Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple sníží ceny kabelů a adaptérů, bez kterých to už nejde

A já bych doplnil, že MBP přišel o to nejlepší a to je MagSafe.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dneska MacBook jede na aku 3x déle než dříve (10h). Což ti pravděpodobně pokryje neobvyklá umístění mimo pracovnu, kde ti kolem stolu neběhá pes a dítě. Budíček:-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

a to ako s tým súvisí že MBP prišiel o MagSafe

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Sovisí to s tím, že se významně mění poměr provozu kabel/aku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ako súvisí dĺžka na batérii s výmenou konektora?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uf, tady je někdo solidně natvrdlý:)
Souvisí to tak, že "rizikové" užití na kabelu se snižuje, protože se prodlužuje doba na aku. Uf.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

7R7 Není natvrdlý. Šikovný kabel a velká výdrž na baterii jsou prostě jevy, které se navzájem nemůžou vyloučit - vždycky je nakonec potřeba nabít. A když přitom člověk zakopne o kabel, tak si neřekne "To se mi stala nehezká věc, ale vlastně mi to pro její nepravděpodobnost nevadí".

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě že nevylučují, ale ovlivňují se.
Na druhou stranu jiná množina uživatelů ocení, že si může dát napájení z levé či pravé strany dle aktuálních dispozic.
Nic nikdy není pro všechny to nej.
Nicméně potřeba provozu na kabel je prostě s posledními generacemi laptopů menší než dříve, kdy člověk bez kabelu radši nedal ani ránu (zvláště po nějakém opotřebení aku). Dnes i 80% zdravý aku je větší kapacita, než před lety zcela nový.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ale to, že někdo preferuje Magsafe bez ohledu na baterii z něj nedělá trubku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hovořit o natvrdlosti a provozovat notebook výhradně na baterku, to je takový pěkný příklad, jak se veřejně sám shodit.

7R7 má naprostou pravdu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kde vyplynulo, že máš laptop užívat výhradně na aku?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Asi stále nechápete co je to MagSafe, to je prostě báječné řešení při nabíjení Apple NTB, kdy nabíjecí konektor je pouze volně přiložen a v pozici ho drží permanentní magnet. Stačí velmi malá síla, aby se odpojil, bez toho že by strhl vlastní zařízení.

Tudíž poznámka nebyla o tom, zda NTB provozovat na baterii či ze sítě, ale o tom, jakou výhodu nový MBP ztratil při nabíjení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale chápu, neboj.
Běžně se to užívá tak, že člověk co chce sbalit laptop do brašny prostě hrábne a "odtrhne", což je pohodlné:)
Pointa toho ale primárně je, že to má zabránit vytržení samičky ze zařízení, když se stane něco nepředloženého v okolí užívání laptopu. Tedy scénáře mimo pracovní prostředí (stůl, pracovna, kancl. atd), kde k tomu máš tak jako tak navěšený další věci (monitor, myš, atd).
A tyhle "mimořádné" scénáře je možné pokrýt fungováním z akumulátoru, který dnes umí zajistit až prakticky celodenní provoz.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky, protože prakticky se nabíjení nevyhnete, pokud na takovém zařízení budete provozovat produktivní činnost. O úspornosti bychom mohli polemizovat. Starší generace mobilních M/QM procesorů vycucá mnohem méně energie, než úsporné ULV/U generace Skylake. Vtip je v tom, že stejnou úlohu bude provádět i7-3520M 10:21, oproti tomu i7-6600U na stejnou úlohu potřebovalo 27:13 . Nemluvě o taktu, kterou i7-3520M držela na maximum po celou dobu kompilace, kdežto i7-6600U snížilo takt na samém počátku (Fujitsu E743 vs Dell E7470). Zase tak daleko ještě svět nedošel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže 8h/5d produktivita se nedělá na koleni na gauči, u stolku v obýváku nebo vedle tácu v McD, ale u stolu, židle, okolního HW, kabeláže, apod. Prostě na pracovišti, se všemi náležitostmi. Tam potřebuejš max. výkon, dostatečné napájení, plnou konektivitu.
Když jdeš 3h promítat film do obýváku a k tomu "domácí netění", nepotřebuješ se tahat s bezpečnostním AC, protože to dnešní laptop dá jako malé cvičení. AC máš vedle v místnosti ležící konektorem na stole.
To je furt nějak dokola....
Význam viset na napájení s prodloužením výdrže prostě klesá, tak jako klesá riziko poškození konektoru. I USB je pro tebe v tomto defakto pomocí.
Mít tam RJ45, tak ho vytrhneš, protože tě s největší pravděpodobností konektor nepustí. S USB máš mnohem větší šanci, že se ti vytrhne ona proklínaná redukce (aneb síťovka do USB).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To vám musím někdy představit ex-manžela kamarádky, který posledních 5 let prakticky žije a pracuje v dopravních prostředcích po celém světě mezi dodavateli a rozestavěnými projekty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A taky někoho, kdo potřebuje laptop s vojenskou certifikací, protože kalibruje houfnice:)
Jako samozřejmě ano, nic není univerzální pro všechny. A je jedno, jestli jde o auto (osobák, někdo dodávku, někdo náklaďák), nebo laptop či mobil.
Ale musíš si uvědomit, že Apple má malou šíři sortimentu a tu cíli na co nejširší potenciální skupinu uživatelů. Spešl a marginality neřeší, nemá outdoor telefon, nemá vysoce odolné laptopy, nemá vodě odolné tablety, nemá....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně pochybuji, ale co já o tom vlastně vím. Prakticky nic. Za celou svou kariéru jsem dostal maximálně k programovacím nástrojům prototypu elektroniky s použitím na multiplexních sběrnicích ARINC429 a 629, proto jsou vojenské technologie mimo můj profesní obor. Vlastně ARINC 429 pohání Aero L-39 a L-59, ale ty zase nemají houfnice a velké náporovky a vůbec nic, co by nějak spojovalo firemní záběr. K prototypu elektroniky a programování dostačoval běžný laptop Fujitsu-Siemens Lifebook E8410, SDK a ovladače. Ironií osudu bylo pokusit vyvinout něco lepšího a co vlastně nikdo nechce použít (náporová turbína se používá v krajní nouzi při selhání motorů), ale i to může být "docela" důležité. Nebylo z toho nic, ale praktické zkušenosti s programováním a nástroji pro multiplexní sběrnice se mohou hodit. Hodně to ovlivní další počiny a pohled na problémy.

