Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASRock má připravených 9 desek pro AMD X570 s PCIe 4.0 pro Zen 2

PCIe 4.0 x4 - 7.88 GB/s ďalšia mäta pre SSD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"mäta" ?!
A zázvor s harmančekom si nechal kde?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

meta :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

metamfetamin. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyžtak Ďumbier s Rumančekom :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prakticke vyuzitie pre SOHO segmet nulové.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsi na hraní benchmarků ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dnes určitě, na druhou stranu, já jsem klasický Bob the builder, který si PC staví jednou za dlouhou dobu a pamatuju se, že jsem kdysi kupoval desku s hypermoderním PCIe 3.0, pro který v té době nebyly žádné karty ani procesory k dispozici. Původně jsem plánoval Sandyho 2600K vyměnit za Ivyho, k čemuž nedošlo pro celkový špatný poměr výkon/cena případného upgrade (notabene, když můj Sandy běhá v klidu přes 5GHz), ale desku jsem chtěl mít připravenou (strejda příhoda).

Takže dnes, pokud půjdu do trojkového Řízku, tak výlučně s nejmodernějším prknem, ať to zase pár let vydrží.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Běhá v klidu přes 5GHz, tož když ho chytíš pod krkem tak dá 6GHz?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S chladičem za cca 600Kč. Kdybych nasadil vodovodníka, asi by těch 6GHz dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitní a moderní základní deska je zásadní předpoklad pro modelovou ofenzivu proti Intelu. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, jestli zrovna produkce asrocku je "kvalitni a moderni". Po hw strance ano, ale jejich biosy pro am4 jsou hruza a des.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemám zrovna ten pocit. Pár desek jsem v rukách měl a celkem pohoda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zalezi co clovek od desky ocekava. Ja si priplatil za asrock taichi x370, coz ve svy dobe byla "lepsi" deska s cenou nad 5000kc. A tak nejak pro tuhle desku snad jeste nebyl bios, kde by nebylo neco zasadne rozbity. Virtualizace nebyla plne funkcni nikdy. Nejlepsi priklad jsou windows 10 1803 a novejsi, ktere na tom ve virtualboxu hazi nahodne bsod. Ve starsich biosech byla rozbita wifi (potesi, kdyz si za ni clovek priplatil). Pak bylo obdobi od zari 2017 do srpna 2018 kdy vyslo nekolik naprosto tragickych biosu, coz vyvrcholilo vydanim 4.80 prestoze z bety byly znamy zavazny chyby. K cemuz je patricne dlouhy thread na foru asrocku http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=9371&title=psa-stay-away-fro...
A reakce asrocku ? No vydali v prosinci dalsi bios, v kterym jen updatli agesu a chyby se moc neresej. A to presto ze vetsina chyb jim putuje napric biosama pro vsechny am4 desky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono obecně X 370 koukám není nic moc asi nikde. Já mám třeba GIGABYTE AORUS AX370-GAMING K7 s prvním Biosem nefungovali ramky z druhým Biosem zas z nepochopitelného důvodu mi do cpu pouštěl 1,58 V třetí bios mi způsoboval bsod teď mám verzi biosu F23 která jakž takž funguje ale musíte si nastavit cpu ručně v auto mi to zase pouští do cpu píky přes 1,55V a pořád mi na deska hlásí warning cpu overvoltage když si nastavim vše ručně tak je to dobré nicméně deska trpí občas senilitou a třeba jednou za 14 dní si prostě nastaví cpu voltage z manuál na auto tak nezbývá než vlézt do Biosu a nahrát zas uložený profil krom toho ten software na regulaci ventilátorů APP centr a SIV je vyloženě tragický občas prostě zapomene některý ventilátor roztočit když reguluje podle křivky tak se občas stává že nedělá nic ventilátory se točí pořád stejně nebo zrychlí a už pak nezpomalí obzvlášť zvláštní je když mám napevno nastaveny otáčky na pumpě od chlazení a on mi někdy prostě z ventilátorama mění i otáčky pumpy i když v tom gigašit softwaru ukazuje že se točí pořád stejně a nebo úplně nejlepší když třeba po zapnutí pc to čerpadlo třeba neroztočí vůbec verzi programu mám asi 8 pokaždé něco opraví a pokaždé zas přestane fungovat něco jiného za 2 roky nejsou schopný vydat funkční bios a odladěnej sotware k desce tohle je poslední Gigašit a jak vyleze X570 tak tohle poletí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ju mám tiež :) a ako by som sa počul, také isté problémy, keby nemám všetko na manuál tak letí, BFU by bol v prdeli, sa mi stala ešte jedna parádna príhoda, keď som nahrával už dávnejšie F20 bolo všetko ok, ale pri prvom reštarte nezapostovala, reku ok, hodím druhý bios a svetu div sa to isté, ani jeden ani druhý žiadny post, skúšal som všetko CLRcmos, jumpre, baterku nič, len preblikávali v loope čísla na Debugu jak šialené, keby mala aspoň ako ASUS update biosu bez naštartovania, takto musela ísť na reklamáciu, 30 dní som preklínal aktualizáciu biosu. Hodili F23 a zatiaľ len na pár BSODov to fachčí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak..kolik BFU staví kompy že:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je podobna tragedie jako u toho asrocku. Treba ty ventilatory maj momentalne spatne napric vsema am4/tr4 deskama, ale aspon na to je workaround kdyz uz to asrock neresi http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=9701&title=fatal1ty-b450-gam...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se upřímně těmhle "cool" typům desek vyhýbám. Hledám kvalitu jinde, než v potisku nepájivé masky, LEDkách nebo osazené bižuterii.
Wifi v desktopu je IMHO nesmysl, protože pak musíš kupovat antény na špagátku. To mi připadne lepší koupit klasického bezdrátového klienta (mikrotik, tplink, apod.) a připojit PC ethernetem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prave kvuli ty kvalite jinde mam tu taichi. Lepsi napajeci kaskada nez u konkurence. Dvakrat m.2 se u konkurence taky v ty dobe nevyskytovala. Wifi mela byt jen takovy bonus co by se mohl hodit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já soudím, že (minimálně) u AMD se ta kaskáda přeceňuje. Taktování mírné přežije i to co tam mají teď, a na extremismus v domácích podmínkách je zase hodně specifická věc, kterou málokdo využije.

