Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASUS EeePC 1201K s „Athlonem XP“

Hm, "zajímavý" počin... Mimochodem (omlouvám se za OT, ale napadlo mě to při pohledu na parametry tohoto EEE), mohl by mi někdo vysvětlit, proč se poslední dobou objevují nové notebooky, netbooky a monitory prakticky jenom s (pro normální práci) naprosto příšerným poměrem stran 16:9?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

akoze klobuk dole pred asusom, ze dokaze este aj dnes vyuzit tak stare zelezo... na druhu stranu sa obavam, ze dopyt po tomto netbooku bude taky maly, ze sa nevratia ani investicie na jeho R&D... mozno keby prisiel pred atomom, tak by mal nejaku sancu...

k tvojej otazke - da sa na to pozerat z viacerych uhlov pohladu:
- je to lepsie na filmy (pri multimedialnych strojoch pochopim, pri mainstream business strojoch tiez nechapem)
- pri mainstream monitoroch takisto pochopim, kedze stale prislo k zvacseniu pracovnej plochy v oboch smeroch (napr. kedysi 20/22" 1680x1050, teraz 21,5/23" 1920x1080)
- takisto aj nadstandardne notebookove displeje su krok dopredu (14" 1600x900 a 15,6" 1920x1080), bohuzial takych notebookov je velmi malo a casto prekonavaju svojou cenou pomyselnu 1000eur hranicu
- v ostatnych pripadoch tiez nechapem, kedze ergonomicky je to krok dozadu - napr. notebookove 15,6" 1366x768 (predtym 1280x800) a 15,6" 1600x900 (predtym 1680x1050) a desktopove 24" 1920x1080 (predtym 1920x1200)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Duvod, proc se dnes skoro vsude cpe 16:9 (v budoucnu bude uplne vsude) je jednoduchy, vyroba stoji mene penez. Jiny duvod je jen vymluva, proc chteji tento novy pomer prosadit (resp. proc ho prosazuji). Na filmy to samozrejme neni o nic lepsi nez 16:10 :) praveze naopak... ono nejake cerne pruhy nahore a dole totiz ve skutecnosti problem nedelaji. Nehlede na to, ze spousta filmu stejne neni v 16:9, ale treba jeste v sirokouhlejsim formatu, takze o cerne pruhy stejne neprijdes. Klasicke 4:3 filmy na tom budou pak samozrejme vypadat jeste hur nez na 16:10.

