Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: kde budeme za pět let?

Kde budou OS za 5 let?
Tak Mageia na tom nebude lip nez dnes, bud ji v CR bude pouzivat jeden uzivatel (o kterem vsichni vime :-D) nebo uz ani zadna Mageia nebude. Windows 8 budou za 5 let zapomenute, tenhle system se proste nepovedl a pokud nechce MS zkrachovat, tak bude muset vytvorit jiny OS, ve kterem bude pracovni prostredi efektivnejsi, protoze korporatni zakazici budou do 5 let muset prejit z Windows XP na neco noveho a pokud to maji byt Windows, tak by mel MS neco nabidnout. Ubuntu bude mit Mir a bude posilovat svou pozici na desktopu. Fedora a OpenSuse na tom pravdepodobne budou stejne jako dnes, tam se asi moc zmen ocekavat neda.
-----
Jinak vyhrady k clanku: Fakt nevidim, ze by OpenSuse oproti minulosti nejak ztratilo pozici, oni nikdy zadny leader nebyli a drzi se stale stejne. Red Hat opravdu existovat neprestal, je tu stale a je stale stejny, akorat misto testing verze je Fedora.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mir nebude, pokud jej neschvali RedHat ;-) a zbytek vyvojaru, protoze Ubunto to neutahne, to nevyviji vubec nic, stoji na Debianu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy tvrdíte, že se Windows 8 nepovedly, mě zase vyhovují. Je to individuální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Akorát s tím XP nevím...Pokud típnou XP s konečnou platností příští rok, tak mám obavu, že korporátní zákazníci asi sotva budou chtít fungovat na nezabezpečených XP a teprve přecházet během 5 let na jiné verze. Nějaká vnitrofiremní síť na tom pojede, to nebude probém, ale pokud je mají připojené k netu, to myslím, už radši už mají W7. A nebo je možnost, že to dopadne jako s Vistou, kdy ohlásili konec její podpory (poslední kapka k přechodu na Ubuntu) a nakonec na základě nějakých tlaků ji podporují zatím do 2016. Myslím, že další podpora aspoň korporátních XP je ještě zásadním způsobem ve hře. Co jsem se tak vyptával XP woknařů jak se připravují na konec podpory, vidí se jim, že rozhodně pojedou na XP dál a pak se uvidí co to udělá, a nebo už mají v dual bootu internetovou multilicenci W7 pro všechny případy. Ovšem znám případ XPéčkáře, co nic neponechává náhodě a má tříboot XP, W7 a Ubuntu jako vrchol prozíravosti, s tím, že štěstí přeje připraveným.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To ale nemluvis o korporatnich zakaznicich. Ono cast firem uz presla na Windows 7 a ty teda nebudou nasledujicich 5 let urcite nic resit, ale cast (a pravdepodobne ta vetsi cast - mam zname co delaji ve velkych firmach) je porad na WinXP a tyhle firmy si nemyslim, ze by v pristim roce chteli prechazet na Windows 7 a uz vubec ne na Windows 8. Takze jak rikas, treba MS posune podporu pro korporatni zakazniky. Jina moznost je prechod na linux nebo vyckavani na dalsi verzi Windows bez toho, ze by firmy resili podporu WinXP, je treba si totiz uvedomit, ze tech bezpecnostnich chyb tam moc nebude, uz ted tech oprav vychazi opravdu minimum. Jinak to samozrejme bude zaviset i na tom, na kdy MS neco noveho ohlasi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebuďte naivní - přechod na linux není možností pro korporátní zákazníky. Přecházejí na sedmičky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trend je zřejmý. Vidím to i u svého zaměstnavatele - provozuje svůj vlastní software, běžící přímo na PC u uživatelů, kteří jej potřebují a jestlipak víte, co se právě začalo dít - ano rozjel se projekt portace těchto aplikací do Linuxu. Proč asi - zajisté jen proto, že lidé v té společnosti se nudí a nemají co dělat :-)
Pro sponzorování Microsoftu už leckde přestává být rozumný důvod.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

