Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: má na tohle Microsoft vůbec morální právo?

Exponovat své názory je docela pěkná věc, ale když už tak činím do dříve značně uznávaného počítačového média, možná by to chtělo trošku pokusu o hlubší zamyšlení. Protože tyhle Ježkoviny se skoro nedají číst.

Takže Microsoft a kumpáni chtějí pomocí žaloby vymoci buď poplatky, nebo pokutu po výrobcích, kteří patenty porušují... a měla by na to mít vliv skutečnost, že jiné poplatky již platí? Ale za tyto dotčené neplatí, že?

V technologickém boji je iOS a WP a jeho tvůrci bezzubi? Oni jsou snad nějak technologicky podřadní? Takže příval levných asijských přístrojů, které zaplavují trh, má co do činění s technologickou nadřazeností? Marketing, licence a cena na tom nemají žádný podíl - jde jen o technologickou nadřazenost přeci! (Kdo někdy viděl api všech tří systémů, už asi tuší, kdo tu spíše trpí technologickou podřadností....)

Pak se ptám, čím konkrétně je jádro WP 8 / Win8 tak technologicky zaostalé. Nebo iOS? A prosím, neurážejte svou inteligenci argumenty typu iOS a WP neumí multitasking uživatelských aplikací - to není otázka schopnosti jader obou systému, ale designového rozhodnutí (ostatně multitasking dělají všechna jádra současných systému už třeba jen pro samotný provoz telefonu / dat / vykreslování...).

Ano, MS je tak strašně moc na ústupu, že postupně expanduje na mobilní telefony, na tablety, na konzole a dokonce má jedno z předních cloudových řešení, které se nebojí propagovat proti excelentnímu Amazonu. A Windows RT - těžko soudit, kde byla chyba u amerických zákazníků, kteří nepochopili že na ARMu jim potoshop opravdu nepojede ... marketingově to zatím neohromilo ... nicméně Surface žije a Windows RT se nám vesele naklonovává do dalších zařízení (WP, Xbox a PC) ... takže šampaňské ještě nebouchejte.

"Vvizionář Jobs" taky dost napovídá o tom vyspělém a komplexním chápání IT.

A nakonec k tomu způsobu psaní ... připomíná mi levicového politika, důležité je naznačovat, zmiňovat mnoho "nepěkných" věcí bez ladu a skladu a vyvolat dojem, že mezi nimi je nějaká faktická souvislost ... oni to slaběji informovaní budou žrát, hlavně když se dozvědí kdo všechno jim ubližuje. Opačným extrémem je pak "světový mír!".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Průměrný WP telefon se prodává pod 200€ (zdroj - Nokia čtvrteltní zpráva), android něco pod 400€ (to tuším spočítali někde v Gartneru nebo kde) a Apple 600€ (stačí se podívat do ceníku). Takže s tím "přívalem levných asijských přístrojů" opatrně. (Pokud teda nemyslíš Microsoft Lumie, které se taky už dělají celé v Číně. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jsem se chtěl opřít do jeho tvrzení o levných Čínách, ale evidentně jste byl první ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A nepozapomněli do Android telefonů započítat i ty sra.ky co Samsung chrlí v ceně tři až čtyři tisíce korun? A všem tluče do hlavy jak jsou kvalitní a super. Třeba dnešní hláška v letáku od czc.cz propagující Samsung ..."Jedna značka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny porazí, konkurenci sváže!"

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ja tenhle argument ale asi musím uznat. Obvykle vídám středně drahé a levné Androidy od samsungu (ale i prestigio, lg a jiné) ... obvyklé plasťáčky. Ale když vezmu v potaz opravdu velké slevy na High End u WP (i lumia 925 byla u nás uvedena za 11 700 místo slibovaných 14 999 Kc) a velke dotacni akce - například Lumia 900 primarne urcena pouze pro americký trh, která se v americe prodávala převážně za 99$ (hrozná nespravedlnost, ale takový byl dotační program tamních operátorů...evropani utřeli hubu), tak bych i chápal, že se to ve statistice projeví
Na druhé straně (a na naší straně oceánu) pak neochota lidí platit velkou sumu za "neznámý" systém jako je WP, zato při ceně za Lumii 520 nebo HTC 8s to ochotni risknout jsou.
Jo, dokazu tomuhle uvěřit.
Skoda ze CR je v tomhle lehce exoticka, každý by rad "smartfoun" ale ideálně za tisícovku, takze tu pobiha nehorazny počet Samsung Galaxy Bakelit Midget 7 a proti tomu high-end nabízený vyrazne draz, nez v zemich jako je nemecko ci britanie.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale to pozor, gartner? Neni to ten samy gartner, co predpovidal kazdy rok (snad az do roku 2005), ze do peti let bude linux na 95% desktopu a porazi apple i microsoft? To jako vazne?:o)))) Ja jsem si dovolil pred par tydny tuhle ANALytickou pidifirmicku proklepnout, vlastne zadna vyspelejsi analyza jim nevysla a ty typu ANO/NE, zhruba v 50ti procentech (jeste aby kurva ne:o)))) Takze gartner bych do toho netahal. Heh, posledne tvrdili, ze se za par let v CR bude prodavat tolik android tabeletu, ze by si kazdy kazdy treti Cech musel kupovat novy kazdy rok:o)))) OMFG!
Jinak 400€ je 10500 korun! Pokud je to i s dani (ono to nejspis bude dokonce bez dane!) tak tolik snad nestoji ani ty uplne nejvichhiendlofasimodely .... nad 10k uz je snad jenom iphone nebo by fuckt nekdo vyhodil 10 litru za plastak? Pocitam, ze u android telefonu bude prumer nekde kolem 3-4ech tisic ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, Gartner to jsou ti co každý rok předpovídají pro WP masivní nástup a zabrání nadčtvrtinového podílu trhu :P Stejně jako předpovídali v roce 2009 Symbianu 30% pro 2013.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ona jedna věc je budoucnost a druhá je minulost. Stačí si vzít čvrtletní zprávu té které společnosti a počet prodaných přístrojů jednoduše vydělit tržbami za ně - to číslo bude celkem přesné.

