Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: a pak že je nuda

Prdlacka BTJ nebo Richmond, MIR neni ani zdaleka hotovej, nevim co chces zkouset?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

WTF?:o)
Screenshot legracni ..... vyber pracovniho prostredi a would you like:o))))
Jinak porad jsem se nedozvedel na co dava to IBM toho pul temelina, ze by dozivotne skoupil vsechny vyvojare linuxu na svete?
A na steambox jsem zvedavy, velke konzole oznameny, tak to museli bud odpiskat nebo aspon neco oznamit, nicmene osud steamboxu je asi kazdemu jasny .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, ja si to proste neodpustim, ale ten screenshot vystihuje linux (uz ho mam ulozeny:), presne jak kdyz pejsek s kocickou pekli dort:o)
V menu jsme na zalozce disk, v hlavnim okne vybirame pracovni prostredi a v dialogu se nas nejaky YaST2 prisernym fontem, barevne neladici a anglicky, pta na filesystem. Tlacitka dialogu jsou jak jinak jinym stylem nez zbytek instalatoru, navic je "ano" celkem logicky vlevo a "ne" v pravo, nicmene v samotnem instalatoru je to "rusici tlacitko vlevo", pak "zpet" a uplne na konci je tlacitko pro pokracovani. Tlapa pro GNOME je nepochopitelne seda a pro KDE hnusne modra, pritom obe prostredi maji oficialne i cernobilou ikonografii, ktera by se tam logicky hodila.
To jsou malickosti, co cloveka od linuxu zenou milovymi kroky pryc a malickosti, proc drtiva vetsina opensource programu ma tak priserne UI a tim padem prisernou UX .... protoze pejsek a kocicka a zadne vedeni ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Amen. Tesat do kamene, toto...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"V menu jsme na zalozce disk ..."

V levém sloupci není menu. Je to zobrazení instalační fáze. Instalátor prochází všemi fázemi sekvenčně odshora dolů. Dá se z něho vyčíst, že byl právě dokončen výběr desktopového prostředí a začíná konfigurace disků. Ikona KDE je zvýrazněna, protože KDE bylo vybráno. Kdyby bylo vybráno Gnome, byla by zvýrazněna jeho ikona.

"... pta na filesystem"

Volba Btrfs jako defaultního filesystému se do ostré verze openSUSE ještě nedostala. Zobrazen je screenshot z nějaké vývojové verze. Je snad jasné, že uživatelské rozhraní v instalátoru ohledně výběru Btrfs se bude řešit až v další fázi, ne? Hlavní je, že si člověk může kopnout, že jo?

Co se YasTu týče: pokud vím, tak se celý YaST v současné době konvertuje z YCP do Ruby. Takže i v UI instalátoru se dají očekávat změny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Klid...
To je místní Pepek Vyskoč, neškodný obecní blázen. Párkrát vždy zaprská a pak zmizí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale te fonty odporne su to sa musi uznat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jo... Taky jsem nikdy moc nechápal, proč má OpenSUSE při instalaci v tom klikátku defaultně nastavený takový font(souvisí to i s tím, jak je v té chvíli nastavený antialiasing a hinting). Ale je to jen instalace, pak si pár kliky můžete třeba v KDE nastavit fonty jaké chcete, já třeba používám DejaVu a vypadá to většinou lépe než ve Windows (když občas vidím aktuální verzi 8, obdivuju lidi, kteří s tím dokáží žít).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říká se, že tisíckrát nic umořilo vola. Kdo má s Linuxem zkušenosti ví, že v naprosté většině případů píše o Linuxu totální nesmysly. Ale ti, kteří používají Windows, ho hned prokouknout nemusí.

Ale zpátky k tomu Btrfs a screenshotu. Na http://news.opensuse.org/2013/09/19/opensuse-13-1-beta-is-out/ se píše, že to vyskakovací okno o volbě Btrfs je vloženo jen do beta verze openSUSE 13.1 (aby upoutalo pozornost betatesterů). Ve finální verzi nebude:

"To enable this testing, the release team has decided to include a “want to test btrfs?” pop-up during installation of Beta 1. Of course, this won’t be in the final releases (nor the RC’s) but it will hopefully help remind people that btrfs can use some testing."

Ve finální verzi 13.1 ale Btrfs jako default nebude:

"Of some special interest for this release is btrfs. A discussion has been going on about making this future-oriented file system the default on the next openSUSE. That won’t be but btrfs is still a prominent option during installation so any relevant testing and bugfixing will benefit many openSUSE 13.1 users. And, more importantly, we aim for having it default in the future."

Jinými slovy: Informace v Aniččině článku, že Btrfs bude v příští verzi openSUSE defaultní souborový systém, je chybná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cloudifikacia vsetkeho, big data (nech uz si pod tym predstavi kazdy co potrebuje) a sluzby s tym spojene? Vyvoj pre ich novy power8 cip, OpenStack?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak porad jsem se nedozvedel na co dava to IBM toho pul temelina ..."

