Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple iPad 2 přidá pět inovací(?)

tak USB je prvni z meho seznamu duvodu proc nemit IPAD
ted mi to doslo ucelem nebylo mit uzitecne veci, ty se prodavaji v dalsi verzi :)
takze 3jku si snad i koupim :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

iPad neni nahrada za pocitac, je to defacto PDA - kdo to nepchopi, nepchopi ani iPad :-). A nejak jsem si nevsiml, ze by u jinych USB bylo (jenze tam to nikmu nevadi - proc?).... Prinasi to problemy, napriklad se spravou ovladacu pro pripojena zarizeni, naslednou stabilitou atd. Z tohoto pohledu Apple chapu. ostatne nejvic toto rozhrani chybi kvuli tisku - a to jiz resi pomoci technologie AirPrint

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pardon, ale iPad není náhrada za PDA... iPad je náhrada za něco takového: http://tinyurl.com/2vdvu7h , PDA jsou přecijen trochu jinde...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono i PDA jede cas USB meli. Bohuzel pak vyrobci zjistili, ze lide nekupuji predrazene a na baterkach zavisla USB klavesnice a tal to radsi zas potichu zrusili. Solidni PDA/tablet s USB na klavesnici nebo hardisk muze obcas nahradit notebook.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"A nejak jsem si nevsiml, ze by u jinych USB bylo"

U některých PDA i tabletů USB host je, ke svému mám připojenou třeba myš, flash disk, a hodí se to

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze Apple vymeni 30pin za USB.

A ted mi reknete, co jste tim vyresil. Ja vam to reknu sam, nevyresil jste vubec nic, jen vymenil kabel A za kabel B. Tot vse a nic vic. To, ze tam mozna bude USB, neznamena, ze nebudete porad potrebovat iTunes, nebo ze tam bude mass-storage. To jsou naprosto jine zalezitosti...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak něco prudí s DRM (nebo tak nějak, jestli dobře chápu roli iTunes ve vztahu k USB v tomhle případě) nebo to nepodporuje mass storage, tak od toho ruce pryč.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jaký má vztah USB a iTunes? A co s tím má společné DRM? iTunes je program na správu multimediálních dat, a současně umožňuje synchronizaci iPhone/ iPad s touto knihovnou. Klasicky přes USB, po JB i přes WiFi. Tudíž každý iPhone/ iPad od prvopočátku USB má a nic se nemusí přidávat. Jinak DRM je jen na (některé) data která přes iTunes Store nakoupíte (DRM určuje majitel autorských práv a né Apple). Pokud máte svá vlastní data, nebo data nakoupená jinde bez DRM, tak s nimi iTunes a následně iPhone/ iPad normálně pracuje.

Jinak ty omezení a DRM musíte očekávat i u ostatních výrobců, jakmile se vrhnou na prodej multimediálního obsahu.

Mass storage na iPhone i iPad existuje, prostě si stáhnete SW který vám to obhospodařuje. Pokud chcete úplně easy MS tak si koupíte USB klíčenky za pár korun a nebudu k tomu používat mobil za tisíce. Klíčenku mohu dát komukoliv s mobilem bych se musel zbláznit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

proc bych mel tahat po kapsach dalsi zbytecnou vec (usb klicenku), kdy to same umi muj telefon?

mass storage je na ipadu mozna po jailbreaku (nevim, nezjistoval jsem), ale standardne ho proste ipad neumi. a pokud ipad vyzaduje pro kopirovani dat instalaci nejakeho dalsiho programu v pc, tak to zadne mass storage neni.

o tom, ze pristup pres jen itunes neni vubec idealni, svedci i mnozstvi zpusobu nahravani dat do ipadu, se kterymi prichazeji vyvojari aplikaci. napriklad goodreader dokonce spusti vlastni webserver pres ktery je mozne nahravat do ipadu knizky. je to pomale, krkolomne, nedaji se tak nahravat cele adresare... ale holt v apple svete neni mass storage.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste se nekdy odprostit od sveta windows... V nekterych jinych systemech veci jednoduse funguji. To ze okenka na vse potrebuji driver. Zkuste si nekde sahnout soucasne na napr. iMac, Macbook, iPhone a iPad a zkuste si v MacOSX udelat vec na jednom a chtejte to dostat na vsechny... Potom pochopite... Click a hotovo. Zkuste to ve windows...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jen dodan: windows a macosx je o dvou ruznych pohledech, o dvou ruznych pristupech k veci. Pokud kdokoliv z Vas neni ochoten zmenit uhel pohledu na vec pak nikdy nepochopi vztah win x mac.

