Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: Vive la France, už potřetí

"Tak ji zkuste taky" - NE, proc zkouset obskurni nevyznamnou distribuci jako je Mageia, kdyz si na PC muzu dat Ubuntu nebo jeho povedeny klon Mint. Nebo muzu rovnou nahodit Debian. No a pokud tyhle debianni systemy nekdo nema rad, je tu Fedora. Vsechny tyhle distra maji jedno spolecne, netreba se v tom vrtat, aby to fungovalo, vsechny problemy uz nejspis vyresil nekdo pred nami a zverejnil na netu. Vubec ani nebudu mluvit o poctech programu upravenych pro jednoduchou instalaci v ramci distribuce ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidně pokračujte - ArchBand, Zorin, CrunchBang, Puppy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Totéž jako Redmarx. Na Mandrivě jsem začínal pronikat do Linuxu a ještě se o ní vyplatilo psát knížky. Ale tak nějak neudržela krok se změnami v Linuxu a ani její levoboček Mageia to už nevytrhne. Je to srdcovka pro skalní a hlavně zkušené fandy.
Když už to zapíchl i Bibri, místní náčelník přes Mandrivu, nuž potom není o čem dále diskutovat.
http://www.bibri.net/2012/09/17/zmena-je-zivot/#more-1893

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jej, uz jim opravdu mizi i skalni priznivci. ja zacinal na Redhatu, potom dlouho Mandriva a pak "zpatky" Fedora, jenze na Fedore byly dlouho neresene problemy s ovladacema NVidie a tak jsem presel na Ubuntu. Ted mam na starsim notasu Ubuntu 10.04, na jednom PC Ubuntu 12.04, na druhem PC Mint 14 a na tretim starsim PC Mint 13. Proste si me "ubuntaci" ziskali a na Fedoru se nevratim ani presto, ze jsem slysel, ze ty problemy co byly uz jsou vyresene. Mageiu vnimam spis jako distro pro lidi, kteri chteji byt necim zvlastni a vubec jim nevadi, ze misto prace v programech se budou vecne vrtat v systemu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ty problemy tam nikdy nebyly ;-)) bud musel clovek dat driver od nvide, nebo muzel nahodit repozitar ;-)))

dnes se vsechny 3 repozitare pro Fc spojily (no uz je to par let)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

musel clovek modul nouveau zakazat v grubu, aby se nenacital a pak teprve slo nainstalovat proprietarni ovladac stazeny ze stranek NVidie, teda vetsinou, nekdy stejne nesel. A nevykladej mi, ze problemy nebyly, sveho casu jsem si s tim uzil dost a nejen ja, resili jsme to furt na foru fedora.cz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale byly, navíc jsou horší a horší. Např. na notesu MSI CX700 nelze nainstalovat nic nad 10.04 (cokoliv novějšího hází errory jak na vga tak na řadič). Upgrade z 10.04 na 12.04 no problem, instalace problém. Hlavně že ten blbeček s fakáčem má keců plnou hubu (a s ním potom půlka internetu), ale očividně to před tím to šlo lépe. Opět podotýkám, že ta půlka internetu si teď pochvaluje jak se díky tomu fakáči nVidie polepšila (mimochodem Ubuntu je na té integrované nehorázně pomalé, proti nenáviděným Windows je to o řád, ne-li o dva horší).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U mě taky zvítězilo Ubuntu, protože jako BFU jsem si s ním poradil bezezbytku. Ovšem jsem se díval na poslední Open Suse, které si vyzkouším, a jako pro všechny případy abych ho měl v ruce, kdyby se snad něco v Canonicalu zvrtlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja mel kdysi OpenSuse na virtualu pod virtualboxem a nijak me nezaujalo, takze jsem timhle smerem pak uz vubec nepremejslel, ja zkousel i ruzne minoritni projekty jako PClinuxOS nebo ted mam na virtualu hozenej PC-BSD, to je jak linux nekdy pred 10 lety. :-D Nicmene uz na tohle zkouseni nemam cas, Ubuntu (respektive Debian) a jeho klony jsou natolik propracovane, ze neni duvod nikam jinam utikat. Neocekavam, ze by se to v Canonicalu zvrtlo, protoze to by byl skoro konec linuxu a to proste neni mozny. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak ten obrázek mi něco připomenul... v rámci toho, abych trochu víc pronikl do "tajů" terminálu, tak jsem si na notebooku (Dell D630, trochu starší, ale stačí) nainstaloval arch... Při prvním bootu z USB jsem se sice trochu lekl, něco jako "jéžiš, najelo mi to do příkazové řádky", jenže po chvíli bádání (stačilo se jen letmo mrknout na jejich wiki), že instalace není až tak složitá a člověk se aspoň něco dozví :)

Vážně uvažuju o tom, že i na svůj "velký" počítač (kde mám zatím povedený Mint 14) nainstaluji Arch, asi jsem se do něho zamiloval :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu ... ubuntu je divne, casto pomale, ale je dobre por zacatecniky a ma dobrou wiki ... tak proc ne, nakonec linux jako linux, kazdy si tam nastavi co chce a muze si ji ohnout jak chce ...
Nekdo rad slax, jiny debian, jini RH clone .... ja jsem presel ze Slackware na RedHat ... debina byl zmetek, kde nic nefungovalo, casto bylo treba prekompilovat baliky ... ale dneska uz je celkem jinde ... teda diky RHEL, protoze RH patche se dotaly do glibc a zbytku, nevim proc, nechteli je a kvuli nim nefungovaly programu z velkych unixu, proze tam chybelo kus posixu, takze kdyz to firma zkompilovala fungovalo to jen pod RH a SuSe (ti ty RH patche brali primo od RH ;-))

Dnes je nastesti celkem jedno, kdo co pouzivam, protoze uz vsichni RH poslouchaji ;-))) a tak nejak se vyvoj zakladnich komponent spojil napric distribucemi, dokonce uz i kernel neni v RH z 1/3 prekopan a je tam jen par patchu ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.