Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple: To neděláte dobře s tím přelepováním kamer, jednou se vám to vymstí

Jedinému software řešení kterému jsem celkem věřil bylo vypnutí kamery v UEFI/BIOSu. Windows ji pak neviděl ani ve správci zařízení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mám na Thinkpade - v UEFI sa dá kamera/mikrofón/BT/Wifi ... vypnúť a OS zariadenie nevidí. Pre istotu ale používam aj krytku. Niektoré modely Thinkpadu ju majú rovno od výroby.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

presne, nerozumiem serkaniu sa s paskami a varovaniam a celkovo existenciou tejto temy u Jabkovych - ved je plno modelov NTB, ktore maju krytku kamery uz pekne od vyroby, to nemoze mat krytku od vyroby aj Jablko?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nemuze, je to napsane v clanku - prestane fungovat automaticka uprava jasu a barev.

Sice by to poresil samostatny senzor jasu a kamera mohla mit krytku od vyroby, jenze to by zvedlo naklady na vyrobu o $1.5 a Apple by zkrachoval.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, senzor zvlášť je cool fičůra co by mohla oprávnit novou cenovku +300$

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, to je fakt. A za dalsich $300 by misto plastove krytky byla k dispozici desingova hlinikova krytka kamery.
A pak by jeste existova limitovana hlinikova edice s vlastnorucnim pravym podpisem Steva Jobse, ta by by byla za $999.

Krucinal tenhle napad musime prodat Applu!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Akorát pokud pak kameru jednorázově chcete, je docela vopruz kvůli tomu dvakrát restartovat počítač.
Přelepku můžete prostě sundat a pak vrátit zpátky.

Nebo ideálně si pořídit notebook, který má krytku kamery z výroby.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MSI PS42 ma klavesovou zkratku ktera kameru odpoji (system ji pak nevidi). To mi prijde jako nejlepsi reseni. Krytka je jen dalsi mechanicka vec co se casem rozbije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam je to dosť závislé na konkrétnom technickom riešení. Rovnakú klávesovú skratku môže "poslať" aj neželaný SW.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No nemuze :). Je to pres Fn klavesu, coz jde primo do BIOSu a OS nema vubec moznost neco takovyho poslat ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladám, že klávesnica (vrátane Fn kláves) je interne pripojená cez USB. Ak "niečo" hackne USB stack v OS, môže poslať aj Fn. Ak to ale MSI navrhlo tak, že od klávesy Fn ide samostatný vodič do radiča, ktorý je dostupný len v BIOSe (a v OS by tak Fn klávesy nefungovaly) tak sa MSI ospravedlňujem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To predpokladas spatne :). Videl si nekdy rozdelanej notebook? Klavesnice je vetsinou pripojena placatym proprietalnim kabelem, kterej ma mnohem vic vodicu nez USB. Klavesnice se pak pro system vetsinou tvari jako PS/2 klavesnice, presto ze PS/2 kabel mel jen asi 5 vodicu. Cili logicky, je tam spousta veci jako ovladani podsviceni (jak klavesnice tak LCD), ktery vubec nemusej byt pro OS pristupny. Ostatne pred prichodem ACPI, nebyly ani klavesy jako uspavani pristupny pro OS. Resil to BIOS primo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A videl si rozobranu desktop klavesnicu? Ma rovnako "siroky" kabel veduci do elektroniky, z ktorej vedie PS/2 / USB kablik do PC. Notebookove klavesnice maju tuto elektroniku na mainborde, nie v klavesnici a toto rozhodne nijako nesuvisi so specialnymi vodicmi "rovno do BIOSU" .... a rozhodne by som netvrdil, ze embedded controller nie je programovo ovplyvnitelny ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Videl.. nekolik... Zadnej sirokej kabel tam nebyl, protoze kontakty klaves jsou vzdy na stejne PCB jako kontroler uz jen protoze, ze jedna PCB je levnejsi nez dve PCB a kabel pripadne jeste navic konektory pro ten kabel...

