Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Americký ban na čínskou YMTC zvyšuje ceny NAND flash o ~10 %

Už tie USA sankcie ma začínajú vytáčať, Každú jednu ich sankciu musia platiť obyčajný ľudia EU podstatne vyššou cenou. Fakt začínam pochybovať proti komu sú tie sankcie, či proti Čine či EU!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sankce EU proti Rusku jsou to samé v bledě modrém, také se tím trestají země EU především ty východní, přitom my za válku na Ukrajině nemůžem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle se dá souhlasit. EU, respektive Evropa, konflikt na Ukrajině odskáče nejvíce.
Lidé si strašně rychle zvykli, že svoboda je zdarma a teď se čílí, že není. Západní demokracie není rozhodně ideální, zvlášť ne s USA, jako leaderem, ale nic lepšího zatím nemáme. Kdo s tím nesouhlasí, tak má jasnou volbu - může se odstěhovat do Ruska, Číny, Severní Korei Koree (sakra, jak se to píše ?), na Kubu nebo podobných zemí ... Tím třeba starost o zdražení SSD odpadne ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takže lízání prdelí ti přijde jako ok, no tak tebe bych za kolegu v práci nechtěl...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte "za kolegu v pracovním táboře"? Protože v komunismu je lízání prdelí nedílnou součástí systému a kdo nelíže a někdo ho napráská, skončí v pracovním táboře. V případě aktuální situace v Rusku je ještě jako alternativa fronta na Ukrajině a až vás sejmou, rodiče vyfásnou príma sadu ručníků.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A je ti jasné, že občas někoho líznout stejně musíš, protože jinak sám nepřežiješ ?
Zvláštní myšlenkový postup s tou prací. Jestli pracuješ někde, kde se geopolitický názor nutně odráží v pracovním výkonu nebo kvalitě odváděné práce, tak můžeš být úplně v klidu. To se fakt nepotkáme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je lízat a druhá anonymně na webu prezentovat, že to není lízání, ale skutečný a jediný nejlepší způsob práce či řešení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třetí věc je anonymně na webu kritizovat a nepřijít s vlastním a lepším řešením. A abych udržel linku - s těmihle lidmi, ať už jsou nebo nejsou anonymní, také nepracuji.
Je úplně jedno jestli tomu říkáme vazalství nebo partnerství, každému podle jeho úhlu pohledu. Za mne USA - není ideální, ale ano. Rusko - ne. Čína - ne. EU - není ideální, ale ano. Tady máš tu svobodu s tím beztrestně veřejně nesouhlasit a zkusit přesvědčit ty, kdo se na to dívají jinak než ty, že se na to dívají špatně.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Řešením je samozřejmě svoboda nikoli příklon k menšímu zlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já s tebou souhlasit nemohu.
Nedává smysl, abych se stěhoval do Ruska kvůli tmu, že se mi nelíbí totalitní praktiky EU. A že jsou lepší než totalita v Rusku? Nevím, ale já nechci ani evropskou totalitu, ani ruskou totalitu. Chci normální demokracii bez přívlastků. Proč bych se měl stěhovat, nebylo by lepší se osamostatnit a vybudovat si demokracii tady v České republice?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Demokracii už tu máme. Totalita nejen, že není s demokracií v rozporu, ale troufnu si říci, že je její nevyhnutelnou fází.

