Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: silný Microsoft Linux potřebuje

Aničko, něco ti uniklo. Nikoli Linux, ale warez potřebuje Microsoft (ostatně to sám Gates přiznal), nebýt warezu na MS platformě,tak ji nikdo nepotřebuje, a to je dnešní kámen úrazu. Lidé, co kdysi hledali aplikace na Win a kteří se upirátěnými verzemi slušně živili zachvátila apatie. Objem pirátů je zhruba stejný, ale celkový objem uživatelů je mnohonásobně vyšší a MS nedokáže vytvářet růst, to je celé. Uživatel nového PC/tabletu/notebooku/mobilu už nepotřebuje shánět po přátelích nelegální Windows, aby ušetřil, je mu to jedno, chce funkci a nezajímá ho, jak se jmenuje. Kdyby se herní trh za 5 sekund přeorientoval na linux, tak klesnou akcie MS na polovinu, kdyby korporátní a vládní sféra přešla na linux, tak jsou akcie MS na limitní nule. MS je dnes už jen sekta, čili něco jako FB, celé to drží pohromadě jen vírou v úspěch, který se ale nechce dostavit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Gates kdysi rekl, kdyz uz pirateny OS, tak at je to jejich ;) jinak vetsi sracku jsem dlouho od nekoho necetl. Myslis si ze 50% uzivatelu windows jsou hraci a dalsich 50% ruzne urady? Ty urady, ktere vsude po svete maj windows xp a office 2003 a ti hraci, kteri si aj ten windows upiratili? Tahounem je firemni klientela. Vzdyt u nas v praci je vic windowsu jak zamestnancu a co se tyce officu(nejstarsi mame 2010), tak to stejny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nas ve firme zase nemame windows zadny a jen stanice s linuxem, co na tom?
Google ma take linux kde se da.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale furt prevlada tech firem, co maj windows. To se tyka predevsim technologickych a strojarskych firem, tam to proste bez windows nejde a v dalsich 20letech taky nepujde a nasazovat na 10pc z 40 linux se nevyplati - linux admin stoji cca 50k, coz pro firmu jsou naklady nejakych 80k mesicne, naproti tomu win admin vyjde na nejakych 35k, coz je v nakladech o nejakych 20 000 mene za mesic a navic muze delat spoustu jinych veci a to by namachrovani linuxari nedelali :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Abych sitoval klasika "ja vasi picu taky nevidel, a verim ze ji mate":-)
Co se tyce prodeju licenci, je proste firemni sféra to, po cem MS jde. Pokud si někdo mysli, ze MS nejak extra zajima, jestli si nejaky clovek domu koupi ci nekoupi Windows, tak je to docela omyl. Samozrejme MS tak nejak "na pozadi" se snazi i tyhle věci resit, ale jinak pokud MS vyviji nejakou skutečnou aktivitu, tak je to do firemni sfery, a z firemni sfery mají (alespoň třebas tady v CR) drtivou většinu obratu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Úřady jsou firmy, to jste si zapomněl uvědomit. Korporátní sféra zahrnuje korporaci jménem stát. Hráči stojí ze zdrcující většiny na Win a zejména na nich je vidět, že je ekonomika založená na hlupácích.
Gates nemluvil o OS, ale aplikacích. OS nikoho nezajímá (možná serverové verze), zákazníka zajímá aplikace. Kalkulačka a Malování je jen pro dosti nenáročné. A pokud lze pohodlně uwarezit aplikaci na Win, tak co si pořídí zákazník milý Watsone?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Firma takže Česká Republika je s.r.o. teda spíš a.s.? Jseš komik :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Firma takže Česká Republika je s.r.o. teda spíš a.s.? Jseš komik :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kez by, kez by...:-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Špatně jste to pochopil, Anička nepíše o tom, co potřebuje Microsoft, ale co potřebuje linux - tedy podle ní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis: "silný Microsoft Linux potřebuje"

Chápu to tak, že Microsoft potřebuje Linux. Mno a nevim na co teda ten Linux potřebuje protože zisky z Linuxu nejsou vůbec radikální. Pokud by byl ovšem Microsoft slabý tak by ho ovšem potřeboval aby z něj generoval více peněz, v tom případě by ovšem musel znít nadpis "slabý Microsoft Linux potřebuje".

Další věcí je, že Anička vykládá "pravdu" jak se jí zlíbí - konkrétně třeba "Slábne mu podíl v internetových prohlížečích" je jedna pravda a to třeba podle statcounteru http://gs.statcounter.com/#browser-ww-monthly-201302-201307 ale podle marketsharu je to přesně naopak http://marketshare.hitslink.com/ takže nevím co si o tom mám myslet dokud se POŘÁDNĚ nevyžvejkne. Je to něco na způsob hlášek, že má Linux majoritní zastoupení na "internetu". Když se ovšem podíváme blíž tak je jasně vidět, že Linux vede na serverech, ale naopak na desktopech prosírá bačkory. Samozřejmě si to můžete ověřit naklikáním "trends"

