Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AOC AG251FZ: 240Hz LCD s FreeSync

To chci, to potřebuju. Chci sledovat jak se mi točí vrtule na větrníku za oknem a ne že uvidím nějaký rozmazaný šmouhy. Pěkně každý list ostrý. Pro mne nutnost :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Smutne je ked ma clovek tuto vec, kupi si hru.. a zisti ze hra ma 60fps lock :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vsak to umi i LFC a panel je tak dobry ze dokaze zmenit stav za 4ms bez overdrive nejen G2G :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

optimisto, 30...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych rád požádal redakci, aby dál nešířila ten marketingový blud, že FreeSync=AdaptiveSync. Nerovná. AdaptiveSync je norma DP, FreeSync je nadstavba AdaptiveSync která splňuje další kriteria určené AMD. Aby dostal monitor nálepku FreeSync, musí projít testy u AMD. AdaptiveSync nikdo nekontroluje. V krajním případě může být monitor s AdaptiveSync a rozsahem 58-60hz, což nikoho jistě nevytrhne a takový monitor FreeSync nálepku nikdy od AMD nedostane.
Poslední dobou jsem se o to dost zajímal a na většině shopech to nerozlišují a AdaptiveSync je pro ně FreeSync. Pak dochází k nepříjemnému překvapení ze strany zákazníka.
Kdy asi tak nVidia začne kompletně podporovat DP1.2 (chápejte AdaptiveSync který je součástí)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„AdaptiveSync je norma DP, FreeSync je nadstavba AdaptiveSync která splňuje další kriteria určené AMD. Aby dostal monitor nálepku FreeSync, musí projít testy u AMD. AdaptiveSync nikdo nekontroluje. V krajním případě může být monitor s AdaptiveSync a rozsahem 58-60hz, což nikoho jistě nevytrhne a takový monitor FreeSync nálepku nikdy od AMD nedostane.“

To samozřejmě není pravda, tak to nefunguje. V první řadě FreeSync nemá na monitor jiný požadavek než podporu AdaptiveSync. Funkcionalita navíc je věcí ovladače a grafické karty AMD, s výbavou monitoru nijak nesouvisí. Co se rozsahu frekvencí a dalších parametrů týče, zdůraznila AMD, že na udělení certifikace nemá žádné restrikce, tudíž není stanoven ani rozsah frekvencí. To je věcí výrobce. FreeSync certifikace v první řadě zajistí, že se monitor před vydáním dostane k AMD, kde otestují, že to funguje, čímž se předejde problémům. Nic víc, nic míň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Míšek má minimálně pravdu v tom, že dokud není monitor uveden v oficiálním seznamu AMD freesync monitorů, neměl by být titulován "freesync". Certifikace freesync si neklade sice žádné extra požadavky (kouzlo otevřených standartů), ale minimálně je přínosná v tom, že máte od AMD potvrzenu funkčnost s jejich kartami a taky se dozvíte přesný rozsah freesync rozsahu, jestli je přítomno LFC, informace, které se mnohdy nedovíte ani z parametrů výrobce. Pokud tedy tenhle monitor v seznamu AMD není, nemělo by se v článku "freesync" vyskytovat. Je na to dávat pozor. Lidé pak často nesmyslně obviňují AMD za to, že výrobci uvadějí na trh levné monitory s nízkým adaptivesync rozsahem, až po bludy že freesync nezvládne ani 140Hz, že neumí LFC a podobné nesmysly, slýchám to dnes a denně. Jako majitele skvělého freesync Aceru 34" 3440x1440 75Hz s rozsahem 30-75 včetně LFC mě to vytáčí. Parametrově téměř shodný gsync predator taky od Aceru je totiž o 8 tisíc dražší. Když tím lidem na diskuzích vysvětluju, že s gsync si připlácíte, tak pak slýchám bludy typu že prý nemám LFC, že prý nemůžu mít více jak 60hz a podobné bludy. Bohužel nepřesné informace jako ve Vašem článku to jen přiživují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kdy asi tak nVidia začne kompletně podporovat DP1.2 (chápejte AdaptiveSync který je součástí)?"

NVIDIA DP1.2 podporuje. Pokiaľ viem spĺňa jeho všetky povinné súčasti. AdaptiveSync je nepovinné rozšírenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dále k 240hz monitoru. Tenhle monitor si umím představit opravdu tak maximálně na CounterStrike, Leaague of Legends, DOTA, možná Overwatch. Už u 144hz monitoru narážím u normálních her na těžké limity ze strany enginů, které nestačí buď zásobovat to jedno(ano jedno) jádro 4,2GHz Haswellu, nebo jsou jádra nevytížená, grafika také ne, ale FPS jsou nahoru jen snižováním detailů (typuji ucpané DirectX).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, vzhledem ke stavu v jakém jsou hry, kolik fps se ve hrách dosahuje, vzhledem k tomu že nefunguje v hodně hrách škálování a současně absence DP1.3 na monitorech je nejlepší volit vhodný kompromis. Tenhle monitor je jen a pouze na DOTU a CS, rozlišení je mizerné a TN panel v dnešní době mizérie též. Proto mám nový Acer BX340. Za 23 tisíc jsem dostal velikostně vyhovující 34" IPS panel kompromisní 3440x1440 rozlišení, které je dostatečně jemné, přitom ale stále čitelné i ve hrách které neumí škálovat hud a minimapu (problém 90% her tedy i jejich nehratelnosti na 27" 4K). Dále LFC pro momenty kdy se vám fps propadnou klidně i pod 30, no a pak víc než 60 Hz, čili 75, to umožní zobrazit 75fps, rozdíl mezi 60 a 75 je mnohem důležitější než mezi 100 a 144 kde už to tolik nepoznáte. Dále nedoporučuji zakřivení pokud chcete pracovat - rovné bary a časové osy například ve videoeditačních softwarech jsou zakřivené, což se nehodí. Proto doporučuji tento kompromis, alespoň do doby než budou DP1.3 monitory. Jo kdybyste náhodou uvažovali o něčem podobném v gsync variantě, tak si připravte 9 tisíc navíc, což he mimochodem cena za kterou u AMD dostanete nejnadupanější verze RX 480 8Gb, který je tedy jakoby zdarma

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.