stál ten Dell.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Mít dva čipy, složitější a masivnější chlazení, nutnost podpory Optimu, větší spotřebu?

Já vidím jen samá negativa. Pokud totéž +/- zvládne jedno APU s integrovaným GPU, tak je to pokrok, ne že. Kdysi jsem čekal na použitelné i5U čipy s eDRAM, nedočkal jsem se. Teď si je už Intel může strčit však-všichni-víme-kam.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„Intel CPU a nejaka low endova Nvidia je porad lepsi kombinace. Taky si to asi vezme mensi plochu kremiku“

GeForce MX 150: 74 mm² (GP108) + 160 mm² (2 GB GDDR5) = 234 mm²
Core i7-8550U: 124 mm² (CPU) + 48 mm² (on-package chipset) = 172 mm²
Celkem: 406 mm²

×

Raven Ridge: 210 mm²

Takže řešení Intel + Nvidia zkonzumuje jenom asi 2× víc křemíku. Nějaké další fundované odhady?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No jasne, takze od ted do toho pocitame i pameti :) A fakt, ze reseni AMD si vezme dost velkou cast kamapcity RAM a jeste bandwidth z radice, se ztratil kam? Zapocitate taky pomernou cast DDR4, tim padem? Vy jste teda expert.

Core i7-8550 124mm^2, MX150 74mm^2 to mame celkem 198mm^2 proti 210mm^2 u AMD reseni (Raven Ridge). Pritom reseni Intel+Nvidia je vyrazne vykonnejsi a uspornejsi (vzhledem k tomu, ze dedikovane GPU se diky Optimus technologii muze zcela vypnout).

Ze vas jeste nekdo bere vazne, tomu se tedy fakt divim.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Spis jestli Vas nekdo bere vazne,,, napred polozite nerecnickou otazku a kdyz na ni dostanete nerecnickou odpoved..tak se Vam nelibi :D
Tahl hlavne ze uz vite co bude lepsi... trol trol trol (lol)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nejenže je to polovina křemíku, ale taky čtvrtina pouzder. Myslíte, že to se neprojeví třeba na výrobní ceně?

"Pritom reseni Intel+Nvidia je vyrazne vykonnejsi a uspornejsi (vzhledem k tomu, ze dedikovane GPU se diky Optimus technologii muze zcela vypnout)."

Informace získané metodou rektální extrakce (https://www.urbandictionary.com/define.php?term=rectal%20extraction)? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dela vam problem zakladni matematika? Core i7-8550 124mm^2, MX150 74mm^2 to mame celkem 198mm^2 proti 210mm^2 u AMD reseni (Raven Ridge)

198mm^2 je mensi nez 210mm^2, to neokecate. Je jedno, jestli je to jedno nebo dve pouzdra. Pouzdra maji temer stejnou velikost, stejne jako kremik.

Ano, jasne ze se Nvidia grafika vypne, kdyz neni potreba - viz., to taky neokecate. http://www.nvidia.com/object/LO_optimus_whitepapers.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_Optimus

Tim padem, kdyz diskretni GPU neni potreba, Intel+Nvidia kombinace spotrebuje mene, nez mobilni Ryzen. Kdyz je potreba vykon, Intel+Nvidia kombinace nabizi vetsi vykon, diky diskretni Pascal grafice a GDDR5 pametim. Problem AMD je, ze Vega je neefektivni architektura a oni ji navic jeste omezi pouzitim systemove pameti. A Ryzen taky neni zrovna zazrak efektivity. Naucte se pouzivat argumenty :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Je jedno, jestli je to jedno nebo dve pouzdra. Pouzdra maji temer stejnou velikost, stejne jako kremik."