z fleku bych přešel na linux. Není ale pořádné účetnictví pro něj. Tedy je, ale nestojí za moc, a nebo stojí o dost víc, než pro win a má víc omezení. škoda. byl bych tam hned.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kecy .. Uz davno je tu treba http://www.flexibee.eu/co-umi/ucetnictvi/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano znám je, ale jsou cenově nevýhodné pokud je potřeba hledět na každou korunu. felxibee má omezení na počet firem a další. třeba pohoda takové omezení vůbec nemá. spočítané to mají hezky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ucetnictvi je, nektere jsou dokonce pres web ;-) jine jsou taktez ... a tech je jeste vice, jen co modulu ma SAP/R3 ;-))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nerikam, ze ne, ale oni uz ti, kteri uvazovali o prechodu na Windows 7 uz vetsinou presli. Samozrejme ze este cast tech, kteri jsou na Windows XP prejde na Windows 7, ale cast si myslim, ze se bude snazit vydrzet u XP az do nejake nove verze pracovnich Windows a cast muze prejit na linux, do Windows 8 se opravdu firmy nehrnou, neni to produktivni reseni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U nas se pouziva linux, W-XP a W7, W7 dodnes nefunguji dobre, nektere programy tam blnou vic, nez pod linuxem a Mono nebo wine ;-) coz uz je fakt usmevne.

Nektere oddeleni kvuli toho provozuji aplikace na win 2003 serveru jako terminal server ... jine maji dokonce citrix ;-))) ... tolik ke kompatibilite Windows mezi sebou ;-)))

Dlasi zajimavy fenomen je Java a win 32bit vs win7 64bit ... tam uz to prestava byt i humorne, co to dela za veci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aky je problem s 32 bit javou pod 64bit systemom?

Aplikacia pisana v .Net, ktora bezi pod Mono ale pod CLR (runtime .Net frameworku) nie? To vazne znie celkom usmevne :) (rovno ma aj napada situacia kde by to mohlo vazne tak byt, ale je to situacia, ktora si vyzaduje verejne lyncovanie programatorov a testerov > neosetreny interop v anyCPU builde)

Seriozne by som rad videl tie pripady, kde sa nadava na nekompatibilitu roznych verzii Windows s moznostou si dane problemy osahat (debugger a spol.) a nasledne vynadat tomu co je medzi stolickou a klavesnicou (ci uz momentalne, alebo ked sa pisal dany program).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proste W7 jsou jine no ;-)

Java ... na linuxu OK, pod Xp ok ... pod 64bit w7 treba posunou datum o den a nikdo nevi proc ;-)) ... divne veci se tam deji.

No a treba, mate drahy SW, na XP OK, na w7 tak 2x denne spadne takovym spusobem, ze vyzere veskerou RAM, na 15min vam zahlti PC a nehnete ani mysi, treba ... reseni ... 8GB RAM, nebot 32bit aplikace na 64bit OS nemze vyzrat vin nez 4Gb RAM ... reseni jak noha .... a jeste by se toho naslo u jeste drazsiho SW ... proto ty terminaly a citrixy ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"a nikdo nevi proc"
Akoze ani vyrobca / support sw? Na akej JVM? x86 alebo x64? (ono ich clovek moze mat nainstalovane obe...). Vzhladom na to, ze nikto na HQ Oracle nehodil atomovu bombu by som hodnotil, ze problem je prave v softveri, nie v JVM (a uz vobec nie v OS). Ak .Net aplikacia sposobuje memory leak takych rozmerov ako pises, tak plati presne to co som pisal o programatoroch v prispevku vyssie. Znova - je to chyba SW, nie OS. Ono vies, sam som videl ako sa podomacky "opravuju" srubovacie poistky zopar vlaknami z kabla, ktore maju stare domy pri "hodinach". Ak by to videl dnesny mlady elektrikar tak ho na mieste j*bne (z toho co videl, nie prud). Nasledne jeho "casom oslahani" kolegovia odpoja danu pripojku.
Nieco take plati aj o moznostiach vyvoja softveru: "Dnes na mojom PC, kde dany program pisem to este funguje".