Mně připadá, že kaskády se řeší jako zástupný problém, protože s nástupem solidcaps skončila éra blijících kondíků a desky dnes vydrží běhat velmi dlouho a spolehlivě.

edit: myšleno samozřejmě osazení procesorem s TDP 65-100W (řekněme; maximálně těch 125W).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna precenuje, ale fakt byl takovy ze na prvnich generacich am4 desek to byla s napajeci kaskadou docela bida a 80-90 stupnu s 95w procakem byl celkem normal. Kdyz ma clovek 95w procak, 200w+ grafiku, tak nepotrebuje dalsi zbytecny zdroj tepla. Navic mirne taktovani u prvni generace ryzenu je i pouziti pameti nad 2666MHz. Realne ryzen 7 1700x s 3200MHz pametma pri plnem zatizeni ma spotrebu lehce pod 120w. To je presne to kde napajeci kaskada na taichi zustava stale v pohode kolem 60 stupnu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz tu teda resime VRM teploty, tak MSI B350 Tomahawk + R7 1700 @ 4.0GHz ( 1.365V podle desky ) + @3200MHz pameti, teplota VRM se pohybuje v horizontu 41-49C, pri pouziti box chladice to byl rozsah 37-45C, preci jen, ten wraith hodne fouka do stran a pomaha tomu, s vodnikem by jim slusel ofuk. "Teplotni pozadi" je zhruba 24C

