Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASRock Z170X1-3.1, základní deska s USB 3.1 a cenou pod 100 dolarů

Otázka by měla bejt kdo sakra chce USB 3.1 + kor type C, ZEZADU NA IO DESKY! Místo toho aby udělali vývod na front-panel, případně ještě přidali bracket dopředu do 2,5" nebo 3,5" pozice, což by spousta lidí uvítala, takto daj dozadu, tohle dělaj všichni výrobci boardů, připomíná mi to nástup USB 3.0, taky asi 2 roky jen 2 konektory vzadu, tehdejší case to řešily obludnými prodlužováky co člověk protahnul skrz a zapojil je normálně dozadu do boardu, humus.

Nedavno jsem koupil Asrock X99 extreme 4 USB3.1 edition, a je to normal ta samé deska jen k ní přidali řadič do PCI-E4x s USB 3.1. To je cool, aspoň to člověk může použít kde chce nemusí to ani dávat do týhle desky, ale opět by bylo lepší kdyby tam byl jen konektor + bracket dopředu, nebo ideálně oboje a switchovatelné co bude v provozu (některé korejské cheap řadiče toto maji).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To se vám jen taktně snažily zdělit, že si máte koupit přídavný řadič s panelem (pokud ho nemáte), navíc jen na drahé desky, aby se to rozšiřovalo dostatečně pomalu a dalo se na tom více a déle vydělávat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

<i>To se vám jen taktně snažily zdělit, že si máte koupit přídavný řadič s panelem...</i>

Tímto směrem upgradoval USB 3.0 na 3.1 i Asus. Např. Asus Z97-Pro (WiFi ac) deska nemá ve specifikacích USB 3.1 uvedeno:
https://www.asus.com/cz/Motherboards/Z97PROWiFi_ac/specifications/
...takže se to řeší upgradem s řadičem:
http://www.asus.com/microsite/mb/best_usb31_solutions/

...a přesto, že je to všechno pěkné, tak to rozhodně není vývod na desce, aby se dal udělat konektor na čele/vrchu kejsy, o což Zenithovi a 99% ostatním půjde. USB 3.1 nemá cenu na tiskárnu či scanner či cokoliv staršího standardního, co připojím dozadu. USB 3.1 má cenu na rychlé a velké flashky a zálohové USB disky. Nic z toho nehodlám zapojovat tak, že polezu pod stůl a budu poslepu hledat, kam ten konektor narvat...

A když se podíváte na tu slavnou Asus "USB 3.1 2-port card" na tom druhém linku tak vidíte, že sice PCB je připraveno na interní konektory, ale jaksi přítomny nejsou.

Navíc už na tom linku vidím dvě verze - verzi s dvěma USB 3.1 porty v "starém-dobrém" kompatibilním uspořádnání a verzi s jedním USB 3.1 portem typu C, tedy okrouhlým a "jedno jak otočeno" použitelným. A nikde se nedozvíte, jakou z těch karet Vám přibalí k jakému mainboardu s dodanou podporou USB 3.1...

Takže takový přídavný řadič může klidně zůstat v obalu, protože to zásadní (vyvést USB 3.1 / USB 3.1 typ C) kablík na předek / vršek kejsy prostě neumí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PS. tak v tm bude ještě větší bugr, než jsem si myslel, protože desku Asus Z97-Pro (WiFi ac) už mám v ruce a žádná přídavná karta k ní není. Všechny konektory na USB vypadají standardně a v manuálu se na str. 1-38 lze dočíst, že jediné normálně vypadající piny pro USB na desce ("USB 1112") jsou: "These connectors are for USB 2.0 ports."

Naštěstí hned vedle je šílený konektor o 20 pinech, označený "USB3_34" a o tom se lze dočíst, že je to pro USB 3.0. Jsou tam dokonce dva, jeden pod ram sloty... (USB3_12)

Naštěstí moje Phanteks Enthoo Pro kejsa podobným šíleným 20 pin konektorem disponuje, takže vyvedení USB 3.0 na čelní panel kejsy nebude žádný problém.

Protoze Z97 chipset podporuje "jen" USB 3.0, tak pro3.1 podporu jsou určeny jediné dva USB porty (světle modré, v manuálu "teal blue") hned pod PS/2 a 2x USB konektoru nahoře na desce vzadu.

Podporuje je "ASMedia USB3.1 controller - support ASUS USB 3.1 Boost" ...

Takže kdo chce USB 3.1 a vepředu, pro toho tato deska není vhodná.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

rád by som podotkol, že na tejto doske bude možné pretaktovať aj skylake procesory s uzamknutým násobičom. čerstvá novinka: http://www.techspot.com/review/1108-intel-locked-skylake-cpu-bclk-overcl...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ale velmi zajímavé!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je nejzajímavější informace z celého článku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, a to sem cetl ze zmena bclock zmeni takt PCIE/DMI ... protoze v zamcenych CPU je vypnuta delicka. Jak pak to asi udelaly i ASRocku ze tohle obesly?? Asi to bude mit cosi spolecneho s vypnutim iGPU. Jinak koukal se na ruzne testy a BCLOCK sel u zamknutejch skylake zvednout max o 3Mhz.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Za co minus ?? I OBR to potvrdil a to je hodne velkej INTELigent XD

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.