Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: Jan Svěrák versus Share-rapid

Zapominate na jednu dulezitou vec, vsichni platime vypalne pri koupi HDD, paměťových médií apod. Pokud se tento nesmysl zruší tak ať si klidně Svěrák s Kukym dělá co chce, možno i zakope na zahradě.

V moment kdy platím výpalné mohu servery na sdílení jen vesele podporovat, proč ? Protože ze mě kamenící udělali s jejich presumpci viny platícího zloděje softwaru .

To si nevzpomínáte na dobu kdy ti hlupáci museli upravit výši výpalného na sd karty, protože vývoj a zvyšování kapacity šli takovou rychlostí, že půlka ceny karty bylo výpalné ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No výborně. Kdyby byla pravda to co říkáš a byla by alespoň desetina lidí stejného názoru, prodejci softwaru by mile rádi zrušili výpalné třeba okamžitě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

drtiva většina vyrobcu (a uz vůbec ne prodejcu) softwaru z toho výpalného nejenze nic nemá, ale ani by ho samozrejme nemohla zrusit ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem samozřejmě na mysli odpovídající články řetězce, ať už je to autorský svaz nebo autoři nebo někdo jiný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technická: výpalné se neplatí ze softwaru, ale z audiovizuálních děl. Microsoft, Adobe, Synamtec a další, které zastřešuje mafie BSA, z výpalného neuvidí ani korunu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Njn, kdyz je nekdo linej dat uplatek a zaplatit si prislusny zakon...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To by mi zajímalo, co je na BSA "mafie" :-)
BSA - a sam to dobře vis - je cosi jako "sdruzeni zahradkaru". Aneb par firem se sdružilo, aby postupovali v určitých situacích spolecne.
Ja tohle fakt nemam rad:-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co jiného je mafie, než nějaké sdružení, které se rozhodlo postupovat společně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba společnost?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze spolek zahradkaru je mafie?
Reknete wow....

Mimochodem me napada, ze jsem také clenem mafie, protože jsem clenem občanského sdruzeni, kde postupujeme spolecne v určitých cilech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsi natvrdlý? Napsal jsem snad, že každé sdružení, které se rozhodne postupovat společně, je mafie? Ty asi nebudeš nejchytřejší, lojzíku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ten spolek zahrádkářů začne manipulovat veřejností, vyhýbat se placení svých závazků lhát a vydírat lidi pak ano...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, nejen z audiovizuálních děl, výpalné se platí i z médií (byť používaná výhradně na vlastní potřebu).

Mimochodem nebylo by špatné doplnit ke článku i tenhle rozhovor s panem Svěrákem ohledně jeho parazitování — pardon, dotačních programech pro filmaře a jiné „umělce“…
http://www.youtube.com/watch?v=freOB22Ui0I

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jedna podstatna vec tam od pana Macha chybela a porad jsem na ni cekal jestli nahodou neprijde, neprisla. Hlavni problem vsech dotaci a pobidek je ten, ze kdyz stat chce dat nekomu nejakou dotaci 400 000,- kc musi na danich vybrat nejmene 800 000,- kc . Ten statni aparat na svuj provoz sezere rok od roku stale vic, dle poctu neustale se navysujicich uredniku, a jakakoliv dotace je tim tak absolutne neefektivni. STOP vsem dotacim.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Máte v podstatě pravdu. I když se nejedná o dvojnásobek požadované částky (samozřejmě záleží na typ daně, způsob výběru a celkovou sumu — kupříkladu u daně dědické je výběr daně menší, než režie s tím spojená), režie výběru daní není malá.
Mach toho mohl (a také chtěl) říci víc, ale problém tkví v tom, že když už ho do televize milostivě pustí, nemá hlavní slovo. Všimněte si, že nejvíc mohl mluvit parazit Svěrák. Jde o to, že média nejsou nezávislá. Koneckonců s příklady nemusíme chodit daleko — podívejte se na případ v ČB a tendenční a silně zkreslené reportáže. I ta trestní oznámení nakonec budou odložena…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za korekci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Asi to tu dlouho nevydrzi, ale holka ty jses proste krava! Sverak by samozrejme mel pravo si svuj nekoukatelny film (ja vazne nechapu, ze si nekdo tu jeho beckovou tvorbu je vubec ochoten stahnout, vzdyt to je skoda traficu) zakopat treba do septiku, ale to by na tom nesmel chtit vydelat a davat ho verejne k dispozici, je uplne jedno, ze za to chce penize, ale jakmile to svy dilo zverejni, vzdycky se najde nekdo kdo ho nekam pastne. Tim samozrejme nikdo nehaji warezackej Share-rapid, kterej se vubec nenamaha aspon predstirat, ze nevydelava prachy na nelegalnich kopiich autorsky chranenych del. Jenze tady je navic jeste druhej rozmer, copak si Sverak ty filmy toci za svy? Ani nahodou, ty filmy platime ze svych dani at uz formou statniho grantu ministerstva kultury nebo sponzorskeho prispevku nektere velke statni firmy jako Lesy CR nebo Ceske drahy. Takze az prestanou umelci vysavat tenhle stat a zacnou si sve umeni delat za svy prachy, pak se muzeme zacit o necem bavit.