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moja G AX370 K7 má "najslabšiu" kaskádu spomedzi x370 (240A - 6x40A IR3553) môj r7 1700 4.0 1.45V bere max 115-125A.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyy, ja ju ( R7 1700 ) mam taky a drzi se mi stabilne i s nizsim napetim, nad 1.4V bych osobne s Ryzenem z long-range spolehlivosti asi nesel a prijde mi, ze to musi zbytecne topit, zkousels to o neco zhodit? Muj kousek teda mel strop pri 1.45V a 4.175GHz, pri stejnym napeti a 4.2 sice nabootoval, ale v loadu to vzdal. ( nebyl rozdil ani pri jednorazovy zkousce 4.2GHz s 1.5V, sice boot, ale v loadu crash ) Ale kvuli zbytecnymu randalu od radiatoru a teplotam VRM jsem to stahl na ctyry rovny a 1.365, kde je to v poho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám zlý kus, s mojou 280 vodou 40-70C max, viem, že každý hovorí nad 1.4V by sa nemalo ísť, ja v tom nevidím problém s dobrým chladením, možno ešte 20W navyše môže niekomu vadiť. Ja som pri kúpe vedel, že je to max na tri roky (do ZENu 2). Kompenzujem si to RAMkami, s tými som sa vyhral poriadne 3523(14-13-14-22-36). VRM ofukujem tým pribaleným stock chladičom na 1200 ot/m, neviem o ňom a kaskáda nikdy neprekročí 65C.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud honis vodu, tak si myslim ze i 1.45 je teda v poho, i kdyz samozrejme, cim nize, tim lepe :D ty RAM ti zavidim, tam jsem tak uspesnej nebyl. A jestli je ofukujes, tak se VRM ma v poho imo )) ja tam mam od MSI namontovany "fancy looking" pasivy, a zrejme funguji dobre i kdyz maj jen teplovodivej "molitan", teplota na nich pri stress testu nepresahla 55C. Ale pokud to je vazne takova divocina ten BIOS, ze vsechno musis mit na manual, aby ti to neuskvarilo CPU zaziva, tak to teda good luck, to jsem rad za MSI teda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri tvojom napätí som bol schopný 3875, ja mám rád všetko nadoraz :), Asi to bol F11 tuším, som mal šťastie, že mám tri monitory, z toho jeden je na teploty, voltáže atď.. v reálnom čase a tam som si všimol, že mi ta koza začala púšťať 1.6V a to som mal akurát cb15, hneď tvrdý reset fuu o chlp to bolo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AssRock mi porad prijdou celkem ok oproti Asus nebo MSi kdy pri flashnuti BIOSu umřinkala cela deska :)
a to hned 2x

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Majitel B350 Tomahawk s R7 1700 @ 4GHz, BIOS flashoval uz ctyrikrat a bez potizi, i s deskou jsem celkem spokojenej, jediny co mi chybi, tak pri osazeni vice GPU si vybrat, kterou ma brat jako "primarni" ( ve smyslu, vystup POST a UEFI bootloader, i kdyz pri poslednim update BIOSu se primarni PCIe slot prehodil, tak bez moznosti vyberu.
Osobne mam "za slaby" Gigabyte, i kdyz tam je to diky sirce jejich nabidky kdy maj rozsah od dominujiciho trash-level az po hi-end. A namet na flamewar, asi nejkvalitnejsi deska, kterou jsem mel, tak byla ECS K7S5A :D nejen, ze funguje doted, ale i pokryta kovovymi sponami, bez vymeny kondiku, i kdyz jsou nafoukane jak nactilete youtuberky a vubec, to byla jina doba

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak na K7S5A rad vzpominam, za tech par drobnych to byla skoro nesmrtelna deska. Ta si se mnou zazila :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo :D Duron 750MHz -> 900MHz , prvni muj "silnej" pocitac tenkrat :D kde jen ty casy jsou
A wooow 256MB RAM

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja mel vcelku obstojne pc i pred tim (samozrejme relativne), takovy k5 na 100 mhz nebyl uplne k nicemu, nebo celeron 300A. A pak athlon xp 2600+, to byla pecka. Hlavne ten obrovsky skok u renderingu v Lightwave :)