to opravdu neni ....mimo jine vyjde draz vyvoj, preprava, manipulace, odpad atd. atd. tech vicenakladu je tam v celem retezci plno ...a velke firmy si zapocitaji kazdy cent to mi muzete verit (obzlvast kdyz si uvedomime v jakych objemech vyrabeji)

k druhemu bodu a jak bez grafiky budete zobrazovat ? >> nebo ze by intel igpu nemelo zadnou spotrebu kdyz se pouziva ;)

ano je to tak neefektivni architektura ze je v zavesu i pri vyuziti systemove pameti za kombinaci Intel+NV a v grafickem vykonu si intel dava k snidani .. konecny verdikt bude zaviset ciste na tom jaka bude cena jednolivych konfigurace ale i kdyz vezmu v potaz ze i na Intel iGPU se da slusne zahrat plno her a onlinovek tak nekolikanasobne vykokonejsi VEGA v ryzen mobile nebude propadak (pokud se potvrdi dany vykon i v praxi)

vam zas ty argumetny vycucane z prstu jdou na jednicku ;) ale radeji tu budu vydat vice vecne a objektivni pripominky nez tohle ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Dela vam problem zakladni matematika?"

Nedělá, dokonce ani ta středo- a vysokoškolská.

"Core i7-8550 124mm^2, MX150 74mm^2 to mame celkem 198mm^2 proti 210mm^2 u AMD reseni (Raven Ridge). 198mm^2 je mensi nez 210mm^2, to neokecate. "

Jasně, neokecám. Takže místo funkčního Raven Ridge budete mít integrovanou intelí grafiku, plus navíc nefunkční grafiku od nVidie bez paměti? Velmi užitečné!

"Je jedno, jestli je to jedno nebo dve pouzdra. Pouzdra maji temer stejnou velikost, stejne jako kremik."

Pánovi zjevně ušel celý smysl integrace, totiž to, že až do jistého bodu průměrné náklady na komponentu integrací klesají (http://electroiq.com/wp-content/uploads/2014/03/1.png). Právě proto dodnes nestavíme nejen počítače z tranzistorů, ale ani z obvodů SSI, MSI, nebo i LSI. Navíc méně pouzder znamená méně pájecích bodů na desce, tedy i větší spolehlivost. (Doufám, že se neživíte elektrotechnikou, a pokud ano, laskavě nás varujte, výrobkům které české firmy že se tedy máme vyhnout. :))

"Tim padem, kdyz diskretni GPU neni potreba, Intel+Nvidia kombinace spotrebuje mene, nez mobilni Ryzen."

Pominu-li hodnotu linkování reklamních letáků, k tomuto přehnanému závěru jste přišel jak? Maximálně můžete tvrdit, že když se vypne dodatečná grafika od nVidie, bude mít systém s dodatečnou grafikou od nVidie menší spotřebu, než když je dodatečná grafika od nVidie zapnutá. Ale proč by grafika v Ryzenu musela mít větší spotřebu než grafika od Intelu? To jste si zase vycucal z prstu. (Navíc vám gratuluji k tomu, že místo jednoho otřesného ovladače se najednou musíte potýkat se dvěma, a k tomu ještě s jejich přepínáním.)

"Problem AMD je, ze Vega je neefektivni architektura a oni ji navic jeste omezi pouzitim systemove pameti."

Tady si asi trošku odporujete. Pokud Vega skutečně je neefektivní, tak ji použitím systémové paměti zas až tolik neomezíte, protože stejně nebude ani potřebovat tolik krmit vstupními daty. (Já sice nejsem přesvědčen, že je nějak výrazně neefektivní, ale to je koneckonců vaše "logika", ne moje.)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pane Bedřichu, nejste náhodou Jika K?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Dela vam problem zakladni matematika? Core i7-8550 124mm^2, MX150 74mm^2 to mame celkem 198mm^2 proti 210mm^2 u AMD reseni (Raven Ridge)“

Základní matematika dělá problém vám, když v případě AMD počítáte čipset, v případě Intelu ne :-) Takže křemík GPU+CPU+čipset v případě AMD dělá 210mm², v případě Intel + Nvidia 246mm².

