Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ani Fedora 24 nepřejde na Wayland

Podla mna skor cakaju na sietovu transparentnost, ktora by umoznila uplne seknut
s X protokolom... (chybajuca sietova trabsparentnost mi brani nasadit Wayland v laboratoriu
s 21 ks X-terminalov,ktore ide upadteovat na Wayland terminaly v buducnosti)

Wayland Network Transparency Patches Published
on 9 February 2016 at 12:35 PM EST. 17 Comments
For the longest time, when bringing up Wayland a recurring question was "what about network transparency?!" Well, Samsung's Derek Foreman has today published the set of Wayland patches for providing Wayland network traparency by pushing the Wayland protocol over TCP/IP.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Wayland-Network-Tran...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že jsem tady četl o tom, že rozšíření linuxu nejvíce brání on sám svou roztříštěností verzí spolu se svou nestálostí. Což potvrzují ustálenější verze Ubuntu a KDE, které lidé mají asi nejvíce v oblibě. Nechápu proč pořád někdo vyvíjí další a další velmi specificky úzce zaměřené verze? Proč si nevezme jednu verzi a tu ať si upraví. Měl jsem taky specificky upravený WinXP a nikomu jsem je necpal a nenutil, že to je super mega ultra a lepší než tamta nebo ta verze.

Navíc se na naše počítače chystají nové SSD disky s rychlostí přes 1000Mb/s, ale ani seberychlejší disk s Kanon-Lakem a HBM-RAM paměťma nedokáže nějak normálně rychle spustit katastrofy jménem LibreOffice a OpenOffice.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

AMD APU Richland, starší 7200 RPM HDD, Debian, LibreOffice 4.4. První spuštění do 3 vteřin, další spuštění do 1 vteřiny. Kde je problém?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

V migraci z linuxe na win

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne vieš o čom píšeš.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"Proč si nevezme jednu verzi a tu ať si upraví."

Přesně tohle se ale děje. Byl Debian, někdo měl vizi, vzniklo z toho Ubuntu, ElementaryOS, LinuxMint,...všechny systémy mají nějakou svoji vizi a cíl, kam se chtějí dostat a na co se mají zaměřit. Proč vznikly? Protože ta vize se nelíbila jen tvůrci, ale i tisícům dalších uživatelů. Všichni chtěli Debian co by se dal jednoduše nainstalovat a hned po instalaci měl všechno co je potřeba...a tak vzniklo Ubuntu. Gnome2 povýšilo na Gnome3, Ubuntu propagovalo vlastní Unity...tak vzniknul Mint. A tak dále...

No dobře, proč ale neudělat jednu distribuci kde budou všechna prostředí jako balíčky?
Bohužel, nejspíš protože si všichni rádi hrají na vlastním písečku :( Světlou vyjímkou je LinuxMint, který se stará jen o svoje prostředí a zbytek systému přebírá z Ubuntu či Debianu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"No dobře, proč ale neudělat jednu distribuci kde budou všechna prostředí jako balíčky?"

Protoze ani zdaleka to neresi vsechny pozadavky ktere muzu mit na distro. Kdyz chci mit na serveru stabilni distro jen se security updaty, kdezto na desktopu chci rolling release, jak mi s tim pomuzou nejake prostredi ? Nijak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu jen dokazujete, že o daném OS nevíte vůbec nic. Ono je to přednost dle preferencí vybrat si vhodnou distribuci, je to přednost nastavit si prostředí dle libosti jak to komu vyhovuje. Je přednost mít volbu mezi KDE, Gnome 2.x, Gnome 3.X, MATE, XFCE a mnoha dalšími.... Zatím co vy můžete jen nadávat na dlaždice, že se vám zase po posledním updatu rozsypali... Spuštění Linuxu na SSD i HDD je rychlejší než na Widlích včetně appek. Jen pro info mám zkušenosti i s Win (od v3.1) i s Linuxem, Pro mě vítězí Linux.
Navíc faktická Ubuntu jede na Unity derivát s KDE je KUBUNTU...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pretoze bezny clovek neexistuje( v demokracii, mozno za sociku a nackov taki boli), kazdy je iny...
A poziadavky na rozne riesenia su rozne