ps.: k5 jsem mel v 1. konfiguraci: 8 MiB ram, 640 MiB hdd, jinak uz jen disketovku. To byly vanoce, kdyz se casem dokoupila 4x cd-rom Mitsumi, pozdeji pak zvukovka (pred tim jen speaker) a rozsireni ram na 32 MiB (myslim). A i tak jsme u toho bez zvukovky sedeli skoro furt a hadali se s brachou, kdo tam ted ma sedet. Bohuzel byl starsi, tak si nasilim vymohl delsi cas na muj ukor :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K5 jsem mel taky, s 32MB RAM tusim a uctyhodnych 100MHz a 1.2GB diskem, ale nebyl to "muj vlastni" stroj, tak sem to sem netahal :D pak si jeste domu poridili Celeron 166MHz s 128MB RAM a to bylo pekelny delo s onboard nVidia Aladdin TNT2, prvni pocitac za vlastni prachy byl az ten Duron :D vsechny dily koupeny pouzity v takovym "PC pajzlu" kde o vikendu delali LAN party na 10 srotech s CS 1.6 :D Asi dedkovatim, ale tohle zazit dnesni mladez, tak se zkrouti, jak biolitovanej pavouk. Ta radost z CD-ROM nebo PCI USB 1.0 karty :D a 32MB flash disku. Zlaty casy, dik za vzpominaci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejvic vzpominam na 1. 3d akcelerator, tehdy uz byla Voodoo 1 na kterou jsem nemel. Tak jsem vzal S3 Virge 3D 4 MiB a prvni co jsem hral akcelerovane byl Turok. To byla parada. Taky diky za oziveni zlatych casu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak bricknout asrocka flashem biosu je celkem jednoduchy. Staci parkrat flashovat bios z windows a ono se to driv nebo pozdeji podela. Takovych je na asrock foru spousta. V tomhle mel vyhodu snad jen gigabyte, ktery mel (a snad porad ma) dual bios. Pri nepovedenem flashi to prepnulo na zalohu a jelo se dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flashovat cokoliv z Windows a tuplem BIOS mi neprijde jako top napad :D nevim jak ostatni, ale moje MSI B350 pokud se nemylim lze flashovat pouze z biosu, a je to na OS nezavisle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne ze flashovani biosu z windows je blbost. Bohuzel to nekteri vyrobci umoznujou a lidi nenapadne nic lepsiho, nez to pouzit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nové desky s chipsetem x370... To bude asi šotek co...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Přestože se nyní vydání procesorů Ryzen 3000 / Zen 2 pro socket AM4 očekává až na
>Computexu (bude se konat od 28. května do 1. června v Taipei), indikuje příprava desek s takto
>výrazným předstihem, že na starých informacích (a tím nemyslím zmatená prosincová videa
>AdoredTV) o dřívějším vydání Zen 2 mohlo být něco pravdy. Zkrátka že přesun výroby od
>GlobalFoundries k TSMC stál nějaký čas (plus mínus kvartál) navíc.

Len, aby to nebolo o vadných chemikáliách dodaných TSMC, aj keď AMD nie je v zozname ovplyvnených odberateľov..

Edit:

To bz hneď spôsobilo odklad o najmenej 40dní+ čas na zistenie následkov max. +%dalších 90 dní..

Edit end

28 Jan 2019 at 19:37

Supplier's substandard sauce will hit processor manufacturing
Taiwan-based chip maker TSMC said on Monday that its chip production has been adversely affected by a bad batch of chemicals at a manufacturing facility that provides components for other chip makers.

In a statement obtained by Nikkei Asian Review, the biz said, "TSMC has discovered a shipment of chemical material used in the manufacturing process that deviated from the specification and will impact wafer yield."

The affected facility is said to be Fab 14B in southern Taiwan, and reportedly serves customers including Huawei, MediaTek, and Nvidia.
https://www.theregister.co.uk/2019/01/28/tsmc_chemical_blunder/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nejdůležitější jsem se nedozvěděl: Budou svítit jak vánoční stromeček a půjde sesynchronizovat moje aktuální nálada (zjištěná přes facebook) s aktuální barvou?!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pripravene by to byt kazdopadne melo, ale pocitam, ze integrovane budou tyto zasadni funkce jen na premiovych modelech. Na beznych bude asi jen RGB konektor a dalsi reseni je na tobe. Muzes napriklad zakoupit chladic procesoru v RGB provedeni jako napriklad SilentiumPC Fera RGB. Malinko si dej pozor, protoze chladic neni rozmerove stejny jako neRGB typ, je mensi. Duvodem je, ze se muselo nekde ubrat, aby mohl byt zachovana vaha a zaroven instalovany mnohem dulezitejsi barevne diody.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a co nesvítí, není in. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom k tem deskam, jak tu pise, ze AsRock spatny, tak mohu z osobni zkusenosti potvrdit, ze MSI napodobne, BIOS polofunkcni. Co jsem slysel, tak zvlast na AMD platforme to same Asus a naopak Gigabyte se pry hrozne zlepsil a uz dosahuje stejne kvality jako ostatni. Z toho mi logicky vychazi, ze pokud "ostatni" jsou jedna velka tragedie, tak jak je na tom Gigabyte, asi taky zadny zazrak.

