Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple M1 v PassMark dorovnává Rocket Lake a Zen 3. Má to ale háček

Je tam někde uvedeno "v čem" byl osazen ten M1? Jestli byl v Macbook Air (kde je kvůli pasivnímu chlazení asi pomalejší) a nebo v Mac mini, kde je "větrák"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam je viac problémov. M1 je lowend, tie 8 jadrové ryzeny alebo ten intel procesor je highend. M1 je v mac mini za necelých 800 eur a to už je hotový počítač. Len samotný 5800X stojí okolo 450 eur, 11700K bude stáť okolo 350 eur. A notebooky s tým ryzenom budú stáť okolo 1400 eur.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nemlž. Pokud porovnávám jednojádrový výkon, tak bude stejný i u Ryzenu3. A notebooky s ním rozhodně nestojí tolik, co píšeš.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jak už jsem tu psal v nějaké předešlé diskuzi, macMini s M1 není nic extra - ASUS PN50 s 4800U (a stejně velkou RAM+SSD, s Win licencí) vyjde na +- stejné peníze a má +- stejný výkon (kapku slabší singlethread a kapku lepší multithread), rozměrově je to srovnatelné, spotřeba u PN50 trošku vyšší, ale ne dramaticky. S bonusem že u PN50 jsou SSD a RAM vyměnitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cim nam viac menej pada dogma toho, ze je apple predrazeny, ked za +- podobne peniaze dostaneme +- podobny vykon a kapacitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"tie 8 jadrové ryzeny alebo ten intel procesor je highend"

Intel? Možná. U AMD je to druhý nejhorší procesor aktuální generace, tedy určitě ne "highend".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takhle spatnej clanek jsem uz dlouho necetl :-D M1 ma tdp pokud se nepletu pod 30W v kterym je zahrnut CPU,CPU + dalsi radice a i RAM, ostatni procesory jsou kolem 100 i vic W, M1 ma 4vykonna a 4 usporna jadra ostatni jsou 8C16T ? myslim ze pri zohledneni vsech informaci se da dojit k jasnymu zaveru ze M1 si vede naprosto uzasne a az apple prijde s 8vykonnejma jadrama v SoC tak zacne mit x86 velikej problem

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

'' takhle spatnej clanek jsem uz dlouho necetl.. ostatni procesory jsou kolem 100 i vic W ''

to bude tim, ze neumis cist.. ve clanku mas 15w x86.. lol.. ((:

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen 7 5800Uje ve vetsine pripadu konfigurovano na 25

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

no a m1 na 30.. (:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

i s ram a dalsi spoustou cipu :-P

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Meles.. bude zalezet na vyrobci notebooku. Vzhledem k tomu, ze jeste venku temer zadne nejsou, tak si to cucas akorat tak z prstu..
Krome toho u nekterych modelu si muzes TDP "prizpusobit", takze muzou jet jak na 15W , tak na zvysene, 20-25W.

Krome toho je tam nejspis jeste jeden aspekt, co si neuvedomujes. AMD kdyby chtelo, tak by mohlo vydat nejaky "5800UX", kde by zvysili ST boost nekam treeba k 4,7Ghz pri tech 25W (u 15W si nejsem jisty, jestli by to stacilo) a ta, by ten rozdil v ST byl uz minimalni. Pro ne se to nevyplati, takovy chip vydavat, jelikoz v danem segmentu notebookoveho PC jim 5800U staci a evidentne cela tahle Cezanne U generace neni uplne "plnohodnotna" a AMD se venovalo naopak "H" rade.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si rikal, ktera horka jablecna hlava pribehne jako prvni a placne nejakou kravinu..
:)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

zabudol si si dat ranne prasky, zapi cajom, upokoj sa, predychaj sa a precitaj si clanok este aspon 2x

1) pri potrebe 1T vykonu je v tom SoC ARM Jablku asi zatazene jedno z vykonnych jadier ze? nie jedno to z menej vykonnych ...
2) v clanku je na porovnanie aj 15W NTB CPU na NTB platforme

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

> ostatni procesory jsou kolem 100 i vic W,

Precti si celej clanek, nez zacnes psat blbosti.... 5800U = 15W TDP

> M1 si vede naprosto uzasne

Hovno. Vede si prumerne. Proti 5800U: v single-thread lepsi, v multi-thread horsi, a to ma jeste vyhodu +1 generace vyroby. Kdyby to bylo na stejnem procesu, tak to v single thread bude nastejno a v MT zaostavat jeste mnohem vic (nejspis kvuli TDP).

Cimz je taky vyrizena ta blbost kterou tady vytrubuji nekteri idioti, jak je x86 hrozna a ARM uzasna instr sada. Coz je davno jasne vsem, kteri o tom neco vi - instrukcni sada je dneska "high level", uvnitr procesoru se vsechno rozklada na uops, takze je docela sumafuk jestli je to ARM nebo x86. Jedinej zasadni rozdil je v dekoderu, ktery je u x86 slozitejsi.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

“ Proti 5800U: v single-thread lepsi, v multi-thread horsi, a to ma jeste vyhodu +1 generace vyroby.”
Výsledok nie je žiadne prekvapenie vzhľadom na 4+4 vs 8/16. 2x toľko plnohodnotných jadier, 2x toľko vlákien. V MT o 23% rýchlejší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady pujde spis o to, ze AMD binuje 5800U na 4,4Ghz, a staci ji to. Kdyby chtela, mohla by nejspis vydat rychlejsi model s vyssi boost frekvenci, ale vzhledem k sitauci ve ktere je a trhu, to neudela.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Veď AMD má širokú paletu mobilných procesorov. Zvyšovať boost frekvenciu pri 15W U verzii nemá logiku (AMD hlavne nedokáže vyrobiť také množstvo procesorov. Pri 4000 rade sa čakalo do konca minulého roku na dostupnosť). Ja by som to porovnal skôr s AMD Ryzen 7 4700U. 8v8. Predpokladám, že tam už bude výsledok iný. Ja skrátka nevidím žiaden “háček”. Ten výkon je na entry model výborný. Nehovoriac o pasívnom chladení pri MacBook Air (osobne to nevidím ako plus, ale má to logicky dopad na výkon pri dlhodobom zaťažení, viď porovnanie s aktívne chladeným Mac Mini). Donedávna Apple za tie iste peniaze ponúkal Intel dvojjadro. Samozrejme ľuďom čo tieto laptopy kupujú je to šuma-fuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zvyšovať boost frekvenciu pri 15W U verzii nemá logiku "
.. logiku to ma, protoze by to melo vyssi vykon, jelikoz "U" rada je konfigurovatelna na 15-25W, s tim, ze mozna nejake PL2 dovoli kratkodobe cucnout vic. To ze to AMD nedela je jen proto, ze ma k tomu nejake duvody, ne ze by nemohla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá, pre niečo tam to označenie "U" je. To o čom hovoríš sú zbytočné špekulácie. Tie procesory sú určené pre konkrétny segment. Ako som písal portfólio je široké. Nepotrebujeme tu boostovať CPU určené pre Ultraportable laptopy.

5 5500U
5 5600U
7 5700U
7 5800U
5 5600HS
5 5600H
7 5800HS
7 5800H
9 5900HS
9 5900HX
9 5980HS
9 5980HX

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To o čom hovoríš sú zbytočné špekulácie. "
.. nejsou, protoze ta CPU jsou konfigurovatelna 15-25W, ne pouze 15W. To ze ma AMD dalsi cele portfolio a marketingove rozsegmentovanou nabidku jednoho a toho stejneho kremiku s tim, ze U je "zaseknute" zamerne AMD na 4,4 Ghz, s tim nema moc spolecneho.
Bavime se o tom, ze U rada, kdyby AMD chtelo, mohlo mit vyssi ST vykon. Ale ona nechce. To ze ma jina CPU s jinym TDP, jinymi konfifuracemi TDP, jinymi takty, atd, je jina debata..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak prečo nemá potom väčší výkon? Prečo potom exituje HS a H rada? Všetko je to logicky rozdelené a má svoje uplatnenie. Prečo v ultraportable nie sú H Ryzeny? Veď by sa to lepšie predávalo, keďže je to ten istý kremík a marketing, či nie?

"Bavime se o tom, ze U rada, kdyby AMD chtelo, mohlo mit vyssi ST vykon. Ale ona nechce." naposledy, úplne zbytočná špekulácia. Keby bolo keby. Bavíme sa o tom ako to je a nie akoby to mohlo byť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Prečo potom exituje HS a H rada? .. "

Už se o tom psalo i na Diit.cz, takže stručně ... HS jsou vybrané čipy, které (téměř) dosahují výkonu verze H ovšem s nižší spotřebou. A taky je AMD poskytuje jako "prémiové" pouze výrobcům, kteří nezkriplí zbytek NTB jako to někteří mývali v minulosti ve zvyku. (horší obrazovka, nižší kapacita aku, 1 kanálová RAM, ...)

A co se týká řady U .... Můžete se snažit narvat do "žiletky" (aka ultrabook) narvat 8c/16t cpu s (udávaným) TDP 15W, ale pokud je chlazení toho "zázraku" dimenzované na těch 25W, tak se CPU buď upeče, nebo se bude "dochlazovat" a podá výkon horší než CPU s nominální spotřebou 15W. Názorným pžíkladem budiž poslední modely Apple s Intel CPU.
A výběr čipů vhodných pro práci v tomto režimu také není k zahození.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To bola samozrejme rečnícka otázka, ale minimálne pre “tombomino” vysvetlené. Každopádne výkon je za hranicou toho čo dokážu laptopy v súčasnosti uchladiť. Napríklad Zephyrus G14 s 4800H som vrátil práve kvôli nepríjemným teplotám. Zázraky sa nedejú a fyzika sa nedá obísť. V G15 pre istotu nechali plnú mriežku pod ventilátorom. Minuloročné modely. Schenker a XMG Ryzeny ani nedostali, respektíve dostupnosť sa posúvala cely rok. Procesor parádny, ale neexistuje kombinácia s kvalitným displayom alebo je nedostupný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud se nechcete bavit technicky o tom co je platformove mozne a co ne, tak proc se vubec bavime? :)
Ja dobre vim, ze AMD nema "U" s vyssi frekvenci. A snazil sjem se Vam nejak vysvetlit, proc je asi nema, protoze se bavime, alespon teda ja, ne o konkretnim jednom modelu, ale ceho je dana architektura schopna na zaklade existujicich chipu. Pro mne je to docela zasadni info, ze jej nema z nejakych svych marketingovo/vyrobnich duvodu, ne z toho, ze by jej mit nemohlo. Rovnez to stavi M1 trochu do jineho svetla, nez o jakem jablecni proroci mluvi a nez ukazuji publikovane vysledky.
Pokud toto pro Vas nema zadnou hodnotu, nemusime vubec tyhle diskusi vest, jelikoz je to pak oboustrana ztrata casu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„2x toľko plnohodnotných jadier“

1. Co je plnohodnotné jádro?
2. Proč 4 plnohodnotná + 4 neplnohodnotná jádra Applu stojí 1,5× víc tranzistorů než 8 plnohodnotných jader AMD, když polovina jader Applu je tak neplnohodnotná?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože AMD je CPU a nic neumí, kdežto AMD vyrábí SoC kde je například grafika či neural engine?

