Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus končí s Windows RT, i Microsoft přiznal neúspěch

Já myslím, že výrobci HW se Microsoftu potutelně smějí za zády. Vždyť oni vlastně chtěli, aby to MS s výrobou vlastního HW nevyšlo, ne? Akorát, že ti výrobci, kteří se snažili vykouzlit nějaké vlastní WinRT řešení, teď budou muset vymyslet, co se skladovými zásobami - jestli rozdat, vyprodat za směšné ceny, přeinstalovat WinRT za Android (jiný použitelný OS), nebo rovnou zrecyklovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za smiešnu cenu by som si jeden aj kúpil na pozeranie webu a mailov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HP loni za směšnou cenu - myslím - vyprodávali net-booky v USA. A lidi je vykoupili ihned.
___________
Ale vždyť MS nejdříve prohlašoval, že je bude prodávat za nějakých 200 dolarů - však si to někde vygooglete - a ne za dvojnásobek ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdež, to si vymyslel nějaký novinář, MS nic takového netvrdil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To Microsoft skutečně oficiálně netvrdil, tato informace se objevila dlouho před vydáním. Samozřejmě se objevují názory, že ji vypustil Microsoft, aby přilákal pozornost médií a ta věnovala Surface více pozornosti, ale stále jde o spekulaci, nic oficiálního.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Za směšnou cenu (hluboko pod 200USD) a kdyby to šlo snadno přeinstalovat něčím jiným ... tak bych možná o tom mohl lehce zapřemýšlet ... možná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za 200$ by to u nas bylo tak 6k, coz uz se fakt nevyplati, ale za 3-4 by to slo. Jako RT bylo od zacatku odsouzeno k zaniku. Dyt MS na svem blogu uz tenkrat psal, ze to jen zkousi na ARMu, kdyby nahodou intel neprisel s x86 tabletovyma CPU, tak co se lidi divi? Navic je uvedl snad jenom na 5ti trzich .....
Jinak, co vim, tak RT jde jailbreaknout, takze to muze byt celkem slusny tabletovy system. Sice klasicke W8 to nejsou, ale moznosti urcite vetsi nez na androidu, navic ten HW je spickovy .... 200$ (4k) bych za to klidne dal. Minimalne tam jedou vsechny tableti metro aplikace, kterych je vic nez dost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO to bylo předem jasné, jediný způsob, jak by se na trhu mohl uchytit další čistě tabletový OS, jsou dumpingové ceny. MS to navíc podělal ještě mizivou dostupností Surfaců.

Doufám, že i MS Windows RT časem odpíská a bude se radši věnovat tomu, co umí, případně převede lidi z RT na WP, které by si taky zasloužily silnější podporu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že by příležitost pro Firefox OS nebo Ubuntu for Android / Ubuntu Phone OS?

Mimo jiné Windows RT byl jedním z důvodů, proč je nyní ve Windows 8 prostředí Modern UI (podle představy, že všechny "typy" Windows budou mít stejné rozhraní, nově zaměřené na dotykové ovládání)... No a přiznejme si, že přístroje s Windows Phone taky díru do světa neudělali (dle gs.statcounter.com celosvětově 1,4%; Evropa 2,91; ČR 3,24%)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doufejme, že to definitivně pohřbí ModernUI hluboko pod hladiny v kterých jezdí běžné metro.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S tím bych na vašem místě nepočítal a radši bych se s tím naučil zacházet. Není to zdaleka takový problém, jak lidé, kteří to doopravdy nezkusili, neustále tvrdí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Petyy kdo by se s tím učil zacházet, když wokna jsou už dávno mrtvá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

...jo jo ...vzestup Linuxu na desktopu je nepřehlednutelný (:-))
BJ

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I desktop je mrtvý....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle čeho soudíte? Nástup autobusů zničil vlaky, nebo to že se dnes masově prodávají osobní auta pohřbilo trh užitkových automobilů? Není to spíše tak, že se celé odvětví větví a rozrůstá? Mýlila se spousta schopných a chytrých lidí:

Řekl bych, že světový trh je možná tak pro pět počítačů. Thomas Watson, šéf IBM, 1943
640 KB prostoru by mělo být dost pro každého. Bill Gates, 1981

