Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Renoir mělo být původně šestijádrové

zpětně by se jim asi hodila silnější iGPU protože v mobilním segmentu grafik začne být hodně brzy těsno, takto by si mohli udržet pohodlný náskok i proti intelovské Xe. A ani intel to v mCPU nějak nepřehání. Ale kdoví, třeba kalkulovali s tím že silnějším cpu osloví větší spektrum kupujících a i tvůrců obsahu kde se každé jádro navíc hodí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je IMHO absolutní nesmysl. Opakovaně se ukazuje, že dostupný grafický výkon je limitován šířkou pásma sdílené paměti, a že výkonový růst lze řešit optimalizací GPU a osazováním výkonnějších pamětí. To je klíčové pro hlavní segment, tj. mobilní APU, kde prim hraje efektivita. I z tohoto důvodu je lepší tah osadit více CPU jader, která výkonově škálují podstatně lépe než větší GPU část, a to jak s ohledem na celkovou spotřebu čipu, tak obsazenou plochu. Pokud by nebyly k dispozici diskrétní (a o dost výkonnější) grafiky, pak by jistě mělo smysl soustředit se na růst GPU výkonu APU, ale ony tu jsou, a tím pádem, dokud nedojde k řádovému výkonnostnímu skoku, nemá moc smysl "investovat" křemík a watty do integrovaného GPU. To samo o sobě dnes i tak zvládne úlohy desktopu a základního hraní úplně s přehledem a díky své velikosti (a relativního "nevýkonu") i za poměrně dobré spotřeby.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

abs. souhlas s Tynyt... komu nestaci tenhle vytuneny hybrid Vegy+Navi, pujde do diskretni... ta se da na rozdil od CPU cores dokoupit a ty cores se budou naopak hodit, kdyz budou tu diskretni krmit ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže k tomu by se asi líp hodilo 6 jader a velká L3 cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v čem konkrétně by to pomohlo ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už někdo chce velkou grafiku v notebooku, tak je to především kvůli hrám. No a hry tu L3 cache potřebují. Doporučuji přečíst test na Pctuning o 4750G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

L3 cache je vyhoda, ale v principu az od urciteho levelu dedikovane GK. Mobilni 2060 je asi rozumna hranice, kde se to pak zacne trochu lamat a vykon ztracet. I kdyz, pokud se udela design toho notebooku dobre, zvladne to i 2070. Viz test na HWUnboxed
https://www.youtube.com/watch?v=zM86auSGb2M
(https://www.techspot.com/review/2076-same-laptop-different-cpu-gaming/)
Jinak v principu v kazde jine zatezi si mobilni Ryzeny soucasne CometLake daji takrikajic k snidani.
https://www.techspot.com/review/2075-same-laptop-different-cpu-productiv...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jasne, ale bohuzel .... musime si zvyknout, ze s prichodem TLU se popularni song od Blue Boys "hry hry hry" zmeni na "hry hry hry cache cache cache" :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

konecne se u nejakeho produktu marketingovy vykrik "jeste lepsi nez jsme mysleli" stal realitou :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U AMD je to docela obvyklé, jen si vzpomeň na uvedení prvního ZENu ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Me fascinujou ty recenze, ze k cemu to je dobre? K cemu APU s osmi jadry apod. Nechapu, ze ti recenzenti umi jen hry a nic vic. Ja bych v praci bral osmijadrove vykonne APU s nepodstatnou grafikou jen jako zobrazovadlo. Jenze nebylo, takze tam jsou vsude Intely s integrovanou GPU. Bude zajimave sledovat, jestli teda IT ted zacne nasazovat i AMD nebo se dal budou drzet Intelu (uplatky nebo fanouskovstvi).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne jak rika RedMaX - potrebuji jen vykone CPU a od grafiky mam jediny pozadavek - at umozni zobrazeni na 2-3 monitory (o vykon GPU mi nejde, hry nehraji). Po "AMD reseni" jsem pokukoval jiz nejakou dobu, ale vetsinou se vyradilo tim, ze CPU nemelo integrovanou grafiku, pripadne desky nebyly mITX (a kdyz uz, staly ~5000kc - oproti "Intel reseni" desky za ~2000kc). Snad se situace zmeni...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim s A520 uz ta situace nastala. Treba asrock a520m-itx/ac