Jen me fascinuje ze nejvic reci maji ti co to v zivote nedrzeli v ruce.
Rikam si jestli v tom vsem nehraje roli primarne obycejna zavist.

Kazde takove zarizeni je sbirkou kompromisu, tvurce musi volit, delat rozhodnuti. Nelze se zavdecit vsem. Ten chce to ten ono.

Neni duvod hanit to co nemam. Taky bych si nekoupil mobil s androidem protoze mi nevyhovuje, nekomu ale ano. Nemam duvod rikat ze android je na nic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amen. Presne o tom to je. Uhol pohladu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale prd. mam macbook (ted uz nastesti s windows ;-) a ipad. a muzu s klidem prohlasit, ze reci o "just works" apple veci jsou proste takove marketingove krasozvasty.

ano, par zakladnich funkci obvykle apple umi dobre. problem je, ze prakticky kazdy obcas potrebuje neco vic nez jen hole zakladni minimum. a cokoli netrivialniho je na apple vecech krkolomne nebo uplne nemozne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat na důvody "teď už naštěstí s windows"? Windows používám a rozhodně nejsem jejich odpůrcem. Jen mě zajímají důvody.

A co je u Mac OS X krkolomné nebo úplně nemožné? Já ten systém používám, právě pro vysokou efektivitu práce. Tak třeba jsem na něco ještě nenarazil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To krkolomné a nemožné je nejspíše to že spousta věcí je tam placených... na MacOS X přeci jen není tolik kradeného SW.

Ja jsem např. síťař... uvedu jeden z příkladů:

Změna IP:
Windows XP/Vista/7 - po kliknutí OK cca 20s nic, pak u Visty a vyšší ještě identifikace sítě (btw. uplně k ničemu), pak ještě okénka zda doma, v práci nebo na lavičce... O okénkách pokračovat, pokračovat u Visty (dá se vypnout) raději nemluvím. Visty mají ještě navíc tu schopnost že nějak objeví že těch sítí mají víc a pak nefunguje nic, musí se tak zakázat povolit síťovka.

MacOS X - změním IP, dám apply a během 0,5s pracuju. A to nemluvím o možnostech síťových profilů a jejich snadnému přepínaní na 2 clicky. A už vůbec nebudu zmiňovat že si u Wifiny nastavím pro každou síť jinou IP a systém to pozná a nastaví, o tom se může Windousákům jen zdát.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jednotne menu u MacOS X je vzorem efektivity, ostatne, to psal hulan. Na to, abych jezdil kurzorem na 24" FULL HD monitoru opravdu nemam cas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S prominutím, tvrzení toho pána má stejnou hodnotu, jako že to napsali v Blesku. (I když občas má pravdu ve Win oblasti). To jednotné menu je právě ohromně efektivní řešení, a né nadarmo to velké SW firmy dělají také tak. Jen u OS X je na to sáhodlouhý manuál popis proč to má programátor tak dělat. U Win je prostě svoboda. Já s tim kurzorem jezdím po 17" monitoru NTB a 26" externím monitoru, a čas je právě pro mě sakra důležitý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste mel nepochopil?

