Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple má patent na univerzální konektor sdružující DisplayPort, USB 3.0 a další

Patent na konektor? To si dělají srandu. To, že nedovolí použít tento nestandardní konektor mimo Apple mi problém nedělá - kdo by chtěl shánět každé zařízení s nestandardním konektorem, nebo připojovat přes redukci, že jo. Ale pokud budou chtít vybírat patentové poplatky za každé zařízení opatřené tímto konektor, tak to bude pěkná prasárna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o poplatek za konektor, ten ať si klidně vybírají. Jde o to, aby nechtěli poplatek za kombinaci rozhraní, pokud by si někdo vymyslel svůj konektor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě ne, jde jen o konkrétní design určitého konektoru. Kombinovat si může každý co chce a jak chce. Důvod je velmi prostý, největší hodnota Apple produktů je v promyšleném ekosystému, vzájemně fungujících produktů. Tak např. pokud tento konektor použijí u iPhone 6 a iPad 3, tak chtějí mít pod kontrolou výrobu a prodej příslušenství a různých udělátek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi pripada jako polit zmrzlinu cokoladou a vybirat poplatek za vymysleni noveho jidla.
Jinak bych autory takovych nestandardnich veci hnal bicem, kdo ma tahat s sebou ty spousty nabijecek a kabelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozor na jednu věc. Zatím co u nás (v Česku, počítám na Slovensku, ale dost možná v dalších zemích) rozlišujeme pojem "patent" a "průmyslový vzor", tak Amíci používají jenom "patent" a myslím i "průmyslový vzor". A to (IMHO) přesně tento případ.
Či-li, v našich podmínkách by Apple získal průmyslový vzor na toto konkrétní provedení konektoru. Cílem je původního inovátora (návrháře, výrobce,...) chránit před padělky a napodobeninami. Není to však "patent" ve smyslu "vynález", "velmi inovativní vylepšení", "převratný nápad", tak, jak jej v Češtině zpravidla chápeme. Apple tímto získává právní ochranu a je jediný, kdo může takový konektor (nechat) vyrábět, prodávat a používat. Blbý je, že případné doplňkové zařízení, které by někdo chtěl dělat, musí mít tento konektor a tím pádem požehnání Applu (a taky jim platit).
Proto nám připadá, že v Americe je možné patentovat kdejakou pitomost. Průmyslový vzor můžete dostat taky na kde co. Třeba kapsičku na keramickém hrnku, do které lze odložit pytlík od čaje (Viděl jsem to a je to dobrý nápad. Dotyčný nechť z toho tyje, já mu to přeji).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tímto si dovolím nesouhlasit. Vzhledem k tomu, že USA i ČR a celá řada dalších zemí jsou členy několika mezinárodních úmluv ohledně patentů a jejich udělování, jsou dány jisté standarty. Vezmu-li v úvahu pouze Pařížskou unijní úmluvu nebo Dohodu o obchodních aspektech práv z duševního vlastnictví, stanovují se tyto standarty na mezinárodní úrovni. Z toho plyne, že patent je patent a průmyslový vzor je průmyslový vzor (v USA je průmyslový vzor označován jako design patent).

Zde je odkaz na udělený patent: http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&p=1&u=...(usb3.BSUM.+or+usb3.DETD.+or+usb3.DRWD.)&OS=Apple+AND+SPEC/usb3&RS=Apple+AND+SPEC/usb3

Nevím jestli bohudík nebo bohužel, to ukaže až čas, jde opravdu o patent. V tomto případě se jedná o patent ve velmi specifické patentové třídě: Ochranná uzemňovací nebo stínící uspořádání na spojovacích ústrojích.

Patentový třídník lze nalézt na http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/hxmptn

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O jakých vlajkách to píšeš? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes se za prakticky všechny konektory platí ("desátky"), stejně jako za obrázek letícího okna na klávesnici (tj. Microsoftu). Dobře je to rozebrané v článcích o ceně hardware u mobilů (tuším od společnosti iSupply nebo tak nějak).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekněme, že mít na počítači jeden univerzální konektor je krásná úspora. Ale mít protikus toho šíleného konektoru na USB flashdisku je asi blbost, ne? A co když budu chtít připojit dvě, tři, čtyři věci?