P.S. Na ceske prihlouple filmy se zasadne nedivam, tedy je az na vyjimky z doby kdy filmy byly v ramci socialisticke republiky nas vsech, nestahuju.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Lůzu s takovými příspěvky musí každý rozumný admin rovnou zabanovat. Odpad má svoje diskuze třeba na novinkách apod. Mimochodem uvědom si, že tupej zůstáváš také proto, že nevnímáš názory druhých. Jinak by si se dozvěděl, že se věc má úplně jinak než píšeš.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně jsi nepochopil jistý ironický podtón článku, tak si zkus ještě jednou přečíst jeho závěr.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

že ty nejíš dost masa...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ v tom príspevku nebolo priame napadnutie bloggerky bol by to super príspevok

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že Anička je samička stejného živočišného druhu jako vy, tak je vám doufám jasné za jaké tažné zvíře se veřejně a zcela dobrovolně pasujete. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svěrač dostal na Kakyho dotace 10 000 000 Kč.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

http://www.youtube.com/watch?v=freOB22Ui0I
Já bych poslal Svěrákovi zase nějakou dotaci. A nebude to žádný problém vzhledem k tomu, že jsme nesmírně bohatá země, která má tísce milard korun nadbytků. Poté bude vše efektivní. Dejme tedy na vše dotace a vše bude maximálně efektivní.
http://www.youtube.com/watch?v=freOB22Ui0I

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BIOGRAF JAN SVĚRÁK s.r.o. je firma jako každá jiná, tedy za účelem zisku. Samosebou pak může použít lobbing (v tv 21. 11. 2012), aby při projednávání zákona na podporu kinematografie splnil účel. Z mého pohledu se jedná o neefektivní firmu, která nedokáže svůj produkt (film) prodat, proto potřebuje dotace. Vážený pane Svěráku, já také nedostanu peníze předem za neodvedenou práci a jako technik můžu svou opravu přístroje považovat za jedinečné umělecké dílo, při které vznikají náklady (nejím vzduch), ale musím být rentabilní.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pravicově smýšlející Linuxačka? Vsadím se, že tu máš zástupy platonicky zamilovaných
:). Nenech se odradit odpůrci zbloudilých z Novinek a jen tak dál dokud bude místo na tučňáky :), na víkend ideální čtení. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Žvást.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Milá dámo. Já bych se vším souhlasil. Kdybych ovšem všem těmto pánům tzv. umělcům, nemusel platit daň za to, že sám vytvořím své autorské dílo. To jsme totiž už v pěkném absurdistánu, kdy musím zaplatit této bandě z to, že si něco vyfotím na dovolené, foťák to uloží na SD kartu (výpalné), následně to uložím na disk (výpalné), nedejbože vytisknu na multifunkční tiskárně (výpalné). Takže páni umělci ode mě inkasují peníze nikoliv za to, že mám zájem o jejich dílo, ale za to, že si sám něco vyrobím.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejenom umělci mají z výpalného prospěch. Vydělává na něm i stát, protože i z výpalného se odvádí DPH.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o to, ze otravny prumysl, ktery si nechava rikat zabavni, zije jeste nekdy v polovine 20. stoleti, kdy diky kopirovacimu monopolu ovladal bezkonkurencne distribuci.Tento mastodont si jaksi nevsiml, ze tato doba je davno pryc.Vy ste to asi taky nepochopila, takze doporucuju si precist knihu "Svobodna kultura", potom snad pochopite, v jake absurdite zijem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, zda jste vy pochopil co Anička napsala. Podle příspěvků mnohých zde diskutujících (včetně vašeho) je ta pointa asi skrytější než by si autorka byla pomyslila. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Parhanti - Nejen že dojí stát / dostal 10Mega/ o peníze, ale ještě řvou že na ty peníze mají nárok a kdo je nedá toho žalují.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sverakove nazory su zname uz dlhsie, cital som uz par krat jeho vyplody, proste ten clovek netusi, nejak si nevsimol ze zije v 2013 a ne v 1993.

Inak Kuky je fajn rozpravka, taky klasicky televizny material na nedelu vecer.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zvani umelci by si meli vydelavat jako kazdy, kdo nemuze vyuzivat kopirovaci monopol.To znamena, zazpivat, nebo zahrat a potom dostat teprve zaplatit.Vetsina by ovsem dostala pres drzku, jak tomu v dobach bez kopirovaciho monopolu casto byvalo.Dnes nam ten odpad nuti v radiu a televizi a jeste za to musime platit.Internet jim pochopitelne smrdi, protoze tam nemuzou nikomu nic vnutit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tohle téma nemá v diskuzích vpodstate nadeji na vyreseni

zaprvé většina diskutujících (ani samotnych autoru clanku) zadny autorsky obsah nevyprodukovala v takove mire, aby ho sami mohli nabízet jinak nez kupříkladu zamestnavateli coby soucast jejich práce, tedy mají nato vpodstate pokriveny pohled tech ukrivdenych kteří za jiny obsah občas "musí" platit, ukrivdenych z toho duvodu, ze vidi jak si natom někdo namasti kapsu nejen na výdělcích z prodeje, ale i dotacich a podobne, ale jiz nevidi to, ze proste ten dotycnej mel tu odvahu dotoho jit a ty dotace získat a nasledne opravdu něco stvorit, at je to sebevetsi paskvil :)

zadruhé muzou patrit k lidem co sice autorsky obsah plodi, ale zaroven nemaji potrebu nanem vydelavat a siri ho zdarma, jiz ale nechapou ze někdo jinej proste nechce svoje dilo sirit zadarmo, ale chce nanem vydělat

a zatreti, 100 lidi 100 chuti :)

ps> docela by me zajímalo jak by se většina tech co nadavaji třeba na toho Sveraka zachovali, kdyby měli nejaky autorsky obsah který by vydelaval slusne peníze, a zaroven ho nasli na warez strankach kde to vydelava slusne peníze uplne nekomu jinému :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vy ste taky nic nepochopil, stejne doporuceni jako autorce.