Další blitkou je, že se mu nepodařilo koupit FB. No tak jakoby se to povedlo Googlu nebo Canonicalu, že. Ale tak je to Microsoft a do toho je moderní si kopnout takže proč ne :D To, že koupil Skype je najednou zapomenuto, ale že se změnila ikonka je vnímáno jako nehorázný útok na canonical http://diit.cz/clanek/microsoft-tlaci-na-ubuntu-odstrante-ikonu-skype-ze... ikdyž je pravda úplně jiná viz. příspěvek od "pavian" ;)

Samozřejmě pokud má Anička zalíbení v cituji "polofunkčních distribucích" tak prosím

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Linux(a nejen ten) potřebují uživatelé. Alternativní řešení tlačí na výrobce (a je jedno, jestli se jedná o Microsoft nebo ne) a z vývoje systému profituje zákazník.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dědku Petyy. Linux nepotřebuje Macroshit a nějaké jeho drobné příspěvky do Linuxu, bez kterých se Linux velice snadno obejde. M$ je zoufalec, kterému ujel vlak, tak se snaží přiživovat na Linuxu, kde se stejně nechytne, jenom proto, se do Linuxu nepřispívá pro dobrou věc, ale aby mu nanutil nějaké svoje standardy a pokusil se ho ovládnout. Ale to jen uživatelé osmičkových woken jsou mimo realitu a nevidí, že M$ spěje k tomu, že budou muset uživatelům platit, aby ty jejich paskvily používali, neboť generace co vyrostla na woknech, protože nic jiného nebylo, už má své za sebou. Dnes tu máš druhou generaci, která ví, že nejsou jen wokna a už opravdu vyžadují funkci a je jim jedno na čem to běží.
Znám zoufalce, co se drží zuby nehty XP a to nikoliv proto, že jim vyhovují, ale proto, že nezvládají nové verze woken a navíc je neumí ani upirátit a to je ta tvoje generace co na woknech začínala.
Já mám štěstí, že jsem jednak začínal na standardech CP/M a řadě jednoúčelově psaných operačních systémech, takže pozdější wokna byla jen drobná epizodka používaných OS. A ta doba je zase zpět, kdy je víc OS a je už zase možnost si vybírat. Kromě toho mi žádný woknař nebyl schopen rozumně vysvětlit, proč mé zakončení kabelu k internetu s woknama potřebovalo 25 GB místa na disku, a na linuxu s kdejakou kravinou mi stačí 5 GB. Dále wokna vyžadovaly pro svou velikost mít v šuplíku náhradní disk, kdežto Linux v případě zdechnutí disku honím z flešky za 150,- Ká. A to nemluvím o tom, že svůj linux léta nosím ze sebou v kapse na flešce, takže na každém železe jsem doma, kdežto woknaři ani nevím jak jsou na tom a jestli z externího disku lze zavést wokna kdekoliv a jak s ovladači.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je klasika, windows ma 25GB a to je strasne moc mista. Uzira mi to temer 4% meho disku!!! A muzu si nahrat o 10 poren min...
Ne, ze bych linux nepodporoval, ja jen nepodoruju lidi jako jses ty. Kteri rikaj, ze to co ma, je proste nejlepsi na svete. A hle? Neni. Rekni mi, ktery CAM jede na linuxu? Ktery kvalitni CAD jede na linuxu? Ktery slusny graficky nastroj zvladajici vic jak 8 bitu jede na linuxu? Ano, clovek, co to ma na brouzdani a na napsani neco v textaku, na administraci, tak to staci. Ale clovek, co pouziva PC i k jinym ucelum (ano, i k hrani), tak tam proste linux nemuze byt a to ze valve a dalsi firmy spekuluji nad linuxem, tak to z kratkodobeho ani z dlouhodobeho hlediska nic nezmeni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad GOM (3d skener) byval kdysi pouze na linuxu a ted nedodava nic s linuxem. Kvuli uzivatelum a take kvuli, svete div se, kvuli podpore HW! Budem pokracovat dale - Adobe taky spekuloval s linuxem, HP se svymi CAD taky a dalsi stovky firem, akorat to proste nedopadlo, nebot naklady na vyvoj byli mnohem vyssi, nez kolik z toho meli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pravda je jedna věc:
Vyrostla nam generace (a ta další bude ještě o "krok dále"), která v drtive vetsine vezme "zarizeni", pusti si facebook, nejaky IM, maximalne ještě něco tomu podobného, napise tunu blabolu na blogisek, vyfoti super fotakem na mobilu super fotečky, kde se tvari tak loztomilousce, vyvesi je kamsi na blogisek a na facebook, a....a pak to vecer vypne a jde spat.
Temhle lidem je SKUTECNE zcela jedno, jaky pouzivaji OS, jake je to zarizeni, jaky to ma HW, jak je to rychle(tohle dokaze uz cokoliv dneska).
Další generace myslim bude ještě posunutejsi.
Když si jdou zahrat hru, tak si koupej konzoli, nakonec hry se dneska daj uz hrat i 1 tlačítkem, aby prilis lidi neiritovalo, ze nedokazou premyslet, nemaj postreh a i jinak to jsou dementi - pro tyhle lidi se hry delaji především, takze brzo nebude potřeba zadny super HW ani na hry...

A my "nadsenci" holt zustaneme v mensine.