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spis skoda ze to nekdo nedela cista apu bez cipsetu kdyz uz to je soc, nemyslim ted embedded desky, ale proste normal v obchode dostupny pro koncaky, to by bylo zuzo ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi by si lidi pak stěžovali, že to má málo IO. Každopádně ASRock prý chystá nástupce DeskMini A300 s podporou Renoir APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... "uplatky nebo fanouskovstvi" + diletantstvi (prelozeno BLBOST).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A mezitím dementi z Intelu vydali Tiger Lake s obří GPU částí, která je drtivé většině lidí k ničemu a jen 4 jádry. Intel si z lidí dělá srandu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to drtič AMD, jen si to fanATIci nedokáží přiznat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ viem tak "tigrie jazero" ešte nieje dostupné a relevantne recenzie naň som ešte nevidel, takže "nechváľ deň pred novou" ako sa vraví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozoznas ironicky prispevok od vazneho. Neotvaraj usta, lebo by tam mohla byt tma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Recenze budou asi až někdy v září až to bude dostupné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Povedzme si pravdu, AMD malo zabudovať základnú grafiku s multimediálnou podporou do chipsetu tak ako kedysi SIS a amd pri 785G chipsetoch.

Takto má každá základná doska niekoľko video výstupov a drvivá väčšina ich nikdy nevyužije, pretože tam väčšinou ide Ryzen bez integrovanej grafiky, človek musí kupovať grafickú kartu.

O koľko by bol drahší ten chipset, keď na zobrazenie windows plochy stačí aj 20 rokov stará grafika?

Tiež to mal tak urobiť intel, do chipsetu grafiku a súťažiť v CPU.
Takto majú všetci, vrátane AMD predimenzovanú grafiku pre PC ale nedostatočnú pre hranie, zbytočné to stojí peniaze všetkých, musíte riešiť nákup drahších, rýchlejších pamätí, aby ste dosiahli niekoľko FPS naviac, čo stále bude na hranie v low.

Kedysi som hrával Half Life 2: DM na integrovanej 760G grafike. Potom som kúpil dosku so 785G, zbytočne veľká zbytočná investícia na 2 mesiace, Intel uviedol Sandy Bridge a zmenil som komplet PC.

https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_700_chipset_series#785G

Mám to ešte doma, windows na tom ide, procesor je odpad, pomalší ako 60 Eurový mobil, ale grafika? Viem že si na tom nezahrám žiadnu novú hru, ale keď kupujem PC kvôli CPU a hrať na tom neplánujem, na obsluhu 3 monitorov to stačí. Kto bude chcieť hrať, kúpi normálnu grafiku aspoň na plné na FHD.

V mojom prípade, chcem silný procesor, so slabou grafikou. U AMD je to tak, čím silnejší CPU, tým silnejšie GPU.
V prípade 4350G oproti 3100 je príplatok cca 50 Eur. To je už dosť veľa na zobrazenie plochy a veľmi obmedzené herné možnosti. Lepšie je kúpiť GT1030 či RX550, ktoré sa bude dať použiť aj pri inom CPU, ako dávať peniaze do integr. grafiky, ktorú nevyužijete a zároveň nebudete môcť časom prejsť na silnejší CPU, ktorý je bez grafiky.

Doteraz nechápem, prečo AMD neintegrovala Vega1 do chipsetu. Takto mám dosku s VGA+DVI+HDMI, kde som ani jeden z nich doteraz nepoužil. Stojí to obrovské peniaze (milióny dosiek+cena nikdy nevyužitých konektorov, miesto nich mohlo byť viac USB portov).

Alebo AMD malo dávať VEGA1 do každého procesoru, tak ako to robí Intel (okrem F verzií) a aj AMD v prípade Athlonov.

Alebo, výrobcovia dosiek mali integrovať na dosku nejaký malý chip so základným grafickým jadrom. Veď grafiku zvláda "párcentový" ARM procesor v najlacnejších mobiloch. Uvidíme, či to je len dočasný stav. Určite Intel má obrovskú výhodu v integrovanej UHD610, to sú milióny kancelárskych PC, kde viac netreba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč je grafika v CPU a ne v čipsetu? Protože paměťová propustnost. Když byl řadič RAM v čipsetu, byla grafika v čipsetu, když se řadič RAM přestěhoval do CPU, grafika šla za ním. AMD 690G a 7xxG sice měly grafiku v čipsetu a řadič RAM v CPU, ale přinášelo to výkonnostní problémy takže následující generace už měla grafiku v CPU. A mělo to ještě jeden důvod - 690G vyvíjela ještě samostatná ATI, AMD v té době žádnou grafiku nemělo (a 7xxG je jenom lehká evoluce 690G)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

