Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple zažaloval svého bývalého procesorového architekta

Trapný. Že Apple upadá jsem tušil už někdy kolem roku 2012, ale že to bude až takhle, to jsem netušil.
Apple úplně opustil myšlenku Steva a stává se zněj nafoukanej spratek v IT. Ikona odešla, vlci jedou po nás potopa. Jako letiteho fanouška Applu (20 let) mě to moc mrzí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nafoukanej spratek a podrazák byl Jobs.
Rozhodně bych se nenazval fanouškem Applu, ale tohle zažalování bývalého zaměstnance chápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy ma pravo odejit. Ono se sposte lidem prace v korporaci stejne zazere, pokud to neni "korporatni typ" cloveka. Ze si s sebou odnese nejake know how je samozrejme, stejne jako nejake know how do firmy prinesl nebo v ni vytvoril. Pokud nekdo neco "ukradne",ve forme dokumentace, zdrojoveho kodu, technologickych postupu atd, tak tady bych mozna neco takoveho chapal. V opacnem pripade, ne.
Jinak pretahovani lidi je take "bezne" a je vetsinou znamkou toho, ze stejne sami premysleji, ze odejdou a jen cekaji, jestli se naskytne sance nebo ne.
Bohuzel dneska loyalita jako takova se uz moc nenosi a je to presne vysledek americkeho stylu "money" bussinesu firem, jako je asi i Apple.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že má každý právo odejít. Ale tady asi nejde o to, že odešel, ale o to, co dělal v okamžiku, když odešel, případně, co dělal v době, kdy firma ještě netušila, že odejde.
Kdysi jsem měl podepsanou konkurenční doložku. Vyvíjeli jsme skladový software. Když jsem odešel, tak zcela logicky firma chtěla, abych skladový software nevyvíjel nikde jinde po dobu jednoho roku. A mě to ani nenapadlo. Ale jak by se asi měli tvářit, kdybych odešel do své firmy zabývající se vývojem skladového softwaru? Byli by po právu naštvaní a asi by po mně tvrdě šli.
Tedy naprosto chápu, že jde Apple po něm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

''Ale jak by se asi měli tvářit, kdybych odešel do své firmy zabývající se vývojem skladového softwaru?''

jenze on odesel z postu sefinzenyra vyvijejiciho 2-5w low-power mobilni arm na manazerskej post (ceo) firmy co bude delat vykony procesory pro hpc (200-500w monstra) na buhvijaky architekture.. krom toho ze to applu absolutne nekonkuruje, nemuze apple ani argumentovat architekturou, protoze ani tu neohlasili.. tezko jim budou neco dokazovat..

btw. spis jde o to, ze je apple zoufalej, ze mu odchazej lidi.. tohle je proste jenom spicka ledovce, co je videt.. kdyz applu odchazej top inzenyri ke googlu, a k jinejm firmam, tak to na radovejch postech nebude jiny.. od cloveka, co mel neco k docineni s applem vim, ze platy tam jsou spis nizsi nez u dalsich velkejch it firem a apple to tlaci tim smerem jak je preci skvely pracovat pro nejlepsi firmu na svete a jaka je to prilezitost jednou za zivot se do takovy firmy dostat a podobny hype-kecy.. je mozny, ze z toho zamenstnanci zacinaj strizlivet, odchazeji a apple je zoufalej a kope kolem sebe..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se ví že dělat u Apple není o penězích ale o prestiži. Jenže to bylo za Jobse. Sice to bylo sebestredny hovado, ale lidi uměl posouvat dal a to bylo gro firmy. To už tenhle buzik neumí a lidi jdou jinam. Kam se Apple posunul za 5 let? Přesně nikam, jedou z "road map" z let minulých a oprasuji to, co tenkrát nešlo nebo Jobs zamítnul. Ale ono se to tak nějak čekalo že s odchodem toho, co dělá firmu firmou začnou odcházet i ti co mu s tím pomáhali. Jen náhrada za ně zatím moc není. Kromě ekonomů co sponuji cenu natolik že i zaměstnanci Applu na to nemají. Ale tak jejich věc. Holt Apple vyhniva tak uvidíme kdo nakopne vody tak jako uměl Apple.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Apple že se nikam neposunul? Apple CPU jsou to nejcennější co Apple v tuto chvíli má. Podívej se na tento obrázek srovnávající CPU Ryzen 3950X vs. Apple A13 Lightning:

https://images.anandtech.com/doci/15207/SPEC2006_S865.png
https://images.anandtech.com/doci/15207/SPEC2006_overview_december2019.png

Když se dobře zadíváš, tak uvidíš že ten mobilní Apple v INTu poráží v ST nejrychlejší 16c Ryzen 3950X na 4.7 GHz. Přitom ten Apple má 2.8 Ghz. Pokud si to přepočítáš na stejnou frekvenci, tak Apple má 1,67x větší IPC než Zen2. To je naprosto monstr výkon.

