Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Raven Ridge pro desktop dorazí 12. února

Na tenhle okamžik čekám léta! Budou Vánoce :-))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Oba modely nabízejí konfigurovatelné 45-65W TDP, čímž dále rozšiřují možnosti využití aktuálního socketu AM4, ten v současné době umožňuje osazení jak samostatných procesorů Ryzen 3, Ryzen 5 a Ryzen 7, tak dále APU Bristol Ridge(Excavator + GCN3), od února také výše popsaného APU Raven Ridge a od jara také 2. generaci samostatných procesorů Ryzen s jádry Zen+ vyráběnými na 12nm procesu" - takhle si predstavuji kompatibilitu, ne nasilne pchat 6 jadro od Intel-u do umelo vytvorenych i300 desek pricemz i200 by vydany v 1Q/2017!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně taky nato čekam konečne bude vykonej komp a bude malo žrát a vykon bude lepší,menší hluk budou v kompu jen 2 ventilatory zdroj + cpu tedkam mám grafiku radon 6770 1GB ddr3 zatim stačí ale komp bere vice proudu než by mohl..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak jeste to chce microatx desku s PCI slotem a hdmi2.0 a nakup je jasnej

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stejně je škoda že neuvedou spolu s tím i 100W kousek Fenghuang nebo jak se to jmenuje. Bylo by to výkonnější než Kaby Lake G, přitom by to nemusel být slepenec ale jeden kus křemíku, jednak by byl levnější a jednak by CPU i GPU mohlo konečně fungovat na společném infinity fabricu (HSA a další výhody) a v neposlední řadě by to netrpěll meltdownem. Místo toho dostaneme zase lowend bez HBM2. Přitom technologicky už dnes APU dokáže nahradit mainstream jak nám dokazuje Kaby Lake G. Lidi říkají že je to drahé, když to stojí o 3-4 tisíce víc než podobné CPU. Pokud to má ale výkon dedikované grafiky za 7, tak je to přece naopak levné.
Přijde mi že tady máme psychologický problém, lidé zatím nejsou zvyklí na to, že kus křemíku by mohl být výkonnější než pořádná karta kterou si mohou vyvalit z krabice a potěžkat než si ji zasunou do slotu, ale to se časem podá :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne dokonalost, ale pokrok.
Držme palce - jsou to první vlaštovky a budou se náramně hodit do základních domácích PC.
Doufejmě, že budou následovat výkonnější kousky do kategorie "eSports" a výše :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Přitom technologicky už dnes APU dokáže nahradit mainstream jak nám dokazuje Kaby Lake G."

Co bluznis? Silny matros? Samotne KabyLake ako "intelacke APU" je z pohladu GPU vykonu velke hovno. Na zlepencovom plosaku ma este stredne velke plnohodnotne GPU a HBM2 pamat. Odhiadnuc od toho Fenghuang, nikto nevyrobil APU s 1536-1792 SP.

O jednocipovom APU by sme mohli hovorit vtedy, keby to Kaby Lake G bol JEDEN (zopakujem JEDEN) monolyticky cip a nie cipy TRI:
1) samostatne doterajsie a nijako nezaujimave APU (CPU + trapne iGPU),
2) samostatne stredne velke GPU
3) HBM2 pamat

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problém může být spíše v tom, že zatímco výkon procesoru neroste, tak u grafických karet to tak ještě neplatí. Takže procesor se pořízuje dejme tomu na čtyři roky a mezitím se vystřídá generace grafických karet, což u monolitu nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Lidi říkají že je to drahé, když to stojí o 3-4 tisíce víc než podobné CPU. Pokud to má ale výkon dedikované grafiky za 7, tak je to přece naopak levné."

to je míle že si nám to tak po lopate vysvetlil, teraz nám už len prezraď aké sú to tie reálne ceny keď ich už očividne "poznáš" keďže dávaš také počty :D

.... nehovoriac o tom že GPU + CPU + HBM v jednom APU (myslím teda vymeniteľne do socketu) s graf. výkonom grafiky za 7kkč, tu vzhľadom už "len" k rozmerom takého kompletu nebudú najbližšie 2-3 roky, a na tú potvoru sa za ten čas aj tie dedikované grafiky za 7kkč dostanú trocha inam že áno.
+ ak dnes AMD fuklo cenu $169 za APU o graf. výkone GT1030, hmmm, aká by asi bola cena ak by to APU malo 3x taký výkon na úrovni GTX1060 ?

Slabším povahám by asi prišlo nevoľno - a to nehovorím len o cene Intel variácie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jak to vypadá uvnitř, jestli je to jeden CCX a novej tape-out/revize nebo stále 2 + 2 mrzáček.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Novy kremik jeden kus s grafikou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ono je to vlastně APU, jsem tele. Nicméně v mobilní variantě se to už jmenuje 2x00, v desktopu tomu nechali jedničkovou řadu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to APU, jadro je aj mierne vylepsene Zen, len ma mensiu L3, a ma grafiku, podla mna to bude velmi dobry kusok kremiku len nech vydaju este nejake dalsie typy, zatial su pre desktop 2. Skoda ze moje stare sandy/Ivy Ci3 stale mi postacuje, nie postacuje, ba je lepsie ako potrebujem. Ale na dalsie vianoce uz to nevydrzim a kupim nejake nove vykonnejsie APU, mozno Fenghuang alebo Intel G.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

JJ, taky už mě svrbí kapsa, ale i7 2600K na vodě (instantní) stíhá více, než dobře.
Každopádně je fajn, že se vody s Ryzenem rozhýbaly a že se pořád neustálily :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

2600K je stroj aj na dnesne pomery ak nerobis nieco specialne, veľmi podareny CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

podla mna su to nove kusky kremika, t.j. jeden CCX blok (1/2 zeppelin monolytu) a k tomu iGPU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono bude zajímavé jak na tom budou s herním výkonem s dedikovanou grafikou. Na jednu stranu jen jeden CCX blok, na druhou stranu poloviční L3 která má dost velký dopad na herní výkon. Takty neřeším ty si každý upraví sám a tak bude rozhodující kde bude limit OC - zároveň tyto APU asi ukáží kde bude limit OC i pro Ryzeny+, které přijdou až +/- o měsíc poozději

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herny vykon bude vpohode, 4MB nieje malo a bude to jeden CCX ako pises. Ono dedikovanu extra vykonnu grafiku k APU kupi asi malo ludi, na to je Ryzen bez GPU / Intel... ale v crosfire s nejakou AMD midend grafikou by to mohlo byt zaujimave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě, na nějaký to "aspoň hraní" je minimum tak GTX 1050. Pokud to APU nebude výkonem na úrovni alespoň nějaké i3 + výše zmíněná grafika, tak do desktopu je to akorát pro opravdu hodně občasné hráče, nebo do HTPC sestav, což je úplnej okraj trhu a zas si to koupí jen málokdo.
V noteboocích by to mohlo být zajímavé a už se těším, až budou nějaké reálné testy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bude vykon ako RX550? pocitam niekde mierne pod +-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte někdo jak je to s crossfire ? Už to AMD úplně zabilo nebo ne? S těmahle APU už by to mohlo být i zajímavé a úsporné řešení, pokud by se IGP dokázala spárovat s diskrétní kartou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja doufam ze se AMD pochlapi a vyda i neco vic jak ctyrjadro + GPU, takove APU k prikladu Ryzen 5 1600 cili sestijadro s 1280 jednotkama generace Vega se navesenymi 2GB HBM by vubec nebylo k zahozeni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.