Já si uvědomuji postavení Apple, jen jsem nesouhlasil s názorem na výdrž baterie, nabíjení a odstranění elegantního mechanického řešení, neboť minimálně v ČR neexistuje servisní balíček, který by pokrýval i náhodné poškození, jak bývá dobrým zvykem u ostatních výrobců. Proto si myslím, že mechanické mohlo zůstat a nic by se nezkazilo. Hodně kóderů totiž pracuje z domova a Apple jsou celkem oblíbené mezi kódery, webaři apod.

P.S.: E8410 stále funguje :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

10 h už je to pěkně dlouho (od 2010?), v podstatě všechny unibody, naopak výdrž neroste, baterie se neustále zmenšuje, jen to kompenzuje úspornější elektronika.

Jinak kdo nikdy nezakopl o kabel notebooku (nebo nestrhl kabelem mobil) ať hodí kamenem. Magsafe je obrovská ztrátata velmi praktického udělátka.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že to vrátí v dalším modelu, jako bonusovou třešničku na dortu. Včetně čtečky karet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bojím se, že dokud bude mít poslední slovo designér, tak se nic takového nestane.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro milovníky MagSafe určitě Apple připraví příslušnou redukci. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Fakt nechapem preco tam nenechali aspon jeden klasicky USB port.
Cudujem sa ludom, ze toto rusenie konektorov im toleruju.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ovcí se nikdy nikdo neptal na jejich názor :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No dle komentaru vsude po nete a vyvoje financi Applu - a podle tehle zpravicky - rekl bych ze ani moc netoleruji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

protoze dokud starej USB nezmizi za se nezacne USB-C hromadne nasazovat

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu jak dlouho tu USB je a kolik zařízení se i dnes vyrábí s klasickým A konektorem to bude trvat moc, moc, moc dlouho, než dojde k úplné náhradě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To schéma jsem nepochopil. Proč ty sluchátka nezapojil do Maca?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

lebo pocuva hudbu z iPhonu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo mne totéž. To znamená, že na něm nelze přehrát soubory z připojeného telefonu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lze. iTunes ti zprostředkovává obsah z lokálního disku, z iVěci, ze síťového disku, z cloudu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