Je otázka, jestli tohle v MS chapou, ci ne.
Pokud ne, tak MS zustane silny ve firemni sfere (tam jsou precejen požadavky diametralne odlisne a nuzky se budou rozevírat ještě vice), no v segmentu "BFU" to prevalcuje cosi jako Android/cokoliv, je to v podstate uplne jedno

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

myslim, ze to chapu, ved preto pustili na trh Win8, co je iste krok tymto smerom, aj ked to este potrebuje doladit....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano v porovnání s předchozí generací, která má problém s magneťákem s pěti tlačítky a naprogramování VCR nebo blíže současnosti set-top boxu považuje za nelidský úkol. A často je jen pasivním divákem, místo toho, aby alespoň nějaký blábol napsala. Zase opatrně s tou starodávnou rétorikou o nové generaci lidí.
Jedno jim to asi nebude, ale je velká pravděpodobnost, že zůstanou loajální tomu na co jsou zvyklí, nebo co dostanou předinstalované. A to neplatí nutně pro BFU. Pro duševně zdravého jedince je OS prostředek a nikoli cíl. A na všem to taky neběží - můj china tablet to teda nezvládá a nedej bože kdyby si člověk chtěl otevřít víc panelů.
Ohledně her dnes mě teda často naopak irituje, že mám namapovanou skoro celou klávesnici nebo si představte gamepad s nesmyslným počtem mačkátek.
Taky pozor, aby jste si nespletl nadšenectví a elitismus. To, že se někdo za léta naučil zbytečně složité a nepoužitelné ovládání neznamená, že jednoduché a intuitivní ovládání je k ničemu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nepsal v nejakem "svatem rozhorceni, ze vse stare bylo lepsi".
Spise je to tak, ze to bylo jiné, a jiné to bude za další generace to bude zase jiné.
Lide dneska v DRTIVE vetsine vůbec nevedi, co je nejaky OS. Mají mobil s Androidem, například, ale to oni ani nevedi, ze je to nejakej OS, proste to je "mobil s Androidem", ale spise bych řekl, ze to je "ten novej mobil od HTC".
Tem lidem je dneska ZCELA jedno, ja jakem OS bezi jejich facebook, fotak, icq, internetovy prohlizec(a je jim naprosto jedno jaky, proste to je "ten internet").

Například obrovsky nastup Androidu osobne prikladam prave tomuto fenomenu. Lidem je uplne ukradeny, ze tam maj nejakej Android. Je jim to fakt jedno, kdyby tam byly Windows Phone a dělalo to to same, tak by to ani nepoznali, a to same plati s cimkoliv jinym.

Co se tyce her, tak proste trend je v cim dal tim vetsi jednoduchosti, a to VSEHO.
Především je jednodussi obtiznost (docela legracni jsou ty videa, kdy někdo hral nejakou zavodni hru s tim, ze zmackl tlacitko, pak polozil ovladac vedle sebe a nechal to byt, pricemz tedy nevyhral, ale dojel treti....a podobne).
Namapovana cela klavesnice, to nevim (i když jsou takove hry, kde se tim da pomoct, ale není nutne to používat), ale když hraju třebas Starcrafty, tak pouzivam velke množství klaves, a neumim si představit to hrat bez klavesnice (v podstate to není mozne, pokud clovek chce hrat trosku lepe, nez na uplne minimalni urovni). Ovšem dneska je trend takovehle hry nedělat, a delat radsi něco jako novy Tomb raider, kde když clovek nevi, jak dal (pokud je teda tak debilni, ze to nevidi na první pohled), tak si zmackne tlacitko a uno mu to ukaze, co ma delat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lojzo, tito dnešní už tě nepochopí o čem píšeš, ač je to naprosto přesné. Příklad z praxe. Máme starou, žravou, neROHS, ne AAA++, ale bezporuchovou Calex 175R. Dnešní školák na to čučí jak štajgr na zapalovač v rubáni a ptá se, co to je!!! A to nemluvím o tom, že zcela neekologický Color 438, který za 22 roků provozu vyžadoval jen vyměnit diodu na zhášení zpětných běhů (nahrazena obyčejnou usměrňovací) holt nezapnou, protože to nemá dálkový ovladač, automatické ladění a těch ovládacích a ladících čudlů to má na jejich IQ prostě moc. Další kapitola je mobil. Černobílý. Jsem za kreténa do té doby, než vyjdeme na slunko. Já nemám problém se čtením a mladí do toho mžourají jak kočka do slunka.
Takže jsem rád, že to vidíš s těma našima následovníkama stejně. Akorát je hrozivé, že toto o nás a našem životě už rozhoduje :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako ja se nove technice nebranim, když ma smysl:-)
Lednicku mam "americkou" a musim rict, ze uz bych doma nemenil - přes leto ma docela i problém přes noc dorovnat tu moji spotřebu ledu (před den z toho vysypu klidne 5 litru ledu:-))
PC mam také "neustale" modernizovane, ale to především kvůli hram (ale poslední upgrade jsem delal před rokem a pul a dodnes to je naprostej high end, co se domácího pouziti tyce, takze to ještě par let vydrzi - proste když upgraduju, tak aby to mělo smysl a aby to par let vydrželo, neupgraduju proto, abych se mohl nekde vytahovat, ze mam každý rok novy PC)