Demokracie = o veškerém kapitálu rozhoduje aktuálně zvolená banda, kromě kapitálu, který ze svého rozhodování aktuálně zvolená banda (prozatím) vyjmula. Neexistuje na světě demokracie, kde by všeobecný směr nebyl ke státní regulaci všeho a všech. Vše hezky odhasováno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Máš tu standardní demokratické prostředky, jak to změnit. Choď k volbám, kandiduj, získej si podporu, prosaď svoje názory, uprav zákony. Pyskovat umí každý, kdo má do zadele díru. Něco s tím dělat - to raději ať udělá někdo jiný, já za to přeci nemohu a vlastně na to ani nemám čas. Sice dvě tři hodiny denně strávím plkáním na Internetu, ale nemám na to čas.
Řeknu ti to takhle - seděl jsem v zastupitelstvu, zkoušel jsem prosadit svoje názory, zkoušel jsem přesvědčit ostatní zastupitele a ... nedokázal jsem to. Byla to moje chyba a nepotřebuji z ní nikoho obviňovat. A byl jsem přesně v tom rozhodovacím bodě - odejít někam jinam nebo zůstat a zvyknout si. Nesedím v zastupitelstvu a nenadávám na poměry, které jsem nedokázal změnit. KAŽDÝ musí začít u sebe a ptát se sám sebe - udělal jsem dost ? Jinak ať prostě drží hubu nebo táhne někam jinam, kde jsou na něj zvědaví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu to byla tvoje chyba?
Nebylo to třeba tak, že jsi za sebou neměl mediální podporu?
V tom je totiž schované to kurvítko demokracie, jako jednotlivec, který není tlačený médii nemá nikdo šanci ani svým názorem ostatní oslovit.
Dá se to ještě pochopit u komerčních médií. Proč asi si Babiš a Bakala kupovali mediální domy? Aby mohli ovlivňovat politiku tam, kam chtějí oni.
Jenže úplně stejně se chová i veřejnoprávní TV a rozhlas, tlačí politiku jednoho směru a my ostatní nemáme šanci.

V jednom souhlasim, každý musí začít u sebe, protože demokracie ve státě je součtem demokratického myšlení jeho obyvatelů. Pokud tu přes 50% lidí vítá totalitní praktiky, potom tu těžko kdy budeme demokracii mít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, byla to chyba, že jsem neměl mediální podporu. Ale byla to moje chyba, že jsem si ji sám nebo ve skupině nezajistil ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z vaší logiky vyplývá, že, pokud je všude ve světě směr všech demokracií k totalitě, je to přáním občanů. Já si to nemyslím. Dle mě je to systémem demokracie.

Ti, kteří se snaží prosadit svobodu, budou tahat vždy za kratší konec, který financují ze svého. Ti, kteří prosazují svůj kus totality, protože z toho budou mít nějakou výhodu pro sebe (clo pro zahraniční konkurenci; regulaci, kterou byrokraticky obhospodaří pouze zavedený obří korporát; nebo jen uzákonění svého pohledu na svět - třeba zákaz potratů), vždy tahají za konec financovaný z peněz všech. Na jedné straně stojí dobrovolně financovaná snaha o svobodu a na druhé touha po moci a urvat si z ode všech násilím vybraného koláče. Na straně svobody stojí morálně nezkorumpovaní a nezkorumpovatelní, na druhé straně zkorumpovaní a všehoschopní. Na jedné straně je výsledkem svoboda na straně druhé je vysledkem moc, peníze a změna směru společnosti. Směr demokracie je předem daný a volič ani umlčený zastupitel za to nemůže.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Svoboda zdarma není a všechny státy na světě dělají, jak nejlépe umí, aby si proti jejich vůli nemohl nikdo svou svobodu dovolit bránit. Válka, sankce atd. není o obraně svobody, ale o udržení či posílení moci.

