Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Arc A380 nanejvýš dotáhne Radeon RX 6400, dále mu Intel zkrouhl parametry

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nalepil bych tomu poníkovi Koduriho hlavu, ale to by dalo víc práce, než kolik oni věnovali celému tomudle vtípku s grafickými kartami.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Navíc to (prý) nebude stát těch 1030¥ - v obchodě jd.com to mají za 3999¥. Jestli to není chyba nebo kec nebo co já vím, tak tu kartu neprodají v retailu ani jednu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a to je evidentně cíl zdržovat co se dá, jak dlouho zdržovali od vydání prvního 10nm procesoru až po vydání alder lake 2, 3 roky?
je to ale velká škoda, kdyby to vydali minulej rok jak měli v plánu a výkon by to mělo k 3070ce tak by to byl obrovský úspěch pro ně, takhle je to jak plácání voda na souši

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po vydaní tejto generácie GPU v Európe vyjde najavo, že je to vlastne grafika, ktorá podporuje maximálne jeden monitor cez VGA D-Sub konektor v rozlíšení 640x480 Hi-Color a pripájať do MB ju bude možné iba cez redukciu AGP-->PCIe (+39 USD k cene karty).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D To už kdysi v 1999 (?) moje S3 Virge s 2MB VRAM uměla přes VGA (D-Sub) 1024x768 True-Color :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten Ind by byl schopen potopit i skoro nepotopitelnou grafickou divizi Nvidie. Jsem zvědavý na jeho dalšího zaměstnavatele a pozici na které tam bude.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

když už seš takhle vysoko, tak tam už i zůstaneš

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bývalí ředitelé Intelu by nesouhlasili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že teraz zametajú chodníky, alebo dokladajú tovar vo Wallmarte?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíš všechno posuzovat podle sebe. Ti poslední dva určitě nedělají na ředitelské pozici v tak velké firmě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna Brian Krzanich, kterej udělal poděl s akciema pokud se nepletu, měl poměr se sekretářkou dělá od roku 2018 CEO v CDK Global což je firma s obratem 2mld $

Bob Swan - in July 2021, Swan joined the Silicon Valley venture capital firm called Andreessen Horowitz a do té firmy vypadá že punpuje prachy každej, párkrát za rok obdrží další investici v podobě pár set milionů nebo pár miliard

a koduri je taky sám příkladem, amd ho v podstatě vyhodila podle mě za nekompetentnost a v intelu ho za ty dva roky už povýšili

takže zas tak špatně se nemaj, tyhle lidi prostě nepadaj až na dno, že by museli pracovat normálně jako manager, kterej má pod sebou pár lidí, jakmile se jednou dostaneš takhle vysoko, tak už tam taky zůstaneš jasný můžeš mít jenom 100 mil $ místo miliardy, což je celkem dost trápí si myslim, ale jinak si na život stejně stěžovat nemůžou

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale on tam nic nevede. Jak už jsem několikrát dřív upozorňoval, Koduri je damage controller a nasazuje se na prúšvihové produkty. Proto už možná dýl jak dva roky píší, že ARC je jenom produkt na zacpání papul akcionářům, když CPU divize Intelu jela po zakálený cestě na neosedlaném koni, crypto jelo na plné otáčky a dedikovaná grafika bylo prosté slovo, protože nikde nebyly. Tam byl ohromný finanční potenciál a akcionáři to schramstli i s navijákem. Intel ale v rukách skoro nic neměl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No právě že nesežrali: https://youtu.be/2mBXdvV-WXQ

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tesime se az uvedene produkty dorazi na trh a ulevi poptavce v low endu.
Shit talkujete jak prasata.