To same TV, mam takovou, jakou proste chci, neresim nejake moderni trendy a tak, koupil jsem si takovou, jaka mela smysl...dalkovy ovladac je fajn, když si predstavim, ze když vecer lezim a prepinam si na satelitu programy a zkousim, jestli nekde nedavaj nejake porno, co by se mi libilo :-)))), tak to bych se nalital:-))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A++ ma spotrebu za mesic do 30kwh=cca 150kc, lednicka F (coz je asi ta tva) ma za mesic spotrebu 150kwh=750kč, D ma napriklad 110kwh=550, za rok rozdil 6000 - 7200kc. Nova lednicka vydrzi 4-5 let, za tu dobu se ti vrati 3x oproti tve stare ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, a když clovek koupi něco "ne uplne nejlevnejsi kram", tak to vydrzi řekl bych i dele nez tech 4-5 let, to povazuji za nutne minimum a byl bych nastvanej. Osobne ocekavam zivotnost me lednicky minimalne 10 let, idealne i vice.
A je pravda, ze zrovna u lednice ma smysl premyslet, pokud clovek ma takovouhle klasickou "komunistickou" lednicku, tak na elektrice je to znat. U me by byl ale především problém s velikosti - mam lednici, co ma i mrazak vetsi, nez ta cela jeho lednice (nic proti, třebas mu staci) a samotna lednice ma tak 5x takovy objem, spis vice, ale stejne mam občas problémy, ze je to všechno narvane a nemam kam dat nove věci :-)))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já zase neříkám, že dnes je všechno dobré či alespoň lepší, ale zrovna v těch věcech, které jmenuješ mám přesně opačnou zkušenost než tu říkáš. Samozřejmě jestli místo slova "dneska" omylem myslíš "nikdy", tak by se dalo +- souhlasit.

Svoje OS si myslím ví hodně (obzvláště právě mladých) lidí. Ono to neni tak složitý, když to při každým bootu člověka bije do očí. Jenom starší lidi prostě nikdy nečtou obrazovku, jako by neexistovala - z toho taky vyplývá problém, když se jim na tom snaží člověk něco vysvětlovat.

Mobil byl v minulosti prostě mobil, a jenom retrospektivně se dozvídám, že to byl nějakej Samsung Bada a kdovíco je třeba na černobílém mobilu pisatele výše. Dal bych ruku do ohně, že 90+% lidí pozná jestli má android nebo widle, za předpokladu, že daný přístroj zvládnou ovládat.

Starcraft je podle mě zrovna ten elitismus. To je jako když člověk paří roky Mortal Kombat, aby se naučil všechny komba. Nebo s oblibou hraje Crusader: No remorse. Prostě zdravýho člověka to nutně musí přestat po pěti minutách bavit, když dnes existuje něco lepšího. Dá se udělat skutečně náročná hra s jednoduchým(nebo spíš praktičtějším) ovládáním řekněme Star Control, dnes třeba FTL.... nebo šachy. Samozřejmě když už máš volitelnou obtížnost, tak tam dáš i něco co zvládne i postiženej člověk - si taky chtěj zahrát ne.

Zase celá klávesnice to přeháním, ale normální situace, že když položíš ruku na klávesnici, tak už nemáš kam dát další akci, aby to bylo nějak ergonomický natož abys to všechno zvládl mačkat včas v daných situacích. Jóóó dřív v dobách split-screenu se na to vešli čtyři lidi :)))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zvolil jsem konzoli ne proto, že je jednodušší na ovládání (sám jsem dlouho hrál na PC). Okolo herního PC je daleko více práce s upgradem HW a optimalizací ovladačů. Kombinace notebook + konzole mi dává možnost vybrat si titul bez ohledu na použitý HW, do příchodu Windows 8 také rychlejší start zařízení a vámi zmiňované jednoduché ovládání.

Držím palce vývojářům pro nové generace konzolí, ti kteří využijí výpočetní sílu cloudu si získají bezpočet fanoušků.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Warmane, ty máš problém s pochopením psaného textu:
1) pro MĚ je to nejlepší na světě co mám, ale NIKOMU TO NENUTÍM!
2) píšu o mém zařízení potřebném k zakončení kabelu od internetu. Nepíšu NIKDE, že to používám, či potřebuji k něčemu jinému co tady jmenuješ.
3) Ano, wokna na to samé mají 25GB a byl jsem nucen mít v záloze náhradní disk. Teď mi na 5GB stačí k nekomprimovaného obrazu systému, programů a dat fleška 8GB za 150,- ká. Dokonce na to samé mi stačila kazeta a 48kB RAM. (bez netu).
4) Pokud PC používáš i k jiným účelům a hraní, tak je pro tebe nezbytnost mít wokna.
5) Já PC používám k práci a tak mám holt Linux. V čem je probém?
6) A že nepodporuješ lidi mého typu je tvůj problém a má zbytečná starost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1)Aha, to pomlouvani microsoftu a vyzdvihovani linuxu do výšin není podle tebe vnucovani? V okamziku, kdybys rekl, pouzivam linux, nebot mi staci, tak by to bylo ok. Ale ty reknes jedinych 5 vyhod linuxu a jedinou nevyhodu windows misto objektivity ;) zapomels rict nevyhody te tve flashky - nefungujici 2d a 3d akcelerace, zakladni funkcnost systemu (obcas nebude fungovat ani zvuk),...
2)Jestli chces jen nacist www stranky, tak ano, na to je linux dostacujici system
3)tak das o 300 vic a mas 21GB flasku ;) krom toho jde winodws nainstalovat i na flasku, ale neni to takova prdel
4)Pouzivam pc nejen k hrani, uvedl jsem par programu, ktere pouzivam a na linuxu proste nejedou
5)Co presne delas za praci, ze ti staci linux?
6)muj problem to neni, jen nemam rad troly ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

