Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple M2 Max v prvním testu: O 9-20 % nad M1 Max

20% je ok ak to bude mat rovnaku spotrebu. Doteraz sme s intelom pri macoch videli iba % vyssieho vykonu s hroznou spotrebou a prehrievanim, cize za mna celkom ok

stale je to vraj armv8, takze ocakavam vacsi narast vykonu, zmien a pod pri m3, ktora by uz mala byt armv9

problem ale vsak je v tom, ze M seria je zalozena na mobilnom cipe A serie, teda to co ide do iphonov, akurat pridane featurky navyse, ale jadra by mali byt totozne (predpokladam)

tu by som skor bral, aby M seria sla svojou cestou a ten vykon zvysovala primerane k cene danych zariadeni, na druhej strane, v mobilnej sfere som este nevidel notebook s procesorom a igpu, ktory by sa vyrovnal macbookom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD usnulo na vavřínech/CPU čipletech a tudíž bych se vůbec nedivil, kdyby na poli APU nějak překvapil Intel. Je paradox, že v období kdy se objevilo tolik způsobů jak katapultovat výkon iGPU, se AMD v inovacích zasekne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

nemyslim si, najnovsi pocin intelu je dobry len na papieri, ale vykonovo zaostava neskutocne kvoli throttlingu

uviidme co prinesie amd, doteraz fungovali v apu sfere na starych architekturach gpu, pri implementacii RDNA 2 a 3 ten vykon vyleti hore, o tom nepochybujem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Píšu o nejbližších letech, ne o tom co je teď. Intel jde na čiplety složitější cestou než AMD, ale díky tomu může přijít něco fakt pokrokového (integrovaná VRAM vedle iGPU atd.). Za pár měsiců (?) AMD vydá nové architektury iGPU na platformě s DDR5 a bude se tak opakovat stejný příběh jako v minulosti - jůůů má to větší výkon než předchůdce, ale škoda, že ty DDRX přeci jen nejsou rychlejší, protože ten potenciál je větší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

skor to ocakavam od amd, ze neico take prinesu, vid ciplety a najnovsie v-cache

intel na to ide naraz a nie postupne, jeho riesenie bude predrazene a problemove, ved aj vidime ako dlho mu to trva

od intelu si ja osobne neslubujem nic, prekvapit ma nedokazu a ani ten meteor lake, ktory ma byt ciplet (dufam, ze to on), tak pochybujem, ze to bude nieco extra. Vzdy ked pouzivaju superlativy tak to skonci katastrofalne

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel nepřekvapí, kromě toho jak se plácá s hardwarem má jeden zásadní problém - neumí udělat pořádné drivery. AMD rychlejší APU umí, ale vyrábí takové o kterých si myslí že po nich bude na trhu dostatečná poptávka (tj balancují výkon/TDP/cenu)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro některé víkendové hráče ty drivery nebyly problém a i když je Intel v krizi, tak se bude pomalu zlepšovat, stejně jako dosud.