Zparchantene amd a nvidia neumi dodat nic pro levny segment. Jen gen4 scamy a prodrazene kravoviny.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

a380 od intelu je pomalejsi jak rx6400 a drazsi jak rtx3050.. to je fakt revoluce jak prase.. modry brejle?? (:

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se skutečně stane co předpovídáš, tak se omluvím. V opačném případě se omluvíš taky?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

cena produktu bude odpovidat kategorii vykonoveho segmentu, co tu brecite

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

vykonove segmenty nemaju pevne stanovene ceny (nic nema). cena je funkciou dopytu a ponuky. ak je ponuka vysoka, aj lowendovy produkt s cenou vystreli, ci sa to bagerom paci, alebo nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>ponuka vysoka, aj lowendovy produkt s cenou vystreli,

To je nejaká nová ekonómia.

ak je v ponuke 10 000 000 ks
a je dopyt je po 5 000 000 ks, tak budú ceny rásť?

To sa oplatí vyrábať na sklad a v čase nedostatku postiť karty na trh, aby som zvýšil ponuku, a tým zvýši. cenu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Inu, špetku to s tím dopytem aj ponukou pomotal ;-)
Zkrátka prsty na klávesnici byly špetku rychlejší hlavy.
Co už, to se někdy může povést každému ;-).

Na druhou stranu, model světa, kde to co nechcete a nepotřebujete zdražuje,
a to co potřebujete, nebo o to alespoň stojíte, bylo levné a dále zlevňovalo
by uvítal nejeden zákazník :-)
Tenhle model je je ale trvale "Out Of Reality" Fňuk fňuk ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně protože to co chcete je kvůli vysoké poptávce ze zákona nabídky/poptávky drahé. A to co nechcete...je drahé taky, protože to je malosériová výroba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>to co chcete je kvůli vysoké poptávce ze zákona nabídky/poptávky drahé

ale len do momentu, keď bude na trhu toľko kusov tovaru, koľko ho trh chce

> A to co nechcete...je drahé taky, protože to je malosériová výroba.

To závisí od výšky fixných nákladov na tovar. Ak by existoval tovar (po Vašom zboži z vety "Z Boží vůle nám dáno" ja viem, mi zase radi všetko tepelne spracovávame), ktorý má nulové fixné náklady, tak by nebol drahý ani pri malosériách

skrátka n= nf + p*nv
a náklady na kus nk=n/p

teda nk= (nf+p*nv)-p

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hej naopak som to napisal samozrejme. si nemysli, ze tu mas na typo monopol :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v pohode, Dell, Lenovo a iny OEM vezmu celu vyrobenu seriu, aj keby to bolo len rozsirenie vystupov.
ako bolo kedysi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není o tom že by AMD a nvidia neuměly dodat levná GPU - oni to umí, ale nechtějí, protože je to pro ně finančně nevýhodné. Jsme pořád v situaci s omezenou kapacitou výroby (i když už to je lepší než to bylo) takže se vyrábí to co nejvíc sype a na míň profitabilní věci nezbývá místo.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

AMD se vyplatí lowend bundlovat rovnou do CPU. Říkají tomu APU. Dělat to jako diskrétní grafiku jim přijde asi zbytečné...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že v APU je to výkonovo skôr slušný mid-end, za cenu low-endu ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Lenže dôvod, prečo AMD nevyrába viac low-endu je práve výroba týchto Intel sračiek, ktoré berú kapacitu TSMC. A o to Intelu ide - AMD neuspokojí dopyt ani v hi-end a server sektore (Threadripper, Epyc), kde Intel nemá šancu konkurovať a tým, že Intel berie kapacity, zarába nepriamo na tom, že AMD im úplne nezvalcuje HPC a server segment. Hnus, takáto politika.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to si myslím taky. Intel nejvíc vydělá na tom, že AMD tyto kapacity nebude moci využít samo. Tím pádem samozřejmě nemůže AMD zásobovat trh v širším spektru a ve větší míře, takže prakticky nemá jak ukousnout větší část trhu na úkor Intelu, což by se nepochybně stalo, pokud by ty kapacity k dispozici mělo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci a ste si isti, ze uzkym hrdlom naozaj je vyroba kremika? Dam vam logicku hadanku: ak vyroba kremika je uzkym hrdlom a Intel ho uspesne udrziava uzke, preco potom AMD nakupuje novych ludi na puzdrenie? Budu puzdrit vzduch?

