Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Picasso pro desktop zrychluje až o 200 MHz CPU a 150 MHz GPU

Dusíkatej nadšeně jásá ale pro mě je to velké zklamání. Já chtěl 8C16T a k tomu pořádně našvihanou GK někde kolem 1024 SP a kdyby k tomu lípli kousek HBM2 vůbec bych se nezlobil. TDP 105 W v pohodě a chladič si můžou nechat.
Takhle je drobný krůček kupředu :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O tom, že Picasso bude refresh Raven Ridge, se ví už dva roky:
https://diit.cz/clanek/po-summit-ridge-prijde-pinnacle-ridge-matisse

Nic ve zlém, ale nikdy jsem nechápal uživatele, kteří si vytvářejí nějaké vlastní představy o produktu, jehož podoba je známá a daná, no a následně jsou zklamaní z toho, že to dopadlo jinak než si představovali - v podstatě přesně tak, jek bylo od počátku známo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak nemusi to byt uplne, ze by uzivatel ocekaval neco nerealneho, ale muze snit o necem, co v nabidce produktu chybi a prijde mu skoda, kdyz na to vyrobce nerefektuje.
Faktem totiz je, ze jsou uzivatele, kteri nepotrebuji zadny graficky vykon, ale potrebuji hodne procesoroveho a tito uzivatele dnes nemaji v nabidce procesoru od AMD nic vic nez R5 2400G a to muze byt pro nekoho malo. Sam nechapu tez proc neni i R7 2700G nebo treba aspon R5 2600G.
Takhle ja jsem to chapal tak, ze po procesorech AMD byla z niceho nic velka poptavka a tak musela firma optimalizovat nabidku tak, aby to vsechno mohla zvladnout.
Co nechapu, ze ani v dalsi generaci neprichystali nic navic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono pokud by delali 8 jadrove APU tak to znamena novej design kremiku ... asi se jim to nevyplatilo, navic naprosta mensina by chtela drahy apucka ... to jsou proste nejlevnejsi segment, kdyz mas prachy koupis si 8 jadro a grafiku ... vykonny apu bych chapal akorat do hernich notebooku, ale sam vidis jak je to s OEM a jejich ochotou jit do AMD ... myslim, ze pokud by vyrobci notebooku zacali osazovat AMD vice, tak by se AMD vyplatilo udelat opravdu vykonne APU, neco jako je v te cinske verzi pro konzole ci co to je, navic APU je porad omezeno rychlosti pameti, az bude DDR5 tak vzniknou i vykonny APU, jasne slo by tam dat stocek 4GB HBM2 tech nejrychlejsich, ale pak ti takovy APU bude stat pomalu vic nez je 2700X a rekni mi uprimne kolik lidi si to asi koupi, naprosta mensina ... citam, ze az udelaji konfigurovatelny 7nm APU, tak bude podstatne lepsi vyber a bude to mit konecne grady, uvidime pristi rok ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako po samostatném 14nm CPU osmijádru následovala vylepšená 12nm verze, tak po 14nm APU čtyřjádru následuje vylepšená 12nm verze. Po drahých procesorech s výkonnější integrovanou grafikou není poptávka. Stačí si vzpomenout, jak dopadl Broadwell. Takže AMD vydává novou generaci APU až tehdy, kdy je výrobní proces v takovém stavu, že je může prodávat za cenu, při které je o ně zájem. Šesti- nebo osmijádrové APU bude vydané během příští zimy na 7 nanometrech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, plati pro tebe i pro mittara. Mame v praci u masin core i7-7700 (u dvou novych 8700), je to nutne, soft kterej nam tam jede a ve kterem pracujeme to vytizi idealne.
Manageri chteli usetrit a poridili core i3 a po 14 dnech, kdyz jsme nic neudelali, tak jim doslo, ze to tak dal nejde. :-D
Zaroven ale plati, ze po strance grafiky je to jen proste zobrazovadlo. Ten soft potrebuje procesorovy vykon.

Pravda je takova, ze ajtaci u nas a v podstate i vyrobce tech stroju, u kterych jedou ty PC, tak pracujou jedine s Intelem.
Proste bohuzel ve firemni sfere bude trvat dlouho nez jim docvakne, ze RyZen nabizi to same nebo i vic a jeste k tomu za mene penez.
Na druhou stranu, pokud AMD vubec nebude mit podobne procesory (vykonne s integrovanou grafikou) v nabidce, tak neni moc co resit a korporat se do RyZenu nepohrne.

Takze ja s vam nesouhlasim, ze neni poptavka. Mohla by byt, kdyz Intelu se to zjevne vyplati!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poptávka možná nějaké je, otázka je jak moc velká. AMD je relativně malá firma (z hlediska vývoje CPU) a nemůže dělat všechno, musí si stanovovat priority. A jejich analytici zjevně spočítali, že výkonné CPU s integrovaným GPU je na žebříčku priorit někde hoodně dole.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten argument pochopitelně beru, stejně si ale musím postesknout: to na tom APU za skoro rok a čtvrt zvládli udělat toliko to, čeho by se od loňského 12. února dalo docílit už decentním přetaktováním?
(jo, chápu, že prioritou pro AMD v tom mezičase byl /je Zen 2)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A prej jsou Fšechny APU 3xxx pájeny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna na té fotce je vidět, že ne. Pájené jsou u AMD tradičně samostatné procesory, APU mají pastovaná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznamka: U APU, kde se nedela pretakt, staci bohate pasta. (Obzvlast, pokud se ji tam nanese idealni mnozstvi a ne jako Intel, ze to tou pastou utesnil. :-D)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na TomsHardware mají jinou fotku a tam to vypadá jinak :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám na to. V jednom článku mají fotku s pastou, v jednom s pájkou. Evidentně tedy existují vzorky od obojího. Ještě je možné, že se bude lišit verze pro OEM a pro retail.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to tvrdil kdo jako?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.