V Microsoft Developer Network kniznici (.Net cast) ma v odseku "Thread safety" drviva vacina tried napisane toto: Public static (Shared in Visual Basic) members of this type are thread safe. Any instance members are not guaranteed to be thread safe."

Neverili by ste akymi sposobmi si to dokazu "profesionali" vylozit (hodnotim podla zdrojoveho kodu).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

BYOD ;-) alias ako ušetriť peniaze za podporu IT. Zamestnanec sa postará o svoj pracovný nástroj sám, len má zabezpečiť aby mu programy ktoré potrebuje k práci fungovali a systém spĺňal nejaké požiadavky (zakryptovaný disk, možnosť zmazať citlivé korporátne údaje na diaľku z firmy atď.). V prípade potreby vyššej bezpečnosti sa to rieši virtuálnou mašinkou so skutočným pracovným OS, či už lokálne alebo bežiacou vo firemnom "cloude".

Najdojímavejšie je keď veľké firmy ponúkajú riešenia a nástroje pre BYOD zákazníkom bez toho aby samé riešili tieto veci :-D viď všetky veľké IT firmy kde aj tak vyfasuješ firemný desktop v lepšom prípade craptop a mobilný telefón.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, v tom máš úplnou pravdu. Ve směru BYOD se pomalu začali probouzet i u nás. Naše firma (mezinárodní korporace s cca 20000 zaměstnanci) byla vždy hodně Microsoft-centric a Microsoft je u nás skutečně hodně zaháčkovaný. Já jsem to vždy těžce nesl, protože se o mě všeobecně ví, že MS produkty nehodlám používat ani zadarmo a překousnu je pouze pokud mě za to někdo dobře platí. Nicméně se blízká na lepší časy, vyvíjíme si vlastní Linux distribuci postavenou na Ubuntu (na kterou přešlo už asi 2000 lidí, včetně mě), začínají se u nás objevovat projekty s Googlem, nabízejí se virtuální Windows desktopy pro přístup z jiných OS a mobilních zařízení atd.

Nedávno jsem sledoval jeden meeting vedení, kde se právě o těchto věcech a potřebě BYOD hovořilo a velmi mě pobavilo jak vyskakovali zástupci MS (ať už oficiální, či neoficiální) jako čerti z krabičky a kvičeli strachem (očividně je děsí hlavně Google a jejich cloud řešení).
Nepochybuji o tom, že tlak na vedení firmy ze strany MS a jejich kamarádíčků bude velký, aby jsme zůstali pod tímto vendor lock-in, ale doufám, že to ustojí a budeme postupovat novou cestou, která byla naznačena.
Ostatně není to snadné, stále je potřeba se nějak zbavit MS Live Meetingu a pro mě je ještě problém Visio, které bohužel potřebuji, jinak by bylo možné smazat i ty W7 co ještě živím ve virtuálu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je super že sa vaša firma týmto seriózne zaoberá. Otázka znie dokedy, resp. čo to spraví keď im MS ponúkne megavýhodné ceny a z vedenia sa odvolajú na to že a) ušetrili b) nebudú strácať čas vývojom "hlúpostí" keď dostali lacnejšie riešenie a čas strávený inými riešeniami ide na úkor produktivity. IT mimo firiem ktoré sa ním živia bolo a bude vždy brané ako žrút peňazí priamo neprinášajúci zisk. (To hovorí moje pes... korporátne cynické ja ;-) ) Vendor lock-in je svinstvo, zober si ako sa stále nedarí zbaviť závislosti na IE6, nanešťastie to bolo zvolené ako štandard organizáciami aj vývojármi dobrovoľne.