Taky mi to přijde celkem hodně, ale jenom Samsung ty Noty a Ska prodává jak na běžícím pásu - teď šla zpráva, že za první měsíc prodal 5 milionů Note III, pokud to teda dělá 10M Note za kvartál (když započteme i měsíce, kdy to není novinka) a dalších 20M u řady S, tak už jenom tyto dvě řady dělají okolo 15% všech Android telefonů - a to jsou zařízení hrubě přes těch 400€, takže nakonec tam asi opravdu budeme.

A popravdě řečeno, když se podívám okolo, tak cca třetina lidí s android telefony mají buď něco blízkého hi-endu - třeba právě Note, Sko, HTC One apod., nebo nějakou středí třídu okolo 6 - 8 000Kč. "Lumiáři" proti tomu fičí prakticky výhradně na těch 520, 620 apod. Není se moc co divit, lepší modely narozdíl od androidu nic zásadního nepřináší. Však ty sám se tady nedávno chválil, že máš taky jakési lepší LG okolo desítky, ne?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To LG jsem vyhral a hned prodal, co bych s nim delal?:) 4 jadra a lagovalo to .... to jsem to jen zapnul asi na 2 hodky abych to vyzkousel:) Prisernost ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ted teda nevim, jestli se pocitaji vyvojarske konference, zejména když se dotykaji i Microsoftich produktu. Ale Lumia 520 tam spise nebyla, zato 820 a 920 tam bylo az dost. Ostatne moje kapsa držela 925tku.

A ze neprinasi nic nového? To není ale pravda. Sice to není jako u Samsungu - levny ubohy plastak bez niceho vs drahy premiovy plastak se vsim - ale porad je to volba AMOLED nebo IPS? Tvrzene sklo nebo Gorilla? NFC, LTE a BT4? Velikost baterie? Obycejny obrazko chytac nebo technologicky nejpokrocilejsi fotak s optikou od Carl Zeiss a cipem od Sony.
Rozdily tu jsou, ale nase netechnicka populace proste nevidi důvod, proc za smartphone davat 12K, prestoze chce mit pocit, ze v kapse smartphone mají. Jina situace je, když plati zamestnavatel - .... tak me napada, ze jsem nepotkal nikoho kdo by mel Galaxy S3 ci S4 a nemel ho jako pracovni/prideleny telefon.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já ano - moje kadeřnice utopila S3 (1. den pád, prasklé sklo :)) a koupila si ho znovu. Chudák si nevěděla rady jak přenést kontakty a já blbec machroval jak že by to šlo určitě přes nfc jak to přece ukazovali v reklamě. Zapínal wajressy, enefsíčka, íčoviny, ťukal, ba mlátil, ale krom obrázku poslal leda obrázek. Ale na svoji obranu musím zmínit, že ten hnědej už neměl češtinu (údajně tam ale byla, no co... ví každej že mylockále2 ne) :D Smártfón tomu říkaj :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vim o jednom s S2 - chtěl to nejlepší, když na to ma. Bohuzel pak nasledovali tri roky remcani jak je to nefunkcni a jediny on, z ctyr lidi v okoli ma "vadny kus". Tak třeba, nesli prijmout hovory ... at mackat na displeji jak mohl zurive (modri uz vedi kde byl problém). Holt nekomu "smartfon" do ruky nepatri nebo si ma poridit něco jednoduchého.

Pokusy s NFC - ano v reklame to vypada pekne. Mam dva NFC telefony a jeden tablet s NFC (W8) a i NFC kompatibilni bezdotykove karty a NFC tagy a kde co. Presto sem nikdy nevidel, ze by to fungovalo tak jako v reklame :-D .... nebo jakkoliv jinak nez draha ctecka "tagu" :-D

A s tim sklem! Velice dobra připomínka ... slavny Samsung - milovnik skoro svobodného Androidu - hrdina pracujícího lidu, me se svejma Galaxy S3 a S4 poněkud ... hmmm smim napsat "nasral"?.... Videl jsem uz pet těchto pristroju, které měli rozbite sklo v několika prvních dnech! Ono je totiž krasne, když si na papir muze výrobce napsat Gorilla Glass 3, ale pokud ho pouzije v tloušťce mensi nez 1mm, staci se na nej jen krive podivat. Neposkrabatelne ale velice rozbitelne!
Toto zjisteni me opravdu velice otrávilo, protože po zkusenosti se svou starsi Lumii 900, která opravdu dokázala odolat mnoha nehodam bez ztraty květinky, jsem si rikal "konecne je tu doba opravdu odolných telefonu"! Velke zklamani