Kolik tranzistorů mají třeba Epyc nebo Xeon procesory? Však 32 jádrového Epyca to v určitých výpočtech naprosto zesměšní a je to i 12x rychlejší, slušné na čip "trošku" rychlejší než mobil

https://miro.medium.com/max/700/1*RYVfrkp2N2k2mNeurhdLyA.png

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Cezanne je kompletní SoC, nikoli CPU.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

a m1 ma v sebe ramku, dokonca 16gb, neural engine a este neake blbosti

tam su tie tranzistory, od teba by som takuto blbu otazku necakal

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to by jsi mel, nevis ze diit je x86 a AMD fanklub? nebo lzive zas prevazne intel. tady kdyz napises neco co muze narusit svatozar x86 architektury tak si uzijes :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ja viem, ze je to tu sam amd fanusik, ved i ja som, ale zasa porovnavat 8/16 vs 4/4 je nahlavu a este polozit tak blbu otazku ohladom poctoch tranzistoroch pre cpu? ved cpu zabera mozno menej ako 1/4 celeho cipu, cize cca 4mld tranzistorov, to je snad kazdemu jasne

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. To není 4/4 ale 4+4.
2. Že M1 nemá dvě vlákna na jádro je "problém" M1.
=> Porovnává se 8 jader architektury M1 a 8 jader architektury Zen3. Že má jedna architektura výhody někde a druhé někde jinde je zjevné.
M1 je je určitě zajímavý produkt a za mne především slibuje do budoucna a určitě to bude zajímavá konkurence pro Intel i AMD. Otázkou je, v čem má konkurovat - v kancelářské práci? v editaci videa/grafiky ? ve hrách? ve vědeckých výpočtech?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) skor 4+0.5, kedze tie slabsie jadra vraj maju 10% vykonu z tych silnych (teraz neviem ci dokopy alebo kazde je vykonovo 10% zo silneho)
2) porovnavaju sa teda 8 jadra s SMT vs 4 bez, ano viem, ze m1 nema SMT, ale robit z toho zaver, ze je to shit na multicore? :D preco sa to teda neporovnava so 6 jadrom? pripadne idealne zo 4 jadrom?

M1 je nahrada za intel shit, takze tak, podla videi co koluju po nete vies na nom riesit grafiku, strih videi, foto, programovat, proste vsetko co predtym, ale rychlejsie a efektivnejsie

vedecke vypocty? tam chces threadripper :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty tomu teda davas zabrat... :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, lebo na to pozeram logicky, nie ako tuto smotanka ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tim bych si tak uplne nebyl jisty..nicmene mne zaujalo to tvrzeni, ze ty mala jadra maji jen cca 10% vykonu tech velkych. Mas na to nejaky link, kde se to rozebira?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na yt je video, kde rozoberaju M1X a jeho mozny vykon, tam pouzivaju vypocty na zaklade ktorych urcuju vykon silnych a slabych jadier, ako k nim dosiel, nepamatam presne, ale asi je to vseobecne info

vypocet vychadza z M1, single a multi core vysledky

to, ze tu nik netusi o takom daco je vas problem, netreba hned ludi zhadzovat pre vasu neinformovanost

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Link, zdroj, dokaz, alebo je to na urovni, ze si to cucas z prsta. ;)

Mimochodom, jak mozes urcit vykon maleho jadra voci velkemu z porovnania SC vs MC vykonu? Hovori ti nieco limit TDP, ktory dava prakticky neobmedzeny priestor jednemu jadru vs. znacne zlimitovana frekvencia a teda vysledny vykon jadier pri multithread?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kde pisem, ze sa porovnava sc vs mc vykon? citas aj s porozumenim alebo vybafnes s prvou myslienkou, ktora ta napadne?

https://www.youtube.com/watch?v=VoVZzstoIJ0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"tam pouzivaju vypocty na zaklade ktorych urcuju vykon silnych a slabych jadier, ako k nim dosiel, nepamatam presne, ale asi je to vseobecne info

vypocet vychadza z M1, single a multi core vysledky"

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"netreba hned ludi zhadzovat pre vasu neinformovanost"
.. ono se vetsinou kazdy shazuje tim co pise :)
Jinak jsem heldal to "obecne zname" o vykonu malych jader a kupodivu to nikde moc "obecne zname neni". Aby to nebylo nakonec jako to tvrzeni o tech 16mld transzistoru s integ pametma pro M1. To preci bylo taky "jasne" a pritom uplne blbe :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne nejledam, jedno YT video opravdu neni prukazny zdroj tvrzeni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale vychadza z faktov, ktore ty tak rad prehliadas a ignorujes

aspon vidis, ze to co tvrdim, je niecim podlozene a tym su realne udaje pocas zatazenia chipu, co ty nemas absolutne nic

ale chapem, tu musi byt kazdy mudry aj ked prd vie ;)

takze mas to blbě ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja moc "faktu" neignoruji, ale ty se spis nechavas ovivat jablecnou omackou..
On sice vychazi z faktu, ale to co potom nasleduje, je jedna faulace za druhou. Nemuzes merit vykon jadra ciste podle toho, kolik sezere Wattu v MT benchmarku. Potazmo muzes, ale taky se muzes dost seknout. Cim vyssi frekvence, tim vys to jadro bude zrat, nicmene vykon neskaluje casto linearne s sespotrebou. Viz napr. kdy u desktopovych chipu stoupne spotreba o 50-100W, ale vykon stoupne jenom treba v radu jednotek, mozna deseti procent, spotreba ale stoupne nasobne. Cili ta jeho uvaha je postavena dost na vode. Za nejakych idealnich podminek by mohla platit, ale realne se to takto neda pocitat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D krasne teraz trepes, sice v tomto mas pravdu, ze to neskaluje na 100%, ale tam mas rovno leak na neznamy chip, pravdepodobne m1x, kedze aj jadra sedia, ktory dosiahol predbezny vysledok 14500 bodov v MT, teda presne to, co on tam predpovedal :D

ale jo, ty vies :D len trepes, nechytas sa :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"ty vies :D len trepes, nechytas sa :D"
.. ja jsem se ti zatim snazil odpovidat vecne, ale blbeckovy se evidentne rozumne odpovidat neda.
Takze si klidne ten jablecny prujem uzivej dal :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no jo ozval sa blbecek bez argumentacie :D snivaj dalej ;) takychto "expertov" bez znalosti milujem, vzdy potesi ked ich clovek rozbije faktami :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkus se blbecku napred naucit rozlisovat mezi tim, co je fakt a co je spekulace. To ze nekdo uvede jako referenci "neznamy" chip a spoji jej s necim, neni fakt, ale spekulace. Treba je ta spekulace pravdiva a treba neni. Kazdy rozumny technik bere spekulaci jako jednu z moznosti. Kdezto blbecci jako ty z toho maji vanoce, vydavaji to za 'fakta' a spamuji pak ve forech..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D :D no jo skusaj dalej debilko :D

tak ako si sa smial nad 10% a robil si si z toho srandu, tak robis teraz to iste, pricom dal som ti fakt, ktory ty nevies vstrebat :D no jo to ceske ego ;)

ano je to spekulacia, ktora ale sedi zo vsetkymi leaks, ktore su k dispozicii, taktiez to aj neako velmi sedi s odhadmi, dokonca aj pocet jadier a vykon :D

ale jo debilek a "inzinier" sa tu stale bude hrat na toho mudreho, pricom nedal tu ani jeden fakt, len svoje dohady, smutne ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze budes dost jednoduchy jedinec..
Prvne jsem se nikde nesmal, jen jsem rozporoval tvoje tvrzeni bez jakehokoliv odkazu a zadal jsem te at jej nejak dolozis. To ze jsi pitomec, ktery ze sebe udelal sam vola a tvrdil ze 16mld tranzistoru M1 obsahuje 16GB RAM sis tady nadrobil sam. Ja jsem se na to jen odvolal. Ta blbost je tvoje.
Za druhe, pokud se ti nelibi na ceskem webu madare, muzes se odpoklonkovat zpatky za hranice. Nikdo te tady nenuti, aby jsi tady smrdel.
Za treti, mne je uplne fuk, ze se ti nejaky dohad libi. Mne je rovnez uplne ukradene, jestli nejaky M1(x) je/bude nebo ne, protoze mne jablecny svet nezajima. Bavi mne to ciste technicky, co je mozne nebo ne a nepotrebuji se s tebou tady o tom prit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D kde tvrdim, ze 16mld ma RAM? :D :D ty si dobry retard :D

takze uz nemame argumenty tak musime vymyslat :D ide ti karta, no daj este daco, nech sa zasmejem na vecer :D

ojoj uz nadavky do madarov, no jo len skusaj dalej cechacku :D niekomu rupli nervy :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi mental.
@ No-X
nechces mu dat nejakeho zkusebniho banana, nez tu zacne cvokovatet jako ti predtim? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no daj, kde tvrdim o 16mld tranzikoch v ramke :D

skor asi tebe nech da, zacinas tu halucinovat ;) nj to ceske ego ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podobni jako ty tady uz byli. Vetsinou jim zacne po case hrabat a nakonec to skonci bananem. Cili nic, co by tady uz nebylo.
V cem jsi ale zatim jedinecny je fakt, ze jsme tady jeste nemeli nekoho s narodnostnim mindrakem. Jinii kluci ze slovenska tenhle problem nemaji a chovaji se narozdil od tebe slusne a myslim, ze nikdo tady nerozlisuje, odkud kdo je. V tomto jsi zatim unikat a doufam ze na dlouhou dobu posledni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no dockam sa toho komentu o tych 16mld ci budes kluckovat nadalej? :D

a aky mindrak? :D ty tu nadavas do madarov :D ja len napisal ceske ego ;) mindrak mas skor ty, ale ok ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" LadIQe | před 1 dnem
a m1 ma v sebe ramku, dokonca 16gb, neural engine a este neake blbosti
tam su tie tranzistory, od teba by som takuto blbu otazku necakal"
.. uz jsem si rikal, ze nebudu odpovidat, ale kdyz chces dalsi dukaz o tom, jak jsi hloupy a nehcapavy tak prosim. Tvrdil jsi, viz vyse, ze Ma v sobe integorvanou RAM, coz neni pravda. Viz muj prispevek s die M1. Rovnez jsi napadal No-X za to, ze srovnava 16mld tranzistoru M1 s 10mld od AMD. Pokud si nedokazes dat dohromady svuj chybny prispevek s tem 16mld, o kterych si se tady hadal, tak je mi te uz jen lito. Nejen ze vykazujes narodnostni mindrak, ale ani nevis, co sam pises.
S dalsi odpovedi se nemusis namahat, ja uz dale nekomu jako ty svuj cas venovat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D a kde tam mas napisane, ze ta ramka ma 16mld? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty vis, jestli do tech 16 mld pocitaji i tu RAM, ktera je zvlast, byt je soucasti SOC, nebo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak hadam je kazdemu jasne, ze ked sa bavime o cipe, tak sa bavime o celkovych poctoch, to by bol rekordman tento cip ak by len cpu cast, ktora je mozno menej ako 1/4 celeho cipu, by zaberala 16mld :D zas kus rozumu pouzit a nie hejtit vsetko od apple

