Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple oživí po letech iPod Touch, vybaví ho USB-C konektorem

Jó pořád tu mám stařičký iPod Photo co používal 1,8" 4200 RPM PATA disky. Šly tam dělat takové nelegální věci jako výměna baterie nebo toho úložiště, z 20GB HDD jsem upgradoval na 120GB HDD a velmi dlouho vlastně podobné zařízení nebylo, neboť Apple novější iPody Touch "upgradoval" na 8/16GB storage.

Navíc na ty staré iPody lze nainstalovat Rockbox, takže je možné přehrávat FLAC, hrát DOOMa a tak podobně. Existovala celá řada podobných neApple přehrávačů s takový diskem, to byla celkem fajn doba.

Novější iPod Video používal tuším 1,8" ZIF disky a existují redukce z toho malého PATA/ZIF na paměťové karty nebo dokonce i na M.2 2242 SATA SSD.

Takže pokud ta nová zařízení nebudou mít nějaký slot pro paměťovou kartu/disk, tak je to zase meh zařízení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

iPod dříve býval hustodémonský a skutečně šel modifikovat donekonečna. Předpokládám že tenhle nový kousek bude jen spájená deska plná čipů a žádný disk, nic. Aby to dávalo smysl, mělo by to mít aspoň obří kapacitu pro ukládání skladeb, ale znovu, dnes jede stream ve velkém tak jsem spíše chladný k tomu, co od Apple vyleze.
Pokud to ale bude stát za to a oživí starý koncept (pochybuju), máme se na co těšit .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase z druhého konce - jednoúčelových přehrávačů se slotem na kartu (dnes už běžně i SDXC, tedy kapacity slušné) je spousta, leckdy i slušně udělaných a často s nadstandardně udělanými DAC atd. Začít můžeme třeba od i v ČR prodávaných FiiO, ale najde se toho více. Jenže u nich zase vesměs chybí ta online část, což není úplně vítáno ani u "audiofila" - minimálně pro rychlé posouzení novinek se stream služby hodí i jemu.
K tomu bývá (jak je zmíněno v komentu níže) hodně sporné UI, což právě ve spojení s velkým úložištěm moc nepotěší, najít něco v obrovské knihovně je občas slušný opruz.
Kdyby Apple udělal nový iPod Touch, o stupínek zvedl úložiště (64 místo 32GB atd) a trochu mu zlepšil DAC a headamp a jinak vše zůstalo stejné a cena zůstala ideálně stejná či v případě růstu aspoň nešla nahoru o moc víc než nějakých 10-15%, tak by to nebylo bez zajímavosti. On Touch není zas tak drahý, cena začíná někde u 6000 a funkčně a řešením UI a možnostmi je proti jiným audiopřehrávačům dost jinde, to se popřít nedá. Chtělo by to zkrátka posunout zvukový modul více k "highres", pak by to své místo na trhu nejspíš našlo.
Podotýkám ale, že v tomto směru moc velký optimista nejsem, tipoval bych, že spíš Apple bude chtít udělat "miniaturní tablet" hodně použitelný jako herní zařízení atd. Ale rád bych se mýlil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po chvíli zvažování, že bych někde na eBayi pořídil starý iPod a vylepšil ho CF kartou o kapacitě 64 GB a rockboxem, jsem nakonec pořídil čínský "HiFi" player Nintaus X10, který dle recenzí hraje na svou cenu víc než dobře ( https://www.head-fi.org/threads/review-nintaus-x10.837760/ ), vrazil jsem do něj 32 GB microSD a jsem spokojený. I na špuntech od Philipsu, které mám osmým rokem a tehdy nestály ani tisícovku, je slyšet rozdíl mezi MP3 a FLAC, tak pomalu přesouvám věci kdysi grabované do MP3 právě do FLACu, nové věci pořizuju už jen v něm a až někdy někde narazím na DSD64/DSD128, asi si pořídím i lepší sluchátka - zařízení to přehrát umí.

Zůstává tak jediná věc, kterou se dnes liší čínské přístroje od iPodu - iPod měl pochopitelné a funkční ovládání. Tady firmware psal číňan, nebo dement, nebo kombinace - jediné, co je jakž-takž snesitelné je přehrávání po folderech skrz filesystém, hrát to po umělcích/albech/atd. dle tagů prostě nejde. Ale za 2000 CZK i s kartou jsem rád, že to je hlavně zvukově snesitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Nastal čas, aby se klasický a jednoúčelový přehrávač hudby přesunul do muzea.

No, mozna jsem staromodni, ale ja svuj porad pouzivam - pri sportu. Preferuji lehke, male a levne zarizeni pred pulkilovym telefonem, ktery bych nerad rozmlatil..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No já myslel, že dneska tuhle roli plní hodinky + bezdrátová sluchadla.

Že se to při sportu může poškodit, a je to tak dražší než obyč mp3 přehrávač s kabelovými sluchadly, je pro Apple přece výhoda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by zaujmout pozici entry level zařízení po vzoru základního iPadu a pomoci získat podíl v Indii/Číně - po vzoru iPhonu SE se využije skořápka ze staršího iPhonu 8 (Plus), o generaci starší SoC a fotoaparát a eSIM nebo pouze data. Nijak zajímavé zařízení to nebude, pouze pokryje nižší cenové spektrum společně s iPadem a také očekávaným iPadem mini. A nebo vznikne iPod jako nesmyslné retro po vzoru nového MB Air.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude met jack 3.5mm tak to bude super zarizeni pro Iphonare.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ja doufám, že cena bude jen lehce přes 40k, jinak bych na to jako studý chudent z kapesnýho neměl

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, v rámci aktuální rozšafné cenové politiky Apple bude základní verze v přepočtu za 51499,-. Ta nebude mít jack zapojený a bude mít základní paměť 4GB. Top verze s 8GB pamětí a funkčním jackem bude za 62999,-.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Boha to jsou hloupé vtípky. Když iPad stojí pod 10, tak menší dotykový přehrávač bude ještě někde dost pod tím. Apple jistě drahý je, ale zase takový nesmysly. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to jsou přesně ty ironické vtípky, které si Apple kvůli své cenotvorbě zaslouží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale na tom není nic ironického. Možná je to škodolibé. Be zohledu na to, že výrobky Apple jsou skutečně předražené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne by som nechcel vo vrecku nosit okrem smartfonu este aj nejaku dalsi placku, ktora vlastne robi to iste, ako smartfon. Pokial by tam bol nejaky fakt slusny DAC, podpora FLAC, 3.5mm jack! a obrie ulozisko, tak by to mozno malo zmysel pre nejakych audiofilov. Inak ale vobec neviem, kto je cielovka tohoto produktu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.