Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple aktualizací blokoval používání starší a neoriginální nabíječky

Když jsem na jiném webu viděl článek na téma "digitálně podepsané USB kabely", vyjádřil jsem v komentáři obavy ze zneužití, například u nabiječek (kvůli bezp. uživatelů, bla bla bla...). Myslel jsem to jako lehkou nadsázku a byl jsem i nařčen ze šíření konspiračních teorií.

Pokrokový Apple už je očividně tak napřed, že nadsázky konspirační teorie nestíhají.

Mimochodem, jak může být nabijení přes standardizovaný kabel na standardizovaném portu nekompatibilní?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek je hlavně totální nesmysl, neoriginální nabíječky k iPhonu se užívají běžně (i s nejnovější aktualizací) a fungují v pohodě.

Podle originálního zdroje se domnívám, že spíš než o nabíječky mohlo jít o problém s kabely Lightning bez MFI certifikace, tam si matně vybavuji, že nějaká změna v chování mezi IOS 9 a 10 byla, ale dlužno dodat, že MFI program běžel od počátku Lightningu a běžně jím procházely a procházejí i kabely dalších stran, tvrzení o požadavku na originál Apple je prostě lež, to se už ani označit za nepřesnost. Pro ilustraci certifikovaný a plně funkční Lightning u nás prodává v akcích i Lídl a Kaufland, fakt to nevyžaduje žádný drahý highend :-)
O požadavku na MFI se psalo od začátku, takže dost pochybuji, že by žaloba uspěla. Nicméně pokud by šlo o toto, tak to alespoň dává smysl a že v USA někdo zkusí žalobu není nic divného.

Druhá možnost je, že šlo o nějakou totálně shitovou nabíječku s výstupním proudem pod 0,5A, která při zátěži poklesla napětím, pak ale už vůbec není Applu co vyčítat, že to začal více detekovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o nové a nekvalitní nabiječky, ale i o stávající a funkční nabiječky, které po aktualizaci přestaly fungovat. Dokonce to postihlo i starší nabiječky Applu. Vzhledem k historii průserů Applu je globální pravidlo "distrust by default" na místě.

Citace ze zdroje: "While this did happen with third party accessories at the time as well, the lawsuit is specifically referring to older Apple chargers."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víte, mám v tomto docela velkou zkušenost... "Stávající funkční nabíječky" jistě mohly přestat chodit, pokud s nimi byl použit alternativní "non MFI" kabel - ten samozřejmě mohl být i v nabíječce Apple, změněný jen kabel. Tohle jsem psal už předtím - ano, toto je reálné, v době po objevení Lightningu se po jistou dobu objevovaly hodně podivné klony kabelů a je pravdou, že s IOS 10 proti nim začal systém více protestovat. Tady nemám k svému předchozímu komentu co dodat, problém existuje, ale o nadějnosti žaloby mám jisté pochybnosti, požadavek na MFI byl od začátku, nevznikl až v IOS10, jen se začal projevovat ve více situacích.

Druhá oblast jsou jednak mizerné nabíječky a pak případně poškozené kabely. Něco takového jsem zažil na vlastní kůži, měl jsem v autě kabel sice "správný", ale už slušně "jetý" se slušným "vaklkontaktem", před upgradem občas blbnul a prostě nenabíjel, po upgradu IOS hodil právě tu hlášku, o které jde řeč... Mimochodem po vyčištění kontaktů nadále fungoval v pohodě ve spojení s nabíječem do autozásuvky za asi 3USD z Číny, tedy určitě ne originálem... Popravdě mi tohle hlídání reálné funkce přijde spíš jako plus, ale chápu, že to někdo může vidět jinak :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí zobrazit na displeji hlášku "Nenabíjím" u fakt nekvalitního příslušenství, které třeba nedokáže dodat potřebný proud a napětí. Nemusím kvůli toho plošně blokovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