Vaše sdělení "Kdo s tím nesouhlasí..." je typickým argumentačním faulem falešné dilema. Zatím ještě žijeme v zemi, kde zastávat třetí možnost mimo "My vs Oni", je možné i veřejně. Nesouhlas s "My" neznamená, troufnu si říct ve většině případů, souhlas nebo dokonce náklonnost či lásku k "Oni", i přes urputnou snahu takto kritiku ze strany "My" prezentovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proti všem, kdo můžou ohrozit vedoucí postavení USA. Proto vyprovokovaly válku v Evropě, kde se navzájem zničí Rusko a Evropa. Kdo na tom vydělává je známé. Taky jde o nerostné bohatství Ruska, které se nechtělo o ně podělit s USA a Evropou, jak chtěli jejich čelní představitelé.
Další na řadě je Čína, určitě to bude vyprovokováno kvůli Ujgurům nebo Tchaj wanu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rusko už napůl leželo tak proč si do něj nekopnout. S čínou to jen tak nepůjde jelikož je moc silná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že po posledním sjezdu a ustanovení řízení v čele s yesmeny se rozklad Číny řízený komunistickou stranou, značně urychlí. Například rozvolnění nesmyslných opatření proti covidu na zimu je typickou ukázkou "schopností" čínského řízení. Tento rozklad povede nadále k nárůstu nespolehlivosti čínských dodavatelů, což ještě více prohloubí ekonomické problémy. Jediné, co Číně může pomoct je ještě rychlejší rozklad západu stejnými mechanismy - tedy centrální regulací z per neschopných a zkorumpovaných. Nespolehlivost a nákladnost například na trhu s energiemi může vyrovnat konkurenční nevýhody, které působí čínským dodavatelům komunisti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miluju tyhle dementní kecy. To jako Biden nakázal Putinovi, aby zaútočil? Ne, ten debil to zvládnul docela sám ve své vidině velké ruské říše. Stejně jako kdysi Hitler.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No tak Putin je podľa nich nesvojprávny. Nemá zodpovednosť za to čo robí.

Proste západom riadená Ukraina im mala hneď dať juhovýchodné oblasti podľa požiadaviek a bol by mier. Fungovalo by to tak dobre ako kedysi Sudety.

Taký detail že putin oslobodzuje územia bohaté na suroviny je len náhoda.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Najucinnejsia sankcia by bola poslat na rusov Jirku. Ten by im tak pumpol rozpocet svojim ekonomickym geniom, ze by o chvilu nemali ani na machorku. Najskor by to zacalo 6C Intel@225W, ktore by si museli kupit vsade, kde si potrpia na najlepsi vykon v Exceli, to musi byt jasne aj babke z Козлиха! Potom to bude pokracovat nakupom hotovych zostav za 3platy, za ucelom ziskania vybranej grafickej karty (ak sa nenajde ruska, tak cinska verzia Alzy bude stacit). No a ked takto vybavene trollie farmy zhodia rozvodu siet, tak sa uz len vetrom bude niest ta najlepsia rada, ze si mali kupit Apple. Toto tu stihol za rok, povazte, co by dokazal v Rusku :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsi vyčetl, že obyčejní lidé mimo EU budou platit pořád stejně ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba v Číně :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zamyslel jsem se nad tím už před postem. Myslím si (a nemám to potvrzené), že ani Čína nebude, co se NAND týče, soběstačná. Tedy nějakým způsobem to dolehne i na ni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čína je najväčší spotrebiteľ akéhokoľvek hardvéru na svete na účely ako masové sledovanie a záznamy o všetkých obyvateľoch.... S tým ýe väčšinu tých čipov dovážajú takže Áno, aj čína bude platiť trhové ceny...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakým? Když se najednou na Čínském trhu objeví množství NAND flash, které mělo pokrýt 40 % výroby iPhonů, tak drasticky stoupne nabídka a podstatně to sníží potřebu dovozu. To není situace, za které by se dal na tamním trhu očekávat nárůst cen.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. Když to jinde stojí o 10% víc, proč bych to dával za původní ceny ?
2. Neznám poptávku = velikost trhu NAND samotné Číny. Tedy jestli +40% (výpadek Applu) pokryje komplet (do 100%) čínský trh. Nemyslím si to. Za tohoto předpokladu bude Čína část poptávky nakupovat venku za zmíněných +10% ...
3. Otázkou je, jestli těch 40% výpadku znamená, že je připravena výroba a pro těch 40% je opravdu prostor okamžitě k dispozici. Nebo jestli je to investice vázaná na objednávku Apple a z důvodu embarga k ní nedošlo ... To nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„1. Když to jinde stojí o 10% víc, proč bych to dával za původní ceny ?“

Právě proto, že to „jinde“ z důvodu sankcí nejsem schopný prodat.