Penize

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas kromě toho, že na filmy je 16:9 a 16:10 jedno. Já osobně v tom vidím rozdíl celkem veliký ve prospěch 16:9 hlavně na notebooku, kde display bývá nevalné kvality a ty proužky opravdu svítí a ruší, u dobrého displaye s kvalitní černou je rozdíl menší. U pracovního notebooku jsem postupně přecházel mezi 5:4, 16:10 a 16:9 a celkově mi přijde 16:9 asi nejlepší kompromis, když už se klasické 4:3 nevyrábí - aspoň ty filmy to umí pořádně. 16:10 je naopak nejzvrhlejší hybrid - příliš široké na to, aby se to dalo nazvat "konzervativní" a video v tom stejně nesedí, tudíž kompletně na kočku. 16:9 se to dá relativně normálně používat, pokud si dá člověk lištu na stranu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jaká homevidea sleduješ, ale ve formátu 16:9 je minimum současné filmové produkce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak současné, ale co mám já, tak je 16:9 víc, než 80%. Mám hodně anime (Moribito, Samurai Champloo, Cowboy Bebop + film, Mushishi, FMA staré i nové, Hellsing, všechny filmy z Ghibli) - z toho pouze stařeček Hellsing je 4:3. Dál mám produkci od Aadrmana (Shaun the Sheep, Timmy Time, 5x Wallace and Gromit + 1x Králíkodlak a 1x Spláchnutej) a z toho je jenom 2x Wallace a Gromit 4:3. Další seriály - Crowd IT a Black Books 16:9. Byla jednou jedna planeta - 16:9. Dalších 8 filmů - 4x 16:9, 4x jiný (širší) formát. Takže asi tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle meho to na filmy neni o nic lepsi, jelikoz to ma stale spoustu nevyhod a o cerne pruhy se stejne v dost pripadech nepripravis, takze je zcestne se tu o tom vubec bavit. Na praci je to samozrejme pak o dost horsi... hodne programu ma siroke toolbary a ruzne stavove radky, takze na samotny obsah ti pak zbyde uz jen takova mala nudle... jako vzorny priklad uvedu treba IDE. Coz byl jeden z duvodu, proc jsem pred rokem kupoval jeste 22" 16:10 panel... male vertikalni rozliseni displeje v notebooku bylo neunosne. Clovek videl stezi pres 20 radku kodu. U IDE je ti sirka uplne k nicemu... na sirku klidne staci i tech 1280px. Jestli vsak na displeji sledujes akorat kreslene pohadky, tak je mi jasne, ze ti to prijde lepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžeš napsat "to na filmy neni o nic lepsi", když to lepší prostě je. Pokud někdo neumí dodat aplikace, které nepočítají s formátem displaye, který má 90% produktů, pak by se možná mohl zamyslet výrobce té aplikace. Všichni už se pomalu trendu přizpůsobili (srovnej třeba Chrome s původní Mozillou). Co se týká mě a vývoje - čtyři teminály pasují na 16:9 jak zadek na hrnec, což se o 5:4 říct nedá. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, bohužel s tímto názorem se zde nikdo neztotožňuje :) 16:10 forever!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...tak si ty pruhy užijte, no. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani nevzpomínám, kdy jsem naposled koukal na film. Ale 16:9 má aspoň tu výhodu, že na něj jde pěkně umístit 2 "normální" aplikace vedle sebe (např excel/word/inet/...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To uz se rikalo i pri prechodu z 4:3 na 16:10 ... pokud tento argument stale chces pouzivat jako vyhodu pro sirokouhly format, tak to by te mozna potesil jeste sirsi format... tam bys narval ty aplikace hned 3! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to velice obstarožně - ale schválně, jak je na tom použitý procesor výkonově ve srovnání s Atomem? Aby to náhodou nakonec nebylo 2x rychlejší, než ostatní netbooky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevim, ale AthlonXP nebyl nejak vylozene nevykonny,spis naopak, dodnes maj rodice od pritelkyne tohle doma, maj u toho 512MB pameti a jak jim to na XPcka staci:-) Beha na tom cokoliv, co potrebuji - net,word/excel, vypalovani, DVD si prehrajou...a to zcela bez jedineho problemu a je to docela svizne, na to, ze je to 7 let starej PC...
Osobne si myslim, ze Athlon XP bude vykonejsi, nez Atom :-) Jsem ochotny se vsadit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon procesoru bude vzhledem k Atomu OK. Ale čipset a grafika je proti Atomu zcela jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady to bude hodně brzdit ta integrovaná grafika. Bude o HODNĚ pomalejší, než intelí. Předpokládám, že ty rodiče od přítelkyně v tom maj něco slušnějšího na AGP - díky tomu to bude "dostačující".

