Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple má patent na 3D brýle pro iPhone

Apple Glasses Patent 01
Apple je známý svým spíše negativním postojem ke světu elektronických a 3D brýlí. Přesto se v jeho portfoliu najde i patent, který popisuje brýle vytvořené s pomocí chytrého telefonu - iPhone…

Minulý týden byl Applu udělen patent, jehož návrh pochází ale již z roku 2008. Jde o koncept konstrukce elektronických brýlí (obsahujících i audio rozhraní, bezdrátové ovládání a další prvky), které jakožto zobrazovacího displeje využívají chytrého telefonu, v tomto případě iPhonu.

Apple Glasses Patent 02

Koncept je v řadě ohledů velmi podobný těm, které jsou již na trhu nebo ohlášené - ať už jde o Gear VR od Samsungu, lepenkový Google Cardboard nebo Zeiss VR One, všechna tato řešení využívají telefon jako zobrazovací zařízení - výjimkou je původní (respektive první ohlášený) Oculus Rift.

Patent a reálný produkt jsou často dvě oddělené věci a tuto skutečnost dobře ilustruje i postoj Applu k elektronickým brýlím obecně. Je poměrně vlažný až kritický; Tim Cook již (tehdy v souvislosti s Google Glass) označil brýle za něco, co pro uživatele není pohodlné a co se tedy spíše neujme. Přesto se proslýchá, že společnost v loňském roce začala budovat malý tým, který by měl zhodnotit aktuální technologické možnosti a případně s nějakým návrhem přijít.

Jestli půjde spíš o „chytré“,  „virtuální“ nebo kombinované brýle, z dosavadních informací není zřejmé. Existuje však možnost, že se Apple nakonec k ostatním výrobcům připojí. Nemá ale kam chvátat, prodeje těchto produktů nejsou nijak závratné a firmě zvyklé prodávat v řádově odlišných objemech vlastně nic neutíká. Apple ostatně nechvátal ani s vlastní verzí chytrých hodinek - jedním z důvodů pomalejšího nástupu byla i snaha o vybudování solidní softwarové základny, která v okamžiku vydání dosáhne kolem stovky tisíc aplikací.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple má patent na 3D brýle pro iPhone

Sobota, 28 Únor 2015 - 13:52 | Daniel de Sade | Nic to ovšem nemění na tom, že iPhone je pořád...
Sobota, 28 Únor 2015 - 13:52 | Daniel de Sade | Nic to ovšem nemění na tom, že iPhone je pořád...
Sobota, 28 Únor 2015 - 13:52 | Daniel de Sade | Nic to ovšem nemění na tom, že iPhone je pořád...

Zobrazit diskusi