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jen, jestli si ten obrazek toho SOC vubec videl.. Ja bych se totiz vubec nedivil, kdyby v tom byl docela hokej a nemyslim si "ze je to kazdemu jasne".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

videl, pozeral som stream, preto viem, ze je tam toho dost, hodne vela, nie len cpu cast, preto by som nepredpokladal, ze by cpu cast mala viac ako 6mld

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. no a ja bych si tim jednoduse jisty nebyl. Viz treba tady
https://www.techpowerup.com/276537/apple-m1-a14-die-shot-comparison-show...
a pak specielne tady
https://www.techpowerup.com/276537/apple-m1-a14-die-shot-comparison-show...
kde si muzes vsimnout ze DDR rozhrani jsou uplne naboku toho chipu. Ja teda nevim, co jsou ty neoznacene "vyplnove" plochy, ale tak nejak mi ta DDR rozhrani nesedi k tomu, ze by to mohla byt treba RAM. ALe mozna, ze se v tom nekdo vyzna lip.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ok ale tvrdim to, ze to chip nema v sebe iba cpu a gpu cast, ale viac, preto mi no-x kecy prisli uplne odveci

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no a co ze ma nieco dalsie? aj APU od amd ma nieco dalsie, napr video dekodery, alebo dalsie cpu - bezpecnostny co-procesor, a pravdepodobne kopu dalsich veci.... ale pan je zjavne znalec, a preto len tak uraza naokolo ludi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak si pozri co ma vsetko v sebe ten chip pan vseznaly

neural engine nic? dalsie neake koprocesory nic? so samotneho obr co tu postol je vidiet, ze cpu su uplne malicke casti z celeho cipu, nehcapem co riesis

kks jak fanatik

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak AI akcelerator bude v pristi verze AMD APU. Intel uz ji v TigerLake ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ale bavime sa o tom, co je teraz, ja by som tiez mohol tvrdit, ze novy m1x nakope prdel amd top apu a preto vsetci tu kecate :D

alebo, ze m1 je shit, lebo o 5r bude neaky m5, ktory bude 10x vykonnejsi :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"ja by som tiez mohol tvrdit, ze novy m1x nakope prdel amd top apu"
.. ta se da docela realne ocekavat.

U techto srovnanvani je ale dobre brat v potaz i to, ze jsou to jine trhy. x86 je jinak staveny trh, nez to co ma Apple. Proto i ta CPU, ktere dela AMD a Intel, splnuji trochu jine pozadavky. Amd a Intel pokryvaji 10ky ruznych konfiguraci a stovky modelu ruznych vyrobcu. Intel udela v kazde kategorii jeden model a ma az na velikost RAM/SSD v podstate vystarano. Tohle, pokud se chces bavit o architekturach nejde opomijet. Kazda z nich vznika na zaklade nejake poptavky trhu. Proto ta srovnani "genialniho" M1 jsou nekdy tak ulitla a pripominaji jablecne zverozvesty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja to hcapem a nikde neriesim vykon a zameranie, riesil som akurat to, ze no-x si porovnava 16mld cpu cast vs 10mld v zene, pricom sam vidis, ze je to konina

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja se domnivam, ze z urciteho pohledu to pro zakladni srovnani mozne je. Nejde se ale na to divat cernobile 1:1 a je potreba mit na pameti, ze M1 toho obsahuje vic..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kde vravim ze nic? ja nikde nezhadzujem apple soc ako take. Je to fajn produkt, ale "nic zazracne".
Ty tu vravis-klames, ze apple m1 ma v tych 16mld aj ram.
Jedine co som povedal je, ze aj v soc od amd su veci ktore pravdepodobne/najskorej/skoro iste niesu v soc od apple. Co zjavne ty, fanatik, nevidi.
Apple ukazuje svoju silu zatial v nejakych ulohach, coz je fajn, a pre bezneho usera to je iste uplne postacujuci cip. Tak isto ako je prenho uplne postacujuce 4-5+ rocne cpu, nehovoriac keby sa k nemu prida nieco na akceleraciu par formatov videa, vsakze :).
Ovsem trhac asfaltu ktory pri 5W natrhne prdel 100W cipom ako to tu nejeden prezentujete, sa jaksi nedeje. Odporucam pozriet si napr. ampere altra, ked chces vidiet vypoctovo konkurencie schopny arm vs x86, nie apple s nejakym proprietarnym neural-akceleratorom ktory zatial vyuziva "3 a 1/2 programu", a ktohovie aku dlhu zivotnost bude mat - ci bude taky uzitocny aj za 3-4 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha, takze ked je neico tvrdim, tak je to automaticky klamstvo :D ale ze no-x trepol blbost, to nik neriesi, lebo je to no-x, a ze kto je tu fanatik

bez si oblbovat ludi lahsieho zmyslania

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja vidim akorat ze no-x ukazuje na nekonzistentnost niektorych tvrdeni v predoslych prispevkoch - typu "ze co je plnohodnotne cpu a co nie" - nech to zadefinuje, napr. ze plnohodnotne cpu = nieco s neural co-procesorom. Alebo nieco ine - a potom sa mozme bavit ze kolko tranzistorov je ktory cip vo vyhode oproti tomu druhemu. To ale ten clovek nedal, a jednoducho povedal, ze "apple male cipy" su "chudatka" znevyhodnene, a to ze x-miliard dalsich tranzistorov im pri niektorych ulohach moze pomahat - to si nevsimame, ale pri x86 pravdaze povieme ze bezime na 1 vlakno, aj ked vlastne by malo byt 2 vlakna na tom istom jadre mozno spravodlivejsie.

A ano, 16GB DRAM je aspon 16mld tranzistorov. Takze ked si povedal ze v tych 16mld tranzistoroch m1 je aj DRAM tak si klamal. Ci uz vedome, alebo vdaka svojej blbosti, to ja neviem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj zabudol som, ze pan je vseved az vtedy, ked niekto to upresni, dovtedy radsej je ticho v kute a caka na svoj hviezdny moment :D bez uz do prdele, spravis lepsie ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aaaaa, 5G pokracuje, uz dosli aj pseudoargumenty. Cmuk Cmuk, dufam ze tvoja ritka nieje uplne rozkysnuta, ale ked hej, aj s takou sa da pohrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že ta paměť tam je přilepená, a to asi dva kousky, tak to součástí čipu asi nebude.
Kromě toho hrubý odhad tranzistorů pro ty paměti je pro 16GB verzi, kterou si zmiňoval, 128mld tranzistorů když počítáme tranzistor na buňku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RAM se do toho nepočítají, 16mld má jenom samotný hlavní čip (RAM mají něco lehce přes miliardu tranzistorů na 1GB) - RAM jsou extra čipy v jednom pouzdře s hlavním čipem M1 (v principu je to udělané stejnou technologií jako jsou u Ryzenu propojené IO čiplet a výpočetní čiplet(y))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dik za info. To by stimovalo s tim linkem na M1 die, kterou jsem postnul vyse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tak, tiez som to akorat siel pisat. 1GB DRAM = aspon 1 miliarda (10^9) tranzistorov + take iste mnozstvo kapacitorov.
"The advantage of DRAM is the structural simplicity of its memory cells: only one transistor and a capacitor are required per bit, compared to four or six transistors in SRAM"

Ale hlavne ze tu absolventi vysokej skoly zivota budu poucovat no-X-a aky je blby fanatik.... Este chlapci dajte tu sorošovi, 5g, a autizme z vakcin, ked uz ani ten google neviete pouzit. Alebo sme my fakt blbi a chlapci maju hviezdnu technologiu kde im na ulozenie 1 bitu info staci menej ako 1 bunka.... A ta technologia sa stale nazyva (LP)DDR(X), ale apple si to potajme spravil inaksie, lepsejsie, hviezdnejsie a teda je najsamplepsejsi, a bude to rozdavat zadara, tak jak ten v cesku slavny slovak koblisky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"RAM mají něco lehce přes miliardu tranzistorů na 1GB"

Není to zhruba o řád vedle? DRAM buňky se vyrábějí v jednotranzistorovém nebo třítranzistorovém provedení. Kdyby to bylo jednotranzistorové, pak 1 B potřebuje 8 tranzistorů, a 1 GB pak potřebuje minimálně 8589934592 tranzistorů. Podle toho, jestli mluvíme o 8GB nebo 16GB variantě a jestli se používají jednotranzistorové nebo třítranzistorové buňky, by pak tranzistorů vyhrazených pro DRAM v M1 SOC muselo být mezi 69 a 412 miliardami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase plácáte.

Ten link nemá nic společného s architekturou nebo výkonem CPU. Je to porovnání učení AI na klasickém obecném víceúčelovém procesoru versus neuronová síť.
Dokonce je vidět, že od jisté náročnosti v některých úkolech ani ta neuronka nemá nevrch.

Jdu si vyhledat ten skipt, který schovává příspěvky uživatelů.
Při tom Vašem nutkání odpovídat na vše, co Vám neodporuje, mi to citelně sníží opotřebování kolečka na myši.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano učení AI kde překonává mnohonásobně top procesory konkurence. Ano v některých úlohách dokonce ten pidi čip nestíhá 32 jádrovému Epycu a 20 jádrovému Xeonu, to jsou takové ty procesory co si člověk dá do domácího kina, nebo ho nosí v laptopu, když si jde sednou do kavárny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. High performance "Firestrom" jadrá + energy-efficient "Icestorm"...ale to určite vieš.
2. Iba tých 8 jadier (4+4) má 1,5 viac tranzistorov ako 8 jadier AMD? Nemá náhodou tých 16 biliónov celé M1 teda aj 8GPU jadier (7 v Air) a ďaľšie súčasti?
3. Prečo si to neporovnal s AMD R7 4700U? 8v8

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. To není odpověď na moji otázku. Neptám se, jak marketing Applu říká jádrům v M1, ale co to jsou velká a co to jsou malá jádra (definice).

2. Cezanne je SoC, takže má rovněž integrovanou grafiku.

3. To je stejně relevantní otázka jako proč to neporovnávám s Bulldozerem. Srovnávám ± soudobé produkty.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

1. predpokladal som, že si s tým oboznamený. Nie všetkých 8 jadier dokáže podať rovnaký maximálny výkon. Je to tam napisané v mojom príspevku. 4 výkonné a 4 efektívne. Nie, nie sú rovnocenné, ale to by si všetko mal vedieť.
2. Ale iba grafiku...v M1 je toho viac. Vieš vôbec čo porovnávaš?
3. To je rovnako relevantná otázka ako prečo to porovnávaš s desktopom? 8 fyzických jadier na oboch stranách a nemusíš riešiť single core a single thread.