Na MacOs je jednotne menu ne u aplikaci, jako na Win (Soubor, Upravit, atd), ale vzdy v horni-leve casti monitoru, bez ohledu na to, kde mate samotnou aplikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělám denně s lidmi, prakticky denně je ve wokénkách navádím... možná se to místním čtenářům bude zdát divné ale 80% lidí neví že nějaká nabídka soubor či nastavení vůbec existuje...
U MacOS X když chcete třeba tu změnu IP dáte jablíčko, Location a buď profil nebo dáte settings a změníte co potřebujete.
U Win jdete k hodinám, click - počkáte na menu, dáte centrum sítí, tam musíte najít položku změnit nastavení adaptéru, pak připojení k místní síti, pak click pravým, vlastnosti, pak protokol TCP/IP zase click (2x) a teprve měníte... pak ještě následuje ta pohádka o 20s a dále...

Dokonce i Linux je v tomto mnohem dále... clicknete u hodin na monitor, dáte změnit IP a měníte, pak to trva jen asi 1s než se IP změní.

Co se obecně týče sítě ve win je to tragédie... rozchodit např. XP vs. Vista v síti připomíná spiše rituální tanec afrického šamana než fundovanou práci odborníka. Věci tam občas prostě nefungují aby v zápětí fungovat začali a nikdo porádně neví čím to bylo...

Vyhledávání.

Vista - dám hledat cokoliv, čekám, čekám, čekám... a pak to něco najde.
OSX - dám hledat, obvykle to mám než dopíšu slovo. najde mi to dokonce i v historii webových stránek. funguje to prakticky okamžitě.

v OSX/Linux - neznám fragmentaci, nevím co to je zpomalení PC v důsledku náhlého spuštění fce indexování (majitelé visty vědí o čem mluvím), neznám hru sleduj zelený pruh, neznám viry, můžu mít spustěno 30 aplikací úplně bez problému. mám virtuální plochy, přetahuju mezi nimi aplikace, mohu si definovat na které ploše se jaká aplikace spustí, pokud jí mám na jiné ploše než aktuální, nemusím jí zběsile hledat stačí mi clicknout na její ikonu v docku a systém mě přepne kam potřebuju. najedu do rohu a mám dokonalý přehled v otevřených oknech. instalace aplikací? bafnu myší ikonu přetáhnu na obrázek apps a je to... zip? rozzipuje se sám, nemusím to řešit. dokonalá věc je preview najedu na dokument máčknu mezerník a hned se mi ukáže náhled ve kterém můžu i listovat.

já tomu říkám efektivita. Windows používám (aktuálně win7) a je fakt že se mnohé zlepšilo. Pro uživatele. Pro profesionála je to pořád nic moc...

Znovu to zopakuju, je to o jiném přístupu k věci, samozřejmě když si to vemu do ruky už s odporem, tak to za chvíli odložím a budu to na fórech pomlouvat.

Pro někoho může být složité pochopit, že něco jde i jednodušším způsobem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to fajn, hlavně ty ceny, ale za komfort se holt platí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To proč samostatnou klíčenku zjistíte, jakmile si začnete vážit dat uložených v telefonu. Počítač mě živí a data jsou můj denní chleba. Představa že dám zákazníkovi telefon byť na hodinu je šílená. další věc je rozměr a cena. Pokud si jen nahráváte data k sobě, tak máte pravdu.

iPad nemám, tak jen odhaduji, že tam fungují stejné SW jako mám na iPhone. A tam mám MassStorage mám, jen né tak triviálně použitelné jako u klíčenky. Ovšem s mnohem lepší ochranou a katalogizací (strukturou) dat. Nemluvně o schopnosti je prohlížet.

Ano dělají se další SW na správu a synchronizaci dat. Jen osobně jsem nenarazil na lepší SW na správu a využití multimediálních dat jako je iTunes. Je pravda, že je mám na Mac OS X a na Windows je nepoužívám. Vím o nadávkách na iTunes a že to některým nevyhovuje. Ale to je spíš tím, že neznají jejich možnosti. To je třeba vidět a zažít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

byla doba, kdy jsem si myslel, ze USB (mass-storage) je nutnost a bez toho to nema cenu, a vite co? jednoho dne jsem si iPad poridil a jeste mi to USB nechybelo. Teoretiku co maji s konkretnimi vyrobky zkusenost jak koza s nakladakem je opravdu zapotrebi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela jste me zklamal pane Baron, kvuli tomu clanku vypadate jako ignorant, s prominutim.

