Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple chystá 5k displej s integrovaným GPU. Jak to bude fungovat?

"výkon přinejmenším na úrovni současné generace herních konzolí"
no to by jim ta grafika teda pomohla :-D :-D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Neni to urceno na hry.

Takze i GPU na urovni konzoli bohate staci, protoze je podstatne vykonnejsi nez Intel v procesoru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

dnešní iMacy mají podstatně horší grafiky

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

27" iMacy maji i m380 m390 m395

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim sice, ktery blb ti dal to minus, ale mas samozrejme pravdu. Opet dukaz toho, ze na tomto webu se rozdavaji "+" a "-" ne podle toho, zda je informace korekt ci nikoliv, ale podle toho, kdo tu informaci poda.

Sama mam iMaca 27" s m390, sice to na hry neni (a ani to neni v mem pripade cilem...), ale na normalni zobrazovani v 5K jsou ty grafiky uchazejici.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty produktove fotografie obcas dokazi pobavit - Apple zrejmne uvede na trh iTeleport.

Co je na te velke fotce je jasne - narodni park Canyonlands, vyhled na plosinu Colorado/Green River, v pozadi La Sal mountains. Ale ze se podle tech nahledu fotograf opakovane premistoval mezi NP Canyonlands, NP Arches a Monument Valley (par set mil) se mi nejak nechce verit (fotky jsou na stridacku).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa čuduješ, každá reklama je len podvod a vymývanie mozgov.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zobraz foto > filtr "já a Pavla na dovolené". A ano, vyhrál jste druhé místo v soutěži "mimoň diskuze" :) A schválně, proč druhé?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je ale zajímavé řešení. Docela rozumné a s konektivitou nebude u Applu problém, protože všechno má thunderbolt, který zvládne tunelovat 4 pcie linky, což je dostatečné i kdyby to měla být mainstream grafika. Na hry se ale u applu nehraje :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně zajímavé a docela i praktické, ale v okamžiku když ti odejde grafika, tak ti ten monitor bude k ničemu. Stejně tak při odejití monitoru bude k ničemu grafika. Předpokládám, že upgradovatelnost nebude (jak má apple ve zvyku).

Spíš by bylo zajímavé nějaká krabička mezi monitorem a notebookem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono tam muze byt MXM grafika kterou vymenite..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

MXM karta u (soucasneho) Applu ktery "vsechno" paji? To je prijenmensim velmi nepravdepodobne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi to byt MXM, muze to byt treba ten graficky board z Mac Pro

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Apple a vymena? si delate srandu ne. To bude napevno zadratovany a nejlepe nestandardni aby i kutil nemel sanci neco opravit. Navic to bude plny kurvitek ktery zaruci zivotnost jen po dobu zaruky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jistě kutilově běžně mění či opravují v patici zasunuté grafiky v NTB. :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí jak tady všichni experti kafrají ale co se týče náhradních dílů na výběhové až zazenitní stroje není problém pro Apple sehnat vše potřebné.
A když má být něco malé a lehké prostě v tom nemůže být procesor v patici, paměti ve slotech a grafika v MXM.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"A když má být něco malé a lehké prostě v tom nemůže být procesor v patici, paměti ve slotech a grafika v MXM"
Pak uz ale zadny nahradni dily nepotrebujete. Je s toho stadoidni konzum, vyhod a kup novy.
A pokud jde o ten monitor s GPU tak ten rozhodne nemusi byt maly a lehky

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mícháte opravitelnost a upgradovatelnost. Upgradovatelné to určitě nebude, to by popřelo strategii Apple. Opravitelné to bude úplně normálně (resp. jako každý jiný monitor, kde když se něco pokazí v elektronice a musí se vědět kde sehnat díly). O výdrž bych se nebál, ta bude odpovídající cenové kategorii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Coz o to, opravitelne to urcite bude jak rikate. V pripade Applu se ale naskyta druha otazka .. za kolik?
To ted nemyslim sarkasticky, ale pragmaticky. Mam zkusenost svoji kamaradky s vymenou mechaniky na 24' placovem all in one Macu. Druhy uz jsi nekoupila..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě. Každopádně ten monintor není sám o sobě za hubičku, takže pokud bude majitel smolař a něco tam odejde (hlavně na hlavní desce), tak to bohužel bude stát více než oprava Samsunga za 3 500 Kč. To si každý musí zvážit sám. Třeba výměny disků, mechanik, pamětí jsou v iMacu celkem v pohodě i vlastními silami, i když náročnost rozborky je spíše notebboková, každopádně díly to bývají obvyklé, tedy sehnatelné i mimo jablečné zdroje, případně existují náhrady ze Země středu. Pokud se to svěří servisu, tak to pochopitelně letí nahoru.