... mám v tomto docela velkou zkušenost... s jedním vyviklaným kabelem. Hm, tak to je fakt velká zkušenost.
Chytré zařízení, schopné detekovat a změřit kde co. A jedna chybová hláška?
Jedna arogantní hláška na všechny chybové stavy není dobré uživatelské řešení a netýká se to jen Jabka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nech uz bol dovod aky chcel - nabijacka nebola pozehnana Applom (a patricne zaplatena) alebo kablik nemal zaratany priplatok Apple. Je to uplne jedno. Dolezite je, ze sa zasa potvrdzuju chrapunske praktiky tejto spolocnosti. Je uplne evidentne, ze Apple je uplne ukradnuta bezpecnost, spokojnost uzivatelov, spolahlivost zariadeni, dizajn zariadeni,... Jedine, co je pre nich dolezite je nahananie ziskov, na co pouzivaju praktiky typu nezakonne kratenie dane, nutenie uzivatelov zakupit si nove zariadenie, v pripad, ked to nie je vobec nutne, nutenie uzivatelo vyuzivat predrazene servisne sluzby atd. Mam pocit, ze coraz viac ludi si toto zacina uvedomovat, co je dobre. Je to dobre preto, lebo bohuzial sa vacsina vyrobcov opici po Apple a privlastnuju si ich chorobne praktiky (audio jack, notch na displeji, nevyberatelna bateria atd..) Mne konkretne je uplne jedno, ci si ludia kupuju nekvalitne predrazene kramy od Apple. Nech si kupuje kto chce co chce. Co mi uz vsak vadi je to, ze tym, ze firmy kopiruju Apple vlastne smeruju vyvoj technologii do uplnej prdele a clovek potom straca moznost pouzivat nieco, co je skutocne inovativne a prakticke, nakolko inovacia Applu uz davno nic nehovori, pokial sa teda nejedna o inovaciu okradania zakaznikov.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

konečně, já bych vypnul všechny nabíječky pro apple i originální pro majtele starších telefonů než je Iphone7 aby ovce naběhli do obchodů a kupovali nové přístroje :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tady je zase nablito a dávek hloupé nenávisti. Za prvé, na právnické žalobě JEDNOHO! amíka není nic co by dělalo Apple vinným. Potvrzením nekalé praktiky a toho, že se to stalo jak říká, může být jen rozsudek SOUDU, nic víc.

Jabka s neoriginálními nabíječkami i kabely fungují i dnes (3 roky a tři majoritní verze systému pro roce kdy se dámě ta strašná událost, která postihla tisíce lidí na celém světě (citace). Moje žena takové používá denně a hádejte co? Nic. Fungují.

Celou tu žalobu jsem si přečetl a dost se mi u toho zvedl tlak, protože jestli něco opravdu nesnáším, tak je to tento způsob tlaku (z cílem pochopitelně získat odškodnění). Jsou tam jen tvrzení nějaké baby a obecné právnické floskule o tom jak firma musí všechno popsat, vysvětlit a snaží se donutit jí koupit nový telefon, když jí údajně nefunguje nabíječka (WHAT?!). Tím to hasne. Baba možná měla trable, možná ne, ale místo aby šla do servisu, tak zkouší pumpnout jabko, že jí dostatečně neproinformovalo. Jestli na tomá žaludek, její věc, ale že se jí dává takový mediální prostor mě opravdu skličuje (protože se nejedná o fakta, ale o nařčení).

Apple není žádný beránek, ale dávat prostor neprokázaným tvrzením jednoho člověka (z milionů uživatelů), to je síla.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jak jinak chcete přinutit firmy jako Apple, aby se ke svým zákazníkům začaly chovat slušně? Pokud jim nepůjde o prachy, tak Vám ukážou leda tak Topolánkovu jedničku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji nedělat soudy na základě mediální histerie. Proč máte pocit, že se chovají neslušně? Máte takovou zkušenost? Nebo to je právě obraz stěžovatelů na netu, zatím ti co to kupují asi spokojení jsou protože evidentněsi většina nestěžuje (kromě cen, na ty si stěžuje každý, ale to je jiná stránka věci).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

predavat BT reprak, ktory nefunguje s inym ako apple zariadenim nieje neslusne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jde o ten HomePod (nemám ho, ale co jsem si přečetl), tak to není žádný BT reprák, ale počítač (podobně jako AppleTV). Aplle nikde neříká, že by to byl BT reprák (třeba na Wikipedii tomu říkají Smart speaker (od Smartphone)).

Běží na něm operační systém Apple a provozuje služby zahrádky Apple, stejně jako jiný iPhone, iPad, iPod, AppleTV a co já vím co. Nejdou k němu připojit ani telefony Apple jako speaker přes BT, protože to není BT reprák. Hraje přes AirPlay což je jablečný protokol, existují i varianty pro Windows a Android.