Nikdo nebrani neikomu vydelavat, ale stav autorskych prav je absurdni a stale se to zhorsuje.Pripada vam normalni, aby nekdo parazitoval na dile jeste po sto letech, aniz ma na jeho vzniku jakoukoliv zasluhu?Pikantni na tom je, za sam "zabavni" prumysl ke svemu rustu zneuzil prava jineho.Protoze od lidi vaseho charakteru tezko muzu cekat ze si o tom neco nekdy prectete, vyhledal sem vam konkretni pasaz v knize.

"Hollywoodský filmový průmysl byl vybudován prchajícími piráty.
V raném dvacátém století se výtvarníci a režiséři stěhovali z východního pobřeží USA do Kalifornie částečně proto, aby unikli
regulaci, kterou umožňovaly patenty vynálezci filmu Thomasi Edisonovi. Regulace byla uplatňována skrze trust Motion Pictures Patents Company (MPPC) a byla založena na tvůrčím vlastnictví (patentech) Thomase Edisona."

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A mimochodem , kde berete jistotu, ze nikdy nic nevyprodukovali. ste snad jasnozrivec, nebo tak?Vy asi taky patrite k te kaste ktzera se citi byt "rovnejsi", z vaseho textu to smrdi na sto honu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mu nemam za zle, ze si chrani svoje prava a dielo, to je fajn. To by mal asi robit kazdy kto nieco vytvoril.

Ide o to, ze to co robi je absolutne zbytocne a kontraproduktivne a nicoho tym nedosiahne.

Snad si nemysli ze ked si ludia precitaju naky nadpis clanku o jeho uzasnom uspechu, tak si seci pojdu bezat to obchodu kupit kukyho.

Miesto toho aby liecil pricinu a nie symptom problemu, tak sa natahuje po sudoch ktore mu neprinesu absolutne nic. Problem zostane, nic sa nezmeni, on si nahoni ego ze sa mu podarilo vyhrat nad nakym pofidernym serverom a podla mojho nazoru, ak by sme mali nake data, tak stahovanie kukyho po tejto medialnej masazi stuplo niekolkonasobne, a hlavne ziadne nove, moderne sluzby pre nas to neprinesie.
Autor bude dalej palit čarodejnice a ludia sa mu budu smiat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo tady neupira pravo na odmenu, ale stav aut. prav a patentu se dnes nachazi v zcela v absurdi rovine.Zvyhodnuje malickou skupinu a utlacuje drtivou vetsinu.Diky tomu omezuje tvorbu novych del a ta stara diky absurdnim zakonum upadaji do zapomeni.Jeden autor chtel ve svem dokumentu pouzit nekolik desitek sekund ze serialu Simpsonovi, ale nakonec od toho upustil, protoze polatek za prava, jak mu sdelil FOX, by nasobne prevysoval naklady na cely dokument!!Pokud se diky nejakym zakonum vetsina spolecnosti kriminalizuje a stavi mimo zakon, asi tyto zakony nebudou moc dobre.Je to asi jako s tim zapomenutym zakonem, kdy jeste loni zeny v Parizi nesmely nosit kalhoty.Jeho dodrzovani ale nasteti nikdo nevyzadoval.Porad myslite ze jeste nezijem v absurdistanu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sak on si jen chranil sve dilo, to ostatní delaji novinari a blogeri kteří otom pisou ;) on se jen sousil s jistym portálem a vyhral, tedy kontraproduktivni to z jeho strany urcite nebylo a dosahl prave vyhraného soudniho sporu kde mu nalezi nemale odskodne ;)

autorovi je řekl bych uplne jedno ze se mu někdo smeje :)) to je další podstatnej faktor kteří nekteri nechapou :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On ten posmech vyplyva z toho, ze autor se svym hloupym chovanim (neeefektvni distribuce dila) pripravuje o zisk. A o ten mu asi jde predevsim, kdyz se vec dostala k soudu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já, hlupáček, jsem to vyřešil se svými autorskými právy jednou provždy níže uvedeným způsobem:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:Kenabob

A je mi blaze...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Svěrák mě naštval v rozhlasovém vystoupení, kde kritizoval ty, kdo si Kukyho "nelegálně stahují". Ale stahování v ČR je LEGÁLNÍ! Buď se tedy Svěrák snaží zastrašovat, nebo se do něčeho tak zamotal, že už sám věří nepravdám.

Koneckonců, mě tenhle stav docela vyhovuje: platím výpalné z paměťových médií a z tiskáren, takže stahování je protihodnota, kterou využívám a žádné výčitky mě rozhodně netrápí.

Mimochodem, dosud jsem Kukyho neviděl, tak jsem si ho tento týden stáhl (legálně, z nelegálního zdroje). Aje jo, zkouknout se to nechá (je to pohádka, takže děti by možná byly nadšené více), i když za klenot kinematografie bych to asi nepokládal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On Sverak se zajima jako vsichni jeho druhu jen o sva prava, prava ostatnich ho moc nezajimaji.

Jeste si dovolim jednu ukazku z knihy SK.V souvislosti s tehdejsi situaci, kdy FOX a dalsi masove porusovali prava a patenty Edisona, je dnesni situace vskutku komicka.Neznam lepsi priklad, ktery byt tak sedel na prislovi "Zlodej krici chytte zlodeje".

"Napstery oněch dní - „nezávislí“ - byly společnosti jako Fox. A stejně jako dnes, i tenkrát stál proti nezávislým rázný odpor. „Natáčení byla přerušována krádežemi vybavení a často se stávaly ‚nehody‘ vedoucí ke ztrátě negativů, vybavení, budov a někdy i končetin či životů.“To vedlo nezávislé k útěku z východního pobřeží. Kalifornie byla dostatečně daleko z Edisonova dosahu, takže tvůrci filmů tam mohli „krást“ jeho vynálezy bez obav ze zákona. A vůdci hollywoodských filmařů v čele s Foxem přesně tohle dělali."

