Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ARM představil Cortex-A72 a GPU Mali-T880, platformu pro smartphony roku 2016

To jsou věci. Já si teď koupil 4xA7 (tuším 1.3GHz) a je to výkonnostně pro mobil super procesor. Teda ne že by neměli v ARMu vyvíjet dál - ona to určitě spousta lidí různě využije, ale doufám, že ani vývoj "normálních" procesorů se nezastaví a pojede se např. na lepších výrobních procesech, s lepšími řadiči novějších pamětí zejména nizké spotřebě vstříc. (Ten můj Mediatek žere jak kráva, ještě že mám 4000mAh baterku.)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu situaci kolem big-little jader. V x86 se to nepoužívá a stačí podtaktovat výkonnou architekturu, která má i při nižších taktech dost dobrý výkon a u ARMu na to jdou jinak. Mně z toho vychází, že jeden z těhle světů dělá chybu.

Dál nechápu to 4k v mobilu nebo tabletu. Když už to má tak malé ppi, že to člověku příjde nádherné nekostkované, tak proč jít ještě dál? Vývoj by měl být smysluplný a 4k jen rychleji vycucá aku a zdraží výrobek. Nic neroste do nebe, takže i ve světě blbů tohle musí narazit a marketing prohrát.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

V x86 svete bych big liitle prirovnal k tomu ze mas 4 jadrovou i7 ktera ma jeste jeden atom (berte jeko zjednoduseni pac nesedej instrukcni sady tj tahle kombinace by nebehala), muzes vypnout 3 jadra v i7 to jedno podtaktovat treba na 500MHz, ale kdyz je tak mala zatez ze ti staci atom bezici na 150MHz tak usetris te energie jeste vice.

Ke 4k, zalezi jen a jen na vyrobci co tam pripoji, treba na 10" tabletu to neco prinese, na 5" mobilu je to asi k nicemu, tam to FULL HD asi fakt staci, a vetsi spotrebu to asi mit nebude, pac to pouziva lepsi technologii, ale kdyby se pouzilo FHD tak se energie usetri a vydrzi to dele ...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Proč chybu? Většina technologických problému má více řešení s různými výhodami a nevýhodami. Napadlo mi několik důvodu, proč ARM přišel s kombinací big-little.

1) Návrháři CPU ARM neumí navrhnout jádro, které by bylo výkonné a úsporné zároveň, big-little je dočasný workaround, než se to naučí. Nasvědčuje tomu to, že Apple a Intel big-little nepoužívá, Qualcomm většinou taky ne.
2) big-little má předpoklad k tomu být úspornější, menší jádro je možné lépe optimalizovat na spotřebu.
3) marketing - víc jader víc Adidas.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"1) Návrháři CPU ARM neumí navrhnout jádro, které by bylo výkonné a úsporné zároveň"

Ano, protože to neumí nikdo. Vždy jde o kompromis.

"big-little je dočasný workaround, než se to naučí."

Viz výše, vaše "dočasný" je sice technicky správně (celá naše civilizace je z definice dočasná), ale také bez informační hodnoty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

add 4K podpora. Tak preco by to tam nedali ked je to mozne a nestoji to skoro nic navyse ? Potom mozu rovnaky procesor pouzit do 3,5" 720p smartphone tak aj do obrovskej 4K smartTV.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

podpora 4k je nevyhnutelna, ARM neni SoC vhodne jen pro telefony a tablety, ale i pro chytre krabicky, nettopy a podobna zarizeni, k ARM a to i v tech smartphonech a tabletech za urcitych okolnosti lze pripojit i externi display v podobe monitoru nebo TV a vyuzivat to treba jako medialni centrum, vpodstate kdys u HDMI u monitoru nebo TV narazis na zkratku MHL, tak to znaci ze disponuje prave moznosti pripojit k sobe telefon/tablet viz http://goo.gl/HNlXAa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a presne tento pohlad moze byt pre ARM dost problem a asi aj je na to aby sa presadil aj v inych oblastiach. Velka cast ludi sa pozera na ARM SoCy ako cipy pre mobily a tym to konci. Ano tam je relativne tie 4k zbytocne vela, lenze evidentne ambicie ARMu su dalej. Chcu sa tlacit do desktopov, uz teraz su v tabletoch aj niektorych televiziach a celkovo ak to ma byt multimedialny SoC tak bez podpory 4k sa nepohnu. A nehovoriac o pravdepodobnom nastupe VR kde aj 4k na oko je relativne malo.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně to vítám. Jenže ne do mobilů, které už dnes postrádají svůj původní smysl. Cílově ideální pro lehké desktopy. Otázka je, kdo to bude kupovat, když nás čeká ekonomické kataklyzma. Nestraším, víc než dva roky již nelze udržovat fikci normálnosti a rovnováhy.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.