Pokud někdo chce BT reprák, má si koupit libovolný BT reprák a ne chtít po zařízení které není BT reprákem aby se chovalo jako BT reprák. Já bych si to osbně nekoupil ale fakt mi není jasné proč by někdo znásilňoval zařízení k něčemu, k čemu nebylo vyrobeno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom prostý výčet sviňáren, které Apple dělá, by zabral několik A4. Pár příkladů ...

https://motherboard.vice.com/en_us/article/a3yadk/apple-sued-an-independ...
https://www.reddit.com/r/mealtimevideos/comments/9mmjxw/genius_bar_caugh...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluji, ale v tomto si všichni můžou podat ruce. Autorizace autorizovaných servisů a praktiky autorizovaných servisů to je všude stejná písnička (a obživa pro právníky). Já si užil třeba s Cannonem a Sony, o automobilových servisech vím také své a jsou telefony co lidi hází rovnou do koše, prožože se je nevyplatí opravovat. :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, není to nic nového, ale beru to tak, že každý se živí jak umí. Nikdo vás nenutí, abyste opravy dával do autorizovaných servisů. S vyjímkou Applu, který aktivně neautorizované servisy aktivně sabotuje.

https://motherboard.vice.com/en_us/article/bjexb5/amazon-is-kicking-all-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice jo, ale všimni si, že jde proti prodeji repasovaných telefonů. Nezakazuje, aby telefony opravovali (to ani zakázat nemůže, může to každopádně komplikovat). Může to působit divně, ale zejména Čína je obrovský trh a obrovská znalostní báze, kde se dají zrepasovat i kradené telefony (novým osazením součástek atp.), vyrábí se tam napodobeniny jablek (obvykle s naskinovaným Androidem) a to Applu pochopitelně nevoní. Druhá motivace je pochopitelně byznysová. Protože i repasované telefony (legitimně z nekardených součástek atp.) pochopitelně snižují prodeje nových Jablek a v Číne jich počítám dokáží vyrobit docela dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak až do tohohle příspěvku to bylo v pohodě.
Ad repasované mobily - pokud je pravda, co píšeš, tak je to zásah do práva něco vlastnit, což je ve většině demokratických státu právo ústavní. Že bych si nemohl něco koupit (nemluvím o licencích) a následně prodat nebo klidně obráceně?
Že se v Číně prodávají napodobeniny - Co to má společného?
A ona "Druhá motivace" je to, oč běží.
Jinak na kabely a nabíječky jsem si neudělal názor, protože se to nestalo nikomu, komu bych důvěřoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firmy nemají stejná práva jako jedinci (kteří mají svou listinu práv a svobod). Takže prodávat použitý či zrepasovaný přístroj osobně (což je nepochybně lidské právo), je něco jiného než se věnovat repasím nějaké konkrétní značky a nabízet je na Amazonu k prodeji jako firma. Já v tomto nehájím Jalbko, ale ani nejsem schopen posoudit z novin, jak hluboce jsou pravda ta publikovaná tvrzení.

Druhotný market s repasemi bývá z nejrizikovějších, nevím jak moc to v článku zmíněný Amazon hlídá. Osobně bych asi měl problém koupit repasovaný přístroj nejasného původu od firmy co se tomu věnuje, považuji to za značné riziko koupení něčeho neodpovídajícího, či fake výrobku, to už bych mnohem více věřil jedinci prodávajícím svůj přístroj. Nevím, nikoho nehájím, jen se tady tak zamýšlím nad tím, co se v těchto obchodech děje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milí zákazníci,
když už jsme loni udělali tu chybu se zlevněním výměny baterií v našich skvělých produktech a Vy jste se nám nehorázně odvděčili tím, že jste ji dokonce i využívali (místo nákupu nových, lepších a mnohem skvělejších zařízení - než byla ta Vaše zařízení, samozřejmě kdysi nejskvělejší na celičkém světě - fakt nekecáme), byli jsme z toho tak smutní, že se naše specializované týmy musely nad touto problematikou hluboce zamyslet a s radostí Vás informujeme o výsledku - podojíme Vás jinak!
Tak-nějak jsme se shodli na tom, že to starší příslušenství k našim iSuperVěcem(TM) už pro Vás není vhodné a proto si prostě koupíte nové, abychom si i nadále mohli finančně pochrochtávat.
S díky Váš Eppel :))))))))))))))))

PS : K případným dotazům - nám vůbec nevadí, že Vaše starší vybavení bez problémů funguje - prostě si koupíte nový.
Jo a samozřejmě - veškerá naše snaha samozřejmě zahrnuje tu ekologii a zelenou planetu!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

kupit si produkt Apple a potom setrit na prislusenstve je strasne hlupe a naivne...ta ked si uz kupim ten telefon za tisicku a chcem byt frajer ze mam iPhone, ta si uz kupim aj original nabijacku...a oni objednavaju prislusnestvo z ciny a jazdia v škode felicia...ale ma iPhone!!...tragické

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych se tě "vtipně" ptát, jestli víš, kdo ty iPhony vyrábí (ano - Foxconn) a kde se vyrábí - včetně toho příslušenství ;))) Asi bych se v následné diskuzi celkem zasmál, jak ta čína vlastně není *TA ČÍNA*, neb ty kontrolní procesy těch firem... a tak. Ale dnes mám náladu vyprávět já, tak ti k té kabeláži povím jinej příběh.

