Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus uvádí první 144Hz IPS FreeSync monitor!

Nechci 144, chci 14.4 :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

144Hz ?? načo veď 30 je ideálny herný pôžitok !!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nie herny, cinematický.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Původní informace mluvili nejen o 120Hz ale taky o minimu 40HZ a doporučené ceně 599$

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ja su zvedavy lesti bude nejaky za 5K protoze ty predrazene mrdy k nicemu si mozu nechat

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze i za 10K by se dalo ... ale 10K koncova cena, tohle se pravdepodobne s vysokohorskou prirazkou a dani dostane tak na 25K ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Too little ,too late"
V okamziku kdy roste zajem o UHD s 34"+ si prijdou s necim o co by byl obrovsky zajem tak pred 6ti lety.
Osobne nevidim jediny duvod proc kupovat 27" QHD za odhadem 20-30k kdyz muzu mit 40" UHD za tu stejnou cenu a tech 60Hz na UHD preziju.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

S 60Hz přežívám, to jo, ale! - U her i online videu z webu trpím! (tedy přesněji můj zrakový vjem i oči!) Protože nejde o to, že by bylo 60Hz dostatečných pro oko a 30Hz už zcela ne, i 30 je ještě "jakštakš" v poho, ale o tu synchronizaci!!! O tu jde v tomto článku a u tohoto monitoru především! (tedy - píšeš tak nějak o "koze", i když řeč je o "voze" tažený sice "kozou"...)

Pro přehrávání videa, tedýýý - jen když umíš nastavit správně player, bude on synchronizovat Hz obrazovky s fps - zdroje videa, automaticky, (podobně to musí dělat AV technika po HDMI) Ale video má konstantní fps stejně jako AV technika i TV vysílání. Rozdíly jsou jen v různorodosti fps. Ale hry ne a webový player také neumí ovládat Hz monitoru dle fps (i když konstantní tak na webech je různorodé fps) :-(

Tedy budeš mít v obraze u her takový vodorovný zlom v obraze a u videa z webu navíc ještě pravidelné potrhávání cca co 1s vlivem nedělitelné frekvence obrazovky fps (např 25fps na 60Hz) :-(

Tadyu tohoto monitoru nejde o vysokou frekvenci (144Hz) , ale o to synchro a vysoká frekvence je jen nutná rezerva, aby byla kam snižovat!!!!!! frekvenci a jít jaksi naproti zdroji - tedy nečesky: synchronizovat a tedy na nižších alespoň 60fos čili 60Hz. Z 60Hz není kam snižovat frekvenci pro zdroj obrazu 60fps/60Hz :-( A výhledově jim jde nejspíš až o 120fps čili synchro ze 144Hz na 120Hz :-)

Dobré podívání přeji i bez synchra a taky dobrý zrak ;-)

Pecka je pak to, že je tak rychlá obrazovka IPS!!!!!!!! :-)

Jinak souhlas, že i 24" o UHD by, tedy alespoň mi, bylo již málo. Ale asi by pak cena takového většího IPSka nebyla pro masy a vývoj a výroba by se až tak nevyplatily a nevyrábí se pro modré oči a z lásky k zákazníkovi :-)), ale pro maximální zisk! :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

60 Hz je hlavne limit pro HDMI 2.0 rozhrani a pokud hledas tak neni ani problem si treba pustit obraz 1080p@24/25/30/50/60/120 Hz pokud elektronika a panel samotny 120Hz zvlada.

Vim velmi dobre jak freesync a G-sync funguje, ale ..:
- neni to zadny zazrak co zabrani vsem problemum s obrazem, pouze je omezi.
- je to pouzitelny pouze pro hry !!!!

Freesync je uzitecny ale u mne az na 4 miste za velokosti obrazovky, rozlisenimn a kvalitou obrazu a hlavne kvuli tomu ze pocitac pouzivam i ke spoouste jinych veci nez jen hrani her.

Pokud si dobre pamatruju tak pred 10 lety sem pouzival 24" HP (1920x1200), pred 7 to byl 30" DELL (2560x1600) a ted docasne 40" FHD TV nez koupim rozumne UHD.