Třeba současná deska stojí:
http://www.macpalace.com/661-6060-logic-board-thunderbolt-display-27-820...
On je to tady už i u toho zastaralého Thunderbolt Display je skoro celý počítač, protože na z Thunderboltu vytažené PCI Express linky jsou připjeny USB řadič, FireWire 800, GLAN, zvukovka, kamera...

Osobně si tento display nekoupil. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesudte ostatni podle sebe, ze Vy to nedokazete, neznamena ze to nekteri nedelaji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hm. No a kolikpak grafik v NTB jste vyměnil vy? Těch snadno vyměnitelných nezadrátovaných jak jste sám poznamenal. V NTB jsem dělal kde co, ale výměnu grafiky fakt nikdy (takže mi nikdy nevadilo, že je součástí boardu).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bych to zase tak nehrotil, protože v monitoru může odejí lecos jiných věcí, nejen GPU. Pokud budou teploty držet v rozumných hranicích neměl by to být problém. Navíc v obrovském hliníkovém těle se GPU určitě chladí snáze než v placatce, kde většinu místa zabírá baterka, na proudění vzduchu už moc nezbývá a výraznějí ohřívat hliníkové tělo pro odvod tepla také není moc dobrý nápad ze zdravotních důvodů a z důvodů komfortu.

Každopádně mi to přijde jako konečně dost zajímavé využití Thunderboltu, který v podstatě dosud spíše jen smutně suploval DisplayPort a USB 3.0 dohromady. I nějaký obyčejný Air s Intel grafikou pak utáhne takové rozlišení s malíčkem v nose. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

čím víc tam toho je, tím víc toho může odejít. A zrovna GPU patří mezi náchylnější díly ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jako jo, ale když se to nepřehání s teplotami (jako to bývá u limitních herních karet/graficky výkonných NTB), tak s GPU problém nebývá. Problém s reballovanými grafikami bývá podle mě extréní tepelné namáhání.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V tom stejně bude jen nějaký obyčejný základní grafický čip, Apple si na výkon GPU v SOHO nehraje. Na výkon je zaměřený Mac Pro s dual AMD D300/500/700.

Ty důvody proč by Apple integroval do Thuderbolt Displaje GPU
1) nemusel by se display připojovat dvěma kabely
2) GPU integrovaná v lcd panelu umožní připojení starších Macbooků, které výstup 5K@60Hz již nezvládají.

Mac Pro 2013 (všechny varianty):
This system originally supported up to three 4K displays (3840x2160), but on June 16, 2015, Apple quietly increased this official support to as many as three 5K displays (5120x2880) -- two using Thunderbolt 2 ports and one using the HDMI port -- or as many as six displays up to 2560x1600 using Thunderbolt 2 ports.

MacBook Pro 15 2015 s dedikovanou GPU:
This model can support a single external display up to 5120x2160 at 60 Hz via Thunderbolt 2. Via HDMI video output, it can support 1080p up to 60 Hz, 3840x2160 at 30 Hz, and 4096x2160 at 24 Hz.

MacBook Pro 15 2015 s integrovanou GPU:
This model supports a simultaneous maximum resolution up to 3840x2160 on two external displays via Thunderbolt 2. Alternately, it can support a single display up to 3840x2160 via Thunderbolt 2 and a single 1080p display at up to 60 Hz, 3840x2160 at 30 Hz, or 4096x2160 at 24 Hz via HDMI.

Pro všechny straší retina (modely 2014 a 2013) Macbook Pro 13 i 15 s integrovanou GPU i dedikovanou GPU platí:
This model supports a simultaneous maximum resolution up to 2560x1600 on two external displays via Thunderbolt. Alternately, it can support a single display up to 2560x1600 via Thunderbolt and a single 1080p display at up to 60 Hz, 3840x2160 at 30 Hz, or 4096x2160 at 24 Hz via HDMI.

Nepochybně to bude nějaký nevýkonný chip, který zvládne zajistit akorát obraz, na výkon je buď Mac Pro nebo je možné připojit jak k Macu Pro nebo Macbooku přes Thunderbolt externí dock Akitio, OWC Helios2 s GPU (nejčastěji nVidie ray x70, x80...)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobnost, že odejde grafika je zhruba stejná, jako že odejde deska v monitoru. I výsledek je stejný - trápí Vás to i u všech ostatních monitorů?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale v tom monitoru bude stejná elektronika + navíc GPU.

Monitory nepatří mezí elektroniku co odchází, ale 4k@60hz je na grafiku 4x náročnější jak 1080p. A grafiky patří mezi části pc, které odchází.