Je tomu přes deset let, co jsem byl zástupce vedoucího v maloobchodní síti společnosti FAST ČR a.s. - tedy Planeo elektro. To byla doba, kdy celkem frčelo nahrávání TV pořadů na moderní DVD rekordéry (tedy nejdřív nahrání na integrovaný HDD, úprava a smazání reklam a následné vypálení na DVD - aby mě někdo nechytal za slovíčka). No a samozřejmě ke slušné plazmě/LCD za dvacku a DVD rekordéru za 10-15k+ byla nutná i kvalitní kabeláž.

Standardně jsme z distribuce prodávali dvojitě stíněný 1m HDMI kabel Panasonic se zlacenými koncovkami za 499Kč (v akci za 469Kč). No ale to by nebyl FAST vlastnící (!mimo jiné!) značku Sencor, aby si v té číně prostě nenechal ty kabely taky vyrobit - ve stejné fabrice jako vyráběl Panasonic, jen s logem Sencor na obalu.
Tak nám ta kabeláž došla na prodejnu. Propočtená nákupní cena za 1,2m tohoto stíněného kabelu se zlacenými koncovkami byla cca 50Kč za kus. Vedoucí toho objednal tunu a tak jsme to "naházeli do koše" se zaváděcí cenovkou 99Kč. A nastalo překvapení! On to skoro nikdo nekoupil a lidi si raději brali ty Panasonicy. Vedoucí se nestačil divit, jak je to možné a já mu říkám :"Hele lidi tomu nevěří, je to moc levný - zkus to zdražit" :) A tak jsme tu cenovku 99Kč přemalovali na 399Kč a jak to najednou začalo mizet!
Takže ano - poučení mého příběhu z praxe je : Ano, lidi "uz kupim aj original nabijacku...a oni objednavaju prislusnestvo z ciny a jazdia v škode felicia...ale ma iPhone!!...tragické" jako ty znám. Takže ti přeju - UŽIJ si svůj pocit, že co je drahé, musí nutně být lepší :))))))))))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

:-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za histrorku. V principu znám z jiného odvětví, je to smutné, ale vše vypovídající.

"UŽIJ si svůj pocit, že co je drahé, musí nutně být lepší"

Na tom je přeci firma Apple postavena. Na pocitu luxusu a image. Je jedno, co si o tom myslíš ty nebo já, jde o zákazníky Apple. Na druhou stranu, pokud to pro tuto hypotézu ponecháme v této rovině (Apple = luxus, kvalita..) a postavíme to do jiného odvětví, tak když si jde zákazník koupit Mercedes nebo BMW, tak také neočekává, že si nový nárazník koupí za 15tis jako v mainstreamu, ale pustí za něj, podle typu auta, také 150tis. A myslím si, že určité procento zákazníků Applu chce BMW a mít příslušenství, náhradní díly a servis za cenu ve Škodovce. Tak to nefunguje. I to BMW se snaží, aby náhradní díly kupovali zákazníci u nich a měnili ideálně v jejich servisu. Pokud to převrátíme zpátky k Applu, tak se dá říct, že některé věci se dají pořídit od jiného výrobce, ale dobře chápu, proč se snaží Apple přesvědčit o tom, že chtějí jeho náhradní díly, jeho příslušenství a jeho servis. Je to jeho byznys, jeho ekosystém a pokud zákazník jeho produkt koupí, ve většině případů s tím musí počítat. Takže takové kauzy mi přijdou přitažené za vlasy - chce-li někdo BMW/Apple/Teslu.... tak si připlatí nejen za výrobek, ale i za to ostatní. Patří to k tomu, s tím to kupují a někteří právě proto. Nechápu, co se furt na tohle téma řeší. Ano, ve státech se soudí i soused se sousedem, protože mu jeho pes pochcal jeho patník. Je to jejich národní sport...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.