Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: jsem ukázkový knihomol, nebo jen uzrál čas?

Na odborné PDFká je - obávam sa - 7'' málo, zvlášť keď súčasťou sú obrázky. PDF má pevne dané formátovanie a pre lepšiu čitateľnosť je buď potreba zväčšiť (zazoomovať) dokument kde je treba skrolovať a prekresľovať stránku; alebo skonvertovať do niektorého mobilného formátu čím sa zase stratí formátovanie, a niekedy je s tým babračka dať to do súvislého stavu. U niektorých dokumentoch a knihách to vadí, inde nie. Na beletriu je 7" OK, ak to naozaj myslíš vážne s čítaním PDFiek doporučujem aspoň 9" kde sa PDF dokáže zobraziť ako celá stránka s dobrou čitateľnosťou. Ja osobne mám Kindle DX práve kvôli PDFkám.
Ďaľšou možnosťou je tablet miesto čítačky, keď má dobré rozlíšenie displej je jemnejší v porovnaní s "hrubozrnným" e-inkom a aj titerný text bude čitateľnejší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U Pocketbooku je možné písmo v PDF, zvetšiť aj spôsobom že im necháš prepočítať stránkovanie priamo v čítačke. Písmo sa zvetší ale zachová sa šírka strany na celú obrazovku, takže netreba text pri čítani posúvať do strán.
Keď sa mi otec sťažoval že zvetšenie písma mu len približuje stránku, tak som nejak automaticky vbehol do menu a nechal som to prepočítať, očakával by som že to bude v čítačkach samozrejmosť. Tak sa zdá že som mal pri kúpe dosť šťastie na značku kde sa to dá spraviť. :)
Neviem ale čo to spraví s obrázkom v PDFku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To, co píšete nedává smysl. V případě přebagrování PDF se nic nezachová, ale vše se přizpůsobí více či méně vhodným způsobem malému displayi (záleží na obsahu PDF). Umí to i Kindle s doplňkem kindlePDFViewer (na novější modely Liberator). Ten je dobrý i v případě podivných formátů typu PDB, ePub, DJVU.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Milá Aničko, planceš páté přes deváté. Pokud toužíš po bazmeku, který hýří přehršlí barev, nejsi čtenář a nepotřebuješ čtečku. E-ink je na knihy naprosto jiná (vyšší) liga, jestlis to neviděla, prosím nepsuj. PDF to opravdu moc neumí (jde to konvertovat, nicméně výsledek bývá spíš tristní), zde zbývá nechat si tabletem vypálit oční nerv. Osobně se svým Kindlem (Paperwhite) chodím i na místa "zavrženíhodná", ano, vypěstoval jsem si na něj závislost. Važ slova :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jezis co to je za husicku ? :) Co kdyby si neco o cteckach nejdriv neco precetla. Ja pouzivam ctecku na cteni knih beletrie apod. kde nejsou obrazky tam je to vyborne diky technologii eink ktery setri oci a chova se jako papir .
Tablet prave pouzivam na odborne , velke pdf scany s obrazky, grafy s vyssim rozlisenim a hlavne vetsim vykonem aby ten 100mb scan pdf otviral rychle a dalo se v nem rychle pohybovat.
Jeji clanky o linuxu jsem jeste radsi necetl, ale predpokladam, ze si nainstalovala ubuntu a ted je z ni evangelicka linuxu :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Má Megeiu a pod jejími články je s přehledem nejvášnivější diskuze s nejvíce příspěvky, což má být patrně hlavní efekt jejího psaní :-) Vlastně je to takový Troll.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo nejak ty mladochy nalakat musi, snad to neni ve skutecnosti nejaky redaktor :)) To mi pripomina Jirku Macicha z rootu ten tam dela stejnou praci :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stovky a stovky knih za život? Asi zatím dost krátký život, já dotahuju jedenáctou tisícovku knih...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Smiem sa opytat na povolanie (oblast)? Pretoze pracujuci clovek vacinou nema sancu citat knihu za den dlhodobo (s rodinou ani kratkodobo) a mne akosi vychadza pri 11K knihach 30+ rokov citania kniha/den. To je "trosku" anomalia, nie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On pise "dotahuji", tzn. stahuje. Ne ze je precetl.
Pokud je to jinak, pak ma Petyy hodne smutny zivot (1 kniha denne 30 roku, nebo 60 roku 1 kniha za 2 dny).
Ja, od doby co mam Kindla, ctu o dost vic nez driv. Udelam tak 1 knihu tydne, o dovolene min.
Jo a v knihovne mame urcite pres 500 papirovych knih a nas Calibre ma asi 7000 knih ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co je na tom smutného? Když jsem šel do první třídy, měl jsem přečtené všechny pohádkové knížky v okolí. Pravidelně číst jsem začal hodně dávno před internetem a v době, kdy jsme ani ještě neměli televizor - a pět až sedm knih týdně byla dlouhá léta moje norma. Na běžnou brožovanou knížku mi stačí dvě hodiny.