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jenom taková poznámka — on ten Edison taky nebyl žádný svatoušek (velmi eufemicky napsáno)…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si take prihodil.
Kuky je super pohadka pro deti, kdo je ma chape.

Sverak udelal spravnou vec- berte v potaz kolik stoji natoceni takove pohadky penez a kolik lidi se na tom podili,Ani nechci vedet kolik dalsich veci okolo je potreba zaridit a zaplatit, kolika FA a kolika lidem.
Sverak jen haji sve zajmy a jiste by mu nikdo nedal ani korunu ani by s nim nechtel dal pracovat jelikoz by mu podle vas melo byt fuk ze se dilo krade. Kdo z vas by investoval do nekoho , kdyz by jste vedeli , ze se to nebude prodavat jelikoz se to bude krast a vam je to fuk?
Proste nejde jen o samotne dilo jako takove ale o celej retezec lidi FA od A az distribuci a jine. Z meho p[ohledu Sverak nehaji jen sve dilo ale zaroven svou reputaci .
Ja bych vas nezamestnal ani jednoho, vam je sumak ze vasi praci nekdo ukradne hlavne ze dostanete vyplatu. A ja budu pro vsechny debil ze vas zamestnavam kdyz mi je jedno ze se u me krade...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale pochop ze tady zlodej, kterej krade ze statniho rozpoctu rve chytte zlodeje!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Svěrač dostal na kakyho dotaci 10 000 000 Kč.
Netočil za svoje!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Da se nekde dohledat, kolik vlastne Kuky stal? Kdyz dostal dotaci, melo by to snad byt verejne, ale nedari se mi tuto informaci dohledat.

wiki
Natáčení bylo původně naplánováno na 35 dní, nakonec probíhalo 100 dní. Původní šestičlenný tým spolupracovníků se během natáčení rozrostl na 60 lidí.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kuky_se_vrac%C3%AD (to vazne pouziva wiki v odkazech diakritiku?)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě nemá smysl se dohadovat o tom, zda to je nebo není legální....
pro mě je to jeho dílo, jeho majetek, který je ochoten poskytnout za nějakých podmínek. Pokud na podmínky přistoupím ok, pokud ne, tak to prostě mít nebudu.
Že se mi třeba jeho podmínky nelíbí, neznamená, že si to prostě vezmu. Raději nechám být. Pokud by se tím řídila většina lidí, buď to bude oboustranně ok, nebo bude muset podmínky změnit, ale jen ze své motivace.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napisu k tomu několik věci:
1. Dlouhodobe zastavam názor, ze autor dila ma pravo si ho prodávat za kolik chce, komu chce a za jakýchkoliv podmínek, a nikdo nemá pravo rikat, ze "ma pravo" na to, aby si to nekde stahnul zadarmo. Osobne filmy téměř nestahuju, ostatne téměř nestahuju ani zadny SW a téměř nestahuju ani zadne hry, vse z toho by slo pocitat doslova na prstech jedne ruky vysloužilého drevorubce. Pokud něco chci, tak si to koupim, pokud mi to neumej prodat v takove forme, kterou pozaduji, nekoupim si nic (ovšem ani si to nestahnu).
2.Tzv vypalne, tedy poplatky za media, je prasarna nejhrubšího zrna, dle mého nazoru se jedna o protiustavni zalezitost a je potřeba takovou věc zrusit. Ovšem tu mame tuhlectu demokracii, takze to nepujde. No nic, budte radi,ze tu ten stat mate, bez nez vy tu všichni behali s kulometama po ulici a strileli po sobe...Takze si za to můžete všichni sami a nebrecte.
OVSEM - to, ze nas tu stat okrada, respektive spise bych řekl olupuje, neznamena, ze nam to automaticky dava pravo okrast/oloupit nekoho jiného. Kdo ma takovyto názor, je moralni kripl. Ja se chovam moralne spravne bez ohledu na to, jestli ziju v prostředí, které tomu prilis nenahrava a nuti mne, abych se choval jako zmrd. Ne, ja se jako zmrd chovat proste nebudu.
3. Pokud pan Sverak dostal na ten film dotace, tedy dostal peníze, které nejprve stat ME pod pohrůžkou nasili uloupil, potom FUCK YOU a chcipni, zmrde. Je spravne panu Sverakovi davat vsemozne najevo, ze je to kripl, co se nestiti penez, které předtím stat ukradl jinym lidem. Ovšem, abych se nestal kriplem stejnym, plati proste bod číslo 2. Nestanu se stejnym kriplem, nebudu nekoho okrádat jen proto, ze někdo jiny okradl me (a to dokonce i když jsou v prime souvislosti. Samozrejme, pokud by k tomu byla prilezitost, bylo by spravne pana Sveraka s takovimy myslenkami konfrontovat a vysvětlovat mu, ze se chova jako zmrd a jestli mu to není blbe. Pokud není, jeho boj, on musí zit sam se sebou a s tim vedomim, ze je to kripl)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