Visio je dosť problém, na MasoXe je porovnateľné akorát Omnigraffle ale na iných platformách nie je nič. MS by sa mohol pozrieť aj týmto smerom, pri tých prémiových cenách stratoví určite nebudú. Snáď sa to zvezie s Officom na iných platformách alebo aspoň cloudovou službou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

KIVIO ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P.S.: MS Live meetingu by sa teoreticky mohlo dať zbaviť nejakou inou komunikačnou platformou, postavenou napr. na Jabberi. Alebo Cisco uvoľnil niektoré komunikačné veci zo svojho Unified Communication balíka zdarma (chat). Aj samotné MS má veci okolo Lync ktorý má šancu byť menej závislý na jednej platforme, keďže je to tiež "nástroj na komunikáciu a kolaboráciu" a má konkurovať Ciscu.

Len to chce zase investovať do vývoja a testovania... a sme kde sme boli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Google?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co ja ne XP nezabezpeceneho, vzdyt ty jsou dera vzdy, od utoku je chrani SW, treba antivir a podnikovy FW.
Lidi bud brouzdaji v linuxu a maji virtual, nebo maji XP a dulezitou praci delaji pres terminal ...
Nejlepsi OS na desktop od M$ jsou windows 2003, zbytek moc zere, w7 sjou proti XP neuvereitelne pomale a maji 4x vyssi pametove naroky, kecy me nezajimaji, meril jsem to ve vmware workstation ... doma ma KVM ;-))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jiná situace bude na virtuálce a jiná na fyzickém železe.
Na virtuálku je vhodnější Win XP než Win 7 určitě. Výpočetní prostředky virtuálky jsou silně omezené.
Na fyzické železo z roku 2008 a novější jsou Win XP celkem anachronismus, těžko bude 12 let starý systém plně podporovat novější technologie. Tam budou spíše lepší Win 7. Vysvětlím to na stroji s Core 2 Duo E4500, 2 GB RAM a ATI HD2600XT 256 MB GDDR4. Měl jsem tam zpočátku Win XP a později Win 7. Lépe to funguje s Win 7, aplikace a hry mají rychlejší odezvu.
Závěrem je, že nelze výsledek z virtuálky jednoduše interpolovat na desktop.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem ntb, na kterém byly nainstalovány Win7 nainstaloval Win8. Výsledek - nižší HW nároky, rychlejší start.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezpečnostně certifikovatelné systémy (v ČR je bezpečnostní autoritou NBÚ - www.nbu.cz)
- MS-Windows 2000 - letos skončily
- MS-Windows XP - končí příští rok 2014
- MS-Windows 7
- dál nikdo neví...
Potom je nutné jít vlastní cestou a draze platit za certifikace. Tvrdě převažují na Unixu založené velké systémy (Linux do nich patří).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne na W8 jako ty?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

w8 budou mit jednou vsichni windwsaci ... M$ proste prestane prodavat starsi verze a bud budete krast, nebo kupoat to co je, pokud se vam je nepodari preskocit a koupite neco novejsiho ;-) ... nebo neprejdete ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KDE vs Gnome ... no to mate tak, kazdy rad neco jineho, nekdo rad XFCE, jiny LXDE, dalsi IceWM a jini OpenBox etc. etc. ... at ziji modularni OS, kde si kazdy vybere co mu vyhovuje.

Kdyby tohle umely windows, tak si date neco jineho a mate to, jinak ony to castecne umi, ale moc toho neni, ale nebojte:
http://windows.kde.org/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na Windows XP som používala alternatívny shell, ja konkrétne bblean čo bola variácia na Blackbox4win. Ale priznám sa neviem ako sú na tom Sedmičky a možnosti takejto modifikácie, tam bola potreba meniť shell už menšia keďže boli viac-menej použiteľné ... aspoň taká "blbosť" ako prehádzanie si poradia spustených vecí na taskbare funguje. Ale virtuálne desktopy stále nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co z nás Slavů bude o sto roků?
Cože bude z celé Europy?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Střízlivý článek, svým způsobem škoda že v něm převažuje pravdivost nad obvyklou zábavnou čtivostí... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.