Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASRock má desku s procesorem VIA PV530

ASRock PV530
Nejen procesory Intel Atom živ je svět malých základních desek s CPU připájenými přímo na ně. Stejně jako procesor se jmenuje i deska od společnosti ASRock, PV530. V tomto případě ale nejde o mini-ITX, ale rovnou o µATX desku, která by mnohému z vás mohla přijít vhod jako velmi levný základ počítače, kam, když na to přijde, můžete dát i nějakou lepší grafiku do PCI Express ×16 slotu a pokud ještě nemáte DDR3 paměť touto deskou podporovanou, můžete uživit starší kousky DDR2…

ASRock PV530 nabízí úplný základ, nečekejte DVI nebo HDMI konektory, nečekejte dokonce ani gigabitovou síťovku (je zde jen 100Mbitová). Jak již bylo řečeno, použít můžete buďto DDR3 paměť (max. DDR3-800, nejvýše 4GB v jednom DIMMu), nebo DDR2 (max. DDR2-800, nejvýše 4 GB, ovšem ve dvou slotech). Současné použití DDR2 i DDR3 je pochopitelně vyloučeno. Napájení desky zajišťuje tradiční 24pin. ATX konektor, dodatečné napájení procesoru se nekoná, však jde o VIA PV530.

ASRock PV530

A co že to je ten VIA PV530 zač? V podstatě jde o derivát procesoru VIA C7 vyráběný 90nm procesem, takže x64 systém na tom nerozběháte (tento procesor nemá x64 rozšíření). Disponuje pouhými 128 kB L2 cache, má 800MHz sběrnici (VIA V4) a základní frekvence je 1,8 GHz, deska pak nabízí i nějaké to přetaktování. Něco nám říká, že bude pomalejší než průměrný procesor Intel Atom (ten se alespoň i v jednojádrové variantě tváří jako dvoujádro, navíc má 4× tolik L2 cache), ale soudy vynášet nechceme, dokud si to sami neotestujeme.

Čipsetem je jednočipový VIA VX900 s integrovanou grafikou VIA Chrome9 HC3 schopné běhu prostředí Windows Aero i hardwarové akcelerace H.264 a dalších druhů videí (takže ač procesor slabý, čipset by mohl být zárukou, že na tom rozběháte HD videa, i když Blu-ray asi přímo ne, neboť jediný přítomný výstup VGA nedisponuje patřičnými nesmyslnými ochranami pro zabezpečený přenos obsahu do monitoru v plném HD rozlišení). V čipsetu je také veškerá konektivita, tj. dva 3Gbitové SATA porty, PCI i PCI Express ×16 slot (ten funguje jen jako PCIe ×8), USB porty (max. osm, mezi zadními porty jsou čtyři). Vhod mohou přijít i jeden COM a jeden LPT, k zahození určitě nejsou ani dva PS/2 porty.

ASRock PV530 - porty

O zvuk se stará 6kanálový HD audio kodek VIA V1705, o síť PCI Express čip Atheros AR8132L (jak již bylo řečeno, je to 100Mbitová síťovka, podpora Wake-On-Lan je samozřejmostí). Jinak k desce není co dodat, snad jen to, že v našich e-shopech ji zatím nenajdete a kdo ví, zda se tak vůbec někdy stane. Cenu očekáváme nízkou vzhledem k užitné hodnotě, na druhou stranu „nízká cena“ a „VIA platforma“ nám už hezkou chvilku nějak moc dobře nejde dohromady, tak jsme zvědavi, zda si tento produkt na trhu najde své místo.

Podle našeho názoru vystřeleného čistě od boku by tato deska stála za úvahu v případě, že by bylo možné ji sehnat za cenu pod tisíc Kč, neboť chybí několik docela zásadních aspektů: rozumnější video výstupy, podpora x64 a výkon procesoru. Pouze to první lze dořešit nákupem lepší grafiky, to ostatní bohužel nikoli (i když je otázkou, nakolik lze procesor přetaktovat). Jisté obavy vzbuzuje také maličký větráček na procesoru, i když jisté nastavení regulace otáček v BIOSu je (otázkou by tedy mohla být spíše jeho trvanlivost, než se rozdrnčí).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASRock má desku s procesorem VIA PV530

Pátek, 20 Srpen 2010 - 17:14 | Tralalák | Ďalšia doska s VIA PV530 od ASRocku. Tentokrát na...
Úterý, 27 Červenec 2010 - 16:27 | Tralalák | Dosku samozrejme otestujem akonáhle mi príde v...
Úterý, 27 Červenec 2010 - 16:10 | kapa | @tralalak - C5R esther je uplne rovnake jadro ako...
Úterý, 27 Červenec 2010 - 16:02 | Tralalák | TestCPU verze 0.96 - výsledky (1-vláknový...
Úterý, 27 Červenec 2010 - 13:42 | kapa | Pre mna akceptovatelna najvyssia cena je do 53...
Úterý, 27 Červenec 2010 - 12:48 | šarik | Dva SATA i při mých minimalistických potřebách se...

Zobrazit diskusi