256MB RAM pre grafiku je dostatočné. Všetky tie ďalšie GB sú pre 3D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akcelerace videa taky něco sežere, stejně tak více monitorů, to pak bere klidně stovky MB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

256MB sú stovky, ale chápem, nie každý vie nastaviť video ram v biose, alebo použiť nejaký program ukazujúci využitú video ram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zabudol som uložiť editované:
Samozrejme bude rozdiel či len FHD alebo až UHD v prípade HDMI, DP, ale 256MB pri inteloch bolo ako minimum pri HW akcelerácií videa. Na 2D stačí menej RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vydali i model se sideport memory, bylo to tuším 64 nebo 128MB GDDR3 RAM na 32-bit(nebo možná přes 64-bit) sběrnici připojené do toho chipsetu, iGPU pak mělo trochu vlastní VRAM, až když došla se šlo do systémové RAM.

Třeba tahle deska má 128MB DDR3-1333: https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-MA790GP-UD4H-rev-10#ov

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. jo tohle prkno od J&W MINIX ITX https://www.dvhardware.net/article28604.html mi stale jede s desktopovym Athlon II 270u ( !! 25W !! ) jako dedic. server, podvoltovany na mene nez 20W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT: nevite nekdo co delam blbe? ... u 4750G Renoir, nedokazu vnutit desce s B550 chipsetem aby pameti jeli na 4000(2000) Mhz ... pam. moduly maji XMP profil na 4000Mhz 1,35V ale jak ho zapnu a ulozim bios setup deska nenajede- odpipa se a konec

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je možné, že jsi narazil na nekompatibilitu, špatně navrženou desku (apropos, co je to za značku a model? Co je to za paměti?), nebo že paměti potřebují trošku přihulit napětí (o desetinku).

Zkus nejprve 3600MHz, případně ručně trochu šoupnout časování těch 4000.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. pritom jsou jako ty pameti jsou od Gigabytu testovany .. ale jen pouze v JEDEC frekvenci (1200 resp 2400MHz).. coz je o nicem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobný problem som čítal u asrock, ľudia maju crash systému, odporučili im zníýit o stupeň RAM. Nejakýy problem s XMP (nič nové, ZEN začali tiež s veľkou nekompatibilitiou s RAM)

Ak budete mať čas, a niekde nejakú inštalačku Windows 7 (ideálne už predtým nainštalovaný systém) vyskušajte prosim, ako na tom Win7 ide. Zaujíma ma hlavne doska, kam by som prípadne ku A520/B550 dal procák bez grafiky, použil graf. kartu.
Neviem či kúpiť ešte jednu B450, alebo fungovať bude aj B550. Vdaka!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...evidetne nepochopil .. deska nenajede .. s W7 se tak muze nekdo vyfotit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, keď niekomu napíšete aby znížil frekvenciu, alebo vypol XMP a ten niekto niekomu napíše, že to nechápe. Dúfam že ste schopný pochopiť aspoň text, ktorý ste sám napísali:

"pam. moduly maji XMP profil na 4000Mhz 1,35V ale jak ho zapnu a ulozim bios setup deska nenajede- odpipa se a konec"

No kde asi ty génius bude chyba?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... drzel bch se tamatu a s tim co jsem popisoval nema verze OS - W7 co delat a na to jsem taky i regoval ... takze ty genie , radsi soupat nohama kdyz nemate radu co by stala za uvahu . ....co je na tom k nepochopen,i ze na profil co je tam zadany a deska by mela fungovat, tak nefunguje - takova je realita ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže géniovi zo psychiatrie rada od výrobcu dosiek nie je dosť dobrá, a debílek ani nepochopil moju žiadosť o vyskúšanie Windows 7.
Debílek, keď na to nemáš mentálnu, mozgovú výbavu, daj si niekomu poskladať PC, kto sa v tom vyzná a nie je retardovaný ako ty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Za debilka jses pasoval ted ty moulo .. dosly ti argumety tak za sebe delas retarda ? ... mas evidetne problem s psanym textem - ad co jsem psal pred tim .. ale ve zkratce aby jsi pochopil i ty ... soupej jen nohama

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Debilek, zasral si celú diskusiu len tým ty debílek, že nevieš sprevádzkovať PC a musia tebe debílkovi radiť, ako s RAM.