PS. cim dal vic se ted zacina pouzivat TV misto monitoru. Vyhodu to ma v tom ze panelu se vyrobi velke mnozstvi a cena je tim padem rozumnejsi akorat se musi davat "velky pozor" na to jakou.
Da se poridit 8/10 bit VA/IPS panel s lepsim obrazem a moznosti kalibrace nez vetsina monitoru na trhu (pokud se nebavime zrovna o profi radach od znacek jako treba NEC/EIZO ale tam sou ceny zase nekde uplne jinde) a pokud zvlada 444 chroma subsampling a ma nizky imput lag tak je to idelani monitor.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže u videa z webu přhrávané online (webovým playerem), to nebude fungovat??? :-( Tak je to jen na hraní... To pro mě není.

Achjo. No nic raději vše nejprve stáhnu, stojíli to za shlédnutí a přehrávám kontrolovaně a tak plynule :-)

Doporučuji jako PC monitor IPS UHD TV s 10bit od LG 49UB850V ( http://www.lg.com/cz/televizory/lg-49UB850V ) Má sice téměř lesklý ale povrch..., ale je trochu i antireflexní - je to plast né zcela lesklé sklo... Prej broušený povrch (jak měly předchozí IPS TV od LG) by zrnem zhatil již velmi jemné zrno z pixelů u UHD??? Dle mě to je kec a zlehčování pravého důvodu - jinak dražší výroby matu.

Menší jak 49" se bohužel nedělá a já bych nejraději "jen" 42" maximálně. Mám "jen" 42" )42UB820 za cca 18.000,-kč) a dost dobrý IPS-ko :-) Minimálně pak 32-37" (taky nechápu, proč chce měkdo s UHD, natož 4k!, menší???...)

Výhodou TV použité jako PC monitor je oproti monitorům, že zvládaj vícero frekvencí a zaručeně pak i, pro Evropu důležitých! - 50Hz :-) Plno fičur mám pak vypnutých a vše nastaveno manuálně i jas a kontrast nenechávám na automatice..., jen diming se mi líbí. Ostrost neoporučuji automatickou, neb přeotřuje a tu normální tak na 90-95%, jinak také trochu přeostří do kostrbata... A přechody barev jsou také jemnější i když uměle provedené až displejem...

Za ty love super! :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevylucuju ze nejaky prehravac muze v budoucnu zvladat adaptivni sync ale moc nadeji tomu nedavam obzvlaste u desktopovych aplikaci.

LG bohuzel nepodporuje 444 chroma u rad nizssich nez 850.
Muj osobni favorit je momentalne asi Panasonic 50CX802 (radeji bych 40" ale u nej bohuzel vypustili spoustu funkci:/ ).
Mela by mit lepsi jas, kontrast a podani barev, ADAPTIVNI FALD misto Edge LED poddsciceni, lepsi 6 bodovou kalibraci obrazu vcetne podpory ISFccc profilu.
Do prodeje by mela jit nekdy v zari tak se na ni pujdu kouknout a poradne otestovat.

Alternativa potom Samsung JU7500/JU7100 ale vlastnosti/cena se mi zda vyhodnejsi Panasonic.
Letosni modely Samsungu mi prijdou silne predrazene.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Super? Vždyť ten krám má inputlag 65ms! Jak na tom můžeš hrát jakoukoliv hru... teda bez reflexů slimáka...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to pomaly levnas, ale ja hry nehram a akcni video take nesleduji pouze dokumenty a tam je kazde rozliseni male :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

freesync + ips nema ziadnu logiku ani vyznam :p, ja uz v zivote nikdy ziadne LCD nekupim! je to shitna technologia, ja som kupil plazmu od LG, a som s obrazom a hlavne s inputlagom a s rychlostou neskutocne spokojny, hraje sa to uzasne, a co som cital, aj OLED bude na prd, plazma bude na hry este niekolko rokov najlepsie riesenie, pri 60fps na plazme mam omnoho lepsi zazitok z hrania, ako pri 144fps na LCD! kto mi neveri je to jeho problem :))) mna to nezaujima, ja uz LCD nechcem ani vidiet :p

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

na hry budiz, ale mnozi koukaj i na dokumenty o prirode a prohlizi a edituji svoje mnohaMpx fotky a plazma je proste na toto spatne navic lesklej hnus a ve dne sedo-sedy mliko jak stara CRT TV...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.