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WP8 ani neumi spoustet nativni aplikace, vsechno je to jen java a jeji klony stejne jako Android, tak jakapak technologie. Uz aby dodelali Sailfish a Ubuntu Touch.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pan je veru naslovo vzaty softverovy odbornik. Len dufam, ze za svoju programatorsku karieru sa dostal dalej ako ku "Hello world" pocas studia na strednej skole.

Boze... 10s vyhladavania a taku debilinu by nemohol napisat. Podme nazad do konca 90. rokov lebo dnes na "odborne" diskusie pise kazdy co ma dieru v zadku...

pre neinformovanych, avsak prahnucich po informaciach:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windowsphone/develop/jj681687(v=vs.105).aspx

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jak říká cesky klasik "Dekuji nacelniku, ze ses me zastal".

V prostředí WP8 a WinRT (to je nazev API které pohani Metro, at uz ve Windows RT nebo Windows 8) je moznost provozovat C++ aplikace. Samozrejme jsou zde jistá omezení - třeba tu není low-level api pro přístup k veškerým periferiím - opět úmyslně (nikdo nechce ve svém ekosystému aplikaci, která dokáže nativním kódem vypnout 3G modem, nebo přesměrovat hovory přes placenou linku na bahamských ostrovech).
Ale ta moznost tu je a je i u Androidu...ostatně uvedení nativního přístupu byl jeden z onich "big deal" momentů u obou platforem, ale takovou informaci se nelze dočíst ani u Aničky ani u pana Ježka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Absolutní souhlas s er.nest
Když už píšete, tak je dobré pár dní počkat, až emoce vyprchají.
Google většinu patentů taky koupil. Protože je nový, má toho málo na křížovou výměnu, tak bude platit . On vývoj je extrémně drahý a ty patenty stojí miliardy. Google je stejně zlá korporace, jako FB, MS, Apple nebo Oracle. Kdo je zlejší by byla otázka pro odborníky.

Googlu nikdo nebránil koupit WebOS i s Palmem a měl by klid a kvalitní OS, místo Androidu, který je od začátků šitý horkou jehlou. To bych řekl, že Android nejvíce charakterizuje.
Ostatně Microsoft měl mobilní OS dříve, než Google... Nelze přijít poslední, vzít co se mi líbí a čekat že ostatní se nebudou bránit. To je také rozdíl od patentových trollů, který občas někdo nepochopí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za pozitivni ohlas.

Horka jehla a Android - to je velice velice vystizne, programovat pro nej je opravdu neprijemne a situace, kdy se uprostřed Javy vynori volani funkce jadra, jsou opavdu hodne infarktove (ortodoxni Cckari to zrejme nepociti). O kvalitě GUI systému radši ani nemluvím (postDelayed or postDelayed after Delayed?). Naopak Apple me svou vyspelosti velice mile prekvapil.

A s vyprchavanim emoci - vždy když zjistim, ze moje reakce je na pet a vice odstavcu, tak si rikam, jestli bych tez nemel povine tri hodiny vydychavat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Emoce byly na Aničku. Sorry, opravdu to vypadá jako na Vás, ale je to jen a jen Aničce. Když chci, aby to nebyl hloupý výkřik, počkám s komentáři. To neudělala a strhla se měla a flame...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V poradku, ja jsem to zdekodoval, ze to bylo mirene smerem k clanku... nicmene me to donutilo zamyslet i nad svou reakci. Ostatne nerad bych kazal vodu a popijel vino ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

...a Ježek klesá na dno.

"Apple se drží stále velmi dobře, zejména díky pozici a umělém puncu kvalitní značky, kterou mu vybudoval vizionář Jobs"

Umělému puncu kvalitní značky? Není zrovinka Apple nejcennější značkou? Asi neprávem. Úplně stejným neprávem má Apple šitózní OS protože - a to bych zde vyzdvihnul - je uzavřený. Mít uzavřený OS = jednoznačně znak nekvality. Je vidět, že Anička kravička vidí Apple jen v mobilech. Ale i v mobilech se kravička nevyzná protože tvrdí, že se MS potápí ikdyž se WP zvedá (sice málo ale za to vytrvale).

Milá Aničko, už se z tebe definitivně stal pouze kus zlé paní, nic víc a ještě k tomu tupá ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Apple je nejcennější značkou právě kvůli iPhonům. Stačí se podívat na růst akcií http://finance.yahoo.com/echarts?s=AAPL+Interactive#symbol=AAPL;range=my

Navíc směšujete "kvalitní značku" a "to co má za kvalitní značku Wall Street", což mohou být dost zásadně rozdílné věci. Kdybych si měl vybrat kvalitu v IT, tak si koupím radši něco od IBM než od Apple (samozřejmě záleží na tom, co a kde) a budu IBM v IT považovat za výrazně kvalitnější značku než Apple.