protoze ten obrazek asi vymyslel nejakej "inteligentni" slovak kterej videl macbook a iphone mozna tak v obchode jinak by vedel ze hudebni knihovna se synchronizuje tdiz co ma v iphonu ma i v macbooku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokud to ty lidi budou kupovat, budou v tom pokračovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro poslech z ajfouna je připojení sluchátek do Macbooku k ničemu. Prostě příklad. Když ten ajfoun budete dobíjet z adaptéru bude to jednodušší jen nepatrně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Apple svojím iOvečkám udělal krásné béééééé .
Snad konečně iOvcím dojde, že jsou jen iOvce.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím. Co jim má dojít. Že se mělo setrvat na RS232, LPT a DSub?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš náhodou taky nějakej ten i-krám, že ti to nedochází ?
Kdo tu mluvil o starých rozhraních. Pokud jsem to já správně pochopil (a asi i většina diskutujících), že Apple odstranil všechny dnes běžně užívané rozhraní, takže ten tvůj nový i-krám je bez hromady různých redukcí k ničemu. iOvečky si svoje staré externí disky bez dokoupení dalších redukcí k novému i-krámu nepřipojí a stále se budou modlit, že nikde žádnou redukci nezapomenou nebo neztratí ... a teď mi to asi došlo. Neproniknul do Apple nějaký náboženský fanatik aby se iOvečky začaly víc modlit a jejich iOtec by jm dal tu sílu nic nezapomenout a být na vše připraven ? Amen.

Jak jsem už v jiné diskusi napsal - Jobs se musí v hrobě obracet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trvale těm laptopům mizí konektory. Kdyby jsi trh sledoval, věděl by jsi to. Zmizel DSub, zmizelo HDMI (nebo se redukovalo do Mini), zmizel RJ9, pak RJ45, atd. atd.
Tak Apple má v nabídce řádku let externí disk jako WIFi (AirPort), tam je plně zachovaná kompatibilita. Jaké, že je potřeba nějakých redukcí. Konzistence je zachována.
Pokud se bavme o bižu třetích stran, je to věc jiná.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takže ti vůbec nevadí, že ve světě, kde je Apple stále v menšině, se s tím okolním světem bez redukcí nedomluvíš ? To myslíš vážně ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chápu, celé téma je o tom, že v brašně, kde mám MacBooka mám mít kablík 5cm USB-A/USB-C. Na tom stojí celý problém?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

napr ja si notebook bez DSub nemôžem dovoliť. je to jediné rozhranie, o ktorom si môžem byť istý, že ho projektor v každej konferenčnej miestnosti má.

mám thinkpad x250 a nemôžem upgradovať, lebo x260 už DSub stratilo :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtel bych si koupit tablet.
---
Ale nekoupim, na jednu stranu nebudu mit tablet, na druhou stranu usetrim za dalsi zbytecnou elektroniku.
---
Proc to tu pisu, na tech tabletech me docela nadchl konektor HDMI, takze na cestach sleduju multimedia na obrazovce tabletu, domam pripojim k TV a furt jsem na jednom zarizeni. Jenze nez jsem se rozhoupal, tak vyrobci prestali HDMI na tablety davat, maximalne to jde pres redukci (MHL), coz mi nevyhovuje.
---
Takze zdaleka ne jen Apple a pokud zakaznik neni ovce, tak proste zareaguje jako ja a vyrobce utre nos. Kdo chce kam ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MHL je naštěstí už za námi (další věc, kterou jsi nestihl:) ). Teď skrz USB 3.x leze HDMI/DP. Nebo bezdrát, cast. Což je často jediná cesta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak na tabletu a telefonu jsem schopen tolerovat lecos, protože, přiznejme si, důležité je aby byl kompaktní na většinu "holého provozu" a pokud občas bude potřeba něco připojit přes redukci, tak mě neubyde. Ale u velkého notebooku neřku-li s přídomkem Pro už to poněkud hapruje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Až 4 konektory, které protlačí snad cokoli, co existuje (dokonce je jim jedno, kam jim strčíš napájení) + jeden jednoúčelový a dokonce ještě analogový. Co je špatně?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mas USB disk..muzes si ho bez redukce pripojit? Nemuzes..tak toto je spatne ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