3) melo byt 32GB flaska ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Win7 Ultimate na 30GB 1.8" Hitachi a zabírá to ccá 12GB (neokousané). Z flešky to běží (až tak těžké to není). OSX se mě vejde na 8GB oddíl i tu flešku. Linux (Mint) taky 8GB stačí. Jedno mají ovšem společné - tu flešku to dokurví do měsíce-dvou byť je sebekvalitnější (SuperTalent, Patriot) navíc rychlost je opravdu ubohá. Jako nouzovka dobré, ale provozovat to na práci může jenom sebevrah ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) Podle mě ano. Tohle tu dělá pan Ježek - naposled třeba u článku s nadpisem "Windows 8.1 jsou dokončeny" vnucuje hned několik distribucí linuxu http://diit.cz/clanek/windows-81-jsou-dokonceny a hned pod to narve screenshot z Suse jako prase. Inu "nezaujatý to redaktor"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mi vyčítat tisíc věcí, ale těžko to, že jsi nepochopil obyčejný žert. Ale ono se snadno od klávesnice soudí člověk, kterého jsi v životě neviděl, neznáš ho a nikdy si s ním nemluvil. Ale když tě to baví, tak si to klidně užívej :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže on opakovaný vtip už není vtipem. Děláš (když už jsi nabídl tykání :) to tu pořád a dokolečka. Navíc nepotřebuju nikoho znát nebo s ním mluvit abych za určité časové období zjistil jaký má názor - z tebe je to poslední dobou silně cítit v každém článku o MS nebo naopak o Linuxu (MS sux, Linux rulezzz) a bohužel ztrácíš jistý neutrální náhled :(

PS: Co ta lež u článku o A-Data? Opravena, nebo "zapomenuta"? Mohu samozřejmě jmenovat další, ale myslím že víš moc dobře...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc nepotřebuju nikoho znát nebo s ním mluvit abych za určité časové období zjistil jaký má názor ..."

... a právě tohle je tvůj VELKÝ omyl. Nicméně vzhledem k tomu, jak se projevuješ pod mými články minimálně posledních několik měsíců jistě pochopíš, proč s touhle debatou nemám chuť ztrácet čas. A klidně si to považuj za zbabělost, jestli chceš, nicméně to nic nemění na tom, že o mě nic nevíš a ve svém názoru se mýlíš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ok, můžem dát faktickou ;)

s adata es minimálně spletl, ale neopravil - chyba (mimochodem vyčíslitelná, na to fakt bacha)

Zbabělost nikdy nezaměňuji za nevzdělanost - pokud si, a teď si to řekněme na rovinu vezmeš k srdci tak pevně věřím, že k tomu v budoucnu docházet nebude ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenhle díl tedy nadzvedl i mě :-)

Nejdřív by mě zajímalo, které že to _otevřené_ standardy MS vyvíjí a mají z nich užitek všichni? Nenapadá mě jediný "inter os" protokol, který by MS nezkurvil. Počínaje třeba IMAPem, který outlook naschvál neumí, nebo třeba sambou (ano EU donutila MS, aby CIFS trochu otevřel, ale to neznamená, že je to ok).

"Vždyť ta společnost není 100% špatná od první do poslední kůstky. A nikdo neříká, že monopolista se nemůže změnit."

Ne, monopol se nikdy nezmění, dokud monopolem bude. Monopol si vždy bude řídit trh, to je z definice. A jestli není špatná ... Především má peníze až na prvním místě a hodlá pro to udělat cokoliv. Myslím, že minulost jasně ukázala, jaký MS umí být a je. Ano, MS se, jako jakákoliv společnost, snaží tvářit pěkně, všechno to svinstvo za ni udělá někdo jiný (BSA třeba, že ano). Dále otevřená spolupráce s NSA atp.

"Mám ráda Linux právě i proto, že je to minoritní platforma. Představa, že by se stal tou hlavní x86 platformou, na kterou by se přehrnuly hromady „běžných“ lidí (počítači příliš nepolíbených), dožadujících se svých běžných nástrojů, by Linuxu a jeho desktopovým prostředím spíše ublížila."