Nezažil jsem snad monitor mladší 5let, který by někomu v okolí odešel. Grafik upečených během jen prvního roku už bylo celkem víc. Poruchovost grafik je někde mezi 1-8% během záruky (podle czc). U monitorů ji nepíšou - bude hluboko pod 1%. Grafika v tom monitoru bude kurvítko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by odešel samotný čip GPU nebo paměti je opravdu méně pravděpodobné, než že odejde část napájecích obvodů. Pokud už připustíme, že tam ta samostatná grafika bude, nebude to ve formě karty, kterou znáte z PC. Rovněž předpokládám, že tam nebude extrémní herní grafika, ale jen něco, co poslouží k základní akceleraci pro desktop a video.
Ve výsledku, ať tam už bude cokoliv, návrh bude jednotný, tedy jedno PCB a sdílené napájení. Už dnes je v monitoru či TV nějaký výkonný čip, který to rozlišení počítá, prostor pro chlazení je také dostatečný a není tedy důvod volit nějaké kritické řešení, které by předem výrobci přidávalo vrásky a potenciální reklamace.
Pokud vezmu typickou herní grafiku, kde návrh PCB je na hranici doporučení, součástky a chlazení jsou také navrženy v přímé úměře s cenou, pak je logické, že preferuje-li Vaše okolí levné zboží, bude i více reklamací. Má statistika za loňský rok - 3 špatné grafiky na 15 základních desek (a ty udávají v průměru 2,8% reklamací napříč značkami). O čem to vypovídá? O ničem zásadním - prostě se oba pohybujeme mezi jiným typem HW.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Proč by tam muselo být GPU AMD nebo Nvidie? V "chytrých" hubech do USB 3.0 taky není čip AMD ani Nvidie a funguje to jako výstup na monitor.

BTW, je nějaký důvod, proč se půl roku dostanu na DIIT jen přes proxy, kde je odezva okamžitá, ale přímo končím na timeoutech a neprojde mi ani ping na server? Ban na IP?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a není to tím, že "chytý USB 3.0" HUB prostě tuneluje DisplayPort linky, tedy "videosignál" z GPU v notebooku, zatímco s GPU v monitoru by se využívaly PCI Express linky v Thuderboltu a grafická karta by prostě byla "vzdálená" v monitoru? Zase tak moc výrobců slušně výkonných GPU (bez CPU) není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. Je tam GPU. Pokud ne od AMD ani Nvidie, pak od koho? Od Matroxu? ;-)
2. „Ban na IP?“ Ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pak to nechápu, ale CDR.cz a DIIT.cz jsou jediné weby, na které se za boha nedostanu. Dřív to bývalo jen líné, později občas dostupné, občas nedostupné, teď ani ťuk. Nepadla vám v poslední době čtenost?

Ad GPU - nevím. Intel každopádně předváděl 2× 4K dok pro TB3, uvnitř kterého má být grafika. ( Thunderbolt graphics dock that uses power-efficient mobile graphics chip. ) Nikde jsem nenašel, jaká, ale fakt pochybuju, že by uvnitř měl GPU AMD nebo Nvidie. Tipoval bych spíš nějakého švába PowerVR nebo tak něco.

https://thunderbolttechnology.net/blog/thunderbolt-3-usb-c-does-it-all

http://www.hardwarezone.com.my/feature-computex-2015-intels-new-thunderb...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda ze obcas jsou lagy neunosny, kdyz po dvou minutach clovek klikne znovu, je s toho najednou double post.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V iPad/iPhone je grafika od Nvidie nebo od AMD? Teď si nejsem jistý, ale jedna z těch dvou firem to musí být, když jiná možnost není. Nebo je? :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V iPadu a iPhonu není samostatný grafický čip, ale SoC. Zde má být výslovně GPU. Kteří výrobci v současnosti nabízejí GPU disponující rozhraním pro 5k@60 Hz?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako tady je jeden dokovací boxík a jeho specs trochu líp rozepsané. Na vstupu je Thunderbolt 3, na výstupu dva 4K nebo jeden 5K monitor, a nevypadá to, že by uvnitř byla nějaká grafika AMD/Nvidia.

https://www.startech.com/Cards-Adapters/Laptop-docking-stations/thunderb...

A za těchto okolností stačí jenom zadrátovat tuhle elektroniku do monitoru a připojit ho přes TB3.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejen že nevypadá, opravdu není. A protože není, jedná se o "průchodku" s podporou až do výše uvedených rozlišení. Podstatná je ta poznámka "video adapter may be required".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ta poznámka je přesněji "A USB-C™ video adapter may be required" a to má nejspíš být tato krabička (ve které taky asi taky těžko bude třeba mobilní GTX 960M):

https://www.startech.com/AV/USB-Video-Adapters/usb-3-4k-hdmi-adapter~USB...