? Proč by sis nemohl koupit case s USB-C konektorem?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Protoze uz mam 4 disky, ktere maji USB3.. nevim, proc bych mel k vuli tomu kupuvat dalsi..
Krome toho, zkousel si nekdy vymontovavat treba WD My Passporty? Ja jo, a nikomu to nepreju..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš asi USB-A.
Redukovat USB-A na USB-C je vcelku jednoduché, malá redukce, kabel, USB HUB...
Jestli máš ty disky s odnímacím kabelem (většinou to tak je), můžeš vyměnit USB-B Micro 3.0/USB-A kabel za USB-B Micro 3.0/USB-C.
WD disky mají myslím přímo i vlastní dock spojení, právě pro tyto změny, USB-A, USB-C, SATA,.... Tedy nějaká řada. Snad jsi nakupoval s rozmyslem:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele v tom mas treba pravdu, ze je mozne to nejak "preredukovat", o tom se nechci prit a urcite to pujde :) Otazka zni ..ale proc?
To neni jen externi USB disk.. to je dalsi USB externi SSD, k tomu nekolik Flashek, atd..
Mne osobne se 15ky Macbooky vzdycky libily, byt jsem si jej nakonec nekoupil a sel jsem do Dellu. Ten jejich novy model je ale pro moje potreby rozhrani jednoduse MIMO a tim padem dalsi notas uz Apple nebude s jistotou:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak prostě dřív jsi migroval klávesnici z DIN na PS2, pak na USB-A, teď na USB-C. Ale že by bylo nějak super 4x číst stále stejnou ohranou písničku, proč to měnit, když mi ta klávesnice přeci píše....není to poněkud otrava?:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze neni. Protoze klavesnice neni externi disk nebo flashka, na ktere mas ulozene data a se kteryma potrebuji pracovat. Klavesnice je mi sumak, pokud se mi na ni dobre pise. Jeslti to je pres kabel, usb nebo Blutooth (bloutooth mi treba nefungoval :)) ). Ale 128GB USB flashky, ktere mam specialne kvuli rychlosti a nejakych 7TB na USB externich discich opravdu nebudu menit a resit k vuli nejakeho genia s jabkem, ktery vyresi problem noveho modelu notebooku tim, ze mu sebere konektory, aby to vypadalo nove..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No to je:)
Protože kvalitní klávesnice od dob DIN neztratila vůbec nic ze své hodnoty a dokud ji doslova fyzicky nezlikviduješ (což např. ty IBM mechanické klávesnice snad ani není za lidský život:) ), tak ti ty zlé společnosti už 3x házely klacky pod nohy, že si ji nezapojíš do nového laptopu nebo motherboardu. Fuj fuj fuj, to IT je ale nehezké, zlé, peníze z kapsy vytahující:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hele a vis ty co je rozdil mezi daty a klavesnici? :))
Jestli chces takhle hloupe argumentovat, tak je lepsi toho nechat. Na tohle je mi fakt skoda casu.
;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty pochop, že ty jsi aktivní uživatel, který u dané věci řeší různé parametry a ty i časem obměňuješ, rychlost sběrnice, technologii, vhodný case, konektorová výbava, atd. Takže jsi i samozřejmě lépe přizpůsobivý k změnám. Určitě jsi časem kupoval větší kapacitu nebo rychlejší verzi USB.
Ale co chudák uživatel s něčím "tak tupým", jako je 112 kláves, které se za 20 let nezměnily praktiky o píď (pomiňme kolotoč mechanika-membrána-mechanika značně dráže:) ).
A přesto mu "furt" vnucují nějaké jiné konektory, co je mu sakra do toho:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

srovnavas nesrovnatelne jenom proto aby si obhajil blbost...

klavesnice lezi na stole a je jedno jestli na jejim konci mas jen koncovku, nebo na koncovce nastalo pripojenou 1redukci... zaroven jeste tak 10let po nastupu USB byli bezne dostupne i PS/2 konektory pro klavesnice na mainboardech...

u USB zarizeni ktere se bezne prenasi je blbost na kazdem mit redukci zapojenou stale, stejne tak je blbost mit redukce stale zapojene v notebooku...

dalsi vec je ze za dobu USB 1.0, 2.0, 3.0 si uzivatele nastradali vsemozne.... at uz jen klavesnice, mysi,tak hlavne usb flasky, usb hdd, usb kamery, ale treba scanery, kabely k ruznym zarizenim i s nestandardnim konektorem na druhem konci, usb2serial prevodniky, usb dvb-t tunery, usb audio karty, usb video grabovaci karty atd, atd... tedy naprosto jine skala a mnozstvi nez v pripade PS/2 jedne klavesnici a mysi (nebo predtim jedne DIN klavesnici a jedne rs232 mysi)...

dalsi vec kterou je potreba si u racionalne uvazujiciho jedince uvedomit, ze USB Type-C je teprve 2 roky od schvaleni specifikace, takze prijit v teto dobe se zarizenim ktere jinej konektor pro pripojeni periferii nema je hovadina nejvetsi... ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pekne napsano :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkej počkej. Tohle vše zapojuješ do laptopu? Jedno po druhém? Není lepší užít USB HUB? A u něj vyměnit USB-B Mini/USB-A za USB-B Mini/USB-C, když už tak nesnášíš redukce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes se u nás používají MBR na práci tak že mají externí monitor napojený přes DP, adaprér na ethernet, klávesnici v USB. Takže adaptér TB2-Ethernet do popelnice a nebo nový adaptér TB3-Ethernet nebo adaptér TB2-TB3, ehm. Monitor totéž, klávesnice přes USB-C USB-A adaptér atd atd. V SD slotu je založen skrytý adaptér s MiniSCXC kartou pro přidání dalších 256GB místa na cesty. SD slot zmizel.