Vodice samozrejme nevedou do BIOSu :). BIOS je jen SW ulozenej na flash pameti. Jiste vsechno jde kdyz se chce. Ale pokud ti nekdo dokaze prepsat na dalku BIOS nebo dokonce MCU klavesnice, tak bych rek ze to, jestli ti dokaze zapnout kameru je to posledni co by te melo zajmat ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Standard je 15 žil, to uz je dost široký. Jinak remapovat jakoukoliv klávesu včetně "fn" je u widlí jen malej zásah do registrů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Standard ceho? :) To kolik zil jde (at uz kabelem nebo po PCB) do radice je zavisly na tom kolik ma klavesnice klaves, kolik klaves najednou muzes zmacknout, jaky tam jsou informacni LED, jestli tam je podsviceni a jaky atd. Zadnej "standard" neexistuje. A widle muzou premapovat co chtej, tezko ale naucis BIOS reagovat na klavesu poslanou z Windows, kdyz ceka na konkretni HW preruseni od radice klavesnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tohle mi vysvětli jak to funguje, když to jde přímo do biosu a je to dle tebeasi neovlivnitelné na SW úrovni a ani nelze tyto funkce napodobit či přemapovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jednodusse. Hlavni ukol BIOSu je dat operacnimu systemu pristup k zarizenim. Pokud BIOS operacnimu systemu nerekne, ze zarizeni existuje (a neni pripojeny k nakymu radici o kterym uz OS vi), tak OS nema jak zjistit ze to zarizeni je pripojeny. U PC tohle ma na starosti BIOS/UEFI, u ARM zarizeni se k tomu pouzivaji Device Tree https://en.wikipedia.org/wiki/Device_tree
Radic klavesnice casto byva tazvany kompositni zarizeni. To znamena ze se umi tvarit jako vic zarizeni najednou. Toho bezne vyuzivaj treba i 3G/4G modemy nebo mobilni telefony. Radic klavesnice pak muze fungovat jako PS/2 klavesnice ale i jako specialni tlacitka. Viz treba power button u nekterych notebooku, kterej soucasti klavesnice. Je pak ciste na BIOSu jestli event (preruseni) ktery u nej to tlacitko vyvola posle vysdili operacnimu systemu nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SW řešení je závislé na tom jak je implementované, do čehož obvykle nevidíte.
A nejde jen o to, jestli to třeba virus nemůže obejít, to SW řešení může být zdroj problémů samo o sobě (hlavně když mění nastavení na hodně nízké úrovni).

Mechanická krytka (= kus plastu, který se šoupe tam a zpět) na tom nejspíš bude co do spolehlivosti a potenciálních následků selhání bude řádově lépe než SW řešení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já ji typicky fyzicky odpojím, novější ThinkPady mají ThinkShutter krytku s přepínačem, který tu kameru i fakt vypne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Novšie a drahšie Thinkpady. Zdá sa mi, že dokonca ani T rada nemá krytku štandartne. Na mojom Thinkpade z najlacnejšej E rady som to musel riešiť nalepovacou krytkou z Číny (3ks za 2€ aj s poštovným).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mají to modely od roku 2018, řady A, T, X, P. Edge to zatím nemají, možná teď ten nový refresh to mít bude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO zrovna Thinkpady mají LED kontrolku přímo na napájení kamery, tedy nesvítí = nesnímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sice nemam apple ale prelepeny to samozrejme mam, vypnuti v biosu je relativne duveryhodny ze to vypnuty je. Sensor jasu mam teda v okynku vedle takze to me fakt netrapi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom podobne. Mam dva Thinkpady. U starsiho krytka na kamere neni, tak jsem to poresil paskou. Peknou cernou elektrikarskou :-) Ale nejsem prece debil abych to lepil primo na cocku. Odstrihnu kousek plateneho "ubrousku" na cisteni skel bryli (v horsim pripade jen kousek papiru) a prilepim do stredu pasky, samotna lepiva cast bude drzet jen na plastovem sasi.
Novejsi Thinkpad uz ma zabudovane mechanicke soupatko, ktere z vnitrni strany cocku prekryje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ThinkShutter tu webku dokonce i vypne, není to jen mechanická krytka. Jinak dobré řešení je kameru prostě fyzicky odpojit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U starého zenbooku jsem to odpojil fyzicky. V biosu to taky slo, ale tomu neverim. No a u noveho notebooku zadna kamera neni, coz je supr.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> V biosu to taky slo, ale tomu neverim