Ja tam nevidím žiaden "háček". M1 má ten výkon výborný, keď v single dorovnáva desktopy a v multi sa vyrovná konkurečným procesorom podobnej konfigurácie. Ale cklickbait vyšiel a pod článkom sa diskutuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

snad necekas od noxe objektivnost, myslim ze on i vetsina lidi zde tusi ze x86 zvoni zvonec a jeho ere se blizi konec coz ho evidentne velice desi, momentalne je ve fazi popirani a hnevu, jsem zvedavej kdy prijde faze smlouvani, odhaduju ze s vydanim vykonnejsiho Mx cipu a ze prijde rovnou i faze deprese a na clanku to bude dost znat :-D za mesic dva pravdepodobne uvidime

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zato ty si dosiahol uz fazu, ze by sa ti hodilo predpisat nejake prasky na hlavu. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"2. Ale iba grafiku...v M1 je toho viac. Vieš vôbec čo porovnávaš?"

To navíc, co se v Apple rozhodli to toho čipu narvat, tam není pro zvětešní plochy čipu.
To něco navíc něco dělá a pak se může uživatel stroje s M1 vytahovat na jiné s tím, že jeho M1 zvládá věci (na které je ten M1 vybavený HW podporou) udělat rychleji a při nižší spotřebě.

Takže si vyberte:
když chcete srovnávat výkon jader a odkazem na to jako jsou malá, dělejte to jenom v příkladech, které nepoužívají ty HW akcelerátory.
Anebo berte celou velikost čipu.

Apple M1 je dost dobře udělaný procesor. Lépe než několik posledních kousků od Intel. Ale zázrak to není.
Mimo Apple ten procesor k mání nebude a pro Mac užití nemám. Resp. na to, co bych s ním svedl, mi stačí i čtyřletý NTB s N3350.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

N3350 ? to vyuzivas na co, na mail a prohlizeni leporela ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na tzv "Konzumaci obsahu" je to dobré dost.
Je to malé, nemá to ventilátory, ....
Jediné, co mi na tom vadilo je ... 32GB EMC ve spojitosti s updaty Windows 10, který si nodokáže dopředu spočítat , že se tam nevleze.

A hry na tom jdou hrát taky.
Pro "Nevěřící Tomáše" .... má to stejný CPU výkon a lepší integrovanou grafiku jako CoreDuo z roku 2006 a to si nikdo nestěžoval, že je to pomalé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, žena má už 2,5 roku stroj s N4000 a bohatě ji to stačí, na těch pár záložek v chrome, YT a prohlížení fotek. Bylo to rychlejší než její původní laptop, kde bylo nějaké 25W pentium z roku 2012, které ji stačilo, ale už byla mrtvá baterka a hučelo při čemkoli. Akorát se do toho hodilo větší SSDčko, žena tam má celý archiv fotek.
Nabídl jsem ji něco novějšího, výkonnějšího, odpověď: "díky, ale nepotřebuju".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledni odstavec hezky pekne... vzpominam na prvni pocin v podobe AMD K5 ktery byl postaven na RISC 29k, tady je moc pěkné povídání o tom:
https://www.root.cz/clanky/mikroprocesory-s-architekturou-risc-cipy-amd-...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takových počinů bylo víc - třeba NexGen Nx586/Nx586FP a potom Nx686 který se už nestihl dostat na trh - z Nx686 byl po odkoupení NexGenu AMDčkem rovnou AMD K6... A nebo později Transmeta Crusoe a Efficeon... Jo to byly časy :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo to taky pamatuju, ale K5 byla zdokumentovaná do podrobna. To se o Nx586 říct nedalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už fakt nevím, to mi bylo tak 12 možná a byl jsem rád že mám doma 486DX2-80 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ. A jeste nezapominejme na jednu zasadni vec.

M1 bezi na systemu, se kterym pracuje v idealni symbioze. Apple postupem casu prepisoval iOS tak, ze z ARMu vytezi maximu. Kdezto x86 neni spjata s zadnym konkretnim systemem a dobre vime, ze napr. Microsoft Windows (kde hadam ze ten test probehl) je notoricky znamy tim, jak blbe resi planovani atp.

Cili vysledek M1 je do znacne miry umocnen idealnim OS, kdezto x86 (samo i Intelu) je casto zbrzden OS.

Proto porovnavat M1 s x86 Zen a x-Lake jde, ale musi se to brat s notnou davkou rezervy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale uživateli je jedno jak si výrobce čipu a výrobce SW co poladí, není to jeho věc, on to potřebuje používat nic víc, nic méně. Pokud nějaká kombinace funguje lépe než druhá tak si uživatel vybere to, co funguje lépe, proč to funguje lépe neřeší

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No prave. Uzivatelovi je to jedno. Protoze uzivatel ocekava nejaky vykon v uzivatelskem scenari. Ty zatim tvrde hovori PROTI M1. Jeho vykon je tezce nestabilni. Obcas poda v bezne uloze o krapet lepsi vykon, nez doted Intelacka varianta, obcas je to ale absolutne katastrofalni.

Proto uzivatele, kteri se kouknou na nejaky specint a delaji zavery - jako ze jich tu je hodne, jsou mimo.

Stejne tak jsou mimo lide, kteri mektaji neco o tom, jak je M1 prelomova. Neni, je to uzce specializovany cip, ktery neni tezke pro AMD, nebo i Intel navrhnout a vyrobit, nic tam neni svetoborneho, tajneho.

Proto jsem rikal, ze srovnavat se to da, ale je potreba to srovnavat ve spravnem kontextu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

chlapce unika ti ze M1 je ultra uspornej SoC s pomerne pusobivym vykonem jenze opravdu poradne vykonne SoC teprve prijdou a ono bude docela znat az v multi core bude misto 7.5k najednou 14k nebo klidne 40k

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak si proti tomu postav 64C Epyc postaveny na Zen3 a muzes si zase jit v klidu hajnout a nedelat tady zbytecny rozruch :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

neboj uvidime kdo se bude smat posledni :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zatim se teda vetsina lidi smeje Tobe..:)
Jinak ja proti M1 nic nemam, vypada to povedene. Ale podle mne je zatim brzo na to, aby se z nej delala "svata krava". Treba v Mac Air je to velmi povedena kombinace, do kterych se v x86 podobne kategorii nikdo moc nehrne, protoze je ten trh jinak postaveny. Ale psat o tom, jako o zazraku, fakt ne..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

per par lety se mi vetsina smala kdyz jsem rikal ze apple s ARMem bude konkurovat a nahradi dosavadni x86, vetsina tvrdila jak je to nesmysl a arm je tak pro mobily, vsak oni se zase prestanou smat :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak on je uspech Apple M1 do jiste miry neprimo umerny technickemu neuspechu Intelu poslednich 5+let. Pokud by Intel posledni roky tolik technicky nestagnovat, tak by mozna i ten Apple M1 nedopadl tak, jak dopadl. Pokud se Intel zvedne a dneska je k tomu potreba pocitat i AMD a budou cca co 2 roky uvadet nove architektury s nejakym 20% navysenim vykonu, tak to ARM urcite nebude mit snadne a dovolim si tvrdit, ze nebude mit ani moc sanci se nejak vyrazneji uplatnit jako nahrada "x86".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen tak co se tyce mejch odhadu, ono by se toho naslo sposta co se vyplnilo ale nechce se mi hledat :-)
https://ibb.co/j8HSs1J
https://ibb.co/Zz5HfPc
https://ibb.co/Jpp7GX0
problem zdejsich diskuteru je ze zijou moc v pritomnosti ale naprosto nechapou a nevidi budoucnost

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ALe to ja nerozporuji. Je ale dobre se na to divat nejakou optikou. Optika Intelu od roku 2016 byla 'totalni' stagnace (trochu prehanim). V principu az 2020 vydal architekturu, ktera prekonala skylake z roku 2015.
AMD Intel predehnalo v mobilni oblasti 2019, kdy vydali Renoir postaveny na Zen2. Vyhledove by to mohlo vypadat, ze jak Intel, tak AMD bude uvadet cca co 1,5-2 roky nove architektury s podstatne zvysenym vykonem. Pokud ano, tak jakakoliv dnesni predikce na uspech "ARM" v oblasti "x86" sfery je neco jineho, nez poslednich 5-6 let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A az ty poradne vykonne SoC prijdou, budeme moci porovnat, jak je vlastne Apple dobrej.

Protoze zatim:

1) SingleThread, ty vykonnejsi jadra jsou na tom hodne podobne jako v x86 svete
2) MultiThread tam M1 tezce zaostava
3) GPU ma M1 take slabsi
4) Ruzne ko-procesory ma napr. AMD take.
5) AMD ma i mnohem komplexnejsi radice RAMky
6) Kdyz se to porovnava SoC se SoC s AMD ma M1 desivou vyhodu tranzistoroveho rozpoctu, ale nic extra neni na cem by to palili.

Uvidime, az to Apple dotahne. M1 neni nikterak spatny cip, ale lidi ho mylne vyzdvihuji na pedestal kam nepatri. Neni to nic specialniho, Apple neobjevil zadne ElDorado vypocetniho vykonu :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2) hadam nemyslis vazne, x86, hlavne ked porovnam amd, ma vyhodu 8/16 konfiguracie, porovnavas to s 4/4 :D akoze, sme zdravy?

3) v porovnani s cim?

6) jo lebo amd apu ma tie iste prvky ako m1, teda aj neural engine, hlavne, ze vyssie mas obr, kde ukazuju, ze tie cpu casti zaberaju tak 1/8

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Neni, je to uzce specializovany cip, ktery neni tezke pro AMD, nebo i Intel navrhnout a vyrobit"

Super, kde si je můžu koupit nebo obhlídnout a otestovat?

"srovnavat ve spravnem kontextu."
Přesně tak, a bohužel zatím lidé zjišťují, že je to pro ně ve spoustě případů rychlejší než násobně dražší stroje rok staré. Samozřejmě jsou i ti, kteří si s tím nevystačí nebo mají specifické potřeby, které M1 neumí naplnit. Nicméně pro drtivou majoritu uživatelů strojů podobných form faktorů je M1 naprosto dostačující, za Apple se dříve připlácelo a nebyly vyjímečné, nyní je více než konkurenceschopný, stále je to overall apple kvalita, za kterou si ale človk nepřiplácí jako dříve. Proto se taky základní Air prodává jak rohlíky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Super, kde si je můžu koupit nebo obhlídnout a otestovat?
Nikde, protoze to neni pro ne lukrativni. Apple ma specializovany cip M1, ktery take nebudes moct koupit jinak, nez v Apple masine s Apple iOS a Apple schvalenymi applikacemi ;)

Jeste potrebujes dalsi rady a vysvetleni? :)

>Nicméně pro drtivou majoritu uživatelů strojů podobných form faktorů je M1 naprosto dostačující
To same ale platilo dotedka i o Intel variantach ;) To neni zadna novinka, ze uzivatele Apple si kupuji stroj ktery nepotrebuji :D To je tezce zakorenene v jejich uvazovani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano Apple silicon nekoupím v jiné mašině než od Apple, je to nějaký problém? Pro mě žádný

"Apple iOS a Apple schvalenymi applikacemi "

Ano to platí pro iPhone a dá se obejít, pokud po tom toužíš. Bavíme se ale o MacOS kde můžeš instalovat cokoli odkudkoli. V defaultu tě akorát systém upozorní, že spouštíš aplikaci od neznámého vývojáře - není to registrovaný apple vývojář. Ty se pak můžeš rozhodnout tu aplikaci nepoužít, nebo povolit její spouštění. Toto chování můžeš změnit: https://support.apple.com/cs-cz/guide/mac-help/mh40616/mac

"To same ale platilo dotedka i o Intel variantach"

Jistě, ty ale nebyly tak levné, nebyly tak úsporné a tiché.