Takže ne že by ten nový MBR nešel použít, ale pro profesionální nasazení vlastně neřináší vůbec nic. Není důvod jej kupovat pokud nechci vyprodukovat kopec elektronického odpadu, třeba věcí co se koupili letos na jaře.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, co je vlastně důvodem ke koupi nové věci.
Je jedno, že výrobce v telefonu překope snad vše, ale stejně bude velmi hlasitá nějaká minoritní skupina, která bude křičet "když ono to ale vypadá stejně, proč bych měnil":)
Nový MBPro má jistě největší přínos pro lidi od grafiky, nový zobrazovací panel je prostě nová generace.
Ale pokud někdo na laptopu generuje desítky mailů (jeho činnost), tak opravdu nepotřebuje nový laptop. Ačkoli ta Butterfly 2 klávesnice také asi úplně k zahození:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

U nás je důvodem ke koupi většinou potřeba nového počítače, ne inovovaného. Nejstarší jsou nyní první unibody (tuším 2010) a po pravdě není jediný důvod je měnit, protože výkonově stačí (grafika a sazba) a nic podstatného jim nechybí.

Jinak dělat grafiku na tom malém panelu by bylo sado-maso. Jo, odprezentovat zákazníkovi v kavárně nebo tak něco, proč ne, ale jinak je takhle malý monitor dost na prd, resp. jen jako pomocník na cesty.

USB-C kombinovaný s TB je futuristická věc a jeden konektor na vše je splněný sen mnoha lidí, ale zrušit to všechno ostatní bylo o několik let unáhlené.

Mmch zcela nutně potřebuji hmatovou odeznu na Fklávesy, kde mám nadefinouvanou řadu akcí spouštěných "po slepu".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, laptop je pomocník na cesty:) A je fajn, když ten pomocník na cesty ukazuje to samé, co necestovní monitor, nebo ne?
USB-C je tu s námi myslím tak třetí rok (resp. min obdoba Lightning, tedy, že asi nadchází nová generace oboustranných konektorů), že skrz něj teče TB je pravda novější věc.
Je otázka, proč je najednou tolik lidí na konci r2016 z této skutečnosti tak vyplesklých:)

Na dx.com bude jistě za 2 dolary přícucková F12 lišta s čudly na TouchBar:) Nebo věřit, že tam kam saháš je skutečně F5. On bude vždy na stejném místě. Přijdeš jen o zpětnou vazbu stisku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

USB-A je tu s nami 20 rokov a bude tu s nami este dalsich z jednoducheho dvodu, ze existuje medzi ludmi obrovske mnozstvo zariadeni s tymto konektorom.
Za druhe nieje tu ziaden technicky a ani financny dovod kvoli ktoremu by Apple nemohol dat do novych MB aspon jeden USB-A konektor. Hlavne ked 99,9% aktualne predavanych zariadeni ma tiez len USB-A konektor. USB-C konektor tak skoro nebude masovka.

Mne osobne taketo inovacie proti zakaznikovi lezu krkom. To by asi nebol ale Apple.

p.s. S.Jobs sa urcite v hrobe neobracia. Aj za jeho ery mal Apple rovnake praktiky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem tedy inženýr, ale dovolím si tipnout, že kvůli tomu jednomu USB-A by tam museli dát jiný řadič. A to se nevidím, že se na to....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč? USB3.1 může být jak v USB-A tak USB-C. Signál je stejný, jiný je konektor. Koneckonců ta redukce nedělá nic jiného než mechanický adaptér.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože USB-C pracují např. s napájením? Protože skrz to teče i video? Nevím, jak píšu, nejsem inženýr. Ale postoj k věci "je to jen jinak ohnutý plech" mi přijde víc mimo, než ten můj:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No je vidět, že nejste moc technický typ. USB-C má pár vychytávek navíc, kdy umí přepínat řadu režimů (včetně přechodu na Thunderbolt), na to má speciální piny navíc, v USB-A tyto speciální piny nemá, tudíž dané signály nebudou zapojené a tyto funkce tam jednoduše nejsou dostupné. Jinak je to signálově z hlediska standardu USB 3.1 (a starších) úplně nemlich to samé. Takže není důvod proč by jeden řadič nemohl "obhospodařovat" oba typy konektorů.

