Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASUS E616 DVD-ROM 16×/48×

ASUS logo
Velmi rádi vám nabízíme test naší druhé DVD-ROM mechaniky, kterou pro vás otestoval Mike. Jsme o to víc rádi, že to je opravdu velmi kvalitní mechanika a test je vskutku velmi obsáhlý. Trochu nás mrzí, že naši prodejci nám toho v poslední době tolik k testování nenabízí, ale i podle toho, co u nás v recenzích najdete, si můžete udělat obrázek, jak si vás, uživatelů, prodejci cení a jak se o prezentaci svých produktů zajímají. Mezi našimi testy tak můžete najít v podstatě jen několik firem (tímto je také zdravím a za spolupráci jim děkuji). Copak asi dělají ti ostatní? Snad také proto u tohoto testu nenajdete dodavatele ani cenu ... Máte-li i vy něco zajímavého, napište nám, a můžete se i vy stát našimi externími testery!

Kapitoly článků

1.  Úvod a vzhled
3.  Testy
4.  Testy
5.  Testy

ASUS E616 full
DVD-ROM mechanika ASUS E616 s deklarovanou maximální čtecí rychlostí 16× pro DVD média, 48× pro CD média a s rozhraním IDE/ATAPI ATA100 je počinem firmy známé především výrobou vysoce kvalitních základních desek a grafických karet. Mnou testovaná DVD mechanika byla dodána v retailovém balení. Nevelká krabice obsahovala samotnou mechaniku, montážní šroubky, stíněný audio kablík pro propojení se zvukovou kartou, disketu a CD se softwarovou výbavou a uživatelský návod v 11 jazycích. Čeština bohužel trestuhodně chybí.

Dodaná disketa obsahuje ovladač s instalátorem pro DOS/Win3.x. Jde o klasický dosovský ovladač, který umožňuje zápisem parametrů uvnitř konfiguračního souboru nastavit módy pro PIO, DMA, Ultra DMA, IRQ a Port adress. Podpora těchto módů je udávána pro tyto čipsety: Intel 430TX, 430HX, 430VX, SiS 5597, 5598, 5581, 5582, 5571, 5596/5513, VIA VP3, VP2/97, VP2, VPX/97, VPX, VP-1, Apollo Master, Ali Alladin M1543/M5229.

ASUS DVD Player verze 3.0CD obsahuje instalaci softwarového DVD přehrávače ASUS DVD Player verze 3.0, což je vlastně velmi známý WinDVD 2000 player licensovaný Asusem. Jde o jeden z nejkvalitnějších komerčních DVD přehrávačů (vedle PowerDVD), který disponuje vysoce kvalitním a hlavně ostrým obrazem. Má všechny funkce běžné v této kategorii přehrávačů, např. výběr úhlů záběru kamery, titulky, výběr jazyka zvukového doprovodu, zoom, ovládací jog kolečko pro krokování obrazu, zrychlené převíjení obrazu (až 20x rychlostí), rodičovský zámek atd. Umí také přímo přehrávat S-VCD. Podporuje zvukový výstup na 2, 4 a 6 reproduktorů a SPDIF výstup. Přehrávač je možné nainstalovat ve 26 jazykových mutacích, tentokrát nechybí ani čeština.

Přední panel

ASUS E616 front
Na čele mechaniky se nachází šuplík (tray) s logem ASUSu, který obsahuje vybrání i pro 8cm média a stranová vodítka umožňující provoz mechaniky také ve svislé poloze (pouze s 12cm médii). Dále je na čele sluchátkový stereo výstup (jack 3,5mm), regulátor hlasitosti sluchátkového výstupu, zelená kontrolka indikující provozní stav, otvor pro nouzové vysunutí šuplíku a dvojice ovládacích tlačítek v klasické konfiguraci - Play/Skip (přehrávání audio CD/skok na další skladbu) a Open/Close/Stop (vysunutí a zasunutí šuplíku/pauza audio CD/stop). Tlačítko Play/Skip má i další funkci - pokud ho stiskneme na cca 1 sekundu při přehrávání CD média, můžeme tak postupně ve čtyřech stupních snížit rychlost čtení (na 40x, 32x, 24x a 8x).

Zadní panel

ASUS E616 back
Zadní část obsahuje tyto konektory - testovací špičky pro potřeby výrobce, analogový a digitální audio výstup, propojky Master/Slave/Cable select, 40pinový IDE/ATAPI konektor, napájení.

Kapitoly článků
1.  Úvod a vzhled
3.  Testy
4.  Testy
5.  Testy

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS E616 DVD-ROM 16×/48×

Čtvrtek, 22 Červenec 2004 - 17:05 | Anonym | Jde tato mechanika (E616P1) necim softwarove...
Úterý, 15 Červen 2004 - 11:24 | Anonym | jj... len suhlas :)
Sobota, 1 Květen 2004 - 12:31 | Anonym | tuto dvd-rom vlastním a je na ripování dvd jak...

Zobrazit diskusi