Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple kromě Sharpu údajně jedná o 4k UltraHD displejích i s LG

Haha, zacina se potvrzovat moje domnenka, proc Sharp stahuje 31.5" LCD bez nahrady :) Ti co maj skladove zasoby museji LCD vratit, pry maj "ghosting issue". Kdyby to byla pravda, tak se to snad resi az se to projevi a pro apple by bylo lepsi mit spatnou konkurenci. Ty LCD ale zrejme zadne vady nemaj a Apple je donutil to koupit zpet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je prave dalsi zahada. Ten asus stoji mene nez samotny LCD panel. Ale jeho nevyhoda je, ze se prezentuje jako dve obrazovky po 1920x2160, takze potrebujete grafiku s podporou MST. Zrejme to souvisi s hackem pro nv, kde sam vyrobce blokuje pixel rate nad 400M :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ten Sharp taky používá MST. Si právě lidi s Nvidií stěžovali, že nemůžou hrát hry, protože Surround jde jen na 3 monitory, a ne na 2. :-) Ale v nových ovladačích už by to mělo být vyřešené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tiež si myslím, že Sharp s IGZO technologiou je na tom lepšie (minimálne ohľadne spotreby)...len dúfam, že to bude klasické RGB bez Y doplnkovej zložky (ten obraz občasne bije riadne do očí s tou saturovane neprirodzenou žltou)..z IGZO by si mohli trúfnuť na RGB+CMY (to by už mohlo vypadať naozaj ako evolucia k RGB)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

RGB+CMY nedava smysl. Spis by IGZO mohlo pomoci prokreslit pixel 2 nebo i 3x - vlastne retina LCD, ale bez toho vysokeho nativniho rozliseni. Takze pixel by jste videl v definovane barve a nemel viditelne diskretni subpixely. Blby ale je, ze nektere algoritmy (cleartype) vyzaduji definovane subpixely :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja som zástancom RGB-CMY(najlepšie podľa patentu od sony v tvare včelích plástov)...rozšíri to gamut neskutočne... výsledný obraz bude prirodzenejší, viď obrázok http://goo.gl/Naixl Doteraz bolo obmedzenie v minimálnej veľkosti bodu subpixelu, čo IGZO rieši zhruba na polovicu. Navyše fototlačiarne používajú tento postup už dávno len v inverznej podobe.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Reknu Vam to takto. O vetsi gamut nestojim, protoze neni obsah, ktery by vyuzil vetsi gamut, nemluvne o problematicke konverzi stavajiciho obsahu pro wide gamut reseni.

A i kdyby jste si takovy obsah vytvorili, kam s nim? Kdyz vetsina konzumentu neni wide-gamut capable a nejsou ani tiskove technologie pro ty nerealne barvy :)

Nereste gamut - reste radeji alias/moare/rozliseni, pripadne nativni 10bit hloubku, bez FRC. To jsou veci ktere jsou na obtiz, ne gamut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad fototiskarny - Ony jsou CMY v zakladu - inverze, souhlasim. Ale doplnkove barvy jsou svetle odstiny tech CMY, tj. ekvivalent jemnejsi kvantizace - vetsi bitove hloubky.

Rozhodne to neni nic pridanim RGB do tisku, jak by si ona inverze zadala!!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jsem tedy ještě neviděl tiskárnu s RGB. Tisk používá subtraktivní skládání barev a RGB vzniká přirozeně míšením složek CMY.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Subtraktivn%C3%AD_m%C3%ADch%C3%A1n%C3%AD_barev

Problém tisku je, že sytost barvy jaksi nelze regulovat (azurová je prostě azurová) a tak je k dosažení nižšího nasycení třeba rastrovat a výsledek poškozuje spíše jemné tóny, než vysoce saturované. Proto se přidávají "méně saturované základní barvy CMY modelu", které pomohou vylepšit tonálně citlivé záležitosti, jako jsou pleťovky. Rozšíření gamutu je možné, ale ne přidáním RGB barev.

Opačně displeje používají aditivní míchání barev. http://cs.wikipedia.org/wiki/Aditivn%C3%AD_m%C3%ADch%C3%A1n%C3%AD_barev

Přidání CMY k RGB podle mne nevede k ničemu, protože tyto odstiny vznikají přirozeně podle jednoduché fyzikální zákonitosti. Ostatně ty nejvěrnější profi widegamut monitory, jsou prostě RGB.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ted jsem daval tisknout nejake velkoformáty v amos repro na nejake ultra super rgb voskove tiskarne. Nevypada to spatne, potisknuty povrch je vodeodolny a vypada to pomerne slusne, je to nepomerne levnejsi inkoustu. Bohuzel netusim typ tiskarny, ale staci se tam zeptat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nooo, fakt tiskne RGB barvami, nebo žere RGB tiksková data? Ono totiž mícháním RGB barev na papíře nevznikají potřebné meziodstíny. Proto se tiskne CMYK. Bez subtraktivního míchíní barev tiksnout nejde, pokud je mi známo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se na to koukal a znamená to jen dodání podkladů v RGB, ale RGB barvami se pochopitelně netiskne. To je proto, že RIP nebo tiskový ovladač dokáže lépe využít gamut sRGB či AdobeRGB souboru než z dat dodaných v CMYK, který má gamut malý (vhodný zejména pro ofset) - nic jiného.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se tam osobne zastavil abych se znovu zeptal a nechal jsem se minule osalit. Me to technik prezentoval jako opravdu voskovou RGB tiskarnu, nicmene jde o to, ze je nakalibrovana tak aby podklady v RGB byly dobre nakalibrovane. Nemel naladu vysvetlovat po ste detaily, tak proste rekl voskova RGB tiskarna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.