Poptávka je už na druhé koleji. Na první koleji je maximalizace zisku v prostředí s polofunkční konkurencí. Vydání výkonného APU by snížilo prodeje drahých dedikovaných karet, tak proč se snažit. I do notebooků se už tradičně násilím cpou dedikované karty, i když je to často nesmyslné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vítej ve světě kde vládne marketing.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel stale dokaze prekvapit..... Svym "inovativnim" marketingem a tim, ze je to jeste horsi, nez v nejhorsich predstavach.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Proč bych měl kupovat APU v ceně 10-12 tisíc, když za 13 dostanu notes, který bude se svým APU stačit i na základní hraní? A gamesníci chtějí "poctivé" nvidie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD tam mohlo prdnout HBM už před léty, ale neudělalo to. Proč? Protože by byl produkt drahý. Jsem zvědavý, kolik budou stát 7000G s NAVI2. Ale moc si to nemaluju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze by Intel prekvapil na poli APU se silnejsi grafikou nez bude mit AMD, bych se Mirdo v nasledujicim 1-2 roce asi moc nebal..
Kdyz se kouknes na neuspech DG2 a pak jejich desktopovek Alchemist alias A770, 750.. tak by se muselo stat neco hodne zvlastniho, aby Intel prekvapil.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě by mohl překvapit jen tím, že grafiku v procesorech úplně vynechá, aby tam mohl nacpat ještě víc E-jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceka se, ze Meteor ma mit lepsi grafiku, potazmo az 2x Cu nez stavajici reseni. Vzhledem k tomu, ze momentalni RDNA2 v plackach je cca 50% rychlejsi nez je aktualni integrovany Intel, mohli by byt rychlejsi nez u AMD..ale to by AMD nesmelo uvest pristi rok nic noveho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě jsou tu ty ovladače...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 8514 stačí dnes patrně pár um^2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazka mozno znie.
Je potrebne katapultovat ten vykon iGPU? Zadarmo to nebude a ak potrebujem vykonnejsiu GPU, tak CPU+dGPU mi pride lepsie riesenie ako vykonna iGPU, ktoru dostanes aj tak len s najvykonnejsim(teda najdrahsim) CPU. Ten nemusis vzdy potrebovat ale radsej menej vykonne CPU s najvykonnjesou iGPU nikto neponuka. Alebo opacne vykonne CPU so zakladnou iGPU ale to uz AMD vyriesilo integraciou zakladnej iGPu do Zen4 ale taky Apple sa od toho odklonil. Ma vykonne CPU s vykonnou iGPU ale vykonne CPU so zakaldnou iGPU nema.
Za chvilu mi dorazi MBPro 16 M1Max s 64GB RAM. Budem v nom mat aj zbytocne vykonnu grafiku, ktora cosi stala a nikdy ju nevyuzijem. Platim(presnejsie moj zamestnavatel) za nieco, co nepotrebujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkonu iGPU není nikdy dost. Mají se rozdělit na základní zobrazovadla co zvládnou akorát Half Life 2 a dražší herní - to se děje u AM5. V době čipletů už lze ke starému myšlení (výkonná iGPU jen s výkonným CPU) přidat i určitou variabilitu.

Tvrdit že někdo NIKDY nevyužije výkonnou iGPU je v dnešní době už takové neplatné - grafika akceleruje tolik věcí, že to člověk často ani neví.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale toho vykonu je dost. Je velka masa BFU, ktora to nikdy nevyuzije. Rovnako profesionalov, ktory tiez vedia, ze to nikdy nevyuziju.
Tie drazsie herne staci na urovni lowendu(Pre mna je uz Rembrandt dostacujuci). Davat tam nieco super vykonne ala Apple je mrhanie kremikon a peniazmi. Na to maju byt dGPU, to je lepsia cesta
Tu akceleraciu ocakavam v tej zakladnej iGPU ako je to teraz pri Zen4(AV1 a podobne veci).
Chiplety umoznuju pridat urcitu variabilitu. Ocakavam, ze k tomu o jednu/dve generacie pride ale neviem, ci naozaj vykonne riesenie ide urobit takouto(ci to ma zmysel) cestou alebo len tak ako to ma Apple. Tu by som to nechal na dGPU. Chipley by som nechal na kombinaciu zakaldna grafika alebo lepsia iGPU(zakladna herna iGPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, klíč k prodejům notesů je byznys. A tam stačí graficky i ten podělanej, pomalej a zabugovanej intel. Je to šit, který neustále padá, kostičkuje a dělá thermal throttling, ale nějak to funguje a je to levný. A když takových (stejných) notesů ročně koupíš 6-12 tisíc, tak se sakra postaráš, aby kusová cena byla co nejnižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale M čipy svou cestou jdou. Jsou jiné než co máš v mobilech nebo levnějších tabletech a dalších krabičkách jako Apple TV nebo v monitoru.

Mko má svou cílovou kategorii zařízení stejně jako to mají Akčové čipy, nebo i Skové a Hčkové čipy Applu.

Pointa ale je že základní architektura může být stejná, což dává velkou výhodu, jednak šetří náklady na vývoj několika samostatných architektur od píky a hlavně to přináší i nějakou tu kompatibilitu napříč celým portfoliem. Samozřejmě že každý čip má svá specifika. V čipu do sluchátek určitě nepotřebuješ grafické jádra nebo image procesing... ale hodně bude záležet na AI akcelerátorech (inteligentní anc, spatial audio..)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano o tom som pisal, ze jadra su rovnake, ale tie featurky okolo su specificke

Mne slo skor o to, aby aj Mko malo vlastne jadra a nie pouzite tie z iphonu.