"uzivatele Apple si kupuji stroj ktery nepotrebuji"

A proto je třeba iPhone SE bez spousty nových featur bestseller, stejně jako základní iPady nebo jak jde vidět na současných statistikách prodejů, Macbook Air v základní 8/256 konfiguraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bys být konkrétní v té spoustě případů, kdy je to rychlejší než násobně dražší stroje? Mne by to opravdu zajímalo ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba ti rychleji strhne víc peněz z účtu když ho kopíš a nebo že dokáže po nákupu rychleji nechat tě z toho vystřízlivět... Mně by taky zajímala ta "většina" když podle testu v článku je v 7 položkách výrazně horší, ve dvou málinko, horší a v jednom málinko lepší.... Odkdy je o 6% a 1/10 většina?? a za 60-100 000kč bych i před rokem koupil nb o jehož výkonu se výtvoru s m1 ani nezdá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=UxSI45eeAts M1 Air vs Air s Intelem ve stejné ceně, pro začátek.

https://www.youtube.com/watch?v=QUeOLvGBZjE MacMini, 16GB 899 dolarový nahradil rok starý 15000 dolarový Mac Pro s Vega II a 192GB paměti. Někde ten mini proti tomu drahému Pročku exceluje, samozřejmě pročko tomu mini taky umí nakopat zadek, ale pokud tě živí to co té M1 jde lépe, no brainer.

Na tom kanále najdeš více srovnání s jinými macky i PCčkama, a další srovnávací videa si určo najdeš, typicky MBA/MBP s M1 mnoha lidem v pohodě nahradí MBP které stálo 2-4 tisíce dolarů, ta HW akcelerace je prostě znát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

30W je extrém. 30W je adaptér k Macbook Air, reálně to žere v normální kancelářské zátěži tak 15W, celý laptop.

Ale ano 4 úsporné a 4 výkonné jádra z "mobilu" v nejlevnějších Apple zařízeních, které jsou navíc neskutečně levné, žádná Apple tax, nepřekonají desktopové procesory

Co se třeba nikde moc neřeší je idle time. Zaklapni na x86 víko ale neuspávej, nech to tam den... najdeš to mrtvé ať to má sebevětší baterku, tomu Apple ubude pár procent.... někdo vydrží z berky pracovat i dva dny.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zazraky se deji !
V pohadkach..
https://youtu.be/W82KrjnPaZc?t=486

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aby sme boli objektívny, tak by som rád videl Macbook Air (M1) vs Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (Ryzen R7 4700U), prípadne niečo obdobné s Ryzen R7 5800U, ako dokážu dlho pracovať na batériu a keď už má nejaké zostrihané video enkódovať do 4K a H.265, tak nech to kludne v jednom teste aj pripoja na el. sieť, nech to šlape naplno. A len dodám že video "enkódované" cez GPU považujem len ako rýchly náhľad a nie ako produkčný výsledok...ani kvalita (aj keď dosť slušná pre netrénované oko), ani výsledná veľkosť nieje hodná finálneho produktu. A to platí ako pre Apple, tak aj pre AMD, nVidia-u a Intel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To má trochu problematické konotace. Když bude zakázáno použití GPU, bude zakázáno použít též mediálních enkodérů, které má zase M1 - vím, že to tam píšeš, ale určitě se najdou jableční propagandisti, kteří to zrovna takto budou chtít testovat. :-)

Jinak "práce" na notebooku může být v podstatě cokoli, a měřit dva rozdílné počítače nedává moc smysl - IMHO. Ony tyhle testy čistě i na PC platformě nedávají moc smysl a reálné výsledky, protože záleží na nastavení BIOSu, driverů, OS a taky třeba na aplikacích.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No pokiaľ viem tak u nVidia a AMD je v GPU tiež špecializovaný obvod v GPU na Encoding videa (VCE, NvEnc), takže áno ani M1-ka nebude výnimka...je to iba na kvalitný náhľad...prípadne pozrieť video a vyhodiť. Zo škrípaním zubov, by sa to dalo použiť ako zdroj pre youtube video a pod., ale to radšej použijem rýchlejší CPU profil (napr. VeryFast pre x265) a výsledok bude aj tak lepší.

Schválne som písal konkrétny model "YOGA", lebo ten má super výdrž na baterku, takže je super vyladený a dobrý príklad na porovnanie voči "Air s M1".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi nechceš vidět :)

https://www.youtube.com/watch?v=hqF2p8UOkYA na cestování a light productivity Air, na videoediting jednoznačně Intel...

ttps://www.youtube.com/watch?v=5Cno6pw65qI tady zcela nestranný pohled... M1 pro specifickou činnost, AMD reálně vede jen v Blenderu, při exportech videa je lepší Intel, pokud ti nevadi MacOS, tak ve videu a v kódování M1 vede, M1 ale ještě relativně drží krok s AMD i v tom Blenderu a hlavně má overall value (kvalita zpracování, dipslaye, klávesnice, touchpadu, konstrukce)...

Když koukneš do různých eshopů na pordejnosti, zjistíš že Macbook air v základu je v podstatě nejprodávanější notebook (je třeba sečíst všechny barevné kombinace), je to z důvodu velice dobrého výkonu, kvality zpracování, výdrže na baterii a příznivé ceně, ano, v případě Airu rozhodně nejde mluvit že si člověk připlácí ranec za jabko, srovnatelné laptopy stojí mnohdy více.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Už sa "teším" ako sem nagrcajú Apple objektívni ľudia, že test neprebehol tak, aby vyšiel M1 najlepšie a teda je neplatný. Dovtedy idem ťažiť prvočísla...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

prvocisla sa hladaju, tazia sa bitkoiny :)))))

btw. otazka do plena: to je akoze co to hladania prvocisel? ze ked tam nainstalujem Prime95 (existuje vobec Prime95 pre Jablko)? tak pri exponente niekde okolo 103-106 milionov (ktore su teraz najnizsie na prve testy) to najde rychlesie ako R9 5950X ? R9 5950X to ma za 2,5-3 dni v kuse (brutalny multiT vykon), omyl historie FX 8370X to ma vypocitane az za cca mesiac v kuse (12x pomalsi ako R9 5950X) a Jablko M1 by to akoze dalo za 1 den alebo ako mam tomu rozumet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jestli to na to využije cosi jako "spešl-koprocesor" tak proč ne. Ale kdyby se to počítalo "hrubou silou" na FPU tak by to bylo možná tak rychlé jak ten FX8370 ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

PassMark (https://www.cpubenchmark.net/cpu_test_info.html) používa https://en.wikipedia.org/wiki/Sieve_of_Atkin s limitom 32 miliónov. CPU dopočíta v limite, výsledok (počet nájdených) sa podelí časom operácie a výsledok je "počet prvočísel za sekundu - ppč/s".
Problémom je, že podľa použitého algoritmu a hardvéru sa môžu výsledky, "úplne nečakane", líšiť. Viď. bližšie pseudokód z wiki a (ak máte čas) napr. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1107835/FULLTEXT01.pdf a https://www.intel.com/content/dam/www/programmable/us/en/pdfs/literature... .

Tzn. vyššie číslo (ppč/s) znamená vyšší výkon v konkrétnej implementácii na konkrétnom HW; preto osobne považujem hľadanie prvočísel za test stability a nie výkonu - pochybujem, že je relevantné v tomto teste porovnávať rozdielne architektúry s úmyslom rozsudku, ktorá ja lepšia. Keď tak ma opravte, ak sa mýlim. Pri M1 by som vyšší výsledok pripísal vyššiemu počtu ALU jednotiek a tomu, že Apple je samozrejme všeobecne lepší lebo viac ppč(/s).

BTW, prvočísla sa "ťažili" ešte skôr než nejaký BTC bol. Dodnes vyplácajú sumu za nájdenie (a overenie?) istých mét - https://www.eff.org/awards/coop . Ale pôvodne to bolo myslené iba ako vtip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, diky za namahu
mersenove prvocisla som v prime95 pred 16-17 rokmi hladal este na P4
jaj to boli casy, co vtedy trvalo 2 tydne (fuj ha) by dnes najvykonnejsi desktopovy procak vyratal za hodinu ...
ale potom co som po 2-3 rokoch odpalil zakladovku (islo to min 16 hod denne, niekedy aj 24), tak som to nechal

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Objektivní Apple uživatel ti řekne že je mu benchmark někde, že je pro něj důležitý user experience, stejně jako drtivá většina uživatelů podobných strojů i mimo svět Apple.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A o kolik je ten čip u 5800U větší, že se tak ptám? Nezvládl by Apple náhodou na stejné ploše šestnáctijádro? Co by to pak udělalo s vícejádrovým výkonem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cezanne má 11 miliard tranzistorů, 180mm2, M1 16 miliard a 120mm2. Teoreticky by tam 16jádro nacpat mohli, otázka je, jestli by to zvládli i po stránce thermal managementu a výtěžnosti.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tak tak....možno tá výťažnosť 5nm procesu je do tých 100-150mm2 ešte dobrá, ale cena bude minimálne dvojnásobná pri rovnakej ploche čipu...to treba brať do úvahy, lebo stým Apple tiež musí počítať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak po internetu koluji neustale dohad okolo M1X, coz by melo byt ale 12 Jadro, pravdepodobne s nejakym 35+W TDP..Tohle by si uz s aktualnimi H modely Cezanne-H a TL-H mohlo v MT poradit. Pochybuji ale, ze to Apple nabidne v nizsi TDP konfiguraci, tak aby se to pomerovalo se Cezanne-U, takze tam zustane "x86" korunka vykonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to mi skoro vypadá, jako by jablečňáci optimalizovali ten jejich prasesor na úplně jiný úlohy, než "normální x86". Jako je pravda, že i při tak "bídných" parametrech se zdá bejt vcelku svižnej (na "pařícím" PC mám 5x tolik paměti cpu+gpu). Sice netuším, proč se to projevuje zrovna na počítání prvočísel, ale vzhledem k tomu, že maj pod palcem jak SW tak HW, tak dokážou přidat tam, kde to má smysl.