IMHO je mnohem smutnější nečíst a trávit čas na facebooku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pořád je to stokrát víc než toho, co jsem přečetl třeba já. A takových lidí je. A nemyslím si, že bych tím nějak strádal. Slovní zásobu mám velmi rozvinutou a příběhy si raději prožiji osobně. Co se týče technické literatury, tak tu obvykle používám pouze v začátcích k pochopení problému a následně maximálně v případech, kdy jsem v koncích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem pro tablet, do ctecky urcite nejdu, ctecka (e-ink) je idealni pro uzky okruh "fanatickych" ctenaru, kteri opravdu nedelaji nic jineho nez ze ctou. Jiste pokud si jedete cist na dovolenou, kde jste 14 dni bez elektriky, tak jina moznost nez ctecka neexistuje. Ale vetsina lidi je nekde u "site" porad, teda vydrz neni problem, no a chvili si neco prectete, pak si pustite film, pak zasurfujete na netu, .... Proste multifunkcni tablet je vhodny pro velkou vetsinu lidi. Tahat sebou obe zarizeni je nesmysl, to postrada hlavni vyhodu vsech techto nastroju, misto 5 knih sebou na dovolenku zabalite jen jeden tablet (ctecku).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to řekl opačně – čtečka je vhodná pro relativně širokou skuponu lidí, kteří na ní jen čtou, kdežto tablet pro ty, pro které čtení není priorita, protože tablet je na čtení dlouhodobě nepoužitelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze kolik lidi pouze hodne cte?

