Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple × Samsung: jablečná firma mění dodavatele akumulátorů

Mam taky pocit ze clanok je trochu prekruteny.... Nie je to nahodou tak ze Apple vypoveda Samsungu zmluvy a prave Apple je ten kto striha?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednak je informace o zvýšení ceny čipů kachna, kterou vyvrátil sám Samsung, stejně tak Samsung nemá zájem odstavovat Apple. Kdo by se zbavoval zákazníka, který je solventní, platí dopředu a bere ve velkém? Navíc Samsung je obrovská firma s množstvím divizí, které jsou samostatnou jednotkou a nějaké emoce nemají místo, tam kde tečou peníze. Jakou část zisku dělá u Samsungu divize Galaxi? Ale plně to zapadá do místní alergie a pohádek o patentech na obdélník s oblými rohy :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zase pozor, mobilní telefony dělají cca 30% tržeb celého Samsungu, z toho jenom řada Galaxy bude asi tvořit výraznou většinu, to bych zase tak nebagatelizoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

fakt tretinu? jestli jen ze Samsung Electronics, tak to asi tretina i bejt muze, ale celkove z celeho Samsungu tezko, Samsung je tak nechutne obri spolecnost kde se dela vsechno mozne, od pojistovnictvi az po stavbu obrich tankeru, ze tretina jen z telefonu je rekl bych nerealna :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Ale docela se mi líbí naivní představa pana Ježka, že Ťamťung "ovládá" Apple :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nie je az tak podstatne ci je to 10% alebo 30%. Dolezite je, ze na tom zaraba ovela viac ako na dodavkach pre Apple. Apple preda menej zariadeni ako Samsung a prvoviroba pracuje s nizsimmi marzami. Na jednom Galaxy S3 spravy nasobne vacsi zisk ako pri dodavkach na nejaky iPhone. Ved hruba marza na Galaxy S3 je vyssia ako cena Samsungom dodavanych suciastiek pre lubovolny Apple produkt.
Tiez si myslim, ze timto sa Apple k vyssej kvalite nepohol.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zisky proti materiálům mají iP5 vs S3 zhruba stejné (marže u 16GB modelů jsou kolem 51%, u nejvyššího iP5 je pak skoro 60%), rozdíl je v tom, že Apple nemusí vrážet prachy do výroby. Na druhou stranu Samsung může stejné součástky z S3 prodat v jiných modelech. Mrkni se třeba na iSuppli.com

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mohu kdyžtak poprosit o link na BOM Galaxy S3? Oni se občas rozcházejí i o $45 v závislosti na serveru což je na těch $200 docela znát

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ved prave. Hruba marza na iP5 je 51-60% to znamena, ze cena suciastiek je max 49% a to este nemusia byt vsetky od Samsungu. S3 stoji o nieco menej ako 16GB verzia a hruba marza je mozno okolo 40% a to sa pocita od trhovej ceny komponentov, ale Samsung ich nakupuje sam od seba. Presne cisla sa mi teraz nechce hladat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v Galaxy jsou všechny součástky od Samsungu, že jo... iPhony se prodávají dráž než Galaxy. To, že si Samsung vyrobí většinu součástek je hezké, ale ty prachy co vyklopí do fabriky taky nebudou zanedbatelné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lenze tie fabriky mu splacaju vsetci vratane Apple. Ale pointa je v tom, ze vypocet hrubej marze okolo 40-50% bol na zaklade trhovej ceny komponentov. Takze marza je v skutocnosti vyssia mozno je cast z nej v inej divizii Samsungu, ale nokoniec to aj tak skonci v spolocnej kasicke.
Pointov toho je, ze na jednom prednom iPhone su marze Samsungu mozno 15% trhovej ceny, ale na zariadeni od Samsungu ma hrubu marzu cez 50%. Aj ked sa zariadenia Samsungu predavaju lacnejsie zaraba na nich viac. Ak by nemal dost vyrobnych kapacit vzdy mu bude vyhodejsie uprednostnit svoje produkty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I dle mich informaci odstoupil Apple nikoli Samsung. Cili je tahle informace prekroucena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davide Ježků,

nam čtenářům je velice líto, že nemáš doma vyrovnaný vztah a cítíme s tebou!
Ale co nechapeme, ze se tímto zpusobem vybijis na Applu. Připadás mi jak středověký církevní
Inkvizitor. Oni - Apple - udělaly revoluci v IT a dokonce si na to dělají nároky a jeste na tom vydělávají a lidi s jejich výrobky jsou spokojeni a nechtějí "Korejské lundry" - fuj Ti jsou zlí, to jim nemůže projít ani já David Ježků to nemohu unést ( kde jsou ty zlaté stare časy kdy jim podobní hořeli na hranici) a tak je alespoň budu pomlouvat a špinit.
Davide Ježků to jak činíš je skutecne ubohé a trapne.

Panove z Diitu vymente kolegu Ježka, nicí Vasi dobrou pověst seriozního
portalu a pokud Vás cely kolektiv souhlasi s jeho slovy pak ho stejně výhodte, na podobne clanky stačí Cvicena opice......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježek přece nikomu nenadržuje! :)
Výňatek z článku:
"...vystupuje americký gigant víceméně spíše v pozici PATENTOVÉHO TROLLA, který bojuje převážně softwarovými patenty či chráněnými průmyslovými vzory..."

