Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AOC nabízí 40" zakřivený UltraHD monitor

Jsem si nedavno koupil 40" Samsung 4k telku misto monitoru se 'semi HDR' a 8bit panelem za cca 12500kc a i kdyz mam docela hluboky stul, musel jsem ji povesit na zed a docela nizko nad stul, protoze to je subjektivne docela velke a hlavne vysoke. No uz sem si zvykl, na hrani to je docela fajn, nizky inputlag - 20-30ms, ale presto jsem ze zacatku citil, ze lag je vyzsi nez u mojeho byvaleho PC monitoru, ale zaroven se mel pocit ze se snizil po porizeni GTX 1070. Taky mi trosku vadilo, ze povrchova uprava je leskla, normalne mi to vetsinou nevadi, ale tohle je uz preci jen velka obrazovka a musel jsem si ztlumit podsviceni u klavesnice, protoze jsem vnimal jeji odraz ve spodku obrazovky. Na fotky a obecne 4k veci jako video je to super (takove 4k60p video vypada velice 'real-life'), ale celkove mam pocit, ze jsem mel jit radsi do nejakeho QHD MVA (nemam rad vyblitou cernou u IPS a IPS glow) kolem 32 palcu s freesync, nebo G-Sync. Nicmene staricky Battlefied 2 z roku 2005, jehoz multiplayer byl nedavno oziven a je porad suverene nejlepsi dil cele serie (BF2142 jsem nehral), vypada ve 4k nadherne a pripadam si jako cheater, protoze vidim vsecky ty 24-32 palcu FullHD-QHD pouzivajici typky drive nez oni me a muj kill/death pomer je velice pozitivni oproti tomu kdyz jsem to hral kdysi, a casto koncim jako nejlepsi hrac v dannem kole. Wake Island 2007 je nadhera! Tak nevim no, mam to teprve asi mesic a par dni. No kdyz se mi bude chtit, mozna presunu 40" palcu telku jinam a pujdu do G-Sync 30-32 QHD, MVA matne. 40 palcu 4k je jako 4x20" Fullhd takze ve windows pro pohodlnou 'praci' skaluji na 150% takze benefit vetsi plochy se trosku stira. No uvidim, spise pocitam s tim, ze si to zatim jako monitor necham, a pockam az budou cenove dostupne OLED obrazovky, ale to jsem rikal i zhruba pred rokem kdyz jsem poridil 27 palcu FullHD MVA iiyamu. Jinak jeste je tu jedno specifikum pro kratkozrake jako ja, mam cca 5 dioptrii a cocky rozptylky, ktere nesedi v pripade bryli primo na ocich jako kontaktni cocky, delaji vsechno vizualne mensi, takze my kratkozraci brylovci to mame v tomhle specificke a vetsinou preferujeme vetsi obrazovky. Kdyz nahodim kontaktni cocky, tak je tech 40" palcu jako PC monitor opravdu masivnich, ale s brylema tak akorat plne vyplnuje vizi. Jinak predtim nez jsem sel do telky misto monitoru jsem to samozrejmne hodne prozkoumal a ten model co jsem koupil je mnohyma povazovan za jednu z nejlepsich alternativ jako PC monitor. Je to Samsung UE40KU6400.