"USB bude pro mnohé překvapením, protože se zdálo, že Apple s ním moc nepočítá, aby uživatelé byli nuceni více používat jeho iTunes"

Nechapu. To, ze bude USB, neznamena, ze bude automaticky i treba mass-storage. To jsou dve naprosto odlisne zalezitosti. Apple klidne tam muze dat USB pri zachovani soucasne funkcnosti - tj. iTunes a bez mass storage. Ostatne, USB konektor vyzaduje EU. Ani slovo o mass storage ci usb-hots.

"ylepšení zobrazování pomocí jejich technologie „Retina Display“, jež se objevila už v iPhone 4, také nebude ničím neobvyklým"

Blabol. V soucasnosti neexistuje technologie, ktery by dokazala vyrobit takovy 9.7" displej. Pokud ano, takovy displej by byl velice drahy, mel by asi 5x vetsi spotrebu a potreboval by obdobne zvyseny graficky vykon, protoze by mel vetsi rozliseni nez je FULL HD. Opravdu si myslite, ze iPAD2 bude mit VETSI ROZLISENI nez 27" iMAC? Ja si to opravdu nemyslim.

Cekal jsem od vas, ze jakozto znalec IT si polozite vyse uvedene otazky. Ale vy jste vlastne jen papouskoval naprosto neoverene zpravy jinych.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jeste jedna vec. Retina Display NENI ZADNA TECHNOLOGIE (to je klasicke IPS), pouze marketingove oznaceni 313 DPI ci kolik,

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je stejne jedno, Retina na iPad 2 zcela urcite nebude. Stavajici iPad ma rozliseni 768x1024. iPad 2 by tedy musel mit rozliseni 1536x2048. To zni dost nerealne na takove zarizeni co? Apple by musel vymenit ten svuj A4 zazrak s GPU za neco radikalne jineho a i tak by byl ten stroj stale pomalejsi nez stavajici iPad.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím že udělat rozlišení 1k5x2k je šílené. Ale dokážu si představit že bude o chlup menší bude vypadat jako iPhone 4 a zadní strana bude vybavena epapírem pro pohodlné čtení knih na světle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Pokud by i na ipadu melo byt 300dpi, pak rozliseni by bylo kolem 2500x2000, copak jste necetl muj prispevek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky sem nepsal nic o tom že se bude měnit hlavní LCD :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky nereagoval na tebe :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pripajam sa k poznamkam nikos15. Ked uz tak velmi chcete (diit.cz) pisat o Apple, tak budte aspon opatrnejsi pri HURA spravach, kedze evidentne tam nikto v redakcii nemate s vyrobkami Apple ziadne skusenosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci přizvukovat některým hloupým příspěvkům nade mnou, ale tou 5Mpixelovou kamerou je asi myšlen 5Megapixelový fotoaparát s možností natáčeni videa že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To vies, v redakcii veria vsetkemu, co im google translator prelozi. Oni je potom dost tazko chapu, ze po amglicky "camera" je "fotak". :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

usb tam bude imho stejne, jake je dnes u ipadu po pripojeni toho apple camera connection kitu - sice to bude mit usb konektor, ale stejne to zase bude schopne pouze importovat fotky a videa.

proste takova applovska polofunkcni klasika.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé že ta polofunkční klasika má velký prodejní úspěch, a výrobci těch plnohodnotných zařízení jen dohání. Ale v čechách je na to jednoduché vysvětlení. Apple má šamany v reklamním oddělení a ti přesvědčí miliony lidí, aby dobrovolně utratili své peníze, za něco co nemá cenu a funguje jen na půl. Lidé nečtou zkušenosti zklamaných zákazníků a zovčí :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no ja napriklad ipad mam, protoze jsem dlouho tablet chtel a v danou chvili na trhu nic moc lepsiho nebylo. ale rozhodne nemuzu rict, ze je to kdovijak dokonaly zarizeni. ipad tezi z toho, ze zaplnil diru na trhu, ale myslim, ze az vyjde android 3.0, tak se ta dira velice rychle zaplni a podily na trhu se budou vyvijet stejne jako v pripade iphonu a android telefonu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi pravdou je ze nebyt iOS pravdepodobne by nebyl ani android. Jen se kouknete jak se systemy podobaji. Dokonce i android ma sve appstore... At zije kopirovani :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