Za půl roku přijde nový Apple A14 na 5nm TSMC a dost možná to bude nejvýkonější CPU na světě i v absolutním výkonu. Frekvence stoupne z 2.8 -> 3 GHz a pokud dejme tomu IPC bude větší +20%, tak nebude mít konkurenci. IceLake nebo TigerLake na 10nm má problémy s frekvencemi nad 4.2 Ghz, takže větší IPC nové uarch SunnyCove jenom kompenzuje frekvenční ztrátu 9900K na 5 GHz. Tedy absolutní výkon u Intelu neporoste. Snad jen Zen3 bude mít šanci, a jen díky větším frekvencím za cenu brutální spotřeby.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Není ti už blbý všede cpát ten spec2006?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

„Apple CPU jsou to nejcennější co Apple v tuto chvíli má.”
I bez tohoto procesoru měl Apple stále tučnější a tučnější léta, proto tento procesor není nejcennějším majetkem Applu. Ledaže předpokládáte skvělé vlastnosti např. pro servery, kam firma navzdory stávajícímu zaměření (fyzické osoby a vysoké marže) vtrhne. Či snad předpokládáte masový přechod z Windows/Androidu kvůli CPU?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ufff... jeste ze je specint univerzalnim a nejdokonalejsim ukazatelem celkoveho vykonu procesoru zamereneho na vseobecne operace.

Apple! Apple! Apple!

:-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, Apple je skvělý, dokud chcete pařit jen Spec2006. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žaloba nemá šanci uspět pokud se bude jednat čistě o serverové CPU, což je obor ve kterém Apple nepodniká a tedy se nejedná o konkurenci. Pokud vyloženě neukradl nějaký hotový design a data od zaměstnavatele, tak nemá Apple IMHO šanci. Je to jenom takové strašení, stejně jako vyhrožovali Stevu Jobsovi když jej vyhodili a chtěl si vzít sebou pár inženýrů.

Jako je fakt že kapitalismus je do jisté míry jiná/lepší/efektivnější forma otrokářství, ale nesmí se to přehánět. Přece jen dnešní otroci si vydobyli nějaká práva navíc. A to včetně práva otroka nebýt otrokem a založit si vlastní otrokářskou společnost.

Naopak Apple by klidně mohl do Nuvie investovat. Peněz mají dost a serverový CPU by se jim do cloudu taky hodil. Ono naštvat si bývalé zaměstnance by se jim totiž nemuselo vůbec vyplatit. Steve Jobs taky nezapomněl a po návratu do Applu se všema spravedlivě zúčtoval :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Konkurencni dolozky jsou casto neplatne ne-jen v Kalifornii. Proc by se mela firma "sichrovat" tim, ze Vam da do smlouvy kolonku, ze nesmite pracovat po dobu blabla u konkurence? Co pak ta firma stoji a pada s jednim clovekem? Jak jsem psal vyse, know how, je samozrejme cenna vec, ale kdyz Vas nenaberou zrovna ze skoly, tak i s Know how prichazite, ktere v te firme nechate. Tak proc by melo vadit, ze si know how (ted nemyslim kradez neceho) nevezme te jinam? Oni Vas plati pro to, ze ta firma z toho zije. Je samozrejme rozdil, pokud lidi meni joby jako ponozky, ale treba chtit po nekom, kdo ve firme pracoval 5-10 nebo vice let, aby nepracoval u konkurence...tak se ma spis ta firma snazit, aby neodesel a nejde jen o penize.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No za tu doložku by vám měli taky náležitě zaplatit, jinak je samo napadnutelná...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Firma samozřejmě nepadá s jedním člověkem, ale člověk, který má za úkol něco vymýšlet, není dělňas u pásu. U dělňase je jasné, že každou směnu vyrobil to a to. U toho, kdo se živí hlavou, to moc jasné není. Firma ho platí za to, aby něco vymýšlel a jistí se, aby si ty nejlepší nápady nenechal pro sebe. A nejde o to, že by firmě něco ukradl. Kvůli tomu se konkurenční doložky nedělají, to je postižitelné normálními zákony.
Když jsem kdysi dělal toho programátora, tak mohu říci, že ta firma z celého našeho oddělení rozhodně nežila. Příjmy byly nula. Byli jsme placeni za nápady a za jejich realizaci. Proto ta konkurenční doložka měla smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte. Já z firmy odešel, založil vlastní a dělám přesně to co před tím, občas i pro tu firmu, ze které jsem odešel. A vztahy máme perfektní - lepší, než tenkrát. dokonce mi nabízeli investici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže, třeba v ČR, když ti někdo dá smlouvy konkurenční doložku, tak ti za to taky musí zaplatit, jinak je ta doložka neplatná. A navíc, i tak dost blbě vymahatelná, takže v podstatě k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za blbost, to je snad jeho věc, jestli si plánovaný odchod s vedením vyříká dopředu, nebo si to sám promyslí a přinese rovnou výpověď. Stejně tak je celkem logické, že lidi, co odchází od zaměstnavatele, si před podáním výpovědi promyslí a domluví, co budou dál dělat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No co jsem cetl (a nejsem pravnik), tak Apple to stavi na tom, ze z pozice reditele mel prehled o technologiich, ktere muze pouzit a zaroven, ze prekecal nekolik lidi k odchodu. Takze na tom stavi ten konkurencni spor.