https://goo.gl/photos/oBqkupBzuL3JEtd39

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Samsung telku moc dobré spomienky nemám. Odišla po 3 rokoch a s ňou všetky nahrané filmy na HDD, keďže sa súdruhovia v Samsungu rozhodli že budú data šifrovať :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sifrovanie nie je problem iba (ani napad) Samsungu, takze to by som nejak nevyzdvihoval. Po 3 rokoch dnes odide vselico, napriklad aj pracka Miele za 40 tisic. ;) Ja vyhradne ku drahsim spotrebicom ako TV vzdy dokupujem 5 rocnu zaruku a spotrebic pokial mozno po 4 rokoch predavam, kym je este v zaruke a da sa nejak rozumne predat. Samsung neSamsung.. #Spotrebka #Kurvitka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z vlastní zkušenosti nevím, co byste musel dělat s pračkou Miele za 40 tisíc, aby vám do tří let odešla. A když, tak máte ještě dva roky záruku. V mém případě tedy ještě sedm.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sice hi-end pračku nemám, nemám děti a zatím v tom nevidím smysl, ale mám kombinovanou pračku a sušíčku od Indesitu a šlape už čtvrtým rokem bez závad. Jako sušičku ji používám výjmečně když je fakt potřeba mít něco rychle suché. Ale chci tady sdělit něco o čem si myslím, že je důležitá informace. Výrobci se někdy předhánějí v počtu otáček za minutu při ždímání a pokud člověk pořád používá to maximum jako 1200, 1400 rpm apod. tak si podle mě exponecíalně zvětšuje pravděpodobnost závady. U takových otaček pak dochazí k extremním když už ne velkým vibracím, tak klidně mikro vybracím, díku kterým se postupně uvolňují šroubky, úchyty, kablíky a jiné komponenty až tam nakonec něco prdne a pračka, nebo nějaká její funkce přestane fungovat. Proto já na svojí pračce nepoužívám více než 800 rpm i když max. mám 1200.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudem odstredovat na 800, ked som si specialne vyberal taku pracku, aby zvladala 1400 a ja nemusel susit 24hod pradlo... Ak sa pokurvi, prijde na zaruku, viac sa nezaujimam. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako jo, moje 7/5kg pračka sušička byla hodně levná, myslím kolem 8 tis. a jede bez škobrtnutí 4. rokem. Nevybíral jsem podle rychlosti ždímání, a 800 je tak akorát aby to člověk, když to hned vytáhne, protřepne a pověsí nemusel vůbec žehlit. Vybíral jsem podle výsledků hodnocení spolehlivosti a účinnosti jednotlivých modelů na which.co.uk a ten můj model tam výrazně vyčníval mezi 2x - 4x dražšími modely. Taky vycházím z vlastní zkušenosti, kdy jsem se díval na práci autorizovaného servisáka u mé předchozí pračky / sušičky. Samozřejmě si musí člověk tu pračku umět taky správně vybalancovat aby mu nepopojížděla apod. Nicméně jak jsme zase tady jednou skončili na IT webzinu u praček mi přijde tak jako tak úsměvné :) Tak aby to nebylo zase tak od věci, tak ta moje má taky obrazovku, no spíše display, není oled, VA ani IPS, rozlišení je mizerné a barvu umí zobrazit jen jednu, ale pozorovací úhly jsou parádní :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No zacal som s tym asi ja, ked som zmienil, ze ani draha a kvalitna znacka automaticky neznamena, ze sa nemoze pokazit, vid pripad znameho s jednou z najdrahsich praciek vobec. Nad kombinovanou pracko-susickou som uvazoval tiez a potom som bol z niekolkych stran varovany, nech to nekupujem. I vo vyssej cenovej triede to neni ani poriadna pracka a zaroven ani poriadna susicka. Je to kompromis oboch a predovsetkym tej susicky a jej spotrebe. Po dlhsom vybere som dospel iba k 2 slusnym prackam, ktore splnovali moje poziadavky. Bosch WAY32891EU a LG F104U1JBS6. A kedze som mal predtym slusnu LG v nizsej cenovej triede (okolo 9 tisic) a bol som spokojny, tak volba padla na LG. Jednak kvoli uspore "A+++ -40%", parnemu programu, tak kvoli direct-drive motoru, ktory je jednoznacne najtichsi zo vsetkych vyrobcov. Mozem dat prat o 3 rano a nikoho nevzbudim, pocut je len cvachtanie vody v bubnu, po zatvoreni dveri v kupelke ani neviem, ze pracka perie. Na susicku uz bohuzial priestor nemam, ale pri 1400ot. u tak velkeho bubna (vacsia odstredivka nez u mensieho), ani neni potreba..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panove nejlepsi je stejne klasika Romo RC 290.1
Zadna skryta kurvitka a jede i 40 let po zaruce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto? https://goo.gl/X3TuJD :D

A aku to ma spotrebu vody a elektriny asi tak? A urcite si mozem navolit hromady progamov a zmesti sa mi do nej i paplon s 4 vankusmi, ze? :) Ale nohy by som do tej virivej casti kludne ponoril. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ji mám, ale vlevo se vaří prase a vpravo děláme cukrovou vatu )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl byste uvést nějaké podrobnější info ohledně toho vašeho známého?