V původním anglicky psaném článku je to napsané, stačí si to přečíst.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podivej se na zdroje pod clankem:

"autor prvního komentáře v diskusi: BTJ, nebo Richmond :-)"

Tak doufam, ze priste tam budu taky zminenej. :-D

Jinak jasne, kdyz linux pro bezneho uzivatele, tak Ubuntu, tam je vsechno jednodussi nez pri instalaci Windows, 8icky jsem malem nebyl schopen dokoncit instalaci. :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lol:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S tim souhlasim, na 8 aby mel clovek zbrojni pas a skoleni na to, kde ma clovek kliknout. Uz jen vypnout pocitac da cloveku zabrat :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Instalaci osmicek si uz presne nepamatuji, ale jak je vypnout jsem hledal snad pres minutu.. Usability des a hruza. A nejen to. Zlate sedmy..

Jinak ta miliarda dolaru vychazi velmi zhruba na naklad 30 000 rocnich platu slusnych programatoru v ceskych podminkach. Nebo na 3000 programatoru na 10 let. To je fakt sila. Za to by se snad dal napsat cely Linux.. A mozna jeste i cele Widle..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To Roxx ... widle i s hnojištěm...
Za ty prašule by ale mohli něco vypustit do etéru, že by to všem "widlákům, widlařům, okenářům" a všem, co maj MS na talíři, vyrazilo dech
:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zoufalejší pokus o trolling jsem ještě neviděl. Na mě to vážně působí, jako když se vzteká 13 letý dítě, kope a mlátí okolo sebe a křičí "ne, ten Linux prostě lepší nebude!!!!!".

A ohledně SteamBoxu - http://store.steampowered.com/livingroom

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Aničko, prosímtě, jdi už do (!)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mě na tom letním "okurování" nejvíce potěšilo OpenZFS. IMHO krok správným směrem, protože Oracle se chová čím dál korporátněji (stačilo by říci jako Oracle) a postupně otrávil všechný Sun inženýry, co vyznávali úplně jinou firemní kulturu - v opozici k vedení firmy Sun, která po skvělých začátcích začala dodávat hlavně pro Velkého bratra a na normální zákazníky otevřeně srala.

To, že OpenSolaris se jmenuje už zase jinak (illumos, OmniOS) mě nevadí.
Ani Aničky blogy mě nevadí, dokonce se mi to líbí. Takže vy všichni škarohlídi, co všechno umíte 100x lépe, zkuste zvednout zadek a také něco napsat, než začnete kafrat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Musím podotknout, že se zvednutým zadkem se píše dost špatně. Ať raději nic nezvedají. Ale napsat by něco mohli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako sorry, ale již po několikáté čtu větu "vyzkouším na svém ntb distro (doplňte si dle článku)" ale myslel jsem, že ten ntb má být na seriozní práci a ne na testování (pokud tedy nejedou ty testy ve virtuálu). To bych se na to mohl vykašlat pokaždé testnout a konfigurovat nové distro, jen tak pro srandu králíkům. Osobně jsem prostě vybral jedno, abych na něm pracoval a s dalšíma si pak maximálně při dlouhých zimních večerech pohrávál ve virtuálech, abych ve výsledku zjistil, že máme deb,rpm,rolling a jejich varianty se chovají a vypadají prostě jen jak je nadaní (sebestřední) kuchtíci vytvořili...nu a od toho výsledku mám distrowatch :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ je tá distribúcia dobrá a má schopný inštalátor, nie je potom veľmi čo konfigurovať. HW to rozozná zväčša samo, nastavíš si vzhľad a správanie prostredia podľa svojich návykov (alebo vyskúšaš iné) a prípadne nejaké svoje vychytávky. Software inštaluješ z repozitárov. Na bežných počítačoch toho naozaj nie je veľa čo riešiť.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale já narážím na to, že instaluje pokaždé jiné distro a i ty píšeš: "nastavíš si vzhľad a správanie prostredia podľa svojich návykov (alebo vyskúšaš iné) a prípadne nejaké svoje vychytávky" To stojí nějaký čas, přeci toto neudělám (nedejbože nenaistaluji sw) a pak to jednoduše smáznu a instaluju další distro. Toto nelze dělat na produktivním stroji, ale v testovacím prostředí ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem pokud ten stroj má produkovat články o testování nových dister... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad: "autor prvního komentáře v diskusi: BTJ, nebo Richmond :-)"
Jé, to hned musím twítnout :D http://bit.ly/15kbJiP a jako nevím proč nejsem zmíněn na prvním místě, přestože jsem pravidelným čtenářem vysoce hodnotných článků!

Kecám, ale to tweetovací tlačítko si fakt vyměňte - je to hroznej vopruz ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aničko, chodíš blbým směrem, teď se chodí ke sklípkům na burčáky...
:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.