Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ARM SoC Allwinner A10 a A13 získaly podporu dekódování videa díky reverznímu inženýrství

Skoda, ze dnes mame HW, kteri umi skoro vsechno, ale bohuzel nam manazersti bozi nedovoli jej vyuzivat. Tak alespon maly pokrok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co by nedovolili, ty kodeky se dají normálně koupit: http://www.raspberrypi.com/ takže je to zase jenom o jednom - zaplať!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není mi teď jasné, zda "nedovolí" znamená přímo fakt, že držitelé licencí se vysloveně brání prodeji leicence pro použití na SocArm, nebo je to jen, že ji držitelé ignorují v cenotvorbě licence, tedy že chtějí stále stejné prachy, ačkoliv je již vývoj a zisk pokryt z původní cenotvorby.

A nebo je to tak, že neexistuje sdružení, které by držitelům odpovídalo za evidenci licencí v koncovém prodeji, pak by to ale nebyla chyba držitele licence :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš licence neumožňuje open source implementaci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rusove, kdo jiny. Ti si s nejakymi patenty hlavu nelamou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak dál a větší kapky :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Diky za clanek!

Jen detail - raspberry je postavene na Broadcomu, nikoli Allwinerovi a tak se IMHO tento "breakthrough" na raspberry nevztahuje. Ono i to, co mate na uvodnim obrazku vypada spis jako Cubieboard, ktery na Allwineru skutecne postaven je.

Jestli broadcom a allwiner pouzivaji stejny graficky engine a chvalyhodna aktivita ruskeho hackera se vztahuje i na malinu, tak se omlouvam. Neprijde mi to ale pravdepodobne.

Na druhou stranu, do raspberry se da dokoupit licence na mpeg dekodovani asi za 3 libry, coz podle lidi z raspberry/broadcomu byla ulitba tomu, aby dal broadcom toho svaba levneji. Vzhledem k tomu, ze ta licence je vic jak 10% ceny celeho raspberry, dava to IMHO smysl. Pro ty, kdo ji vyuziji (treba ja :-) ), to neni takovy priplatek.

Jinak souhlasim s nazorem, ze obstrukce s dokumentaci a umele komplikace s implementaci SW na jiz hotovy (a mnohly velmi funkcni) hardware rozhodne k pokroku nevedou a ve spouste pripadu maji spis negativni efekt.

JN

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, na ruske hackery nikdo nema :)
Super, tak si konecne na tom prehrajem ten 10 let stary MPEG2 bez trhani a zadarmo, ale co novy h265? Tam uz Rpi nepomuze ani svecena voda...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.