Desktop se udrží, NTB nebudou růst tak rychle jak někdo předpokládal a tablety se prostě rozlezou do obrovské spousty domácností, protože pro velkou masu IT neznalých lidí je to pravé požehnání. Budoucnost přinese určitě jiná a velká překvapení, display budeme nosit sebou srolovaný v kapse, krabičky na ruce na nás budou kecat, budou poslouchat a za většinu populace budou dokončovat jejich myšlenky nebo trávení. Nebo bude vše jinak a vyprdneme se na elektroniku a zase začneme normálně šukat holky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Amen.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Desktop jen tak neumre. Slavna post PC era je medialni bublina. Stejne jako hromada dalsich veci. Napriklad to, ze dotykove ovladani nahradi klavesnice a mysi. Tablety a dotykove ovladani je vhodne vice mene jenom na konzumaci obsahu nebo jako nouzove reseni. Jedina teoreticka alternativa, ktera by mohla zabit klavesnici, jsou 3D displaye (nemyslim zobrazujici 3D obraz ale s tvarovatelnym povrchem vytvarejicim 3D klavesy). Ale to je jeste beh na dlouhou vzdalenost.

A jak uz hodnekrat zaznelo v diskuzich, a co protagoniste tabletu odmitaji akceptovat, tablety funkcne nenahrazuji ale pouze doplnuji desktopy/ntb. A snizene prodeje predevsim stolnich pocitacu nejsou zpusobene umiranim trhu desktopu ale tim, ze maji vyrazne vyssi zivotnost nez tablety a tim, ze spousta lidi ma jeste dnes doma Pentia 4 a podobne vykopavky. Tedy trh PC je vice mene nasyceny a dospel do faze, kdy si svuj prvni PC kupuje jen malo lidi a hodne lidi jede na 8-15 let starych strojich, ktery proste ne a ne umrit, protoze nemaji tak spolehlive detonatory. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No musím říct, že ve smaphonech má ModernUI mají smysl, ale na PC s myší je to hloupost. Chápu, že M$ chtělo jednotné rozhraní, ale ovládání není logo, aby se dalo plácnout téměř kamkoliv. Bohužel s ModernUI uděl M$ tu chybu, že to naplácal všude. Na mobilech jsou s tím lidé +- spokojeni, ale na PC je to hrůza.

No a zbývají Tablety. Tablet je velmi blízko k Notebooku a lidi mnohdy nechápou, že Tablety, tak je jsou dnes známy jsou vlastně velké Smartphone někdy i bez toho phone, a že tu je rozdíl v "mozku" (x86 vs ARM) daných zařízení ... Lidi vidí tablet (v hlavě mají notebook) s Windows a myslí si, že dostanou normální Windows 8 s dotykovým ovládáním, ale pak přijde překvapení, ono to není normální Windows, ale nějaké RT... zmatek ... Vždyť to vypadá jako "normální" Windows 8? Co to tedy je? Proč tam nemůžu nahrát "normální" aplikace pro Windows? ... zmatek ... Proč M$ dělá normální Windows s dotykovým ovládáním pro PC, které nikdo nepoužívá a pak nenormální Windows RT s dotykovým ovládáním, které sice je k používání, ale nedá se to používat, protože tam nedostanu "své" aplikace? ... zmatek ...

Raději si pořídím Android.
Ano, tam také nedostane "své" aplikace, ale to přeci jasné, když je to úplně jiný systém...

M$ si možná "zjednodušil" práci, když udělal OS, který se prostě zkompiluje pro daný HW a je tedy vlastně pro všechny zařízení téměř stejný, ale na druhou stranu tím vnesl zmatek mezi BFU (Běžní Frantové Uživatelé).

