Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Android 2.3.3 dostal podporu VP8/WebM, H.264 komprese bude v Androidu 3.0

Myslím si, že na tohle téma by to chtělo nějaký podrobnější odborný rozbor. Článek shrnující, jak to je vlastně v Androidu s podporou videa, by mě celkem potěšil. Bohužel nemám přístup k dostatku zařízení, abych mohl mé dojmy nějak potvrdit.

Přijde mi, že situace je následující. Android podporuje v základu nějaké formáty videa. Ty potom podporují všechna androidí zařízení. Další formáty může ale přidat výrobce HW, koukněte, co všechno podporuje SmartQ V5. Ty formáty jsou potom podporované napříč systémem ve všech přehrávačích (něco jako DirectShow ve Windows nebo GStreamer v desktopovém Linuxu).

No a třetí úroveň je přehrávač, který může implementovat vlastní SW dekodéry. Například pro flac to není problém, protože je na výpočetní výkon velmi nenáročný.

Takhle to podle mých pozorování a zkušeností funguje. Kdyby to někdo dokázal potvrdit a přidat nějaké detaily byl bych rád.

Mimochodem ten WebM je nyní podporovaný předpokládám pouze softwarově. HW dekodéry zatím nejsou, pokud vím. Naopak HW kodéry pro H.264 už tu jsou dávno a pokud vím, tak už některé telefony s Androidem nahrávají H.264 v 720p. Akorát si to asi museli výrobci doprogramovat sami....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mam ZTE-Blade (alias San Francisco od Orange) s hacnutou verzi Androidu 2.2 zalozene na nejake japonske verzi OS. vcetne overclock modu.

Nebude dlouho trvat co bude RC verze VLC. Jinak se v RealPlayeru a jeste QQPlayeru (nepamatuju presne nazev) lze prehrat temer cokoliv.

Dalsi verze Androidu budou zrejme mit tyhle vecicky nativne. Na Android marketu se da sehnat temer cokoliv a ve vetsine pripadu zadarmo (to s enelibi moc Apple a jinym zlodejum :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No pokud si dobre pamatuju tak uz je celkem dost telefonu co umi nejen prehravat 1080 ale dokonce i nahravat. A uz je i telefon co nahrava 3D i kdyz asi ne 1080 :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"propojení Googlího vesmíru" - no doufám, že se nedopracujem k tomu, že pro funkčnost mobilu s Androidem bude třeba přihlásit se na google account který bude propojený s tím na internetu. Už tak mně Google maximálně nas##l tím, že si vynutil spojení accountů pro Youtube a pro Google služby, tedy třeba standardní vyhledávání. Pro YT je bohužel občas potřeba být přihlášený, kdežto pro vyhledávání absolutně nemám zájem někde dělat statistiku pod vlastním mailem (byť stejně určeným pouze pro spam a odpad).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohuzel uz to tak je ;-) pokud chces neco stahovat s Android Marketu, musis mit Google account.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, ve firmě už si šéf pohrává s myšlenkou, že následovníkem dnešních HTC s WM6.5 bude právě Android (asi opět s nějakým HTC).
Důležitá je sync. přes APN s Exchange (mail+kontakty+ukoly) + podpora push. Ale to by myslím mělo fachčíkovat (buď přímo s Androidem, nebo pomocí aplikace třetí strany).
Každopádně základ podle mně musí být v dvoujádru a 1GB paměti.
Zdar Max

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak nejak citim, ze android bude mozno aj WM6.5 nasledovat v jeho osude..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký důvod? Zatím to totiž vypadá, že všechny požadavky bude splňovat.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud myslis v tom, ze to bude nejlepsi mobilni OS na trhu, tak to bych se tedy nezlobil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechcete si radši počkat na 4jádra s 4 GB RAM?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby radši do "chytrých" mobilů dávali akumulátory vyšších kapacit a nebo nějaké vylepšené.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne akumulatoru. Osobne mne zaujala motorola altrix 4G. Je to 4 palcovy smartphone, tedy neco jako oblibeny samsung galaxy s. Baterka v motorole ma vsak kapacitu 2000 mAh narozdil od bezneho standardu 1500 mAh... Otazka je, co s tim provede voujadro na 1GHz ... takze nakonec to asi bude plichta. Je to ale dukaz, ze vetsi baterky se delaji. Jenom se musi chtit je do telefonu vecpat a ne se snazit delat super tenky super cool telefony :-) a nebo setrit. Ta baterka v motorole je li-pol ktera je predpokladam stale o neco drazsi nez standard li-on technologie ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ZTE-Blade ma tusim 1800mAh Li-Ion. Je to telefon dlenay na cenu, tak jako vetsina. Li-Pol ma nejvyssi kapacit, ale bohuzel je stale drahy.

Vetsina telefonu vyrdiz dlouho, pokud s nima jen fenujes a smskujes. jakmile chces vic, je jedno jakou baterii mas uvnitr. vysledek je stejny +/-

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nap[rosty souhlas. asi hodina hrani Texas Hold'em POker sezere celou baterku u ZTE-Blade :o)

Technologie jdou neustale do predu, ale akumulatory stale zaostavaji nekolik let vyvoje pozadu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.