S napájením pracuje každé USB (napájení se vyjednává po připojení bazmeku). Standard USB Power Delivery revision 1.0 je z roku 2012 a není vázán na USB-C (to je až verze 2.0 s datovým power delivery kanálem).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však jsem psal, že nejsem inženýr:)
Hele´co si budeme nalhávat, i kde jaký "odborný" server apod. si plete USB 3.1 a USB-C, takže je co nejvíce žádoucí se odstřihnout od USB-A, kde se šaškuje s barvičkami dle verze, dostupného napětí a kdo ví co.
Začít teď nějakou osvětu, co lze nebo nelze skrz USB-A z nových protokolů a technologií protlačit a jak je to značeno..... USB-C to více méně spláchne univerzálně. I pro mnohé odborníky:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není o osvětě, ale o váze na trhu. Jednou se to zlomí, ale zatím je většina věcí stále s A. Vzhledem jak dlouho tu A konektor je a vzhledem k tomu, že spousta "nerychlých" zařízení je stále USB 1.1 či USB 2.0 to bude proces pozvolný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono použití USB Type-C konektoru s USB 2.0 se nijak nevylučuje. Třeba nyní v práci dokončujeme vývoj dataloggeru ve kterém máme MSP430 s integrovanou USB periferii 2.0. Jako konektor jsme se rozhodli použít USB Type-C.

Jinak souhlasím odstranění všech USB A konektorů je pěkný nesmysl. Alespoň jeden tam měl zůstat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to jistě. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a Jobs se v hrobě obrací...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten který lidem z ruky vyrazil stylus a mechanická tlačítka? Asi těžko:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Jobs co měl cit na to co lidé chtějí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lidé nechtějí jednotný konektor spojující vše se vším?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, to lidé chcou. Ale Apple jim to nedá, protože by pak nemohli vydělávat další hromadu peněz na zbytečné kabeláži.

A jinak USB bylo schopné propojit (téměř) vše. Ale USB kabelů je všude hodně, takže Apple by na tom tolik nevydělal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co to sakra meleš:)
Apple používá úplně normální std. USB-C konektor, úplně normální Intel USB 3.1 řadič a TB 3.0. Zapojuj si kabeláž jakou chceš, třeba za dva centy od číňana. Ještě jednou, co to sakra meleš:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To chtějí. Ale za Jobse měl MacBook USB, FireWire, Ethernet, audio vstup! atd. Zejména FireWire a USB vedle sebe stojí za zmínku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mam MBP mid 2010 a jedine dve veci ktere mi trosku vadi jsou 1. slaba grafika 2. extremni topeni pri zatezi. kdyz ale 1. veci narocne na GPU budu delat doma na desktopu (od cehoz tu desktop je ze) a 2. nebudu mit ntb napr. ve vlaku polozeny na sobe, vsechny nevyhody zmizi a ja si budu strasne rad uzivat magsafe, firewire, usb, 3,5 in, 3,5 out a ctecku karet, protoze to vse vyuzivam. posledni co chci je nosit se sebou tunu redukci, pamatovat si ze si mam brat sebou tunu redukci nebo dokonce zapomenout vzit si sebou to spravne kombo redukci kdyz ho zrovna potrebuju. no a cpu? staci mi bohate. westmere - skylake, verim ze bych nepoznal rozdil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě. Navíc má SATA a paměti ve slotech, takže upgrade na větší SSD a více RAM nic nebrání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele baví vás ještě ty obhajoby "uni-ho" jak je skvělé, že bez hromady redukcí nebo nejlépe nákupu všeho nového pro nový i-krám vlastně nikam nemůžu ? Jedině tak ohromovat svoje okolí ve stylu "já na to mám ..." .
Z lidí, které poznám mají i-krám dvě skupiny lidí - první, kterých je míň a která pochopila výhody uzavřeného a vyladěného ekosystému (to se musí Applu uznat) pro svoji práci (fotografové, grafici) a druhá skupina jsou ti co chtějí ukázat, že jsou cool , protože na svoje slajdy s prezentací (nejlépe s grafy jak oni jsou vynikající) jim to stačí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ovce si dovolily kritizovat pastýře? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někdy mě fakt dojímá, když někdo kdo ve Windows 10 s úklonou přijme každou chujovinu, kterou mu MS naservíruje, označuje stejné jedince na jiné (jablečné) platformě za ovce. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ten obrazek asi vymyslel nejakej "inteligentni" slovak kterej videl macbook a iphone mozna tak v obchode jinak by vedel ze hudebni knihovna se synchronizuje tudiz co ma v iphonu ma i v macbooku tudiz mit takhle propojene zarizeni je naprostej nesmysl a svedci to jen o demenci toho kdo to vymyslel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže pokud si chce majitel iPhone 7 dobít telefon z kamarádova MacBooku, je automaticky dementní? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ale vyplývá mi z toho, že je to dementní příklad, vyrobený za přesně za tímto účelem.