Já budu konkrétní: Pračka Miele W 3000 Gala, sušička Miele T 8000 Gala + mezipodložka (sušička se pomocí toho montuje na pračku, takže to je na sobě - asi takhle: https://plus.google.com/u/0/photos/116288828960901599516/album/641263928... (tím se řeší ten nedostatek prostoru).
Celková cena bez třicetikoruny 45 litrů se zárukou 5 let (jestli se nepletu), plus jsme za 9 litrů dokoupili pro klid duše záruku na celkem 10 let. Koupeno v dubnu 2012.

Od té doby jsme reklamovali celkem dvě věci:
1. kovový rám víka pračky vykazoval ve spodní vnitřní části cosi, co vypadalo jako koroze. Vyměněno na místě (tj. borec přijel a vyměnil).
2. V sušičce se nám povedlo nějakým připitomělým oděvem s jakýmisi háčky zaháknout se do kulatých ok vnitřní části dveří (je tam taková jakoby okatá mříž) a při sušení, jak se to mohutně otáčí, se to vyrvalo (poškodilo to tu plastovou mříž). Ochotně s prodejcem zajištěno jako taková pseudoreklamace a vyměněno.

Jinak to pere a suší naprosto bez problémů. Vždycky, když tu byl servisák (tj. dvakrát), napojil pračku na notebook, pochválil nás, že to nešetříme a že perem jak vzteklý a zase spokojeně odjel.

Ano, sušička je hlučnější a nejúspornější taky není, ale dělá, co má. Totéž pračka, zvuk motoru je takový „tryskáčovitý“ (při ždímání, při praní je to zticha), ale podle hlučnosti jsem to fakt nevybíral, neb mám na sušičku a pračku primárně úplně jiné požadavky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znamemu odisla a cuduj sa svete, delal s nou to, ze v nej pral. :D Inak mate LG, ked spominate 10 rokov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ee, Miele, viz delší příspěvek výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto prípade je 5 ročná záruka k ničomu. Stačí ak vymenia základnú dosku a data neprečítaš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som nepisal o datach skrz zaruku, ja som vyzdvihol predlzenu zaruku, za ktoru si priplacam, aby som mohol bezstarostne pouzivat spotrebic 4 roky a potom ho predat rozumne stale s 1 rocnou zarukou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny videa sly v pred Tizen ere i desifrovat. Pravda - u novejsich serii se klice musely vytahnout z pameti dane TV, u tech starsich (treba ma C series) to nebylo potreba, pripadne se TV dala presvedcit at ani nesifruje. Co se tyce Tizenu, tak jsem na SamyGO apod. nekoukal. Navic ta TV sla presvedcit aby NTFS sitovy disk brala jako lokalne pripojeny HDD, takze z nej nejen prehrava bez nutnosti DLNA, ale mohla na nej i nahravat... U LG a ostatnich jsem nikdy nic podobneho nevidel, takze v tomhle bych Samsung mohl jen chvalit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako statický obraz je to hezké a dobré, ale pro vše ostatní velmi špatné. Ale chápu proč si lidé takhle velké monitory pořizují. Bohužel zatím není adekvátní "rychlá" varianta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíš? Jedu normalně 4k 60Hz a nevidím problém...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pominu ten větší inputlag jak jsi sám psal, tak těch 60 Hz obnovovací frekvence je zoufale málo. Při rolování textu třeba zde na webu to bude dělat nepěkné rozmazané překreslování textu. Ano, mají to dnes všechny monitory, ale třeba ty co uměly 75 Hz při poměru stran 4:3 na tom byly o hodně lépe. Že to neumí udělat výrobce, tak za to samozřejmě nemůžeš. Není z čeho vybírat, tak to neber jako kritiku toho co máš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak musíš mít 100Hz panel višjak, i tak ale můj starej Samsung PVA (čili VA), kde tipuju grey to grey tak 50ms, tak pohoda, nic se nemaže při scrollingu. Málo hulíte a pak máte rychlý voči )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mame tady leskly BDM4065UC a nejsem z toho 2x nadseny - pozorovaci uhly jsou mizerne (oproti matnemu letitemu 30" HP). Nejen ze zalezi kde sedim, ale nelze se na to divat ve dvou, nebo ta zmena barev kdyz clovek vstane od stolu, jako wtf? *VA uz nikdy vice, IPS je proste klid duse u me :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To to byl asi nějaký hodně špatný VA, protože u těch mojich dvou VA k žadne změně barev jako na klasických TN nedochazí, pozorovací úhly to má prakticky, zdůraňuji prakticky, stejné jako IPS, nativní kontrast 3x-4x větší, to znamená že černá je daloke černější než na IPS a netrpí na IPS glow fenomén. I obyčejně TNka mají při normalním pozoravacím úhlu lepší černou než IPS. Jinak zaleží jaký VA to samozřejmně je. Jediné co se vidětelně mění při pozorovaní z extrémnějších úhlu u VA je kontrast, ale to tady hovoříme o úhlech, které se neslučují s běžným používaním PC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já zas nemůžu IPS kvůli nízkému kontrastu a IPS glow při pohledu z úhlů. A u moderních s W-LED i podání barev (hlavně pleťové odstíny co tahnbou do zelena, atd.). Jak IPS tak VA si odbily své nej časy v době S-IPS a S-PVA s CFFL + wide gamutem cca 2006-2010. Nejlepší PVA obraz ever měl Samsung 305T+ (a ńáký Eiza ale tenhle Samsung byl velkej). A u IPS je můj Favorit HP ZR30W pro jeho non-scaler 0 inputlag provoz, tzn dobrej i na hry.

