Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Sound Wave: Zen 6 + 3nm proces?

Nevíte prosím jak to bude s kompatibilitou s AM5?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen 5 snad má vyjít na stejné patici a očekával bych stejně i Zen 6, který bude Zen 5 podobný akorát na novějším procesu.
Obecně se AMD dost pravděpodobně bude snažit zachovat patici a kompatibilitu, dokud nebude technologický problém tak nečinit. Je to pro ně výhodné a už si to ozkoušeli teď na AM4, že díky tomu prodají víc procesorů na jednu desku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. Zen 5 snad má vyjít na stejné patici .."
Desktopové procesory s jádry Zen5 už jsou ve výrobě a kdyby měly mít jinou patici, tak už by výrobcové desek ohlašovali jinou patici, místo aktualizací BIOS, resp. desky s novými čipsety (řada 700) a aktualizace BIOS pro desky na čipsetech žrady 600.

Pro CPU s jádry Zen6 se (prozatím) předpokládá, že budou využívat AM5 s ohledem na velikost změn mezi Zen5 a Zen6.

TL;DR
Zen4 - AM5 (první desktop CPU do této patice)
Zen5 - AM5
Zen6 - AM5 s velmi vysokou mírou pravděpodobnosti (není kam spěchat)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MLID by se měl přejmenovat.
Vzniknul v roce 2018.
V době kdy se intel plácal na 14nm a Pán Gordon Moore byl ještě na živu.

Za prvé se ukázalo, že zákon stále platí. (TSMC je na 3nm).
Ale hlavně z úcty k tak významné osobě jako byl pan Moore.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, je to právě naopak, věci se odjakživa pojmenovávají po mrtvých. Z poslední doby například Letiště Václava Havla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však jeho jméno mohou klidně dál zneužívat.
Vyhovující by bylo například:
"Moore's law still lives."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zen 5 apu Sarlak bude doprovázeno v roce 2025 RDNA 3.5,ačkoliv na trhu bude tou dobou už rdna4 a někdo předpokládá, že v roce,kdy rdna5 teprve možná bude vycházet bude rovnou v apu?

Když se podíváme na tu tabulku tak gpu architektura je za tou cpu architekturou vždy o aspon generaci pozadu a najednou se to změní? Zajímavé. Spíš to bude rdna4 nebo rdna 4.5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RDNA4 už musí být připravená k výrobě, má-li vyjít v Q4 2024. Podle leaků je RDNA5 dokončená (cílí na Q4 2025), tudíž nebude problém ji začlenit do (APU) produktů pro rok 2026.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A přesto sarlak,kraken a ani strix point rdna4 neobsahuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc by melo vyjit RDNA4.5 a proc by to mela byt RDNA4?
RDNA3.5 je spis rarita, ktara vznikla nejspis na zaklade toho, ze "opravuje/vylepsuje" RDNA3, ktere nesplnilo ocekavani. RDNA4 vypada na neco ve stylu RDNA1, prechodnou architekturu, na ktere nevznikne zadny top produkt a nebude na nej vazane zadne sirsi "IP". Pokud je RDNA5 vicemene hotova a nebudou mit nejaky neocekavany problem, proc by mela AMD duvod, jeji uvedeni v APU oddalovat?. Spis naopak, pokud nechce AMD zvysovat naskok NV, potazmo dovolit Intelu se dotahnout, potrebuje vydat RDNA5 co nejdriv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože historicky při pohledu do tabulky kterou má nox v článku je vidět,že mezi aktuální verzi zen a grafické architektury tam bývá vždy grafika generaci nebo pulgeneraci pozadu.

U každé z těch architektur vidím spoustu důvodu,proč mela byt vždy nasazena aktuální gpu architektura s aktuální generaci zenu ale neděje se tak. Nemyslím si,že by to byla politika ale prostě jsou za tím nějaké praktické důvody,třeba že procesorove oddělení si vezme to co už je opravdu hotové a nečeká,jestli to gpu oddělení fakt stihne. Tím se vyhýbají skluzu,jaké má intel. I když tedy teď dole píše no-x že i tak sarlak je vlastně opožděný produkt. Ale přesto si myslím,že s apu jde amd na jistotu a nechce být pozadu a tak volí hotovou arch před něčím,co v době designu čipů není hotové.

To není žádná kritika a ani si nemyslím,že by to mělo být nějaké okultní mysterium.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sarlak byl původně plánovaný na letošní rok, takže z vydání v roce 2025 (které je de facto odkladem) se nedá nic vyvozovat o vývoji grafické architektury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokusil jsem se to shrnout výše. Podle mě amd volí (rozumne!) Gpu architektury pro svá apu,která jsou opravdu hotová jako hotová a ne že bude kvůli gpu architektuře čekat s celým apu,i když cpu arch je hotová a připravena.

Vidlacky řečeno,nechtějí si kvůli pripadnym chybám a laděnígpu arch zpozdit celý produkt.

Proto bych byl s těmi tvrzeními,co tam bude za gpu arch opatrný. Pak může přijít tvrzení "amd planovalo rdna 5 ale nakonec došlo ke změně na rdna 4". Přitom možná vůbec. To je vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Edit: mohlo by to klapnout,pokud rdna5 bude venku q4 2025 a tady to apu vyšlo na konci 2026

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RDNA 3:

Radeon RX 7000 - datum vydání: prosinec 2022
Ryzen 7 7000U/H - datum vydání: leden 2023

To je prodleva měsíc.

No a pokud má mít RDNA 5 už desktopová verze Zen 6, která vyjde před APU, tak opravdu nevidím důvod, proč by APU mělo být vybaveno o generaci starší architekturou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dobře. Ukecal jste mě.

Jen je teda skoda, že jim to takhle nešlo dřív. A dnes s rdna 4. A dřív kdy vycházel zen 3 s vegou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S RDNA4 to jít nemohlo, ta byla od začátku projektovaná na druhé pololetí letošního roku. Zen 5 cílil na první pololetí (podle některých zdrojů původně na konec roku 2023) a AMD potřebovala naplánovat APU postavená proti klíčovým generacím Intelu a nemohla si dovolit čekat na RDNA4. Tehdy nikdo nevěděl, že klíčových produktů Intelu nevyjde prakticky nic a Zen 5 se bude odkládat kvůli zpožděnému 3nm procesu a přepracování na 4nm, takže APU dorazí krátce před RDNA4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všetko raz býva prvý krát. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.