Technicky by sa dala postavit deswktop distribucia na Zephyre

Meet Linux’s little brother: Zephyr, a tiny open-source IoT RTOS
Feb 17, 2016 — by Rick Lehrbaum — 12,913 views
PU architecture independent
Minimal footprint — can run in as little as 10KB
http://linuxgizmos.com/zephyr-a-tiny-open-source-iot-rtos/

Ale to nema vyznam, V riadiachich pocitacoch s 64KiB RAM to ale vyznam ma...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"rozšíření linuxu nejvíce brání on sám svou roztříštěností verzí spolu se svou nestálostí"
To prvni (roztristenost) je tisickrat omilana blbost (opravdu si myslite ze kdyby bylo jedno distro, najednou vsichni windowsaci naskoci na linux train ? lol, to chce mnohem vic), to druhe... je castecne pravda. Existuji extremne stabilni i extremne "pohybliva" distra.

Nicmene ten skutecny duvod ktery brani rozsireni linuxu na desktopu, je historie. Zadna firma nebude vyvijet software pro OS ktery ma 1% trhu, pokud nema dulezite zakazniky prave na tom trhu... tudiz 1% zustava 1%. Ty zbyle "duvody" jsou jen kecy.

"Měl jsem taky specificky upravený WinXP a nikomu jsem je necpal a nenutil, že to je super mega ultra a lepší než tamta nebo ta verze."

Do pouzivani kdejakych obskurnich distro vas nekdo nuti ?

"Proč si nevezme jednu verzi a tu ať si upraví."

Protoze 1) kdybych chtel upravit treba Ubuntu abych dostal to co mi nabizi Archlinux, zjistim ze fakticky je potreba predelat 100% toho Ubuntu, coz je 2) neskutecne mnozstvi prace, a je mnohem vyhodnejsi kdyz ji udela par lidi jednou, nez kazdy sam pro sebe.

Pokud pod "specificky upravený WinXP" myslite ze jste si vymenil wallpaper a doinstaloval dva specialni programy, tak absolutne netusite v cem se linuxova distra lisi.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"vsichni windowsaci naskoci na linux train"
No je dost lidí co nechce win10 a přejít na linux je pořád těžké. u Ubuntu je to jednoduché, fakticky to vypdá jak WinXP bohůžel všechno se to tam jmenuje jinak, všechno je někde jinde. Kdyby udělali kopii XPčék tak to bude používat mnohem víc lidí. Jenže kopie udělat nejde že ano.
To stejné platí pro ty office systémy, který bohužel stojí za bačkoru.

"software pro OS ktery ma 1% trhu"
ad hoc první otázka, pokud se systém nebude používat protože obyčejní uživatelé na něj nepřejdou tak je pravda zbytečné pro něj cokoliv programovat. I když co chvilku tady nějaká snaha je.

"obskurnich distro vas nekdo nuti ?"
ano nutí mě microsoft a míst toho aby tu byla jedna silná distribuce linuxu pro windows lidi a zbytek pro úzký skupiny lidí tak na jedené stránce jste vy všichni vyjmenovali asi deset verzí, která je každá o 100% jiná. Řečnická otázka: "Tak co to je za bordel? "

ne WinXp byl tak upravený, že jsem si klidně mohl otvírat a instalvoat viry, kdy eset na mě řval ať to neinstaluju, bezproblému jsem si to nainstaloval a chudák virus se zmohl na jeden fail za druhým až zkolaboloval sám. A takový kraviny jako wallpapery nepoužívám.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že míra vzájemného nepochopení roste. Různé distribuce, které se snažily vypadat jako Windows existovaly (a asi i existují), ale evidentně o ně není moc zájem. Naopak přežívají ty distribuce, o které zájem je. A jelikož se ukazuje, že požadavky lidí jsou značně různorodé, máme tu i mnoho různorodých distribucí.
To je pořád stejný, jako s těma jogurtama na krámě. Proč jich je tolik, já chci aby byl jenom jeden ten SPRÁVNÝ a pak nějaký speciální pro exoty. Tak co je to za bordel? :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No před chvilkou jsem se na toto téma bavil s linuxákem a přišli jsme na východisko.
Start počítače linux, a pak start virtuálu s winxp... dnešní počítače to daj levou zadní.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

to má být řešením pro co? K čemu ten linux, když to rovnou mohou být win XP?