Musím říct, že jsem docela zvědavej na M2 a pak možná požádám v práci konečně o výměnu pracovního nástroje :) Aktuálně mám macbook pro z 2013 a nedělá se na něm zrovna špatně. Rozhodně lepší varianta než korporátně sešněrovaný wokna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V M1 z CPU vyškrtli vše, co se dá hodit na GPU nebo jiné části, které danou úlohu zvládnou lépe (T2 pro video apod.). Kdyby se třeba na CPU testovaly jen výpočty těžce závisející na instrukcích SIMD, tak to Apple projede na celé čáře, protože prostě příslušné instrukce vůbec nemá, na rozdíl od Intelu a AMD. Stejný výpočet na GPU by pak dopadl vyrovnaněji. Měl jsem možnost srovnání jen s 1165G7 a Intel je o něco pomalejší, ale nejspíš hlavně kvůli výrobnímu procesu. Na stejném procesu by měl M1 ve vícevláknovém testu šanci jen v případě, že všechna jádra budou vysokovýkonová. Zřejmě upřednostňují nižší spotřebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jé, to by mohl udělat Intel... když má rád "kancelářské aplikace" (nebo jak se ten jejich test nazývá), neměli by na to vymyslet nějaký spešl "koprocesor" aby to "nandali" AMDčku? :-D :-D :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel to ale udělal už dávno. to jen někteří místní AMD fanboys třeba věčně nevidí Quicksync. Proč by někdo používal k editaci videa 8 jádrové AMDčko, když čtyřjádrovný Intel to díky grafice zvládne o dost lépe/rychleji. Stejně tak HW akcelerace v M1. Proč bych exportoval video pomocí CPU když grafika to zvládne 5x rychleji. Navíc když se o to ani jako uživatel nestarám, prostě pustím program a když dám exportovat, vyberu jen výsledný formát a program pak zvolí to nejvýhodnější.

Teď už se dokonce objevil i laptop který má 11. generaci Intel procesoru s IrisXE v něm a dedikovanou XE Max /nebo jak se jí říká/, ta je v podstatě stejně výkonná jako v tom procesoru, ale jakmile nastoupí program který umí Intel grafiku použít, tak ta druhá grafika výrazně zkrátí čas na ty činnosti

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hele trolle, prestan dokolecka spamovat ty svoje blufy o tom, ze proc by nekdo pro enkoding pouzival to nebo ono. Nic o enkodovani nevis. Pokud do "enkodovani" nezahrnes vyslednou kvalitu videa, jsou to vsechno jen puste fraze demagogickeho trouby, ktery nevi o cem mluvi, ale rad se asi po sobe cte :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Už ti to tu párkrát vysvětlovali - HW enkodér je rychlejší, ale ne kvalitnější - SW enkodér produkuje buď lepší kvalitu při stejném bitrate, nebo při stejné kvalitě nižší bitrate. Pokud ti to stačí, OK, používej HW enkodér. Ale existují lidi, pro které je kvalita prioritou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že jsou ti co potřebují vyšší kvalitu a proto se používá i ta akcelerace na straně HW. Ale chápu že všichni ti co na práci s videem doporučí Intel namísto AMD spadli z višně, stejně tak ti kteří používají k editaci například Final Cut asi spadli z višně když kupovali mašiny s dedikovanými grafikami a pak je k tomu nepoužívali.

Určitě existují případy kdy akceleraci z nějakého důvodu někdo nemůže použít, ale to bude jen zlomek ze zlomku skupiny uživatelů, kteří vůbec zúpozorují rozdíl s práci videem napříč počítači. Navíc editace videa není jen export, ten je často naprosto bezpředmětný proti času a výkonu nutného při samotné práci v timeline.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Samozřejmě že jsou ti co potřebují vyšší kvalitu a proto se používá i ta akcelerace na straně HW."
.. ty jsi proste blb :))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já už mu to minule vysvětloval, ale očividně to jenom prošlo tim vakuem mezi očima/ušima.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano přesně tak, vyšší kvalita rychleji než jen na CPU. Pokud HW encodér produkuje horší výsledek tak přece zvýšíš jeho výslednou kvalitu aby ses dostal na to samé.

Proč to všichni tak doporučují a používají, když je to tak nepoužitelné? Proč to výrobci SW tak horlivě implementují?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud HW encodér produkuje horší výsledek tak přece zvýšíš jeho výslednou kvalitu aby ses dostal na to samé."
.. tohle je na nominaci na nesmysl roku troubeline
:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Proč to všichni tak doporučují a používají, když je to tak nepoužitelné? Proč to výrobci SW tak horlivě implementují?"

Protoze bohuzel vyhrava pomer vykon/kvalita - hw enkoder je rekneme 10x rychlejsi, ale jen 2x horsi v kvalite - takze to ma sve opodstatneni. Asi stejne, jako proc se cesi cpou polskym hnojem - protoze v metrice "cena" vyhrava nad poctive resenem jidlem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výborně, takže to lidé používají a přesně proto je pro ně ten stroj zatraceně dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude před tím ještě v nějakých větších Macbook Pro nějaká M1X s více "velkými" jádry? Ten by možná stačil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nikdo neví, ale je to pravděpodobné, současný M1 je v podstatě jen takové preview věcí příštích.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to "preview" nenazyval. Je to cca pro 12-25W TDP rozsah. M1X bude zacinat nejspis nad nim a bude pro jinou kategorii produktu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš cenovou kategorii. To že M1X bude v laptopech, že se nejspíše podívá i do mini je téměř jisté. M1 se snad podívá i do Apple TV a možná v iPadu. Nicméně do iMac Pro nebo Mac Pro půjdou až další procesory. Nějaké zvěsti dokonce mluví o 32 jádrovém procesoru v MacMini!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bude pro jinou kategorii produktu v mobilnim segmentu. Asi nebudu ocekavat, ze to strci do Air verze, ale do notebooku s vetsim sasi, uz jen z duvodu predpokladaneho vyssiho odpadniho tepla. to znamena 15-16'' mozna 14, ale na to bych si moc nevsadil. I jabcak bude potrebovat marketingove vykonove odsegmentovat, jednotlive rady notebooku od sebe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

M1X je jen další mezistupeň.

Aktuální M1 je největší low end, proto taky končí v základním MacMini, ten stojí stejně jako iPhone 12 Mini. Air za 999 a pro studenty za 899, případně ještě větší slevou pro školy je to neskutečně výhodný entry level laptop

M1X bude v nějaké té střední třídě Macbook Pro, iMacku... Mluví se o 8 výkonných a 4 úsorných jádrech. Ale také se tu mluví o 32 jádrových procesorech do iMac Pro, Mac Pro a pravděpodobně i top Macbook Pro, mluví se tu o grafikách až se 128 jádry (aktuální mají 8). Transformace celého Apple portfolia na Arm by měla končit odhadem koncem roku 2022. Teď jsme jen na začátku a předpokládá se že jdeme od nejslabšího k nejsilnějšímu.

Pokud současný nejnižší M1 drží slušně krok s tím nejlepším u konkurence, tak klobouk dolů.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja fandim ako Applu, tak aj AMD. Nejaky cas dozadu som si chcel postavit hackintosh na amd, kedze tie intelovske primotopy su peklo.. Popravde asi vacsina ludi predpokladala, ze Apple pojde skor do AMD, nez aby zacal stavat vlastne procesory pre mac. Ale takto sa to vyvrbilo a popravde mam z toho radost (z pouzitia amd by bola radost rovnaka - lepsi hackintosh).
Vsetky benchmarky je velmi kontroverzne porovnavat, kazdy si robi testy po svojom a chce aby to vyslo tak, alebo onak. A z toho som aj ja sklamany, lebo ziadna realna hodnota z tychto testov nie je. Potesil by ma nejaky relevantny test pre vsetky platformy, kde by sa ukazovala performance/watt. Ale kazdy bude nadavat.
Pre mna ako koncoveho uzivatela su tym padom relevantne testy programov, exportov, renderovania, ktore denne vyuzivam. Velmi pekny kanal na youtube ma typek, ktory porovnava developer tools, kde momentalne M1 takmer vobec nevychadza ako top.
AMD notebook si ale nakoniec aj tak nikdy nekupim, pretoze windows je pre mna nepouzitelny system pre pracu a cloveka iba obmedzuje. Nemyslim si ani, ze Apple bude chciet superit s AMD, pretoze im proste nekradnu trh. Ale bude to skvele pre ludi, ktori chcu vykon/spotreba, ako maju M1, ale MacOS nechcu pouzivat. Takze drzim palce obom.. Intel nech zhori v pekle svojho pokrytectva a ubohych klamlivych reklam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mohol by som poprosit kanal? co pozeram jedneho typka

https://www.youtube.com/channel/UCajiMK_CY9icRhLepS8_3ug

tak tam praveze pre developerov vychadza m1 ako jasna volba. Samozrejme tam, kde to vobec nie je optimalizovane pre arm to vychadza bud +- rovnako alebo m1 zaostava

taktiez aj max tech ukazuju, ze m1 je super aj pre grafiku, strihanie, foto atd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, to je ono. No takto. Nevidel som uplne vsetky videa, videl som par, kde M1 bol prekonany. Samozrejme v dnesnom ponimani je to stale tazko porovnatelne, lebo porovnavaju nasobne drahsie notebooky s Intelom a spotreba je niekde uplne inde. Blbci ako JirkaK budu oznacovat par sekundovy rozdiel za fatalnu prehru a to ze notebook zozerie 300w je iba lepsie.
Tym som chcel povedat, M1 nevyhrava uplne vsetko na plnej ciare, na druhej strane nie vsetko je stale optimalizovane pre M1 a tak isto notebooky s rovnakou spotrebou porovnavane nie su, a tych par co som videl, nedopadlo dobre.
Co sa tyka videi a fotiek, tam je to jasne, preto cakam, kym vyjde nova 14-16tka a idem do toho, lebo v tomto M1 konkurenciu nema..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne ja take videl tiez, hlavne zo zaciatku, ked tie programy neboli vobec optimalizovane, postupne ako dosli aktualizacie tak zacal prekonavat aj nasobne, co som osobne bol z toho soku tiez :D

zaroven, ked si pomyslim, ze toto je len taka prvotina a prakticky lowend, tak podava vyborne vysledky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 5800X se muze jit zahrabat!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

hlavne to s temi emotivnimi komentaremi zase neprehanej..
;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja muzu, ale nereknu vam tu proc. ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je proste diagnoza, jinak si to nevysvetluju :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jedno vysvetleni tam je, muzem udelat takovou soutez, ze tu budete hadat, cim se ten koment da omluvit tak, aby daval smysl. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Snazis sa hrat na Karasa, ale nejde ti to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na prvotinu ten M1 rozhodně není špatný a X86 výrobci se neobávají bezdůvodně. Už několik let se píše že ARM jádra mají velký potenciál - a až do M1 to bylo jen takové cobykdyby. Takže na to že jde o první verzi tak si proti zavedeným producentům vede hodně dobře, málokdy se povede aby prvotina v praxi hned dýchala zavedeným výrobcům za krk. Trochu se to dalo čekat, protože Apple má nejen inženýry ale i hromadu peněz kdy si tím umetá cestičku k nejmodernějším výrobním procesům. Právě i to má velký podíl na úspěchu M1 - kdyby byl na 14/7nm tak by to taková hitparáda nebyla.
A dá se i odvodit kde byl hlavní problém partnerství s Intelem - jeho továrny tvrdě zaostaly a Apple je znám že se nesmiřuje s něčím podřadným. Proto se dá s úspěchem odhadnout že s tím odchodem od Radeonů to tak žhavé nebude. Integrované GPU budou mít svoje ale na RDNA X to mít nebude ani vzdáleně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně má Apple svůj ekosystém. ARM je pro něj starý známý, pro vývojáře taky. Fakticky se to neliší od iPhonu nebo iPadu, však ty developerské MacMini co apple dával předem k dispozici běžely právě na HW z iPadu. A konec konců, pokud to developer nezakáže, na M1 stroji může člověk používat iPad a iPhone aplikace, taktéž to znamená že iOs/iPadOs vývojáři nemusí používat emulátory, v podstatě by nemuseli ani Android vývojáři, neb to běží na stejné platfromě.