Někdy sice platí, že "méně je více", ale někdy se vyplatí zůstat u "více je prostě více"...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úspěšnost a budoucnost tabletů právě pramení z toho méně a jinak a proto je špatná volba snažit se udělat univerzální systém fungující na všem. Hned tam máte kompromisy a ty prohrají proti specializovanému systému, nebo to programátoři začnou ojebávat, a je podobný problém. Základem všeho je totiž ergonomie a lidské návyky, proto tablet nebo telefon musí mít jiný systém ovládání a komunikace. Dejte na kolo nebo motorku místo řídítek volant a uvidíte ty držkopády, takové řešení bude neprodejné, obráceně dát řídítka do auta, by bylo použitelné, ale opět lidé by to nekupovali, proč když volant funguje lépe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Excelentna analogia! ;o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že mě to nenapadlo dřív, nemusel jsem tolik psát ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za 99$ bych si jeden vzal, ale víc nedám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kor ten co je na obrázku, stál mě 10x tolik http://www.asus.com/Tablets_Mobile/Eee_Slate_EP121/ :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší problém Windows RT dle mého názoru je, že nelze spustit "desktopovou" aplikaci, která není podepsaná certifikátem Microsoftu. Já mám pár svých nástrojů (jak vydaných, tak interních), které bych si dokázal představit, že mám spuštěné na tabletech okolo sebe.
Bohužel i kdybych si udělal MinGW->MinGW-arm crosscompiler, který plive stejné EXE jen s Thumb-2 instrukcemi místo x86, bez komplikovaného jailbreaku to nespustím. MS je tam kde je, jen kvůli dostatečně dobré zpětné kompatibilitě. Rozhodnutí zahodit takto celý ekosystém aplikací zabilo Windows RT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lenze to je tvrda schizofrenia:
Budeme otvorene vystupovat ako firma postavena na konzervativnych uzivateloch (ktorych je vecsina) a budeme zaroven obvinovani v `braneni v pokroku` alebo naopak sa budeme spravat ako leader v inovaciach a zaroven zahadzovat tento stabilny zaklad, na ktorom je postavena cela firma....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jedno nemusí vylučovat druhé... Může být pokrok i s konzervativními uživateli, ale jde způsob jakým jej implementuji. Kdyby například M$ dal ModernUI jako volitelný (byť třeba nastaveno jako výchozí, ale s možností vypnout) a ponechal tradiční menu Start (taktéž volitelně zapínatelné), Win8 by jistě kupovalo více lidí už jenom proto, že by tu nebyla taková vlna kritiky. Je tu pokrok, ale zároveň myslím i na starousedlíky... Sotva se lidi rozhodli koupit W7 a zvykli si na ně, mají přecházet na něco úplně jiného s ovšem téměř schodnou funkcionalitou, ale prostředím, kde se mnohdy drbete levou rukou na pravém uchu je pro ně (i pro mě) nepochopitelné. Pokrok ano, ale je třeba vhodně zvolit jeho míru razance, prostě "mírný pokrok v mezích zákona"...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na RT se měli vys... a rovnou se soustředit nato, aby pristi Win fungovali na obou platformách v jedne verzi

taky to totalne zazdili cenou, at me nikdo netvrdi, ze Surface vyrobne a distribucne prijde na vic nez 160-180 dolaru, to je holt tim, ze chtej na kazdym kusu vyvarit obrovsky marze a nakonec jsou radi kdys prodaj par kousku, kdyby odzacatku stal v zakladu rekneme 250-280 dolaru, tak se jim ponem ve skladech jen zaprasilo :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Win RT je podla mojho nazoru skvele, len je skoda ze MS sa silou mocou drzi svojej licencnej politiky. Vsetko uzamknut obmedzit zablokovat. Je to schizofrenicky postup vzhladom na to ze MS sa dostal do pouzivania ludi len vdaka miere piratsva v 80tich a 90tich rokoch. Kto si skusil Win 8 na mobilnych zariadeniach (napr nokia lumia) musi uznat ze ten system je nasobne rychlejsi ako akykolvek android. Sam mam galaxy s3 ale ked porovnam s lumiou 520 tak odhliadnuc od moznosti je ta lumia mega sviznejsia. Okrem toho visual studio od MS nie je zle narozdiel od toho pripeceneho eclipse pod ktorym clovek pise na androida. Kto si skusil vie...
Prave preto nechapem marketingove oddelenie MS. Maju aplikaciu ktora prisla na trh ovela neskor a bojuje s gigantami ako je google (android v principe "zadarmo", milion aplikacii, vyber hw od vymyslu sveta) a apple (vynikajuca zakladna skalnych fanusikov, tiez milion aplikacii, hw ktory je na oko naozaj pekny).
A oni spravia to ze chcu ten Win8 od zaciatku predavat za nie celkom zanedbatelny peniaz, obmedzia moznost zavedenia ineho OS okrem toho ich spravneho ale hraju sa na to ze hlavne ze sme secure.... (pricom tuto moznost skoro nikto nevyuzije ale je prijemne vediet ze nemam zvieraciu kazajku).
Okrem toho ziadna rozumna moznost spustit nativny kod pre arm.

Ved dokelu z vlastnej minulosti vedia ze IE presadili len preto ze ho davali zadarmo do OS. Od vtedy sa dokonca doba zmenila tak, ze velka vacsina software spotrebneho charakteru je vlastne zadarmo.
Ja neviem ci po odchode Billa su tam vsetci na kokaine ale myslim ze dokial neurobia ocistu s kvazi managermi tak to pojde len dolu vodou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.