Co se týká WP, tak jeho růst je otázkou posledních pár spíš týdnů než měsíců. A ještě tak mizerný, že není úplně jasné, jestli to Microsoft nezabalí stejně jako s WinRT.

Mimochodem, naučte se číst, v textu není nikde napsané, že "uzavřený OS=jednoznačně znak nekvality". To je pouze vaše přiblblá interpretace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Richmond je jablečný trotl, který je ochotný přebírat applí PR a dohadovat se tady, že Apple nemusí vydávat na reklamu tolik jako konkurence, protože je úžasný a kvalitní, ale stejně jako ono PR by do toho nezapočítává produkt placement, který jaksi taky není zadarmo.
(Ale asi neplatí dost, protože v poslední řadě Lovců lebek měli v kanceláři monitory ze zadu černý pruh zakrývající logo nakousnutého jablka v první řadě. Jak řekl Richmond v jiném vláknu - socky.(pozn. k předcházení flame: volná citace) )

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To se opravdu zmůžete jen na prázdné rozhazování trolů? Vážený, jsem prodejcem takže těch pcček tu mám doslova hromady, v minulosti jsem začínal na pcčkách (XT) a samozřejmě je mám dodnes. V životě bych si totiž nedovolil kritizovat něco s čím nemám osobní zkušenosti.

PS: doufám, že to byla ta samá diskuze kde někdo tvrdil, že je Apple technicky zaostalý ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a? Už jsem viděl zástupy prodejců, obchodních zástupců a prodavačů, co neměli moc páru o tom co prodávají, ale kromě prodávaných kousků distribuovali také nasáté moudré názory od jinud. Inu prodávat se musí a většina zákazníků jsou BFU ke zkásnutí.
Ano umělé zdání, protože z dost velké části vyhnané marketingem. Ten přitahuje týpky, kteří pak ostatní co nesdílí jejich nadšení pro značku a co si jejich oblíbenou nejcenější značku dokonce dovolí kritizovat např. pro cenovou politiku, konkrureční války vedené patentovými spory, označují za socky, zlé, tupé, hatery, etc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě je úplně jedno jestli je značka nejcennější nebo ne. Já používám jablečný os z jednoduchého a opravdu i pro blbce pochopitelného důvodu a vy mě tu častujete dětinským trolem. Primárním důvodem je fakt, že pod osx je aplikace využívající quartz composer, která pod win ani linux prostě není (namátkou Pixelmator, Resolume, MadMapper, djay, SketchBook a myslím že ani MixEmergency). Další věcí je, že je osx mnohem stabilnější i v těch aplikacích, které jsou i pod win - např. Traktor, který je hodně stabilní prostě někdy po 5-6h nonstop hraní vypne třeba zvukovku nebo odepne midi. Midi všeobecně je na macu zvládnuto lépe - chodí jakýkoliv kontrolér, který jsem měl v ruce a bez ovladačů, nevadí vytahování/vracení zpět za chodu atd.

Samozřejmě, že vím i o stinných stránkách ale zdaleka to nejsou pitchoviny typu "uzavřenost" a ostatní kraviny co tu ta kravička mele od začátku co ten seriál občas navštívím.

Samozřejmě nejsem zaslepený idiot, který chválí cokoliv od jisté značky - takhle drahý pcčko (ano, je to obyčejné pcčko s na míru ušitým os, nic víc) bych si v životě nekoupil kdyby nebylo prvního bodu, s kterým to ovšem celé stojí a padá.

Toliko k vašemu "no a?"

PS: a nejsem prodejce někde za pultem, zabývám se silně customizovanými sestavami pro vývoj her, speciály na rentgeny, zvuk a multimédia typu osvětlení stage/videomapping/lasery

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to psal několikrát, ale klidně to zopakuji:
Problém není v technologii, ale v lidech, kteří se na PR Apple nabalují. Technologie se za patnáct let naprosto změnila (nepoužívají jedinečné CPU a dokonce nemají kvůli (ne)stabilitě reset na klávesnici ;) , ale lidi to přitahuje pořád v základu stejné s obdobným slovníkem i myšlenkovými pochody.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Ale stále mám tento OS za menší ZLO NEŽ UZAVŘENÝ MASOX nebo uzavřené Wokenice."

Z této věty usuzuji, že cokoliv uzavřeného je špatné, chcete-li nekvalitní.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejmne, to je jedno ze zakladnich tvrzeni linuxovych fanatiku :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je pouze vyjádření jejího vztahu k otevřenosti-uzavřenosti. Neříká to nic o kvalitě. (chcete-li analogii k realitě, tak německý systém nacistické vlády byl kvalitní, ale špatný)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze "uzavrene" je automaticky lepsi, každý preci pochopi tyto jednoduche rovnosti ...

moznost komunit cist kod = vysoka odbornost. Otevrenost = motivace k kvalitnějšímu kodu. Práce primarne nevydelecna = trojnasobne usili o dokonalost a preciznost. Práce ve volnem case po praci = vyssi kvalita nez odpocaty profesional, ve sve pracovni době

A ještě ma oblibena anekdota o hruskach a jabkach => Svobodny software = vyšší bezpečnost

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

možnost číst kód - souhlas
motivace - hmmm (chápu, ale velmi relativní, viz. třeba photokrám)
nevýdělečná činnost - výborně, mě ovšem přínos nula
práce ve volném čase - taky chápu, za kvalitní app zaplatím, ale viz. předchozí bod. kldyž to bude výrazně vybočovat doporučím známým. jinak pro mě jako konc. uživatele nula...

