Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple pravděpodobně chystá MacBook poháněný ARM procesorem

Apple podobnou změnu už podstoupil - a ne jednou. Ještě to bylo z Motoroly na PPC. Zkušenosti by byly. Pokud se tak stane, bude to podle mého názoru macOS a ne žádný předělaný iOS.

Takový MacBook bych koupil a dal si na něj Fedoru. Výdrž 24 hodin, to by byl sen :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zkušenosti ty by byly, ale není žádný výkonný ARM, který by nahradil CPU do pracovních stanic.

Jako mně to je úplně fuk, já si dobrovolně nic od Apple kupovat nebudu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pripomina mi to jednu prihodu.. coca-colu si uz nekupim lebo firma sa sprava tak-onak...pri nakupe z napojoveho automatu vyberiem fantu.. .. uznavam ze krivdim

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hmm.. mal by som to robit opacne a prispievat, len ked som pri zmysloch

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napr. Cavium ThunderX vyzera slubne. S nedostatkom jednojadroveho vykonu by som si asi nelamal hlavu. Aplikacia, ktora bude dnes este zavisla na jednojadrovom vykone bude beztak vovnutri taky odpad, ze bude lahsie ju napisat od nuly, nez preportovat na novu architekturu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do pracovních stanic to problém je, ale do notebooků, zejména v lehčí kategorii je to naopak zcela triviální a vyřešené. On už A11 z iP8 a iPX v řadě benchmarků plně konkuruje (či je dokonce překonává) notebookovým verzím i5...
Problém je samozřejmě v podpoře aplikací, emulace x86 bude pro Apple podobný problém jako pro MS u W10ARM, dá se ale očekávat rychlejší úprava existujících. Vývojové nástroje pro Apple totiž mají z doby přechodu z PowerPC dobře odladěnou podporu pro Universal Binary a další věci a vývojáři obvykle věci pro Mac dělají "čistěji", takže přechod sice nebude triviální, ale zas z druhé strany by to ani nemusel být tak extrémní problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Navíc se dnes spousta výkonové zátěže směřuje na GPU, takže se ARMu uleví od chroustání h265 a podobných náročných věcí.

Pokud je to pravda, jsem hodně zvědav jak pořeší x86 (ne)kompatibilitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta fedora by byla docela zajimava zkusenost. Kolik hw by pod ni na tom macbooku nejelo. Vsadim se, ze treba grafika na 100% pouzitelny ovladac mit nebude...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

uz se nemuzu dockat, konecne bude moct apple smerovat vykon CPU a GPU presne tam kam bude chtit a ne pouzivat bidne procesory od intelu s jeste bidnejsi integrovanou grafikou

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hin se ukáže!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně se potvrdí co jsem říkal! Procesory z iphonů jsou reverzním inženýrstvím (z havarovaného UFO) získané CPU, které svými nárůsty výkonu nadpozemsky překonávají prdy z IBM, AMD, Intelu, Fujitsu, Qualcommu atd. Už se nebudou stavět obří servery/workstationy/supercomputery, bude stačit zapojit 20 iphonů a simulace výbuchu jaderné zbraně poběží / by poběžela......dalších 10 let / kdyby se po pár dnech trvalé zátěže neprojevilo kurvítko :).

Nakonec se zase jednou musím snížit na nižší úroveň a řici nepříjemnou pravdu: Každý kdo si koupí konektorově ochuzený notebook za takovou cenu, co má k základovce připájené úplně všechno včetně čipů pro SSD je v oblasti techniky retardovaný jedinec.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no vidis a ja zas nevim kdy naposledy jsem pouzil nejakej konektor a ti co podporujou stara USB jsou jen paka co brzdi uzitecnej pokrok, budoucnost je v bezdratu a jednom multikonektoru

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Budoucnost je v bezdrátu ... a proto má Apple nejhůře vyřešený bezdrátový přenos zvuku ze všech výrobců telefonů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no ja ti nevim ale ja s tim nemam teda zadnej problem, jestli nebude chyba trochu jinde