Prave. Duvod, proc to lide zalepuji je, ze neveri vyrobcum. A Apple si mysli ze touhle trapnou saskarnou, "tri duvody" ktere jaksi vubec neadresuji problem, primeje lidi aby to prestali prelepovat ? ze jim najednou zacnou lide verit ? lol. podle me efekt, jestli nejakej bude, tak presne opacnej.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přitom to na Apple stačí vypnout v BIOSu! Oh wait...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jak se v PC dostanu do BIOSu.... UEFI, oh f*ck

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celkem jednoduše ze systému, a naprostá většina nových NTB i PC desek má při startu BIOSu nařízenou prodlevu, při které čeká na případný input. Ale chápu, to pro applisty musí být jako raketová věda...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V MacOS na to je prikaz nvram. Jen to teda nejde menit tak primocare, ze si ze systemu prepisete UEFI. Tusim v single user modu se musi nejdriv vypnout ochrana a teprve potom to jde zmenit v recovery modu. Nebo tak nejak, nepamatuju si to uplne presne. Z hlediska bezpecnostniho to neni spatne, ze se v tom nemuze jednoduse vrtat kdykoliv cokoliv, ale musi se to prohnat timhle netrivialnim procesem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> No a u noveho notebooku zadna kamera neni, coz je supr.

jeste, ze se nedaj dat kamery pod displej... oh wait

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no.. webcam jsem zakazal ve spravci, pak odinstaloval, po restartu vypnu v biosu, cocku prelepil a potom ji uplne vymontoval.. ale stejne neverim, ze me nekdo pres ni nemuze smirovat.. poradte co dal..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdrtit kladivem a zakopat aspon 100 cm pod hlinu.
Taky dobre funguje silna kyselina, nebo plynovy horak.

Pozor ale pri manipulaci s temito vecmi, je to celkem nebezpecne, je potreba mit aspon alobalovou cepici na hlave, nanovlaknovou rousku na puse a gumove rukavice.

Zkusenejsi si i nasazuji butt-plug, aby jim tam FBI nevlezla taky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě se hodí zhasnout, pak začnou zeleně zářit agenti CIA v místnosti. Funguje na ně stará dobrá česká CZ 75.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

> Ještě se hodí zhasnout

Zhasnout a zapnout UV lampu, dulezitej detail !! ted jste se prozradil, agente CIA !

(tenhle comment inspirovan drobnym faktem https://blog.nationalgeographic.org/2011/10/24/scorpions-that-glow-in-th... )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Laptop je třeba na 12 hodin ponořit do hajzlu, tím se deaktivuje NSA obvod té odmontované kamery

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, kde bydlite, ale tohle se v ceskem porcelanovem hajzlu realizovat neda - lap[top je prilis velky.

Ale slo by to v klasicke drevene kadibudce, tam by sel ponorit snad i 17" notebook....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A to vše na řešetu Intel předpokládám:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jim to tak vadí nic jim nebrání tam dát HW přepínač který kameru natvrdo odpojí. Nejsem sám kdo SW řešení prostě nevěří. Co jde SW vypnout jde SW i zapnout. Taky jdenu dobu byly moderni kamerky otočné a s posuvnou krytkou.
Svého času za mnou přišla spousta lidí kterým přišel vyděračstky email že je natočili kamerou ať zaplatí nebo to pošlou všem známým. Tak jsem je pak uklidňoval, že kdyby skutečně nějaký záznam existoval, vyděrač by se s ním pochlubil a pro jistotu stačí mít kameru kterou stejně nepoužívám zakrytou, a nikdo nenatočí nic než tmu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám firemní DELL Latitude 7400, loňskej model a tam už je přímo šoupací krytka kamery...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Súdruhov s Apple musí riadne štvať, že cez krytky nemôžu nikoho šmírovať :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možno to mrzí niekoho iného a možno mové DSP v iME (aj AMD Secure Processor = bývalé PSP) spracováva obraz z kamery....

Byl Trump odposloucháván s pomocí procesoru Intel?
29. 3. 2017
Prakticky s každou další generací procesorů byl ME doplňován o další funkce a možnosti. Výrazného rozšíření možností se ME dočkal s generací Broadwell, kdy došlo k implementaci audio DSP procesoru (Smart Sound), který rovněž může fungovat i po vypnutí počítače, přičemž průběžně monitoruje zvuky v okolí počítače („Low Power Always Listening“). Oficiálním důvodem je zajištění hlasového ovládání, konkrétně funkce „Wake on Voice“, probuzení či zapnutí hlasovým povelem.