Vychází mi z toho, že se ke každému Applímu přístroji bude dokupovat kabelová "chobotnice" nebo plastový "dock" se sadou normálních konektorů na druhé straně. Samozřejmě za pěkně mastný kus ovčí vlny.

Takže, dámy snad prominou, sprostá zlodějina.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je konektor na iPody, iPady a iPhony. Na desktopu urcite nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teda když kouknu na to, co všechno má obsahovat, tak se mi moc nechce vám věřit...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možnost patentovat si něco, co souvisí s rozhraním, mi přijde jako blbost. Omezuje to totiž konkurenční prostředí, resp. interoperabilitu, podle mě (já vím, že nejen u konektorů se tak děje už dávno, ale přijde mi to nesmyslné).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže když pneumatikářská firma vymyslí a vyrobí konkrétní vzorek zimní pneumatiky + specifickou směs materiálu. Tak je blbost si to patentovat? Lumpové pak omezí konkurenci. Přitom vychází z předem daných znalostí a materiálů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je poněkud mimo. To by byl spíš příměr k situaci, kdy bych si patentoval třeba materiál a barvu kabelu (což je jiná situace). Aby to sedělo k těm pneumatikám, tak by to bylo spíš tak, že vymyslím třeba 13" disk a adekvátní pneumatiku a to si nechám patentovat, takže nikdo bez licence nebude moct vyrábět pneumatiky na mnou vyráběné disky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ad příklad - ale to je přeci jedno ne? Vymyslím kolo a zakážu na to dělat gumy. Vymyslím závodní ferari a zakážu do toho lejt obyčejný benzín. Co je na tom trestného? Je to úlet výrobce a když věří, že si to hafo lidí koupí, tak proč ne? Nemluvím o morálce, to je jinčí kafe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No ... formule 1 ti na normalni benzin skutecne nepojede. Letadla taky ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je nejlepší konektor 3,5mm jack.
- Osvědčený roky, pevný, jde vložit jakoliv a velmi BFU friendly(strčit čudlík do díry zvládne skoro každý)
- 2,5mm 4 pin je taky výborný. Nevím proč už někdo nenaportoval USB(4 dráty) na tento konektor.

- Někdo by mohl vytvořit hranatý jack(čtverec / rovnostranný trojúhelník) se 4mi dráty, což by v IT stačilo na 3/4 kabelů. Odlišit je tvarem a barvou... ideální konektor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jack by pro tohle použití nebyl zrovna vhodný... jednak pokud vím dojde při zastrčení konektoru na okamžik ke zkratování vývodů (což by bylo nutné ošetřit) a mimo to mají USB konektory oproti datovým kontaktům povysunuté dopředu napájecí a zemnící kontakt (kvůli hot-swapu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by fajn, kdyby u konektorů bylo na první pohled patrné, jak je zapojit - typicky někdo potřebuje vrazit flash disk do USB "někde dole", takže to zkusí, nejde, otočí, zase nejde, tak znova otočí a zkusí to větší silou... Tenhle "super konektor" na tom asi bude podobně (pokud tedy nebude jen v dokovací stanici).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, u USB je ve specifikaci (nevím, jestli jen doporučeno nebo přímo vyžadováno), že při zapojování konektoru do zařízení by měla být značka USB viditelná z pohledu uživatele, tzn. u portů naležato nahoru, u portů nastojato už to bude asi poněkud věc konkrétního pohledu :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a konkretneho USB zariadenia, niektore (mnohe) USB flashky to nemaju :-)
Inak budte radi ze USB ide vlozit na 2 pokusy tj. mas 50% sancu ze sa trafis, vrtiet a snazit sa zapasovat PS2 alebo DIN konektory byvala vacsia sranda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, to je mi jasný, spíš sem chtěl upozornit na to, že něco takovýho ve specifikaci (možná trošku překvapivě) existuje, ale moc se o tom obecně asi neví (já to donedávna taky nevěděl) :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Slusne PS2 nebo DIN konektory sli trefit nejpozdeji na 4. pokus.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Akorát že čína na to běžně kašle. Je fakt, že 80 % to dodržuje ale jako na potvoru mám třeba genius sluchátka, co maj svoje logo nahoře :-) A u SONY kabelu jsem na to narazil taky. Jj, ten JACK by byl super :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinymi slovy je tento konektor rozhranni pro dokovaci stanici, nedelejte tu z toho vedu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.