Amerika je zeme neomezenych (i pravnickych) moznosti :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na prekecavani lidi toho apple moc nepostavi protoze ty inzenyri, co je prekecal, uz pul roku delali mimo apple (u googlu).. (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V zmluvách managerov a aj kľučových vývojárov je klauzula, čo môže a čo nemôže X-rokov po opustení firmy. A je celkom bežné, že od odznámenia odchodu musí nejaký čas vo firme byť, s tým, že nemá informácie, ktorý by mohol prezradiť konkurencii,, odniesť si ich...

Problém je, že Gerard Williams je celkom zaujímavímavá osoba
Who are the Computer Architects?
last updated: February 2017 (najväčšia doterjašia pauza aktualizácií bola 37 mesiacov od roku 2008, od kedy to sledujem)

ARM10 - Dave Jaggar, Gerard Williams, Chris Hinds (floating-point), Raney Southerland (implementation)

Cortex A8 - Gerard Williams, Raney Southerland (implementation), Chris Hinds (floating-point)
https://people.cs.clemson.edu/~mark/architects.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je jasné, ale to jsou jiné věci. Kdyby Apple vadilo, že pracuje pro konkurenci, tak bych řekl, že OK, tak to chodí. Ale oni si (dle článku) stěžují, že tajil plán odejít a vymýšlel při tom, co bude dělat po odchodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to přeci není v rozporu s tím, co bylo řečeno v komentáři. Pokud chce odejít, proč ne, ale pokud má ve smlouvě X-měsíční "výpovědní" lhůtu, musí jí dodržet. A zaměstnavatel nebude hlupák, aby mu po tu dobu umožnil přístup k know-how. Takže teď je jen otázkou, jakou (a zda vůbec) měl dotyčný výpovědní lhůtu a zda jí dodržel. Pokud ano, má Apple smůlu, pokud ne, potom je to obráceně. A od toho je soud, aby zvážil všechny důkazy a vyřkl ortel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gerard Williams má oproti Applu několik obrovských nevýhod, které plynou hlavně z toho, že se jedná o spor v U.S..
Tam soudní spory vyhrává ten kdo má více peněz, nikoliv kdo je v právu.
Apple je přímo podporován státní správou a tím "pánem", kterého si zvolili prezidentem. Takže když je potřeba, "pan" prezident mávne kouzelnou hůlkou a je po rozsudku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takhle soudy v USA fakt nefungují :0) Ale je pravda že rozsudky jsou často podivné, což je dáno právě tou jejich nezávislostí v kombinaci s precedensy místo pevně danými pravidly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale blá.... hodně zkreslený pohled. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blábol, nebo zkreslený pohled, to asi nebude rozdíl, ne?
Každopádně soudní systém v U.S. nedává moc šancí, pokud nemáte dost peněz na lepší právníky, než má protistrana. V extrémním případě (což není zrovna tento spor Apple) pokud nemáte na právníky vůbec, pak podle mě právo zůstává v čistě teoretické rovině.
A o nedotknutelnosti Apple mě např. přesvědčilo veto zákazu prodeje některých produktů Apple, které použil Obama, když Apple teklo do bot.
Ale asi si fakt pletu pojmy a dojmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na téhle newsce je IMHO daleko nejpodstatnější ta "vedlejší" informace o tom, že Apple neváhal špiclovat osobní komunikaci svých zaměstnanců, ale hlavně to, že takto nabyté informace neváhal využít při poměrně nepodstatné půtce s bývalým zaměstnancem.

Když si to dáte do souvislosti s dalšími aktivitami těchto jablečných vouyerů, jako eSIM, snaha nepustit uživatele ze svého ekosystému za každou cenu, tak vám z toho vychází docela nehezký obrázek bezskrupulózního Velkého Bratra.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nezálohují se sms jim náhodou do cloudu? (příliš ten ekosystém neznám)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, osobně bych byl za to, aby výše postavení zaměstnanci technologických firem, nemohli třeba rok působit ve stejné branži. Za tu dobu by jim víceméně "ujel vlak" a bylo by po dohadech, zda odchod k jiné technologické firmě, ať již stávající či nové, může pro původního zaměstnavatele znamenat riziko ve vynesení know-how.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.