Očividne debil ako ty nemá na to, aby mohol skladať PC, dokonca debil nemáš ani na to, aby si svoje konkrétne problémy so svojou nedostatočnou mentálnou výbavou, riešil s výrobcom, ale obťažuješ tu všetkých ty debil s tým, že ti neide RAM.

Debil, tu je diskusia o chipsete A520 a aké bude podporovať procesory a nie ty debil, "neviem sprevádzkovať RAM, pomáhajte mi!"

Neide ti ram ty debil, objednaj si profesionála ktorý vie skladať PC!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jses koukam velkej zoufalec s minimalni slovni zasobou :-))) ... nech se vysetrit a zneschopnit ... pujde ti to raz dva :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Debil, zasieraš celú diskusiu s tým, že nemáš dosť mentálnej výbavy na to sprevádzkovať RAM a ja podľa teba debila som zúfalec?

Debil, existujú profesionáli ktorí vedia skladať PC. Ak ty debil nevieš sprevádzkovať RAM, objednaj si ty debil profesionála a nezasieraj diskusie aby si od iných dostal zadarmo rady, lebo si debil a sám to nevieš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pre tých, ktorí nie sú kreténi ako ANDREW, ktorý má problém pochopiť napísaný text a náhodou by to tu čítali, informácia o vysokotaktovaných RAM pre tieto procesory s B550 doskami:

B550 majú problémy so XMP. Výrobcovia vydávajú nové biosy.
Asrock beta, Asus BIOS 1004
"Improve system performance and stability
Improve Fan control function
Improve DRAM stability
Update AM4 AGESA combo V2 PI 1.0.8.0
Improve system stability
Improve DRAM performance

a Gigabyte zatiaľ nič, MSI vydal - Improved memory compatibility.

Ale keď to napíšete kreténovi ANDREW, jeho reakcia je:

"radsi soupat nohama kdyz nemate radu co by stala za uvahu . ....co je na tom k nepochopen,i ze na profil co je tam zadany a deska by mela fungovat, tak nefunguje - takova je realita ..."

Debilovi, kreténovi ako ANDREW nevysvetlíte, že treba čakať na opravu, že je to podobný prípad ako prvé Ryzeny, kretén ANDREW si nedá ani námahu aby si našiel na nete či nemá viacero ľudí taký problém, radšej tu zaserie celú diskusiu s jeho duševnými, mentálnymi problémami jeho defektného mozgu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele nemocnej tragede , to ze si se tu dehonestoval za primitiva, tak za toho bezmozka tu jsi predevsim ty :-)) .. precti si po sobe ty kraviny ... bez si vyplachnout ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

exotu jako ty je po svete vagony; co jsou hrozny mistry uplne na vse , vsude byli vsechno vedi a od vseho maji klice .. ale na ty tady neni nikdo zvedavej, tak vystydni a bez si hrat s barbinama, kdyz se tu resi relevatni veci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preto ty debil si tu, lebo debil ako ty nevie sprevádzkovať RAM a si taký debil, že nemáš na to, aby si si zajednal profíka, ktorý vie skladať PC, preto zasieraš diskusiu o čipsete A520 a aké procesory s ním pôjdu.
Tu sa ty debil nerieši, "som debil, ako sprevádzkujem RAM".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele paciente .. to ze nejaka komonenta nefunguje jak ma je o tom podle tebe ze danny neumi poskladat PC ?? OMG .. Ty jsi tezce chory jedinec :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Debil, keď ti nefunguje RAM a debil ako ty už 2. deň sa snaží získať zadarmo rady, ako sprevádzkovať PC aby RAM fungovala, potom debil ako ty nevie poskladať PC. Keby si to vedel ty debil, RAM by ti fungovala.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jen tak mimochodem ty nemehlo, zakladal jsem nove vlakno a nasomroval jsi sem ty a zacal mlit uplne o necem jinem .. takze jedinej kdo tu neco zasira, jsi ty

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Debil, blahoželám, že si zakladal nové vlákno o tom, že si debil, nevieš sprevádzkovať RAM a to pod článkom kde sa rieši Renoir že mal byť 6 jadrový.
Blahoželám debil, založil si vlákno o tom, že si debil, ktorý nevie sprevádzkovať PC.
Tlieskam ti ty debil! Vieš založiť vlákno tam kde nemá čo robiť, ako sprevádzkovať RAM! Bravó debil!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:-)) ... neskocili vam uz vychazky ? ... nebo se zas doctu v novinach ze chovanec Jan Kozoroh utekl z ustavu pro choromyslné .... takovy zamindrakovany individuum, ktery ma problemy samo se sebou, tak to je mazec ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Debil, nevieš skladať PC, objednaj si nejakého profíka ktorý to vie a nezneužívať druhých, aby zadarmo debilovi ako ty dávali návody ako sprevádzkovať RAM, lebo ty debil to nevieš.