Jinak pokud chcete jediné distro od velkého vyrobce - použijte Solaris a užijte si to :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu vypada jako WinXP ? Teda asi sem mel nejaky uplne jiny XP, protoze Ubuntu od ty doby co ma tu zrudnost Unity vypada jako vsechno mozny jen ne jako jakakoliv verze Windows. Pokud chci neco pouzitelnyho pro cloveka co zna Windows tak cokoliv s Cinnamonem, Mate nebo v krizi KDE. Ale Ubuntu v zakladu kde je Unity fakt ne, to by me hnali...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že ani náznakem nechápu proč Red Hat rozvíjí Gnome namísto KDE. Nepochybně je možné, že jsem něco šeredně nepochopil, ale jak to cítím já, těžko bych hledal ještě méně uživatelsky přívětivé, ještě nelogičteji vystavěné a celkově neschopné prostředí než je Gnome 3. Vzhledem ke stádiu rozpracovanosti Plasmy 5 jsem zpočátku o přechodu na Gnome 3 uvažoval a poctivě jsem týden zkoušel s tím prostředím nějak fungovat, vylepšoval jsem to množstvím rozšíření, .... ale prostě to nešlo....byla to bída a utrpení. Rád jsem nakonec zakotvil u KDE plasmy 5 (aktuálně 5.5.5), která sice je stále ještě spíš v beta stavu, ale aspoň má pro mě logickou a funkční filosofii.
Smekám před každým, kdo opravdu dokáže používat Gnome 3 - to snad fakt musí být mimozemšťan. :p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, nás tu sedí mimozemšťanů několik :) Mě zas nevyhovuje KDE ani Unity. Tím neříkám, že nemám obavy, co s Gnome v dalším vydání zas vyvedou...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, já se fakt dost poctivě snažil přijít tomu na chuť, ale prostě to bylo mimo moje schopnosti a fantazii. Snad možná, kdybych to používal na počítači s dotykovou obrazovkou, ale na klasickém nedotykovém notebooku s touchpadem, příp. myší to pro mě bylo naprosto nepoužitelné.
Např. namátkou jedna z maličkostí - v KDE si snadno nastavím, že chci konkrétní aplikaci (příp. i jednotlivá okna v rámci dotyčné aplikace) automaticky otevírat maximalizovaně. Jak tohle udělám v Gnome?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Věřím a chápu. To jen podtrhuje diskusi o kousek výš.
K dotazu. Ani nevím, problém s tím nemám. Řekl bych, že se okno uvede do stavu, jak bylo před zavřením. Včetně toho, na kterém monitoru bylo posledně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pry ani Fedora 24 nebude umet automaticke zapnuti numlocku po startu systemu a to kvuli tomu ze utilita podobna numlockx na Waylandu stale neexistuje. Amateri.
---
Mam na jednom pocitaci Fedoru 22 a jakmile bude cas, prechazim na Manjaro linux. Duvod je ten, ze Arch linux je na me moc slozitej a Manjaro je v podstate Arch pro klikace. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by neumněla?

Třeba jedním příkazem do autorun? :

" setleds -L +num < /dev/tty[1] " redhat base jede bez problemů.

A nepotřebuješ ani žádnou vychytávku ;-), stačí to jen znát a nebo minutu strávit na googlu.

BTW třeba někteří uživatelé preferují vypnutou Num kl. po zapnutí ;-).

PS: pokud na tebe vyskočí Permission denied, není to chyba systému, ale nastavení práv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je samozrejme nesmysl, protoze tohle funguje az po prihlaseni k uctu. Xka nabizi zapnuty Numlock hned pri startu, to Wayland neumi. Poznamenam, ze to i Windows umi uz asi 15 let, jenom ta Fedora pod Waylandem ne. Amaterismus.

BTW treba nekteri uzivatele preferuji zapnutou Numlock. Filozofie linuxu je mit moznost si to upravit dle sebe, to uz ale Fedora s Waylandem opousti a doufam, ze rozumni uzivatele linuxu opusti Fedoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Az na situaciu, ked vo Win10 zapnes prihlasovanie pomocou PIN-u. Zistis, ze je problem zapnut NUM po starte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, jak je to s Waylandem na desktopu, ale Wayland používá Sailfish OS na smartphonech a běhá to fajn :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Archu to zatím nefuguje, ale do roka a do dne, že...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.