Ale to je asi už zbytečné pitvání, i z podcastu, na který odkazuje originál článku, to vypadá, že by to skutečně měla být v podstatě externí grafika na thunderboltu integrovaná do monitoru mj. kvůli vyššímu výkonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Většinou to lidi používají na hry v bootcampu, na zahraničních fórech byste nalezli návody jak zprovoznit kexty v OS X.

https://www.letemsvetemapplem.eu/2015/11/22/jak-udelat-z-macu-herni-poci...

Ovšem cenově, když vemu v úvahu, že ten dock stojí přes 10 litrů, Thunderbolt kabel další litr a GPU 970 dalších 10 litrů, plus zdroj. Při dnešních cenách komponentů se jeví jednodušší postavit si herní i5/16GB/V300-120GB/1TB/GTX970 celkovou cenou se lze dostat na podobné náklady jako dock+zdroj+gpu odhadem 22K-25K v závislosti na tom jaké zvolíte konkrétní komponenty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten USB-C vystup je TB daisy chain. Takze zda tam tuto krabicku date, nebo nedate, je totalne jedno, s 5K zobrazenim to nic spolecneho nema.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samotná zkratka GPU (graphic processing unit či-li grafický procesor) přeci nedefinuje implementaci. SoC je zkratka pro typ integrovaného obvodu, jehož jedna součást je GPU. V případě Apple A9 je to PowerVR 7XT (4K/60fps), což je GPU výkonem na úrovni HD Graphics 4600. Nemluvě o aktuální PowerVR 8XE.
Mobilní GPU jsou navržena s ohledem na snadné škálování, proto se přímo vybízí použití několika naráz. Teoreticky to naznačuje i zmínka o Multi-Stream Transport, tedy složení více zdrojů signálu. Monitor by pak vlastně byl bezešvý spoj dvou samostatných displejů. Apple to tak použil například u 27" 5K iMacu 2014, kde spojil dva výstupy DP.
A pořád je tu možnost, že prostě ten nový display bude se starými modely podporovat jen 4K a samostatné GPU obsahovat nebude. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád mi to přijde jako polovičaté řešení. Když se nad tím zamyslíte - obraz je zobrazení z R² do R³, geometrické tvary jsou množiny bodů z R² atd. - bylo by optimální, aby grafické funkce byly "rozprostřeny" po matici bodů. Kdyby na zadní straně displeje byla hromada čipů, každý obsluhující "kyblíček" bodů (třeba 128x128), nějak rozumně propojených, tak by každý čip obsluhoval malý kus obrazu, šířka pásma by nebyl problém (třeba i 1000 Hz na 128x128 pixelů by znamenalo jen 50 MB/s max. přes dva centimetry dráhy), chlazení by nebyl problém (i kdybyste chladili 500 wattů, bylo by to rozprostřené na plochu o velikosti displeje), výkon by nebyl problém... Teď ještě vyřešit problém ceny. :D Ale když se podívám na perspektivu displejů před třiceti lety, kdy velký pasivní LCD displej byla žhavá (a drahá!) novinka, tak jsem docela optimista.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To propojeni pro ulohu na tema "ten objekt, co jsme ted vykreslili do leveho horniho rohu, se posunul do praveho dolniho" by az tak trivialni nebylo. Krome toho, casto je cena za ctyri chipy o velikosti AxA vetsi nez za jeden chip o velikosti 2Ax2A. Tomu chlazeni by to pomohlo, to je pravda, ale IMHO by jste zjistil, ze optimalni pocet chipu pro 8K display (rekneme 2:1, tj 8Kx4K) neni jeden na 128x128 pixelu (tedy celkem 2048) ale 8 celkem (tj. jeden na 2Kx2K).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna tento weejkend kámoš muzikant ve zkušebně shodil na zem monitor s integrovaným PC tedy nejen GPU ale i CPU a DVD mechanikou a pod...

Oprava monitoru se nevyplatí a tak zbytek HW (kompletní PC!) "pohřbíme" (odepíšeme)... :-( Na začátku jsem bubeníka zdrbal, co to koupil a proč, no že tomu moc nerozumí co kam zapojit a omezenost... - vše v jednom, se mu líbila...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsou takové argumenty, kdyby tetička měla koule... :-) Když se na zem shodí notebook, tak může být také vystaráno. I počítač v bedně se dá zlikvidovat, nateče do nej voda či pivo a zdroj to odpálí. Pravda, tam (jako u bedny) je asi největší šance, že se něco zrecykluje. Nechal bych to na každém, ať si zvolí jak mu to vyhovuje (i když jinému se to jeví jako kravina).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.