Prave ze takovejch tech CTENARU az zase tak moc neni a zbytku teda vetsine v pohode ten tablet staci, cist se na tom samozrejme da, hodina maximalne dve hod. denne uplne na pohodu. Jiste "pripadi" co ctou 6 hodin denne potrebujou e-ink, to je bezesporu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jiste "pripadi" co ctou 6 hodin denne potrebujou e-ink, to je bezesporu."
Mě ani toto nepříjde bezesporné. Mě se třeba oči mnohem méně unaví, když čtu z LCD díky o dva řády lepšímu kontrastu. Samozřejmě musí se správně nastavit jas na dlouhé čtení (poměrně hodně nízko) a monitor nesmí ani trochu viditelně blikat.
Ve výsledku si myslím, že klasické moudro o méně unavených očích u knížky je dáno spíše zvykem a potom neschopností správně si zregulovat jas. To první bude trvat generace, to druhé může být spraveno zítra, pokud se výrobci více zaměří na automatickou regulaci jasu právě pro čtení.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Uznavam, ze regulace jasu je pro dbu nez se unavi oci podstatna, ale pokud se vedecke zavery nezmenily, tak pri cteni by melo byt rozsviceno za hlavou, nikoli pred ocima, takze ten e-ink proste bude lepsi vzdycky, ale asi mas pravdu, ze to nemusi byt o moc. Stejne bych u toho rozdeleni obcasny ctenar = tablet, vasnivy ctenar = e-ink zustal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně se nezměnilo to, že do oka putují fotony a je jedno zda se odrazily od B/W pigmentu eInku, nebo "vznikly v LCD". Důležité je jen jejich množství. A také kontrast zobrazovaného (který lze měnit i tím co je světlé a co tmavé (text/pozadí)). Výhoda eInku spočívá hlavně v jeho energetické nenáročnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když se zamyslíš nad tím PROČ má být světlo za hlavou, dojdeš k tomu, že cílem je rovnoměrné osvícení plochy, na kterou se člověk dívá. A to jde docílit správným nastavením jasu i u aktivních zobrazovadel. Navíc je pochopitelně třeba zdroj světla pro okolí (stejně jako u knihy) - na to spousta lidí zapomíná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznejte se kdo z redakce to píše! Tohle je fakt už hodně - Kindle na obrázku vohryzanej jako prase a dělá to Ježek (rozumbrada přes fotostroje, linux, recenzent hw, v neposlední řadě filmový kritik)? Anička má být ajťačka přitom si nedokáže vybrat jetej notes, aplikaci na správu fotek, GIMP staví na PS přičemž v něm ani neumí sama říznout zkopírovat obrázek do koláže a teď mi tu chce nalhat jaká je to čtenářka? Chápu, že se čtou články kolem 3tis. znaků, ale tohle je fakt už moc!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz to Jezka (pardon Anicku Jezkovou) bavi. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ale to snad neznamená, že musí dělat ajťákům ostudu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teprve tahle "úvaha" mě donutila se zaregistrovat a musím na to jen říct, že člověk, který hodně čte a zvažuje na čtení cokoliv jiného než eink je buďto naprostej blázen, nebo mu dělá zvráceně dobře sebepoškozování - víc k tomu nemám co říct (snad jen krom toho, že "IT" člověk se nebude snažit mít multifunkční zařízení na všechno - kupuju si každou věc na svůj jeden konkrétní účel).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No pokud jses pri penezich tak jiste, ale cim dal vic lidi setri a ty si opravdu vsechno koupit dovolit nemohou, takze maximalne koupi ten tablet, mozna se budou i rzhodovat mezi normalnim telefonem a tabletem na jedne strane a velkym smartphounem (tabletophonem) na strane druhe. Nakonec ja precetl par knizek i na Bladovi (3,5" telefon) a taky to slo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl něco jiného. Pokud lidi nemají nadbytek peněz, tak cokoliv jiného, než telefonující telefon je zbytečnost, tablet je zbytečnost a mají desktop s e-inkovou čtečkou.
E-ink totiž zprostředkovává duševní potravu, navíc mohou přečíst mnohem více knih zdarma. V neposlední řadě věc, která chce nabíjet více, než jednou za týden, je otravná zbytečnost :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

on i ten telefonujici telefon muze byt pro nekoho zbytecnost, kdyz do toho bude jen pindat s kamaradkama, ale vychazim obecne z toho, ze proste ten smartphone by mel byt pomalu standard, ktery by si meli moci dovolit vsichni.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak, smartphone není o dovolit si. Smartphone je totální zvrhlost a kupříkladu já jsem odešel od bývalého operátora mj. proto, že mi nebyl schopný nabídnout telefon s tlačítky, ale pouze umatlanou placku, která týden bez nabíjení nevydrží. Pro mě je to pohrdání zákazníkem. Jde o princip, rozhodně si nehodlám platit za své vlastní šikanování. P.S. rozhodně nejsem cílová skupina telefonů Aligátor apod ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze lidi co pouze telefonuji je cim dal mene, ten operator nebude drzet nejaky tlacitkovy foun, aby si ho koupilo za rok 20 zakazniku, nakonec nikdo te nenuti si objednavat tlacitkovy telefon od operatora. Proste smir se s tim, ze budou jen smartphony a kdyz budes chtit tlacitkovy telefon, tak si ho koupis sam a jeste te vyjde pomerne draho, protoze jednoduse cim toho z linky sjede min, tim je cena na jednotku vyssi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, to same je z navigacema, taky jsou dneska prevazne s dotykovou obrazovkou bez tlacitek, cemuz rozumim, jenze na moje vyuziti to pouzitelne neni, ja na kole potrebuju tlacitka, na druhou stranu kolik lidi pouziva navigaci (turistickou) na kole - 5% - 10% zakazniku? To je proste moc malo na to, aby se nekdo delal se specializovanou navigaci pro cyklisty.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pakliže platím paušál, tak si v jeho ceně platím i telefon. Operátor mi nebude říkat, jaký typ telefonu mám používat. Ze stany operátora je to čistý kalkul v tom, že člověka nutí platit ještě za internet. Já nejsem ovce, já mám vlastní hlavu.
A věřte tomu, že stejně jak jsem před léty předpovídal nadvládu Samsungu a pozvolný pád Apple, tak se tlačítkové telefony vrátí. Tamagoči jednoduše chcípne :-) Většina lidí totiž nemá žádný racionální důvod pořizovat si placky. Mají je, protože jim je cpou jak operátoři, tak rodiče.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mam doma desktop, switch, router, wifi AP, NAS, linux server, notebook, pracovni notebook, tablet, fotak. Prave ze miltifunkcni zarizeni jsou to co chci protoze ctecka je pro me jen dalsi kram a na moje svatecni cteni tablet staci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"svatecni cteni" to je presne ono. ale clovek, ktery precetl "stovky" knih si prece nebude oddelavat oci TFT displayem. Ja prectu cca 4 - 6 knih mesicne a to je uz podle me spis o zanet spojivek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Me doporuceni je zacit s tim co clovek ma. Dobre se cte i na smartphonu... jedine co je treba je nastavit cerne pozadi a zlute pismo. Tehdy je to krasne citelne i na relativne malem LCD. Pokud to cloveku nebude stacit, tak potom doporucuji opravdu eink... nic jineho totiz nema smysl. Je to male, opravdu hodne lehke, skladne a nejprijemnejsi na pohled. A tohle myslim jsou zakladni pririty, ktery by clovek u cteni mel mit.
Dalsi bonus v podobe opravdu dlouhy vydrze na baterky je sice fajn, ale vzhledem k predchozim vyhodam uz je to jen sekundarni vlastnost.