A ano, Intel začal být problém, když přestal inovovat dostatečně rychle a stávalo se z něj "topení", zvláště v designových strojích jakými Apple jsou. Chápu že spousta majitelů starších Macbooků dnešní M1 koupím už jen z důvodu že jsou buď naprosto tiché, nebo téměř neslyšné. Výkon není vždy relevantní. Mít call s partnery když se právě rozhodnou větráky trošku snížit teplotu, to samé někde v zasedačce kde někomu najednou začne hučet laptop, to jsou noční můry mnoha lidí :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na arm to rozhodně není špatné (za prvotinu bych to neoznačoval). Ale spousta nekritických jedinců se tváří jaký je to super výkonný processor překonávající samotná nebesa, což není, navíc je to něco co lze pořídit jen s apple...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AtiTom ma dnes volno, alebo dostal ban ? ;-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Konečne prišla jeho chvíľa a on nie je pri počítači :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

...docela spolehlivě ho nahradili jiní (možná i stejní, jen pod jiným nikem)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží asi na osobních preferencích. Já dávám přednost 80% výkonu před 80% kompatibilitou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jasne, Apple je naprd, Intel je na prd, AMD je drahy a vubec nejlepsi je 20 let starej krap s OS o kterym nikdo ani neslysel.....
Klasika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže M1 žádná sláva, nepřekoná to ani Zen3 který v pohodě rozběhá všechen ten legacy x86 balast. Vzbuďte mě až to bude skutečně levnější a výkonnější než x86 aby na to mělo smysl přecházet

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vykonnejsi to mozna nekdy bude, ale levnejsi urcite ne. Apple si nema duvod srazet zbytecne marze

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani to nemusí být výkonnější. Stačí, aby si "iOvce" (pardon za ten výraz) budou myslet, že to výkonnější je. Když tam přihodí ještě pár koprocesorů :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tebou zmíněné "iOvce" nepotřebují aby to bylo výkonnější, ví co si kupují, mimo jiné MacOS, kde jinde ho seženeš?

Kde jinde seženeš za 1000 dolarů slušný výkon, dlouhou výdrž na baterii, neslyšný provoz, kvalitní zvuk, kvalitní kovovou a lehoučkou konstrukci, nejlepší touchpad na trhu... Některé x86 laptopy stojí v podobné kvalitě i několik set dolarů více. A ano určitě koupíš výkonnější laptopt, laptop s lepším displayem, s lepší klávesnicí, lehčí, s podobnou výdrží, s podobně kvalitním zvukem .... ale seženeš to vše v jednom balení?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Ví co si kupují. Je to lehké, krásné a je to Apple. Ano, konstrukčně jsou zařízení od Apple super. Jenže má to pár vad (tedy kromě zmíněných "luxusních" vlastností). Zaprvé - je mi fuk jestli to váží o 100g méně než něco jiného, to už unesu. Za druhé - POTŘEBUJI numerickou klávesnici. Nechápu proč je Apple nedává aspoň na ty 16" varianty. Za další - když k např. mac mini chceš klávesnici od Apple, tak už to najednou tak "levné" není - a i kdyby byla ta jejich magic-keyboard nejlepší na světě, tak je taky i nejdražší. Za další cena - rozhodně není tak super. Vezmu třeba DELL - sice ho nemám rád, ale měl jsem jich v ruce mraky. Varianty Latitude 7-čkové řady sice nejsou lehčí ani nevydrží na baterku déle. Ale - konstrukce je v pohodě (ano, u Apple je lepší, ale ne o moc), zvuk a displej to má taky super. A ve variantě s i7, 16GB RAM a 512 NVMe SSD stojí 28. Když to porovnám Airem, ten ve zmíněné konfiguraci vyjde na 44 (a to ještě beru model s M1 a ne s i7, ta v Airu snad ani nebyla). Takže NE, příplatek tam furt je a to dost. Bral bych kdyby aspoň už 512GB SSD brali u Apple jako "normální". Chtít po nich 16GB RAM jako "normální" by už asi bylo moc. Ne, prostě ne. Jediná vada ne-Apple x86 je to, že se na to nedá dát legálně MacOS. Ono by možná stačilo, kdyby u Apple nestálo 8GB RAM 6 litrů a to samé upgrade z 256GB SSD na 512GB SSD - 6 litrů...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"je mi fuk jestli to váží o 100g méně než něco jiného, to už unesu"

Jistě, to je každého věc.

"POTŘEBUJI numerickou klávesnici"

Pak je třeba storj s numerickou klávesnicí nebo použít externí a ne nutně celou ale jen numpad.

"Nechápu proč je Apple nedává aspoň na ty 16" varianty"

Důvod je ergonomie. Já bych numerickou klávesnici v notebooku nechtěl, když pracuji na počítači, mám střed těla, střed klávesnice a obrazovky v jedné ose, tzn ruce jsou přímo proti klávesnici. Pokud budu mít numerický blok, bude klávesnice mimo osu, tzn. ruce budu muset při psaní více dávat doleva, nebo se k tomu posadím tak že nebudu mít střed obrazkovky přímo před sebou. Někdo by to možná uvítal, ale víc lidí to bude iritovat. Když se člověk koukne jak se prodávají třeba Magic Keyboard, jasně vednou krátké verze.

"i kdyby byla ta jejich magic-keyboard nejlepší na světě, tak je taky i nejdražší"

Malá verze pod 3, dlouhá za 4.3... to není drahá klávesnice, dráhá klávesnice je G915 na které teď píšu, ta má ofiko cenu 6900 korun a TKL verze 6500, ale přeučuju se na myš v pravé ruce a vadí mi numpad, pořád do něj narážím, tak beru stodolarový Keychron K1 a pokud nebude sedět, vezmu tu TKL G915.

"Bral bych kdyby aspoň už 512GB SSD brali u Apple jako "normální""

Ano politika apple solit za větší úložiště tu je a není to vůbec pěkné. Mě osobně základ stačí, aktuálně mám 185GB volného místa a mám v počítači vše co potřebuju, a to systém a instalačka/recover systému zabírají 40GB. Měl jsem to tak i na Windows, většinou si vystačím s pár desítkami GB, v práci mám 4 roky starou mašinu se 120GB diskem a 40GB volného místa. Používám běžně cloud, na OneDrive mám asi 300GB dat, ale v jednu chvíli potřebuju lokálně maximálně pár GB. Ale chápu že někdo chce více a u Apple si zaplatí, většina lidí to řeší externími disky. Je to výrazně levnější.

"Chtít po nich 16GB RAM jako "normální" by už asi bylo moc"

Však si to opět můžeš doplnit, i podobně drahé prémiové x86 laptopy leckdy mají jen 8GB v základní konfiguraci. Tady je příklad. Dell XPS - https://www.alza.cz/dell-xps-13-9380?dq=6250602 8GB+512GB disk, 44 tisíc, za tu cenu máš Air s 16GB i 500GB diskem a plnou grafiku, ten Air bude tichý, pro většinu činností výkonnější a vydrží déle na baterii.

Mimochdem Air za 44 je s 8 core grafikou, se 7 core je 16/512 za 42 :) A samozřejmě je třeba myslet na minimálně 10% slevu pro studenty.

Mě osobně 8GB přišlo taky jako málo, věděl jsem ale že si ho pronajímám a dřív nebo později jej vrátím, ale zatím jsem nikdy nenarazil na nic co by mě limitovalo, i když to začne swapovat, tak necítím že by se cokoli změnilo, vše běží stejně rychle. A úložiště neřeším.

Aira mám v plánu vrátit hned jak si odbudu minimální dobu pronájmu - 8 měsíců - a koupím vlastního, ano s 16GB RAM a možná s 512GB úložištěm. Ten stroj bude sloužit 5+ let, takže RAM je jistota, úložiště pak může zvýšit prodejní hodnotu (to i ta ram), pokud to pak po 5-6 letech prodám místo za 12 třeba za 18, tak se to vyplatí.

A to je vlastně i přidaná hodnota Apple. Teď jsem prodával 6 let staré Lenovo které stálo jako nové přes 30 tisíc a nejlepší nabídku co jsem dostal byla 4 tisíce. Oproti tomu se teď na Aukru prodal MBA 12" s nějakou podřadnou i3 z roku 2015 za 12,5 tisíce. Apple si drží hodnotu, stejně vybavené a drahý laptop neprodám za tolik co to jabko. Když do toho jabka přitlačíš těch pár tisícovek, tak se ti to při prodeji vrátí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty kráso, to se ten DELL s tím XPS pos***???? Je to docela shit, těch mi rukama prošlo taky dost, to jsou konstrukčně rozhodně lepší ty Latitude a ještě za méně... No potěš koště... Tak než ten XPS tak to radši opravdu ten Apple, souhlas... Jo k těm klávesnicím, nevím proč jsem si myslel že ta dlouhá je za 8, moje chyba...
Kdyby byly applisti schopní mi prodat základní 5-letý air za 12, tak bych si ho možná i koupil ať se (trochu víc) seznámím s macOS. Jenže oni jsou schopní za model 2015 chtít klidně 19-20 a to je prostě za starý zmetek se 128GB diskem faaaakt moc. 12 chtějí za model 2013 v konfiguraci 4/128 :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XPS je a neni shit, zalezi jak to vezmes. 13" verze nikdy nebyla nic moc zvlastniho, ale 15" byla v letech 2014+ v principu jediny pod 2kg stroj se 4jadrem, ktery byl movilni a zvladl vic nez kancl.
Dneska od doby 4+C jader v ULV segmentu je to uz jedno. Podobnych a lepsich konfiguraci najde clovek dost, ale pred par lety to byl trochu unikat.
Nicmene XPS byl vzdycky silne premiovy cenove, proto brat jej jako "etalon" pro srovnavani cen, jen docela nesmysl. Pokud by jsi napr.vzal takovy Acer Swift 3 s 4700U nebo jeho nasledovnika, tak cenove sfoukne ten Apple ze stolu.. jedine co tomu Aceru z bezneho pohledu chybi, je lepsi display.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zasnem nad tym, jak silna dokaze byt viera v Apple. Si zivym prikladom. Aku obrovsku kalamitu dokazal napachat v tvojej vzduchoprazdnej hlave, jeden hlupy zapozicany Macbook. Kde su stare modly Nvidia + Intel, na ktore sme zvyknuti? To uz neni IN? Odteraz spievame uz len o Apple? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Modly Intel a NVIDIA? Od kdy, moje modla je HW který odpovídá mým požadavků a je výhodný, ne logo co je na tom HW.