Ta je stará a na mě asi moc těžká :) Ikdyž dodnes nejsem přesvědčen jestli je lepší všichni do posledního debila nebo zpětným inženýrstvým ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No bylo to mysleno velice velice ironicky ...

me prijde, ze to co se hlasa jako vyhoda "svobodného" softwaru (nerad bych to zamenoval s obecnym otevrenym / open source softwarem) je totiž obvykle tak naprosto nesouvisejici s podstatou ... jablka s hruskami ... spojuje se svobodnost softwaru s kvalitou ci bezpecnosti ... přitom moznost cist kod, preci nesouvisi s tim jestli autor kodu vedel co dela, nebo jestli neprogramuje jako prase...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to dost jasné z psaného textu, že tam je ironie na rozdávání :-). Jinak jestli budete chtít štvát opensourcové fanatiky, tak je pošlete na www.opensource.apple.com - můžou si tam stáhnout třeba zdrojový kód OSX, iOS atp. Samozřejmně že tam nejsou zdrojové kódy všech aplikací, ale zdrojové kódy k systému samotnému tam jsou :-D. Je to velmi mocná zbraň proti některým případům, kteří mají opensource jako nejvyšší hodnotu a zcela ignorují realitu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

http://extramobilne.cnews.cz/windows-phone-brzy-budou-mit-dvojciferny-tr... a nevim proč to porovnáváte s WinRT, které jak je známo byly permanentně v hajzlu odzačátku do konce.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byly WinRT v hajzlu od začátku, tak by nikoho nenapadlo je vyvíjet.

WP mohou být kvalitní, ale musejí začít přinášet zisk a to ne zrovna malý. Pokud se budou pohybovat v malých číslech, tak se může stát, že nějaký ekonomicky rozhodný manager to jako neefektivní část prostě šktne. Stejně tak jako se to stalo třeba Symbianu, který byl svého času neporazitelný vládce.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale napadlo - však se podívejte že jsou venku. MS s nimi hodně zaspal a to byl jejich konec.

Symbian byl utnut hodně nešikovně ;)

Co se WP týče tak tvrdím, že roste a roste rychleji než tenkrát Android takže zatím o nějakém škrtání nemůže být řeč a to minimáloně do doby než se růst zastaví. tečka

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jen drobne upozorneni ... WinRT != Windows RT (pro nepocitacove ctenare - to znamenko je "nerovna se")

API vs Verze Windows 8 pro ARM

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No WP jednoznacne shitozni OS je, asi podobne jako WM, jen trochu jinak.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Proč ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale. Třeba tím, že HW nároky jsou menší než pro Android? Nebo tím, že je ten systém svižnější? :o Můžete uvést příklad, proč je to "shitozni" OS? Jen sem netahejte dlaždice, to věc vkusu, někomu se líbí, někomu ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nároky na HW nejsou nižší, než na android. Minimum pro WP8 je dvoujádro Krait (prakticky A-15), kdežto Samsung tady drze prodává zařízení typu Galaxy Trend, kde je jednojádro A-5, což je cca 4x horší, A-5 vs A-15 je asi něco jako Atom vs i5. Kdyby pro android platily stejné minimální nároky, jako pro WP8, tak slovo "lag" znají tak maximálně hráči Counter Strike.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

shit jsou uplne všechny OS, výhodou tech "uzavrenych" je, ze nato maj :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jako ze v Google nemaji prachy na vyvoj? :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Maj, ale proč je utrácet když jim to androidí fanoušci udělají zadarmo a ještě k tomu rádi. Google to pak akorát naočkuje backdoorama a hodí na to svojí samolepku ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S clankem souhlasim, akorat bych doplnil rozdilnou motivaci obou firem. zatimco Applu jde o to, co nejvice to Androidu stizit, aby se vic prodavaly iPhony, tak Microsoftu jde hlavne o to, vydelat co nejvice penez na softwarovych patentech, coz je logicke, kdyz ty jejich polofunkcni Windows phone nikdo nechce a nebude je chtit ani kdyby nebyl Android. Navic to Microsoft bude mit cim dal tezsi, Ubuntu a Sailfish za dverma a oni se ne a ne dostat pres 5% trhu. :-p

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V čem je WP nebo iOS špatný ? Mám zkušenost s oběma a ta zkušenost je lepší, než s Androidem, kde jsem měl neustále nějaké problémy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

WP
- nemá vyzváněcí profily
- nemá rychlé ztlumení telefonu,
- vypnutý telefon nebudí, nemá synchronizaci s PC po kabelu
- nelze rychle a jednoduše vytočit tel.číslo(158/156/155/150), s velkými prsty se ta malá ikona nedá v rychlosti stlačit vůbec.
- nedá se uzamknou !
- nedá se jeho komunikační obsah vyexportovat po kabelu
- nemá hodiny na vypnutém LCD
- neměl rádio :)
......atd