Bude nás vypnutý počítač s Broadwellem poslouchat nebo též odposlouchávat?

Zmíněná osoba popsala, že po tři roky pracovala v týmu pro Management Engine na projektu Odin's Eye, jehož cílem bylo zpřístupnit zpravodajským službám využití ME pro špionážní účely. Právě prostřednictvím ME měla být získána data, jichž se týkala kauza odposlechů prezidenta Trumpa.
https://diit.cz/clanek/trump-byl-odposlouchavan-s-pomoci-procesoru-intel

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu vas lidi, prelepovat kameru na notebooku? vzdyt ma jeste mikrofon a kdyz odstranite i ten, je tu dale vas mobil ktery ma vice cocek, mikrofony, dale 4 systemy globalnich pozicnich systemů(GPS, Glonass, Galilelo a BeiDou), dale je v nem pritomno NFC, Bluetooth, Wi-Fi, SIM karta, tez je tu QR kod ktery jde precist k identifikaci bez energie a nebo RFID cip ktery naopak staci nabit jemnou porci energie a nasledne z neho ziskate potrebnou informaci, ste na socialnich sitich? tak to je dalsi osobni identifikace, tez IMEI kody z inteligentnich telefonu, hodinek, dale MAC adresy, IP adresy, v autach mate nasazene e-SIM karty jak kuli internetu tak povinne integrovanemu systemu zachrany dle narizeni EU, tez je tu schvaleny statni zakon ktery narizuje povinne půl roku monitorovat a ukladat data z volani od kazdeho obcana Ceske republiky, dale jeho textove zpravy a zasilani e-mailu, kdyz statni soud schvali vic muze to byt i rok, opakuju toto je oficialni statni narizeni prijato po teroristickych utocich ve Francii a Britanii kdyz moslimove a negri zabijeli lidi na ulicich nakladnimi vozy, samopaly a nozi. Dnes okolo planety Zeme krouzi vic jak 5500 satelitu a kdyz Hubbleův vesmírný dalekohled dokaze nahlidnout miliardy let do nitra vesmíru, tak je naivni si myslet ze satelit krouzici kolem Zeme ve vysce 60 kilometru nedokaze precist svou optikou co si prave v novinach ctete, co jite a nebo kde jste se prave vysral plus z toho nasledne zpravit rozbor prvku, uz si to laskave prosim uvedomte, ste minotorovany spickovymi technologickymi prostredky 21 stoleti a protoze je vetsina z vas na dnesnich technologiich silne zavisla, svobodný už nebudete.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom tak nepochopitelného že lidé mají obavy, aby je přes kameru někdo nepovolaný nesledoval? Nereálné to rozhodně není a je to pro většinu lidí o dost nepříjemnější věc (větší zásah do soukromí, než když někdo zjistí, kudy se můj mobil pohyboval nebo nahraje nicneříkající prakticky neidentifikovatelný zvuk)...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To, že tě šmíruje mobil, není ovšem důvod k tomu, aby ses nechal šmírovat i od počítače. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Presne, memu pocitaci ma byt sumak po tom, jak si ho ho.... pred obrazovkou!

To se chcete dozit casu az se vam Cortana nebo Siri bude vysmivat, ze sedite u PC natelniku a neucesani?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"...jak si ho ho.... pred obrazovkou"

"...bude vysmivat, ze sedite u PC natelniku a neucesani"

Tak jestli se v takové situaci bude vysmívat jenom tomuhle, tak to možná ještě nebude to nejhorší. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vidím že stěna za vámi je již notně zaspiněna. Nechcete objednat barvu a sadu válečků? Vyhledávám...
-
Sleduji že chodíte již pátý den ve stejném tričku. Vzhledem k Vašemu věku který jste zadal do google usuzuji, že jste single. Chcete abych pro Vás našla vhodnou partnerku dle Vašich návyků, které jsem od počátku užívání vypozorovala? Pracovní dobu, pravidelnou dobu strávenou u PC, koníčky, věci které Vás zajímají, stav prostaty a sexuální záliby jsem vyextrapolárkovala za pomoci Vaší historie v Chrome, často vyhledávaných klíčových slov a tepelné a vizuální analýzi vašeho obličeje při sledování jednotlivých webových stránek.
-
Ou jééé.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Sranda" je, vlastne tohle vse, co popisute je uz v nasich soucasnych technologickych moznostech.