Tohle bych chápal pouze, pokud by někde našli haldu těch starejch čipů na skladě a budou to nakonec prodávat "za půl darma", protože jinak nechápu, že by dneska někdo koupil něco lenivějšího než Atom/GMA500.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pomalejší grafika... no, IMHO je to sice pravda, ale v praxi se neprojví. Každá grafika umí zobrazovat tak rychle, jak to stíhá monitor a procesor. Tady jde o to, že to nebude mít akceleraci videa - ale tu většina netbooků s grafikou Intel tak jako tak nemá - a ten Athlon to jistě zvládne líp, než Atom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto moc nechápu. Dle mého jsou ty staré komponenty dražší, než nové - minimálně ta paměť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se sice vsázet nechci, ale spotřeba A-XP bude IMHO o dost větší než u Atomu. A co se chlazení týče - XP asi moc "cool" nebude. Mno, těšme se na recenzi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastnim jak stolniho Athlona XP tak Atoma v EEE 1000H. Nikdy by me nenapadlo dat ten XP svab do netbooku a EEE tim jakoby "konkurovat". Je fakt, ze muj A-XP puvodne behal fyzicky na 1,4GHz a papirove se nazyval hrde 1700+. Dneska mi beha uz mnoho mesicu na skoro 2GHz, takze vykon mi postacuje, ale vydrz na baterku bude asi fakt zalostna. Navic je to vlastne jednojadro a jednovlakno. Nebo tam budou davat neco vyladenejsiho? Fakt by me ta recenze zajimala...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako na tom chcu akcelerovat hd flash video? Alebo cakaju, ze ludia, ktori su kupuju takyto "sexy" netbook, nesurfuju na youtube (IMHO pravy opak je pravdou)?
Nerozumiem, preco je AMD ochotne takto riskovat svoje meno. Intel dostal facku od uzivatelov, ked prisiel s Atomom. AMD, podla mna, dostane kopanec medzi nohy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD s tím nemá moc společného. Prostě jen jeden výrobce nakoupil komponenty a dal je dohromady. Stejně tak může někdo jiný koupit třeba P3 (pokud ještě je) a poskládat něco superlevného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bud si isty, ze AMD s tym ma urcite vela spolocneho. Asus by si len tak s prstom v zadku nepostavil taketo zelezo, keby ho dodavatel hlavnych komponentov "nejak nepovzbudil".
Preto si myslim, ze je to chyba zo strany AMD, lebo budu za toto silne kritizovany.
Na druhu stranu, ktovie v akych mnozstvach sa to bude dodavat na trh. Mozno toho bude len zopar kusov, aby sa mohol middle management akcionarom AMD pochvalit, ze aj oni "maju (aj ked len vlastne papierovo) ultramobilnu lahku architekturu na trhu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakou facku Intel dostal? Mozna mi neco uniklo. Mi ten sexy netbook bohate staci... kazdy proste nepotrebuje motor V8 s dvojitym turbem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked s tym prisiel Asus prvy krat, tak to vsetci zkritizovali a robili si srandu z vykonu. Dnes uz je situacia trochu ina, ale IMHO Intel tym vtedy trocha utrpel. Nic vazne, ale predsa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímá mě, nakolik se to od Athlonu XP liší. K7-based nemusí nutně znamenat, že vymetli sklady a postavili z nich netbooky. O Core architektuře Intelu se dá s čistým svědomím říct, že je PIII-based a taky nejde zdaleka o stejné čipy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že se to moc neliší, vlastně jen spotřebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"(musel by to být asi nejlevnější netbook na světě)."
tento slib uz zde byl mnohokrat, ale pokud to skutecne bude cenove konkurencni (cca pod 5000,-kc) tak to ma nejakou sanci, jinak neee.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o tom silně pochybuju vzhledem k tomu, že samotná 1GB SO-DIMM DDR stojí 1000

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale nikde není psáno, že MC musí kopírovat VC, prostě u výběhu a novinek to má koncový zákazník dražší :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malá výdrž = velké zahřívání, velmi stará architektura... už jen bude problém s tím, že pro tuto grafiku nejsou WDDM ovladače. Jsem zvědav, komu to vnutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to Asus chce dat jako 100 dolarovy notebook do rozvojovych zemi a zbavit nekoho nejakych starych zasob jinak nepouzitelneho zeleza, tak proc ne. Jako hracku detem bych to klidne koupil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netbook v podání AMD. To je skoro ze stejných dílů jako ten můj kancelářský/internetový terminál, který jsem si složil z dílů, které mně zbyly po stavbě nového hlavního stroje. Neměl jsem ale všechno, pořizoval jsem desku (konkrétně Asrock K7S41GX), skříň, optickou mechaniku a přidal jsem si i paměť. Bude to tak 2 roky zpět. Ta integrovaná grafika je opravdu slabá, na provoz Windows 7 vhodná není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenomze k temto tetbookum nic jinyho nez win7 uz dat nemuzou, takze to tema sedmickama zabijou totalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzou. Nejaky ten Linux ....
A ty 7 podle me zabiji cokoli takhle utltra-mobilniho..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 jsem na tom stroji vyzkoušel. Dalo by se to normálně používat stejně dobře jako XPéčka, jen ta grafika byla ten slabý článek, nešly prostě věci, které potřebují grafický výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.