In 1979, Xerox threw open its doors to anyone in the industry and press, who might be interested in seeing their developments. Several Apple Computer employees, including Steve Jobs, visited Xerox PARC that day. Jobs and the others saw the commercial potential of the WIMP (Window, Icon, Menu, and Pointing device) system and redirected development of the Apple Lisa to incorporate these technologies. Jobs is quoted as saying "They just had no idea what they had." In 1980, Jobs invited several key PARC researchers to join his company so that they could fully develop and implement their ideas. Bill Gates, who had also been present, had similar thoughts.

(Zkopirovano z http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox)

At zije kopirovani.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Si objavil ameriku ;-)
Pointou je, ze xerox tie "cacky-macky" mal, ale ich ani len nepredaval. Dnes skoro cely trh z elektronikou kady rok caka s cim pride Apple a potom to zacnu vsetci napodobnovat. Malokomu sa podari urobit dieru do sveta s novinkou tak ako sa to dari Applu. Samozrejme ale patri cest vynimkam. Jednou takou, ktora ma momentalne napada bol Asus EEE PC. V dobe, ked prisiel na trh, lamal podobne rekordy ako to robi Apple s kazdym novym produktom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To souhlasím, já ho nemám a čekám až co nabídne iPad 2. Přeci jen, je to dost peněz, abych to kupoval každý rok nové. Sám jsem na Android 3 zvědavý, ovšem než doběhnou iOS 4 (od jara 5), tak to ještě potrvá. Ale fandím jim, konkurence je třeba, a ať klidně natrhnou iOS 5 zadek.

Jen je tu ten Apple ekosystém, a to je celý klíč úspěchu. Pokud ten tablet nebudu mít jen na hraní, tak tady zatím konkurenční řešení pokulhává. Chce to holt čas. Je to stejné, jako když mi někdo bude tvrdit, že jsem měl koupit o 5k levnější NTB, že měl navíc lepší "grafárnu". A já na to pak nainstaluji SW v celkové hodnotě 120k. Jaká je to pak úspora v celku?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Priklad, kolik jste videli pred prichodem iPhone dotykovych telefonu na trhu???

Ted mi reknete kolik vyrobcu vyrabi mobil ktery se az napadne podoba zminenemu iPhone?

Odpovim.
1) skoro zadny a kdyz tak s malym tlakovym displayem ktery obsluhovat bylo vse jen ne prijemne a intuitivni.
2) prakticky vsechny v soucasnosti prodavane smartphony vypadaji temer jako iPhone jen sem tam maji o cudlik vic nebo min.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alfíčku prosím tě neblbni:).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Priklad, kolik jste videli pred prichodem iPhone dotykovych telefonu na trhu??? "

Bylo jich dost. Pravda, ne tolik, kolik dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Facebook si registroval v USA slovo Face jako ochrannou známku a dle předběžných zpráv mu asi opravdu bude přidělen" běžné slovo z běžné mluvy bude ochranná známka? To pak chcou od všech lidí či firem vybírat poplatky když to náhodou použijou v nějaké větě? No super! A kdo si první zaregistruje slovo "Dick" a začne vysávat americký pornobusiness?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Amateri se slovy jako "Face" a "Dick" se budou brzo moct jit zahrabat ... az si nekdo patentuje slovo "And". V cechach jsme uz jeden And meli, knizni vydavatelstvi ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Coca Cola je taky ochranná známka a nevšiml jsem si, že by se vybíraly poplatky od lidí, kteří o ni požádají v obchodě. Tím chci jen ukázat, jakou debilitu jsi právě napsal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobre jsi to napsal!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.