A ma to takovy marketingovy potencial, ze se tohle celkem brzy zavede. Jen asi pomalu, salamovou metodou, aby se lidi nevylekali.

Pekne je to videt treba ve filmu Minority Report. Ale i v hromade dalsich scifaren.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak to nakonec dopadlo, ale jeden malware (dokonce se vžilo typové označení "sextortion"), který detekoval pornografická klíčová slova a spouštěl nahrávání ve vývoji byl. Bez funkční kamery to rozhodně tak dobře nejde :-D

"The "PornModule”, assembly name "chouhero", is a module likely designed for blackmail/sexploitation purposes. Similar to functionality observed recently in other malware campaigns[4], this module contains a dictionary containing pornography-related keywords used to monitor open window titles. If a window matches the text, it will begin to record audio and video on the infected machine. Once recorded, the video is saved with a ".avi" extension and is sent to the C&C. Typically, these recordings are used for extortion purposes. Of note, the malware uses the Windows DirectShow library to capture audio and video. This module appears incomplete and will likely be modified in future releases."

[https://www.proofpoint.com/us/threat-insight/post/psixbot-now-using-goog...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„mikrofony, dale 4 systemy globalnich pozicnich systemů(GPS, Glonass, Galilelo a BeiDou), dale je v nem pritomno NFC, Bluetooth, Wi-Fi, SIM karta, tez je tu QR kod ktery jde precist k identifikaci bez energie a nebo RFID cip“

Možná mám jen malou fantazii, ale nenapadá mě, jak může cokoliv z toho fungovat jako kamera.
Kromě toho by mě zajímalo, kde na telefonu mám QR kód, žádný jsem nenašel (a pokud je uvnitř, těžko půjde nějak přečíst :-) )

„v autach mate nasazene e-SIM“

Ne, nemám. Většina aut v ČR nemá SIM ani datové připojení.

„satelit krouzici kolem Zeme ve vysce 60 kilometru“

Satelit kroužící ve výšce 60 km by velice rychle dokroužil, to není ani ve vesmíru.
Jinak rozlišení současných špionážních satelitů, a prý to už je na úrovni maximální dosažitelné kvality fotky z vesmíru (skrz atmosféru), je vidět tady:
https://www.wired.com/story/trump-tweeted-a-sensitive-photo-internet-sle...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie som si isty, ci by vedel Hubbleov dalekohlad zaostrit na zemsky povrch, je to na neho moc blizko.
Ako priklad, zoberte si dalekohlad, natiahnite ruku pred dalekohlad a skuste na ruku zaostrit, nejde to.
Aspon teda ne na mojom dalekohlade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten problém je trochu jinde - čím je vyšší příblížení, tím menší plochu je ten dalekohled schopen oskenovat. Navíc, Hubbleův teleskop je na oběžné dráze kvůli tomu, aby se eliminoval vliv atmosféry. Pokud budete sledovat dění na Zemi, tak musíte počítat s tím, že přes oblačnost a dým nic neuvidíte a pokud bude hezké počasí, tak to stejně různé disperze rozmažou. A navíc, čím vyšší rozlišení, tím vyšší datové toky, a dostat to na Zem taky není žádná legrace/láce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na žiadnom svojom pc kameru nemám a nebudem mať. Solved.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy s tebou pracovat přes home office musí být radost?:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na home office je kamera zcela zbytecna (aspon pro ajtaky). Staci audio a sdilkeni plochy nejakeho programu, ci celeho desktopu s moznosti tam ktreslit a neco zvyraznit.