„Tedy jestli +40% (výpadek Applu) pokryje komplet (do 100%) čínský trh. Nemyslím si to.“

To jsem ani nikde netvrdil a navíc je to vedlejší. Jestli jeden výrobce pokryje nebo nepokryje poptávku v jedné zemi nijak nesouvisí s tím, že nabídka překoná poptávku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Jenže můj zákazník (Čínský trh) má možnost to koupit jinde. A jinde je to dražší, tak proč já se budu připravovat o zisky, když nemusím.
2. Nesnažím se ti něco podsouvat. To jsi opravdu nikde netvrdil. Já jen říkám. že si nemyslím, že těch 40% chipů je už vyrobených (bod 3.), tedy, že nezaplaví jedinou obrovskou vlnou čínský trh tak, aby ho nějakým způsobem přesytily v okamžiku, kdy ostatní zdroje (mimo Čínu) zdraží. Dle mého subjektivního názoru to může vytvořit jakýsi buffer na zpomalení avizovaného zdražení. A vzhledem k tomu, že dlouhodobá poptávka bude v Číně vyšší než je čínská výroba, dojde možná k pomalejšímu a menšímu, ale stále znatelnému zdražení i pro Čínu jako takovou. Tedy, abych parafrázoval :-), to, že jeden výrobce je (možná) schopen krátkodobě zasytit lokální trh, nijak nesouvisí s tím, že z dlouhodobého hlediska postihne zdražení globálního trhu i Čínu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na TechPowerUp byl článek, že YMTC možná úplně opustí trh. Bez domluveného odběratele asi nemá smysl budovat linky rozjíždět sériovou výrobu.

https://www.techpowerup.com/302225/ymtc-could-abandon-market-for-3d-nand...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže tie NAND sa neobjavia pretože ešte neexistujú. Ani sa nezačali vyrábať. "Spolupráca" s Applom bola len v rovine rokovaní, evaluácií... či by vôbec boli schopný dodať potrebné množstvá.

YMTC má totiž len jednu továreň a aj tá je len rozostavaná s tým že peniaze od štátu kvôli krachu ich materskej spoločnosti (Tsinghua Unigroup) vyschli a dokončenie je teda otázne.

YMTC očakávalo že tam Apple naleje pár miliárd a nejaké know-how aby mohli výrobu vôbec rozbehnúť. Podobne ako Apple pomohlo TSMC.

Aktuálne má YMTC tak nízke príjmy že nedokážu pokryť ani prevádzkové náklady takže je pravdepodobné že behom pár mesiacov tiež skončia v krachu...

Inak vo vašom názore sú aj logické diery:
"...tak drasticky stoupne nabídka a podstatně to sníží potřebu dovozu."
To by znamenalo že klesne dovoz do číny čiže na voľnom trhu ostane viac čipov a teda cena by práveže klesla aj pre nás.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže se NAND zdraží o 10%, protože z trhu zmizí neexistující čipy.

O správnosti vašich informací lze zřejmě s úspěchem pochybovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je uplne debilni strategie.. rusove maj nedostatek hardwaru a americani zacnou v cine umele vyrabet prebytek hardwaru.. k cemu to asi driv nebo pozdejc povede??

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opýtam sa úplne seriózne, vy ste ten článok založili len na základe nadpisu DIgitimes?

Ako do toho zapadá fakt, že čína vpodstate zrušila továrne Foxconu na výrobu Iphone, takže nasledujúcich pár mesiacov/rokov bude Apple odkázaný len na to čo sa vyrába v Indii? To predsa znamená silný pokles v dopyte po tých pamätiach, nie?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.