„No jasne, takze od ted do toho pocitame i pameti :) A fakt, ze reseni AMD si vezme dost velkou cast kamapcity RAM a jeste bandwidth z radice, se ztratil kam? Zapocitate taky pomernou cast DDR4, tim padem? Vy jste teda expert.“

Podobné narážky si vyprošuju, zvlášť od člověka, který se snaží poučovat a přitom nemá základní ponětí o fungování hardwaru. Odkud se do paměti samostatné grafiky dostanou textury? Ze systémové paměti. Takže i grafika se samostatnou pamětí systémovou paměť a systémovou sběrnici využívá. Data se totiž do ní bohužel z harddisku teleportovat nedokážou. Paměti tam fyzicky jsou, vyrobené z křemíku taky jsou, ničemu jinému než grafickému jádru neslouží a naopak bez nich fungovat nebude. Pokud porovnáváme křemík potřebný pro realizaci jednoho řešení oproti druhému, je nutné je započítat.

Takže řešení Nvidia + Intel je mj. z důvodu duplikace řady obvodů téměř 2× náročnější na křemík.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Helette kdyz uz chcete nekoho poucovat, mel by jste aspon vedet, jak dana vec funguje :) Nebo se, jako v tomhle pripade, totalne ztrapnite, viz. "Takže i grafika se samostatnou pamětí systémovou paměť a systémovou sběrnici využívá."

Pro vasi informaci - pocet pristupu do graficke pameti je mnohonasobne (mluvime dokonce o nekolika radech) castejsi, nez do RAM/dat na disku. Duvod je zcela jednoduchy - kazdy frame ktery je vykresleny (a tech muzou byt desitky), potrebuje texture data a vertex/indice data mnohokrat behem jedineho vykresleni. Mluvime tady o mnoha (az stovkach) milionech pristupu. Oproti tomu pristup k texturam na disku/RAM se pocita v jednotkach za sekudny az minuty. U APU jde pres hlavni pamet vse, jak nacitani, tak vykreslovani kazdy frame. U dedikovane grafiky je to jen to nacitani/presouvani.

Oproti grafice v APU tak zatizi dedikovana grafika systemovou pamet zcela minimalne.

Co se tyce tech pameti, tak sam dobre vite, ze jde o zcela jiny proces. Ze ten fakt lehce opomijite, me jen dal utvrzuje ve vasi neprofesionalite (bud je to schvalne, nebo se pletu a vy to proste nevite). A navic fakt, ze pokud si integrovana grafika rekne o 4GB pameti, tak se dostupna systemova pamet zmensi o 4GB, vam taky jaksi chybi. Pokud je to laptop s 8GB pameti, jsme razem na polovine kapacity pryc. Aby se na takovem laptopu dalo hrat, je diky narokum integrovane grafiky potreba vice pameti (a protoze je pomalejsi nez graficka, rekne si o vice). A tuhle cenu zapocitavate kde? Navic aby melo APU nejaky rozumny vykon, nelze fungovat s lecjakymi pametmi, je potreba pamet s vyssim taktem a idealne dual channel (to znamena dvojnasobek cipu pro stejnou kapacitu).

Vazne nevim, o co se tu snazite, a je mi jasne, ze s vasimi vernymi oveckami to ani nehne, ale jestli to cte nekdo normalni s trochou znalosti, tak se asi poradne divi.

A skvela prace mimochodem, uvest clanek, zalozeny na nepotvrzenem leaku, jen aby jste si vy a vasi pravoverni utuzili nazor. Neprijde vam to trapne?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste pripad :)) Ale jinak v poradku, musite ale chapat..ze vy jako vlk nema te co delat mezi ovcema :D
ps: a jinak skvela uvaha, akorat ze mluvite uplne o necem jinem.. Tvrdil jste ze je potreba mene kremiku a kdyz Vam bylo odpovezeno, ze se mylite, tak zacnete popisovat nacitani dat mezi GPU a jeho pameti, misto aby jste se chytil za nos, ze jste napsal blbost jako vrata a ze vase puvodni formulace o kremiku by bez te dedikovane pameti, kterou jste nezapocital, by nemohla fungovat.
Takze vola tady delate ze sebe skvele ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kombinace Intel + nVidia sice výkonnější bude, ale taky dražší a s větší spotřebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navic dnes se da nahodit KoPlayer/NOX/prinejhorsim Andy a je vystarano i o zdroj her. Minimalne me se posledni dobou zacina ztracet duvod, proc hrat "velke" hry co jsou jen pro PC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky neznal jsem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.