Od té doby přišly cheap mnohem horší panely (začalo to C-PVA a E-IPS a jejich odnoži), zazačátku to bylo cool, konečně non TN panely pro mainstream, ale časem se k tomu přidalo W-LED podsvécení a to už fakt šla kvalita dolu. Problém je v tom, že dnes si sice koupíš mizernej IPS panel za 3 tisíce a je to lepší jak TN, ale co když chceš kvalitní panel? Kolik za to dáš? 40K? Před 8 mi lety šla za desítku koupit 24ka co byla nádherná. Vývoj v monitorech je už dlouho tragickej. Posun v panelech a podsviteu je dávno zastavenej a vše se tlačí na cenu. I elektronika zaostává, už rok tu máme DP1.3/1.4 grafiky a 0 monitorů co to podporuje. A už 5 let tu máme zainputlagovaný 4K 60hz obrazovky, bravo.

Co se těch velkejch týče, tak tam nečekejte dobrý panely. Dávaj se tam panely co se nepodařilo narvat ani do TV. Měl jsem korejskou 42" IPS, obraz celkem tfuj prostě typickej W-LED sRGB IPS, sice uměla i freesync (jen 48-60), ale inputlag 30ms bleh. Pak různá VA s ještě většim lagem. Pak tu máme tu velkou Illyamu s VA co celkem ujde ale má PWM pdosvit takže ne. Pak ňáký ty Philipsy, curved modely co maj zas hroznej ghosting prostě žádnej nebyl fakt dobrej.

Dlouho jsem čekal na Samsung CF791, ala 34" ultrawide quantum dot panel, ale těžce zklamal (přepaly v červené (ale v jincejch barvách ne), celkově teplej obraz i po kalibraci, červená tahnoucí do fialový, problémy s freesyncem, uff. Atd, atd. (napsal jsem o něm hodně tady: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=16&t=222653&start=120 )