Chapem, ze to setri naklady a robi kompatibilitou lepsou, ale staci, ak by tie jadra boli vykonnejsie (napr viac taktovane). Takto vyzera kus divne, ked SP vykon v mobile je rovnaky ako v macbooku (i ked tazko povedat, ci sa to da vobec takto porovnat napr cez geekbench)

Za mna by bolo lepsie, ak by tie jadra boli primarne riesene pre M seriu, teda vykonne, vysoko taktovane a pod, a pre mobil sa vezmu tie iste jadra, podtaktuju a prisposobia mobilu. Otazne je, ci to momentalne takto vedia

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne, ze Apple te kompatibility vyuziva a dava ji k dispozici uzivatelum.....
Nebo ne? A tak nejak si portfolio umele segmentuje? Slysim neustale narky uzivatelu, ze ten a ten SW by mel vyrobce portovat take na iPad.... Proc Apple neulehci svym zakaznikum zivot a nesjednoti OS pro pocitace a tablety?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koľko to dáva FPS s RTX 4090 v Cyberpunku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja predpokladam ze GPU v M2 MAX zadupe RTX4090 do zeme pri 65W. Tipuju >100fps pri 4k. Jen si ted nejsem jistej jestli umi M2 MAX RT

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

RT umí reálně každá grafická karta, otázkou je jak rychle.

Metal 3 v MacOS samozřejmě umí RT, upscaling, direct storage, AI akceleraci pro Python, TensorFlow... A je dokonce jedno jestli máš Apple Silicon nebo AMD grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DIITko už mi kvůli všem těm reklamám přestává na mobilu úplně fungovat, můžete mi prosím poradit jaký adblocker používáte? V jednom vláknu se to tady rozebíralo, včetně blockerů na PC, ale už jsem ztratil kde. Děkuji

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Adblock Plus dopněk pro firefox - bez problému - teď zablokoval 18 věcí jen na této stránce :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten mám pro diit vypnutý a nemám sebemenší problém ani na Core 2 Duo. Mně to tedy při pokusném zapnutí bloklo asi 8 prvků. Tazatel má asi stejný mobil jako já - Nokia C5-00:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super, děkuji moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na PC uBlock a na mobilu mam Samsung Internet Browser a primo pro nej je AdBlockPlus for Samsung. Jinak ale mam na mobilu root a pouzivam klasiku pro mobil AdAway. Blokuje adresy pres hosts, jenze k tomu je potreba systemove opravneni, teda bez rootu to nelze. Nakonec stejnou techniku pouzivam i na PC, kde si take jednou za ctvrt roku vygeneruju hosts s adresama, ktere blokuju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se radakci DIIT, vydržel jsem to s reklamama až do teď, spoustu let, co váš web čtu, ale čeho je moc, toho je příliš a když už se mi vaše stránky i zasekávají a nereagují, musel jsem příjmout toto optření. Teď vše běhá parádně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jaký máš mobil-SW?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnej jsou ty reklamy obzvlášť vypečené.
Na PC i s blokátorem.

Zase sedí nějaká žába na prameni.
Nebo je to tentokrát Hraboš?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FF s ublock origin

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kolik je přesně u Maxu, ale u PRO jsou 65W nabíječky na celý laptop... u maxu cca 140W, ale dle kapacity baterie a prohlížení webu je u 16ky typická spotřeba kolem 6-7 W... t.j 100Wh baterie a 14 hodin prohlížení webu nebo 18 hodin appletv. Takže sice vícejádrový výkon je dohnán ryzenem (desktopovým), ale pořád je to notebookový procesor. A když pominu hry, tak u mé 2 roky staré M1 v nejnižší konfiguraci, kde provozuji pararells desktop, tak vše jede mnohem rychleji než na firemnich HPčkách G8 eliteboocich s ryzeny U. Takže M2 je opravdu jen evoluce, ale je to také tak odlišné určení, pro co ty počítače jsou, že se ten výkon nedá srovnávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nabíječka není úměrná spotřebě. Se základní nabíječkou utáhneš noťas i nějaké drobné nabíjení, když by to bylo ve full loadu, ale pokud chceš rychlé nabíjení, potřebuješ pro 14" 97W nabíječku a 140W nabíječku pro 16". V případě 100Wh baterie tam musí ta nabíječka naštouchat 50Wh za půl hodiny, takže 100W bez ztrát jde jen na nabíjení samotné.