(tu zlutou na cernem pozadi, ale fakt doporucuji vyzkouset vsem!)

Matess

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aničko kupte si knihu a dělejte jejím čtením a nošením reklamu čtení knih všude kudy chodíte. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vidim asi takto, ak by som vyuzival techniku len na citanie beletrie, tak si eink zaobstaram urcite. Kedze ale pracujem v IT, tak na rozne manualy, ucebnice atd... je pre moje potreby vhodnejsi 10 palcovy tablet s rozlisenim aspon 2048x1536 px.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jake rozliseni mas na monitoru? To rozliseni co pises je na 10" tabletu zvrhlost, akorat to zvysuje naroky na procesor a vybiji baterii, fullHD je az az, HD uplne staci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na čtení beletrie si těžko dovedu představit něco lepšího než Kindle. Mám 4 Touch, možná je ten nový podsvícený lepší, ale měnit nebudu. Když čtu, čtu hodně, tak půl knihy za den.

Na PDF, komixy a podobné mám notebook - stejně u toho člověk potřebuje psát na klávesnici (ať už URL nebo maily).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Návod na rozhodování je jednoduchý - pokud čtu často a převážně jednoduše formátovaný text (= beletrie), koupím si e-inkovou čtečku a to zbývající prostě pořeším jinak. Pokud čtu převážně náročně formátové věci (=PDF, barevné časopisy) nebo obrázky (=comics), koupím si tablet. Stačí se zamyslet nad svým čtenářským apetitem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aničko, koukám, že se svým názorem zapadnu.

Současné čtečky s e-inkem (mám Kindle Touch) neznamenají žádný kompromis! Pokud se používají na čtení beletrie, plní úkol na 100 %. Nepřeháním, jsem dost náročný.

Na čtení odborných PDF plných obrázků, schémat a vzorců trochu chybí barvy, víc však vadí malá velikost displaye, nízké rozlišení a případná pomalá odezva e-inku pro zoomování, vpisování poznámek, následování odkazů na net atd. Existují sice programy jako reflower, které PDF inteligentně přelámou na 6" display i s matematikou, ale to už je kompromis, na tohle se používá notebook/tablet.

Abych čtečky jen nechválil, bohužel zatím moc neřeší (krásnou) typografii, a to je velká škoda. Je to částečně daň za možnost nastavit velikost písma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

úplně nejlepší je tahat sebou barevnou tiskárnu a autobaterii. Když něco chcete barevně, vytiskněte si to rovnou! Proč se omezovat? Technologie jsou tu od toho, aby sloužily nám, ne my jim...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.