A tudiz jakou desku koupit, kdyz je jedna tragictejsi nez druha?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono asi zalezi co clovek pozaduje. Ja jako narocny uzivatel a nekdo, kdo ma talent na hledani skrytych chyb, najdu problem asi vsude. Bratranek ma v hernim ryzen pc nejaky asus strix s chipsetem b350 a jedinny problem v biosu bylo tehdy nelogicke nastaveni pameti. Po vygoogleni spravneho postupu pameti na prvni dobrou sli na 2933 Mhz a od ty doby to rok a pul funguje bez jedineho problemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja to myslel obecne, ne jenom co se tyka desek pro AMD. MSI ma zase na Intelu (Skylake) problem, ze se vzdy neprepina procesor na vyssi frekvence, kdyz by mel. Staci v BIOSu znefunkcnit myslim Intel EIST setrici funkci a je po problemech. Intelacky problem by to byt nemel, protoze u Asusu stejna funkce fungovala OK.

Takovych prikladu at uz u AMD nebo Intelu, ktere se daji pricist BIOSum desek bych nasel vic.

Pak mas jeste designove veci, jako kdyz Gigabyte umistil zvukovy kodek na desku tak nevhodne, ze do nej zasahoval brum nejake jine komponenty (nejake napajeci kondenzatory ci co). O problemu se vedelo, ale v pristi generaci to bylo zase stejne. Az po nekolika letech Gigabyte prekopal navrh svych desek a je po problemech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je bohuzel smutny stav, jestli maji problem i na intel deskach. Bylo by hezke, kdyby se vyrobci desek zacali zabyvat dulezityma vecma misto radobyhernich desek. A zacli zase delat normalni a funkcni desky s poradnym osazenim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

asus x370f strix, kupoval jsem až ve výprodeji rok po uvedení. Zatím jsem měl jen problém s restarty na Linuxu v idle, ukazálo se, že to je bug CPU a přenastavením jedné položky v biosu se vše vyřešilo.
S virtualizací taky vše OK, sice by default nejsou PCIe linky z chipsetu ve vlastní IOMMU, ale ACS override to řeší a problém se stabilitou nemám.
Za mě bios OK.

Problém mám akorát s interním USB3.1 headerem, dva kabely a ani s jedním mi USB nefunguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Joo, presne, nad tim sem laboroval asi tri dny, nez me napadlo pouzit acs_override patch :D
resp. linux ......... amd_iommu=on vfio_iommu_type1.allow_unsafe_interrupts=1 pcie_acs_override=downstream,multifunction
Pak uz qemu slapalo jak ma a nemelo problem s gpu passthrough

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nemáš lepší patchovat jen chipset? pcie_acs_override=id:<id chipsetu xxxx:xxxx>
pokud teda nemáš pcie switche pověšený na každým slotu.

Jsem zvědavej, až přijde pcie switch co číňani prodávaj za levno na mining, a pověsím ho na chipset. Jestli budu mít USB řadiče pro každý VM

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Popravde jsem toto reseni nezkousel aplikovat, ja to sve "ukradl" z Unraidu, kde mi passthrough chodil, ale chtel jsem to nastaveni migrovat do klasickyho Debian-based distra ( Astralinux ). Kazdopadne vyzkousim, diky za tip ;) Plusko leti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle je od Linuse (LinusTechTips) a ten to má od Wendella (level1tech). a taky to řešil na unraidu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.