k vidění Kukyho není třeba nic stahovat. Běžel v tv a zase určitě bude, bo ČT. Takže stačí stisknout REC. Naprosto legálně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemackam zadny REC ac mam HDD RECorder, Jednak jako fanatik nesleduju program vsemoznych TV a za druhe to zdaleka neni tak pohodlny (i diky absenci VPS PDC funkci ktera mi neohlida zacatek a konec filmu) jak si to sosnout z netu, ktery defakto pouzivam jako nejaky video az na to ze jsem to nezaznamenal ja, ale nekdo jiny. Navic ti i setri cas a penize protoze domaci recorder nezere proud pri zaznamu a naslednym prehrati. Jeste je tam jedno obrovsky plus, za ktery neskonale uploaderum dekuji, a to ze vystrihaji otravny reklamy z poradu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) tak to te dost lituju, protoze si neposlechnes vysoce kvalitni hudbu a umeni napr. z 60 a 70 let.
Smutne je, ze autorem dila casto nebyva oznacovan interpret ale nejaky "kripl", ktery to cele zacvakal, dal interpretovi almuznu a pak jenom kasiroval a dnes sedi na "svem" pravu na dalsich desitek let.
Co ma delat posluchac, divak? NIC neudela, protoze distribude a produkce je hnus a resi jenom aktualni veci typu "superstar".
:-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze hudbu posloucham asi trosku jinou, nez se dělala v 60 a 70 letech, a také se priznam, ze hudba jedna z mala věci, kde si občas "zahresim" a něco malo si stahnu. Ovšem me stacej MP3, nemam nejakou aparaturu, to same v aute...Vim, ze kdybych mel lepsi reprodukcni zarizeni, tak by to asi znelo ještě lepe, ale není to ma priorita...
Pokud to jde, kupuju hudbu v MP3, dneska není problém legalne(s otazníkem, protože clovek si nemůže byt jisty nicim, ani tim, ze když něco kupuje ze zdroje, který se tvari jako zcela legalni, a tento zdroj je umisteny v Rusku, tak jestli to vazne legalni je) koupit 1 CDcko za 1-2 dolary, pripadne 1 skladbu za par centu, tak občas nez bych to nekde hledal po torentech, tak to radsi koupim a mam to za minutu doma:-) Nehlede na to, ze jsem tam nasel i to, co NIKDE neslo stahnout jinde (například Carlos Alomar - Dream generator se nikde jinde nez na mp3panda.com nedalo sehnat ani nahodou, uz je to par let, nevim jak dnes).
Jinak - co ma delat posluchac, divak? Ja nevim, třebas něco uplne jiného :-) Ja osobne vidim tak 10 filmu za rok, zhruba, a uplne mi to staci. V TV se na filmy nedivam vůbec, vybiram si peclive, na co pujdu do kina...Trebas ted mam par mesicu pauzu, nez zase něco rozumného prijde. A zjistil jsem, ze je to mnohem lepsi (pro me), nez videt 1 film denne a za mesic uz ani nevedet, o cem který byl...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Suchánek máš pravdu ve všem. Ale podle tebe jsem morální kripl, když mě stát oloupí o mé peníze, dá je někomu, kdo si za ně něco pořídí a já si beru své peníze zpět v jiné podobě? Po lopatě: nejmenovaný mi ukradne zlatý řetízek, dá ho zástavárníkovi do komise a když ho tam najdu a vezmu si ho zpět tak jsem taky morální krypl? Přece jsem okradl zástavárníka o jeho peníze, když jsem si vzal na zpět svůj řetízek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud te stat oloupi o peníze, tak je vymahej na tom státu, ne kradezi od nekoho kdo s tebou nemá nic spolecneho a postupoval v mezích zákona

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Příklad, co uvedl šarik nebyl úplně ideální.
Nicméně když mě stát okradl o peníze - a to hned dvakrát, jednou při placení výpalného a podruhé dotací z mých daní - a dal je nějakému subjektu, tak já tím, že "okradu" ten subjekt si jen beru zpět co mi patří. A nejde o nikoho, kdo s tím nemá nic společného..

A to neberu v potaz, že z mé strany nejde o krádež, ale o porušení autorského práva, což je velký rozdíl. Krádež se vztahuje jen k něcemu fyzickému.

Jak řekl jeden pán - když někomu ukradnu čepici, tak mu nastydnou uši a bude si muset koupit novou. Když mu čepici zkopíruju, tak se budeme mít oba dobře.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A ještě dodám, že stažení jakéhokoli audiovizuálního díla je v ČR legální.
Takže když mě stát může legálně připravovat o peníze, tak já si to mohu legálně kompenzovat. To mi přijde fér.

Pokud je někdo morální idealista a nechá se okrádat, mlátit atd. s tím, že nechce oko za oko a zub za zub, snad jen kvůli tomu, aby se cítil lépe, tak to je jeho věc..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V mezich zakona ukrad 10 Mega na nataceni svyho filmu, pochop, ze kdyby byl cestnej, tak ty prachy od toho zlodejskyho statu nebere!!! A ze si to mam resit se statem, jiste, ale stat jsme my vsichni dohromady, takze jedinna moznost je vzit brokovnici a zacit vsechny ty zlodeje co si vytvori zakony tak, aby mohli krast ze statniho (z naseho) strilet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyby byl cestnej, tak tech 10MKc zacne vracet statu zpet z prodanych nosicu, produkce v kineh, TV apod...
on si tento pan asi neuvedomuje, ze kdyby se to nedalo stahnout, tak se mu prijem z dila nijak rapidne nezvysi..., urcite ne v tech castkach, jake si predstavuje pri nocnich polucich....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, ten clovek, který si za ne něco poridil, tak udelal v souladu se zákonem.
Ten zákon tu je diky tomu, ze lide - například i clovek, jako jses ty, pokud jses plnolety - v drtive vetsine voli ve volbách tak, ze to pak dopadne tak, jak to dopadlo.
To, ze nas stat okrada, je primarni vlastnost státu.
Clovek by tedy mel premyslet, jak docilit toho, aby stat vůbec zadne dotace neudeloval - tim by se dalo zacit, a dále jak docilit toho, aby ten stat mel co nejmensi pravomoci, az by to postupne dospelo k 0 pravomocem.
To je jedina cesta, jak panu Sverakovi nedat dotaci z mych penez.