Kamera nic pozitovniho neprinasi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Okej, nechme to tedy tak, očividně jsem píchl do vosího hnízda asociálních prgačů:D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jen opravdu nevidím důvod, proč na sebe s kolegou čumět u toho, jak sedíme u obrazovky a bavíme se spolu. Jen tím zbytečně zajebávám linku větším datovým tokem a zvyšuji riziko výpadků komunikace - videohovor přes SFB nefunguje zdaleka tak spolehlivě, jako běžný hlasový, případně hlasový se sdílením plochy v případě potřeby.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba já při práci z domova kameru ještě nikdy nepoužil ani nepotřeboval (a dotyčný počítač ji ani nemá).

Ani při online schůzkách zatím snad nikdo kameru zapnutou neměl.
Ostatně ani nevím v čem spočívá radost z toho mít na obrazovce černý flek před zářivkou, černý flek před o něco méně černým pozadím, případně vnitřek kolegova nosu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Facepalm

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Macbook Pro - prelepeno hliníkovou páskou. No problem. Každopádně to nic nemění na faktu, že ten notebook je krám.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem myslel, ze Apple zacal vyrabet certifikovane originalni prelepky a on jen doporucuje, aby si to lidi nastavili v softwaru. To by se za Jobse nestalo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolem Applu se toho deje v posledni dobe tolik zajimaveho a tady se vytahne zrovna tenhle nedulezity zvast. Jinak nic, ticho po pesine. Jen mi to potvrzuje, ze DIIT, je jen dalsi z bulvaru v ceskem rybniku :) A ta diskuze? Ta uz neni ani k popukani, jako spise k placi :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bylo na solar....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jediný skutečně nezajímavý příspěvek v tomhle vláknu je ten váš ... ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud vas to oslovilo (pro mne je to odpad tak na Zive), vysypu z rukavu zadarmo klidne dalsi navrhy na zajimave clanky na DIIT: rusicka 5G siti, geopatogenni zony v byte a nebo jak si vyrobit ucinnou alobalovou cepicku. Dobre ne? Tento clanek uz tu dokonce strasi v "neprehlednete", tak tyhle se tam zaradi po boku jiste taky.

Po clanku a nasledne diskuzi o tom, ze kazdeho nymanda sleduje nekdo webkou jak si ho ho-ni, jsou to myslim dostatecne dustojna temata :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2013 byl článek o tom, že LEDka nemusí svítit při kamerování u Macbooku.
- Težko říct jestli to opravili, ale u bezpečnosti platí:
1. Předpoklad nevědomé lži: "Výrobce bude pořád a dokola opakovat, že to je bezpečné, ale první chyba ho usvědčí, že lhal od začátku."
2. Předpoklad opakované lži: "Když tam byla jedna chyba, bude tam i další chyba. Jestli po opravě první chyby zase tvrdí, že už je to bezpečné, tak zase lže."
https://www.theregister.com/2013/12/19/apple_isight_webcam_led_hack/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2013 ksmk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...funguje skutečně jako kontrolka u socialistické Tatramatky, kde stisknutí tlačítka fyzicky spojilo obvod a ten napájel i kontrolku (a nebylo tudíž možné, aby pračka šla, ale kontrolka nesvítila)..." samozřejmě, že bylo možné, aby pračka šla a kontrolka nesvítila - když kontrolka shořela... ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, to právě jsem myslel, že nešlo :-). Že kontrolka byla sériovou součástí základního obvodu vypínače a kdyby shořela, vyplo se to všechno.
Jak to bylo u Tatramatky reálně to fakt nevím, ale fór je právě v tom, aby kontrolka byla sériovou částí obvodu a ne něčím, co se sepne paralelně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježiš... tak prostě vezměte lihovou fixu a zamázněte to...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je uzasna rada teda. :D Takze zakazdym, az ju potrebujem pouzit, tak si navlhcim kapesnik izopropylom a odfarbym, idealne aj s UV ochrannou vrstvou. Mas tam aj nejaky dalsi vtip?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, ktory to uz mal notebook, ale zatial sa mi najviac pacil system, ze kamera bola fyzicky schovana za tlacidlom na klavesnici. Pokial ho clovek nestlacil, tak kamera nemala co snimat, bola v tele ntb, a az naslednym stlacenim sa vysunula.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdaleka to nebolo idealne, ten uhol, ktorym ta to bere pri videohovore, je nahovno. Snima ta to zo spodu, robi ta to tlstejsim a odhaluje to dvojitu bradu. Ludia to dost kritizovali. :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.