Na jednu stranu tuhle obavu sdílím a do jádra se opravdu dostávají věci, které tam nemají co dělat, na druhou stranu je to stále nejlepší serverová platforma a na této věci se patrně nic nezmění. No a Linux není jediné jádro, klidně můžu přejít na nějakou distribuci BSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jste u tech plku wohovne, co rikate na tuhle statistiku webovych serveru?
http://w3techs.com/technologies/overview/operating_system/all
http://w3techs.com/technologies/details/os-windows/all/all
http://w3techs.com/technologies/details/os-linux/all/all

Ze linoxovych stroju na webu je min nez windows ha?:)
Pravda, sice je tretina stroju unknown, takze se tam patrne nejaky linux skryvat muze, ale to plati i o windows. Kazdopadne ty cisla jsou o nekolik radu jinde, nez se tak nejak obecne (hlavne v diskuzich) o windows serverech mluvi ..... vetsinou se zmini jen promilovy a naprosto bezvyznamny segment jednoucelovych superpocitacu .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mi prosimte postni diskuzi, kde se pise o tom, ze se linux na serverech nepouziva. Kazdy, kdo se v tomto orientuje vi, ze linux ma vetsi zastoupeni v serverech jak windows (a osobne si myslim, ze to bude vic jak 1:2). To je jediny, kde ma linux poradnou budoucnost, na desktopu proste nema jak zvitezit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Precti si to jeste jednou .... vetsinou se rika, ze DRTIVA vetsina webu bezi na linuxu a ted je videt, ze je to pul na pul a identifikovanych windows stroju je dokonce vic .....
Ano, LAMP je ok na jednoduchy server, ale taky bych ted uz asi zvolil robustnejsi IIS, uz jenom kvuli developer nastrojum. Navic u vetsiny hostingu si je mozno vybrat a byva to v cene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsak si to precti po sobe jeste jednou ;) ja to pochopil opacne, nez jsi to myslel, nebot jsi to tak psal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses vypatlanej az to boli...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zato tyhle obohacující příspěvky je radost číst :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A napadlo te nekdy, ze internet netvori jen webove servery Ha?
Windows na serveru nema co delat a vubec se k tomu nikdy nehodil.
Daji ho tam jen ti, co si mysli, ze umi vyvijet, pardon, klikat ve visual studiu. Kdy jim bylo celou dobu at uz ve skole nebo ve firme vtloukano do hlavy, ze microsoft je proste nej.
Cela .NET technologie je uboha fraska, jedna se jen o dalsi vendor lock-in. Proboha, k cemu delaji takovou technologii, kdyz ji stejne nemuze pouzivat nikdo dalsi (Mono nepocitam). To prece musi napadnout uplne kazdeho, ze neco neni v poradku. Holt vymyvani mozku se jim dari skvele. Svoji neschopnost pak maskuji presne jak to dela BTJ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows na JAKEM serveru nemá co delat?
Pokud se například budeme bavit o SQL serverech, tak ty, pokud se něco zcela zasadne nezmenilo za poslednichpar let, mají docela slusne zastoupeni v porovnani s konkurenci - byvalo to před par lety tak pul na pul...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A proc tomu tak je? Protoze jsou na tom zavisle dalsi mrkvosofti sluzby. Proste vi, jak dostat lidi pod pantofel a i kdyz lide potom chteji od nich pryc, tak musi u nich zustat.
Holt zalezi na spravnem rozhodnuti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ooo nikoliv...
Pro mnoho aplikaci je zcela jedno, jestli bezi například na SQL serveru, ci například na Oraclu. Klasicky priklad v podnikove sfere je nejaky CRM systém, ucetnictvi a podobne.
Obvykle se pak resi "co nam prinese SQL server, kdo se o to bude starat, kolik to bude stat atd, vs co nam prinese Oracle server, kdo se o to bude starat, kolik to bude stat atd"
Evidentne koukam presne vis, o cem hovoris.

Mimochodem jsem před casem delal prave pro Oracle a tyhle "servery" jsem prodaval. Takze fakt me nejde obvinovat, ze bych nejak Microsoftu nadrzoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ale, zase tu pomlouvame neco, o cem nic nevime?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co taky čekat od člověka co tvrdí, že GUI na server nepatří a chytří lidé si na server Windows nedají (renda9, 9:10, 01.09. létapáně 2013) :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jestli se do cela Microsoftu postavi Elop, tak bude jeste sranda ... :-D

Jinak MS pomalu umira a drzi se ve dvou sferach - firemni, tam je OK a dari se. No a ptotom u hracu, DX11 sou porad zdaleka nejpouzivanejsi nastroj vyvojaru, jenze ted kdyz PS4 jede pod FreeBSD a teda OpenGL, se tohle muze velice rychle zmenit a Microsoftu zustane jen ta firemni cast trhu, coz asi nepovazuji za idealni, budou si tak cim dal vic konkurovat s IBM, HP a dalsima, kteri ve svete osobnich PC zemreli a zustali jim "jen" firmy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže přijde Playstation, tentokráte čtyřka a obrátí celý herní svět naruby. Xbox proti ní nebude mít šanci, na Win se postupně přestanou vydávat hry (nebo jen minimálně), grafiky opustí DX protože bude defacto neperspektivní platit MS licenční poplatky.