Jinak plati to, co jsem napsal. To, ze me někdo okrade mi nedava zadne pravo a uz vůbec ne moralni k tomu, abych ja okradl nekoho jiného. Tak to proste je.
Pokud se clovek takto nechova, podporuje okradani obecne, protože stejnou logickou se da rict - stat me okrada a plati z toho uredniky, takze ja muzu jit k urednikovi domu a okrast ho. Pripadne - soused porad krade, uz si nakradl milion, tak když mu z toho uzdibnu 10 korun, tak to je tak zanedbatelne, ze je to v poradku.
Ne, není....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Šíření filmu je jistě záležitost jen a jen vlastníka práv. Je v pořádku, že si určuje jak s ním bude nakládáno. Jenomže je tu veliké ALE. Odpusťte přemrštěné přirovnání, ale zrovna mě napadlo. Tedy kdyby byl Kuky chléb a diváci byli chudí a vyhladovělí a bylo jich velké množství. Co by se stalo, kdyby začal prodejce v těchto místech obchodovat za přemrštěné ceny a ještě ztěžoval nákup? Ano hladoví lidé by asi brzo začali krást, vloupali by se do obchodu, jen aby se najedli. Pokud by ale chleba byl prodáván všude a za cenu pro lidi únosnou, množství krádeží by jistě nebylo tak vysoké. A teď je to na majiteli práv, buď bude stěžovat dostupnost a lidé budou krást nebo prodá více kopií za méně peněz (nehledě na to, že by ho ani digitální rozmnoženina nic nestála). Bohužel nechápu čemu se vlastníci práv tak diví, když je to naprosto jasné.

Budeme muset prostě jen počkat na nějakého průkopníka jako ve světě knih. I když je možnost stáhnout si knížku zdarma, pokud je dostupná pro el. čtečky i oficiální distribuce, raději sáhnu to ní. Samozřejmě musí mít maximálně sociální DRM, což je podle mě adekvátní ochrana.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ako pozeram, vela ludi to tu nechape.... kedze Sverak obhajuje dodacie a za tieto verejne peniaze toci filmy tak automaticky su tieto filny verejne, su tocene z nasich penazi a on nema pravo pytat dalsie peniaze, lebo uz ich raz dostal, dostal dotacie a jeho dielo, jeho dusevne vlastnictvo bolo vyplatene a dielo je VEREJNE.... uplne by to bolo inak, keby cele dielo tocil za svoje alebo za pozicane, za ktore ruci.... to by sme sa mohli bavit o autorskych pravach..... Takto je to onicom, peniaze verejne zobral, natocil film, vyplatil staby, hercov, seba.... z nasich penazi a dielo kedze sme si zaplatili, je verejne ako aj peniaze, kore nato boli pouzite....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Maximalni souhlas

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chyba této úvahy je v tom, že zcela opomíjí peníze investorů, kteří chtějí svůj vklad zpět (a zisk k tomu). Svěrák to popisuje takto:

Cituji: "Dnes chcete například natočit film za čtyřicet milionů. Deset, možná třicet procent dostanete jako podporu od státu, zbytek musíte získat od investora. Ten ale bude chtít vložené peníze zpátky. Jenomže v kinech film vydělá jen pět až deset milionů. Za tři miliony se pak ještě prodá do televize, něco dostanete z prodeje DVD, ale pořád jste v minusu. A pokud se film neprodá do zahraničí, tak se nezaplatí. Investor pak do takového projektu příště nepůjde." (http://ekonom.ihned.cz/c1-52718960-zustanou-jen-levne-komedie)

S ohledem na to, že v ČR je nyní kapitalismus, je jeho názor racionální. Nicméně souhlasím s tím, že když je mezi investory i stát, měl by se daňovým poplatníkům jejich vklad nějak vrátit. Je jasné, že plné uvolnění filmu v ČR hned po uvedení není řešením (příspěvek státu pokryl jen asi 1/3 nákladů). Možná by se to dalo řešit přes nižší ceny filmu v ČR nebo jeho uvolnění po uplynutí určité doby od uvedení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nech sa vykasle na stat ako na investora a nech najde viac sponzorov... a tak moze robit s filmom co chce, akonahle su tam verejne/moje peniaze, tak nech sa aj tak sprava...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude muset holt natočit tak dobrý film, aby lidi do toho kina přišli a ten film se zaplatil. I bez dotací a sponzorů. Že to neumí? Jeho smůla, ať si teda najde práci, kterou zvládne. BTW já do kina nepůjdu, i kdyby to bylo sebelepší a nedalo se to nikde stáhnout. Z principu. V okamžiku, kdy bylo zavededno výpalné, jsem všechna cd, která jsem měl, rozdal a zařekl jsem se, že dobrovolně už jim nikdy nedám ani korunu. Jediná výjimka, kterou dělám, jsou hodně dobré knihy (to se teda českých autorů netýká) a děcka, když chtějí jít do kina. Ovšem beze mne. Ve vztahu k těmhle Svěračům jsem ve stavu permanentní nasranosti a zlepšení v nedohlednu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to je jeho problem. Taky kdejaky architekt by rad mel mrakodrap nebo jinou stavbu, pokud ale na to nema a nedokaze sehnat investory a mit jasny a realny business plan, tak proste smula, nic se stavet nebude.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1 Pomocou Hollywood accountingu predražím svoj film
2 Nie som schopný získať pre svoj brak investorov tak uplatím to prelobujem cez štát ako za Husáka
3 Profit!!!