Pritom je to tak jednoduché, že aj debil to zvládne, okrem debila ako si ty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:-)) drcnete nekdo nekdo do toho nemocnyho gramofonu :-)) on se zasekl ..a dejte mu nekdo noviny az se nauci i vic naz deset slov :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mily retardovany clovicku se jmenem Jan Kozoroh, mel by jsi dbat na rady sveho osobniho lekare a ty prasky co ti predepsal fakt uzivat pravidelne .... .. je s podivem ze jsem schopnej aspon dokola omílat ty sve zoufale vyplachy ... natoz neco resit a uz vubec ne rozumet vypocetni technice :-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Debil, ty kretén tu riešiš ako sprevádzkovať RAM, lebo kretén ako ty to nevie a otravuje tu iných s tým, ako by to kretén ako ty mal urobiť.

Kretén zopakuj kto sa to tu nevyzná v IT?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:-)) hele zoufalce at ti nepraskne cevka :-)) ne nevyznas se v IT .... a je po nem :-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"a debílek ani nepochopil moju žiadosť o vyskúšanie Windows 7."

<= Windows 7 nešel už na prvním AMD Zen APU (Raven Ridge). Předpokládám, že by bylo naivní čekat, že následující Picasso nebo aktuálně Renoir podporu W7 mít najednou zas budou.

Tak kdo je tu potom debílek? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba posunout ručně FCLK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, taky cesta. Nevím, jestli to má oporu v realitě hardware, ale někdy používám i paranaoidní přístup - v tomto případě - 1) dát FCLK / Infinity Fabric 1600, RAMky 3200, GPU frekvenci 1600 - aby se eliminovalo co nejvíc děliček, samozřejmě nechat časování jako při 4000. 2) Pokud hned nenaběhne limetka, zkusit dát citrón v podobě 1200/2400/1200, ale s časováním XMP1 a jak si to sedne, zkusit krok 1. CPU můžeš ze srandy taky (radši) srazit na 3200 nebo 2400 (jestli dovolí/umí tak nízkej násobič). Jak prorazíš nad 3000, seš na dobré cestě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3200 nelze ..strop( jak jsem psal) je 3000 ..ale to fclk zkusim no

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak pres FCKL bez sance deska ma jen do 119 ( potreboval bych fukcni 132) ale ani na 119 a ani na 110 FCKL nenajede ( multiplikator na cpu jsem stahnul na 24x) ani se uz ani neuraci odpipnout error ... az po nekolkaka resetech najede do safe modu ... zkusim jeste orohodit ty RAM ,.. jinak uz pak nevim ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, zkus resetovat bios na default a dat tam jine pameti, nez se s tim takhle drbat. Ono pokud to nema nekdo doma, aby to vyzkousel ve stejnem kombu jak mas ty, tak se blbe radi...
https://www.czc.cz/operacni-pameti/produkty?q-c-7-producer=s9squ2cdnpudp...
osobne bych sel klidne do nizsich frekvenci s lepsim casovanim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zkusim no .. ale i kdyby to bylo RAM( a vic ja 3000Mhz z toho nedostanu) tak jeste vychazeji stale cenove lepe necelych 3,5 k Kc ( za 2x 16 GB)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FCLK néé, já myslel, že je to Infinity Fabric

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to najdu v tom biosu kde ... pod timhle nazvem nenajdu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. ja jsem odkojenej na FSB 133/200Mhz , a to byly ty casy kdy jsem naposled delal s timhle opicarny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu je to jako unCore - "mimojádro" - u této pekelnosti nevim, ale FCLK nesahat, nechat stovku. A jak ti tu píše Kysucký Jano Kozomrd, počkaj na BIOS ty debil zkriplený kokot drvený plechom obitý ))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ot(zprava pro kolegu): Asrock Z97 Extreme 9 je dostupna ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky OT: kde jsi prosím ten. 4750g koupil? Nepovedlo se mi najít žádný e-shop co by už prodával desktop renoir, oem buildy (což by měl být ten tvůj) také ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to oem na platicku ( ventilator je extra, k tomu v cene) ... na slovenskem e-shopu 313€