edit: Ono dovodov, preco AMD nerobi lowend, moze byt viac. V lowende mu Intel celkom slusne konkuruje. Nove kooory podaju celkom slusny vykon pri slusnej spotrebe, ak sa od nich necaka spickovy vykon a moc sa nehonia. Dalej sa uz davnejsie hovorilo o tom, ze na mid a low-end nie je kremik, pretoze tam sa bezne pouziva kremik, ktory ma nejake chyby. A vytaznost TSMC je dlhodobo nadpriemerne dobra. Takze je kludne mozne, ze ten lowend nie je z coho zlozit. A dalsi dovod je, ze ked je tazko nasytitelny dopyt v highende, bol by ekonomicky nezmysel povedat, ze "a dost! teraz vyrobime procesor aj pre bagere!". Ono celkovo fnukat nad nedostupnostou lowendu je tak trocha podla mna nezmysel. Lacne dosky su. Tri prdele. A lacne procesory v 2nd hande su tiez. Takze fnukat nad tym, ze SA NEDAAAA ZLOOOOZIT LACNYYYY POCIIIIIIITAC je trocha mimo misu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poprosím link na LACNÝ Ryzen 5 3400G. Alebo len 2400G. Z druhej ruky. Ja som kúpil 3400G za 85€ keď sa nový predával za 145€. Teraz sú na bazoši 3400G od 100€ vyššie (100-115-130). 2400G za 90€. Za také ceny by som čakal imaginárne 5200G 4C8T...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sa vybera tazko, ked si pan nasiel relativne niche market. Bez-Gckove procesory su v tej cenovej hladine dostupne aj vykonnejsie. Navyse mi 100vka za procak, ktory sa momentalne novy neda zohnat, nepride az taky zly deal. Zatial je to stale o par desiatok eur lacnejsie ako bezGckovy procak + nejaka nie uplne monstrozne obstarozna grafika.

Vies, ono na 2nd hand trhu si vyberas z toho, co je, nie z toho, co by si chcel :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak je hi-endový a serverový trh nenasýtený, úzke hrdlo JE výroba. Čo iné? A z toho vyplýva aj nedostatok low-endu - z hľadiska zisku je pre AMD (ale aj pre iných výrobcov) nezmysel míňať kapacity pre produkt s nižšou maržou. Otimalizujú tým zisk na obmedzenej kapacite výroby. Ak by bol hi-end trh nasýtený a boli stále voľné výrobné kapacity, reálny konkurenčný boj v nižšej triede (ktorý teraz de facto neexistuje pre nízke objemy výroby) by sa preniesol aj na tento segment.

Mne osobne low-end nejak výrazne nechýba. Problém mám ale vo firme, keď potrebujem niečo nie moc výkonné a vo väčšom množstve. Tam je výber malý a čaká sa dlho. A second hand neprichádza do úvahy.

A ak sa bavíme o low-end grafikách ako sú tieto nové ARC haluze od Intelu, nedávajú mi vôbec zmysel. Z môjho pohľadu je to nepotrebný produkt, ktorý sa pokúša obhájiť svoju existenciu len vďaka nedostatočnej ponuke, ktorá je daná práve tou obmedzenou kapacitou výroby kremíka. Pretože konkurencia - ak by mala k dispozícii tieto kapacity (ktoré teraz využíva Intel) - tak by vyrobila výkonnejší produkt a vo väčšom počte na rovnakom množstve kremíku a teda za nižšiu cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hej ono tu vetu treba docitat do konca. Vyroba ano, ale coho? A dokedy? Procaky sa nevyrabaju tak, ze vojde zelena dosticka pod lis, ten urobi BUM DRC a potom vypadne hotovy procesor. Uz len ked si citam, kde vsade su tie fabriky, kde sa robia jednotlive stage vyroby, tak tvrdit ze jedinym a najvacsim kamenom urazu je vyroba v TSMC je extremne narocne. Tie procaky sa zjavne od fazy, ked je to ingota intrizitickeho kremika, do momentu, kym je to hotovy procesor v trayi nacestuju viac ako dobry turista. Logistika je teraz dost velka nocna mora aj ked je uz vec hotova, nie to ked ju treba este len vyrobit.