M2 Pro/Max přidává jádra, ale jen úsporná právě proto, že si lidé stěžovali na výdrž M1 Pro/Max v noteboocích, mají méně úsporných jader, takže musí víc pracovat výkonná jádra.

Průměrnou spotřebu 6-7W má moje i5-1240P při typickém pracovním dni a celkově je to nějakých 11-12W, ale má to taky žravý 2,8k OLED a v permanenci je Thunderbolt controler.

M1 byla při tom samém docela hluboko pod 2W a celý Air měl spotřebu mezi 4-5W při cca 50% jasu displeje. M1 Pro a Max bude žrát určitě víc než M1, už díky více GPU jádrům, ale aby to bylo 6-7W si nejsem jistý. Ale ty asi myslíš celý laptop. To se mi ale nezdá, při tom by to znamenalo 10 hodin u 14" verze, ale tolik majitelé neuvádějí, ani majitelé 16" rozhodně nemluví o 14 hodinách.

bavíme se samozřejmě o normálním použití, nikoli při nějakém specifickém testu kde třeba jen nonstop běží video.

Jinak M1 byl pecka, v době kdy přišel neměl téměř konkurenci, v overall výkonu, ale pro normálního uživatele, který nemá s multi core výkony dnešních CPU co dělat, je na tom pořád na špici, protože to klíčový pro user experience je single core a v tom stále Apple drží prim i s dva roky starým SoC, které dnes člověk dostane i v relativně levném tabletu, který překonává 2x dražší konkurenci zhruba dvojnásobně, byť uživatelsky to cítit nejde.

A čekat nějakou "revoluci" snad nikdo nečeká, skok to byl při přechodu z x86, ale teď už jsou před námi jen drobné mezigenerační inkrementy.

Podstatné je že Apple svými čipy ušetřil, jak proti nákupu intelu, tak tím že už nemusí vyvíjet samostatné čipy pro iPady Pro (A12Z, A12X...), teď je pro něj levnější tam nacpat Mko i když uživatelé netuší co s tím výkonem dělat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kolik je přesně u Maxu, ale u PRO jsou 65W nabíječky na celý laptop... u maxu cca 140W, ale dle kapacity baterie a prohlížení webu je u 16ky typická spotřeba kolem 6-7 W... t.j 100Wh baterie a 14 hodin prohlížení webu nebo 18 hodin appletv. Takže sice vícejádrový výkon je dohnán ryzenem (desktopovým), ale pořád je to notebookový procesor. A když pominu hry, tak u mé 2 roky staré M1 v nejnižší konfiguraci, kde provozuji pararells desktop, tak vše jede mnohem rychleji než na firemnich HPčkách G8 eliteboocich s ryzeny U. Takže M2 je opravdu jen evoluce, ale je to také tak odlišné určení, pro co ty počítače jsou, že se ten výkon nedá srovnávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam Max v MBPro 14 a to CPU/GPU nikdy nepresiahne spolocny cca 40W budget, samotne CPU (bez zataze GPU) sa pri SW video encodingu mota okolo 15-25W. Myslim, ze velmi slusna efektivita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz pri uvedeni iphone 14 pro bolo divne ze neuvadzaju rozdiel vo vykone vs 13 pro. takze uz aj apple troska spomaluje resp. neda sa ocakavat 50% narast vo vykone kazdyu novu generaciu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, spomalili hlavne kvoli cakaniu na N3 v TSMC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze M2 Pro/Max nakonec nejsou na N3? Nekde jsem cetl, ze maji byt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez som to cital, ale pri tak slabom naraste vykonu silno pochybujem. A N3 malo zdrzanie + nejakych 5 mesiacov co trva vyroba waferu.. Podla mna budu vsetky M2 este na starsom procese.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.