Naproti tomu by se měl Apple se Samsungem spolčit protože:
"Samsung a) také drží významné PATENTOVÉ PORTFOLIO"

Jinými slovy:
Apple vlastní patenty = troll
Samsung vlastní patenty = velké plus

Taky mě přijde vtipné vytýkat Applu v článku s baterkama, že nevlastní fabriky přestože si za celou dobu pozitivního růstu vystačil de facto s Foxconnem a investicí do Catcher Technology

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pre mna je dost velky rozdiel mat petentovane skakajuce okno na kraji obrazovky a dotiahnut skutocny technologicky patent do realnej produkcie.
Ak by sa pri uznani patentu uranici pouzivali rozum, tak Apple by vacsinu patentov ani nemal. Pametam si na spor s Nokiou kde Nokia vlastnila patenty na odomknutie obrazovky tahom prsta v EU a v USA si to Apple dal patentovat davno potom ako sa take zariadia objavili a patent mu bol uznany. Teraz neriesim, ze prve zariadenia co to vyuzivali boli ovela primitivnejsie, ale princip je rovnaky.
O uznani dizajnoveho vzoru, tak trivialneho a videneho tolko krat perd tym ako Apple predal prvy telefon ani nema zmysel polemizovat.
Tym nechcem tvrdit, ze vsetky patenty Samsungu su hodnotne, ale Apple najviac vytazil z tych trivilanych. Nepocul som o pripade, kde by bol stopnuty predaj niecoho koli porusovaniu technologickeho patentu vlastneneho Applom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bounce efekt je ale reálný produkt ;)

Odemykání obrazovky tahem není patent Nokie. To, že si slide to unlock Neonode nedal patentovat je jejich mínus.

I u oblých rohů je určitý popis takže ti nikdo nebrání udělat si růžek ostřejší. Samozřejmě, že pro tebe nemusí mít tenhle patent význam, ale pro někoho kdo si na něm zakládá má cenu obrovskou.

Že se iPad tenkrát nemohl prodávat v Číně si nepamatuješ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsadime sa, ze polomer rohov Galaxy Tabu a iPadu su rozne? Na vzdori tomu mal Samsung problem. V Apple rozpravaju, ze stravili mesiace presnimi rozmerni, aby to bolo maximalne ergonomicke, ale tie mal predsa sirokouhly Halaxy Tab uplne ine. Vobec nejde o podobu, ale o to zastavit potencialne nebezpecneho konkurenta.
S HTC sa Apple dohodol az teraz ked uz nie je hrozba a ked HTC zacal Apple porazat na sudoch v inych krajinach.
K tomu Unlocku, na svete je len jedna krajina, ktora umozni patentovat nieco co uz konkurent davno predava.
A k tej Cine. Kazda silna krajina pri sudoch strani svojej firme. Tak ako Apple prehral v Cine, tak vyhrava v USA aj keby nemal nic na svoju obranu.
Posledny sudny spor so Samsungom bol toho krasnim prikladom. Rozputal sa koli Galaxy tabu, ale najvyssiu pokutu dostal za telefony s LTE, ktore v tedy este Apple nepredaval. A aj ked Galaxy tab skoncil bez pokuty, lebo uznali, ze tie patenty neporusuje, tak jeho predaj bol este dlho po sude zablokovany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Galaxy Tab měl problém s patenty `163 `381 a `981 (designové patenty značené Déčkem byly tyto http://1.usa.gov/nAtprz) a jestli si pamatuješ tak iPad a Galaxy Tab nebyl soudce schopný rozeznat od sebe. Jinými slovy: Apple nevyhrál nad Tabem kvůli zaobleným rohům.

S HTC to bylo tak, že HTC muselo napřed koupit S3 kvůli vykreslování a až potom se dohodli. Navíc HTC tablety (Flyer) se rozhodně neprodávají tak jak tvrdíš (ono je tomu právě naopak).

Pokud si pamatuješ tak v Číně se ve stejnou dobu nesměl pro jistotu prodávat ani ten korejský Samsung.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na sude sa rozhodlo, ze Galaxy tab ich neporusuje. Apple tvrdil, ze ano a porota, ze nie.
Ten druhy prikad bol z Nemecka, ale vacsina jablcnich zabuda dodat, ze sa porovnavali obrazky, kde mal Samung upraveny pomer stran a vymazane logo.
Tablety od HTC sa predavaju vyrazne horsie ako tie od Samsungu o telefonoch ani nehovorim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť tohle je přece normální - jedna strana tvrdí x, druhá y a soudce mezi nimi rozhodne - říká se tomu soud a zákazu prodeje předběžné opatření. Příklad z Německa Samsung prohrál a nutno podotknout, že platí pro celou EU (ikdyž v takové Austrálii platilo to samé). A přestaň už se obouvat do Applu - zkrátka si nechal něco patentovat a druhej to porušil tak to odskákal a tečka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No samsung je velky hrac na poli HW, je temer vsude, auty pocinaje a hrackami konce.
Dela jak slozitejsi integrace tak jednoduche soucastky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.