Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ani Ubuntu 16.10 nenabídne Mir / Unity 8 ve výchozí instalaci

On to neni problem na desktopu, ale je to problem na smartphonech a tabletech, respektive neni, protoze zadne nejsou. Vlastne to je ten problem. :-D
---
Staci mrknout na zpravu hned pod od no-X, jak opada zajem o Windows a zvysuje se zajem o OSX, coz je logicke, protoze uzivatele zvykli na ekosystem Applu z ajfounu a ipadu nemaji problem prejit i s desktopem k Applu. Jenze mobilni OS chybi jak Microsoftu, kdyz teda nepocitame tu parodii Windows Phone, tak chybi na linuxu, kdyz zase nebudeme pocitat Androida.
Canonical by byval potreboval k vetsimu rozsireni Ubuntu, nasadit system i do mobilnich zarizeni, ale to planuje vcelku logicky az s Mirem a Unity 8, jenze ty jsou stale v nedohlednu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

vlastne je tenhle stav hodne smutny, protoze canonical byl jeden z prvnich, kdo se snazil mit stejny system na desktopu a telefonu. furt nejak nechapu, proc jim ujel vlak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, takze co jsi zjistil.

Telefon s beta verzi Ubuntu Touch (nekdy oznacovany take jako vyvojarsky, protoze k beznemu pouziti to ma daleko) muzeme zakoupit od vyrobce BQ, od ktereho muzeme zakoupit i tablet. Oboji ma na dnesni dobu zastaraly hardware, ono to ale jako vyvojarsky telefon a tablet na ozkouseni bohate staci.

Ubuntu Touch nabizi take Meizu, ovsem telefon se do Evropy oficialne nedovazi a ani nepodporuje evropske datove site.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nikde označení beta nevidím. O (ne)funkčnosti nemáš žádné zkušenosti, takže nemůžeš hodnotit, tudíž tvůj komentář je vlastně zbytečný.

Neexistence oficiálního zastoupení je slabý argument. Hodně lidí si objednává jiné tel. z Číny, jako One Plus One, Xiaomi,...

Nehledě na to, že můj příspěvek rozporuje tvé tvrzení "...neni, protoze zadne nejsou.".

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké telefony jsou, ale ta nabídka je zoufalá. HW těch modelů od BQ je opravdu hodně slabý a cena tomu neodpovídá. Meizu zase nemá slot na SD kartu a nepodporuje české LTE. Navíc díky novým poplatkům při dovozu z ciziny naroste jeho cena taky do absurdních rozměrů.

Osobní zkušenost nemám, ale lidem se moc nelíbil ten systém na telefonu. Naopak reakce na tablet jsou veskrze dost pozitivní.

Mám tablet s klávesnicovým dokem, kde používám Kubuntu. Chtěl jsem tam zkusit Unity 8, ale vůbec nenaběhne. Po přihlášení zčerná obrazovka a za chvíli se vrátí do přihlašovacího okna (SDDM nebo LightDM). Nevím, jak zjistit, co je špatně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Osobní zkušenost nemám"

Ani mit nemusis, staci si na netu precist komentare tich, co uz to zkusili. Tim ale v zadnem pripade Ubuntu Touch nehanim, zatim to neni hotove a idea je urcite dobra, jen by bylo potreba, aby to co nejdriv dotahli do pouzitelneho stavu, coz ale prave souvisi s Mirem a Unity 8.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím pány, já už uživatelské zkušenosti mám, neb jsem si dovolil koupit ten relativně drahý ubunťácký tablet BQ Aquaris M10, vědom si všech negativních věcí a parametrů. Fandím zakladateli Canonicalu, proto jsem si to koupil, protože si odtrhává od úst miliony dolarů, aby...šak víme. Takže nejprve negativa- procesor opravdu asfalt netrhá! Dlouhý start; nemožnost pustit si on-line ČT24 nebo ČT Sport kvůli absenci Adobe Flash Playeru (možná si to jen myslím, jsem jen počítačový laik). Nativní Ubuntu internetový prohlížeč na tabletu je mnohem vyspělejší než tentýž na Ubuntu desktopovém, tam je skoro nanic. Na tabletu je i Mozilla Firefox, ale jen v desktopové verzi, špatně se ovládá dotykem a co hlavně- při kliknutí kamkoli do textového pole nevyjede klávesnice! Bez externí klávesnice Mozillu nepoužijete a samotná klávesnice jako aplikace není přístupná, ani v nabídce App Storu jsem nějakou nenašel. Canonical prej na tom nedostatku s Mozillou intenzivně pracuje. Žádný jiný internet. prohlížeč se nenabízí. Systém nemá žádnou aplikaci nebo funkci Miracastu nebo screen mirroringu, i to prej jednou snad bude. V nabídce App storu, jak se dalo čekat, není příliš mnoho aplikací, vzdávám díky některým českým tvůrcům aspoň za pár z nich! Blahořečil bych, kdyby někdo z nich nebo z Vás nějakého klienta pro ty české televize vytvořil! Nebo kdyby aspoň existoval emulátor pro Androida nebo Windows, Wine si nenainstalujete. Když zabrousím do nastavení systému na využití úložiště, systém mě informuje, že mám k dispozici 7,9GB zdarma! Jedná se ale o 7,9GB na disku, tak že bych měl snad jindy za to platit? Samozřejmě jen vtipkuju. Když si někam na disk přetáhnu třeba videa, vidím je v náhledech, ale v průzkumníku jakoby nejsou! Až po čase jsem vykoumal, že musím pokaždé zapnout full access, až pak ty soubory byly najednou vidět!
OTG funguje normálně, s SD kartami je to někdy horší, nedají se pokaždé spolehlivě odebrat a někdy jedny a ty samé systém vůbec, nebo dlouho detekuje a připojí. Uložená videa z www.tv.sms.cz systém přehraje, ale - nejprve vyjede statický obraz části celkového obrazu (jakoby výseč obrazu), stojí, ale zvuk pokračuje. Musíte na časové škále chvíli posouvat ukazatel, pak se po dlouhých sekundách obraz chytne, vrátíte se na začátek a můžete se koukat. Nicméně- obraz někdy lehce zadrhává, ještě více při sledování YouTube...
Pozitiva- jinak normálně použitelný tablet, lehký a tenký, dobrý zvuk repráků zepředu (!) -obsluha Ubuntu se člověku vstřebá celkem rychle, systém nepotřebuje žádná tlačítka jako Android nebo Windy a přesto to vůbec nevadí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.