Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple Mac OS X porušuje patenty S3, říká soudce mezinárodní obchodní komise

Je to přesně tak, patenty i kopírovací monopoly nejsou nic jiného, než brzdy veškerého pokroku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

taketo spory su absurdne, ale pre mna aj zabavne. Blbost nepozna hranic. Horsia sprava je, ze tvorcovia softvare zacinaju stahovat svoje produkty kvoli obavam z takychto sporov. Je mi jedno ako sa pozeru velky hraci, ale male sikovne firmicky patenty zabiju :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S patenty přicházím do kontaktu a nezastavám názor, že patenty brání pokroku. Uznávám, že některé tahanice, jako tyto, jsou zbytečné a dalo by se jim předcházet. Nicméně většina velkých společností dnes chápe patenty jako prostředek k zajištění investic. Bez ochrany investic by nevložili prostředky do vývoje a nebylo by nic.

Dovolím si malou odbočku od světa IT, na který je tento web zaměřen a dám příklad ze světa farmacie. Vývoj nového léku stojí 800 000 000 - 2 000 000 000 USD. Vyvstává otázka, zda by byly vynaloženy prostředky na vývoj, kdyby nebyla zajištěna jejich ochrana (návratnost).

Ve světě IT je to podobné. Investuje se do vývoje a očekává se návratnost investic a také zisk, kvůli kterému jsou investice vynakládány. Tohle se začalo chápat v roce 1883, kdy byla podespána Pařížká unijní úmluva na ochranu předmětů průmyslového vlastnictví. Rakousko - Uhrsko při Světové výstave ve Vídni nezajistilo ochranu vystavovaných exponatů a vystavovatelé se oprávněně bály, že jejich technická řešení budou okopírována. To se změnilo při Světové výstavě v Paříži v již zmiňovaném roce 1883.

Respektuji však myšlenku, že vzhledem k velkému počtu patentu nastává čas, aby celý systém prošel nějakou revizí, ale určit, jak by měla vypadat, si netroufnu. Není to v mých silách

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty sumy spise budou zisky z tech "leku" za rok, farmaka jak znamo se testuji az na pacientech takze to farmaceuticke molochy nestoji nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouhou platnost vlastně ty SW patenty v USA mají? Mám pocit, že se občas vytahují patenty staré i více než 10 let, což je v IT tak 2 století.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta doba ochrany je stejná jako u jiných patentů - 20 let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na taková hauznumera, co tu házíš a objevují se i jinde, si vzpomenu vždy, když vidím v televizi nějakou reportáž, jak některý český výzkumný ústav vyvinul nový lék a od nějaké farmaceutické firmy za něj dostal pár korun, tak si konečně může koupit nový přístroj, který tak potřeboval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Firmy vkládají peníze do vývoje hlavně proto, že chtějí si udržet krok s konkurencí. Pokud to neudělají, nemají šanci uspět na trhu.

Zrovna ve vývoji léků se pěkně ukazují nedostatky současného patentového systému. Např. nikdo není ochoten provést klinické testy DCA(dichloroctová kyselina) která dokáže vyléčit některé druhy rakoviny právě proto, že DCA není možné patentovat. Farmaceutické firmy se proto věnují vývoji léků, které pacienta nevyléčí, pouze mu trochu pomůžou, a tím mají zajištěn stálý oběr svých produktů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jinými slovy to bude buďto drahé (s patenty, aby se mohl výrobce namastit, hodně lidí si to tedy nebude moci dovolit) nebo to nebude vůbec (bez patentů). Krása kam jsme dospěli, mě to přijde jako opakování feudalismu - šlechta vše, ostatní nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spis jsi nepochopil kapitalismus a tento svet. Ucelem mediciny neni lecit, ale udrzovat pri zivote. Lecit pacienty je spatny business.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

weaslyxx
Ale co by si povedal keby niekdo zazaloval uvedenu farmaceuticku firmu lebo ma zaregistrovany patent na podavanie liekov pacientovi a na zaklade toho by chcel aby ich zakazali predavat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyvoj algoritmu a leku je nesrovnatelny prave proto, ze zadny vyvoj v oblasti IT SW nestoji tak velke penize. A o SW patentech je tu celou dobu rec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě souhlas, ale dost se to zvrhlo v patentovaní naprostých blbostí. Někoho napadne nějaká "vychytávka" v programu, díky které je jeho program fajn, někdo jiný ho umrtví a obere o zisk, protože nějakou (třeba i tutéž) vychytávku má "patentovanou". A to kolikrát takovým způsobem, že se jedná o nekonkrétně formulovaný popis čehosi, co lze napasovat na velké množství situací, aplikací apod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To měla být reakce na "weaslyxx | dnes, 10:48"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že se dá patentovat kdejaká blbost, není problém přihlašovatelů. To je problém špatně nastavených parametrů technických řešení schopných získání pat. ochrany příslušnou autoritou (např www.uspto.gov :).