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tady někdo viděl WP asi před dávnou dobou
-profily nemá to je pravda
-telefon ztlumím jedním klikem
-na co vypnutý telefon to ho pak nemusím mít vůbec ?, synchronizovat přes kabel samozdřejmě jde
- dá případně pokud je někdo tak moc gramlavý že netrefí ikonu si může na displej připnout dlaždici a má to na jeden klik
-dá proč by nešel dokonce to jde přes internet na dálku
-od toho máme snad Wi-fi případně 3G nebo by chtěl pán radši infraport ?
-ale má
-už má :D
atd víc toho na netu tak rychle k nalezení nebylo co ? :D
ještě pár updatů a chudáci nebudou mít co pomlouvat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- k čemu potřebuji profil? Mě stačí možnost přepínačem nastavit zvoní / nezvoní
- nepotřebuji
- není to budík
- tu haldu čísel dnes řeší 112, to snad zvládnete vyťukat
- netuším, preferuji jiný OS na mobilu
- hodiny - no to je opravdu hrůza, bez hodin na LCD by se mi zhroutil svět.. bóže můj ani já na svém mobilu nevidím hodiny, no nic naštěstí umím stisknou to kulaté tlačítko. Jelikož už blbě vidím na blízko, mám rád větší číslice
- radio, pro mě na telefonu věc k ničemu

Co s tím? Koupil jsem si telefon. Možná mě nevzbudí jako budík, blbě se nosí na řemínku na zápěstí, no bodejť když top nejsou hodinky. K čemu ho vlastně tedy mám? Už jsem si vzpomněl, snad kdybych chtěl někomu zavolat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

k te 112, schvalne si nekdy zkuste tohle číslo zavolat :)) ne v nouzi bych opravdu nechtel resit uzasnou linku 112, celkem idelani je to třeba na dalnici kde pokud se dovolas, tak si te prehazujou dispečinky "jak horkej brambor" , ucelem tehle linky je jen aby ji po case mohli zrusit a do te doby natom vyvarit balik penez a nasledne zato nekoho medialne zkritizovat/ukrizovat :))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Za skutočnosť, že v ČR (pravdepodobne) nefunguje korektne 112 môže zlý Microsoft. Trošku uletený názor, ktorý ma ale veľmi dobre pobavil :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel v ČR kolikrát nefunguje ani 155 (díky Telefonice) http://www.lidovky.cz/muz-si-chtel-privolat-pomoc-na-linku-155-se-ale-ne...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mam na telefonu WP 6.5, takze muzu odpovědět z vlastní zkusenosti.
1. Nevim, nepotrebuji, tedy to mozna nekomu chybi. Osobne pouzivam zvoni / nezvoni, vic fakt nepotrebuju. Obecne - tento bod je pravda, nevim tedy jak u jinych verzi.
2. Ztlumeni telefonu = CO presne? Když mi někdo vola, a ja chci ztlumit znoveni, ale nepolozit to - zmacknu jedno "tlacitko". Chci prepnout do tichého rezimu kdykoliv při cemkoliv - stoji me to pravda 2 stisky tlačítek - 1x HW tlacitko, a dále 1x klik na obrazovku. Tento bod je tedy pravdepodobne LEZ.
3. Vypnuty telefon je proto vypnuty, aby....byl vypnuty. Nechci, aby vypnuty telefon delal COKOLIV - od toho jsem ho vypnul. Pokud to někdo dava jako minus, tak ho moc nechapu.
Synchronizace po kabelu - to je nejaky vtip? Sync. po kabelu jsem delal na WP uz před 5 roky, a naposledy na svém telefonu nekde před mesicem. Sice to moc nepouzivam, pac nechci nic s Pc synchronizovat mimo kontaktu občas, abych mel zalohu. Rozhodne toto je LEZ.
4.Nevim, v cem je presne problém, nerozumim problemu. Bud vytacim normalne na klavesnici, nebo si to muzu dat do oblibenych, kde mam 3x3 okynka přes cely display, pripadne muzu vytocit 112 v kazdem pripade...Nechapu, v cem by mel byt problém. LEZ.
5. Zde opet nevim, v cem je problém. Zamykam telefon tim, ze par sekund podrzim HW tlacitko na polozeni hovoru. Když pominu, ze tuto funkci vůbec nepouzivam, pac není proc, tak opet LEZ.
6. Nevim, co to presne znamena. Pokud je mysleno například "historie hovoru", tak to skutecne neumi / nevim, jestli by to umelo s nejakym speciálním SW. Ale dobře, nejspis PRAVDA.
7. Ano, to je mozne. Ja osobne tedy vypinam display proto, aby na nem nic nebylo...ale pokud někdo nutne potřebuje mit vyply display a zaroven ho mit zaply a mit na nem hodiny, tak necht si koupi jiny telefon.
8. Radio ma kdejaky mobil, vcetne WP a kdejaky mobil nemá, vcetne WP. Je to spise tedy problém telefonu, nez OS. LEZ.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No WP6.5 a WP8 mají v podstatě pouze společný název a stejného výrobce, ostatní je jiné. Měl jsem jak WP6.5 (HTC Diamond) tak nyní mám WP8 (Nokia Lumia 820).
S WP8 GDR2 jsem nadmíru spokojen. Pár nedostatků určitě WP8 má, ale hlavní je svižnost celého systému. WP8 lze přirovnat rychlostí/svižností snad jen k iPhonu. Před Androidem je v této oblasti o dva řády lepší a to i u hi-end modeů jako je Galaxy S4.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pak ovšem zůstává naprosto fascinujícím, že nevíš že nic jako WP6.5 neexistuje. Jsou to Windows Mobile 6.5 a s Windows Phone mají společného totéž co tábor a koncentrační tábor - obsahují jedno stejné slovo v názvu.