Teď se konečně rýsuje zas něco zajímavýho

http://www.guru3d.com/news-story/philip ... nitor.html

32" 1440p MVA panel s 3000:1 kontrastem, 144hz, freesync, no PWM a 100% NTSC gamutem. Teď jen aby to nedopadlo jak ten Samsung.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minimalne jeden slusny monitor za rozumny peniaz existuje, mam ho pol roka a nestazujem si:
LG 31MU97. Pravda, na gamblenie to ziadna hitparada nebude, ale taktiez sa to nehraje na gamersky produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je profi monitor oldschool stylu, jen s vyššim rozlišenim a moderními features. Jinak inputlag bude strašnej, je to klasické IPS tzn kontrast se štěstim 1000:1, neumí HDR, atd, atd. Zkrátka krom rozlišení bude rád za to aby se vůbec vyrovnal profi 30" IPS 11 let starejm, a to je právě ono. Už ta první generace wide-gamut 2560x1600 třicítek ala 2006 nabízely vesměs tyto specs a obrazově by tomuhla zdatně konkurovala. Taková HP ZR30W byla dobrá na vše. Od profi barev po hry. A to to byla jen lehce vylepšená LP3065 z 2006/7, lehce vylepšená znamená lehce lepší odezva + DP input, ale už stará LP3065 měla onen Adobe RGB widegamut, 0 inputlag a obecně krásnej S-IPS panel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to přesně jak píšeš, jde to do sraček. Když jsem viděl, co koupil přítel mamince na podzim - Samsung 32" HD Ready IPS hnus, rozmazanej nevyladitelnej obraz, banding (prostě ty pruhy)... bych blil... Za 8 z Datartu ve slevě... tak ale zase umí jiný věci než nakupovat, asi, prostě nebudu to kritizovat, páč rodina a by měli depku. Co naděláš.

Teď něco vybírám, a asi půjdu do Direct LED bez HDR a 100 Hz... (a možná i IPS, to neřeším, když je to Direct LED). Serepes na nějaký HDR vyblitosti s IPS EdgeLED, když stupně šedé neexistujou, když černá začíná na RGB 30 30 30, banding a celkově hnus velebnosti. No asi budu muset zvednout prdel, a jít se někam podívat, jak ty telky dneska vypadají v reálu, aby se zmrtofičus skřetopičus neujezdil xmrti při výměnách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung a IPS!??? :-() ... To bude nějaká mejlka ne!

A srovnávat rychlosti ne4k s opravdovým 4k (který ani není určen na hry..., ale na práci!, kde je důležitější podání barev a rozlišení!!!), je jak srovnávat hružkyzjapkama...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak isteze, co by si ale za tych par korun od neho chcel.. Pozri sa, kolko stoji slusna HDR TV, tiez nie 20 ani 30 klackov.. ;) Ja nie som grafik ani nepracujem s videom, toto zvlada >99.5% AdobeRGB a >97% DCI-P3. Tie 4k VA panely zase trpia inverziou farieb a unikom svetla zo svetlych pixelov na tmave, text neni zdaleka tak ostry ako u IPS. Takze aby si clovek vybral... Hry nehravam, sviatocne nejaku RTS ci Tropico, Civilization.. Myslim, ze ako prechodny 4K monitor posluzi rok, dva, mozna sa casom i ja dockam niecoho na urovni. Ale dnes neni z coho prakticky vyberat. :/

"Taková HP ZR30W byla dobrá na vše. Od profi barev po hry."

Az nato, ze mala uplne odpornu povrchovku s prisernym perletovym efektom..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten perletovy efekt - IPS Glow fenomen...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, o nom nehovorim.. Hovorim o matnej antireflexke, ktora ma rovnako tak srala aj na Dell U2412M, kde to na svetlych plochach vyzera ako vrstva prachu. Leske IPS to nemaju, napriklad moj byvaly Achieva Shimian s panelom, ktory pouzival aj Apple v 27" Cinema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To neni to. Mam nekolik 30" panelu a jen ten nejstarsi je hezky. Ty novejsi maji namisto matneho povrchnu nejaky perletovy filtr.. a vypada to jako kdyby jste se dival na obrazes skrze rozprsknutou vodu. Nerekl bych nic kdyby ty perlete / mikrococky byly zarovnany na pixel.. ale oni jsou nahodne - coz zpusobuje barevny sum pri zmene uhlu pohledu - pohybu hlavou. A to je dost neprijemna vlastnot ze ty panely radeji nepouzivam. Jsem citlivka :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim souhlasim, ta zrnitá perleť byla fakt tfuj (obvzláště na bílé) ale to je povrchová úprava, ne panel. Bohužel tohle tehdy měly všechny slušnější IPS, byl to standard (ač retardovanej).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.