Daľšia ukážka ako je politická korektnosť škodlivá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, taky to vidim casto na hollywood accounting

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Drahá Aničko (či jak se zoveš standardně). Pan Svěrák tyje z našeho výpalného (viz příspěvky výše) a našich daní. Jestli za tento obolos plus dotaci deset mega natočí tak brutální šit jako je "kukavůz", zaslouží si viset za nohu v průvanu. Už jsi mě dostala (dostal?) svými tragickými názory na knižní čtečky, touto svěrákovitostí pouze potvrzuješ můj názor na tebe. Jen tak dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu proc se na serveru diit vubec takovehle slinty autorky Anicky objevuji. To je nekoho z redakce pritelkyne ? Nebo dcera ?
Jeste odejde WIFT, David Jezek asi byl na prevychove v blesku nebu casopisu super, protoze posledni kanonada bulvaru stoji teda za to.
Opravdu to jde do kopru. Ale tak prijde aspon neco noveho :)

WIFTe nejak postrane jsem zaregistroval, ze koncis s psanim.
Preji mnoho uspechu do zivota osobniho a pracovniho, precetl jsem si od Tebe hodne kvalitnich clanku a je to skoda. Jo a trochu min paranoii ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že s tím, jak je člověk víc a víc dospělej, tak ta paranoia bude spíš přibývat. Ale tak nikde není psáno, že se jednoho dne nemůžu odpojit od internetu úplně a komunikovat hezky po staru - z očí v oči. Z těchdle lidí bude aparát jednou nešťastný, protože jediný způsob, jak je sledovat, bude, že jsou online, platí platebními kartami, používají mobilní telefon, jezdí v autě a podobně.

Ne, obávám se, že paranoia ubývat určitě nebude :) Nebude sex, nebudou prachy, nebude auto, nebude slunce nad hlavou, ale paranoia bude pořád :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V momentě kdy ta blbost běžela na ČT, ztratil pan Svěrák podle mě právo určovat co s tím "dílem" bude. Prostě jakmile něco takového zveřejním už nad tím nemám a nemohu mít kontrolu. Vymáhat to právně je nesmysl nikam to nevede. Nebo mi snad chce tvrdit že mu televize nezaplatila (a my snad nezaplatili televizi?). A to ani nemluvím o dotacích na podobné výtvory z našich kapes....
Jsem proti opakované odměně za jednu práci, stejně jako jsem proti vícenásobnému zdanění!
Jediné s čím bych souhlasil by byla povinnost autorům odvádět procentuální část případného zisku z takového "díla".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Znám jenom jediný slušný film od Svěráka a to je Transformátor. Nic dalšího jsem od něj neviděl a také již nechci vidět.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi bylo mysleno Akumulator a ne Transformator

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, máte pravdu, již si to nepamatuji přesně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No zde chybi nekolik veci a to, zda chteli, ci nechteli film stahnout a taky zde jede oto, ze oni tam nic nenahrali, tak proc to che ponich, proc nechce penize po uploderovi ... jo vlastne, uploder je nejky nouma s malym prijmem, ci student, bud by vysoudil 1/2 mega a nic nedostal, beo by soud rekl, ale vazeny, timto nevznikla takova skoda a tak vam rady studen da 10x svych mes. prijmu, co by mohlo byt i 60.000 a zbohem satecek ...

Jo a kuki se daval k jeden HumbleBumble za lib castku, takze ja jej mam za 1$ ;-)) a v te dobe ani eng verze nebyla, byla jen ceska s eng. titulkama

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Schizofrenní diit - stačí si trochu pamatovat zprávy, které byly na tomto webu zveřejňované před léty. Že vám není hanba za ty kotrmelce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Porad mi to nesedi.
.
Dejme tomu, ze vyrobim nejakou super vrtacku, a budu chtit za 1 ks 50 000,- . Coz je moje plne pravo.
Ale nejaky "darebak" si koupi jednu vrtacku, a zacne ji lidem zadarmo pujcovat. Takze az ji pujci 10 lidem, tak mne vlastne okradl o 500 000,- ?
.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když si něco koupím za 50 kKc, tak to rozhodne nebudu pujcovat zadarmo, ale za takovou cifru, aby mi to pokrylo náklady a hlavně abych na tom vydělal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslite se, ze se nedokaze spojit komunita lidi, ktere si pujcuji veci zadarmo? Ja pujcim to a ty zas tohle...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dokáže, ale doposud jsem takovou nepotkal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmně dokáže a je to zcela běžné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hezký komentář. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli to už někdo neznímil, nechce se mi číst celou diskuzi. Vezmu to popořadě - share-rapid je parazit, má obchod postavený na cizí práci, taktéž mi přijde zcela korektní, že byl potrestán. S čím už ale tak úplně souhlasit nemůžu, jsou neomezená práva autora. Přijde mi to jako ve známém vtipu:

Velmi vyspělí indiáni chytili Američana, Němce a Čecha. Když byli velmi velmi vyspělí, tak říkali, že je nesní pokud jim dají úkol, který nesplní za 2 dny.
American praví : "Postavte 300 poschoďový mrakodrap."
Jeden den a mrakodrap je postavený... Američana uvařili a snědli.
Nemec praví : "Vybudujte říši jakou si představoval Hittler."
Jeden a půl dne a říše je hotová. I Němce snědli.
Čech praví : "Udělejte mi fazolovou polívku."
Když ji uvařili, Čech se pořádně najedl, prdl a praví : "Chytit, pozlatit, zaramovat!"