Mno, tyhle domněnky tu byly už v začátcích konzolí (dejme tomu od 3DO a PS1) kdy MS začal prosazovat DX pod Win a hry byly kvalitativně mnohem lepší na konzolích, o nákladech na herní pc nemluvě. Extrémní oblíbenost automatů/konzolí třeba v Japonsku to i potvrzovalo. Dnes ale víme, že pc jakožto herní platforma rozhodně boj neprohrála a stále si drží majoritní podíl (světově). Souhlasím, že v Japonsku může pcčko Sony oslabit, ale to je asi tak všechno, ve zbytku světa nemá a šanci a rozhodně ne v nejbližší budoucnosti kor s takovým hardwarem, který je proti PS3 jen o kousek dále. Pokud se podíváš na některé série "ps killer games" (třeba Tekken) tak ti jistě neušlo, že jej namco vydalo pro víceméně konkurenční xbox. No a rozhodně nevěřím, že to bylo kvůli tomu aby xboxáři přešli na plejstejšna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, o to vubec nejde, je jasny, ze podil konzoli se nijak dramaticky zvedat nebude, ty hraci, kteri jsou zatizeni na konzole, uz nejakou maji a maximalne ji vymeni za novejsi. Obrovska vyhoda PS4 je v tom, ze hry budou behat pres OpenGL a proc by vyvojar, kterej vytvori hru pro PS4, tu hru predelaval na PC pres DX11, kdyz proste muze pouzit to OpenGL taky, no a tady se otvira obrovska sance pro linux. Za prve OpenGL bezi i pod linuxem, takze kdyz to vyvojar upravi, muze ta hra bezet nativne, do toho ho bude tlacit i Steam nebo kdyz se na linux jako minoritni platformu vykasle, tak hra pobezi pres Wine. Jinymi slovy nic nebrani tomu, aby linux postupne ukousaval i z podilu hernich PC. Dneska mas situaci takovou, ze temer vsechny hry pro PC jsou pres DirectX a teda nativne na linuxu nejedou. Pres Wine rozchodis skoro vsechny hry na DX9, ale problem je DX10/11, jehoz rozchozeni na Wine je v nedohlednu. Teda clovek, ktery chce hrat hry hned vi, ze musi investovat do Windows i kdyby nechtel. Pokud se bude vic programovat pres OpenGL - Playstation 4 a Android, tak hrac zacne mit na vyber. A to je vyborna zprava pro linux, ale spatna zprava pro Microsoft.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výhoda OpenGL je určitě výhodná pro portaci, o tom žádná. Ale obávám se, že pouze v tom, že hra na PS, Xbox, PC, Mac a Linux může vypadat plus/mínus stejně. Microsoft bude stále protlačovat DirectX (PC, Xko), v PC má stále hodně navrch. Naproti tomu Sony musí podchytit větší část "PS only" titulů aby si ukouslo výhodu pro prodej PS jinak opět "vyhraje" pouze v Japonsku (proto taky Xbox nevyjde v Japonsku a naopak PS v USA v první vlně). Pak je tu ještě otázka, zda vývojář řekne, že ho DX nezajímá kor když se hry stále vyvíjí tak, že rok-dva jej krmí víceméně vydavatel a ten bude chtít vydělat všude (a proto taky vypadají porty hrozně). Samozřejmě se tím otvírá brána novým studiům a nezávislým tvořitelům nicméně ti většinou nevytváří AAA tituly protože na to zkrátka nemají jak prostředky tak čas. Steam si určitě polepší, ale rozhodně velké zajeté firmy "nepřepere" ikdyž budou hry multiplatformní a Linux už vůbec ne (pro 3% trhu nikdo nebude raketově vyvíjet hry, pokud ovšem z win platformy nikdo raketově nepřejde na Linux a jak se zdá tak za 20 let se raketově Linux nezvedl).

Wine je kapitola sama pro sebe, je to defacto jediná možnost jak si něco na Linuxu zahrát (ikdyž imho existují lepší alternativy typu WinOnLinux/WinOnMac kde jsem rozchodil větší počet her).

Hráč do Win investovat nemusí, stačí mu pořízení konzole. Hardcore hráči na Windows už pak jsou a obávám se, že na Linux nepřejou ani za zlatý prase (většinou mají nějakou hru zakoupenou právě pro Win a na Linuxu není, opět by tedy musel Linux šlápnout do pedálů a podchytit "Linux only" tituly stejně jako v případě PS s tím, že by musel nabídnout minimálně stejnou kvalitu jako PS s menšími náklady na hardware a to půjde jen velmi těžko, viz. projekt Piston).