Čili vše co píšeš se týká jiného systému než o kterém byla řeč, s jinými vlastnostmi než o kterých byla řeč a je načase aby ti to někdo řekl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WM6 už byly relativně v pohodě. Já třeba kupoval za dvacet MDA s Pocket PC a to byl teprve masakr. U dvojky už jsem se navíc naučil (čti "situace mě naučila") splácávat romky dohromady aby to bylo i použitelný :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Polovina uživatelů si nepřečetla na co odpovídá, ale vy jste tomu dal korunu(bez diakritiky).
WP 6.5 nevím co je. Mezi WM 6/6.5, WP7 a WP8 jsou celkem fatální rozdíly.

1.Jako náročný uživatel ä ne iOvce. Nokia to uměla 10let na zpět. Ani nejde nastavit vlastní vyzvání.
2. Pokud nemá telefon dělat žádný zvuk, vypnutí vibrace je velmi hluboko v menu. Mám slušný status a vibrující telefon ve Státní Opeře je dehonestující.

3. Před lety lidé/novináři kritizovali Nokii řadu let, že budík není opakovatelný. Nyní není vypnutý žádný a iOvcím je to jedno :)
Sony Ericson native os dokáže telefon sám vypnout i zapnout, nehledě, že budít zvoní i když je vypnutý a baterie kritická.
To je kartel s výrobci budíků. .)

4. S WM 2000 to jde přes ActiveSync a pod, s WP7/8 leda co mraku. Média si umím přetáhnout i bez Zune.
Bez Outlook Hotmail connector for 2003/2007 a Live ID acc pro 2010/2013 do PC nedostanete žádná pracovní data. Bez internetu absolutně nic.

5. Při krádeži vašeho auta telefonní číslo nestačíte vytočit. Garantuji :-) A speciálně pokud má člověk prst 4x větší než je ikona.
Ale můžete PČR poslat mail, tweet nebo facebook poke :D

6. Nelze telefon uzamknout, aby vám někdo nezcizil data, nevolal na váš účet a totálně vám nevybrakoval telefon. SIM lock je ničemu. Komedie, vyexportovat do dokážu za pár minut. To je unikát. :D
Na burzách postávali mladíci co dělali odblok telefonu za 100kč. Dnes nemusí, protože WP se neumí bloknout :D

7. Nemáte na výběr, musíte se s tím smířit. K kdyby jste chtěl tak je to jako s rádiem. WP8 si je někdy může stáhnout po nějaké době a to ne každý. Do Q2/2013 i toto neexistovalo.

8. Ano, ale Windows Phone telefony WP8 ho při koupi nemají. Absolutně žádný ho při koupi nemá. Mohou ho mít, ale ne všechny a i to před dvěma měsíci nebylo možné.
Telefon za 400kč ho má po otevření krabičky. WP8 ho má po nějaké době a to ne každý. Do Q2/2013 i toto neexistovalo. Dokažte to !

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, spletl jsem se, mluvil jsem o WM a nikoliv o WP.
Nejak mi to nedocvaklo.
WM umi vse co potrebuji, tak jsem to nejak vice neresil nikdy. Pravda, když jsem se posledne v Microsoftu bavil s jednou ředitelkou, tak docela nadávala na ty novy Nokie s baterii napevno.. Rikala, ze nekdy se to zasekne a třebas pul dne trva stav, kdy se s tim neda NIC udelat.
Ale to byla nejaka ta první generace...Rikala cosi o rozdílech mezi Nokii a HTC, co se spolehlivosti HW tyce a ze obecne ty WP jsou super, pokud ovšem to bezi na super HW. Pokud je HW nejakej kram, tak pry je to téměř nepouzitelne.
(Jen rikam, to co rikala ona, sam na to nemam názor, protože to nepouzivam a používat nechci. Potrebuju mimo jiné telefon s HW klavesnici a pripojitelny k PC po kabelu s okamžitou moznosti sdileni netu a dat)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ti závidím.
Síla signálu psedo 3G Vodafonu nebo naší WiFi v Centru Prahy je bídná. UPC a O2 nic, tak synchronizuji jen věci v zaměstnání.

Občas mi někdo zavolá(tuhle sobotu) do kina a ta vibrace byla pekelně slyšet.
K nám do firmy chodí poradce z Microsoftu na SCCM/SCOM a má ajfouna a v kabele netknoutou Lumii 900.