V rámci mezinárodních smluv jsou charakteristiky předmětů psůmyslového vlastnictví a jaká technická řešení mohou chránit. Některé mez. smlouvy však poskytují prostor pro zvláštní úpravu. Vezmu-li v úvahu Dohodu o obchodních aspektech práv z duševního vlastnictví, která spadá pod Světovou obchodní organizaci, tak se lze dočíst, že soft. patenty jsou chráněné jako lit. dílo a že státy si mohou přijmout odlišnou úpravu (mohou zajistit ochranu patentem).

Oblast soft. pantetu je dost komplikovaná. V ČR je situace taková, že jestliže to nedostaneme nařízeno od EU, tak se soft. patent s největší pravděpodobností neuzákonní.

Soft. patenty jsou z mého pohledu šílenost. Myslím, že ochrana jako lit. dílo by mohla postačovat. Mám ale jednu výjimku. Libí se mi úprava v ČR, kdy je možné program patentovat, ale musí být součástí technického řešení. Například magnetická rezonance nebo jiné zobrazovací techniky v medicíně mohou vyžadovat spec. program na ovladání či zobrazování.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A Apple potrebuje prachy na vyplaceni S3, proto prodava MacOs pres paypal za stonasobky puvodni ceny :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple penize nepotrebuje. Naopak jeho nejvetsi problem je, ze jich ma moc. Ma plne ucty hotovosti a nevydelavaji mu...
Kdyz to reknu hnusne, tak v pripade problemu si cele HTC klidne koupi :-)
Tedy ne ze bych to chtel. I kdyz jsem jablickar, tak konkurence je zdrava a potreba

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple má strach z Androida, který stejně během pár let Ajfouny převálcuje. A tak zneužívá nesmyslné patenty k potlačení konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mel M$ take.. a jak to dopadlo. Apple by se mel poucit, ze je lepsi tahnout vyvoj nahor, nez se dusit spolu s konkurenci. Kdyz tech penez maji dost tak by mohli nabidnout iPhone5 za cinske ceny - timto tahem by bylo lehce po konkurenci, viz historie - levne VHS zvitezilo. Ale oni precejen zisk potrebuji a nechcou rozmazlovat svet..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze zrovna Apple nejde moc obvinovat, ze by sam nevyvijel. Obzvlast kdyz zrovna od nej ostatni kopiruji. Co se tyka cen - to ze nekdo ma penize neznamena, ze bude sve vyrobky dotovat. Za prve by ho zazalovali akcionari a za druhe by po nem skocili statni organy kvuli dumpingu. Zde muze maximalne uvest nejaky orezany jednoduchy model (coz Apple nikdy moc nedelal, nema k tomu duvod). Srovnavat VHS/Beta s iPhone/Android je trochu o necem jinem... Mimochodem - srovnejte si ceny spickovych HTC s cenami iPhonu. Jsou vice mene srovnatelne. Srovnavat iPhone s nejlevnejsimi modemy muze jen blazen

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak samozrejme, ale neni potreba jit pod cenu, jen tech akcionaru se asi nezbavite. A ted jeste o cenach - ano, iphone i HTC si drzi cenovou hladinu a nabizi relativne maly vyber zarizeni - oboum firmam se neskutecne dari (dle info ze HTC predstihlo v objemu nokii), kdezto prave nokie ktera se zameruje na cenu hodne na tom trati...

PS. Apple nepovazuji za inovatora, spis frikulina - pise se 2011 a ipod/pad neumi usb mass-storage pripadne file-transfer pres bluetooth, podobne notebooku maji ruzna nestandardni reseni (minidp, TB) :) A jejich uzivatele jim to zerou..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono je to taky trosku tim ze apple vidi primarne svet bez dratů... co jde reší se wifinou...
Vlastním iPhone, iPad a iPod a nikdy mi USB na nich nechybelo... je ale fakt ze SD slot by byl super a sam taky nechapu proc tam jeste není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aby si musel pouzivat iCloud ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

apple ma minimalni prodej mobilnich zarizeni (iphone atd);-) android neni pro apple hrozba, obzvlaste kdyz Mac OS X je UNIX/FreeBSD/Linux ;-) lepe receno konecne dotazenej Linux k "dokonalosti"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.