Apple si asi nikdy nekoupím, ale nechápu ten neustálej hate. Nechte potenciální zákazníky hlasovat peněženkou. Ať už se rozhodnout jakkoliv jsou to jejich prachy a koneckonců kdo nevyhazuje prachy za zbytnosti jen proto, že se mu něco třeba líbí a udělá mu to radost? To máme vydělávat jenom na složenky*?

* Nezbytné výdaje s maximalizací užitku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je super, že společnost, která je významně spojována s "PostPC" érou je jedna z mála na PC nekašlající a inovuje.
Jednotný konektor zprostředkovávající kompletní datovou komunikaci byl vlhký sen mnoha IT po celé generace.
My máme to štěstí u toho být a pomoci celé věci ve vzniku.

Ano, jsou tu a budou stále jedinci, kteří budou protěžovat proprietární vendor lock standardy, ať už fyzické nebo duševní, s tím je třeba se smířit. Ale nemusíme je následovat:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Lol. Ale to trollení ti jde..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

LOL LOL LOL
Dle hodnocení, že ten kec o trolení je o 6 bodů přínosnější koment než ten můj? Tak to jaksi vypovídá cosi o místních diskutujících:D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je jen důkaz toho, že lidé nevěří, že by jsi byl skutečně tak hloupý, ale že jsi tu z nás jen děláš legraci.. S konverzací končím, budu ctít pravidlo don´t feed the troll..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ano, USB A konektor je opravdu strašlivě proprietární vendor-lock rozhraní...
SDXC je též strašně proprietární vendor-lock standard...
Nebo že by ne?

A naopak, Thunderbolt v USB-C konektoru bez Intelu nedostanete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak HDMI bez posvěcení také jaksi ne. A třeba ani zvuk z DVD:)
USB-A nebyl zrovna dobrý případ vzpomenutí. Lepší příklad je např. Replikátor portů. Dnešní stav, koupíš jakýkoli s protokolem USB nebo TB a USB-C a použiješ jej u Asusu za 10k nebo Apple za 50k. Jak je ti libo. Máš nepřebernou (nebo bude) výběr výrobců, konfigurací, kvality.
Dosavadní stav, představa, že vezmeš replikátor portů od Dellu napojíš jej do Lenova je zcela nereálná. Tak jako ti byla dost na tvrdo a dost vysoko nasolená cena, protože nebyla druhovýroba (výroba jen originálu), malý výběr variant.
Docela pokrok ne?
Samozřejmě, na toto se nemusí čekat s tím, až se vyštípou proprietární konektory pro dané replikátory, ale co si budeme nalhávat, pro rozšíření univerzálního řešení je třeba katalyzátor, následující obecným rozšířením daného (USB-C&spol.).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bude tím, že se vyjadřujete dost nejasně. Dokovací! porty jsou opravdu proprietární a navázané na jediného výrobce, nicméně Apple si nikdy na nic takového nehrál (v moderní éře), takže to je argument poněkud mimo.