Pak k nám z MS přešel jeden ředitel a měl radost jako malý kluk z toho, že nemusí používat Win a WP ale OS a iOS.
Chodit po chodbě jak iSjetý.

Mě se 520 nesekla nikdy, ale bojím se, že mi to někdo vyčoruje, protože to není jak zamknout na heslo a pod. SIM lock je na nic a smazání na dálku drastické.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S WP8 GRD2 dostala Nokia Lumia 520 rádio, Lumia 620 hodiny na black screenu a Lumia 720 obojí. Big fuckin deal. Tomu říkám marketing.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Patentove pravo potrebuje zmenu. Niekto kto vlastni tie spravne(klucove) patenty v danej oblasti vie poriadne brzdit az zamedzovat vyvoj, pokrok a konkurenciu.
Uz len preto by mali byt patenty platne iba na obmedzenu dobu a nemohli byt predmetom obchodu(predavat ich, dedit,...). Zanikne firma, maju zaniknut(stat sa otvorenymi) aj patenty. Tiez by sa mali zneplatnit ak do urcitej doby na ich zaklade nevznikne realny produkt(minimalne prototyp).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To by potom koncilo este horsie ako dnes. Zdravu ale relativne malu firmu by velke koli ich patentu jednoducho zlikvidovali - vyber metod prenecham fantazii.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zase si vem že něco několik let vyvíjíš nebo případně koupíš dáš do toho miliardy a pak přijde někdo jiný a zadarmo si to okopíruje a vydělává na úkor tebe taky by jsi se asi soudil

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze patent vazany na firmu. To jako na obchodni jmeno, ICO nebo na co? Firma by pak proste nikdy nezanikla, proc by to delala? Ok, uz nic nedela, jenom bude licencovat patenty, 4x do roka vyplni DPHcko, na to te firme staci ctvrtclovek:)
Co bych ale daleko vic trestal je to, ze nekdo si neco necha patentovat a pak to jeste 10 let nevyrabi a nikomu to nelicencuje. Zrovna treba u farmaceutickych firem by tohle melo byt automaticky zakazane. Je trapne, ze je nejaky lek, ale lidi dal chcipaji, protoze patent na jeho vyrobu ma nekdo nekde v prdelakove a nelicencuje ho nikomu, protoze ma nejaky svuj jiny lek, na kterem se snazi vyrejzovat .... TO JE SKUTECNE SPATNE!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dik za pekny clanek pro zasmani na nedelni vecer:) Hned bude start do noveho tydne zabavnejsi:o))))
Nechci nic rikat, ale Jezkova imaginarni pritelkyne fakt ruluje:) Jinak bych teda chtel zduraznit (jA RaD p0Rad(M kdyZ vYm VyC), ze ani microsoft, ani apple, dokonce ani gugle nebo snad linux ci redhat, nikdy NIC nevymysleli. Ty firmy tvori jejich schopni zamestnanci a kdyz firma koupi neci patenty(ktere taky vytvorili nejaci chytri lide), tak ma zcela jasne pravo s nima disponovat .... principy duvodu patentoveho prava ale asi nema smysl vysvetlovat zatvrzelemu anarchistovi .....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Microsoft je v posledních letech na ústupu. Jeho hlavní trh se stává méně důležitým a jsem přesvědčena, že tento trend bude i nadále pokračovat."

http://technet.idnes.cz/windows-8-1-preskocili-linux-dpk-/software.aspx?...

...muheee hlavně, že ten liněco je na vzestupu:-))))))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To jsou taky počty, fakt. Co třeba započítat všechna zařízení, na kterých ten linux opravdu běží? Všechny různé pidikrabičky a podobně. A to nemusíme započítávat ani všechny androidí telefony a tablety, abychom se dostali na úplně jiná čísla.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

...muheee ...proč do analýzy "Desktop operating system" nezapočítat "pidikrabičky" a "telefony a tablety":-))) ...zaslepený Linuxák co? Jen ohnout statistiky, aby to vypadalo, že za 10 let se Linux někam pohnul ...jako za komoušů, vše sfalšovat a ohánět se "svobodou":-)
B.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak když hodíte jako odkaz poněkud pochybnou kategorii, tak se těžko čemu divit. V kategorii "systém pro tablety" budou mít Windows 8 zase úplnou nulu :-)

Jen si myslete co chcete, jenom si dávejte pozor, aby vás z těch komunistů neklepla pepka, to by byla věčná škoda :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S těma krabičkama je to ale fakt už vohraný. IMHO v rámci pcitu nadřazenosti bych vytáhnul kategorii serverů. Ikdyž i tam to nevypadá tak supr jako u primitivních krabiček, že...

Vůbec nechápu, kde jste nabyli dojmu, že každá pračka je počítač, který mohu plnohodnotně, nebo alespoň trochu primitivně používat dejme tomu jako tenkrát pdačka. Nebo na vašem routeru bězně píšete dokumety? Trochu soudnosti prosím...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já bych pro pocit nadřazenosti vzal určitě statistiku z top500.org. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je úplně to samý jako ty pračky...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.