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nejde o to ze nemas problem ale ze existuji kvalitativne a vykonnostne vyrazne lepsi reseni nez ktera nabizi Apple ktery odmita spolupracovat s okolnim svetem mimo svuj ekosystem :) navic jakakoliv forma bezdratu je stale bidna varianta pevneho pripojeni ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně + i problém s AAC, že jak se nepošle signál v AAC, je použit kodek SBC.
Ynteligentí řešení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlupe ovce vacsinou nemaju problem. Pretoze ich nechcu vidiet. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> proto má Apple nejhůře vyřešený bezdrátový přenos zvuku

... omyl pane, Apple ma vyresen bezdratovy zvuk nejlip ze vsech. On totiz nenapadne vlastni nejvetsi firmu, ktera bezdratove sluchatka vyrabi :) takze iOvecka si koupi mobil drazsi o bezdrat vysilac (= penizky applu), pak si koupi mirne predrazena bezdrat sluchatka (= opet penizky Applu), chrochta blahem (viz zdejsi iOvecka), Apple taky chrochta blahem protoze se topi v penezich, a vsichni jsou happy :)

Tomuhle se rika Pokrok (TM), vy tomu proste jenom nerozumite. Az v nejblizsim ajfounu bude opet neco dalsiho bezdratoveho, a Applik si predtim nenapadne koupi vyrobce te veci, snad pochopite ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu z hlediska peněz pro Apple.
Co nechápu je jejich implementace AAC, kdy i sluchátka podporují AAC, telefon podporuje AAC, ale když pustíte cokoliv, co není nativně AAC, tak to jede přes SBC s nižší kvalitou a skoro několikanásobným zpožděním.
Když by měli implementaci dobře udělanou, ani nepípnu a beru, že sice uzavřené ale funkční řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jednoduse obchodni model maji zmaknuty na jednicku technologicky to vsem pokulhava a zakaznici chrochtaji blahem ze mohou "investovat" do zazitku vlastnit tak skvele produkty ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:))
..aspon budes dokonale pripraven na dalsi varku elektromagnetickeho smogu, ktera je napriklad jednim z faktoru zvyseneho vyskytu rakoviny.
Tak hlavne, ze mas z toho radost ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Už se nebudou stavět obří servery/workstationy/supercomputery, bude stačit zapojit 20 iphonů"

...a všechny ořezané aplikace schválené Applem na nich budou běhat velmi rychle. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám tedy také rád širokou konektivitu, ale negeneralizoval bych. Zvláště u hodně nošených počítačů do nich lidi nepřipojují vůbec nic, kromě napájecího kabelu a semo tamo nějaké flešky. Ne každý bude připojovat externí monitor, myš, HDD a další věci ke svému NTB. A třeba tiskárna přes USB je dnes anachronismus. :-) Ale to si každý musí rozhodnou sám při koupi. NTB s výdrží více než 10 hodin, ten jeden konektor často bude mít volný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je dost, protože jejich implementace SOC od Intelu je tak špatná, že ARM může jen pomoci.
Udělat PC, který se podtaktne na 50% výkonu po 30sec zátěže, umí jen Apple.
ARM by tohle vyřešil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono pokud je nekdo tak "inteligentni" aby od ultrabooku urceneho prevazne na konzum ocekaval jak na nem bude navrhovat rakety v CADu tak dobre mu tak :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jasne je to tady samy raketovy inzenyr :)
kdyby byl urceny na pouho pouhy konzum tak bych ocekaval jinou cenovku s ohledem na nabizeny vykon a konstrukcni kvalitu ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

co do konstrukcni kvality nesaha macbookam vseobecne zadnej jinej notas ani nikam

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Presne som mu chcel poslat link na Louisa. Tento chlapik pekne ukazuje, ake kvalitne su produkty od apple. Poistka, ktora neisti, prinitovana klavesnica, ktora sa za 2 roky pokazi a oprava si vyzaduje odvrtavanie nitov a skrutkovanie samoreziek (plus komplet rozborka celeho stroja). Atd, atd.
Tu je link na cely kanal, odporucam si pozriet par videi, Louis je borec.
https://www.youtube.com/channel/UCl2mFZoRqjw_ELax4Yisf6w

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vis tebe si deti pocitaji pred spanim jedna ovce druha ovce .....ale dal si sni sve vlhke sny ..kazdy ma jinou potrebu za kterou je ochoten platit nekdo si zaplati dominu a ti co jdou do vetsiho extremu si koupi Apple

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ocakavat sa to podla mna dalo uz od cias, ked Apple zbalil Pwrficient a z ich vyvojoveho oddelenia procesorov PowerPC spravil vyvojove oddelenie procesorov ARM. Procesor bude vedla displeja pravdepodobne jeden z najdrahsich komponentov, lebo si ho Intel necha zaplatit.