Ale ano, Intel i5-10400F, dostačuje mým požadavkům na CPU, a jelikož nikdo nenabídl stejný výkon levněji ani s lepšími provozními vlastnostmi - ekvivalentní je R5 3600, který stojí o třetinu více a žere někdy o dost více. A katuálně je u toho postarší GTX1060 3G, tohle musí stačit na hry které nejsou na Geforce NOW, než budou grafiky dole a pak tam půjde RTX 3060Ti nebo RTX3070, opět bez konkurence, AMD nenabízí za stejnou cenu lepší výkon - v tomto případě RT výkon protože na rasterizaci by stačila i slabší grafika. PC už ale plní jen roli herní konzole k ničemu jinému sloužit nebude. Herní konzole není řešení, zajímají mě tituly které na konzolích nejsou, limitují mne v možnostech ovládání a mají omezenou vizuální kvalitu.

A stejné je to s tím Apple. Dokonale vyhovuje mým požadavkům pro desktop replacement, kromě těch her to zvládá dobře všechno co potřebuji a z testů co jsem dělal tak i třeba x265 běží stejně rychle na té i5 10400F jako na tom Airu s M1. Export videa tak jednou za uherák je to nejnáročnější co po desktopu chci. MBA to zvládá s násobně menší spotřebou a hlavně z něj nevyjde žádný zvuk, který si nepřeji aby z něj vyšel. Je to malé, leží to na kraji stolu, je to pořád zapnuté a jsou k tomu zapojené všechny periferie které byly zapojené k PC. Jako výhoda je skvělá přenositelnost, skvělá výdrž na baterii, když pojedu někam na víkend nemusím řešit nabíječku, v klidu mi to vydrží. Bohužel tyhle vlastnosti mi žádný laptop s x86 procesorem neposkytne. Existují pasivně chlazené stroje, ale jejich výkon je někde jinde (věci jako Celeron Silver a Pentium Gold, tedy 6W atomy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave, este par rokov dozadu ti nestacil ani 8700K ani 1080 na tie tvoje letecke neoptimalizovane nepodarky. Ved predsa ty nebudes hrat s horsou grafikou, nez na ULTRA. :P Jak sa to hovori? Kam vitr, tam plast? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ma preference vzfycky podle toho, co si aktualne pořídil. Takovy maly trollda ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak nejlepší trackpoint na trhu seženu na ThinkPadu. Na ty matladesky jsem si tak nějak nikdy nezvyknul, a není vůbec jisté, že si kdy zvyknu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, proč je tedy základní Macbook Air v podstatě nejprodávanější laptop? Proč mnoho recenzentů jasně říká že v takové kvalitě člověk nic x86 levněji nekoupí. Kvalitou se nerozumí čistý výkon ale overall package a je to poprvé co za to Apple neúčtuje nic navrch, naopak lecos srovnatelné stojí více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten kram MUSI stat mene nez x86 - protoze to Apple potrebuje protlacit stuj co stuj - a ted jsou v tom treba v nulovem zisku, ktery jim nasobne vynahrani az vsechny sve ovce presvedci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že důležitým faktorem je masivní redukce počtu modelů ze strany Applu. Výrobci, co vyrábí mnohem více modelů, od každého z nich prodají mnohem méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, kdyz by se secetli prodeje zarizeni stejne produktove kategorie ruznych vyrobcu dohromad, tak se muze jit jabko nejspis klouzat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@no-X: neplanujes spravit nejaky obsirnejsi clanok o Ampere Altra a jeho porovnani? Jednak je o nom uz veclku vela relevantnych informacii, a myslimze celkovo je to technologicky omnoho zaujimavejsi produkt ako Applacky M1, ktory vzhladom na info co tu zatial davas je zaujimavy skorej pre jeho marketing ako pre jeho vseobecny vykon.
Z toho co som videl testy na servethehome a anandtech je to velmi zaujimavy produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to se da koupit, nebo je to zas nejaky soukromy pisecek, kremicek? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokial ma pamat/anglictina neklame, tak da. Otazne je kym a v akych mnozstvach. Bezny dedinsky vidlak typu ty & ja to asi nezozenie.
Momentalne je to asi to najrealnejsie zhmotnenie vykonneho arm cpu ktory konkuruje/prekonava najvykonnejsie x86 riesenia, navyse, aspon zatial, za ~1/2 ceny ekvivalentneho amd cpu (64j epyc).

Preto, mne osobne, by prislo zaujimavejsie spravit nejaky troska technickejsi clanok - radsej ako clanky typu "148 update prehladu aktualnych a nastavajucich jazier/jaskyn", "14 leak jedneho cisla pre 5800u", "10-te porovnanie velkosti m1". Nevravim ze by to musela byt hlbkova, 10 stranova analyza architektur, ake sa tu objavovali tusim kedysi napr pre gpu, ale nieco na sposob - "porovnanie tychto vykonov v tomto teste nam ukazuje potencial pre HPC (CFD/FEM/MD/DFT), alebo graficke (render), ML, databazy, storage.... aplikacie, a toto su slabe miesta"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Niekto by mal zprgiť aj benchmark na nasratosť, keď sa noťas hreje, vybíja alebo hučí ako fén, by ma zaujímalo aký bude násobok v prospech M1.
Akože MS na to preportoval office, Adobe Photoshop a množstvo firiem do toho buší bez ohľadu na benchmarky, páč tých pár percent v prospech intelu je nič oproti zbytku výhod. Mimochodom, vie mi niekto dať link na noťas s intelom s rovnakým výkonom, parametrami a cenou ako za Air? Ja som veľmi nepochodil, tie Icelejky sú všetky len oplastovaná trága...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na ktery M1 si muzu nainstalovat nativne wokna nebo lino? U ktereho M1 muzu pridat RAM, vymenit SSD ?

To je podobny jako kdyby ses ohanel cenou tabletu a telefonu.. vs x86 notebooku - ale pouziti tech zarizeni je velice marne, nemluvne o nemoznosti tam cokoliv jineho instalovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenže ten M1 je udělaný přímo pro jeden OS.
Bohužel nejsou sami, třeba AMD od series 500 má prakticky jen jeden podporovaný systém. Nedávno jsem koupil Strix B550 - podporovaný OS - W10 only. Docela prasárna, i X-470 Pro mělo ofiko drivery na Linux na CD.
Nejvtipnější na M1 je že vlastně dotáhl do úplnosti starý nápad AMD - APU fusion.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby ten "os" je odvozený z jádra co běhá na kdečem.. Prostě není dostupný pro nikoho jinýho kdo by ho třeba použil jinde a díky tomu se apple může tvářit že má něco "unikátního".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaký jiný OS běhá na jádře Darwin? Ano, existuje PureDarwin, jen ho nikdo nepoužívá. To, že má Darwin kód "šlohnutý" z různých BSD, to víme (BSD licence to umožňuje). To, že má kód z (tehdy) luxusního OS NextSTEP taky víme, Apple si ho koupil i se Stevem. Ale Darwin (a macOS) má UNIX certifikaci a NEní to ani SVR4, ani BSD a ani Linux.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jádro v macOS je Mach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výmenu disku ešte celkom chápem, to sa občas robí pri jeho poškodení. Ale úprimne: koľko percent užívateľov pridáva RAM?
Dnes navyše v dobe cloudu je obvyklé mať všetky dôležité dokumenty a fotky online, takže znova ak sa aj poškodí takýto notebook podstatné dáta mám k dispozícii. A aj keby nie, aj pri vymeniteľnom disku by som o dáta prišiel ak by sa poškodil disk.
Zase na druhej strane je tu smutný fakt, že ak sa poškodí ktorákoľvek časť daného M1 MacBooku tak treba vymeniť celú dosku. To ale treba aj pri mobiloch a tam sme si na to nejako zvykli, že je to v princípe neopraviteľné.
A čo mám za tie roky s SSD odsledované reálne správanie či už u bežného používania tak aj u pracovného kusu, tak to s tou životnosťou nie je tak zlé, jedine ak by nepretržite swapoval systém na disk, to je ale zase o nedostatočnej veľkosti RAM, to si proste treba zvážiť pri kúpe.
Skrátka a dobre M1 nie je úplne pre každého, to je samozrejmé. Ale zase to nie je úplna tragédia. Popravde sám nad M1 Macbookom silne uvažujem ako o alternatíve na "terénny" strih videa a úpravu fotiek namiesto môjho XPS. Jediné čo ma brzdí je 13", radšej by som 15-16"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já přidával ram prakticky u každého svého Notebooku.... po nějakém roce to byla spolu s diskem jediná možnost jak NB zase oživit. A u nového bylo 8/16Gb málo už od začítku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No len to ste vy a napríklad aj ja, možno väčšina návštevníkov tohto webu. Ale bežný užívateľ ani nevie že sa to dá vymeniť, rozšíriť. Ani ho nenapadne sa na to pýtať. Bežný užívateľ funguje logikou: už mi nestíha alebo prestal fungovať musím kúpiť nový. Nie každý má po ruke niekoho, kto mu povie: nekupuj nový stačí výmena toho a toho a už ti to pôjde lepšie. Ale aj keď áno, tak keď uvidia že komplet nový notebook so zárukou kúpia za 400 a výmena napr. disku alebo rozšírenie RAM atakuje 100€ tak hádajte čo si bežný človek zvolí aj keď vkuse hovorí ako málo zarába a podobne. Má takéto desiatky skúseností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžný "Franta" uživatel sice neví, ale od toho má někoho jako my kterého se zeptá a on mu to vysvětlí či ještě častěji sám namontuje ne? Neběžný "Majkl" uživatel dojde do mac servisu, kde mu řeknou že to bude stát skoro jako novej notebook, aby si raději koupil novej za 50k...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ice Lake není moc povedený, až Tiger Lake je důstojnější konkurence — CPU i iGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lepší než Skylake s tolika dírama, jako překlenovací řešení do stejné patice proč ne, zvlášť když si nejsou jisti včasným vydáním AL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=yoIptyr6zV4&t=429s

hraní windows hry na emulici wine na armu pomocí emulace x86

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty transistory navíc v M1 to je velká tabulka prvočísel - testy to jasně dokazují :-p

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak tomu nerozumím jak může mít v tolika testech várazně horší výsledku a jen v jednom málinko lepší a ve výsledku mít skoro totožný výsledek??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na celkovom vysledku benchmarku sa z 95% miery podiela dielci vykon v Prime teste :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všechny čísla kromě prvního řádku jsou multicore.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Applu jsou nějak posedlí hledáním prvočísel (možná kvůli nějaké šifrovací aplikaci?) anebo tam ta jednotka je kvůli tomu, aby to specificky oslňovalo v benchmarcích ? :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Apple vzdy lze a lhat bude, skutecne vykonne ARM jsou do serveru a na ne se zadny pseudo mobilni ARM nechyta ;-)) to je cele.

Ja si M1 nekoupim, nebot Mac)S-X je dost smejd, zlaty linux, ale novy ARM si kupim urcite ... ted mam od Huawei hezky notebook za asi 1k ecek .. a az bude ARM idelne s 16GB RAM (ted mam 8 ... mozna bych i tech 8 zkousl ... ale proc ne 16 ze ;-)) ) ... SSD mi bude stacit 500GB ... jo a 2k a lepsi display IPS ... uidelne co mam ted, ze neni soroky, ale spise klasicky ... takze top na praci ... mam jej 13" ale mam vice radku ... to je muj ideal a az bude s ARM, tak planuji vymenu ... TADAAA

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.