Android nemá majoritní podíl na trhu, nemá čisté OpenGL - tam vede iOS (proto jsou jableční zákazníci považováni za bonitnější jak u her tak u aplikací).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Android ma jednoznacne majoritni podil na trhu, iOS jde uz dlouho do ...
Nevim, kde na to chodite.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, napsal jsem to špatně - Android nemá majoritní podíl zisku s hrami (u iOS je to až čtyřnásobek http://blog.appannie.com/app-annie-idc-portable-gaming-report-2013-q2/)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A jinak si můžeme připomenot fiasko s OUYou, jakožto zástupce Androidí herní konzole za snovou cenu. A doporučuju se na to podívat pořádně a ne tak nadšenecky jako zdejší zaslepený "redaktor". Jen napovím: NeoSlate tablet, OneLaptopPerChild, konzole Phantom... O Pistonu také vyšel poměrně slušný článek ve Stuffu August 2013 ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

WinOnLinux vubec nevim co je. Absolutne nemam problem s Wine, rozjel jsem kazdou DX9 hru, kterou jsem chtel.
Nevim, jestli se chapeme, cele je to jenom o tom, ze vyvojar, ktery se rozhodne vyvijet pro PS4 musi pouzit OpenGL, pokud bude vyvijet pro Xbox pouzije DX. Oboji je lehce prevoditelne na PC (DX pouze na Win, OpenGL jak na Win tak na linux). OpenGL (zjednodusene) je i na Androidu a na iOS. Proste vyvijet pres DX musi jen vyvojar Xboxu, pokud pro Xbox nevyviji, ma jednodusi pouzit OpenGL a vytvorit tak multiplatformni hru (samozrejme jsou pak potreba dalsi upravy, ale jednoduche oproti tomu, kdyby jel pres DX a pak to chtel konvertovat na jinou platformu), ktera ma hotovy zaklad pro to bezet pod PC - Win a linux, PS4, Android a iOS. Navic neni nutne delat konverze na linux, ikdyz proc by ne, kdyz to je jednoduchy, protoze tu je Wine, pres ktere to pujde taky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ahá, já jsem lhal :) Je to PlayOnLinux/PlayOnMac http://www.playonlinux.com/en/ / http://www.playonmac.com/en/ - spletl jsem si to s WinOnX (spouští Win apps na Macu, imho špička)

Jinak samozřejmě s OpenGL to chápete správně, ale je tu zásadní faktor a tím je vydavatel, který tlačí na vydání hry co nejdříve a samozřejmě na multiplatformu hází většinou bobek (proto taky ty porty vypadají různě hrůzně). Mobilní verze bych nechal na pokoji, tam to není pouze otázkou v čem běží grafika, upravuje se tam prakticky všechno a nelze portaci zautomatizovat (navíc nikdy nejde o multiplatformní AAA hry).

Wine není nativní, je to pouze jakási berlička s proměnlivou funkčností ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ja myslel, ze to je nejaka konkurence Wine, ale tak PlayOnLinux neni nic jineho nez Wine, akorat je v tom databaze, ktera hra bezi nejlepe pod jakou verzi Wine a zautomatizovany instalator te hry, pripadne dalsich komponent, ktere si normalne musite slozite nasosat do Wine a tady se stahnou automaticky. Takze oddelene ma kazda hra svoji verzi Wine a vsechny dalsi knihovny, ktere hra potrebuje ke spusteni, teda nevznikaji zadne konflikty, je to dobra utilita, ale stale je to v zakladu Wine.

Jo s tima vydavatelema rozumim, ale vydavatel tlaci obvykle tu platformu, kterou zvolil jako stezejni a pripadny port uz je pak navic. Do budoucna to vidim tak, ze vydavatele budou tlacit konzoli, ale zaroven budou chtit postihnout i rozvijijici se segment tabletu a mobilu, tada minimalne se bude tlacit i na Android verzi a jak i pises, vzhledem k vetsi bonite iOS, se bude tlacit i to. A porad je lehci predelavat na Android OpenGL hru nez DirectX, ikdyz se tam toho musi predelavat vic a neni to uplne snadny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, WinOnX je také Wine, ale opět všechno funguje na jedno kliknutí ;)

Na tablety jedině nějaké hříčky, které by na pc a konzolích dostaly AAA jen těžko. Proto se také na tblety/mobily stále více firem specializuje a vyrábí pouze na ně (viz. Dead Trigger). Navíc už dnes je OpenGL ES značně omezen výkonem a v blízké budoucnosti se nic zdvojnásobovat nebude (ač jsem si vědom, že se mobilní segment rozvíjí nejrychleji) protože drtivá většina přístrojů používá jeden a ten samý ARM

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Holky, má to cenu číst nebo to jsou opět lži a polopravdy jak je zvykem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lzi snad ne, spis takovy zensky zvaneni, neco jako kdyz manzelce prijde kamaradka a zacnou krafat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechť povstane OS/2 ;-)
Myslím, že jediným uživatelsky dobrým (neříkám vele úspěšným) produktem MS (+IBM) byl OS/2.
http://cs.wikipedia.org/wiki/OS/2
Užíval jsem si OS/2 desítku let. MS-Windows (MS-DOS) si k němu nemohly ve stabilitě a kvalitě čuchnout. Ano, OS/2 byl v naší zemičce dodáván předražený. IBM divizi PC prodal/vzdal a tak OS/2 skončil.
OS/2 perfektně zvládal sítě, ... (slza v oku). ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

však tu je pokračovatel ecomstation, ten je ve verzi 2.2 beta ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně je eComStation v prodejní verzi 2.1. Verzi 2.2 lze stáhnout a vyzkoušet jako demo CD. Běží na starém i moderním železe, jen není určen pro BFU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.