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. ted uz i 310€

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diky ... tim ze tu v lidsky cenovy relaci nic poradneho neni tak je to 2x 16GB Team ( TDZAD416G4000HC18JDC01 ) ( jo ty volty a latence jsou na tohoto vyrobce( spatny zkusenosti s jejich SSD) podezrele - vuci renomovanym znackam s podobnymi parametry) + Gigabyte B550 AORUS ELITE a tedy Ryzen 7 Pro 4750G ... v nastaveni tech pameti, ten multiplikator( ci jak to nazvat) tedy je defaultne na 24 ( tj 2400 Mhz efektivne) ... kdyz to dam rucne na 40 .. tak vysledek je stejny - kixne to ... jediny kam to jde posunout je na 30 a jede to stabil tj pameti pak jedou 3000Mhz efekt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jaky mas u te "30ky" napeti tech pameti, CL?
..pripadne se podivej, jake maji ty pameti specifikace a zkontroluj si, co ti nastavuje deska.
A jinak novy Bios, pokud je k dispozici

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

posledni bios F2 - z vyroby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

postni screenshot Memory advanced settings

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... tak jsem s tim delal velijaky psi kusy a 30 (3000MHz) je zed- overvolt na 1,39V, CaS Lat. taky pomalejsi a ani prd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli můžeš vrátit ty RAMky, tak je vrať, protože to časování je velký špatný. To, co máš jako JEDEC základ, mají "normální lepší" RAMky na 3200. To znamená, že to jsou nějaký přefouknutý shitky na úrovni Karášových testů notebooků (za to on nemůže). A taky to nahrává tomu, že to jsou vadný kusy. Potíž je v tom, že XMP ti výrobce negarantuje, takže záleží, jak se k tomu prodejce postaví. Minimálně bys je měl vyzkoušet jinde nebo vyměnit za jiný stejný kusy. Obecně, resetovat UEFI na default desky, všechno na auto a dát jen XMP profil, případně ručně 1,35 a taky můžeš zkusit třeba 1,3 voltu. Taky může být zlobivá deska (např. napájecí fáze RAMek nebo přílišná novota B550 čipsetu) nebo horší kus CPU... nebo cokoli mezi nebem a Jolandou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...resetovat UEFI na default desky, všechno na auto a dát jen XMP profil, případně ručně 1,35 : zkousel jsem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zkus 1,3 nebo prostě <1,35
A vygooglit, kde jinde se ty Hynixy používají a jestli je najdeš v compatibilty listu desky i pod jinou značkou. Jestli ne, trefil jsi na... výhodnou koupi/kombinaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zkusim dohledat .. ale jediny co vim ted ze to jsou Hynixy , ale jake presne cipy nevim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. zkousel jsem tedy i 1x16GB, 1x8GB , 2x8GB a vysledek je stejny ... ale podarilo se mi to trochu popostrcit -> 3266 Mhz ( 1633Mhz) http://gpuz.techpowerup.com/20/08/21/42f.png

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... podle vypisu by to mely byt Hynix cipy .. no .... ted je namam kde zkusit .. ale mam tu i sadu tech samich 4x 8GB ( pripadne 2x 16GB) - zkusim ... a zkusim jeste pred tim na single stavajici po kuse 1x 16GB co to udela .. jinak pak fakt nevim ... ja mam podeureni na board... ( preci i kdyz se zhorsuji v nastaveni latence tech pameti a zvysi voltaz , tak proste by to melo jit byt i o chlup posunout .. ale ta zed 3000MHz na ram je nejaka divna)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak kam jsem se nakonec dohrabal je 3260 Mhu na ram ( 1,4V, a nepekny casovani 22:24:24:24:68) ale dal uz asi nic .. ikdyz mu tam narvu 1,5V na ram, tak se nehne ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A umí ten CPU vůbec tak rychlé RAMky (negooglil jsem)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umi :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. mel b umet az 4266 Mhz ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podle specky desky, by mel podporovat dokonce 4733 v OC modu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. dokonce.... ale, realita je takova , ze 3000 Mhz je strop, ale proc to nevim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Plocha zabraná integrovanou grafikou mezigeneračně klesla o 61 %, což inženýrům umožnilo integrovat 8 procesorových jader Zen 2."

http://diit.cz/sites/default/files/renoir_igpu_space_reduction.jpg

Jenže na obrázku srovnávají 14nm (Raven Ridge) s Renoirem, to není mezigenerační. Nebo vyráběli monolit (Picasso), kde CPU je na 12nm procesu a GPU zůstalo na 14nm?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.