S držiteli filmových práv by to ti indiáni taky měly těžké. Jinými slovy - mnoho různý práv je omezeno reálným světem a podmínkami kolem. Když vlastním pozemek, tak si na něm taky nemůžu postavit, co chci. Dnes když zveřejím film, musím počítat s tím, že se bude šířit mimo moji kontrolu. To je jednoduchá realita dneška. Filmový průmysl si ovšem zvykl na množství prodaných lístků v kinech a placek, ale doba se změnila a je nutno to vzít vpotaz. A tady se dostávám k bodu, kdy musím souhlasit s tím, že Svěrák je hlupák. On klidně může chtít za placku 50000, ale pak se nesmí divit, že si to nikdo nekupuje. Celé mi to připomíná děcko brečící na pískovišti nad rozšlápnuotu bábovičkou, nebo dělníky ničící stroje, které jim braly práci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napadl mne jeste jeden primer. Vypestuju super vyborne a lecive jablko, takze ho prodavam 2000,- korun za kus.
Jenomze - lidi napadlo si ty jaderka z jablek sazek a tak si zacli pestovat vlastni jablone a moje jablka nekupovali.
-- Otazka zni - mam pravo si do podminek prodeje vyslovne zakazat jinou manipulaci nez konzumaci? Mam pravo vsechny tyto lidi zalovat za kradez meho zisku?
.
Muj nazor je takovy, ze pokud nedokazu ty jablka vypestovat bez jader, tak mam proste smulu. Neboli i pres moje autorke napady nejsem buh a nevytvoril jsem neco z niceho. Stale jsem pouzival prirodni zdroje, ktere tu uz byly a jsou pro vsechny.
.
Takze kdyz to vezmu spatky ke Sverakovi, ano - mam plne pravo prodavat svoje dilo na DVD za 50000,- , ale zadna skoda se mu nestala, zadny z jeho datovych nosicu nebyl odcizen..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Váš příměr je trochu mimo - pokud vypěstuji jablka z vašich jader, mám s tím také další náklady a navíc to není za několik vteřin jako stažení filmu. Pokud někdo natočí stejný film jako Svěrák, ať si jej pak prodává klidně za pětikorunu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ale ten človek čo si ho sťahuje predsa platí za internet a počas sťahovania nemôže naplno využívať svoj internet a ešte mu to zaberie čas a zapnuté PC spotrebuváva elektrinu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

5 Kč na stažení filmu? A to hodně přeháním.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

naklady na pestovani jablka jsou relevantni. Pokud stahuji film, take musim mit pocitac, pripojeni, dost mista na HD, musim mit cas najit spravny film, spravne titulky, popripade doladit synchronizaci.
.
Bavime se o tom, ze pokud bude kilo jablek stat 39,-, nikdo se nebude namahat pestovat vlastni jablka. Pokud bude jedno jablko stat 2000,- korun, tak namaha navic se vyplati.
.
To same plati u elektronicke distribuce, pokud budu mit moznost si za mesicni pausal 300,- z centralni distribuce stahnout cokoliv budu chtit a kdykoliv budu chtit, tak nejenom ze nebudu hledat tituly po ruzne warez scene, ale zaroven se ani nebudu namahat s archivaci, proste si to v pripade potreby stahnu znova..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně zákazu použití semínek , to už tu přece máme ... geneticky modifikovaná semena .. viz MONSANTO ... http://www.zvedavec.org/komentare/2008/11/2860-genocida-formou-gm-semen.htm

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano a je to tak správně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Všechna tato nová GM semena jsou patentována, což znamená, že zemědělci nesmějí používat setbu z předchozího roku. Musí si koupit patentovaná semena každý rok od semenářské firmy. Monsanto dnes prodává 90% veškeré geneticky modifikované setby. Tato korporace momentálně žaluje stovky zemědělců za použití setby z předchozích let, ale mnoho z těch žalovaných si nikdy od Monsanta žádnou setbu nekoupilo. Přesto byla jejich úroda testována pozitivně na GM, patrně vlivem kontaminace pylem GM zaneseného větrem. Kanadský pěstitel řepky Percy Schmeiser byl žalován firmou Monsanto a prohrál. Případ nyní čeká na projednání u Nejvyššího soudu Kanady.

kompletní viz http://www.zvedavec.org/komentare/2009/06/3178-geneticky-modifikovana-se...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se prave dostavame k tomu, jestli je ten zakon v poradku.
Kdysi bylo uzakonene pravo prvni noci, a slechtic se pouze domahal sveho zakonneho prava... :)
Nedavno jsem videl film Atlas mraku, tam taky ta myslenka je otom, ze jestli je neco podle zakona a v zabehlem poradku, tak to neznamena, ze se to nemuze zmenit..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Klasika oni něco prodají a určují si co s tím člověk může dělat. To je ten problém, vynucují si něco, co ve skutečnosti vynutit prostě nejde....
Jinak proti monopolu ala patenty na to osivo po krátkou dobu nic nemám, například tak na 10 let. Mimochodem oni ten genom nevytvořili oni jen zkombinovali genom již existujících rostlin tvorů. Daleko větší zásluhu má příroda/bůh kterému nesahají ani po kotníky...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se dva sami o své vůli dohodnou na určitých podmínkách obchodu (prodám vám ty a ty semena za tu a tu cenu, ovšem pod podmínkou, že je použijete pouze na prvovýsadbu, souhlasíte? - Ano!), pak pokud je jeden poruší, tak je lump a nemáte snad nic proti tomu, aby se lumpárny trestaly. Jde o porušení uzavřené dohody.

PS: Připisovat zásluhy dějům, které probíhají samovolně (prostě proběhnout musí, není jiná možnost) a nebo je dokonce připisovat pohádkové bytosti je poněkud... no... :) Chlape!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.