Ak by sa prechod nebodaj podaril dost rychlo aj pre vykonne masiny, tak maju este moznost z toho vymlatit peniaze aj inym sposobom. Po niekolkych verziach uplne zarezu podporu x86 v OS a to sposobi, ze postupne vykapu aj aplikacie. Tak prinutia kupit nove zelezo aj tych ludi, co by spokojne fungovali s x86tkovym, kym nezostarne, alebo sa nepokazi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jelikoz hlaseni preklepu jiz delsi dobu nefunguje ani v FF ani v Edge, tak aspon sem...
>přecházel s PowerPC architektury
>aplikace s App Store
"Z"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V minulosti dokonce začal ARM procesor integrovat do MacBooků Pro v podobě řídícího mikroprocesoru pro TouchBar."

Tak tohle je k smichu, protoze nejaky mikrokontroler nema nic spolecneho s plnohodnotnym OS. Je to jako srovnavat arduino s PC.. ale pro nekoho je procesor jako procesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda ze ten mikrokontroler v touchbaru bude nasobne vykonejsi nez PC par desitek let zpatky. Coz ono i to Arduino coz je absolutni mikrokontrolerovej lowend je vykonejsi nez bezny osobni pocitace 30 let zpatky. Mikrokontroler se od normalniho procesoru krome vykonu vetsinou lisi absenci pametovy sbernice (ale to neni pravidlem) a integraci komponent ktery soucasti procesoru vetsinou nejsou (ruzne sbernice ktery pro klasicky processor klasicky obstarava cipset). Ale ARMovy procesory (stejne jako Intelovy Atomy treba) jsou SoC, coz je mikrokontrolerum jeste bliz nez klasicky x86 procesory. Plnohodnotny OS samozrejme pro mikrokontrolery jsou a bezne se vyuzivaj a na mikrokontroleru s pametovou sbernici je mozny nabootovat i Linux.
Jinymi slovy k smichu je maximalne tvuj komentar...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tolik bliti a pan zapomene na hlavni rozdil - plnotucny procesor se lisi od mikrokontroleru jednotkou pro spravu pameti - MMU - zajistujici ochranu a oddeleni mezi procesy, strankovani a virtualni adresni prostory. Ano, linux lze jakz takz provozovat i na procesorech bez mmu, ale nerikal bych tomu plnohodnotny. Absence MMU totiz umoznuje pristupovat k jakekoliv adrese z jakehokoliv procesu, takze neprivilogovane ucty nejsou, vse bezi pod rootem a dokonce ani oddeleni userspace/kernelmode tam neni mozne. To opravdu neni plnohodnotny OS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MMU sice pomaha, ale neni to nic bez ceho by nemoh plnohodnotnej OS bezet. Amiga OS byl plno hodnotnej system sevsim vsudy a taky bezel na procesorech bez MMU. Nehlede na detail, ze jsou i mikrokontrolery, co maj i MMU jako treba Cortex M7

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezet by mohl, ale co ta bezpecnost? Uzivatelske ucty? Dokazes si predstavit zavirovanej komp na takovem systemu, kde cokoliv ma prava kamkoliv?

One limit of the Exec kernel was that an uncooperative program could disable multitasking for a long time, or indefinitely, by invoking Exec's calls Forbid() or Disable(), with no later invocation of corresponding Permit() or Enable(), causing the environment to run as one task. Multitasking could also be disabled by programs which, by software bug or intent, modify Exec's data structures or the code stored in random-access memory (RAM), possibly due to lack of memory management unit (MMU) support.
https://en.wikipedia.org/wiki/Exec_%28Amiga%29

Od verze 4 uz to stejne vyzaduje MMU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt je to uplne jedno. Nejzavirovajesi jsou porad Wokna, prestoze maj hromadu bezpecnostnich obezlicek. Kdyz je uzivatel blb, tak mu nepomuze ani svecena voda...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

<Zbytecny komentar kvuli spatnymu webdesignu>

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.