Ale pořád se vracíme k tomu samému. Já nemám ani ň proti USB-C, skvělé, že tam jsou, je v nich budoucnost. Poněkud mi tam ale chybí současnost, která bude trvat ještě min. 10 možná i více let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to taky nebylo nijak míněno konkrétně:) To on pak vytáhl nevím proč USB-A:)
No uvidíme uvidíme, ono USB-A morálně zastará možná i docela rychle.
Nové řadiče USB a TB dle mě budou vznikat bez ohledu na USB-A, tak jako další protokoly vznikají již dnes (např. ADC 3.0 např.) nebo video specifikace. USB-A je už opravdu za námi.
Je také třeba vnímat, že laptop jako je MB Pro za 50-100k není kus plastu a křemíku na "aby to přežilo záruku", je to investice na 5 i více let. A kdo ví, po dvou letech po USB-A opravdu neštěkne ani pes.....
Např. z pohledu napájení je USB-A již úplně mimo, sice se fyzicky ten konektor ještě používá, ale spíše setrvačnost. Technologie jako VooC, QC, Fuel atd. svými specifikacemi stejně přesahuje USB-A resp. USB 2/3 a jedou na vedlejší koleji. USB-C je pro ně vhodný ale zatím si někteří hrají na vendor lock no....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Včera mě jeden známý požádal, abych mu ukázal, jak dostat fotky z foťáku do Apple. Je to nějaký mrňavý MacBook. Má to pouze dva konektory USB-C. A tak jsem k tomu připojil ten jejich externí bazmek, abych k němu mohl připojit přes USB foťák (čtečku SD karet jsem neměl při ruce). Připojím a Jabko div se - nic se nestalo. Koukám tedy po webu, zda není třeba nějaký ovladač nebo podobný nesmysl. Pouze jsem se dočetl, že to má "samo" fungovat. Začínám tedy podezírat dotyčný bazmek, protože ani po připojení obyčejné flashky se nic nestalo. V tom mě napadla poslední možnost - připojit tam ten bazmek opačně - namalovanými ikonkami nahoru. A najednou se to celé rozeběhlo :) Hlavně, že máme USB-C :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé. Bazmek byla USB-A/USB-C redukce? Origoš? Nepomohl jen samotný fakt opětovného připojení?:) Byl foťák zapnutý, aby komunikoval? Ono těch háčků může být docela dost a člověk snadno něco přehlédne:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už ta první věta mluví za vše - fotky z foťáku do Apple - co to je kua za slint? Takže kdyby ti řekl, abys mu ukázal, jak dostat fotky z foťáku do Microsoft, tak bys hned věděl jak na to? Ty seš tady asi taky omylem, ne? Spravná adresa je blesk.cz, nikoliv diit.cz

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Dostat fotky do Applu" mi přijde jako autentická věta od BFU dožadujícího se pomoci :-)
Nebo po vás nikdo nikdy nechtěl např. "spravit Internet"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spravit Internet je mnohem přesnější. Samozřejmě, že jsem tohle od BFUs slyšel, ale tím je jasně řečeno, že mu/ji zřejmě nefunguje připojení a můžem začít investigovat. Ale dostat fotky do Apple je čistá zhovadilost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro me je nejvice prusvih, absence USB A a Mag safe connector.
Odstraneni uplne vseho bylo abych tak rekl nadcasove, jelikoz pokud nekdo kdo MBP mel a k nemu i prislusenstvi tak si movej MBP hodne rozmysli.Alespon do doby nez se redukce budou moci poridit od tretich stran a ne jen primo od apple.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OMG, to je zase řevu pro nic. Změnu konektoru jsme zažili x-krát a vždycky jsme ji úspěšně přežili. Už vlastním 2 USB-C flash disky a je to to nejlepší co mě za poslední dobu potkalo. USB-C/Thunderbolt <-> Lightning kabel příjde vzápětí, takže co se tady vlastně řeší? Staré USB, do které člověk strčil kabel/flašku obvykle až napotřetí (!) správně je zatracenej crap, který tady dávno nemá co dělat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako ano, skutečně je to smutné. Člověk by čekal, že když už je někdo na specializovaném webu a dokonce i přispěje, že bude také v dané tématice pozitivní, technologie, vývoj, posuny hranic, atd.
Ale ne, že budeš číst, jak bylo dobře se starými technologiemi. To mi opravdu hlava nebere.
To jsme takoví exoti, co chceme věci posouvat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kdyz uz sme na specializovanym webu, je dobry umet rozlisit, kdy jde o zmenu ktera cloveku opravdu neco prinese a kdy jde o zmenu pro zmenu jenom proto, aby byla.. nebo jeste hur kdy jde o zmenu ktera situaci jen zhorsi a clovek musi vydat dalsi prachy, aby situaci vykompenzoval aspon na puvodni uroven.. coz je tenhle pripad.. aby clovek tahal tasku kabelu, redukci a s externi cteckou, aby to moh normalne pouzivat.. stoji to prachy navic a je to nepohodlny..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou věci, které přicházejí s věkem:) Třeba si uvědomit, že každá, KAŽDÁ změna je komplikace.
Ad peníze, je opět třeba si uvědomit, že není problém vydat peníze, je problém dát důvod. To je to, s čím dané společnosti bojují, dát důvod.
Ad tahání kabeláže, další a stále opakovaný nesmysl. Je přeci naprosto jedno, zda sebou taháš kabel a-b, a-c nebo a-a. Prostě ten kabel máš sebou. Co se mění je ten konec, ať už na jednom konci, nebo na obou. USB-C/USB-C kabel je v tašce úplně to samé jako USB-A/něco. Furt je to ten jeden kabel. Nebo pět. Resp. není!;) Je lepší tahat jeden kabel, který zastane těch pět jiných, pointa USB-C:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi jako kolovratek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy byly, jsou a budou více a méně kvalitní věci:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.