Priemyselny svet je rozmrdany na cucky. Ze niekto niekam vobec nieco dokaze dodat a vyrobit to je v sucasnej situacii maly zazrak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To co říkáte, že průmysl a logistika nejsou v dobrém stavu, je pravda samozřejmě také. Ale z mého hlediska je největším trnem v oku Intelu v nynější době segment serverů, kde může AMD několik výpočetních čipletů upotřebit na jeden CPU, a marže jsou tam výrazně vyšší, než v segmentu spotřebním. Ruku na srdce, která firma by v nynější situaci ve velkém hrnula produkty s marží X, když stejně tak nemůže nasytit kvůli omezené výrobě ani trh, kde jsou marže třeba 10X. Takže Intel přetavil tyto kapacity do formy produktu, který pro trh, na který je určen, nemá pro zákazníky v konečném důsledku nikterak velký význam v parametrovém porovnání s tím, co na trhu již bylo a zároveň nedovoluje konkurenci na těchto kapacitách vyrobit produkt, který by mohla prodat na trhu, kde jsou marže násobně větší, což jsou právě ty servery (CPU nebo výpočetní Instinct GPU). A na tohle je to podle mě celá ta strategie Intelu zaměřená. Raději na zabraných kapacitách uděláme produkt, na kterém v nejhorším případě něco málo proděláme, než aby na těch stejných kapacitách konkurence vydělala balík.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za 3000 Kč to klidně vezmu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen abych to správně pochopil: Myslíš těmi 3000 Kč, že je budeš platit ty nebo že by ti je musel dát Intel?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Technicky, pokud je rychlá cca jako rx 6400 která stojí 4600, Intel má navrch hw decode H264,H265 a AV1, přidá se mírný příplatek za modrou značku a máš tu cenu 5500-6000. Pokud to bude umět i hw encode, přičti další stovečky navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radeon RX 6400 podporuje přehrávání h.264 i h.265.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aha. Já to pochopil tak, že neumí ani decode. Tak to se omlouvám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3D center tedy ověřil výkon podle výsledků které neexistují jelikož tyhle a380 se ještě k nikomu nedostaly, jsou akorát "ohlášené" což znamená že reálně je někdo dostane do ruky až tak za pár týdnů.

Mobilní a380m ohlásili v březnu, reálně to dostal někdo do ruky až na konci dubna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, kdo si poridi zobrazovadlo na nativnim > 4K rozliseni, asi nebude pouzivat A380, tak ta poznamka ponekud postrada pointu. Intel byl s HDMI vzdy neskutecne pozadu (at uz v oblasti bitrate, nebo sifrovani) - podle me v tom maji prsty licencni poplatky - ktere by musel jakozto vyrobce cipu platit za kazdy potencialni port :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježkova jasná volba. Prodá svůj 6500 a koupí tohle. menší 3D výkon mu nevadí, protože stačí a dostane jako bonus AV1 a značku Intel

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

+ půjde proti proudu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě, jsem si říkal, že bych tu kartu vzal. Hry nepařím, GPU využiju jen tak na experimentování s výpočty, co se mi líbí, je ten AV1 enkodér (vedle dekodéru). Bohužel, AMD z RX 6400 vyrubalo všechny enkodéry a je bez AV1 dekodéru, takže mají smůlu.

Současnou GK mám připojenou přes PCIe 3.0 x4 (víc konektivity než x4 pro GK je stejně plýtvání), takže i zvýšení na PCIe 4.0 by se mi líbilo.

Jenže ta mrcha má 19W v idle, takže milý Intele, strč si to do ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.